Faszerowany makaron lumaconi
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

Przygotuj rękaw cukierniczy lub małą łyżeczkę do nakładania farszu.
Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).

Przygotowanie

Makaron

Makaron wrzucamy do dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek i gotujemy mniej więcej 15 minut. Mieszamy. Przykrywamy. Ugotowany makaron odcedzamy i hartujemy zimną wodą.

Sos pomidorowy

Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, na rozgrzaną oliwę dodajemy 20 g masła. Na rozpuszczone masło dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę i 2 posiekane ząbki czosnku. Smażymy 2 minuty. Dodajemy pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki. Dodajemy 1 łyżkę suszonego oregano i łyżkę cukru. Pół pęczka bazylii siekamy i wrzucamy do sosu. Mieszamy. Gotujemy.
Sos pomidorowy miksujemy za pomocą blendera, doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie miksujemy.

Farsz

5 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego układamy w misce, za pomocą łyżki nasączamy je mlekiem. Mięso mielone wrzucamy do miski. Dodajemy jajo, 1 cebulę pokrojoną w kosteczkę. Nasączony mlekiem chleb rwiemy na kawałki i wrzucamy je do miski z mięsem. Całość ugniatamy rękoma na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy 15 g masła. Mięso smażymy na patelni, mieszamy widelcem. Usmażony farsz studzimy.
Masłem (ok. 5 g) smarujemy naczynie żaroodporne. Ostudzony farsz solimy, pieprzymy i mieszamy. Za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego faszerujemy makaron mięsem. Faszerowany makaron układamy w naczyniu żaroodpornym. Pokrojone w paseczki suszone pomidory układamy na makaronie. Całość polewamy sosem pomidorowym, który wygładzamy za pomocą szpatułki. Posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) na środkową kratkę na 15 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • Obiednie Obiednie
    4141 dni temu
    Całkiem smacznie wyszło: http://obiednie.blogspot.com/2013/04/faszerowany-makaron-lumaconi-czyli.html

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4199 dni temu
    danie faktycznie czasochłonne (fakt, że błyskawicą w kuchni nie jestem:)) ale warto, naprawdę bardzo smaczne:)

    odpowiedz

  • Kobyla Kobyla
    4200 dni temu
    Przygotowanie jednak zajmuje nieco więcej. A do syta naje nim się 6 - 8 osób. Oczywiście można dodać sos z puszki lub kartonu, ale smak juz nie będzie taki sam. Moja lepsza połowa miała obiekcje co do czasu w jakim przygotowałem danie lecz efekt końcowy był wart tego.

    odpowiedz

  • Ika :) Ika :)
    4201 dni temu
    Na ile osób średnio wychodzi takie danie? :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4201 dni temu
    wcale nie jest takie pracochłonne, jak się popatrzy na filmik Pascala to potem bardzo szybko - rach ciach i gotowe. A nawet jakby trzeba było dłużej to warto, bo ekstra to danko jest. Pascal rulez!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4202 dni temu
    przecież to jest zwykłe mielone upchane do makaronu i zalane sosem pomidorowym - bardzo łatwe. Jak chcecie szybciej to użyjcie pomidorów z puszki , a zamiast tego makaronu lumaconi, można użyć dużych muszli :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4202 dni temu
    Wiele osób lubi wiedzieć, ile czasu zarezerwować sobie na przygotowanie dania dlatego właśnie podajemy orientacyjny czas.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4203 dni temu
    Po co takie idiotyczne czasy przygotowania? Dajcie sobie na luz.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4203 dni temu
    Przepis ciekawy, ale montaż filmiku fatalny. Mam nadzieje, że to nie nowy standard.

    odpowiedz

  • detalka detalka
    4203 dni temu
    danie przepyszne ale bardzo pracochłonne, jak ktoś ma czas się pobawić naprawdę polecam :)

    odpowiedz

  • Mati Mati
    4204 dni temu
    Danie wydaje sie baardo bardzo czasochłonne .. Jesli ktos robił to niech napisze czy warto poswiecic czas :) aczkolwiek brawa dla Pascala bo wyglada smakowicie i ladnie :)

    odpowiedz

  • Rafał Rafał
    4205 dni temu
    Przecież tego się nie da przygotować w 30 minut

    odpowiedz

  • Natka Natka
    4205 dni temu
    też zauważyłam, ale trzyma fason chłopak :)

    odpowiedz

  • Wojtek Wojtek
    4205 dni temu
    Biedny Pascal, ma nogę w gipsie D;

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!