zobacz film Tacos w stylu meksykańskim z wołowiną i salsą

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

SMAŻONE WARZYWA

KROK 1: KROIMY WARZYWA

Z papryki wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski. 1 ząbek czosnku drobno siekamy, a czerwoną cebulę kroimy w piórka.

KROK 2: SMAŻYMY WARZYWA

Na patelni mocno rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy paprykę, cebulę i czosnek. Doprawiamy kuminem, słodką papryką i ostrą papryką. Mieszamy. Ścieramy odrobinę skórki z limonki i dodajemy łyżkę soku z cytryny. Przekładamy warzywa na talerz – mają być podsmażone, chrupiące i nierozgotowane.

MIĘSO W SOSIE

KROK 1: SMAŻYMY MIĘSO

Na tej samej patelni smażymy mięso mielone wołowe. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i wykładamy mięso. Dodajemy sól i pieprz.

KROK 2: KROIMY CZOSNEK I CEBULĘ

1 ząbek czosnku siekamy w plastry, a ½ białej cebuli kroimy w kostkę. Tak przygotowane składniki dodajemy do podsmażonego na patelni mięsa. Smażymy, aż cebula się zeszkli.

KROK 3: DOPRAWIAMY MIĘSO

Do mięsa dodajemy małą łyżeczkę słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryki i pełną łyżeczkę kuminu. Mieszamy. Dodajemy 1 puszkę krojonych pomidorów pelati. Mieszamy. Następnie puszkę po pomidorach wypełniamy do połowy wodą, a potem wodę wlewamy na patelnię. Dusimy przez ok. 10-15 minut na wolnym ogniu, aż woda odparuje i sos zgęstnieje. Mięso w sosie solimy do smaku.

WSKAZÓWKA! Jeśli chcemy, aby sos był ostrzejszy, dodajemy więcej kuminu i ostrej papryki.

PICO DE GALLO

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PICO DE GALLO

Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. Pomidory kroimy w kostkę (ok. 1 x 1 cm). Odkładamy na bok do miski. 1 ząbek czosnku bardzo drobno siekamy i dokładamy do cebuli i pomidorów. Dodajemy skórkę i sok z limonki.

KROK 2: DOPRAWIAMY SALSĘ

Siekamy łodygi kolendry (1 pęczek). Do salsy dodajemy sól, pieprz i kolendrę. Polewamy olejem słonecznikowym. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut.

PASTA Z AWOKADO

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z AWOKADO

Awokado przekrawamy na pół i wyciągamy pestkę. Miąższ awokado nacinamy nożem w drobną kratkę­ – powstałe w ten sposób kostki wyciskamy do miseczki. Rozgniatamy delikatnie widelcem. Doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem. Mieszamy.

PODANIE

KROK 1: WYPEŁNIAMY TACOS

Tacos wypełniamy według uznania na jeden lub kilka z podanych poniżej sposobów.

SPOSÓB 1:

Do tacos wkładamy mięso, następnie podsmażone warzywa, pastę z awokado, ostrą paprykę jalapeño pokrojoną w plasterki oraz łyżkę śmietany.

SPOSÓB 2:

Do tacos wkładamy mięso, następnie podsmażone warzywa, sos pico de gallo i pastę z awokado.

SPOSÓB 3:

Do tacos wkładamy mięso, następnie podsmażone warzywa, sos pico de gallo, pastę z awokado, śmietanę, pokrojoną w plasterki papryczkę jalapeño.

KROK 2: PODAJEMY TACOS

Awokado kroimy na ćwiartki, wyciągamy ze skórki i układamy na głębokim talerzu – między kawałki awokado kładziemy tacos.

Tak przygotowany talerz ozdabiamy według uznania gałązkami kolendry i skrapiamy sokiem z limonki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Ewa Ewa
    484 dni temu
    Polecam, smaczne danie, dziękuję za przepis.

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!