Polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tłuczek
  • folię aluminiową
  • folię spożywczą
  • sznurek (lub wykałaczki)
  • blender
  • naczynie żaroodporne
  • rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg)

Polędwiczki

Polędwiczkę wieprzową myjemy i suszymy za pomocą ściereczki. Z mięsa odkrawamy białą błonkę i dzielimy na 4 kawałki. Każdy z kawałków delikatnie nacinamy tak, aby z każdego z nich powstał długi pasek (nacinanie powinno przypominać rozwijanie rulonu ). Tak przygotowane kawałki polędwiczki przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem z jednej strony.
Na każdy kawałek nakładamy 3 rodzaje kiełbas z Przysmaków Kresowych: 2 kawałki kresowej naturalnej, 2 kawałki chorizo, 2 kawałki kresowej z pieprzem, znów chorizo, kresowa naturalna i kresowa z pieprzem. Mięso zawijamy w rulon. Każdy rulonik związujemy sznurkiem (lub spinamy wykałaczkami). Mięso doprawiamy solą i pieprzem z zewnątrz.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Polędwiczki smażymy z każdej strony na rumiany kolor. Po usmażeniu mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię, na której smażyliśmy mięso, wlewamy połowę przygotowanej porcji porto, mieszamy na patelni, dodajemy całość do mięsa w naczyniu żaroodpornym. Mięso podlewamy resztą porto. 3 szalotki kroimy w piórka, dodajemy do mięsa (szalotki powinny być zanurzone w porto). Naczynie żaroodporne zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na mniej więcej 20-25 minut.

Puree z marchwi

Obraną i drobno pokrojoną marchew wrzucamy do garnka z gorącą wodą (z liściem laurowym), gotujemy do miękkości. Marchew odcedzamy, wyjmujemy liść laurowy i wrzucamy z powrotem do garnka. Całość miksujemy za pomocą blendera. Do marchwi dodajemy 2 łyżki miodu, 40 g masła, 1 łyżkę curry, pieprz, sól i 1 łyżkę słodkiej śmietany 30%. Ponownie miksujemy za pomocą blendera.

Mięso wyciągamy z piekarnika. Za pomocą noża przecinamy sznurki (lub wyciągamy wykałaczki).

Jak podawać

Purée z marchwi wykładamy na talerz. Mięso kroimy w plasterki i układamy obok purée. Pokrojone szalotki wraz z sosem kładziemy na kawałki mięsa. Całość dekorujemy pietruszką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (30)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3501 dni temu
    DanusiaGość, alkohol możesz zastąpić sokami, np. sokiem żurawinowym lub winogronowym z odrobiną soku z cytryny.

    odpowiedz

  • DanusiaGość DanusiaGość
    3501 dni temu
    Czy Porto można czymś zastąpić? Ze względu na ciążę alkohol całkowicie odpada.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3558 dni temu
    Karolino, schab, ze względu na większe rozmiary od polędwiczek należy piec nieco dłużej. Stopień wypieczenia należy kontrolować w trakcie pieczenia - około 30-40 minut powinno wystarczyć.

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    3558 dni temu
    Super, mogę prosić jeszcze o podpowiedź co do czasu pieczenia w piekarniku, czy tez 20-25 min?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3558 dni temu
    Karolino, wydaje się nam, że ze schabem to danie również będzie doskonale smakowało.

    odpowiedz

  • KarolinaGość KarolinaGość
    3558 dni temu
    Czy można zrobić to danie ze schabu zamiast z polędwicy?

    odpowiedz

  • pawcio narewa łomża ul sikorskiego pawcio narewa łomża ul sikorskiego
    3795 dni temu
    masakra to jest ochydne

    odpowiedz

  • ala90 ala90
    3850 dni temu
    Kolacja była wyśmienita! Dzięki lidl :))

    odpowiedz

  • ala90 ala90
    3850 dni temu
    Polędwiczki zrolowane już czekają w lodowce na wieczor :) Puree z marchewki też gotowe. Faktycznie smaki fajne, tylko takie rzadkawe mi wyszło. Nie wiem czy takie powinno być.. Zrobiłam z połowy składników.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3850 dni temu
    ala90 naszym zdaniem składniki te doskonale się komponują! :)

    odpowiedz

  • ala90 ala90
    3851 dni temu
    Okey, dzięki za poradę :) Podszykuję sobie wszystko i faktycznie upiekę przed podaniem. Zastanawia mnie jeszcze tylko ta marchewka z curry :>

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3851 dni temu
    ala90, odgrzewane mięso zawsze różni się nieco w smaku od świeżo upieczonego. Ze względu na ponowne odgrzewanie może być też mniej soczyste i trzeba uważać, by nie przesuszyć mięsa. Mięso można jednak przyprawić i przygotować dzień wcześniej, a w dniu przyjęcia jedynie je podsmażyć i upiec.

    odpowiedz

  • ala90 ala90
    3851 dni temu
    A czy można to danie zrobić np. dzień wcześniej a na drugi dzień podgrzać? Czy to już nie będzie to samo? Chciałabym przygotować wykwintną kolację :D ale nie wiem czy w "ten" dzień się z wszystkim wyrobię... Czy smak curry w marchewce nie jest "przytłaczający"?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3966 dni temu
    Doroto, Darku - super, że wzbogaciliście nasz przepis o kolejne składniki! Cieszymy się, że smakowało :)

    odpowiedz

  • Dorota i Darek Dorota i Darek
    3966 dni temu
    Puree z marchewki rozwaliło system! Jest boskie! Polędwiczkę zrobiliśmy z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami, oliwkami i czerwonym winem - palce lizać!!!

    odpowiedz

  • Rubinetto Rubinetto
    4225 dni temu
    no cóż bez emocji... smak kiełbas za bardzo dominuje nad polędwicą

    odpowiedz

  • Monia Monia
    4234 dni temu
    Jest pyszne!

    odpowiedz

  • asia str asia str
    4358 dni temu
    na sa widok ślinka cieknie:)

    odpowiedz

  • Henryk Bysko Henryk Bysko
    4359 dni temu
    wygląda smakowicie

    odpowiedz

  • erre erre
    4359 dni temu
    Dlaczego marchewkę należy kroić "odrobinę na ukos"?

    odpowiedz

  • uz uz
    4360 dni temu
    niam ;]

    odpowiedz

  • malina87 malina87
    4360 dni temu
    dziś zamierzam zrobić to cudo jednak z tego co się orientuję porto może byś słodkie, półsłodkie i wytrawne. jakie należy użyć do przepisu??

    odpowiedz

  • Mateusz53 Mateusz53
    4361 dni temu
    Bardzo lubię polędwiczki

    odpowiedz

  • krystianos krystianos
    4362 dni temu
    Orgia smaku=) kurcze co raz to lepsz przepisy Pascal podaje:) Danie drogie, ale warte swojej ceny - w restauracji zapłaciło by się dwa razy więcej za takie smakowe doznanie:) słodka marchewka i wino znakomicie łagodzi wykwintny smak mięsa i cebulki. Po prostu doskonałe:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4362 dni temu
    Adam, Mazi, Przysmaki Kresowe to produkt w stałym asortymencie. Dlatego jeżeli dzisiaj ich nie ma, zapraszamy w kolejne dni. W piątek, sobotę, niedzielę dostaniesz je na pewno i to jeszcze w promocyjnej cenie.

    odpowiedz

  • mazi mazi
    4363 dni temu
    Nie można dostać w poznaniu przysmaków krasowych w żadnych z Lidli. Sorry Lidl, ale porażka trochę.

    odpowiedz

  • Adam Mazurek Adam Mazurek
    4363 dni temu
    Jeśli ktoś w Poznaniu będzie miał ochotę dzisiaj przygotować to danie to nie sobie odpuści. Brak przysmaków krasowych oraz miodu w asortymencie poznańskich sklepów sieci Lidl.

    odpowiedz

  • Piotr Krzysiak Piotr Krzysiak
    4363 dni temu
    A jeśli ktoś chce znać opinię osobnika, który we własnej kuchni zbadał to danie, to zapraszam do zapoznania się z moją recenzją! http://szefkuchni.blox.pl/2012/10/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-14-Vol-2.html

    odpowiedz

  • miki miki
    4364 dni temu
    Wspaniałe. Mięso niezłe a pure wyśmienite.

    odpowiedz

  • Medea Medea
    4365 dni temu
    Boskie... Już wiem co dziś będę miała na obiad :) Uwielbiam te przepisy a zwłaszcza opcję video :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!