
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sos ze świeżych pomidorów
Pomidory kiściowe, umyte i pozbawione szypułek kroimy na mniejsze kawałki, następnie wrzucamy do miski blendera razem z 1 rozgniecionym ząbkiem czosnku, sokiem z 1/2 limonki, solą, małą łyżeczką musztardy diżońskiej, niewielką ilością oliwy z oliwek, 1/2 pęczka posiekanej świeżej kolendry.
Całość miksujemy tak, by powstała jednolita masa, dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, ponownie miksujemy. Przelewamy do miseczki, dekorujemy listkami świeżej kolendry.
Sos śmietanowy
Gęstą kwaśną śmietanę przekładamy do miseczki, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
Farsz do buritto
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (20-30 ml). Na dobrze rozgrzaną oliwę wrzucamy 2 drobno posiekane ząbki czosnku i 1 kg mięsa mielonego z łopatki. Doprawiamy białym mielonym pieprzem i solą oraz połową przygotowanej ilości pieprzu cayenne.
Wszystko smażymy do momentu, aż mięso nabierze lekko brązowego koloru, od czasu do czasu mieszając. Po kilkunastu minutach smażenia przekładamy mięso do miski.
Kolejne 2 ząbki czosnku miażdżymy, a następnie drobno siekamy. Czosnek smażymy razem z drobno pokrojoną cebulą dymką na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek (20-30 ml). Gdy cebula dobrze się przesmaży, doprawiamy zawartość patelni skórką z limonki (do smaku).
Chwilę smażymy, następnie całość zalewamy pokrojonymi pomidorami pelati wraz z sokiem (aby wydobyć więcej aromatu i nie dopuścić do zredukowania lub przypalenia sosu, dolewamy trochę wody). Dodajemy biały pieprz, pozostałą ilość pieprzu cayenne, troszeczkę soli i 3 łyżeczki cukru oraz sok z 1 limonki. Sos redukujemy o połowę (powinien być gęsty i zawiesisty).
Do sosu dodajemy usmażone mięso, odsączoną fasolę czerwoną, drobno posiekany pęczek świeżej kolendry, drobno posiekane 2 ząbki czosnku. Całość mieszamy. Dodajemy 6 łyżeczek pikantnego ajwaru. Mieszamy. Dodajemy 1/2 pęczka kolendry i sok z 1/2 limonki. Od momentu wrzenia gotujemy jeszcze chwilę, często mieszając. .
Płaty tortilli podgrzewamy na suchej patelni (mniej więcej 20 sekund z każdej strony), aby były plastyczne. Na tortillę wykładamy farsz, zawijamy. Podajemy z sosami: pomidorowym i śmietanowym.
Zobacz podobne
przepisy
Tortilla z Chorizo i serem Manchego
Lubisz ostre, wyraziste potrawy? Przygotuj tortillę z pikantnym salami chorizo, młodymi ziemniakami i serem manchego.

Chlebek mięsny
Wypróbowaliście już chlebek mięsny? Jeśli nie, to koniecznie powinien on zagościć w Waszej kuchni.

Tartaletki owocowe z kremem cytrynowym
Świetna przekąska na przyjęcie! Kruche ciasto pistacjowe, krem cytrynowy i mnóstwo owoców – goście będą zachwyceni.

Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego
Chrupiące koszyczki wypełnione soczystymi owocami to pyszny deser, który przygotujesz w niecałe 30 minut! Spróbuj!

Komentarze (49)
547 dni temu
Szkoda, że nie mogę docenić smaku potrawy z natką kolendry i muszę ją zastępować nacią pietruszki. Dla mnie nać kolendry to niestety zapach zjełczałych orzechów podawanych na zatęchłej ścierce do mycia podłóg. I choć nigdy takiej ścierki nie smakowałam, to smak stęchlizny i zjełczałych orzechów odrzuca od kolendry skutecznie. Synowie i mąż też opisują bardzo nieciekawe, wręcz obrzydliwe doznania smakowe i węchowe przy próbach zjedzenia tego ziółka. Ostatnio czytałam, że to kwestia genów. Co ciekawe, lubimy ziarna kolendry i często używam ich do gotowania i pieczenia.
odpowiedz
1525 dni temu
Nie wyszło mi te buritto
odpowiedz
1522 dni temu
A co konkretnie się nie udało? :)
1483 dni temu
Ja wiem dlaczego. Burrito :) teraz lepiej? :)
1473 dni temu
:(
689 dni temu
ale nob
640 dni temu
sprubuj drugi raz moze sie uda
1751 dni temu
Bardzo smaczne i sycące danie. Ja dodatkowo zrobiłam sama ala tortille na mące kukurydzianej.
odpowiedz
1919 dni temu
To miało być burrito z kurczakiem...
odpowiedz
1979 dni temu
JD
odpowiedz
2566 dni temu
Niestety muszę przyznać, że danie niesmaczne. Poza tym pan Okrasa widać, że nie gotuje tych ilości, które podaje w przepisie. To byłoby jeszcze ok,ale ilość niektórych składników stosuje jak dla proporcji z przepisu. Jednocześnie używa mniej pomidorów i mniej mięsa. Ktoś tu kogoś robi w konia. Danie wyszło jak bezpłciowa ciapa. Najbardziej przebija się we wszystkim nie kolendra czy limonka ale ten nieszczęsny pieprz.
odpowiedz
2176 dni temu
Może wsypałeś po prostu za dużo pieprzu? :P
2580 dni temu
Ludzie gdzie wy smak macie.co to ma być. Chyba normalnego jedzenia nie jedliscie jak to wam smakuje albo po prostu jecie oczami. To już szybciej smakuje mi cebula z czekoladą.;)
odpowiedz
2594 dni temu
To burrito jest fenomenalne. Ajwar limonka i kolendra rewelacyjnie współgrają ze sobą i pozostałymi składnikami. Polecam!
odpowiedz
2841 dni temu
absolutnie cudowne danie :0 bez wad. aż ciężko mi uwierzyć, że samemu to się da zrobić udało
odpowiedz
2851 dni temu
Polecamy!Pyszne:)
odpowiedz
2945 dni temu
godne polecenia
odpowiedz
2959 dni temu
Rewelacja
odpowiedz
3033 dni temu
Pyszne to buritto wyszło
odpowiedz
3245 dni temu
pyszne, z kurczakiem również
odpowiedz
3274 dni temu
7:00 - drugi plan :P
odpowiedz
3278 dni temu
Dzisiaj zrobiłam... Niestety kolendra nie zagrała z naszymi kubkami smakowymi, zakłóciło to smak całego Dania zarówno farszu jak i jednego z sosów.
odpowiedz
3288 dni temu
Super przepis, tylko szkoda zę Karol co chwila palce oblizuje i dotyka składników....:(
odpowiedz
2663 dni temu
Polecam w fomu robic to samo :)
3295 dni temu
Cudowny przepis! Przyznam, że ten smak mnie zaskoczył. Poprzedniczka pisała o cytrynie, ale naprawdę warto jednak znaleźć limonkę. Limonka i kolendra w tym daniu rządzą! Gdy jadłam, nie mogłam uwierzyć, że sama coś takiego zrobiłam :)
odpowiedz
3311 dni temu
Wspaniałe danie, farsz przecudny. Nie miałam limonki więc wykorzystałam cytrynę i też wyszło wyśmienicie.
odpowiedz
3313 dni temu
Choć nie jest to prawdziwe burrito jest naprawdę pyszne. A limonka musi być, daje tutaj coś specyficznego bez czego nie byłoby tak pyszne.
odpowiedz
3315 dni temu
burrito byłoby dobre gdyby nie limonka, następnym razem pominę ten ulubiony składnik Karola, jakoś nie leży mi jednak ten perfumowany aromat.
odpowiedz
3329 dni temu
Bardzo nam smakowało. Ja wybieram sos śmietanowy zdecydowanie. Zrobię jeszcze nie raz to danie. :)
odpowiedz
3412 dni temu
A w Lidlu jeszcze lepsze! ;)
odpowiedz
3414 dni temu
smaczne łatwe polecam .............a dobrą tortille można kupić w ,,Biedronce ,,............
odpowiedz
3435 dni temu
Robiłam już chyba 15 razy :) Wcale nie zajmuje to 45 min, max. 30. Farszu starcza na 12 tortilli z Lidla. Ja gotowy farsz zamrażam a potem tylko podgrzewam gdy pora obiadu :) Polecam rónież wszystkim początkującym - jak dla mnie jeden z najlepszych przepisów Okrasy
odpowiedz
3442 dni temu
Aywar można z powodzeniem zastąpić czerwonym pesto. Pyszne danie!
odpowiedz
3442 dni temu
Rewelacyjny przepis - już wiem, co jutro będzie na obiad... ;)
odpowiedz
3444 dni temu
rewelacja!!! najpyszniejsze!!!!!!!
odpowiedz
3451 dni temu
Właśnie się objadam, pyszne :) Polecam!
odpowiedz
3452 dni temu
Przepis wysmienity jak jak kuchnia meksykanska .
odpowiedz
3464 dni temu
Moim zdaniem jeden z lepszych przepisów. Burrito naprawdę świetne i proste w przygotowaniu
odpowiedz
3468 dni temu
Zrobiłam - super! Ale faktycznie ilość mięsnego farszu spora i starczy z powodzeniem na dra razy tyle placków. Kupowałam tortille w Lidlu i były pakowane po 6 placków (a potrzebujemy niby 8) - moim zdaniem spokojnie na 12... Danie naprawde bardzo smaczne, proste i dość szybkie.
odpowiedz
3469 dni temu
Bardzo dobre. Szybkie i smaczne !
odpowiedz
3470 dni temu
danie dla 4 osób spokojnie z połowy składników...! a już na pewno z połowy mięsa... Panowię! nie naciągajcie tak na zakupy w lidlu! ;) ale danie wyszło pyszne...
odpowiedz
3470 dni temu
Pyszne,polecam
odpowiedz
3471 dni temu
Proste i smaczne, dzięks
odpowiedz
3473 dni temu
Właśnie siedzę i jem. Niebo w gębie!!! A w ogóle nie umiem gotować! :))
odpowiedz
3473 dni temu
Dziś kupiłam w lidlu mięsko z łopatki i tortille, jutro też zrobię burrito :)
odpowiedz
3473 dni temu
Robiłam,pycha.
odpowiedz
3475 dni temu
W Lidlu jest Ajwar z Kanii,możesz dodać też Ajwar z Podravki.
odpowiedz
3475 dni temu
Przepis przyznam prosty i zapewne smaczny. Mam tylko jedno pytanie: Czy będzie możliwość kupna Ajvaru paprykowego w Lidlu? Pozdrawiam Szymon.
odpowiedz
3476 dni temu
Przepis interesujący, zrobię go i wrzucę na swojego bloga :) Aaaa, pozdrowienia dla Pana, którego odbicie postaci wielokrotnie można było zobaczyć w drzwiczkach piekarnika
odpowiedz
zobacz wszystkie