Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- durszlak
Marynata
Polędwicę wołową kroimy w paski wzdłuż włókien i przekładamy do naczynia, mięso polewamy sokiem z 2 cytryn, następnie do mięsa dodajemy pół pęczka posiekanej kolendry. Dodajemy sos sojowy indonezyjski, 60 ml oleju oraz odrobinę pieprzu. Każdy kawałek mięsa dokładnie obtaczamy w marynacie. Mięso wkładamy do lodówki na minimum 20-60 minut.
Warzywa
Pokrojone w paski papryki posypujemy mieloną ostrą papryką oraz roztartym kminkiem. Dodajemy szalotkę pokrojoną w piórka, papryczki jalapeños pokrojone w talarki, pół pęczka posiekanej świeżej kolendry oraz odrobinę oleju i niewielką ilość pieprzu. Mieszamy.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa. Smażymy przez 5-10 minut, co chwilę mieszając (na patelni nie możemy smażyć zbyt dużej ilości warzyw, nie możemy dopuścić do duszenia warzyw). Wysmażone warzywa przekładamy do durszlaka, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i odstawiamy do wystygnięcia.
Tortille
Na gorącej patelni (bez tłuszczu) podgrzewamy tortillę, co chwilę ją odwracając. Tortilla nie ma być chrupiąca, tylko lekko zarumieniona i podgrzana.
Wołowina
Na drugą rozgrzaną głęboką patelnię wrzucamy zamarynowane mięso bez dodatku tłuszczu. Smażymy, cały czas mieszając.
Tortille
Powierzchnię zarumienionej tortilli z jednej strony smarujemy śmietaną (zamiast śmietany można użyć guacamole z tabasco), środek tortilli posypujemy posiekaną cebulą, układamy przestudzone warzywa, wysmażoną wołowinę oraz szynkę serrano pokrojoną w cienkie paski. Wszystkie składniki posypujemy odrobiną roztartego w moździerzu kminku oraz skrapiamy niewielką ilością soku z limonki. Na końcu dodajemy kilka gałązek świeżej kolendry. Tortillę zawijamy, kroimy na pół, podajemy na talerzu udekorowanym papryczką chili, papryką ostrą w proszku i kminkiem. To samo robimy z pozostałymi tortillami.
Zobacz podobne
przepisy
Szybkie burrito według Karola Okrasy
Delikatna pszenna tortilla wypełniona mięsnym farszem. Pyszne, proste i sycące danie inspirowane kuchnią meksykańską.
Polędwiczki wieprzowe po meksykańsku, Dla twardzieli
Niestraszne Ci naprawdę ostre dania? Przygotuj pikantne polędwiczki wieprzowe w stylu meksykańskim.
Meksykański hamburger
Drobiowy burger i pikantny jogurtowy sos ułożone między płatami chrupiącej tortilli. Łatwe, lekkie, pyszne!
Pikantna zapiekanka kukurydziana
Kukurydza z papryczkami jalapenos zapieczona z gulaszem wieprzowym. Pikantna propozycja dla fanów kuchni w stylu meksykańskim!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sernik krakowski
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Kapusta z grochem
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ryba po japońsku
- Domek z piernika
- Świąteczne pierniczki
- Kompot z suszu z cytryną
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
3025 dni temu
Pychota, przesadziłem trochę z papryczkami i muszę przyznać, że mam moc :)
odpowiedz
3253 dni temu
bardzo pyszne. nie bać się limonek. dobre też bez jabanero, kminku i szynki. polecam z tortillami kukurydzianymi.
odpowiedz
3706 dni temu
Drogi Gościu, czas smażenia zależy od wielkości kawałków, temperatury oleju oraz patelni. Ponadto istotne są tu też osobiste preferencje - niektórzy wolą wołowinę dobrze wysmażoną, inni niemalże surową, dlatego niestety nie jesteśmy w stanie podać dokładnego czasu smażenia. Mięso na patelni należy obserwować - musi być ładnie przyrumienione z zewnątrz, ale nie spalone. W razie wątpliwości możesz wyjąć z patelni jeden kawałek i spróbować czy jest już gotowy :)
odpowiedz
3708 dni temu
Jak dlugo trzeba smazyc mieso?
odpowiedz
3818 dni temu
Drogi gościu, zamiana mięsa znacznie wpłynie na smak dania, ale jeśli bardziej odpowiada ci smak wieprzowiny niż wołowiny, to możesz użyć takiego zamiennika :)
odpowiedz
3820 dni temu
Można polędwicę wołową zastąpić wieprzową?
odpowiedz
3851 dni temu
Kowalsky, tak, w przepisie użyto 1 kg polędwicy. Możesz zmniejszyć tę porcję lub zamienić polędwicę na nieco tańszą część wołowiny. My jednak polecamy pozostać przy oryginale, ponieważ mięso z polędwicy jest wyjątkowo smaczne! :)
odpowiedz
3851 dni temu
@Kowalsky myślę, że możesz zastosować zamiennie rostbef wołowy, u lokalnego rzeźnika mam po niecałe 30zł za kilogram i to niezłej jakości. Wiadomo, smak i kruchość polędwicy jest nie do podrobienia, stąd cena, ale w fajitasach rostbef przejdzie ;)
odpowiedz
3851 dni temu
mam pytanie nawiązując do przepu konkretniej pozycji co kupić - Czy aby na pewno mam kupić "1 kg steku z polędwicy wołowej" ? 350g x 3 (29,99zł) = 89,97 zł. Czy na pewno 1kg zł ? Bo jeżeli tak to cena kosmos jak na tanią kuchnię meksykańską :D
odpowiedz
3853 dni temu
Pycha, już dzisiaj zrobiłam zapas tortilli w Lidlu, i pełnoziarniste i szpinakowe..., mniam, przepis na pewno wypróbuję :)
odpowiedz
3854 dni temu
Super pomysł na marynatę - Szacunek dla Pascala. Widać, że poważnie podszedł do w miare łatwej kuchni jaką jest kuchnia tex-mex. Na pewno będzie lepsza niż zapiekanka. Wypróbuję i napiszę jaki rezultat końcowy. Tortille robię własnej roboty - żadnej chemii 100% smaku.
odpowiedz
zobacz wszystkie