
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sos ze świeżych pomidorów
1 1/2-2 dojrzałe pomidory kiściowe, umyte i pozbawione szypułek kroimy na mniejsze kawałki, następnie wrzucamy do miski blendera razem z 1 rozgniecionym ząbkiem czosnku, sokiem z 1/2 limonki, solą, małą łyżeczką musztardy diżońskiej, niewielką ilością oliwy z oliwek, 1/2 pęczka posiekanej świeżej kolendry.
Całość miksujemy tak, by powstała jednolita masa, dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, ponownie miksujemy. Przelewamy do miseczki, dekorujemy listkami świeżej kolendry.
Sos śmietanowy
Gęstą kwaśną śmietanę przekładamy do miseczki, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
Farsz do buritto
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (20-30 ml). Na dobrze rozgrzaną oliwę wrzucamy 2 drobno posiekane ząbki czosnku i 1 kg mięsa mielonego z łopatki. Doprawiamy białym mielonym pieprzem i solą oraz połową przygotowanej ilości pieprzu cayenne.
Wszystko smażymy do momentu, aż mięso nabierze lekko brązowego koloru, od czasu do czasu mieszając. Po kilkunastu minutach smażenia przekładamy mięso do miski.
Kolejne 2 ząbki czosnku miażdżymy, a następnie drobno siekamy. Czosnek smażymy razem z drobno pokrojoną cebulą dymką na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek (20-30 ml). Gdy cebula dobrze się przesmaży, doprawiamy zawartość patelni skórką z limonki (do smaku).
Chwilę smażymy, następnie całość zalewamy pokrojonymi pomidorami pelati wraz z sokiem (aby wydobyć więcej aromatu i nie dopuścić do zredukowania lub przypalenia sosu, dolewamy trochę wody). Dodajemy biały pieprz, pozostałą ilość pieprzu cayenne, troszeczkę soli i 3 łyżeczki cukru oraz sok z 1 limonki. Sos redukujemy o połowę (powinien być gęsty i zawiesisty).
Do sosu dodajemy usmażone mięso, fasolę czerwoną, drobno posiekany pęczek świeżej kolendry, drobno posiekane 2 ząbki czosnku. Całość mieszamy. Dodajemy 6 łyżeczek pikantnego ajwaru. Mieszamy. Dodajemy 1/2 pęczka kolendry i sok z 1/2 limonki. Od momentu wrzenia gotujemy jeszcze chwilę, często mieszając. .
Płaty tortilli podgrzewamy na suchej patelni (mniej więcej 20 sekund z każdej strony), aby były plastyczne. Na tortillę wykładamy farsz, zawijamy. Podajemy z sosami: pomidorowym i śmietanowym.
Zobacz podobne
przepisy
Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego
Chrupiące koszyczki wypełnione soczystymi owocami to pyszny deser, który przygotujesz w niecałe 30 minut! Spróbuj!

Tartaletki owocowe z kremem cytrynowym
Świetna przekąska na przyjęcie! Kruche ciasto pistacjowe, krem cytrynowy i mnóstwo owoców – goście będą zachwyceni.

Chlebek mięsny
Wypróbowaliście już chlebek mięsny? Jeśli nie, to koniecznie powinien on zagościć w Waszej kuchni.

Tortilla z Chorizo i serem Manchego
Lubisz ostre, wyraziste potrawy? Przygotuj tortillę z pikantnym salami chorizo, młodymi ziemniakami i serem manchego.

Komentarze (47)
870 dni temu
Nie wyszło mi te buritto
odpowiedz
867 dni temu
A co konkretnie się nie udało? :)
828 dni temu
Ja wiem dlaczego. Burrito :) teraz lepiej? :)
818 dni temu
:(
34 dni temu
ale nob
1096 dni temu
Bardzo smaczne i sycące danie. Ja dodatkowo zrobiłam sama ala tortille na mące kukurydzianej.
odpowiedz
1264 dni temu
To miało być burrito z kurczakiem...
odpowiedz
1324 dni temu
JD
odpowiedz
1911 dni temu
Niestety muszę przyznać, że danie niesmaczne. Poza tym pan Okrasa widać, że nie gotuje tych ilości, które podaje w przepisie. To byłoby jeszcze ok,ale ilość niektórych składników stosuje jak dla proporcji z przepisu. Jednocześnie używa mniej pomidorów i mniej mięsa. Ktoś tu kogoś robi w konia. Danie wyszło jak bezpłciowa ciapa. Najbardziej przebija się we wszystkim nie kolendra czy limonka ale ten nieszczęsny pieprz.
odpowiedz
1521 dni temu
Może wsypałeś po prostu za dużo pieprzu? :P
1925 dni temu
Ludzie gdzie wy smak macie.co to ma być. Chyba normalnego jedzenia nie jedliscie jak to wam smakuje albo po prostu jecie oczami. To już szybciej smakuje mi cebula z czekoladą.;)
odpowiedz
1939 dni temu
To burrito jest fenomenalne. Ajwar limonka i kolendra rewelacyjnie współgrają ze sobą i pozostałymi składnikami. Polecam!
odpowiedz
2186 dni temu
absolutnie cudowne danie :0 bez wad. aż ciężko mi uwierzyć, że samemu to się da zrobić udało
odpowiedz
2196 dni temu
Polecamy!Pyszne:)
odpowiedz
2290 dni temu
godne polecenia
odpowiedz
2304 dni temu
Rewelacja
odpowiedz
2378 dni temu
Pyszne to buritto wyszło
odpowiedz
2590 dni temu
pyszne, z kurczakiem również
odpowiedz
2619 dni temu
7:00 - drugi plan :P
odpowiedz
2623 dni temu
Dzisiaj zrobiłam... Niestety kolendra nie zagrała z naszymi kubkami smakowymi, zakłóciło to smak całego Dania zarówno farszu jak i jednego z sosów.
odpowiedz
2633 dni temu
Super przepis, tylko szkoda zę Karol co chwila palce oblizuje i dotyka składników....:(
odpowiedz
2008 dni temu
Polecam w fomu robic to samo :)
2640 dni temu
Cudowny przepis! Przyznam, że ten smak mnie zaskoczył. Poprzedniczka pisała o cytrynie, ale naprawdę warto jednak znaleźć limonkę. Limonka i kolendra w tym daniu rządzą! Gdy jadłam, nie mogłam uwierzyć, że sama coś takiego zrobiłam :)
odpowiedz
2656 dni temu
Wspaniałe danie, farsz przecudny. Nie miałam limonki więc wykorzystałam cytrynę i też wyszło wyśmienicie.
odpowiedz
2658 dni temu
Choć nie jest to prawdziwe burrito jest naprawdę pyszne. A limonka musi być, daje tutaj coś specyficznego bez czego nie byłoby tak pyszne.
odpowiedz
2660 dni temu
burrito byłoby dobre gdyby nie limonka, następnym razem pominę ten ulubiony składnik Karola, jakoś nie leży mi jednak ten perfumowany aromat.
odpowiedz
2674 dni temu
Bardzo nam smakowało. Ja wybieram sos śmietanowy zdecydowanie. Zrobię jeszcze nie raz to danie. :)
odpowiedz
2757 dni temu
A w Lidlu jeszcze lepsze! ;)
odpowiedz
2759 dni temu
smaczne łatwe polecam .............a dobrą tortille można kupić w ,,Biedronce ,,............
odpowiedz
2780 dni temu
Robiłam już chyba 15 razy :) Wcale nie zajmuje to 45 min, max. 30. Farszu starcza na 12 tortilli z Lidla. Ja gotowy farsz zamrażam a potem tylko podgrzewam gdy pora obiadu :) Polecam rónież wszystkim początkującym - jak dla mnie jeden z najlepszych przepisów Okrasy
odpowiedz
2787 dni temu
Aywar można z powodzeniem zastąpić czerwonym pesto. Pyszne danie!
odpowiedz
2787 dni temu
Rewelacyjny przepis - już wiem, co jutro będzie na obiad... ;)
odpowiedz
2789 dni temu
rewelacja!!! najpyszniejsze!!!!!!!
odpowiedz
2796 dni temu
Właśnie się objadam, pyszne :) Polecam!
odpowiedz
2797 dni temu
Przepis wysmienity jak jak kuchnia meksykanska .
odpowiedz
2809 dni temu
Moim zdaniem jeden z lepszych przepisów. Burrito naprawdę świetne i proste w przygotowaniu
odpowiedz
2813 dni temu
Zrobiłam - super! Ale faktycznie ilość mięsnego farszu spora i starczy z powodzeniem na dra razy tyle placków. Kupowałam tortille w Lidlu i były pakowane po 6 placków (a potrzebujemy niby 8) - moim zdaniem spokojnie na 12... Danie naprawde bardzo smaczne, proste i dość szybkie.
odpowiedz
2814 dni temu
Bardzo dobre. Szybkie i smaczne !
odpowiedz
2815 dni temu
danie dla 4 osób spokojnie z połowy składników...! a już na pewno z połowy mięsa... Panowię! nie naciągajcie tak na zakupy w lidlu! ;) ale danie wyszło pyszne...
odpowiedz
2815 dni temu
Pyszne,polecam
odpowiedz
2816 dni temu
Proste i smaczne, dzięks
odpowiedz
2818 dni temu
Właśnie siedzę i jem. Niebo w gębie!!! A w ogóle nie umiem gotować! :))
odpowiedz
2818 dni temu
Dziś kupiłam w lidlu mięsko z łopatki i tortille, jutro też zrobię burrito :)
odpowiedz
2818 dni temu
Robiłam,pycha.
odpowiedz
2820 dni temu
W Lidlu jest Ajwar z Kanii,możesz dodać też Ajwar z Podravki.
odpowiedz
2820 dni temu
Przepis przyznam prosty i zapewne smaczny. Mam tylko jedno pytanie: Czy będzie możliwość kupna Ajvaru paprykowego w Lidlu? Pozdrawiam Szymon.
odpowiedz
2821 dni temu
Przepis interesujący, zrobię go i wrzucę na swojego bloga :) Aaaa, pozdrowienia dla Pana, którego odbicie postaci wielokrotnie można było zobaczyć w drzwiczkach piekarnika
odpowiedz
zobacz wszystkie