zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • wałek

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA TACOS

Mąkę kukurydzianą łączymy w misce z mąką pszenną. Dolewamy ciepłą wodę i doprawiamy solą. Mocno i dokładnie mieszamy składniki, aż się połączą, a ciasto stanie się elastyczne i gładkie.

Jednolite ciasto wyrabiamy krótko na blacie oprószonym mąką, przekładamy do miski i odkładamy, by odpoczęło na kilkanaście minut.

Krok 2: FORMUJEMY TACOS

Gdy ciasto odpocznie, formujemy z niego wałek, który następnie kroimy w plastry. Każdy plaster rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką kukurydzianą.

Krok 3: PODPIEKAMY TACOS

Placki podpiekamy na suchej patelni z obu stron, aż dobrze się wysuszą i zarumienią. Patelni nie rozgrzewamy z wyprzedzeniem: powinna nabierać temperatury stopniowo podczas podpiekania tacos.

Gdy przewrócimy je na drugą stronę, warto dociążyć ciasto garnkiem lub drugą patelnią.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ KREWETKOWĄ

Obgotowane krewetki argentyńskie kroimy na drobne kawałki i smażymy ok. 30 sekund na dobrze rozgrzanej patelni z olejem. Doprawiamy pieprzem i solą. Przekładamy do miski.

Dodajemy drobno posiekany czosnek i posiekaną papryczkę chili. Dodajemy majonez, jogurt naturalny, czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę i drobno posiekaną kolendrę. Całość doprawiamy sokiem z limonki. Miąższ mango kroimy w drobną kostkę i dodajemy do krewetek. Dokładnie mieszamy.

Krok 5: PODAJEMY TACOS

Upieczone placki układamy na talerzu, wykładamy na nie sałatkę z krewetek i kapustę pokrojoną w cienkie paski.

Dekorujemy papryczką chili pokrojoną w cienkie paski i listkami kolendry. Podajemy z cząstkami limonki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram