Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRYGOTUJ WCZEŚNIEJ
Ugotuj lub upiecz 600 g mięsa kurczaka.
Pieczona papryka
1 paprykę smarujemy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 190-200°C (termoobieg); po upieczeniu papryka powinna zostać przykryta folią spożywczą i odstawiona do przestygnięcia, następnie zdejmujemy z niej skórę i usuwamy gniazda nasienne.
Farsz
Mięso kurczaka rwiemy na mniejsze kawałki. Dodajemy kiszony ogórek pokrojony w cienkie paski, posiekaną cebulę dymkę wraz ze szczypiorem, odciśniętą i posiekaną kapustę kiszoną, ser gouda starty na tarce i posiekaną ostrą papryczkę (razem z nasionami), następnie wszystko mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Sos
Upieczoną paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy majonez, jogurt, drobno posiekany ząbek, pastę curry oraz umyte i pokrojone w drobną kostkę jabłko. Mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Tortilla
Na rozgrzanej patelni grillowej układamy placki tortilli, chwilę podgrzewamy. Na podgrzaną tortillę nakładamy farsz, dodajemy kawałek szczypiorku i zawijamy. Układamy na rozgrzanej patelni, pieczemy z obu stron do zarumienienia.
Limonkę kroimy na 3-4 kawałki i opiekamy na rozgrzanej patelni grillowej.
Kilka liści sałaty układamy w misce, na sałatę nakładamy sos, układamy przekrojoną na pół tortillę, dekorujemy kilkoma plasterkami papryczki i kawałkami upieczonej limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Tortilla z kurczakiem i guacamole
Kawałki mięsa i sos z awokado zamknięte w pszennym placku. Sprawdzony sposób na szybkie danie w stylu meksykańskim!
Szybkie burrito według Karola Okrasy
Delikatna pszenna tortilla wypełniona mięsnym farszem. Pyszne, proste i sycące danie inspirowane kuchnią meksykańską.
Proste tortille z serem i pieczarkami
Prosty sposób na pożywne małe co nieco, które można mieć zawsze pod ręką. Świetny pomysł na drugie śniadanie i nie tylko!
Ragoût z kurczaka z przyprawami po meksykańsku
Mięso duszone w aromatycznym sosie, podane z kawałkami tortilli. Francuska potrawa w pikantnej odsłonie inspirowanej kuchnią meksykańską!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Błyskawiczne pierniczki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wigilijny makowiec
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Przekąski sylwestrowe
- Pierniki
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (24)
709 dni temu
Pycha, robię regularnie.
odpowiedz
1407 dni temu
Zmieńcie film odnosnie przepisu, zamiast przepisu na tortille przy tortilli wyswietla sie film przepisu na pizze Chicago :)
odpowiedz
1405 dni temu
Dziękujemy za informację-problem jest nam znany i pracujemy nad jego rozwiązaniem. Mamy nadzieję, że niebawem wszystko wróci do normy, a jeszcze przez chwilkę prosimy o cierpliwość. Wideo do konkretnych przepisów można odnaleźć na naszym kanale YT i póki problemy będą występować, rekomendujemy właśnie taką opcję :)
3161 dni temu
Pyszne, robiłam ; ) Wyszło wprost idealnie; ] Jak w restauracji. ---------
odpowiedz
3217 dni temu
mega super
odpowiedz
3378 dni temu
Ja zawsze wykorzystuje jabłko do takiego rodzaju sosów (tarte na grubo) ))). można jeszcze dodać czosnek.
odpowiedz
3378 dni temu
Alex, świetny patent! Dziękujemy za podzielenie się sposobem na Twój sos :)
3403 dni temu
Jaki koniec. Wrócą. To reklama
odpowiedz
3409 dni temu
Zrobiłem to danie 2 dni temu. Pyszne!
odpowiedz
3411 dni temu
Szkoda, że to już koniec. To była na prawdę świetna kampania ze świetnymi przepisami:=)
odpowiedz
3412 dni temu
Pascal i Karol muszą zostać! Lidl z nimi jest wyjątkowy i niepowtarzalny! Aa danie wypróbuję - jest bardzo zachęcające, szczególnie sos jest uniwersalny, mniam :)
odpowiedz
3412 dni temu
Łukaszu, strona internetowa zostaje :)
odpowiedz
3412 dni temu
czy strona internetowa bedzie dalej dostepna? Bo jest bardzo przydatna
odpowiedz
3412 dni temu
Liczę na to, że to "pożegnanie" jest takie trochę na niby, nie możecie przecież stracić tylu klientów i fanów ;P
odpowiedz
3414 dni temu
Szkoda...Dziekujemy za tak fajnie przygotowana i zrealizowana kampanie! Czy materialy z Pascalem,Okrasa i Cukiernikiem bedzie mozna u Was kupic w formie plyty/ksiazki ?? Czy od tak zostana usuniete...?
odpowiedz
3414 dni temu
Odpada jedyny powód robienia zakupów w Lidlu. Tak się właśnie strzela samobója.
odpowiedz
3414 dni temu
BEZ OKRASY I PASCALA NIE ZROBIĘ JUŻ ŻADNYCH ZAKUPÓW W LIDLU!!!!! KTO SIĘ PRZYŁĄCZA DO AKCJI!!!!!!!!!!!!!
odpowiedz
3414 dni temu
NIE ZABIERAJCIE NAM PASCALA I OKRASY PILISSSSSSSSSSSSSSS.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
odpowiedz
3414 dni temu
Istotnym pytaniem jest czy wszystkie materiały zgromadzone w serwisie "Kuchnia Lidla" pozostaną ogólnodostępne na stronie kuchnialidla.pl czy należy liczyć się również z likwidacją wszystkich przepisów, filmów i komentarzy?
odpowiedz
3414 dni temu
Drodzy, po trzech latach intensywnych działań, łączenia edukacji z rozrywką, kampania „Pascal kontra Okrasa” dobiega końca. Cieszymy się, że z tak dużym zaangażowaniem włączyliście się w jej realizację. Śledźcie nasze poczynania, a niedługo wszystko stanie się jasne :) Pozdrawiamy!
odpowiedz
3414 dni temu
Dziękuje za te 3 lata!!! Wielka szkoda:( ze już koniec...
odpowiedz
3414 dni temu
Nie zamieniajcie Okrase i Pascala kims innym!! bez sensu....
odpowiedz
3415 dni temu
Nie koniec -.-
odpowiedz
3415 dni temu
To już naprawdę koniec Kuchni Lidla? Dlaczego??? Czy to już postanowione i nieodwołalne???
odpowiedz
zobacz wszystkie