Potrawka z wieprzowiny  w cytrynach z przyprawami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • Naczynie żaroodporne i garnek przystosowany do zapiekania potraw w piekarniku.
  • Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg) lub do 180 stopni C (góra-dół).

Potrawka

Cytryny myjemy, suszymy i kroimy w grube talarki, po czym wrzucamy je do niewielkiego garnka. Dodajemy około 40 g cukru, następnie całość zalewamy wodą (woda powinna sięgać poziomu cytryn). Podgotowujemy przez około 10-15 minut, często mieszając, aż skórki cytryn będą miękkie.
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Paprykę kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy ją na ćwiartki i usuwamy białe błonki. Ćwiartki papryki kroimy w paski. 5 ząbków czosnku przeciskamy przez praskę. Cebulę, czosnek i paprykę odstawiamy na bok.

Mięso gulaszowe doprawiamy pieprzem i solą. W garnku, który możemy włożyć do piekarnika, lub na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy mięso i mieszamy. Gdy mięso się podsmaży, przekładamy je łyżką cedzakową do naczynia żaroodpornego, do garnka lub na patelnię wkładamy cebulę, paprykę i czosnek. Mieszamy, uważając, by warzywa nie przypaliły się. Gdy warzywa już się podsmażą, ponownie wrzucamy mięso, dodajemy rozgnieciony kminek (1 łyżka), łyżeczkę gałki muszkatołowej i szczyptę cynamonu.
Wszystko mieszamy i uważamy, żeby się nie przypaliło. Dodajemy 1 łyżkę miodu i 250 ml bulionu. Mieszamy.

Jeżeli smażyliśmy na patelni, to całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika, wcześniej nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół) na ok. 45-60 minut. Po 45 minutach sprawdzamy, czy mięso jest gotowe.
Siekamy 3 gałązki tymianku oraz 5 łyżek świeżej kolendry. Wyciskamy sok z cytryn, gotujemy je i kroimy na kawałki.
Jeśli sos zgęstniał, dodajemy gałązki tymianku, kolendrę oraz kawałki ugotowanych cytryn (bez soku).
Bardzo delikatnie mieszamy, żeby mięso się nie rozpadło. Jeśli sos zbyt mocno wyparuje, możemy dodać odrobinę wody, w której gotowały się cytryny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (34)

Avatar
  • MagdaLenaJ MagdaLenaJ
    1523 dni temu
    Pyszne danie ! Jednak paprykę dodałam znacznie później, ponieważ nie lubię takiej bardzo rozgotowanej. Na pewno zrobię jeszcze raz.

    odpowiedz

    Avatar
  • annaMalbork annaMalbork
    4106 dni temu
    Potrawka wyszła tak pyszna, że nie miałam serca dodawać cytryn - bałam się, że zepsują danie :)

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    4148 dni temu
    Zauważyłam,że Pascal ma w przepisach albo pomidory albo cytryne:P Ja mam alergie ,więc muszę omijać te składniki...

    odpowiedz

    Avatar
  • I.W I.W
    4283 dni temu
    Robiłam wczoraj to danie, wasze komentarze bardzo mi pomogły, gdyż idąc tropem przed dodaniem cytryny podzieliłam sos na pół.Do jednej części dodałam cytryny, a do drugiej nie.Po degustacji mój mąż woli to danie bez cytryny, a ja zdecydowanie to z cytryną :) Wniosek: nie to dobre, co dobre, ale to dobre co komu smakuje:)

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    4318 dni temu
    Mmmmmmm....Pycha !!!! ;*****

    odpowiedz

    Avatar
  • macandrea macandrea
    4522 dni temu
    super przepis szkoda ze nie powiedzial z czym najlepiej podac

    odpowiedz

    Avatar
  • anie anie
    4540 dni temu
    Pycha moim dzieciom tak smakowało że robiłam już 2 razy

    odpowiedz

    Avatar
  • Jacek ZIeliński Jacek ZIeliński
    4550 dni temu
    super! bardzo smaczne, wyszło lepiej niż Pascalowi ;) podałem z ryżem ugotowanym w curry. trochę małe porcje. 5 dorosłych, bardzo głodnych osób zjadło 1,5 porcji.

    odpowiedz

    Avatar
  • bajbus bajbus
    4557 dni temu
    danie proste do wykonania, a jakie zarazem inne w smaku /przez te cytrynki/. Ale.......bardzo piękne są widoczne osłonki na ziołach, takie chciałabym mieć :O):O):O)

    odpowiedz

    Avatar
  • alic3 alic3
    4564 dni temu
    zrobiłam dokładnie wg przepisu oprócz kolendry (nie cierpię i daję zamiast niej pietruszkę) i cytryn - dałam połowę i to był dobry pomysł - wyszło nietuzinkowe fajne danie ale oczywiście całkiem inne niż na zdjęciu (papryka się rozgotowała) - w tym tygodniu zdecydowanie wygrywa Pascal

    odpowiedz

    Avatar
  • Kial Kial
    4570 dni temu
    Potrawka wyszła tak smaczna, że zdecydowałam się nie dodawać cytryny. Przyozdobiłam nią po prostu talerz z potrawą, a sosem z cytryn polałam ziemniaki, które podałam do dania. Do tego zjedliśmy sałatkę Okrasy z przepisu na Banicę i miałam kompletny, świetny obiad. Dzięki Panom chce mi się po prostu gotować :)

    odpowiedz

    Avatar
  • Katarzyna Katarzyna
    4571 dni temu
    Całkiem niezłe. Powinno być więcej przypraw, mniej cytryny i fajnie smakuj z ryżem. Ale nie zjadłam bym za 2im razem

    odpowiedz

    Avatar
  • Malgorzata Trzebinska Malgorzata Trzebinska
    4571 dni temu
    Też wczoraj zrobiłam, cytryny zbyt gorzkie, dodałam więcej miodu i jak na moje preferencje mogłoby być więcej przypraw - nieco bardziej pikantne. Ale ogólnie super pomysł i po "poprawkach" bardzo mi smakuje. Podałam z ryżem.

    odpowiedz

    Avatar
  • ilo ilo
    4571 dni temu
    Cytryny mogą być dwie moim zdaniem, ale powinny być słodsze. Ja dałam też więcej papryki. Danie bardzo dobre poza tym. :)

    odpowiedz

    Avatar
  • Dora Dora
    4572 dni temu
    Zrobiłam wczoraj. Bardzo dobre. Zgodnie z sugestiami niektórych dałam 1 cytrynę

    odpowiedz

    Avatar
  • Asia T. Asia T.
    4572 dni temu
    robiłam to danie w weekend - bylo naprawdę rewelacyjne - całkowicie inny smak :-) Mięsko było miękkie i soczyste, a smaki niespotykane w żadnej ine potrawie!

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4572 dni temu
    Kamo, dziękujemy za wskazówkę. Wszystkie Wasze uwagi służą ulepszaniu serwisu. W treści przepisu co prawda wskazaliśmy, że potrzebne są listki kolendry, natomiast faktycznie w przepisie tego nie ujęliśmy precyzyjnie. Już się poprawiamy i mamy nadzieję, że kolega będzie chciał dalej z nami gotować:)

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4572 dni temu
    Antosiu, potrawkę możesz podać z dodatkiem jaki najbardziej lubisz, może to być zarówno ryż jak i delikatna kasza - np. jaglana, jęczmienna.

    odpowiedz

    Avatar
  • Marcin Marcin
    4572 dni temu
    Moim zdaniem pyszne danie ponieważ jest to coś odmiennego od tego co zwykle mamy na swoich stołach. Co do cytryn to ja ich używam mniej, natomiast resztę wraz z wodą można wykorzystać do zrobienia lemoniady.

    odpowiedz

    Avatar
  • ilona ilona
    4573 dni temu
    Potrawkę zrobiłam kilka dni temu. Ciekawy smak, ale trochę kwaśna. Muszę przyznać, że skórka cytrynowa w tym daniu budziła moje obawy, ale przyjemnie mnie zaskoczyła i była smaczna, mimo delikatnej goryczki. Na pewno ugotuję ponownie, tylko tym razem do gotowania cytryn dodam sporo więcej cukru, albo miodu. Słodko-kwaśna cytryna lepiej się sprawdzi. Całość nie będzie taka kwaśna

    odpowiedz

    Avatar
  • Antosia Antosia
    4573 dni temu
    z czym najlepiej podawać tą potrawkę? ryż czy kasza?

    odpowiedz

    Avatar
  • kacper kacper
    4574 dni temu
    Szczerze mówiąc zawiodłem sie na tym przepisie, za duzooo cytryny,

    odpowiedz

    Avatar
  • kama kama
    4574 dni temu
    Przepis jest tragicznie napisany. Kolega wydrukowal i zrobil zakupy. Na drugi dzień skwaszony, przyniósł brązowawą papkę, która nie przypomina tego pysznego dania. Czemu? 4 łyżki kolendry (HAHAHA) w składnikach - szkoda że nie napisano że liści. Kolega dał 2 łyżki tartych ziaren (bystrzak się zorientował w trakcie gotowania że to jednak o liście chodzi). Dodatkowo cytowana cytryna dodała pestki do całości. Efekt? GORYCZ I KWAS. Masakra. Z drugiej strony, może to przepis dla wybitnie inteligentnych? Kolega się bronil tak: Było napisane, to tak zrobiłem.....

    odpowiedz

    Avatar
  • Michał i Pejti Michał i Pejti
    4574 dni temu
    Nie polecam ! za dużo tych cytryn! Francuskie podniebienie eh... kwaśne... polecam tradycyjny gulasz z papryka a nie takie dosłownie byle co. Panie Pascal byś się wstydził...:(

    odpowiedz

    Avatar
  • Jaro Jaro
    4575 dni temu
    Czy ja wiem czy to fajnie wygląda a połączenie smaku cytryny z wieprzowiną jakoś nie bardzo spróbować można:) ja bym dzis wszystkim polecił krewetki ze szczyptą szaleństwa palce lizać na sobotni wieczór w sam raz

    odpowiedz

    Avatar
  • klaudyna łuczkowska klaudyna łuczkowska
    4575 dni temu
    przepis

    odpowiedz

    Avatar
  • BlackFenix BlackFenix
    4576 dni temu
    Witam wszystkich kuchennych zapaleńców, podzielę się z Wami jednym moim spostrzeżeniem odnośnie tego przepisu. Według mnie 2 cytryny to za dużo, zakwaszają potrawę i zabijają słodki miodowo korzenny smak. Proponuje jedną cytrynkę a może nawet połowę. Pozdrawiam.

    odpowiedz

    Avatar
  • joka joka
    4577 dni temu
    Zrobiłam dzisiaj, muszę przyznac, że kompozycja smakow dość ciekawa, calkiem inny smak niż standardowy, od lat znany mi polski smak gulaszu. Oceniam na 4, milo bylo zjesc ale raczej więcej nie zrobie. Za to co do mięsa z Lidla to zepsuło całą potrawę. Twarda bykowina! pierwszy raz kupiłam mięso paczkowane i już wiem daczego mama uczyła by tego nie robić:]

    odpowiedz

    Avatar
  • Magdalenka Magdalenka
    4577 dni temu
    wyszło pysznie! :-)

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4577 dni temu
    Aeschna, kminek ma bardzo charakterystyczny smak, trudno go czymś zastąpić, ale spokojnie możesz go po prostu pominąć. Pozostałe przyprawy: kolendra, tymianek, gałka muszkatołowa i cynamon na pewno sprawią, że danie będzie smaczne i aromatyczne.

    odpowiedz

    Avatar
  • aeschna aeschna
    4577 dni temu
    witam, mam pytanie: czym można zastąpić kminek? niespecjalnie przepadam za jego smakiem :).

    odpowiedz

    Avatar
  • Piotr Krzysiak Piotr Krzysiak
    4578 dni temu
    Zapraszam do przeczytania mojej NIESPONSOROWANEJ recenzji tego przepisu. http://szefkuchni.blox.pl/2012/09/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-8.html

    odpowiedz

    Avatar
  • Agusiek Agusiek
    4578 dni temu
    wyśmienite danie :) gorąco polecam :) rodzinka się zajadała

    odpowiedz

    Avatar
  • marzenajeny marzenajeny
    4579 dni temu
    fajne danie!

    odpowiedz

    Avatar

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!