Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- wałek
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA TACOS
Mąkę kukurydzianą łączymy w misce z mąką pszenną. Dolewamy ciepłą wodę i doprawiamy solą. Mocno i dokładnie mieszamy składniki, aż się połączą, a ciasto stanie się elastyczne i gładkie.
Jednolite ciasto wyrabiamy krótko na blacie oprószonym mąką, przekładamy do miski i odkładamy, by odpoczęło na kilkanaście minut.
Krok 2: FORMUJEMY TACOS
Gdy ciasto odpocznie, formujemy z niego wałek, który następnie kroimy w plastry. Każdy plaster rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką kukurydzianą.
Krok 3: PODPIEKAMY TACOS
Placki podpiekamy na suchej patelni z obu stron, aż dobrze się wysuszą i zarumienią. Patelni nie rozgrzewamy z wyprzedzeniem: powinna nabierać temperatury stopniowo podczas podpiekania tacos.
Gdy przewrócimy je na drugą stronę, warto dociążyć ciasto garnkiem lub drugą patelnią.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ KREWETKOWĄ
Obgotowane krewetki argentyńskie kroimy na drobne kawałki i smażymy ok. 30 sekund na dobrze rozgrzanej patelni z olejem. Doprawiamy pieprzem i solą. Przekładamy do miski.
Dodajemy drobno posiekany czosnek i posiekaną papryczkę chili. Dodajemy majonez, jogurt naturalny, czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę i drobno posiekaną kolendrę. Całość doprawiamy sokiem z limonki. Miąższ mango kroimy w drobną kostkę i dodajemy do krewetek. Dokładnie mieszamy.
Krok 5: PODAJEMY TACOS
Upieczone placki układamy na talerzu, wykładamy na nie sałatkę z krewetek i kapustę pokrojoną w cienkie paski.
Dekorujemy papryczką chili pokrojoną w cienkie paski i listkami kolendry. Podajemy z cząstkami limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Tortilla z kurczakiem i guacamole
Kawałki mięsa i sos z awokado zamknięte w pszennym placku. Sprawdzony sposób na szybkie danie w stylu meksykańskim!
Proste tortille z serem i pieczarkami
Prosty sposób na pożywne małe co nieco, które można mieć zawsze pod ręką. Świetny pomysł na drugie śniadanie i nie tylko!
Tortilla z kurczakiem i salsą z pieczonej papryki
Pszenne placki z pikantnym nadzieniem, a do tego sałata i wyrazisty sos. Obiad w meksykańskim stylu, który zrobisz w kilka chwil!
Tortilla z krewetkami
Smaczny i łatwy w wykonaniu pomysł na obiad – tortilla z krewetkami i różowym sosem majonezowym.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ryba po japońsku
- Ciasto na pierogi
- Pistacjowy sernik baskijski
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kutia
- Sałatka gyros
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Sernik krakowski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pieczona ryba po grecku
- Błyskawiczne pierniczki
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Domek z piernika
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
583 dni temu
Autor chyba w życiu tacos nie widział
odpowiedz
720 dni temu
Nie polecam.
odpowiedz