
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- wałek
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA TACOS
Mąkę kukurydzianą łączymy w misce z mąką pszenną. Dolewamy ciepłą wodę i doprawiamy solą. Mocno i dokładnie mieszamy składniki, aż się połączą, a ciasto stanie się elastyczne i gładkie.
Jednolite ciasto wyrabiamy krótko na blacie oprószonym mąką, przekładamy do miski i odkładamy, by odpoczęło na kilkanaście minut.
Krok 2: FORMUJEMY TACOS
Gdy ciasto odpocznie, formujemy z niego wałek, który następnie kroimy w plastry. Każdy plaster rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką kukurydzianą.
Krok 3: PODPIEKAMY TACOS
Placki podpiekamy na suchej patelni z obu stron, aż dobrze się wysuszą i zarumienią. Patelni nie rozgrzewamy z wyprzedzeniem: powinna nabierać temperatury stopniowo podczas podpiekania tacos.
Gdy przewrócimy je na drugą stronę, warto dociążyć ciasto garnkiem lub drugą patelnią.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ KREWETKOWĄ
Obgotowane krewetki argentyńskie kroimy na drobne kawałki i smażymy ok. 30 sekund na dobrze rozgrzanej patelni z olejem. Doprawiamy pieprzem i solą. Przekładamy do miski.
Dodajemy drobno posiekany czosnek i posiekaną papryczkę chili. Dodajemy majonez, jogurt naturalny, czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę i drobno posiekaną kolendrę. Całość doprawiamy sokiem z limonki. Miąższ mango kroimy w drobną kostkę i dodajemy do krewetek. Dokładnie mieszamy.
Krok 5: PODAJEMY TACOS
Upieczone placki układamy na talerzu, wykładamy na nie sałatkę z krewetek i kapustę pokrojoną w cienkie paski.
Dekorujemy papryczką chili pokrojoną w cienkie paski i listkami kolendry. Podajemy z cząstkami limonki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ciasto marchewkowe
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Piernik świąteczny
- Świąteczne pierniczki
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto na pierogi
- Domek z piernika
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ryba z piekarnika
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Burek ze szpinakiem
- Sernik pistacjowy
- Guacamole
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
905 dni temu
Autor chyba w życiu tacos nie widział
Odpowiedz
1041 dni temu
Nie polecam.
Odpowiedz