Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, wyciągamy pestki za pomocą łyżeczki i odkładamy do miski.
Bakłażan pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy bakłażan, dolewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, smażymy przez mniej więcej 5 minut, często mieszając.
Pomidory bez skórek kroimy w większą kostkę. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. 3 ząbki czosnku siekamy, dodajemy sól i przecieramy na desce. Solimy bakłażana na patelni. Na patelnię do bakłażana wrzucamy paprykę, pomidory, czosnek, pestki pomidorów. Mieszamy. Doprawiamy niewielką ilością soli i dość dużą ilością pieprzu. Całość dusimy na wolnym ogniu przez mniej więcej 10-15 minut. Patelnię zestawiamy na najmniejszy palnik.
W garnku zagotowujemy wodę na makaron, dodajemy odrobinę oleju roślinnego i sól. Makaron gotujemy al dente pod przykryciem. Kapary siekamy, oliwki kroimy w talarki, anchois kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Sos mieszamy. Dodajemy 1/2 szklanki wody i gotujemy na wolnym ogniu przez mniej więcej 5-10 minut.
Kilkanaście listków bazylii kroimy w paseczki, dodajemy na patelnię. Doprawiamy pieprzem.
Jak podawać
Odcedzamy makaron. Na talerz wyciągamy makaron, dodajemy sos, całość posypujemy startym grana padano i dekorujemy listkiem bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron z bazyliowym pesto z orzechami nerkowca
Nic nie nadaje potrawom w stylu włoskim takiego aromatu jak świeże domowe pesto. W połączeniu z makaronem smakuje doskonale!
Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą
Wystarczy brokuł, trochę boczku, parę pomidorów, by wyczarować pożywną i smaczną zapiekankę makaronową.
Makaron farfalle w kremowym sosie z łososia wędzonego
Prosta, przyjemna, pyszna – taka jest kuchnia w stylu włoskim. Nie inaczej jest z farfalle z łososiem. Smakuje doskonale!
Faszerowany makaron lumaconi
Ten przepis pokaże Ci, jak pysznie można nafaszerować duży, włoski makaron lumaconi.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierniki
- Pieczona ryba po grecku
- Sałatka gyros
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kutia
- Piernik staropolski
- Śledzie po kaszubsku
- Uszka z grzybami
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Domek z piernika
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (16)
3516 dni temu
Magdo, mamy nadzieję, że znajdziesz u nas więcej tak trafionych przepisów!
odpowiedz
3517 dni temu
robilam to danie tysiac razy ... tylko nie dodaje anchois... uwielbiamy z mezem sie tym zajadac!!!! dziekuje wam
odpowiedz
3687 dni temu
pyszne nam również bardzo smakuje -robiłam wielokrotnie.
odpowiedz
4233 dni temu
Pyszne danie.super smaki.narzeczonemu smakowało.mnie tez.
odpowiedz
4379 dni temu
Aha i ja dodałam sporą ilość słodkiej paprykl, dodała przyjemnej delikatnej ostrości ;)
odpowiedz
4379 dni temu
Fantastyczne! Smak tej pasty sprawił, że poczułam się jak we Włoszech. Mimo tego,że w moim lidlu nie dostałam anchois, było wyśmienite!
odpowiedz
4383 dni temu
Marcinie, przekażemy Pascalowi, że Karol by mu powiedział ;-) Dziękujemy i pozdrawiamy!
odpowiedz
4383 dni temu
Moniko, bardzo się cieszymy, że pomimo drobnych przeciwności danie się udało i smakowało. Polecamy się z kolejnymi przepisami Kuchni Lidla!
odpowiedz
4383 dni temu
Mr. Pyra - i to jest właśnie cecha prawdziwego smakosza: poznawać nowe dania, smaki, nowe połączenia. Zapraszamy do Kuchni Lidla po kolejne kulinarne odkrycia!
odpowiedz
4383 dni temu
Danie ciekawe, o wytrawnym smaku, pochłonęliśmy z mężem z ogromnym apetytem. I wcale nie jest za słone. Szkoda, że w Lidlu w Gliwicach nie można było dostać anchois ani uzyskać informacji czy w ogóle się pojawi, a z samymi przepisami też kłopot, bo obsługa na sklepie pozostawiła zeszłotygodniowe i tylko przy kasie, czyli właściwie przy wyjściu leżały nowe. W poniedziałek zresztą tylko Pascala, Okrasę dołożono we wtorek.
odpowiedz
4383 dni temu
Okrasa powiedziałby Pascalowi, że wodę na makaron najpierw się soli, a potem dolewa oliwę, ponieważ w przeciwnym wypadku sól zatrzymuje się na oliwie i nie rozpuszcza się jak należy...:)
odpowiedz
4384 dni temu
Jak tego spróbowałem to stwierdziłem, że to najgorszy przepis do tej pory ale jak tak jadłem i jadłem to zmieniłem zdanie. Smak zupełnie mi obcy jednak im więcej tego jadłem tym coraz bardziej mi smakowało. Pzdr.
odpowiedz
4384 dni temu
Krzysztofie, Przyprawianie potraw jest sprawą bardzo indywidualną. Dlatego za każdym razem przyrządzając przepis warto dostosować ich ilość do własnego smaku i gustu. Dotyczy to przed wszystkich soli oraz przypraw ostrych, które nie każdy dobrze toleruje, na przykład z powodów zdrowotnych. Pozdrawiamy.
odpowiedz
4384 dni temu
To jest masakra jak on gotuje, oglądam te odcinki praktycznie od początku i takie ilości soli jak on używa to jakieś nieporozumienie. Przecież to jest niejadalne. Ja osobiście nie używam soli w ogóle i praktycznie wszystko dookoła jest przesolone. Ja nie wiem jak można to jeść. Akurat w tym przepisie to sama sól. Sól do bakłażana, do sosu, kapary słone, anchovis słone. Z samego przepisu - dla mnie nie jadalne.
odpowiedz
4385 dni temu
Marto, najlepiej będzie pasowało wino czerwone, niezbyt ciężkie, wytrawne. No włoskie, żeby zgrało się z pochodzeniem potrawy! Życzymy smacznego.
odpowiedz
4385 dni temu
Planuję przygotować to danie na piątkową kolację. Tak się zastanawiam z jakim winem powinnam podać pastę? Uwielbiam słony smak kaparów, co by do niego pasowało?
odpowiedz
zobacz wszystkie