
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Umyte i obrane jabłka dzielimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, po czym kroimy je w plastry.
Rozwijamy arkusze ciasta francuskiego, za pomocą noża każdy z arkuszy dzielimy na 6 równych części.
Foremki do tartaletek dokładnie smarujemy masłem i wykładamy ich wnętrze ciastem, lekko dociskając palcami, a następnie usuwamy ciasto wystające poza foremki. Tak przygotowane wstawiamy na 10 minut do zamrażalnika.
Żółtko oddzielamy od białka. Białko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim ciasto.
Tartaletki wypełniamy kawałkami jabłek, wierzch posypujemy cukrem, cynamonem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C na około 20 minut.
Jak podawać
Po upieczeniu, gdy tartaletki lekko przestygną, wyjmujemy ciastka z foremek i w zależności od upodobania, podajemy posypane np. cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta cytrynowa
Tym razem zachęcamy do przygotowania pysznego deseru. Tarta cytrynowa to nasza propozycja dla wszystkich łasuchów.

Baba wielkanocna
Najlepszy przepis na babę, która zachwyci smakiem Ciebie i Twoich bliskich! Pyszna, puszysta i udaje się za każdym razem!

Panna cotta waniliowa z owocami lasu
Przygotuj deser włoski, który pokochał cały świat! Kilka prostych produktów, świeże owoce i zachwycający efekt!

Sycylijskie cannoli nadziewane kremem z serka ricotta o smaku limonki
Wybierz się w kulinarną podróż po włoskich smakach i spróbuj chrupiących cannoli z aksamitnym, orzeźwiającym kremem.

Komentarze (6)
2767 dni temu
Bardzo prosty i szybki przepis!
odpowiedz
2912 dni temu
Bardzo szybko je sie robi, nieskomplikowany i tani przepid. Ja podalam troche cieple ale obok jeszcze z lodem waniliowym
odpowiedz
3138 dni temu
zabieram się za pieczenie ;]
odpowiedz
3138 dni temu
super
odpowiedz
3138 dni temu
rewelacyjny pomysł, bedę napewno robić przy najblizszej okazji:) super szybki:)
odpowiedz
3140 dni temu
wygląda przepysznie w dodatku szybki i proste...
odpowiedz
zobacz wszystkie