Ragoût z kurczaka z przyprawami po meksykańsku
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żeliwne
  • moździerz

Kurczaka dzielimy na: uda, podudzia, filety i skrzydełka. Kawałki kurczaka przekładamy do garnka z zimną wodą. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek oraz chilli w proszku i gotujemy na małym ogniu około 40 minut.

Wyjmujemy kurczaka, studzimy, obieramy ze skóry i kości. Mięso dzielimy na mniejsze kawałki.

Z bulionu uzyskanego wskutek gotowania kurczaka odcedzamy pół litra (reszta nie przyda się w tym przepisie, wykorzystajcie pozostały bulion do innych dań).

Goździki i cynamon rozcieramy w moździerzu. Do naczynia miksera dodajemy całe migdały (80 gramów), bułkę tartą, pozbawioną pestek i drobno posiekaną papryczkę chilli, cynamon i goździki – miksujemy. Dodajemy 250 ml bulionu, mieszamy. Powstałą masę smażymy na rozgrzanym smalcu. Dodajemy 250 ml bulionu, mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory z puszki, około 100 ml wody i gotujemy 15 minut na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy kawałki kurczaka oraz drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną kolendrę.

Każdą tortillę kroimy na 6 trójkątów i pieczemy na rozgrzanej patelni grillowej. Na talerz przekładamy ragoût. Siekamy pozostałą część migdałów (30 gramów). Dekorujemy listkami kolendry i posypujemy posiekanymi migdałami. Dekorujemy sparzonymi i wyszorowanymi ćwiartkami limonek i posypujemy chilli w proszku. Dookoła układamy kawałki tortilli.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (20)

Avatar
  • Student Student
    753 dni temu
    1.5 kg piersi z indyka zamiast kurczaka i jest przepysznie

    odpowiedz

  • Królinki Królinki
    3209 dni temu
    Smaczne, orientalne danie. Jeśli chcemy uzyskać odpowiednią masę, należy wstrzymać się z dodawaniem wody. PS zamiast całego kurczaka dodaliśmy różne części i też wyszło smaczne

    odpowiedz

  • Mela Mela
    3239 dni temu
    smakuje fantastycznie! obawiałam się tej czekolady ale połączyło się świetnie z całą resztą! absolutnie polecam! wycisnełam limonkę i zawinełam w tortillę. Na pewno wrócę do tego dania nie raz!! Pascal - uwielbiam!!!n

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3350 dni temu
    Czy limonka w tym przepisie jest tylko dla ozdoby, czy też powinno się skropic danie jej sokiem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3348 dni temu
    Drogi Gościu, tak jak w przepisie - danie dekorujemy ćwiartkami limonek. W trakcie jedzenie możemy nimi skrapiać danie.
  • GOŚĆ 2 GOŚĆ 2
    3402 dni temu
    Przyłączam się do Gościa. Jeżeli wybierzecie Welman to będzie katastrofa... Nigdy już żadnego filmiku u Was nie obejrzę. Jest tylu wspaniałych kucharzy z TopChefa na przykład, a Wy chcecie takie coś wcisnąć?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3402 dni temu
    Miejsce Pascala i Okrasy ma ponoć zająć Dorota Welmann boże tylko nie róbcie nam tego przeciez to nie jest profesjonalna kucharka tylko dziennikarka..moze i umie gotowac ale nie zaufam jej nigdy widzac jak wyglada.Ta kobieta nie nadaje sie do promocji zdrowego zywienia

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3408 dni temu
    Lidl już nie będzie taki sam bez Pascala i Okrasy!!! Ja chcę ich z powrotem!!!

    odpowiedz

  • Felinia Felinia
    3409 dni temu
    Pascal i Karol muszą zostać! Lidl z nimi jest wyjątkowy i niepowtarzalny! Aa danie wypróbuję - jest bardzo zachęcające, mniam :)

    odpowiedz

  • Nevermore Nevermore
    3409 dni temu
    Tortille są zawsze zdrowe, tylko z umiarem trzeba je jeść ;p

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3409 dni temu
    nie są

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3410 dni temu
    pascal mówi że dodanie dużej ilości soli jest nie zdrowe a te spalone tortille na koniec są zdrowe?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3410 dni temu
    Jakieś opinie do powyższego dania? ktoś robił może?:)

    odpowiedz

  • gOŚĆ gOŚĆ
    3411 dni temu
    KONIEC??Tylko nie tooo :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3411 dni temu
    Drodzy Użytkownicy Kuchni Lidla, jeszcze nie możemy Wam zdradzić, o co chodzi z "nowym początkiem" :) Zaglądajcie do nas, a wkrótce wszystko się wyjaśni :)

    odpowiedz

  • gość gość
    3412 dni temu
    jak nie będzie pascala i okrasa to nie będe kupować w lidlu i stracicie kilka klijętów a nawet więcej niż kilka

    odpowiedz

  • Nevermore Nevermore
    3412 dni temu
    Nie zabierajcie nam Karola i Pascala, tak być nie może :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3412 dni temu
    Clue wszystkiego to właśnie to, żeby na razie tego nie zdradzać :P Dowiemy się w swoimm czasie. Zapewne chodzi o nową odsłonę.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3412 dni temu
    Dlaczego koniec? I o co codzi z "nowym początkiem"?

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3412 dni temu
    To już naprawdę koniec Kuchni Lidla? Dlaczego??? Czy to już postanowione i nieodwołalne???

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!