Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Naczynie żaroodporne i garnek przystosowany do zapiekania potraw w piekarniku.
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg) lub do 180 stopni C (góra-dół).
Potrawka
Cytryny myjemy, suszymy i kroimy w grube talarki, po czym wrzucamy je do niewielkiego garnka. Dodajemy około 40 g cukru, następnie całość zalewamy wodą (woda powinna sięgać poziomu cytryn). Podgotowujemy przez około 10-15 minut, często mieszając, aż skórki cytryn będą miękkie.
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Paprykę kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy ją na ćwiartki i usuwamy białe błonki. Ćwiartki papryki kroimy w paski. 5 ząbków czosnku przeciskamy przez praskę. Cebulę, czosnek i paprykę odstawiamy na bok.
Mięso gulaszowe doprawiamy pieprzem i solą. W garnku, który możemy włożyć do piekarnika, lub na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy mięso i mieszamy. Gdy mięso się podsmaży, przekładamy je łyżką cedzakową do naczynia żaroodpornego, do garnka lub na patelnię wkładamy cebulę, paprykę i czosnek. Mieszamy, uważając, by warzywa nie przypaliły się. Gdy warzywa już się podsmażą, ponownie wrzucamy mięso, dodajemy rozgnieciony kminek (1 łyżka), łyżeczkę gałki muszkatołowej i szczyptę cynamonu.
Wszystko mieszamy i uważamy, żeby się nie przypaliło. Dodajemy 1 łyżkę miodu i 250 ml bulionu. Mieszamy.
Jeżeli smażyliśmy na patelni, to całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika, wcześniej nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół) na ok. 45-60 minut. Po 45 minutach sprawdzamy, czy mięso jest gotowe.
Siekamy 3 gałązki tymianku oraz 5 łyżek świeżej kolendry. Wyciskamy sok z cytryn, gotujemy je i kroimy na kawałki.
Jeśli sos zgęstniał, dodajemy gałązki tymianku, kolendrę oraz kawałki ugotowanych cytryn (bez soku).
Bardzo delikatnie mieszamy, żeby mięso się nie rozpadło. Jeśli sos zbyt mocno wyparuje, możemy dodać odrobinę wody, w której gotowały się cytryny.
Zobacz podobne
przepisy
Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem
Kasza gryczana jest dobra nie tylko na sypko. Przygotujesz z niej także pyszne racuchy. Z mięsnym sosem są przepyszne!
Polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi
Kresowe przysmaki, chorizo i wysokiej jakości wieprzowina to sprawdzony sposób na wyśmienite roladki.
Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
Przygotuj się na egzotyczne pulpeciki w azjatyckim sosie z mleczkiem kokosowym, imbirem i pomidorami.
Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką
Bardzo sycąca, klasyczna węgierska zupa. W tym przepisie wzbogacono ją orzeźwiającym smakiem skórki cytrynowej.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wigilijny makowiec
- Kapusta z grochem
- Domek z piernika
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto na pierogi
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto marchewkowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ryba po japońsku
- Sernik piernikowy
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (34)
1413 dni temu
Pyszne danie ! Jednak paprykę dodałam znacznie później, ponieważ nie lubię takiej bardzo rozgotowanej. Na pewno zrobię jeszcze raz.
odpowiedz
3997 dni temu
Potrawka wyszła tak pyszna, że nie miałam serca dodawać cytryn - bałam się, że zepsują danie :)
odpowiedz
4038 dni temu
Zauważyłam,że Pascal ma w przepisach albo pomidory albo cytryne:P Ja mam alergie ,więc muszę omijać te składniki...
odpowiedz
4173 dni temu
Robiłam wczoraj to danie, wasze komentarze bardzo mi pomogły, gdyż idąc tropem przed dodaniem cytryny podzieliłam sos na pół.Do jednej części dodałam cytryny, a do drugiej nie.Po degustacji mój mąż woli to danie bez cytryny, a ja zdecydowanie to z cytryną :) Wniosek: nie to dobre, co dobre, ale to dobre co komu smakuje:)
odpowiedz
4209 dni temu
Mmmmmmm....Pycha !!!! ;*****
odpowiedz
4412 dni temu
super przepis szkoda ze nie powiedzial z czym najlepiej podac
odpowiedz
4431 dni temu
Pycha moim dzieciom tak smakowało że robiłam już 2 razy
odpowiedz
4441 dni temu
super! bardzo smaczne, wyszło lepiej niż Pascalowi ;) podałem z ryżem ugotowanym w curry. trochę małe porcje. 5 dorosłych, bardzo głodnych osób zjadło 1,5 porcji.
odpowiedz
4447 dni temu
danie proste do wykonania, a jakie zarazem inne w smaku /przez te cytrynki/. Ale.......bardzo piękne są widoczne osłonki na ziołach, takie chciałabym mieć :O):O):O)
odpowiedz
4454 dni temu
zrobiłam dokładnie wg przepisu oprócz kolendry (nie cierpię i daję zamiast niej pietruszkę) i cytryn - dałam połowę i to był dobry pomysł - wyszło nietuzinkowe fajne danie ale oczywiście całkiem inne niż na zdjęciu (papryka się rozgotowała) - w tym tygodniu zdecydowanie wygrywa Pascal
odpowiedz
4460 dni temu
Potrawka wyszła tak smaczna, że zdecydowałam się nie dodawać cytryny. Przyozdobiłam nią po prostu talerz z potrawą, a sosem z cytryn polałam ziemniaki, które podałam do dania. Do tego zjedliśmy sałatkę Okrasy z przepisu na Banicę i miałam kompletny, świetny obiad. Dzięki Panom chce mi się po prostu gotować :)
odpowiedz
4461 dni temu
Całkiem niezłe. Powinno być więcej przypraw, mniej cytryny i fajnie smakuj z ryżem. Ale nie zjadłam bym za 2im razem
odpowiedz
4461 dni temu
Też wczoraj zrobiłam, cytryny zbyt gorzkie, dodałam więcej miodu i jak na moje preferencje mogłoby być więcej przypraw - nieco bardziej pikantne. Ale ogólnie super pomysł i po "poprawkach" bardzo mi smakuje. Podałam z ryżem.
odpowiedz
4462 dni temu
Cytryny mogą być dwie moim zdaniem, ale powinny być słodsze. Ja dałam też więcej papryki. Danie bardzo dobre poza tym. :)
odpowiedz
4462 dni temu
Zrobiłam wczoraj. Bardzo dobre. Zgodnie z sugestiami niektórych dałam 1 cytrynę
odpowiedz
4462 dni temu
robiłam to danie w weekend - bylo naprawdę rewelacyjne - całkowicie inny smak :-) Mięsko było miękkie i soczyste, a smaki niespotykane w żadnej ine potrawie!
odpowiedz
4462 dni temu
Kamo, dziękujemy za wskazówkę. Wszystkie Wasze uwagi służą ulepszaniu serwisu. W treści przepisu co prawda wskazaliśmy, że potrzebne są listki kolendry, natomiast faktycznie w przepisie tego nie ujęliśmy precyzyjnie. Już się poprawiamy i mamy nadzieję, że kolega będzie chciał dalej z nami gotować:)
odpowiedz
4462 dni temu
Antosiu, potrawkę możesz podać z dodatkiem jaki najbardziej lubisz, może to być zarówno ryż jak i delikatna kasza - np. jaglana, jęczmienna.
odpowiedz
4463 dni temu
Moim zdaniem pyszne danie ponieważ jest to coś odmiennego od tego co zwykle mamy na swoich stołach. Co do cytryn to ja ich używam mniej, natomiast resztę wraz z wodą można wykorzystać do zrobienia lemoniady.
odpowiedz
4464 dni temu
Potrawkę zrobiłam kilka dni temu. Ciekawy smak, ale trochę kwaśna. Muszę przyznać, że skórka cytrynowa w tym daniu budziła moje obawy, ale przyjemnie mnie zaskoczyła i była smaczna, mimo delikatnej goryczki. Na pewno ugotuję ponownie, tylko tym razem do gotowania cytryn dodam sporo więcej cukru, albo miodu. Słodko-kwaśna cytryna lepiej się sprawdzi. Całość nie będzie taka kwaśna
odpowiedz
4464 dni temu
z czym najlepiej podawać tą potrawkę? ryż czy kasza?
odpowiedz
4464 dni temu
Szczerze mówiąc zawiodłem sie na tym przepisie, za duzooo cytryny,
odpowiedz
4464 dni temu
Przepis jest tragicznie napisany. Kolega wydrukowal i zrobil zakupy. Na drugi dzień skwaszony, przyniósł brązowawą papkę, która nie przypomina tego pysznego dania. Czemu? 4 łyżki kolendry (HAHAHA) w składnikach - szkoda że nie napisano że liści. Kolega dał 2 łyżki tartych ziaren (bystrzak się zorientował w trakcie gotowania że to jednak o liście chodzi). Dodatkowo cytowana cytryna dodała pestki do całości. Efekt? GORYCZ I KWAS. Masakra. Z drugiej strony, może to przepis dla wybitnie inteligentnych? Kolega się bronil tak: Było napisane, to tak zrobiłem.....
odpowiedz
4465 dni temu
Nie polecam ! za dużo tych cytryn! Francuskie podniebienie eh... kwaśne... polecam tradycyjny gulasz z papryka a nie takie dosłownie byle co. Panie Pascal byś się wstydził...:(
odpowiedz
4465 dni temu
Czy ja wiem czy to fajnie wygląda a połączenie smaku cytryny z wieprzowiną jakoś nie bardzo spróbować można:) ja bym dzis wszystkim polecił krewetki ze szczyptą szaleństwa palce lizać na sobotni wieczór w sam raz
odpowiedz
4465 dni temu
przepis
odpowiedz
4466 dni temu
Witam wszystkich kuchennych zapaleńców, podzielę się z Wami jednym moim spostrzeżeniem odnośnie tego przepisu. Według mnie 2 cytryny to za dużo, zakwaszają potrawę i zabijają słodki miodowo korzenny smak. Proponuje jedną cytrynkę a może nawet połowę. Pozdrawiam.
odpowiedz
4467 dni temu
Zrobiłam dzisiaj, muszę przyznac, że kompozycja smakow dość ciekawa, calkiem inny smak niż standardowy, od lat znany mi polski smak gulaszu. Oceniam na 4, milo bylo zjesc ale raczej więcej nie zrobie. Za to co do mięsa z Lidla to zepsuło całą potrawę. Twarda bykowina! pierwszy raz kupiłam mięso paczkowane i już wiem daczego mama uczyła by tego nie robić:]
odpowiedz
4467 dni temu
wyszło pysznie! :-)
odpowiedz
4467 dni temu
Aeschna, kminek ma bardzo charakterystyczny smak, trudno go czymś zastąpić, ale spokojnie możesz go po prostu pominąć. Pozostałe przyprawy: kolendra, tymianek, gałka muszkatołowa i cynamon na pewno sprawią, że danie będzie smaczne i aromatyczne.
odpowiedz
4468 dni temu
witam, mam pytanie: czym można zastąpić kminek? niespecjalnie przepadam za jego smakiem :).
odpowiedz
4468 dni temu
Zapraszam do przeczytania mojej NIESPONSOROWANEJ recenzji tego przepisu. http://szefkuchni.blox.pl/2012/09/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-8.html
odpowiedz
4469 dni temu
wyśmienite danie :) gorąco polecam :) rodzinka się zajadała
odpowiedz
4469 dni temu
fajne danie!
odpowiedz
zobacz wszystkie