Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- wałek
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA TACOS
Mąkę kukurydzianą łączymy w misce z mąką pszenną. Dolewamy ciepłą wodę i doprawiamy solą. Mocno i dokładnie mieszamy składniki, aż się połączą, a ciasto stanie się elastyczne i gładkie.
Jednolite ciasto wyrabiamy krótko na blacie oprószonym mąką, przekładamy do miski i odkładamy, by odpoczęło na kilkanaście minut.
Krok 2: FORMUJEMY TACOS
Gdy ciasto odpocznie, formujemy z niego wałek, który następnie kroimy w plastry. Każdy plaster rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką kukurydzianą.
Krok 3: PODPIEKAMY TACOS
Placki podpiekamy na suchej patelni z obu stron, aż dobrze się wysuszą i zarumienią. Patelni nie rozgrzewamy z wyprzedzeniem: powinna nabierać temperatury stopniowo podczas podpiekania tacos.
Gdy przewrócimy je na drugą stronę, warto dociążyć ciasto garnkiem lub drugą patelnią.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ KREWETKOWĄ
Obgotowane krewetki argentyńskie kroimy na drobne kawałki i smażymy ok. 30 sekund na dobrze rozgrzanej patelni z olejem. Doprawiamy pieprzem i solą. Przekładamy do miski.
Dodajemy drobno posiekany czosnek i posiekaną papryczkę chili. Dodajemy majonez, jogurt naturalny, czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę i drobno posiekaną kolendrę. Całość doprawiamy sokiem z limonki. Miąższ mango kroimy w drobną kostkę i dodajemy do krewetek. Dokładnie mieszamy.
Krok 5: PODAJEMY TACOS
Upieczone placki układamy na talerzu, wykładamy na nie sałatkę z krewetek i kapustę pokrojoną w cienkie paski.
Dekorujemy papryczką chili pokrojoną w cienkie paski i listkami kolendry. Podajemy z cząstkami limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Tortilla z kurczakiem i guacamole
Kawałki mięsa i sos z awokado zamknięte w pszennym placku. Sprawdzony sposób na szybkie danie w stylu meksykańskim!
Proste tortille z serem i pieczarkami
Prosty sposób na pożywne małe co nieco, które można mieć zawsze pod ręką. Świetny pomysł na drugie śniadanie i nie tylko!
Tortilla z kurczakiem i salsą z pieczonej papryki
Pszenne placki z pikantnym nadzieniem, a do tego sałata i wyrazisty sos. Obiad w meksykańskim stylu, który zrobisz w kilka chwil!
Tortilla z krewetkami
Smaczny i łatwy w wykonaniu pomysł na obiad – tortilla z krewetkami i różowym sosem majonezowym.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Smażone liczi w cieście z pieprznym majonezem
- Krewetkowo-wieprzowe pulpeciki po wietnamsku z grilla z sałatką z arbuza i ogórka
- Szaszłyki z czosnkowych krewetek z sałatką z grejpfruta i awokado
- Tort dyniowo-pomarańczowy
- Pudding ryżowy z kardamonem i sałatką z mango
- Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi
- Sałatka z owocami morza
- Tarta z botwinką
- Krewetki z warzywami
- Ciasteczka z nadzieniem figowym
- Ekspresowe konfitury: malinowa i borówkowa
- Owoce morza w cieście z talarkami i dipem pesto
- Arroz de marisco, czyli ryż z owocami morza
- Zupa gyros
- Tacos z jackfruitem w stylu carnitas
- Ciasto dyniowe
- Owsianka z musem jabłkowym
- Kanapka viva camembert
- Kisiel gryczany z boczkiem
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
- Wegański tatar
- Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini
- Babeczki leśny mech
- Serduszkowe muffiny z konfiturą z pomidorów czekoladowych
- Kimchi
- Szare kluski
- Pieczone udka z ziemniakami i białą kapustą
Komentarze (2)
360 dni temu
Autor chyba w życiu tacos nie widział
odpowiedz
497 dni temu
Nie polecam.
odpowiedz