Chlebek mięsny według Pascala Brodnickiego
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • Podłużną foremkę i papier do pieczenia
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg)

Przygotowanie

Podłużną foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie dokładnie wykładamy ją od środka plastrami szynki szwarcwaldzkiej.

Mięso mielone z łopatki, 250 ml przecieru pomidorowego, marchew pokrojoną w kosteczkę, cukinię pokrojoną w kosteczkę, 2 posiekane ząbki czosnku, 1 dużą cebulę pokrojoną w kosteczkę, bułkę tartą, czarne i zielone oliwki pokrojone w talarki, 2 kulki mozzarelli pokrojone w kosteczkę, 3 jaja, świeżo mielony pieprz i świeżo mieloną sól mieszamy w misce i ugniatamy wilgotnymi rękoma.

Całość przekładamy do foremki wyłożonej papierem pergaminowym i szynką szwarcwaldzką. Ugniatamy. Na sam wierzch wykładamy plastry szynki szwarcwaldzkiej (całość musi być zakryta szynką, wystające brzegi szynki zawijamy do środka).

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C (termoobieg) na 45-50 minut.

Jak podawać

Po upływie tego czasu wyciągamy danie z piekarnika, wykładamy je na talerz z foremki, kroimy na mniejsze porcje.
Można podawać z sałatą doprawioną sosem vinegrette lub z pieczonymi ziemniakami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (19)

Avatar
  • Gość Gość
    1289 dni temu
    Przepyszne danie! Wyrazisty smak, odpowiednio 'mokra' konsystencja, a całość dopełniona przez słony smak szynki - rewelacja.

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    1299 dni temu
    Chlebek zrobiłam już 2 razy i planuje znów zrobić, smakuje doskonale i wygląda bardzo okazale. Polecam!

    odpowiedz

  • Aldona Zet Aldona Zet
    1333 dni temu
    Wszystko fajnie,tylko chciałabym zobaczyć jak ten chlebek wyglądać po wyjęciu z blaszki :/

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1437 dni temu
    Nie polecam.smak miesa taki sobie,w ogóle nie skomponował się z pozostałymi składnikami.porcja wyszla ogromna.szkoda zachodu i zmarnowanego jedzenia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1743 dni temu
    Nie polecam. Zawiodłam się. Więcej tego dania nie zrobię.

    odpowiedz

  • Elwira Elwira
    1826 dni temu
    Co do tego przepisu to tez sie nie przekonalam, lubie eksperymentowac w kuchni , ale tego dania poraz drugi napewno nie zrobie .

    odpowiedz

  • erre erre
    1844 dni temu
    A nam nie smakowało :( Kompletnie źle dobrane smakowo składniki. Po wyjęciu z formy wylało się mnóstwo wody (mięso tak puściło), bardzo ciężko się kroiło (ta szynka nie nadaje się do krojenia) i przez to kawałki się rozwalały. Smak mięsa był taki "zwykły", zupełnie nie przeszedł tymi składnikami.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1844 dni temu
    fakt super danie ale z ilościa składników przesadził :) mi wyszły dwie blaszki i nakarmiłam 4 osobową rodzine przez 2 dni tym :) To już drugie danie Pascala gdzie definitywnie przesadził z porcjami. To jest danie dla 6 jeśli sie je samo a jesli dodac jeszcze sorowke i ziemniaczki to spokojnie 9 osob sie naje.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1845 dni temu
    Chlebek super - rodzina zachwycona:) Wyszło go całe mnóstwo, więc następnym razem będę robić z połowy składników:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1845 dni temu
    Chlebek jest super, tylko masy wyszło mi według przepisu na dwie foremki. Następnym razem zrobię z połowy składników

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1847 dni temu
    Szkoda, że Pascal nie przekroił tego chlebka i nie widać jaka jest konsystencja po upieczeniu. Szkoda, że nie widać tej potrawy po wyjęciu z formy

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1848 dni temu
    Zrobiłam dzisiaj na obiad... nie smakowało nam, trochę przypominało zwykłe gotowane mięso mielone.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1848 dni temu
    Właśnie jem...super extra palce lizać

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1848 dni temu
    Pieczeń idealna na piknik,wygląda wspaniale z pewnością ją upiekę.

    odpowiedz

  • lolek lolek
    1849 dni temu
    Szklanka bułki to 100-110 gram.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1849 dni temu
    przepis wygląda super, jutro biorę się do gotowania. mam tylko jedno ale... (tak na przyszłość) 125g bułki to ile???łyżka,dwie, szklanka? tak samo z oliwkami - łatwiej byłoby gdyby podano konkretną ilośc, np 20. pozdrawiam

    odpowiedz

  • Edyta Edyta
    1849 dni temu
    Twój akcent jest bardzo podniecający ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1849 dni temu
    robiłam dzisiaj na obiad. przepyszne!!! cała rodzina się zajadała ;-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1850 dni temu
    to będzie smakowało super

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram