zobacz film Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blachę
  • papier do pieczenia
  • rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg)

Przygotuj wcześniej

Kaszę gryczaną ugotuj według opisu na opakowaniu.

Gulasz

Mięso gulaszowe doprawiamy białym pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy. Doprawione mięso oprószamy 40 g mąki pszennej. Ponownie mieszamy (każdy kawałek mięsa musi być dobrze obtoczony w mące). Rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni (olej nie może być rozgrzany zbyt mocno). Mięso smażymy z każdej strony na złoty kolor. Dobrze przesmażone mięso przekładamy do garnka wraz z całym płynem i sokiem.

Cebulę kroimy w grubą kostkę (1x1 cm), czosnek w cienkie plastry, a marchew w grube plastry. Na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy mięso, wlewamy 2 łyżki miodu. Gdy miód zacznie się pienić na patelni, dodajemy pokrojone cebule i czosnek. Smażymy do momentu zeszklenia cebuli.
Wrzucamy pokrojoną marchew na patelnię. Dodajemy 4 liście laurowe, majeranek, 4-5 goździków i szczyptę cynamonu. Mieszamy. Dokładnie myjemy 1 pomarańczę i ścieramy skórkę z 1/4 części. Na patelnię wlewamy 250 ml piwa. Czekamy, aż piwo przestanie się pienić i delikatnie się zagotuje. Do wszystkiego dodajemy startą skórkę z pomarańczy. Pomarańczę obieramy, pozbywamy się białych błonek.
Całą zawartość patelni przekładamy do garnka z mięsem, następnie wrzucamy do garnka miąższ i sok z pomarańczy. Dodajemy 1/2 l wody, mieszamy. Garnek szczelnie przykrywamy i dusimy przez mniej więcej 1 godzinę 30 minut – 1 godzinę 40 minut.

Racuchy z kaszy gryczanej

Ścieramy na grubych oczkach jednego ziemniaka, rozgniatamy ząbek czosnku i kroimy w bardzo drobną kosteczkę por. Do miski wrzucamy ugotowaną kaszę gryczaną, wbijamy 2 jaja, dodajemy startego ziemniaka i 50 g mąki pszennej, rozgnieciony ząbek czosnku i pokrojony por (mały kawałek pora odkrawamy do dekoracji). Mieszamy, następnie doprawiamy pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy (olej nie może być zbyt mocno nagrzany). Za pomocą łyżki formujemy na patelni racuchy ( dajemy mniej więcej 3 łyżki na jedną porcję). Upieczone racuchy wyciągamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i przykrywamy je kolejnym kawałkiem papieru.
Gdy gulasz jest już gotowy (mięso powinno się idealnie rozpadać), zdejmujemy pergamin z blachy z racuchami i wkładamy blachę do piekarnika na 5 minut.
Wcześniej odkrojony kawałek pora kroimy cienko, mieszamy z odrobiną oliwy lub oleju rzepakowego, przyprawiamy odrobiną soli i białego pieprzu. Mieszamy.

Jak podawać

Racuchy wyjmujemy na talerz, nakładamy na nie gulasz, polewamy sosem. Całość dekorujemy pokrojonym porem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (52)

Avatar
  • Gość Gość
    2777 dni temu
    W przepisie mowa o smażeniu na oleju rzepakowym, Karol o nim wspomina a wydaje mi się ze używa oliwy z oliwek i teraz sam nie wiem czego lepiej użyć, Wypróbuję przepis ale racuchy usmazę chyba na kokosowym.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2903 dni temu
    Czy można racuchy od razu przygotować do upieczenia bez wczesniejszego smażenia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2903 dni temu
    Wcześniej usmażone będę miały ładniejszy kształt i będą zdecydowanie bardziej chrupiące.
  • Gość Gość
    3097 dni temu
    Czy musi być koniecznie mąka typu 650? Czy stanie się coś złego, jeśli obtoczę mięso w zwykłej mące pszennej 450?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3095 dni temu
    Nic się nie stanie :)
  • Ala Ala
    3590 dni temu
    Gulasz jest fantastyczny, ale na pewno nie dla zwolenników tradycyjnych smaków. Pod koniec brakowało mi jakiejś nuty i dodałam pół łyżeczki białego pieprzu - to nadało zdecydowany ton potrawie. Ilość spora, 3 osoby mają obiad na 2 dni. Racuchy do powtórzenia przy innych okazjach, ja widzę je też z sosem Tzatziki na przykład.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3613 dni temu
    Drogi Gościu, smak dania będzie nieco inny, ale w tym przepisie świetnie powinien sprawdzić się każdy rodzaj kaszy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3615 dni temu
    a mozna użyć innej kaszy?np.pęczak?

    odpowiedz

  • Wojtek Wojtek
    3626 dni temu
    Zrobiłem gulasz bez pomarańczy. W smaku super faktycznie w nosie piwo grzane.

    odpowiedz

  • Krystyna Krystyna
    3628 dni temu
    dziś zrobiłam ten gulasz no i taki sobie w smaku, żadnej rewelacji której się spodziewałam.

    odpowiedz

  • BigJo BigJo
    3754 dni temu
    Na razie zrobiłam racuchy. Fajowski pomysł. Mąż zachwycony. Dodatek grubo tartego ziemniaka daje niesamowity efekt po usmażeniu. Racuchy są chrupkie. Dzięki Lidlu za kolejny super przepis.

    odpowiedz


  • 3880 dni temu
    Fantastyczny przepis. Smakowało-piwo, miód, pomarańcza idealne polaczenie smaków. Robie ponownie na swieta😃

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3937 dni temu
    Niedobre, zrobiłam sam gulasz , miało być dla gości ale wstydzę się podać i robię coś innego.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3938 dni temu
    Drogi Gościu, aby otrzymać 350 g ugotowanej kaszy, musisz przygotować ok. 90 g kaszy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3938 dni temu
    Ile mniej więcej kaszy powinnam ugotować, żeby otrzymać potrzebną ilość?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3957 dni temu
    Eksplozja smaku i aromatu. Smakuje wyśmienicie nawet mojemu wybrednemu mężowi co jest wielkim uznaniem dla mistrza Karola. W skali od (1 do 10) - 10. Bardzo sycące.

    odpowiedz

  • Cancerówka Cancerówka
    3971 dni temu
    Racuchy przepyszne, gulasz też niezły, aczkolwiek mógłby być troszkę mniej słodki. Całość komponuje się na 4++ 😄

    odpowiedz

  • Ewelina Ewelina
    4051 dni temu
    Robie już kolejny raz... przepyszne! a racuszki genialne :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4052 dni temu
    Miłośników kaszy gryczanej zapraszamy do wypróbowania jej także w wersji na słodko: https://kuchnialidla.pl/Serniczki-z-kaszy-gryczanej-z-imbirem :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4053 dni temu
    Fantastyczny przepis:) Serdeczne dzięki:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4072 dni temu
    Racuchy smażymy z dwóch stron.

    odpowiedz

  • ja ja
    4072 dni temu
    a racuchy smażę po 2 stronach czy po jednej?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4105 dni temu
    Polecam wszystkim, smak gulaszu wysmienity, wszystkie przyprawy swietnie się komponuja ze sobą.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4174 dni temu
    super

    odpowiedz

  • Sowa Sowa
    4273 dni temu
    Rewelacja! Robiłam już kilka razy. Wszystko wspaniale współgra. Mniam...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4315 dni temu
    Przepis super. Robiłam raz z piwem, a raz z winem - w obu przypadkach wychodzą w wersji "na słodko", ale mi osobiście to odpowiada. Duży plus dla pana Karola! Niebo w gębie!

    odpowiedz

  • Katarzyna Hamkało Katarzyna Hamkało
    4407 dni temu
    Po prostu pycha!!!! Czasami łączę racuszki z innym mięsem i sosem. Rewelacja!

    odpowiedz

  • beata redos beata redos
    4420 dni temu
    uwielbiam kaszę gryczaną ale ten przepis................... powalił mnie na kolana jeśli chodzi o kubki smakowe. dzięki że można zjeść ten rodzaj kaszy też inaczej

    odpowiedz

  • Dorota Feliksik Dorota Feliksik
    4427 dni temu
    Racuchy - dla mnie odkrycie!!! . Nie lubię kaszy gryczanej - a tych racuszków mogłabym zjeść 10 a może i więcej .... Pycha .... Gulasz ? mód, goździki i pomarańcza - o rety!!!! - pomyślałam :) Wspaniałe, rewelacyjne arcydzieło kulinarne. Domownicy zachwyceni chcą powtórki :) Pozdrawiam ps. Ogromny plus dla LIDLA za pomysł z KUCHARZAMI . Lubię programy z Panią Magdą Gessler ale Panowie są lepsi, fantastyczni i nie wyobrażam sobie tego projektu kulinarnego LIDLA bez Panów Pascala i Okrasy !!!!! Strzała w dziesiątkę

    odpowiedz

  • lejdi lejdi
    4429 dni temu
    robię dziś to danie dla męża na obiad- powiem tak sos pachnie rewelacyjnie , zobaczymy czy mu będzie smakowało, jak dla mnie przepyszny. pozdrawiam

    odpowiedz

  • Ania Ania
    4430 dni temu
    zrobiłam, przepyszny, ale: zamieniłam piwo na czerwone wino :) na piwo jestem uczulona :(

    odpowiedz

  • Danusia Danusia
    4431 dni temu
    Gulasz dla mnie mega rewelacyjny, Cała rodzina zjadła ze wielkim samkiem, dla mnie osobiście najlepszy gulasz jaki jadłam w życiu. Zresztą miła odmiana po kostakch rosołowych, sztucznych doprawiaczach i nadmiaru soli w każdej potrawie.

    odpowiedz

  • wioleczkaz wioleczkaz
    4431 dni temu
    bardzo dobry przepis wszystkim bardzo smakowało , ale czas przygotowania był znacznie dłuższy

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4431 dni temu
    Januszu, Karol nie lubi rozstawać się ze swoją obrączką. Noszenie obrączki jest dla niego bardzo ważne. I zupełnie nie przeszkadza mu w dbaniu o higienę - przed rozpoczęciem i po zakończeniu gotowania zawsze dokładnie myje i dezynfekuje ręce, jak na prawdziwego profesjonalistę przystało.

    odpowiedz

  • natalia koo natalia koo
    4432 dni temu
    gulasz rewelacyjny, z nutą słodkości - miód w gębie:) bardzo dokładny przepis wykonania, potrawa łątwa w przygotowaniu i puszniuteńka mmmmm:) przepisy Karola są genialne:)

    odpowiedz

  • Kasia W Kasia W
    4434 dni temu
    Dla mnie danie idealne, gulasz przepyszny, wspaniała alternatywa dla tego tradycyjnego, czy węgierskiego, jedynie doprawiłam mocniej solą i pieprzem i uzyskałam bardziej wyrazisty smak. Racuchy genialne, będą gościć często na naszym stole same lub z jakimś sosikiem. Polecam!

    odpowiedz

  • janusz wasko janusz wasko
    4434 dni temu
    kuchciku okrasa zdejmij ta obracke pod nia jest brod prawdziwy kucharz zawsze ma wolne dlonie od ozdob wylaczam zawsze jak cie widze i to robie

    odpowiedz

  • Magdalena Czapska Magdalena Czapska
    4434 dni temu
    Sa super smaczne zrobilam z sosem pieczarkowym zamiast gulaszu :-)

    odpowiedz

  • magdalena magdalena
    4435 dni temu
    ciekawe i dobre na kryzys

    odpowiedz

  • Kalina Paliwoda Kalina Paliwoda
    4435 dni temu
    mniam

    odpowiedz

  • czeslawa owczarewicz czeslawa owczarewicz
    4435 dni temu
    zbieram przepisy na kotlety wegetarianskie, bo mam dzieci wegetarianów

    odpowiedz

  • Marta Kowalska Marta Kowalska
    4435 dni temu
    cudowny sos!

    odpowiedz

  • estoi estoi
    4436 dni temu
    sosu nie robiłam, jakoś mnie nie przekonał (aczkolwiek na zdjęciu wygląda ładnie) natomiast racuchy genialne

    odpowiedz

  • Anya Anya
    4436 dni temu
    Sos niestety,nie trafia w moje kubki smakowe,wręcz ohydny,może się nie znam,natomiast placki są rewelacyjne

    odpowiedz

  • Ewa O. Ewa O.
    4437 dni temu
    Placki zjadłam, dziś nawet z większym smakiem niż wczoraj, ale... sos jest zbyt słodki, rzeczywiście mdły, zorbiłabym bardziej konkretny :)

    odpowiedz

  • BigRo BigRo
    4438 dni temu
    Placki ok, ciekawa propozycja ... ale juz sam sos jest strasznie mdly i nijak pasuje mi do tych plackow ... Kuchnia nie dla mnie, byc moze mam zbyt chamskie podniebienie :)

    odpowiedz

  • Piotr Krzysiak Piotr Krzysiak
    4438 dni temu
    Zapraszam do mojej niesponsorowanej recenzji przepisu Pana Okrasy. http://szefkuchni.blox.pl/2012/10/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-11-Vol-2.html

    odpowiedz

  • Grażyna Grażyna
    4438 dni temu
    Fantastyczne połączenie smaków w gulaszu :) Bardzo smakowało domownikom, zaserwowane z pęczakiem (bo gryczana to "wróg"). Dzięki za super inspirację! pozdrawiam

    odpowiedz

  • Lilianna Szwarc Lilianna Szwarc
    4438 dni temu
    Lekka przesada z tym czasem moze p. Okrasa tak szybko gotuje. Jak na pierwszy raz czas wykonania potrawy jest znacznie dłuższy.

    odpowiedz

  • Monika Andryszczak Monika Andryszczak
    4438 dni temu
    to menu dziś zagości na moim stole ale sosik w nieco zmodyfikowanej wersji:P

    odpowiedz

  • kiss92 kiss92
    4438 dni temu
    na obiad to przygotuje dla chłopaka

    odpowiedz

  • Karolina Fidura Karolina Fidura
    4439 dni temu
    dzisiaj robie na obiad :-) pachnie cudnie.... zobaczymy co mąż powie

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!