Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żeliwne
- moździerz
Kurczaka dzielimy na: uda, podudzia, filety i skrzydełka. Kawałki kurczaka przekładamy do garnka z zimną wodą. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek oraz chilli w proszku i gotujemy na małym ogniu około 40 minut.
Wyjmujemy kurczaka, studzimy, obieramy ze skóry i kości. Mięso dzielimy na mniejsze kawałki.
Z bulionu uzyskanego wskutek gotowania kurczaka odcedzamy pół litra (reszta nie przyda się w tym przepisie, wykorzystajcie pozostały bulion do innych dań).
Goździki i cynamon rozcieramy w moździerzu. Do naczynia miksera dodajemy całe migdały (80 gramów), bułkę tartą, pozbawioną pestek i drobno posiekaną papryczkę chilli, cynamon i goździki – miksujemy. Dodajemy 250 ml bulionu, mieszamy. Powstałą masę smażymy na rozgrzanym smalcu. Dodajemy 250 ml bulionu, mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory z puszki, około 100 ml wody i gotujemy 15 minut na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy kawałki kurczaka oraz drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną kolendrę.
Każdą tortillę kroimy na 6 trójkątów i pieczemy na rozgrzanej patelni grillowej. Na talerz przekładamy ragoût. Siekamy pozostałą część migdałów (30 gramów). Dekorujemy listkami kolendry i posypujemy posiekanymi migdałami. Dekorujemy sparzonymi i wyszorowanymi ćwiartkami limonek i posypujemy chilli w proszku. Dookoła układamy kawałki tortilli.
Zobacz podobne
przepisy
Tortilla z Chorizo i serem Manchego
Lubisz ostre, wyraziste potrawy? Przygotuj tortillę z pikantnym salami chorizo, młodymi ziemniakami i serem manchego.
Kurczak po meksykańsku
Kiedy chrupiącą tortillą nabierzesz trochę tej potrawy, Twoje kubki smakowe znajdą się w siódmym niebie.
Fajitas wołowe z warzywami
Prosta w przygotowaniu marynata, aromatyczny sos, warzywa i już możesz popróbować kuchni w stylu meksykańskim w Twoim domu.
Tortilla z kurczakiem i salsą z pieczonej papryki
Pszenne placki z pikantnym nadzieniem, a do tego sałata i wyrazisty sos. Obiad w meksykańskim stylu, który zrobisz w kilka chwil!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Chili con carne
- Szybkie burrito według Karola Okrasy
- Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
- Karp winiarza i francuska zapiekanka
- Duszone udka z indyka na winie
- Grillowany łosoś z salsą z awokado
- Łososiowe fajitas
- Śledzie marynowane z suszonymi grzybami i sałatką ziemniaczaną
- Królik duszony w sosie z pieczarkami
- Ogórki faszerowane rybą i ryżem
- Śniadaniowe burrito
- Kanapki z pulled porkiem
- Klopsiki z ciecierzycy w wegańskim sosie à la pieczeniowym
- Kalafior w jogurtowym sosie curry
- Jackfruit w sosie teriyaki
- Sałatka ze szpinaku z trzema serami
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
- Pizza bianca z kurkami
- Makaron spaghetti z jednej patelni
- Świąteczny kompot z jabłek i cytrusów
- Sylwestrowa przekąska z pastą jajeczną
- Trifle makaronikowe
- Rolady z łopatki z ziołami
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Pesto z rukoli
- Pesto z kolendry
- Pesto z liści rzodkiewki
- Grillowany kurczak z masłem limonkowo-ziołowym
- Warzywna zapiekanka z serem feta
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (20)
732 dni temu
1.5 kg piersi z indyka zamiast kurczaka i jest przepysznie
odpowiedz
3188 dni temu
Smaczne, orientalne danie. Jeśli chcemy uzyskać odpowiednią masę, należy wstrzymać się z dodawaniem wody. PS zamiast całego kurczaka dodaliśmy różne części i też wyszło smaczne
odpowiedz
3218 dni temu
smakuje fantastycznie! obawiałam się tej czekolady ale połączyło się świetnie z całą resztą! absolutnie polecam! wycisnełam limonkę i zawinełam w tortillę. Na pewno wrócę do tego dania nie raz!! Pascal - uwielbiam!!!n
odpowiedz
3329 dni temu
Czy limonka w tym przepisie jest tylko dla ozdoby, czy też powinno się skropic danie jej sokiem?
odpowiedz
3328 dni temu
Drogi Gościu, tak jak w przepisie - danie dekorujemy ćwiartkami limonek. W trakcie jedzenie możemy nimi skrapiać danie.
3382 dni temu
Przyłączam się do Gościa. Jeżeli wybierzecie Welman to będzie katastrofa... Nigdy już żadnego filmiku u Was nie obejrzę. Jest tylu wspaniałych kucharzy z TopChefa na przykład, a Wy chcecie takie coś wcisnąć?
odpowiedz
3382 dni temu
Miejsce Pascala i Okrasy ma ponoć zająć Dorota Welmann boże tylko nie róbcie nam tego przeciez to nie jest profesjonalna kucharka tylko dziennikarka..moze i umie gotowac ale nie zaufam jej nigdy widzac jak wyglada.Ta kobieta nie nadaje sie do promocji zdrowego zywienia
odpowiedz
3387 dni temu
Lidl już nie będzie taki sam bez Pascala i Okrasy!!! Ja chcę ich z powrotem!!!
odpowiedz
3388 dni temu
Pascal i Karol muszą zostać! Lidl z nimi jest wyjątkowy i niepowtarzalny! Aa danie wypróbuję - jest bardzo zachęcające, mniam :)
odpowiedz
3388 dni temu
Tortille są zawsze zdrowe, tylko z umiarem trzeba je jeść ;p
odpowiedz
3389 dni temu
nie są
odpowiedz
3389 dni temu
pascal mówi że dodanie dużej ilości soli jest nie zdrowe a te spalone tortille na koniec są zdrowe?
odpowiedz
3390 dni temu
Jakieś opinie do powyższego dania? ktoś robił może?:)
odpowiedz
3391 dni temu
KONIEC??Tylko nie tooo :(
odpowiedz
3391 dni temu
Drodzy Użytkownicy Kuchni Lidla, jeszcze nie możemy Wam zdradzić, o co chodzi z "nowym początkiem" :) Zaglądajcie do nas, a wkrótce wszystko się wyjaśni :)
odpowiedz
3391 dni temu
jak nie będzie pascala i okrasa to nie będe kupować w lidlu i stracicie kilka klijętów a nawet więcej niż kilka
odpowiedz
3391 dni temu
Nie zabierajcie nam Karola i Pascala, tak być nie może :)
odpowiedz
3392 dni temu
Clue wszystkiego to właśnie to, żeby na razie tego nie zdradzać :P Dowiemy się w swoimm czasie. Zapewne chodzi o nową odsłonę.
odpowiedz
3392 dni temu
Dlaczego koniec? I o co codzi z "nowym początkiem"?
odpowiedz
3392 dni temu
To już naprawdę koniec Kuchni Lidla? Dlaczego??? Czy to już postanowione i nieodwołalne???
odpowiedz
zobacz wszystkie