Szybka pasta alla siracusana
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, wyciągamy pestki za pomocą łyżeczki i odkładamy do miski.
Bakłażan kroimy w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy bakłażan, dolewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, smażymy przez mniej więcej 5 minut, często mieszając.
Pomidory bez skórek kroimy w większą kostkę. Paprykę kroimy w paseczki. 3 ząbki czosnku siekamy, dodajemy sól i przecieramy na desce. Solimy bakłażana na patelni. Na patelnię do bakłażana wrzucamy paprykę, pomidory, czosnek, pestki pomidorów. Mieszamy. Doprawiamy niewielką ilością soli i dość dużą ilością pieprzu. Całość dusimy na wolnym ogniu przez mniej więcej 10-15 minut. Patelnię zestawiamy na najmniejszy palnik.

W garnku zagotowujemy wodę na makaron, dodajemy odrobinę oleju roślinnego i sól. Makaron gotujemy al dente pod przykryciem. Kapary, oliwki i anchois kroimy i dodajemy na patelnię. Sos mieszamy. Dodajemy 1/2 szklanki wody i gotujemy na wolnym ogniu przez mniej więcej 5-10 minut.
Kilkanaście listków bazylii kroimy w paseczki, dodajemy na patelnię. Doprawiamy pieprzem.

Jak podawać

Odcedzamy makaron. Na talerz wyciągamy makaron, dodajemy sos, całość posypujemy startym grana padano i dekorujemy listkiem bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (16)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1146 dni temu
    Magdo, mamy nadzieję, że znajdziesz u nas więcej tak trafionych przepisów!

    odpowiedz

  • magda magda
    1147 dni temu
    robilam to danie tysiac razy ... tylko nie dodaje anchois... uwielbiamy z mezem sie tym zajadac!!!! dziekuje wam

    odpowiedz

  • tessaGość tessaGość
    1317 dni temu
    pyszne nam również bardzo smakuje -robiłam wielokrotnie.

    odpowiedz

  • kasia łódz kasia łódz
    1863 dni temu
    Pyszne danie.super smaki.narzeczonemu smakowało.mnie tez.

    odpowiedz

  • Aga Tuszyńska Aga Tuszyńska
    2009 dni temu
    Aha i ja dodałam sporą ilość słodkiej paprykl, dodała przyjemnej delikatnej ostrości ;)

    odpowiedz

  • Aga Tuszyńska Aga Tuszyńska
    2009 dni temu
    Fantastyczne! Smak tej pasty sprawił, że poczułam się jak we Włoszech. Mimo tego,że w moim lidlu nie dostałam anchois, było wyśmienite!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2013 dni temu
    Marcinie, przekażemy Pascalowi, że Karol by mu powiedział ;-) Dziękujemy i pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2013 dni temu
    Moniko, bardzo się cieszymy, że pomimo drobnych przeciwności danie się udało i smakowało. Polecamy się z kolejnymi przepisami Kuchni Lidla!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2013 dni temu
    Mr. Pyra - i to jest właśnie cecha prawdziwego smakosza: poznawać nowe dania, smaki, nowe połączenia. Zapraszamy do Kuchni Lidla po kolejne kulinarne odkrycia!

    odpowiedz

  • Monika Czeczot Monika Czeczot
    2013 dni temu
    Danie ciekawe, o wytrawnym smaku, pochłonęliśmy z mężem z ogromnym apetytem. I wcale nie jest za słone. Szkoda, że w Lidlu w Gliwicach nie można było dostać anchois ani uzyskać informacji czy w ogóle się pojawi, a z samymi przepisami też kłopot, bo obsługa na sklepie pozostawiła zeszłotygodniowe i tylko przy kasie, czyli właściwie przy wyjściu leżały nowe. W poniedziałek zresztą tylko Pascala, Okrasę dołożono we wtorek.

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    2013 dni temu
    Okrasa powiedziałby Pascalowi, że wodę na makaron najpierw się soli, a potem dolewa oliwę, ponieważ w przeciwnym wypadku sól zatrzymuje się na oliwie i nie rozpuszcza się jak należy...:)

    odpowiedz

  • Mr. Pyra Mr. Pyra
    2014 dni temu
    Jak tego spróbowałem to stwierdziłem, że to najgorszy przepis do tej pory ale jak tak jadłem i jadłem to zmieniłem zdanie. Smak zupełnie mi obcy jednak im więcej tego jadłem tym coraz bardziej mi smakowało. Pzdr.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2014 dni temu
    Krzysztofie, Przyprawianie potraw jest sprawą bardzo indywidualną. Dlatego za każdym razem przyrządzając przepis warto dostosować ich ilość do własnego smaku i gustu. Dotyczy to przed wszystkich soli oraz przypraw ostrych, które nie każdy dobrze toleruje, na przykład z powodów zdrowotnych. Pozdrawiamy.

    odpowiedz

  • Krzysztof Krzysztof
    2014 dni temu
    To jest masakra jak on gotuje, oglądam te odcinki praktycznie od początku i takie ilości soli jak on używa to jakieś nieporozumienie. Przecież to jest niejadalne. Ja osobiście nie używam soli w ogóle i praktycznie wszystko dookoła jest przesolone. Ja nie wiem jak można to jeść. Akurat w tym przepisie to sama sól. Sól do bakłażana, do sosu, kapary słone, anchovis słone. Z samego przepisu - dla mnie nie jadalne.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2015 dni temu
    Marto, najlepiej będzie pasowało wino czerwone, niezbyt ciężkie, wytrawne. No włoskie, żeby zgrało się z pochodzeniem potrawy! Życzymy smacznego.

    odpowiedz

  • Mar Go Mar Go
    2015 dni temu
    Planuję przygotować to danie na piątkową kolację. Tak się zastanawiam z jakim winem powinnam podać pastę? Uwielbiam słony smak kaparów, co by do niego pasowało?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram