Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
Ręcznik papierowy i folię aluminiową.
600 g ziemniaków obieramy, kroimy na mniejsze części, gotujemy.
Przygotowanie
Białka z 2 jajek wbijamy do miski, solimy i ubijamy na sztywno. Ziemniaki odcedzamy, wrzucamy je z powrotem do garnka. Za pomocą blendera miksujemy ziemniaki, robiąc purée ziemniaczane. Do garnka dodajemy 70 g mąki i jedno całe jajko, całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Odstawiamy.
Sos
110 ml śmietany wlewamy do miski, ubijamy za pomocą trzepaczki, następnie dodajemy sok z 1/2 cytryny, mieszamy i dodajemy 20 g ikry z taszy (pozostałe 20 g pozostawiamy do dekoracji). Same listki z dwóch gałązek koperku kroimy drobniej i dodajemy do sosu. Doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Sos chowamy do lodówki.
Do purée dodajemy ubite białka, pieprz, sól i bezpośrednio na ziemniaki (nie na białka) 40 ml śmietany. Mieszamy bardzo delikatnie.
Filetujemy makrelę, nóż wbijamy w część grzbietową od strony głowy, przekrawamy, wyciągamy ości, odcinamy głowę, za pomocą noża wyciągamy ości brzuszne, odcinamy ogon.
Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, rozgrzewamy. Za pomocą łyżki formujemy z purée małe placuszki, dociskamy łyżką umoczoną w wodzie (można użyć też metalowej puszki np. po kukurydzy lub groszku, żeby uformować ładne placuszki). Upieczone placuszki wykładamy na ręcznik papierowy, następnie zawijamy w folię aluminiową (żeby nie ostygły).
Filet z makreli kroimy na mniejsze części. Placki odwijamy z folii, smarujemy gęstym sosem, na każdym placku układamy kawałek makreli, dekorujemy pozostałą ikrą z taszy i koperkiem.
Jak podawać
Na talerz wykładamy placuszki, do środka wkładamy miks sałat. Polewamy oliwą.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kutia
- Sałatka gyros
- Domek z piernika
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pierniki
- Nuggetsy z kurczaka
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Mini burgery
- Spaghetti carbonara
- Ryba po japońsku
- Makowiec japoński
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Uszka z grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Guacamole
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (10)
719 dni temu
co to za przepis placki z makrelą ktura położona jest na wierzchu najlepiej upiec placki a rybę zjeść osobnoo
Odpowiedz
4364 dni temu
Niestety pieczone placuszki nie będą już tak dobre, jak te smażone na patelni. Zdecydowanie polecamy smażenie :)
Odpowiedz
4364 dni temu
A można zamiast smażyć placuszki upiec je w piekarniku? Byłoby chyba trochę łatwiej :)
Odpowiedz
4533 dni temu
Pyszne wychodzą! http://obiednie.blogspot.com/2013/02/placuszki-ziemniaczane-z-kawiorem.html
Odpowiedz
4559 dni temu
do pytania poniżej: Takie placuszki pyszne mogłyby też być z serkiem śmietankowym typu Philadelphia, łososiem i koperkiem, lub z sosem pieczatrkowym bardzo gęstym,
Odpowiedz
4571 dni temu
Bardzo smaczne. Polecam!!
Odpowiedz
4615 dni temu
Bardzo dobre danie. Trochę przy nim zachodu i placuszka nie jest tak łatwo usmażyć - ale naprawde warto
Odpowiedz
4654 dni temu
Tak, a kawior i tą potrawę zjesz plastikowym widelcem. Genius
Odpowiedz
4655 dni temu
Z tego co mi wiadomo to kawioru za żadne skarby świata kucharz nie wziąłby na metalową łyżkę, ponieważ kawior reaguje z metalem zmieniając kolor metalu oraz swój smak na metaliczny.
Odpowiedz
4656 dni temu
Jakieś propozycje z czym jeszcze można takie placuszki zrobić?
Odpowiedz