zobacz film Panna cotta waniliowa z owocami lasu

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Mleko, śmietankę i cukier podgrzewamy (nie gotujemy) na bardzo małym ogniu. Laskę wanilii przekrawamy i tępą stroną noża zdejmujemy nasionka. Nasionka laski wanilii i samą laskę dodajemy do podgrzanego mleka i śmietanki (nie gotować).

Żelatynę moczymy w ciepłej wodzie. Gdy żelatyna napęcznieje, dodajemy ją do gorącego mleka i śmietanki. Przed dodaniem żelatyny wyjmujemy z mleka laskę wanilii. Mieszamy bardzo dokładnie. Całość przestudzić i przelewamy (cały czas mieszając) do foremek lub filiżanek delikatnie posmarowanych olejem. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na mniej więcej 1-1,5 godziny.

Jak podawać

Przed podaniem, foremki z zastygniętym deserem zanurzamy na kilka chwil w ciepłej wodzie (uważając, żeby woda nie nalała się do foremek) lub ogrzać za pomocą palnika, a następnie wyjąć na talerzyk.

Podajemy z sosem owocowym na przykład z sosem z owoców lasu.

Propozycja podania - z sosem z owoców lasu

Gotową mieszankę z owoców lasu (250 g), 100 ml czerwonego, wytrawnego wina oraz 70 g cukru trzcinowego przekładamy na patelnię lub do rondla. Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Ciągle mieszamy do czasu, aż większość płynu odparuje i osiągniemy konsystencję sosu. Dodajemy szczyptę cynamonu, jeszcze przez chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia.

Sos możemy podawać na zimno lub na gorąco.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (52)

Avatar
  • Gość Gość
    1742 dni temu
    Jest przepyszna!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2340 dni temu
    sprecyzujcie poprosze w jakiej ilości wody namaczamynżelatynę.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2340 dni temu
    Drogi Gościu, ważne, by woda całkowicie przykryła żelatynę, którą namaczamy. W tym przepisie będzie to ok. 40 ml.
  • Gość Gość
    2204 dni temu
    Wody do żelatyny leje się tylko trochę - tak aby ją rozmieszać.
  • Gość Gość
    2667 dni temu
    Czekam na dzial w kuchni Lidla który będzie miał tytuł np. Bez Pszenicy tez Pyszne"

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2666 dni temu
    Polecamy zakładkę "bez glutenu" - https://kuchnialidla.pl/przepisy/bez-glutenu
  • Gość Gość
    2975 dni temu
    to działa

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3062 dni temu
    Nie nie wpływa ostatnio robiłam i były pyszne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3070 dni temu
    Czy lekkie posmarowaniem tłuszczem foremki finalnie nie wpływa na smak Panna Cotta ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3070 dni temu
    nie wpływa :)
  • Izka Izka
    3106 dni temu
    Wyszlo idealnie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3150 dni temu
    Moj deser był po części po prostu żelatyną a po części panna cottą. Żelatynę musiałem odcinać, ale reszta pyszna

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3147 dni temu
    Jeśli żelatyna wyraźnie się odcięła, oznacza to, że była źle wymieszana z pozostałymi składnikami.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3485 dni temu
    Droga Ado, przy tej ilości żelatyny i 2-godzinnym chłodzeniu w lodówce, deser musi stężeć. Gościu, oczywiście, możesz wino zastąpić np. czerwonym sokiem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3485 dni temu
    a ja mam pytanie czy sos mogę zrobić bez wina ?

    odpowiedz

  • Ada Ada
    3486 dni temu
    Moja panna cotta nie zastygła. Dlaczego? Wszystko zrobiłam według przepisu.

    odpowiedz

  • pokmijn pokmijn
    3520 dni temu
    Film obejrzałem, przepis przeczytałem, szkoda, że nie ma nic o ilości żelatyny w książce z przepisami cukierniczymi. Dopiero tutaj dowiedziałem się jak to zrobić i za drugim razem wyszło :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3521 dni temu
    pokmijn, żelatynę zalewamy odrobiną wrzątku i czekamy aż nasiąknie. Jeśli masz wątpliwości, zachęcamy do obejrzenia filmiku :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2688 dni temu
    "Żelatynę moczymy w ciepłej wodzie ( wg. instrukcji na opakowaniu)." To w takim razie przepis nie Jet zgodny z wykonaniem :)
  • pokmijn pokmijn
    3521 dni temu
    Oj, kochani, instrukcja na opakowaniu od żelatyny nie mówi nic o takim "siknięciu" wodą, tam trzeba dodać litr.

    odpowiedz

  • Tomek Tomek
    3536 dni temu
    zbyt często najpierw mówię potem myślę, już to sprawdziłem, dziękuję :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3536 dni temu
    Tomku, zobacz jak to robi Paweł w filmiku :) 3 łyżeczki żelatyny, zalewamy odrobiną wody i czekamy aż żelatyna napęcznieje. Rozpuszczamy ją dopiero w mleku i śmietanie :)

    odpowiedz

  • Tomek Tomek
    3536 dni temu
    witam, jakiej żelatyny Pan używa? na moim opakowaniu (dr. oetker): "2/3 łyżeczki rozpuścić w 0,5 L gorącej wody" i te 0,5 mam dodać do mleka/śmietany? wiem, że pewnie to głupie pytanie niemniej prosiłbym o odpowiedź. dziękuję :)

    odpowiedz

  • martina martina
    3549 dni temu
    Znakomity przepis :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3630 dni temu
    Kaju, tak, żelatyna deserowa to inny produkt. Zawartość żelatyny w żelatynie deserowej to zaledwie około 20%.

    odpowiedz

  • Kaja Kaja
    3630 dni temu
    Witam, mam poważny problem z żelatyną. Już 3 raz mi nie wyszło :( Dwie lewe ręce, normalnie. Wzięłam 3 łyżeczki i je namoczyłam, a później rozpuściłam i nawet za którymś razem zamiast po prostu dodać do mleka ze śmietanką, to dodawałam mieszankę powoli do żelatyny i dokładnie mieszałam. Czy możliwe jest że żelatyna deserowa jest słabsza od zwykłej spożywczej i powinnam jej na przykład więcej dodać?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3835 dni temu
    anvil cukier zagotowujemy razem ze śmietanką i mlekiem.

    odpowiedz

  • anvil anvil
    3836 dni temu
    Acukru do mleka iśmietanki ?

    odpowiedz

  • Sowa Sowa
    3856 dni temu
    Rewelacja! Boska panna cotta! :D

    odpowiedz

  • edith edith
    3967 dni temu
    Deser obłędny,pierwszy raz robiłam i jadłam panna cotte, podałam ją na rodzinnym przyjęciu i to był prawdziwy hit. A sos, cudowny! Idealnie dopełnił całość.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3994 dni temu
    mylwyn, daj znać, czy smakowało :)

    odpowiedz

  • mylwyn mylwyn
    3996 dni temu
    nie jadłam takiej panny cotta i mam nadzieję że mi się uda

    odpowiedz

  • Cookie Monster Cookie Monster
    4031 dni temu
    Panna Cotta - Mistrzostwo ! Każdemu smakowało ! Polecam !

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    4074 dni temu
    Ja zamiast owoców lasu użyłam mrożonych malin. Pycha

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4120 dni temu
    Kurce dlaczego odcina mi się żelatyna jak się schłodzi w lodowce ????

    odpowiedz

  • Domi Domi
    4198 dni temu
    Panna cotta jest przepyszna, wyszła świetnie, jednak jak dla mnie za słodka i dodałam o połowę cukru mniej :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4257 dni temu
    PANNA COTTA JEST PYSZNA PYSZNA PYSZNA

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4259 dni temu
    I jeszcze: najpierw dodajemy żelatyne, potem trochę studzimy i do lodówki, tak? Ach, zrobię tak, nie wyjdzie to lipa.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4259 dni temu
    A kiedy dodać ten cukier kryształ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4262 dni temu
    Suuuper przepis, bardzo smaczny deser polacam!!

    odpowiedz

  • wiki1128 wiki1128
    4262 dni temu
    czy taka wanilia nie szkodzi zdrowiu ? ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4263 dni temu
    Prześwietny deser. Nie zbyt trudny, składniki idealnie dobrane. Polecam

    odpowiedz

  • Olga Olga
    4264 dni temu
    Deser pychotka :) podałam go z konfiturą wiśniową i smaki świetnie się komponowały, teraz będę robiła wersję z sosem owocowym. Już nie mogę się doczekać. Polecam wszystkim :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4268 dni temu
    Przepis na panna cottę jest oparty na oryginalnym przepisie włoskim. Oczywiście, może się zdarzyć, że dla kogoś jest za mało słodki. Wtedy warto przy następnej okazji dosłodzić go bardziej. Co d wyjmowania deseru z foremek – należy go zanurzyć dosłownie na chwileczkę. Dłuższe moczenie miseczek w gorącej sprawia, że deser się rozpuści.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4268 dni temu
    deser wogule nie jest słotki, ale za to sos bardzo słodki. Mam pytanie jak wyciagneliście ten deser z foremek bo jak wrzuciłem do wrzadku to mi sie połowe rozpusciło

    odpowiedz

  • M. M.
    4268 dni temu
    A ile porcji mniej więcej wychodzi z takiego przepisu? :)

    odpowiedz

  • madzik madzik
    4269 dni temu
    Deser rewelacyjny, zdecydowanie lepszy niz w restauracji. Troche za slodki ale w polaczeniu z rewelacyjnym sosem idealny. Moja rodzina byla zachwycona :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4271 dni temu
    REEEE WEEEEEEEEEEEE LAAAAAAAAAA CJAAAAAAAAAAAA!!!

    odpowiedz

  • Cytrus Cytrus
    4271 dni temu
    Panna Cotta bardzo dobra, co prawda słodka (dodalam 80g cukru), ale w połączeniu z kwaskowym sosem - rewelacja :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4273 dni temu
    pycha pycha pycha!!!

    odpowiedz

  • Ola Ola
    4274 dni temu
    Panna cotta bardzo smaczne ale sos z winem i cynamonem totalny obłęd nigdy w życiu nie jadłem tak wspaniałego sosu do deserów napewno go będę go robiła bardzo często Dziękuje

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4275 dni temu
    zrobiłam w domu pyszna

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Panacotta – co to za deser?

Panna cotta to jeden z najpopularniejszych deserów o włoskim rodowodzie. Nazwa „panna cotta” po włosku oznacza dosłownie „gotowaną śmietankę”. Pomysł na ten elegancki, obecnie znany na całym świecie deser pochodzi z północnych Włoch – prawdopodobnie z regionu Emilia-Romania, Piemontu bądź Toskanii. Trudno znaleźć osobę, która odmówi jego skosztowania. Wcale nas to nie dziwi! Subtelny smak słodkiego przysmaku oraz konsystencja, która wprost rozpływa się w ustach, zasługują na uznanie. Nie bez powodu jest to popularny wybór w wielu restauracjach! Po słowach zachwytu, należy krótko wyjaśnić, czym właściwie jest deser panna cotta. Otóż składa się on z delikatnej, budyniowej masy powstającej z połączenia żelatyny i słodkiej śmietanki z nutami wanilii. Ma kształt efektownej babeczki (czy po prostu stożka o ściętym wierzchołku), którą polewa się sosem owocowym (zwykle malinowym) lub karmelem. To deser, który można łatwo dostosować do swoich preferencji smakowych, eksperymentując z różnymi aromatami i dodatkami.

Przepis na pannę cottę określamy średnim poziomem trudności, lecz wierzymy, że sobie z nim poradzisz, nawet jeśli masz niewielkie doświadczenie w cukiernictwie czy w ogóle w kulinariach. Uwaga! Zanim przystąpisz do przyrządzania tego włoskiego przysmaku, uwzględnij, że musi on po ugotowaniu spędzić nieco czasu w lodówce. Inaczej nie zdąży się ściąć, a Ty nie uzyskasz charakterystycznego kształtu babeczki. Zapewniamy jednak, że cierpliwość popłaca! Zatem jeśli nieco znudziły Ci się ciasta, ciasteczka czy lody, a masz ochotę na naprawdę słodki, oryginalny deser, przepis na pannę cottę jest właśnie dla Ciebie!

Panna cotta – przepis podstawowy Kuchni Lidla

Panna cotta w podstawowym wydaniu ma smak waniliowy, czasami wzbogacony cytrusami. Nie inaczej jest w przypadku naszej receptury. Przepis na panna cottę zawiera oczywiście śmietankę 30%, żelatynę odpowiedzialną za strukturę deseru, mleko 3,2%, olej rzepakowy, cukier oraz wanilię, która wnosi do kompozycji nie tylko znakomity smak, ale też aromat! To jeden z ważniejszych składników, ale gdyby zabrakło jej w Twojej kolekcji przypraw, zastąp ją cukrem wanilinowym. Potraktuj go wyłącznie jako opcję awaryjną! Zdecydowanie bardziej polecamy prawdziwą laskę wanilii.

Jak wiesz, nasz przepis na panna cottę zakłada wykorzystanie owoców leśnych. Powstaje z nich sos będący nieodłącznym elementem opisywanego specjału. Możesz spotkać się z różnymi sosami, lecz właśnie owocowe smaki wiodą tu prym. Paweł Małecki proponuje Ci przygotowanie sosu z malin lub mieszanki owoców leśnych. Ale deser panna cotta może być podawany też na inne sposoby. Często jest serwowany z sosem truskawkowym, o smaku mango, brzoskwiniowym lub borówkowym. Zachęcamy jednak do wypróbowania podanego przepisu na panna cottę w pierwszej kolejności! To klasyczna odsłona włoskiego specjału.

Panna cotta – deser, który potrafi zaskoczyć!

Panna cotta to deser, który świetnie smakuje w wielu kombinacjach. Potraktuj jej przygotowywanie jak zabawę. Śmiało eksperymentuj z różnymi smakami i dodatkami, aby stworzyć swój własny unikalny deser. Oto kilka pomysłów, które mogą Cię zainspirować.

  • Panna cotta najczęściej kojarzy się z subtelnym smakiem i zapachem wanilii. Jednak od czasu do czasu warto pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa oraz odmianę. Rozważ dodanie do masy śmietankowej skórki cytrynowej lub pomarańczowej. W ten sposób słodki przysmak zyska nieco odświeżające, cytrusowe nuty. Bez obaw – doskonale komponują się one z większością owocowych sosów. Nawet we Włoszech spotkasz się z taką odmianą omawianego deseru.
  • Nasz przepis na pannę cottę nie zakłada wykorzystania żadnych dodatków. Ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie, aby odrobinę udekorować ją przed podaniem. Listki mięty ułożone na jej szczycie to prosty, acz efektowny akcent.
  • Możesz zrezygnować z sosu owocowego i zastąpić go posiekaną czekoladą lub polewą czekoladową.
  • Panna cotta wyśmienicie smakuje z karmelem. I w tym wypadku może on zastąpić owocową polewę. Użyj tradycyjnego karmelu z cukru i śmietany lub wypróbuj karmel z miodu czy syropu klonowego. Sporą popularnością cieszy się też karmel solony.
  • Deser możesz ozdobić prażonymi orzechami, takimi jak migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe czy pistacje. Zapewniają one chrupkość ciekawie kontrastującą z delikatną masą panna cotty.
  • Inna opcja to podanie deseru z lodami waniliowymi, śmietankowymi lub czekoladowymi. Zestawienie subtelnej panna cotty i kremowych lodów tworzy udane połączenie smaków oraz konsystencji.
  • Panna cotta może być ozdobiona świeżymi owocami, takimi jak jagody, kiwi, winogrona czy mandarynki. Świeże akcenty dodają deserowi świeżości, koloru i naturalnej słodyczy.

Jak zrobić panna cottę? Pomocne triki

Podczas przygotowywania panna cotty musisz uwzględnić kilka istotnych kwestii, które pomogą Ci uzyskać idealną konsystencję i smak tego apetycznego deseru. Mamy dla kilka ważnych wskazówek. Jak zrobić panna cottę idealną?

  1. Na szczególną uwagę zasługuje etap przygotowania żelatyny. Dokładnie rozpuść ją w ciepłej śmietance kremówce, aby uniknąć grudek, które potrafią skutecznie zepsuć strukturę deseru. Najlepiej wcześniej  przez kilka minut moczyć żelatynę w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić ją w podgrzanej śmietance.
  2. Po zalaniu masą foremek lub szklanek, pozwól panna cottcie wystygnąć i stężeć w lodówce przez co najmniej kilka godzin (najlepiej przez całą noc), aby uzyskać optymalną konsystencję.
  3. Jak zrobić panna cottę, która fantastycznie smakuje, a przy tym perfekcyjnie wygląda? Podstawa to wybór naczyń, do których przelejesz masę. Oczywiście foremki do panna cotty mogą być różnorodne, ale najbardziej polecamy Ci szklane lub ceramiczne miseczki i kieliszki. Strzał w dziesiątkę to foremki do muffinek. Są one wygodne, zwłaszcza kiedy planujesz przygotować większą ilość naszego przysmaku. Zazwyczaj mają optymalną pojemność i zapewniają deserowi piękny kształt. Szczególnie dobrze sprawdzą się ceramiczne lub silikonowe foremki, z których łatwo wyjmiesz masę, a następnie z łatwością je oczyścisz. Z kolei najprostsza opcja to szklanki do koktajli lub po prostu niewielkie filiżanki, które znajdują się w każdym domu. Mogą być proste, o tradycyjnym kształcie kieliszka lub bardziej fantazyjne, z ozdobnymi kształtami i wzorami. To zależy tylko od Ciebie! Radzimy unikać wysokich szklanek. Stożek panna cotty powinien mieć dość szeroką podstawę.
  4. Warto dodać, że cukier trzcinowy jest tu polecaną opcją, lecz gdyby akurat zabrakło go w Twojej spiżarni, wybierz zwykły biały cukier. Nic złego się nie stanie!
  5. Jak zrobić panna cottę z sosem, który zachwyci najbardziej wymagających smakoszy? Przede wszystkim sugerujemy skorzystać z przepisu Pawła Małeckiego. Zgodnie z jego wskazówkami, należy sięgnąć po mrożone owoce leśne – mogą być to same maliny lub mieszanka różnych owoców. Oczywiście kiedy akurat trwa sezon na świeże owoce, nie wahaj się i sięgnij właśnie po nie! Paweł podpowiada też, aby dodać do polewy 100 ml czerwonego wina. Wzbogaca ono smak oraz zapewnia sosom odpowiednią konsystencję. Gdyby jednak deser miał być serwowany dzieciom czy po prostu osobom, które nie spożywają alkoholu, zrezygnuj z trunku. W takim wypadku zagotuj jedynie owoce oraz cukier trzcinowy. Uwaga – musisz zachować dużą czujność podczas podgrzewania tych składników. Niestety dość łatwo przypalić masę z cukrem. Mieszaj więc energicznie, a na pewno wszystko pójdzie jak z płatka!

Mamy nadzieję, że deser panna cotta nie ma już przed Tobą tajemnic. Możesz przyrządzać go na różne okazje i zawsze wywoła zachwyt u osób, które go spróbują. Zapewniamy, że stanie się hitem wszelkich przyjęć oraz spotkań w gronie rodziny czy znajomych. Świetnie smakuje w towarzystwie dobrej kawy, jak choćby espresso. Ale sposób podania zależy tylko od Ciebie! Przy czym panna cotta to tylko jeden z przepisów na cukiernicze rarytasy prosto z Kuchni Lidla. Wśród naszych propozycji znajdziesz klasyczny sernik autorstwa Pawła Małeckiego, banany smażone w cieście, a nawet smakowitą babkę wielkanocną. Ale jeśli chcesz poszerzyć swoje horyzonty kulinarne, postaw na włoską panna cottę!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!