Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
SMAŻONE WARZYWA
KROK 1: KROIMY WARZYWA
Z papryki wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski. 1 ząbek czosnku drobno siekamy, a czerwoną cebulę kroimy w piórka.
KROK 2: SMAŻYMY WARZYWA
Na patelni mocno rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy paprykę, cebulę i czosnek. Doprawiamy kuminem, słodką papryką i ostrą papryką. Mieszamy. Ścieramy odrobinę skórki z limonki i dodajemy łyżkę soku z cytryny. Przekładamy warzywa na talerz – mają być podsmażone, chrupiące i nierozgotowane.
MIĘSO W SOSIE
KROK 1: SMAŻYMY MIĘSO
Na tej samej patelni smażymy mięso mielone wołowe. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i wykładamy mięso. Dodajemy sól i pieprz.
KROK 2: KROIMY CZOSNEK I CEBULĘ
1 ząbek czosnku siekamy w plastry, a ½ białej cebuli kroimy w kostkę. Tak przygotowane składniki dodajemy do podsmażonego na patelni mięsa. Smażymy, aż cebula się zeszkli.
KROK 3: DOPRAWIAMY MIĘSO
Do mięsa dodajemy małą łyżeczkę słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryki i pełną łyżeczkę kuminu. Mieszamy. Dodajemy 1 puszkę krojonych pomidorów pelati. Mieszamy. Następnie puszkę po pomidorach wypełniamy do połowy wodą, a potem wodę wlewamy na patelnię. Dusimy przez ok. 10-15 minut na wolnym ogniu, aż woda odparuje i sos zgęstnieje. Mięso w sosie solimy do smaku.
WSKAZÓWKA! Jeśli chcemy, aby sos był ostrzejszy, dodajemy więcej kuminu i ostrej papryki.
PICO DE GALLO
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PICO DE GALLO
Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. Pomidory kroimy w kostkę (ok. 1 x 1 cm). Odkładamy na bok do miski. 1 ząbek czosnku bardzo drobno siekamy i dokładamy do cebuli i pomidorów. Dodajemy skórkę i sok z limonki.
KROK 2: DOPRAWIAMY SALSĘ
Siekamy łodygi kolendry (1 pęczek). Do salsy dodajemy sól, pieprz i kolendrę. Polewamy olejem słonecznikowym. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
PASTA Z AWOKADO
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z AWOKADO
Awokado przekrawamy na pół i wyciągamy pestkę. Miąższ awokado nacinamy nożem w drobną kratkę – powstałe w ten sposób kostki wyciskamy do miseczki. Rozgniatamy delikatnie widelcem. Doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem. Mieszamy.
PODANIE
KROK 1: WYPEŁNIAMY TACOS
Tacos wypełniamy według uznania na jeden lub kilka z podanych poniżej sposobów.
SPOSÓB 1:
Do tacos wkładamy mięso, następnie podsmażone warzywa, pastę z awokado, ostrą paprykę jalapeño pokrojoną w plasterki oraz łyżkę śmietany.
SPOSÓB 2:
Do tacos wkładamy mięso, następnie podsmażone warzywa, sos pico de gallo i pastę z awokado.
SPOSÓB 3:
Do tacos wkładamy mięso, następnie podsmażone warzywa, sos pico de gallo, pastę z awokado, śmietanę, pokrojoną w plasterki papryczkę jalapeño.
KROK 2: PODAJEMY TACOS
Awokado kroimy na ćwiartki, wyciągamy ze skórki i układamy na głębokim talerzu – między kawałki awokado kładziemy tacos.
Tak przygotowany talerz ozdabiamy według uznania gałązkami kolendry i skrapiamy sokiem z limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Tacos z jackfruitem w stylu carnitas
Klasyka kuchni w stylu meksykańskim, ale w wersji wegańskiej! Tacos inspirowane tacos carnitas, w których wieprzowinę zastępuje jackfruit. Zdecydowanie trzeba ich spróbować!
Wegańskie tacos z szarpanymi boczniakami i surówką
Szarpane boczniaki to fantastyczna, roślinna alternatywa dla tradycyjnego pulled pork. Wypróbuj przepis Kingi na tacos ze świetną surówką z kapusty kiszonej
Domowe tacos z krewetkami, mango i chili
Domowe tacos z mąki kukurydzianej świetnie smakują z sałatką z krewetek! Przygotuj ją i sprawdź, jak owoce morza komponują się z mango, chili i kolendrą!
Jabłkowe tacos
Świetna propozycja słodkiej przekąski – jabłkowe tacos! Z własnoręcznie przygotowanymi tortillami i nadzieniem jabłkowym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto marchewkowe
- Kompot z suszu z cytryną
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto na pierogi
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Przekąski sylwestrowe
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Kutia
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Świąteczne pierniczki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
65 dni temu
Danie wyśmienite, ale przepis pełen błędów i nieścisłości.
odpowiedz
109 dni temu
Przepis super ale ja zmieniłabym ilość mięsa na 500 g, a awokado na 2 sztuki, wtedy ilość składników wystarczy na 4 osoby
odpowiedz
726 dni temu
Polecam, smaczne danie, dziękuję za przepis.
odpowiedz