Tartaletka z jabłkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Umyte i obrane jabłka dzielimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, po czym kroimy je w plastry.
Rozwijamy arkusze ciasta francuskiego, za pomocą noża każdy z arkuszy dzielimy na 6 równych części.
Foremki do tartaletek dokładnie smarujemy masłem i wykładamy ich wnętrze ciastem, lekko dociskając palcami, a następnie usuwamy ciasto wystające poza foremki. Tak przygotowane wstawiamy na 10 minut do zamrażalnika.
Żółtko oddzielamy od białka. Białko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim ciasto.
Tartaletki wypełniamy kawałkami jabłek, wierzch posypujemy cukrem, cynamonem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C na około 20 minut.

Jak podawać

Po upieczeniu, gdy tartaletki lekko przestygną, wyjmujemy ciastka z foremek i w zależności od upodobania, podajemy posypane np. cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Michał Michał
    1718 dni temu
    Bardzo prosty i szybki przepis!

    odpowiedz

  • Agnes Agnes
    1863 dni temu
    Bardzo szybko je sie robi, nieskomplikowany i tani przepid. Ja podalam troche cieple ale obok jeszcze z lodem waniliowym

    odpowiedz

  • Disa Małgorzata Piela Disa Małgorzata Piela
    2089 dni temu
    zabieram się za pieczenie ;]

    odpowiedz

  • :) :)
    2089 dni temu
    super

    odpowiedz

  • Lidus0 Lidus0
    2089 dni temu
    rewelacyjny pomysł, bedę napewno robić przy najblizszej okazji:) super szybki:)

    odpowiedz

  • Wiewióreczka Wiewióreczka
    2091 dni temu
    wygląda przepysznie w dodatku szybki i proste...

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram