zobacz film Szybkie burrito według Karola Okrasy

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blender kielichowy

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

Świeże pomidory kroimy na kawałki, 1 ząbek czosnku rozgniatamy, a ¼ kolendry siekamy. Składniki przekładamy do blendera, dodajemy sok z połowy limonki, musztardę i odrobinę oliwy. Całość blendujemy i w razie potrzeby dodajemy jeszcze 2-3 łyżki oliwy. Sos podajemy w miseczce ozdobiony listkami kolendry.

KROK 2: SMAŻYMY MIĘSO

Na rozgrzane 20-30 ml oliwy wrzucamy 2 posiekane ząbki czosnku i mielone mięso. Doprawiamy je do smaku solą i pieprzem, a także połową pieprzu cayenne. Całość smażymy, aż nabierze złotobrązowego koloru i przekładamy do miski.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS Z POMIDORÓW Z PUSZKI

Kolejne 2 ząbki czosnku i cebulę drobno siekamy. Przesmażamy je na ok. 20-30 ml oliwy i kiedy cebula się zeszkli, doprawiamy skórką otartą z połowy limonki. Po chwili smażenia całość zalewamy pomidorami z puszki i odrobiną wody. Sos doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, sokiem z 1 limonki i drugą połową pieprzu cayenne. Całość gotujemy, aż płyn zredukuje się o połowę.

KROK 4: GOTUJEMY SOS Z MIĘSEM

Do zredukowanego sosu dodajemy mięso, odsączoną czerwoną fasolę, ajwar, drobno posiekaną połowę pozostałej kolendry i czosnek. Całość mieszamy. Następnie dodajemy sok z połowy limonki i resztę kolendry. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze chwilę, często mieszając.

KROK 5: ZAWIJAMY I PODAJEMY BURRITO

Każdą tortillę podgrzewamy przez kilka sekund z każdej strony, aby była plastyczna. Następnie wykładamy na nie farsz i dokładnie zawijamy. Danie podajemy z sosem pomidorowym i kwaśną śmietaną skropioną odrobiną oliwy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (51)

Avatar
  • Gość Gość
    378 dni temu
    Doskonałe Polecam Magdalena

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1235 dni temu
    Szkoda, że nie mogę docenić smaku potrawy z natką kolendry i muszę ją zastępować nacią pietruszki. Dla mnie nać kolendry to niestety zapach zjełczałych orzechów podawanych na zatęchłej ścierce do mycia podłóg. I choć nigdy takiej ścierki nie smakowałam, to smak stęchlizny i zjełczałych orzechów odrzuca od kolendry skutecznie. Synowie i mąż też opisują bardzo nieciekawe, wręcz obrzydliwe doznania smakowe i węchowe przy próbach zjedzenia tego ziółka. Ostatnio czytałam, że to kwestia genów. Co ciekawe, lubimy ziarna kolendry i często używam ich do gotowania i pieczenia.

    odpowiedz

  • K2rbak K2rbak
    551 dni temu
    Tak, tragedia z kolendrą. Pietrucha rządzi :)
  • Gość Gość
    2214 dni temu
    Nie wyszło mi te buritto

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2211 dni temu
    A co konkretnie się nie udało? :)
  • Gość2 Gość2
    2171 dni temu
    Ja wiem dlaczego. Burrito :) teraz lepiej? :)
  • Gość Gość
    2162 dni temu
    :(
  • Gość Gość
    1378 dni temu
    ale nob
  • Gościu Gościu
    1329 dni temu
    sprubuj drugi raz moze sie uda
  • Katarina Katarina
    2440 dni temu
    Bardzo smaczne i sycące danie. Ja dodatkowo zrobiłam sama ala tortille na mące kukurydzianej.

    odpowiedz

  • Z Google Z Google
    2608 dni temu
    To miało być burrito z kurczakiem...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2667 dni temu
    JD

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3255 dni temu
    Niestety muszę przyznać, że danie niesmaczne. Poza tym pan Okrasa widać, że nie gotuje tych ilości, które podaje w przepisie. To byłoby jeszcze ok,ale ilość niektórych składników stosuje jak dla proporcji z przepisu. Jednocześnie używa mniej pomidorów i mniej mięsa. Ktoś tu kogoś robi w konia. Danie wyszło jak bezpłciowa ciapa. Najbardziej przebija się we wszystkim nie kolendra czy limonka ale ten nieszczęsny pieprz.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2865 dni temu
    Może wsypałeś po prostu za dużo pieprzu? :P
  • Gość Gość
    3269 dni temu
    Ludzie gdzie wy smak macie.co to ma być. Chyba normalnego jedzenia nie jedliscie jak to wam smakuje albo po prostu jecie oczami. To już szybciej smakuje mi cebula z czekoladą.;)

    odpowiedz

  • Krentus Krentus
    3283 dni temu
    To burrito jest fenomenalne. Ajwar limonka i kolendra rewelacyjnie współgrają ze sobą i pozostałymi składnikami. Polecam!

    odpowiedz

  • pignow pignow
    3530 dni temu
    absolutnie cudowne danie :0 bez wad. aż ciężko mi uwierzyć, że samemu to się da zrobić udało

    odpowiedz

  • Paula&Globus Paula&Globus
    3540 dni temu
    Polecamy!Pyszne:)

    odpowiedz

  • agea agea
    3634 dni temu
    godne polecenia

    odpowiedz

  • Adrian Gość Adrian Gość
    3647 dni temu
    Rewelacja

    odpowiedz

  • Robson Robson
    3722 dni temu
    Pyszne to buritto wyszło

    odpowiedz

  • Agata Agata
    3934 dni temu
    pyszne, z kurczakiem również

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3963 dni temu
    7:00 - drugi plan :P

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3967 dni temu
    Dzisiaj zrobiłam... Niestety kolendra nie zagrała z naszymi kubkami smakowymi, zakłóciło to smak całego Dania zarówno farszu jak i jednego z sosów.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3977 dni temu
    Super przepis, tylko szkoda zę Karol co chwila palce oblizuje i dotyka składników....:(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3352 dni temu
    Polecam w fomu robic to samo :)
  • Adela Adela
    3984 dni temu
    Cudowny przepis! Przyznam, że ten smak mnie zaskoczył. Poprzedniczka pisała o cytrynie, ale naprawdę warto jednak znaleźć limonkę. Limonka i kolendra w tym daniu rządzą! Gdy jadłam, nie mogłam uwierzyć, że sama coś takiego zrobiłam :)

    odpowiedz

  • annaMalbork annaMalbork
    4000 dni temu
    Wspaniałe danie, farsz przecudny. Nie miałam limonki więc wykorzystałam cytrynę i też wyszło wyśmienicie.

    odpowiedz

  • Dominik Dominik
    4002 dni temu
    Choć nie jest to prawdziwe burrito jest naprawdę pyszne. A limonka musi być, daje tutaj coś specyficznego bez czego nie byłoby tak pyszne.

    odpowiedz

  • agata69 agata69
    4004 dni temu
    burrito byłoby dobre gdyby nie limonka, następnym razem pominę ten ulubiony składnik Karola, jakoś nie leży mi jednak ten perfumowany aromat.

    odpowiedz

  • Sowa Sowa
    4018 dni temu
    Bardzo nam smakowało. Ja wybieram sos śmietanowy zdecydowanie. Zrobię jeszcze nie raz to danie. :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4101 dni temu
    A w Lidlu jeszcze lepsze! ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4103 dni temu
    smaczne łatwe polecam .............a dobrą tortille można kupić w ,,Biedronce ,,............

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4124 dni temu
    Robiłam już chyba 15 razy :) Wcale nie zajmuje to 45 min, max. 30. Farszu starcza na 12 tortilli z Lidla. Ja gotowy farsz zamrażam a potem tylko podgrzewam gdy pora obiadu :) Polecam rónież wszystkim początkującym - jak dla mnie jeden z najlepszych przepisów Okrasy

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4131 dni temu
    Aywar można z powodzeniem zastąpić czerwonym pesto. Pyszne danie!

    odpowiedz

  • caireann caireann
    4131 dni temu
    Rewelacyjny przepis - już wiem, co jutro będzie na obiad... ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4133 dni temu
    rewelacja!!! najpyszniejsze!!!!!!!

    odpowiedz

  • mimi mimi
    4140 dni temu
    Właśnie się objadam, pyszne :) Polecam!

    odpowiedz

  • Elwira Elwira
    4141 dni temu
    Przepis wysmienity jak jak kuchnia meksykanska .

    odpowiedz

  • DANIEL DANIEL
    4153 dni temu
    Moim zdaniem jeden z lepszych przepisów. Burrito naprawdę świetne i proste w przygotowaniu

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    4157 dni temu
    Zrobiłam - super! Ale faktycznie ilość mięsnego farszu spora i starczy z powodzeniem na dra razy tyle placków. Kupowałam tortille w Lidlu i były pakowane po 6 placków (a potrzebujemy niby 8) - moim zdaniem spokojnie na 12... Danie naprawde bardzo smaczne, proste i dość szybkie.

    odpowiedz

  • Kuba Kuba
    4158 dni temu
    Bardzo dobre. Szybkie i smaczne !

    odpowiedz

  • Olga Anna Blanka L-ka Olga Anna Blanka L-ka
    4159 dni temu
    danie dla 4 osób spokojnie z połowy składników...! a już na pewno z połowy mięsa... Panowię! nie naciągajcie tak na zakupy w lidlu! ;) ale danie wyszło pyszne...

    odpowiedz

  • Gośćanna Gośćanna
    4159 dni temu
    Pyszne,polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4160 dni temu
    Proste i smaczne, dzięks

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4162 dni temu
    Właśnie siedzę i jem. Niebo w gębie!!! A w ogóle nie umiem gotować! :))

    odpowiedz

  • Ania Ania
    4162 dni temu
    Dziś kupiłam w lidlu mięsko z łopatki i tortille, jutro też zrobię burrito :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4162 dni temu
    Robiłam,pycha.

    odpowiedz

  • lolek lolek
    4163 dni temu
    W Lidlu jest Ajwar z Kanii,możesz dodać też Ajwar z Podravki.

    odpowiedz

  • Szymon Szymon
    4164 dni temu
    Przepis przyznam prosty i zapewne smaczny. Mam tylko jedno pytanie: Czy będzie możliwość kupna Ajvaru paprykowego w Lidlu? Pozdrawiam Szymon.

    odpowiedz

  • Olcia Olcia
    4165 dni temu
    Przepis interesujący, zrobię go i wrzucę na swojego bloga :) Aaaa, pozdrowienia dla Pana, którego odbicie postaci wielokrotnie można było zobaczyć w drzwiczkach piekarnika

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!