
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender kielichowy
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW
Świeże pomidory kroimy na kawałki, 1 ząbek czosnku rozgniatamy, a ¼ kolendry siekamy. Składniki przekładamy do blendera, dodajemy sok z połowy limonki, musztardę i odrobinę oliwy. Całość blendujemy i w razie potrzeby dodajemy jeszcze 2-3 łyżki oliwy. Sos podajemy w miseczce ozdobiony listkami kolendry.
KROK 2: SMAŻYMY MIĘSO
Na rozgrzane 20-30 ml oliwy wrzucamy 2 posiekane ząbki czosnku i mielone mięso. Doprawiamy je do smaku solą i pieprzem, a także połową pieprzu cayenne. Całość smażymy, aż nabierze złotobrązowego koloru i przekładamy do miski.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS Z POMIDORÓW Z PUSZKI
Kolejne 2 ząbki czosnku i cebulę drobno siekamy. Przesmażamy je na ok. 20-30 ml oliwy i kiedy cebula się zeszkli, doprawiamy skórką otartą z połowy limonki. Po chwili smażenia całość zalewamy pomidorami z puszki i odrobiną wody. Sos doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, sokiem z 1 limonki i drugą połową pieprzu cayenne. Całość gotujemy, aż płyn zredukuje się o połowę.
KROK 4: GOTUJEMY SOS Z MIĘSEM
Do zredukowanego sosu dodajemy mięso, odsączoną czerwoną fasolę, ajwar, drobno posiekaną połowę pozostałej kolendry i czosnek. Całość mieszamy. Następnie dodajemy sok z połowy limonki i resztę kolendry. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze chwilę, często mieszając.
KROK 5: ZAWIJAMY I PODAJEMY BURRITO
Każdą tortillę podgrzewamy przez kilka sekund z każdej strony, aby była plastyczna. Następnie wykładamy na nie farsz i dokładnie zawijamy. Danie podajemy z sosem pomidorowym i kwaśną śmietaną skropioną odrobiną oliwy.
Zobacz podobne przepisy
Zobacz przepisy na lato
- Zupa z cukinii - krem z grzankami
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Camembert z grilla
- Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Ramen
- Pierogi ze szpinakiem i serem
- Burek ze szpinakiem
- Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
- Stek z grilla wołowy
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pielmieni – przepis na wschodnie pierożki
- Tradycyjna maczanka krakowska
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (51)
654 dni temu
Doskonałe Polecam Magdalena
Odpowiedz
1511 dni temu
Szkoda, że nie mogę docenić smaku potrawy z natką kolendry i muszę ją zastępować nacią pietruszki. Dla mnie nać kolendry to niestety zapach zjełczałych orzechów podawanych na zatęchłej ścierce do mycia podłóg. I choć nigdy takiej ścierki nie smakowałam, to smak stęchlizny i zjełczałych orzechów odrzuca od kolendry skutecznie. Synowie i mąż też opisują bardzo nieciekawe, wręcz obrzydliwe doznania smakowe i węchowe przy próbach zjedzenia tego ziółka. Ostatnio czytałam, że to kwestia genów. Co ciekawe, lubimy ziarna kolendry i często używam ich do gotowania i pieczenia.
Odpowiedz
826 dni temu
Tak, tragedia z kolendrą. Pietrucha rządzi :)
2489 dni temu
Nie wyszło mi te buritto
Odpowiedz
2486 dni temu
A co konkretnie się nie udało? :)
2447 dni temu
Ja wiem dlaczego. Burrito :) teraz lepiej? :)
2437 dni temu
:(
1653 dni temu
ale nob
1604 dni temu
sprubuj drugi raz moze sie uda
2715 dni temu
Bardzo smaczne i sycące danie. Ja dodatkowo zrobiłam sama ala tortille na mące kukurydzianej.
Odpowiedz
2883 dni temu
To miało być burrito z kurczakiem...
Odpowiedz
2943 dni temu
JD
Odpowiedz
3530 dni temu
Niestety muszę przyznać, że danie niesmaczne. Poza tym pan Okrasa widać, że nie gotuje tych ilości, które podaje w przepisie. To byłoby jeszcze ok,ale ilość niektórych składników stosuje jak dla proporcji z przepisu. Jednocześnie używa mniej pomidorów i mniej mięsa. Ktoś tu kogoś robi w konia. Danie wyszło jak bezpłciowa ciapa. Najbardziej przebija się we wszystkim nie kolendra czy limonka ale ten nieszczęsny pieprz.
Odpowiedz
3140 dni temu
Może wsypałeś po prostu za dużo pieprzu? :P
3544 dni temu
Ludzie gdzie wy smak macie.co to ma być. Chyba normalnego jedzenia nie jedliscie jak to wam smakuje albo po prostu jecie oczami. To już szybciej smakuje mi cebula z czekoladą.;)
Odpowiedz
3558 dni temu
To burrito jest fenomenalne. Ajwar limonka i kolendra rewelacyjnie współgrają ze sobą i pozostałymi składnikami. Polecam!
Odpowiedz
3805 dni temu
absolutnie cudowne danie :0 bez wad. aż ciężko mi uwierzyć, że samemu to się da zrobić udało
Odpowiedz
3815 dni temu
Polecamy!Pyszne:)
Odpowiedz
3909 dni temu
godne polecenia
Odpowiedz
3923 dni temu
Rewelacja
Odpowiedz
3997 dni temu
Pyszne to buritto wyszło
Odpowiedz
4209 dni temu
pyszne, z kurczakiem również
Odpowiedz
4238 dni temu
7:00 - drugi plan :P
Odpowiedz
4242 dni temu
Dzisiaj zrobiłam... Niestety kolendra nie zagrała z naszymi kubkami smakowymi, zakłóciło to smak całego Dania zarówno farszu jak i jednego z sosów.
Odpowiedz
4252 dni temu
Super przepis, tylko szkoda zę Karol co chwila palce oblizuje i dotyka składników....:(
Odpowiedz
3627 dni temu
Polecam w fomu robic to samo :)
4259 dni temu
Cudowny przepis! Przyznam, że ten smak mnie zaskoczył. Poprzedniczka pisała o cytrynie, ale naprawdę warto jednak znaleźć limonkę. Limonka i kolendra w tym daniu rządzą! Gdy jadłam, nie mogłam uwierzyć, że sama coś takiego zrobiłam :)
Odpowiedz
4275 dni temu
Wspaniałe danie, farsz przecudny. Nie miałam limonki więc wykorzystałam cytrynę i też wyszło wyśmienicie.
Odpowiedz
4277 dni temu
Choć nie jest to prawdziwe burrito jest naprawdę pyszne. A limonka musi być, daje tutaj coś specyficznego bez czego nie byłoby tak pyszne.
Odpowiedz
4279 dni temu
burrito byłoby dobre gdyby nie limonka, następnym razem pominę ten ulubiony składnik Karola, jakoś nie leży mi jednak ten perfumowany aromat.
Odpowiedz
4293 dni temu
Bardzo nam smakowało. Ja wybieram sos śmietanowy zdecydowanie. Zrobię jeszcze nie raz to danie. :)
Odpowiedz
4376 dni temu
A w Lidlu jeszcze lepsze! ;)
Odpowiedz
4378 dni temu
smaczne łatwe polecam .............a dobrą tortille można kupić w ,,Biedronce ,,............
Odpowiedz
4399 dni temu
Robiłam już chyba 15 razy :) Wcale nie zajmuje to 45 min, max. 30. Farszu starcza na 12 tortilli z Lidla. Ja gotowy farsz zamrażam a potem tylko podgrzewam gdy pora obiadu :) Polecam rónież wszystkim początkującym - jak dla mnie jeden z najlepszych przepisów Okrasy
Odpowiedz
4406 dni temu
Aywar można z powodzeniem zastąpić czerwonym pesto. Pyszne danie!
Odpowiedz
4406 dni temu
Rewelacyjny przepis - już wiem, co jutro będzie na obiad... ;)
Odpowiedz
4408 dni temu
rewelacja!!! najpyszniejsze!!!!!!!
Odpowiedz
4415 dni temu
Właśnie się objadam, pyszne :) Polecam!
Odpowiedz
4416 dni temu
Przepis wysmienity jak jak kuchnia meksykanska .
Odpowiedz
4428 dni temu
Moim zdaniem jeden z lepszych przepisów. Burrito naprawdę świetne i proste w przygotowaniu
Odpowiedz
4432 dni temu
Zrobiłam - super! Ale faktycznie ilość mięsnego farszu spora i starczy z powodzeniem na dra razy tyle placków. Kupowałam tortille w Lidlu i były pakowane po 6 placków (a potrzebujemy niby 8) - moim zdaniem spokojnie na 12... Danie naprawde bardzo smaczne, proste i dość szybkie.
Odpowiedz
4433 dni temu
Bardzo dobre. Szybkie i smaczne !
Odpowiedz
4434 dni temu
danie dla 4 osób spokojnie z połowy składników...! a już na pewno z połowy mięsa... Panowię! nie naciągajcie tak na zakupy w lidlu! ;) ale danie wyszło pyszne...
Odpowiedz
4434 dni temu
Pyszne,polecam
Odpowiedz
4435 dni temu
Proste i smaczne, dzięks
Odpowiedz
4437 dni temu
Właśnie siedzę i jem. Niebo w gębie!!! A w ogóle nie umiem gotować! :))
Odpowiedz
4437 dni temu
Dziś kupiłam w lidlu mięsko z łopatki i tortille, jutro też zrobię burrito :)
Odpowiedz
4437 dni temu
Robiłam,pycha.
Odpowiedz
4439 dni temu
W Lidlu jest Ajwar z Kanii,możesz dodać też Ajwar z Podravki.
Odpowiedz
4439 dni temu
Przepis przyznam prosty i zapewne smaczny. Mam tylko jedno pytanie: Czy będzie możliwość kupna Ajvaru paprykowego w Lidlu? Pozdrawiam Szymon.
Odpowiedz
4440 dni temu
Przepis interesujący, zrobię go i wrzucę na swojego bloga :) Aaaa, pozdrowienia dla Pana, którego odbicie postaci wielokrotnie można było zobaczyć w drzwiczkach piekarnika
Odpowiedz
zobacz wszystkie