
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
Ręcznik papierowy i folię aluminiową.
600 g ziemniaków obieramy, kroimy na mniejsze części, gotujemy.
Przygotowanie
Białka z 2 jajek wbijamy do miski, solimy i ubijamy na sztywno. Ziemniaki odcedzamy, wrzucamy je z powrotem do garnka. Za pomocą blendera miksujemy ziemniaki, robiąc purée ziemniaczane. Do garnka dodajemy 70 g mąki i jedno całe jajko, całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Odstawiamy.
Sos
110 ml śmietany wlewamy do miski, ubijamy za pomocą trzepaczki, następnie dodajemy sok z 1/2 cytryny, mieszamy i dodajemy 20 g ikry z taszy (pozostałe 20 g pozostawiamy do dekoracji). Same listki z dwóch gałązek koperku kroimy drobniej i dodajemy do sosu. Doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Sos chowamy do lodówki.
Do purée dodajemy ubite białka, pieprz, sól i bezpośrednio na ziemniaki (nie na białka) 40 ml śmietany. Mieszamy bardzo delikatnie.
Filetujemy makrelę, nóż wbijamy w część grzbietową od strony głowy, przekrawamy, wyciągamy ości, odcinamy głowę, za pomocą noża wyciągamy ości brzuszne, odcinamy ogon.
Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, rozgrzewamy. Za pomocą łyżki formujemy z purée małe placuszki, dociskamy łyżką umoczoną w wodzie (można użyć też metalowej puszki np. po kukurydzy lub groszku, żeby uformować ładne placuszki). Upieczone placuszki wykładamy na ręcznik papierowy, następnie zawijamy w folię aluminiową (żeby nie ostygły).
Filet z makreli kroimy na mniejsze części. Placki odwijamy z folii, smarujemy gęstym sosem, na każdym placku układamy kawałek makreli, dekorujemy pozostałą ikrą z taszy i koperkiem.
Jak podawać
Na talerz wykładamy placuszki, do środka wkładamy miks sałat. Polewamy oliwą.
Zobacz podobne
przepisy
Szybka pasta alla siracusana
Włoska kuchnia to źródło prostych przepisów na makaron. Wypróbuj mocno pomidorowy i ostry smak pasty alla siracusana.

Przekąski sylwestrowe
Coś pomidorowego, coś serowego i coś z ciasta francuskiego. Przygotowaliśmy dla Ciebie zestaw sylwestrowych przekąsek.

Pasta z makreli z chrzanem, ogórkiem i szczypiorkiem
Pyszna przekąska na zimno, idealna nie tylko do pieczywa: wędzona makrela połączona z aromatycznym chrzanem i ogórkiem.

Grzanki z czarną i zieloną tapenadą - pastą z oliwek
Dwa sposoby na przepyszne pasty z oliwek. Posmaruj nimi chrupiącą grzankę i ciesz się smakiem hiszpańskiej kuchni.

Komentarze (9)
2619 dni temu
Niestety pieczone placuszki nie będą już tak dobre, jak te smażone na patelni. Zdecydowanie polecamy smażenie :)
odpowiedz
2620 dni temu
A można zamiast smażyć placuszki upiec je w piekarniku? Byłoby chyba trochę łatwiej :)
odpowiedz
2789 dni temu
Pyszne wychodzą! http://obiednie.blogspot.com/2013/02/placuszki-ziemniaczane-z-kawiorem.html
odpowiedz
2814 dni temu
do pytania poniżej: Takie placuszki pyszne mogłyby też być z serkiem śmietankowym typu Philadelphia, łososiem i koperkiem, lub z sosem pieczatrkowym bardzo gęstym,
odpowiedz
2826 dni temu
Bardzo smaczne. Polecam!!
odpowiedz
2870 dni temu
Bardzo dobre danie. Trochę przy nim zachodu i placuszka nie jest tak łatwo usmażyć - ale naprawde warto
odpowiedz
2909 dni temu
Tak, a kawior i tą potrawę zjesz plastikowym widelcem. Genius
odpowiedz
2911 dni temu
Z tego co mi wiadomo to kawioru za żadne skarby świata kucharz nie wziąłby na metalową łyżkę, ponieważ kawior reaguje z metalem zmieniając kolor metalu oraz swój smak na metaliczny.
odpowiedz
2911 dni temu
Jakieś propozycje z czym jeszcze można takie placuszki zrobić?
odpowiedz
zobacz wszystkie