
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Mleko, śmietankę i cukier podgrzewamy (nie gotujemy) na bardzo małym ogniu. Laskę wanilii przekrawamy i tępą stroną noża zdejmujemy nasionka. Nasionka laski wanilii i samą laskę dodajemy do podgrzanego mleka i śmietanki (nie gotować).
Żelatynę moczymy w ciepłej wodzie. Gdy żelatyna napęcznieje, dodajemy ją do gorącego mleka i śmietanki. Przed dodaniem żelatyny wyjmujemy z mleka laskę wanilii. Mieszamy bardzo dokładnie. Całość przestudzić i przelewamy (cały czas mieszając) do foremek lub filiżanek delikatnie posmarowanych olejem. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na mniej więcej 1-1,5 godziny.
Jak podawać
Przed podaniem, foremki z zastygniętym deserem zanurzamy na kilka chwil w ciepłej wodzie (uważając, żeby woda nie nalała się do foremek) lub ogrzać za pomocą palnika, a następnie wyjąć na talerzyk.
Podajemy z sosem owocowym na przykład z sosem z owoców lasu.
Propozycja podania - z sosem z owoców lasu
Gotową mieszankę z owoców lasu (250 g), 100 ml czerwonego, wytrawnego wina oraz 70 g cukru trzcinowego przekładamy na patelnię lub do rondla. Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Ciągle mieszamy do czasu, aż większość płynu odparuje i osiągniemy konsystencję sosu. Dodajemy szczyptę cynamonu, jeszcze przez chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia.
Sos możemy podawać na zimno lub na gorąco.
Zobacz podobne
przepisy
Klasyczny sernik
Puszysty, aksamitny i wychodzi za każdym razem! Upiecz sernik idealny z przepisu Pawła i zaskocz swoich najbliższych!

Baba wielkanocna
Najlepszy przepis na babę, która zachwyci smakiem Ciebie i Twoich bliskich! Pyszna, puszysta i udaje się za każdym razem!

Serowe placuszki z sosem malinowym
Puszyste twarogowe placuszki z intensywnie malinowym sosem z dodatkiem wina. Sprawdź smakowity przepis Pawła!

Banany smażone w cieście
Słodkie, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Sprawdź przepis na banany, które przygotujesz w kilka chwil!

Komentarze (52)
1301 dni temu
Jest przepyszna!!!
odpowiedz
1899 dni temu
sprecyzujcie poprosze w jakiej ilości wody namaczamynżelatynę.
odpowiedz
1899 dni temu
Drogi Gościu, ważne, by woda całkowicie przykryła żelatynę, którą namaczamy. W tym przepisie będzie to ok. 40 ml.
1763 dni temu
Wody do żelatyny leje się tylko trochę - tak aby ją rozmieszać.
2226 dni temu
Czekam na dzial w kuchni Lidla który będzie miał tytuł np. Bez Pszenicy tez Pyszne"
odpowiedz
2225 dni temu
Polecamy zakładkę "bez glutenu" - https://kuchnialidla.pl/przepisy/bez-glutenu
2534 dni temu
to działa
odpowiedz
2621 dni temu
Nie nie wpływa ostatnio robiłam i były pyszne
odpowiedz
2629 dni temu
Czy lekkie posmarowaniem tłuszczem foremki finalnie nie wpływa na smak Panna Cotta ?
odpowiedz
2629 dni temu
nie wpływa :)
2665 dni temu
Wyszlo idealnie :)
odpowiedz
2709 dni temu
Moj deser był po części po prostu żelatyną a po części panna cottą. Żelatynę musiałem odcinać, ale reszta pyszna
odpowiedz
2706 dni temu
Jeśli żelatyna wyraźnie się odcięła, oznacza to, że była źle wymieszana z pozostałymi składnikami.
3044 dni temu
Droga Ado, przy tej ilości żelatyny i 2-godzinnym chłodzeniu w lodówce, deser musi stężeć. Gościu, oczywiście, możesz wino zastąpić np. czerwonym sokiem.
odpowiedz
3044 dni temu
a ja mam pytanie czy sos mogę zrobić bez wina ?
odpowiedz
3045 dni temu
Moja panna cotta nie zastygła. Dlaczego? Wszystko zrobiłam według przepisu.
odpowiedz
3079 dni temu
Film obejrzałem, przepis przeczytałem, szkoda, że nie ma nic o ilości żelatyny w książce z przepisami cukierniczymi. Dopiero tutaj dowiedziałem się jak to zrobić i za drugim razem wyszło :)
odpowiedz
3080 dni temu
pokmijn, żelatynę zalewamy odrobiną wrzątku i czekamy aż nasiąknie. Jeśli masz wątpliwości, zachęcamy do obejrzenia filmiku :)
odpowiedz
2247 dni temu
"Żelatynę moczymy w ciepłej wodzie ( wg. instrukcji na opakowaniu)." To w takim razie przepis nie Jet zgodny z wykonaniem :)
3080 dni temu
Oj, kochani, instrukcja na opakowaniu od żelatyny nie mówi nic o takim "siknięciu" wodą, tam trzeba dodać litr.
odpowiedz
3096 dni temu
zbyt często najpierw mówię potem myślę, już to sprawdziłem, dziękuję :)
odpowiedz
3096 dni temu
Tomku, zobacz jak to robi Paweł w filmiku :) 3 łyżeczki żelatyny, zalewamy odrobiną wody i czekamy aż żelatyna napęcznieje. Rozpuszczamy ją dopiero w mleku i śmietanie :)
odpowiedz
3096 dni temu
witam, jakiej żelatyny Pan używa? na moim opakowaniu (dr. oetker): "2/3 łyżeczki rozpuścić w 0,5 L gorącej wody" i te 0,5 mam dodać do mleka/śmietany? wiem, że pewnie to głupie pytanie niemniej prosiłbym o odpowiedź. dziękuję :)
odpowiedz
3108 dni temu
Znakomity przepis :)
odpowiedz
3189 dni temu
Kaju, tak, żelatyna deserowa to inny produkt. Zawartość żelatyny w żelatynie deserowej to zaledwie około 20%.
odpowiedz
3189 dni temu
Witam, mam poważny problem z żelatyną. Już 3 raz mi nie wyszło :( Dwie lewe ręce, normalnie. Wzięłam 3 łyżeczki i je namoczyłam, a później rozpuściłam i nawet za którymś razem zamiast po prostu dodać do mleka ze śmietanką, to dodawałam mieszankę powoli do żelatyny i dokładnie mieszałam. Czy możliwe jest że żelatyna deserowa jest słabsza od zwykłej spożywczej i powinnam jej na przykład więcej dodać?
odpowiedz
3394 dni temu
anvil cukier zagotowujemy razem ze śmietanką i mlekiem.
odpowiedz
3395 dni temu
Acukru do mleka iśmietanki ?
odpowiedz
3415 dni temu
Rewelacja! Boska panna cotta! :D
odpowiedz
3526 dni temu
Deser obłędny,pierwszy raz robiłam i jadłam panna cotte, podałam ją na rodzinnym przyjęciu i to był prawdziwy hit. A sos, cudowny! Idealnie dopełnił całość.
odpowiedz
3553 dni temu
mylwyn, daj znać, czy smakowało :)
odpowiedz
3556 dni temu
nie jadłam takiej panny cotta i mam nadzieję że mi się uda
odpowiedz
3591 dni temu
Panna Cotta - Mistrzostwo ! Każdemu smakowało ! Polecam !
odpowiedz
3633 dni temu
Ja zamiast owoców lasu użyłam mrożonych malin. Pycha
odpowiedz
3679 dni temu
Kurce dlaczego odcina mi się żelatyna jak się schłodzi w lodowce ????
odpowiedz
3757 dni temu
Panna cotta jest przepyszna, wyszła świetnie, jednak jak dla mnie za słodka i dodałam o połowę cukru mniej :)
odpowiedz
3816 dni temu
PANNA COTTA JEST PYSZNA PYSZNA PYSZNA
odpowiedz
3818 dni temu
I jeszcze: najpierw dodajemy żelatyne, potem trochę studzimy i do lodówki, tak? Ach, zrobię tak, nie wyjdzie to lipa.
odpowiedz
3818 dni temu
A kiedy dodać ten cukier kryształ?
odpowiedz
3821 dni temu
Suuuper przepis, bardzo smaczny deser polacam!!
odpowiedz
3821 dni temu
czy taka wanilia nie szkodzi zdrowiu ? ;)
odpowiedz
3822 dni temu
Prześwietny deser. Nie zbyt trudny, składniki idealnie dobrane. Polecam
odpowiedz
3823 dni temu
Deser pychotka :) podałam go z konfiturą wiśniową i smaki świetnie się komponowały, teraz będę robiła wersję z sosem owocowym. Już nie mogę się doczekać. Polecam wszystkim :)
odpowiedz
3827 dni temu
Przepis na panna cottę jest oparty na oryginalnym przepisie włoskim. Oczywiście, może się zdarzyć, że dla kogoś jest za mało słodki. Wtedy warto przy następnej okazji dosłodzić go bardziej. Co d wyjmowania deseru z foremek – należy go zanurzyć dosłownie na chwileczkę. Dłuższe moczenie miseczek w gorącej sprawia, że deser się rozpuści.
odpowiedz
3827 dni temu
deser wogule nie jest słotki, ale za to sos bardzo słodki. Mam pytanie jak wyciagneliście ten deser z foremek bo jak wrzuciłem do wrzadku to mi sie połowe rozpusciło
odpowiedz
3827 dni temu
A ile porcji mniej więcej wychodzi z takiego przepisu? :)
odpowiedz
3829 dni temu
Deser rewelacyjny, zdecydowanie lepszy niz w restauracji. Troche za slodki ale w polaczeniu z rewelacyjnym sosem idealny. Moja rodzina byla zachwycona :)
odpowiedz
3830 dni temu
REEEE WEEEEEEEEEEEE LAAAAAAAAAA CJAAAAAAAAAAAA!!!
odpowiedz
3830 dni temu
Panna Cotta bardzo dobra, co prawda słodka (dodalam 80g cukru), ale w połączeniu z kwaskowym sosem - rewelacja :)
odpowiedz
3832 dni temu
pycha pycha pycha!!!
odpowiedz
3833 dni temu
Panna cotta bardzo smaczne ale sos z winem i cynamonem totalny obłęd nigdy w życiu nie jadłem tak wspaniałego sosu do deserów napewno go będę go robiła bardzo często Dziękuje
odpowiedz
3834 dni temu
zrobiłam w domu pyszna
odpowiedz
zobacz wszystkie