Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tłuczek
- folię aluminiową
- folię spożywczą
- sznurek (lub wykałaczki)
- blender
- naczynie żaroodporne
- rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg)
Polędwiczki
Polędwiczkę wieprzową myjemy i suszymy za pomocą ściereczki. Z mięsa odkrawamy białą błonkę i dzielimy na 4 kawałki. Każdy z kawałków delikatnie nacinamy tak, aby z każdego z nich powstał długi pasek (nacinanie powinno przypominać rozwijanie rulonu ). Tak przygotowane kawałki polędwiczki przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem z jednej strony.
Na każdy kawałek nakładamy 3 rodzaje kiełbas z Przysmaków Kresowych: 2 kawałki kresowej naturalnej, 2 kawałki chorizo, 2 kawałki kresowej z pieprzem, znów chorizo, kresowa naturalna i kresowa z pieprzem. Mięso zawijamy w rulon. Każdy rulonik związujemy sznurkiem (lub spinamy wykałaczkami). Mięso doprawiamy solą i pieprzem z zewnątrz.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Polędwiczki smażymy z każdej strony na rumiany kolor. Po usmażeniu mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię, na której smażyliśmy mięso, wlewamy połowę przygotowanej porcji porto, mieszamy na patelni, dodajemy całość do mięsa w naczyniu żaroodpornym. Mięso podlewamy resztą porto. 3 szalotki kroimy w piórka, dodajemy do mięsa (szalotki powinny być zanurzone w porto). Naczynie żaroodporne zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na mniej więcej 20-25 minut.
Puree z marchwi
Obraną i drobno pokrojoną marchew wrzucamy do garnka z gorącą wodą (z liściem laurowym), gotujemy do miękkości. Marchew odcedzamy, wyjmujemy liść laurowy i wrzucamy z powrotem do garnka. Całość miksujemy za pomocą blendera. Do marchwi dodajemy 2 łyżki miodu, 40 g masła, 1 łyżkę curry, pieprz, sól i 1 łyżkę słodkiej śmietany 30%. Ponownie miksujemy za pomocą blendera.
Mięso wyciągamy z piekarnika. Za pomocą noża przecinamy sznurki (lub wyciągamy wykałaczki).
Jak podawać
Purée z marchwi wykładamy na talerz. Mięso kroimy w plasterki i układamy obok purée. Pokrojone szalotki wraz z sosem kładziemy na kawałki mięsa. Całość dekorujemy pietruszką.
Zobacz podobne
przepisy
Potrawka z wieprzowiny w cytrynach z przyprawami
Łatwe do przygotowania, ale wyrafinowane w smaku danie. Wypróbuj przepis na potrawkę z wieprzowiny w aromatycznym sosie.
Polędwiczki z suszonymi pomidorami
Soczyste wieprzowe roladki z aromatycznym pomidorowo-ziołowym farszem to przepis na pyszne mięso we włoskim wydaniu.
Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
Przygotuj się na egzotyczne pulpeciki w azjatyckim sosie z mleczkiem kokosowym, imbirem i pomidorami.
Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką
Bardzo sycąca, klasyczna węgierska zupa. W tym przepisie wzbogacono ją orzeźwiającym smakiem skórki cytrynowej.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Świąteczne pierniczki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Uszka z grzybami
- Wegańska ryba po grecku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Błyskawiczne pierniczki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Śledzie po kaszubsku
- Sernik krakowski
- Pieczona ryba po grecku
- Kapusta z grochem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (30)
3564 dni temu
DanusiaGość, alkohol możesz zastąpić sokami, np. sokiem żurawinowym lub winogronowym z odrobiną soku z cytryny.
odpowiedz
3565 dni temu
Czy Porto można czymś zastąpić? Ze względu na ciążę alkohol całkowicie odpada.
odpowiedz
3621 dni temu
Karolino, schab, ze względu na większe rozmiary od polędwiczek należy piec nieco dłużej. Stopień wypieczenia należy kontrolować w trakcie pieczenia - około 30-40 minut powinno wystarczyć.
odpowiedz
3621 dni temu
Super, mogę prosić jeszcze o podpowiedź co do czasu pieczenia w piekarniku, czy tez 20-25 min?
odpowiedz
3622 dni temu
Karolino, wydaje się nam, że ze schabem to danie również będzie doskonale smakowało.
odpowiedz
3622 dni temu
Czy można zrobić to danie ze schabu zamiast z polędwicy?
odpowiedz
3858 dni temu
masakra to jest ochydne
odpowiedz
3914 dni temu
Kolacja była wyśmienita! Dzięki lidl :))
odpowiedz
3914 dni temu
Polędwiczki zrolowane już czekają w lodowce na wieczor :) Puree z marchewki też gotowe. Faktycznie smaki fajne, tylko takie rzadkawe mi wyszło. Nie wiem czy takie powinno być.. Zrobiłam z połowy składników.
odpowiedz
3914 dni temu
ala90 naszym zdaniem składniki te doskonale się komponują! :)
odpowiedz
3914 dni temu
Okey, dzięki za poradę :) Podszykuję sobie wszystko i faktycznie upiekę przed podaniem. Zastanawia mnie jeszcze tylko ta marchewka z curry :>
odpowiedz
3914 dni temu
ala90, odgrzewane mięso zawsze różni się nieco w smaku od świeżo upieczonego. Ze względu na ponowne odgrzewanie może być też mniej soczyste i trzeba uważać, by nie przesuszyć mięsa. Mięso można jednak przyprawić i przygotować dzień wcześniej, a w dniu przyjęcia jedynie je podsmażyć i upiec.
odpowiedz
3915 dni temu
A czy można to danie zrobić np. dzień wcześniej a na drugi dzień podgrzać? Czy to już nie będzie to samo? Chciałabym przygotować wykwintną kolację :D ale nie wiem czy w "ten" dzień się z wszystkim wyrobię... Czy smak curry w marchewce nie jest "przytłaczający"?
odpowiedz
4029 dni temu
Doroto, Darku - super, że wzbogaciliście nasz przepis o kolejne składniki! Cieszymy się, że smakowało :)
odpowiedz
4030 dni temu
Puree z marchewki rozwaliło system! Jest boskie! Polędwiczkę zrobiliśmy z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami, oliwkami i czerwonym winem - palce lizać!!!
odpowiedz
4289 dni temu
no cóż bez emocji... smak kiełbas za bardzo dominuje nad polędwicą
odpowiedz
4297 dni temu
Jest pyszne!
odpowiedz
4422 dni temu
na sa widok ślinka cieknie:)
odpowiedz
4422 dni temu
wygląda smakowicie
odpowiedz
4423 dni temu
Dlaczego marchewkę należy kroić "odrobinę na ukos"?
odpowiedz
4424 dni temu
niam ;]
odpowiedz
4424 dni temu
dziś zamierzam zrobić to cudo jednak z tego co się orientuję porto może byś słodkie, półsłodkie i wytrawne. jakie należy użyć do przepisu??
odpowiedz
4424 dni temu
Bardzo lubię polędwiczki
odpowiedz
4426 dni temu
Orgia smaku=) kurcze co raz to lepsz przepisy Pascal podaje:) Danie drogie, ale warte swojej ceny - w restauracji zapłaciło by się dwa razy więcej za takie smakowe doznanie:) słodka marchewka i wino znakomicie łagodzi wykwintny smak mięsa i cebulki. Po prostu doskonałe:)
odpowiedz
4426 dni temu
Adam, Mazi, Przysmaki Kresowe to produkt w stałym asortymencie. Dlatego jeżeli dzisiaj ich nie ma, zapraszamy w kolejne dni. W piątek, sobotę, niedzielę dostaniesz je na pewno i to jeszcze w promocyjnej cenie.
odpowiedz
4426 dni temu
Nie można dostać w poznaniu przysmaków krasowych w żadnych z Lidli. Sorry Lidl, ale porażka trochę.
odpowiedz
4426 dni temu
Jeśli ktoś w Poznaniu będzie miał ochotę dzisiaj przygotować to danie to nie sobie odpuści. Brak przysmaków krasowych oraz miodu w asortymencie poznańskich sklepów sieci Lidl.
odpowiedz
4427 dni temu
A jeśli ktoś chce znać opinię osobnika, który we własnej kuchni zbadał to danie, to zapraszam do zapoznania się z moją recenzją! http://szefkuchni.blox.pl/2012/10/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-14-Vol-2.html
odpowiedz
4428 dni temu
Wspaniałe. Mięso niezłe a pure wyśmienite.
odpowiedz
4428 dni temu
Boskie... Już wiem co dziś będę miała na obiad :) Uwielbiam te przepisy a zwłaszcza opcję video :)
odpowiedz
zobacz wszystkie