Fajitas wołowe z warzywami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • moździerz
  • durszlak

Marynata

Paski polędwicy wołowej przekładamy do naczynia, mięso polewamy sokiem z 2 cytryn, następnie do mięsa dodajemy pół pęczka posiekanej kolendry. Dodajemy sos sojowy indonezyjski, 60 ml oleju oraz odrobinę pieprzu. Każdy kawałek mięsa dokładnie obtaczamy w marynacie. Mięso wkładamy do lodówki na minimum 20-60 minut.

Warzywa

Pokrojone w paski papryki posypujemy mieloną ostrą papryką oraz roztartym kminkiem. Dodajemy szalotkę, papryczki jalapeños, pół pęczka posiekanej świeżej kolendry oraz odrobinę oleju i niewielką ilość pieprzu. Mieszamy.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa. Smażymy przez 5-10 minut, co chwilę mieszając (na patelni nie możemy smażyć zbyt dużej ilości warzyw, nie możemy dopuścić do duszenia warzyw). Wysmażone warzywa przekładamy do durszlaka, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i odstawiamy do wystygnięcia.

Tortille

Na gorącej patelni (bez tłuszczu) podgrzewamy tortillę, co chwilę ją odwracając. Tortilla nie ma być chrupiąca, tylko lekko zarumieniona i podgrzana.

Wołowina

Na drugą rozgrzaną głęboką patelnię wrzucamy zamarynowane mięso bez dodatku tłuszczu. Smażymy, cały czas mieszając.

Tortille

Powierzchnię zarumienionej tortilli z jednej strony smarujemy śmietaną (zamiast śmietany można użyć guacamole z tabasco), środek tortilli posypujemy cebulą, układamy przestudzone warzywa, wysmażoną wołowinę oraz paski szynki serrano. Wszystkie składniki posypujemy odrobiną kminku oraz skrapiamy niewielką ilością soku z limonki. Na końcu dodajemy kilka gałązek świeżej kolendry. Tortillę zawijamy, kroimy na pół, podajemy na talerzu udekorowanym papryczką chili, papryką ostrą w proszku i kminkiem. To samo robimy z pozostałymi tortillami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • scobie scobie
    536 dni temu
    Pychota, przesadziłem trochę z papryczkami i muszę przyznać, że mam moc :)

    odpowiedz

  • Mali Mali
    763 dni temu
    bardzo pyszne. nie bać się limonek. dobre też bez jabanero, kminku i szynki. polecam z tortillami kukurydzianymi.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1217 dni temu
    Drogi Gościu, czas smażenia zależy od wielkości kawałków, temperatury oleju oraz patelni. Ponadto istotne są tu też osobiste preferencje - niektórzy wolą wołowinę dobrze wysmażoną, inni niemalże surową, dlatego niestety nie jesteśmy w stanie podać dokładnego czasu smażenia. Mięso na patelni należy obserwować - musi być ładnie przyrumienione z zewnątrz, ale nie spalone. W razie wątpliwości możesz wyjąć z patelni jeden kawałek i spróbować czy jest już gotowy :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1218 dni temu
    Jak dlugo trzeba smazyc mieso?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1329 dni temu
    Drogi gościu, zamiana mięsa znacznie wpłynie na smak dania, ale jeśli bardziej odpowiada ci smak wieprzowiny niż wołowiny, to możesz użyć takiego zamiennika :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1330 dni temu
    Można polędwicę wołową zastąpić wieprzową?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1361 dni temu
    Kowalsky, tak, w przepisie użyto 1 kg polędwicy. Możesz zmniejszyć tę porcję lub zamienić polędwicę na nieco tańszą część wołowiny. My jednak polecamy pozostać przy oryginale, ponieważ mięso z polędwicy jest wyjątkowo smaczne! :)

    odpowiedz

  • huberts. huberts.
    1362 dni temu
    @Kowalsky myślę, że możesz zastosować zamiennie rostbef wołowy, u lokalnego rzeźnika mam po niecałe 30zł za kilogram i to niezłej jakości. Wiadomo, smak i kruchość polędwicy jest nie do podrobienia, stąd cena, ale w fajitasach rostbef przejdzie ;)

    odpowiedz

  • Kowalsky Kowalsky
    1362 dni temu
    mam pytanie nawiązując do przepu konkretniej pozycji co kupić - Czy aby na pewno mam kupić "1 kg steku z polędwicy wołowej" ? 350g x 3 (29,99zł) = 89,97 zł. Czy na pewno 1kg zł ? Bo jeżeli tak to cena kosmos jak na tanią kuchnię meksykańską :D

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1363 dni temu
    Pycha, już dzisiaj zrobiłam zapas tortilli w Lidlu, i pełnoziarniste i szpinakowe..., mniam, przepis na pewno wypróbuję :)

    odpowiedz

  • Bert Bert
    1364 dni temu
    Super pomysł na marynatę - Szacunek dla Pascala. Widać, że poważnie podszedł do w miare łatwej kuchni jaką jest kuchnia tex-mex. Na pewno będzie lepsza niż zapiekanka. Wypróbuję i napiszę jaki rezultat końcowy. Tortille robię własnej roboty - żadnej chemii 100% smaku.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram