zobacz film Szybkie burrito według Karola Okrasy

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Sos ze świeżych pomidorów

1 1/2-2 dojrzałe pomidory kiściowe, umyte i pozbawione szypułek kroimy na mniejsze kawałki, następnie wrzucamy do miski blendera razem z 1 rozgniecionym ząbkiem czosnku, sokiem z 1/2 limonki, solą, małą łyżeczką musztardy diżońskiej, niewielką ilością oliwy z oliwek, 1/2 pęczka posiekanej świeżej kolendry.

Całość miksujemy tak, by powstała jednolita masa, dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, ponownie miksujemy. Przelewamy do miseczki, dekorujemy listkami świeżej kolendry.

Sos śmietanowy

Gęstą kwaśną śmietanę przekładamy do miseczki, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.

Farsz do buritto

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (20-30 ml). Na dobrze rozgrzaną oliwę wrzucamy 2 drobno posiekane ząbki czosnku i 1 kg mięsa mielonego z łopatki. Doprawiamy białym mielonym pieprzem i solą oraz połową przygotowanej ilości pieprzu cayenne.

Wszystko smażymy do momentu, aż mięso nabierze lekko brązowego koloru, od czasu do czasu mieszając. Po kilkunastu minutach smażenia przekładamy mięso do miski.

Kolejne 2 ząbki czosnku miażdżymy, a następnie drobno siekamy. Czosnek smażymy razem z drobno pokrojoną cebulą dymką na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek (20-30 ml). Gdy cebula dobrze się przesmaży, doprawiamy zawartość patelni skórką z limonki (do smaku).

Chwilę smażymy, następnie całość zalewamy pokrojonymi pomidorami pelati wraz z sokiem (aby wydobyć więcej aromatu i nie dopuścić do zredukowania lub przypalenia sosu, dolewamy trochę wody). Dodajemy biały pieprz, pozostałą ilość pieprzu cayenne, troszeczkę soli i 3 łyżeczki cukru oraz sok z 1 limonki. Sos redukujemy o połowę (powinien być gęsty i zawiesisty).

Do sosu dodajemy usmażone mięso, fasolę czerwoną, drobno posiekany pęczek świeżej kolendry, drobno posiekane 2 ząbki czosnku. Całość mieszamy. Dodajemy 6 łyżeczek pikantnego ajwaru. Mieszamy. Dodajemy 1/2 pęczka kolendry i sok z 1/2 limonki. Od momentu wrzenia gotujemy jeszcze chwilę, często mieszając. .

Płaty tortilli podgrzewamy na suchej patelni (mniej więcej 20 sekund z każdej strony), aby były plastyczne. Na tortillę wykładamy farsz, zawijamy. Podajemy z sosami: pomidorowym i śmietanowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (49)

Avatar
  • Gość Gość
    52 dni temu
    Szkoda, że nie mogę docenić smaku potrawy z natką kolendry i muszę ją zastępować nacią pietruszki. Dla mnie nać kolendry to niestety zapach zjełczałych orzechów podawanych na zatęchłej ścierce do mycia podłóg. I choć nigdy takiej ścierki nie smakowałam, to smak stęchlizny i zjełczałych orzechów odrzuca od kolendry skutecznie. Synowie i mąż też opisują bardzo nieciekawe, wręcz obrzydliwe doznania smakowe i węchowe przy próbach zjedzenia tego ziółka. Ostatnio czytałam, że to kwestia genów. Co ciekawe, lubimy ziarna kolendry i często używam ich do gotowania i pieczenia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1030 dni temu
    Nie wyszło mi te buritto

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1027 dni temu
    A co konkretnie się nie udało? :)
  • Gość2 Gość2
    988 dni temu
    Ja wiem dlaczego. Burrito :) teraz lepiej? :)
  • Gość Gość
    978 dni temu
    :(
  • Gość Gość
    194 dni temu
    ale nob
  • Gościu Gościu
    145 dni temu
    sprubuj drugi raz moze sie uda
  • Katarina Katarina
    1256 dni temu
    Bardzo smaczne i sycące danie. Ja dodatkowo zrobiłam sama ala tortille na mące kukurydzianej.

    odpowiedz

  • Z Google Z Google
    1424 dni temu
    To miało być burrito z kurczakiem...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1484 dni temu
    JD

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2071 dni temu
    Niestety muszę przyznać, że danie niesmaczne. Poza tym pan Okrasa widać, że nie gotuje tych ilości, które podaje w przepisie. To byłoby jeszcze ok,ale ilość niektórych składników stosuje jak dla proporcji z przepisu. Jednocześnie używa mniej pomidorów i mniej mięsa. Ktoś tu kogoś robi w konia. Danie wyszło jak bezpłciowa ciapa. Najbardziej przebija się we wszystkim nie kolendra czy limonka ale ten nieszczęsny pieprz.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1681 dni temu
    Może wsypałeś po prostu za dużo pieprzu? :P
  • Gość Gość
    2085 dni temu
    Ludzie gdzie wy smak macie.co to ma być. Chyba normalnego jedzenia nie jedliscie jak to wam smakuje albo po prostu jecie oczami. To już szybciej smakuje mi cebula z czekoladą.;)

    odpowiedz

  • Krentus Krentus
    2099 dni temu
    To burrito jest fenomenalne. Ajwar limonka i kolendra rewelacyjnie współgrają ze sobą i pozostałymi składnikami. Polecam!

    odpowiedz

  • pignow pignow
    2346 dni temu
    absolutnie cudowne danie :0 bez wad. aż ciężko mi uwierzyć, że samemu to się da zrobić udało

    odpowiedz

  • Paula&Globus Paula&Globus
    2356 dni temu
    Polecamy!Pyszne:)

    odpowiedz

  • agea agea
    2450 dni temu
    godne polecenia

    odpowiedz

  • Adrian Gość Adrian Gość
    2464 dni temu
    Rewelacja

    odpowiedz

  • Robson Robson
    2538 dni temu
    Pyszne to buritto wyszło

    odpowiedz

  • Agata Agata
    2750 dni temu
    pyszne, z kurczakiem również

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2779 dni temu
    7:00 - drugi plan :P

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2783 dni temu
    Dzisiaj zrobiłam... Niestety kolendra nie zagrała z naszymi kubkami smakowymi, zakłóciło to smak całego Dania zarówno farszu jak i jednego z sosów.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2793 dni temu
    Super przepis, tylko szkoda zę Karol co chwila palce oblizuje i dotyka składników....:(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2168 dni temu
    Polecam w fomu robic to samo :)
  • Adela Adela
    2800 dni temu
    Cudowny przepis! Przyznam, że ten smak mnie zaskoczył. Poprzedniczka pisała o cytrynie, ale naprawdę warto jednak znaleźć limonkę. Limonka i kolendra w tym daniu rządzą! Gdy jadłam, nie mogłam uwierzyć, że sama coś takiego zrobiłam :)

    odpowiedz

  • annaMalbork annaMalbork
    2816 dni temu
    Wspaniałe danie, farsz przecudny. Nie miałam limonki więc wykorzystałam cytrynę i też wyszło wyśmienicie.

    odpowiedz

  • Dominik Dominik
    2818 dni temu
    Choć nie jest to prawdziwe burrito jest naprawdę pyszne. A limonka musi być, daje tutaj coś specyficznego bez czego nie byłoby tak pyszne.

    odpowiedz

  • agata69 agata69
    2820 dni temu
    burrito byłoby dobre gdyby nie limonka, następnym razem pominę ten ulubiony składnik Karola, jakoś nie leży mi jednak ten perfumowany aromat.

    odpowiedz

  • Sowa Sowa
    2834 dni temu
    Bardzo nam smakowało. Ja wybieram sos śmietanowy zdecydowanie. Zrobię jeszcze nie raz to danie. :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2917 dni temu
    A w Lidlu jeszcze lepsze! ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2919 dni temu
    smaczne łatwe polecam .............a dobrą tortille można kupić w ,,Biedronce ,,............

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2940 dni temu
    Robiłam już chyba 15 razy :) Wcale nie zajmuje to 45 min, max. 30. Farszu starcza na 12 tortilli z Lidla. Ja gotowy farsz zamrażam a potem tylko podgrzewam gdy pora obiadu :) Polecam rónież wszystkim początkującym - jak dla mnie jeden z najlepszych przepisów Okrasy

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2947 dni temu
    Aywar można z powodzeniem zastąpić czerwonym pesto. Pyszne danie!

    odpowiedz

  • caireann caireann
    2947 dni temu
    Rewelacyjny przepis - już wiem, co jutro będzie na obiad... ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2949 dni temu
    rewelacja!!! najpyszniejsze!!!!!!!

    odpowiedz

  • mimi mimi
    2956 dni temu
    Właśnie się objadam, pyszne :) Polecam!

    odpowiedz

  • Elwira Elwira
    2957 dni temu
    Przepis wysmienity jak jak kuchnia meksykanska .

    odpowiedz

  • DANIEL DANIEL
    2969 dni temu
    Moim zdaniem jeden z lepszych przepisów. Burrito naprawdę świetne i proste w przygotowaniu

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    2973 dni temu
    Zrobiłam - super! Ale faktycznie ilość mięsnego farszu spora i starczy z powodzeniem na dra razy tyle placków. Kupowałam tortille w Lidlu i były pakowane po 6 placków (a potrzebujemy niby 8) - moim zdaniem spokojnie na 12... Danie naprawde bardzo smaczne, proste i dość szybkie.

    odpowiedz

  • Kuba Kuba
    2974 dni temu
    Bardzo dobre. Szybkie i smaczne !

    odpowiedz

  • Olga Anna Blanka L-ka Olga Anna Blanka L-ka
    2975 dni temu
    danie dla 4 osób spokojnie z połowy składników...! a już na pewno z połowy mięsa... Panowię! nie naciągajcie tak na zakupy w lidlu! ;) ale danie wyszło pyszne...

    odpowiedz

  • Gośćanna Gośćanna
    2975 dni temu
    Pyszne,polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2976 dni temu
    Proste i smaczne, dzięks

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2978 dni temu
    Właśnie siedzę i jem. Niebo w gębie!!! A w ogóle nie umiem gotować! :))

    odpowiedz

  • Ania Ania
    2978 dni temu
    Dziś kupiłam w lidlu mięsko z łopatki i tortille, jutro też zrobię burrito :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2978 dni temu
    Robiłam,pycha.

    odpowiedz

  • lolek lolek
    2980 dni temu
    W Lidlu jest Ajwar z Kanii,możesz dodać też Ajwar z Podravki.

    odpowiedz

  • Szymon Szymon
    2980 dni temu
    Przepis przyznam prosty i zapewne smaczny. Mam tylko jedno pytanie: Czy będzie możliwość kupna Ajvaru paprykowego w Lidlu? Pozdrawiam Szymon.

    odpowiedz

  • Olcia Olcia
    2981 dni temu
    Przepis interesujący, zrobię go i wrzucę na swojego bloga :) Aaaa, pozdrowienia dla Pana, którego odbicie postaci wielokrotnie można było zobaczyć w drzwiczkach piekarnika

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!