Potrawka z wieprzowiny  w cytrynach z przyprawami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

Naczynie żaroodporne i garnek przystosowany do zapiekania potraw w piekarniku.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg) lub do 180 stopni C (góra-dół).

Potrawka

Cytryny myjemy, suszymy i kroimy w grube talarki, po czym wrzucamy je do niewielkiego garnka. Dodajemy około 40 g cukru, następnie całość zalewamy wodą (woda powinna sięgać poziomu cytryn). Podgotowujemy przez około 10-15 minut, często mieszając, aż skórki cytryn będą miękkie.
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Paprykę kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy ją na ćwiartki i usuwamy białe błonki. Ćwiartki papryki kroimy w paski. 5 ząbków czosnku przeciskamy przez praskę. Cebulę, czosnek i paprykę odstawiamy na bok.

Mięso gulaszowe doprawiamy pieprzem i solą. W garnku, który możemy włożyć do piekarnika, lub na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy mięso i mieszamy. Gdy mięso się podsmaży, przekładamy je łyżką cedzakową do naczynia żaroodpornego, do garnka lub na patelnię wkładamy cebulę, paprykę i czosnek. Mieszamy, uważając, by warzywa nie przypaliły się. Gdy warzywa już się podsmażą, ponownie wrzucamy mięso, dodajemy rozgnieciony kminek (1 łyżka), łyżeczkę gałki muszkatołowej i szczyptę cynamonu.
Wszystko mieszamy i uważamy, żeby się nie przypaliło. Dodajemy 1 łyżkę miodu i 250 ml bulionu. Mieszamy.

Jeżeli smażyliśmy na patelni, to całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika, wcześniej nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół) na ok. 45-60 minut. Po 45 minutach sprawdzamy, czy mięso jest gotowe.
Siekamy 3 gałązki tymianku oraz 5 łyżek świeżej kolendry. Wyciskamy sok z cytryn, gotujemy je i kroimy na kawałki.
Jeśli sos zgęstniał, dodajemy gałązki tymianku, kolendrę oraz kawałki ugotowanych cytryn (bez soku).
Bardzo delikatnie mieszamy, żeby mięso się nie rozpadło. Jeśli sos zbyt mocno wyparuje, możemy dodać odrobinę wody, w której gotowały się cytryny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (33)

Avatar
  • annaMalbork annaMalbork
    1575 dni temu
    Potrawka wyszła tak pyszna, że nie miałam serca dodawać cytryn - bałam się, że zepsują danie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1616 dni temu
    Zauważyłam,że Pascal ma w przepisach albo pomidory albo cytryne:P Ja mam alergie ,więc muszę omijać te składniki...

    odpowiedz

  • I.W I.W
    1751 dni temu
    Robiłam wczoraj to danie, wasze komentarze bardzo mi pomogły, gdyż idąc tropem przed dodaniem cytryny podzieliłam sos na pół.Do jednej części dodałam cytryny, a do drugiej nie.Po degustacji mój mąż woli to danie bez cytryny, a ja zdecydowanie to z cytryną :) Wniosek: nie to dobre, co dobre, ale to dobre co komu smakuje:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1787 dni temu
    Mmmmmmm....Pycha !!!! ;*****

    odpowiedz

  • macandrea macandrea
    1990 dni temu
    super przepis szkoda ze nie powiedzial z czym najlepiej podac

    odpowiedz

  • anie anie
    2009 dni temu
    Pycha moim dzieciom tak smakowało że robiłam już 2 razy

    odpowiedz

  • Jacek ZIeliński Jacek ZIeliński
    2019 dni temu
    super! bardzo smaczne, wyszło lepiej niż Pascalowi ;) podałem z ryżem ugotowanym w curry. trochę małe porcje. 5 dorosłych, bardzo głodnych osób zjadło 1,5 porcji.

    odpowiedz

  • bajbus bajbus
    2025 dni temu
    danie proste do wykonania, a jakie zarazem inne w smaku /przez te cytrynki/. Ale.......bardzo piękne są widoczne osłonki na ziołach, takie chciałabym mieć :O):O):O)

    odpowiedz

  • alic3 alic3
    2032 dni temu
    zrobiłam dokładnie wg przepisu oprócz kolendry (nie cierpię i daję zamiast niej pietruszkę) i cytryn - dałam połowę i to był dobry pomysł - wyszło nietuzinkowe fajne danie ale oczywiście całkiem inne niż na zdjęciu (papryka się rozgotowała) - w tym tygodniu zdecydowanie wygrywa Pascal

    odpowiedz

  • Kial Kial
    2038 dni temu
    Potrawka wyszła tak smaczna, że zdecydowałam się nie dodawać cytryny. Przyozdobiłam nią po prostu talerz z potrawą, a sosem z cytryn polałam ziemniaki, które podałam do dania. Do tego zjedliśmy sałatkę Okrasy z przepisu na Banicę i miałam kompletny, świetny obiad. Dzięki Panom chce mi się po prostu gotować :)

    odpowiedz

  • Katarzyna Katarzyna
    2039 dni temu
    Całkiem niezłe. Powinno być więcej przypraw, mniej cytryny i fajnie smakuj z ryżem. Ale nie zjadłam bym za 2im razem

    odpowiedz

  • Malgorzata Trzebinska Malgorzata Trzebinska
    2039 dni temu
    Też wczoraj zrobiłam, cytryny zbyt gorzkie, dodałam więcej miodu i jak na moje preferencje mogłoby być więcej przypraw - nieco bardziej pikantne. Ale ogólnie super pomysł i po "poprawkach" bardzo mi smakuje. Podałam z ryżem.

    odpowiedz

  • ilo ilo
    2040 dni temu
    Cytryny mogą być dwie moim zdaniem, ale powinny być słodsze. Ja dałam też więcej papryki. Danie bardzo dobre poza tym. :)

    odpowiedz

  • Dora Dora
    2040 dni temu
    Zrobiłam wczoraj. Bardzo dobre. Zgodnie z sugestiami niektórych dałam 1 cytrynę

    odpowiedz

  • Asia T. Asia T.
    2040 dni temu
    robiłam to danie w weekend - bylo naprawdę rewelacyjne - całkowicie inny smak :-) Mięsko było miękkie i soczyste, a smaki niespotykane w żadnej ine potrawie!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2040 dni temu
    Kamo, dziękujemy za wskazówkę. Wszystkie Wasze uwagi służą ulepszaniu serwisu. W treści przepisu co prawda wskazaliśmy, że potrzebne są listki kolendry, natomiast faktycznie w przepisie tego nie ujęliśmy precyzyjnie. Już się poprawiamy i mamy nadzieję, że kolega będzie chciał dalej z nami gotować:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2040 dni temu
    Antosiu, potrawkę możesz podać z dodatkiem jaki najbardziej lubisz, może to być zarówno ryż jak i delikatna kasza - np. jaglana, jęczmienna.

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    2041 dni temu
    Moim zdaniem pyszne danie ponieważ jest to coś odmiennego od tego co zwykle mamy na swoich stołach. Co do cytryn to ja ich używam mniej, natomiast resztę wraz z wodą można wykorzystać do zrobienia lemoniady.

    odpowiedz

  • ilona ilona
    2042 dni temu
    Potrawkę zrobiłam kilka dni temu. Ciekawy smak, ale trochę kwaśna. Muszę przyznać, że skórka cytrynowa w tym daniu budziła moje obawy, ale przyjemnie mnie zaskoczyła i była smaczna, mimo delikatnej goryczki. Na pewno ugotuję ponownie, tylko tym razem do gotowania cytryn dodam sporo więcej cukru, albo miodu. Słodko-kwaśna cytryna lepiej się sprawdzi. Całość nie będzie taka kwaśna

    odpowiedz

  • Antosia Antosia
    2042 dni temu
    z czym najlepiej podawać tą potrawkę? ryż czy kasza?

    odpowiedz

  • kacper kacper
    2042 dni temu
    Szczerze mówiąc zawiodłem sie na tym przepisie, za duzooo cytryny,

    odpowiedz

  • kama kama
    2042 dni temu
    Przepis jest tragicznie napisany. Kolega wydrukowal i zrobil zakupy. Na drugi dzień skwaszony, przyniósł brązowawą papkę, która nie przypomina tego pysznego dania. Czemu? 4 łyżki kolendry (HAHAHA) w składnikach - szkoda że nie napisano że liści. Kolega dał 2 łyżki tartych ziaren (bystrzak się zorientował w trakcie gotowania że to jednak o liście chodzi). Dodatkowo cytowana cytryna dodała pestki do całości. Efekt? GORYCZ I KWAS. Masakra. Z drugiej strony, może to przepis dla wybitnie inteligentnych? Kolega się bronil tak: Było napisane, to tak zrobiłem.....

    odpowiedz

  • Michał i Pejti Michał i Pejti
    2043 dni temu
    Nie polecam ! za dużo tych cytryn! Francuskie podniebienie eh... kwaśne... polecam tradycyjny gulasz z papryka a nie takie dosłownie byle co. Panie Pascal byś się wstydził...:(

    odpowiedz

  • Jaro Jaro
    2043 dni temu
    Czy ja wiem czy to fajnie wygląda a połączenie smaku cytryny z wieprzowiną jakoś nie bardzo spróbować można:) ja bym dzis wszystkim polecił krewetki ze szczyptą szaleństwa palce lizać na sobotni wieczór w sam raz

    odpowiedz

  • klaudyna łuczkowska klaudyna łuczkowska
    2043 dni temu
    przepis

    odpowiedz

  • BlackFenix BlackFenix
    2044 dni temu
    Witam wszystkich kuchennych zapaleńców, podzielę się z Wami jednym moim spostrzeżeniem odnośnie tego przepisu. Według mnie 2 cytryny to za dużo, zakwaszają potrawę i zabijają słodki miodowo korzenny smak. Proponuje jedną cytrynkę a może nawet połowę. Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • joka joka
    2045 dni temu
    Zrobiłam dzisiaj, muszę przyznac, że kompozycja smakow dość ciekawa, calkiem inny smak niż standardowy, od lat znany mi polski smak gulaszu. Oceniam na 4, milo bylo zjesc ale raczej więcej nie zrobie. Za to co do mięsa z Lidla to zepsuło całą potrawę. Twarda bykowina! pierwszy raz kupiłam mięso paczkowane i już wiem daczego mama uczyła by tego nie robić:]

    odpowiedz

  • Magdalenka Magdalenka
    2045 dni temu
    wyszło pysznie! :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2045 dni temu
    Aeschna, kminek ma bardzo charakterystyczny smak, trudno go czymś zastąpić, ale spokojnie możesz go po prostu pominąć. Pozostałe przyprawy: kolendra, tymianek, gałka muszkatołowa i cynamon na pewno sprawią, że danie będzie smaczne i aromatyczne.

    odpowiedz

  • aeschna aeschna
    2046 dni temu
    witam, mam pytanie: czym można zastąpić kminek? niespecjalnie przepadam za jego smakiem :).

    odpowiedz

  • Piotr Krzysiak Piotr Krzysiak
    2046 dni temu
    Zapraszam do przeczytania mojej NIESPONSOROWANEJ recenzji tego przepisu. http://szefkuchni.blox.pl/2012/09/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-8.html

    odpowiedz

  • Agusiek Agusiek
    2047 dni temu
    wyśmienite danie :) gorąco polecam :) rodzinka się zajadała

    odpowiedz

  • marzenajeny marzenajeny
    2047 dni temu
    fajne danie!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram