zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Mleko, śmietankę i cukier podgrzewamy (nie gotujemy) na bardzo małym ogniu. Laskę wanilii przekrawamy i tępą stroną noża zdejmujemy nasionka. Nasionka laski wanilii i samą laskę dodajemy do podgrzanego mleka i śmietanki (nie gotować).

Żelatynę moczymy w ciepłej wodzie. Gdy żelatyna napęcznieje, dodajemy ją do gorącego mleka i śmietanki. Przed dodaniem żelatyny wyjmujemy z mleka laskę wanilii. Mieszamy bardzo dokładnie. Całość przestudzić i przelewamy (cały czas mieszając) do foremek lub filiżanek delikatnie posmarowanych olejem. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na mniej więcej 1-1,5 godziny.

Jak podawać

Przed podaniem, foremki z zastygniętym deserem zanurzamy na kilka chwil w ciepłej wodzie (uważając, żeby woda nie nalała się do foremek) lub ogrzać za pomocą palnika, a następnie wyjąć na talerzyk.

Podajemy z sosem owocowym na przykład z sosem z owoców lasu.

Propozycja podania - z sosem z owoców lasu

Gotową mieszankę z owoców lasu (250 g), 100 ml czerwonego, wytrawnego wina oraz 70 g cukru trzcinowego przekładamy na patelnię lub do rondla. Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Ciągle mieszamy do czasu, aż większość płynu odparuje i osiągniemy konsystencję sosu. Dodajemy szczyptę cynamonu, jeszcze przez chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia.

Sos możemy podawać na zimno lub na gorąco.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (51)

Avatar
  • Gość Gość
    147 dni temu
    sprecyzujcie poprosze w jakiej ilości wody namaczamynżelatynę.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    147 dni temu
    Drogi Gościu, ważne, by woda całkowicie przykryła żelatynę, którą namaczamy. W tym przepisie będzie to ok. 40 ml.
  • Gość Gość
    11 dni temu
    Wody do żelatyny leje się tylko trochę - tak aby ją rozmieszać.
  • Gość Gość
    474 dni temu
    Czekam na dzial w kuchni Lidla który będzie miał tytuł np. Bez Pszenicy tez Pyszne"

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    473 dni temu
    Polecamy zakładkę "bez glutenu" - https://kuchnialidla.pl/przepisy/bez-glutenu
  • Gość Gość
    782 dni temu
    to działa

    odpowiedz

  • Gość Gość
    869 dni temu
    Nie nie wpływa ostatnio robiłam i były pyszne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    877 dni temu
    Czy lekkie posmarowaniem tłuszczem foremki finalnie nie wpływa na smak Panna Cotta ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    877 dni temu
    nie wpływa :)
  • Izka Izka
    913 dni temu
    Wyszlo idealnie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    957 dni temu
    Moj deser był po części po prostu żelatyną a po części panna cottą. Żelatynę musiałem odcinać, ale reszta pyszna

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    954 dni temu
    Jeśli żelatyna wyraźnie się odcięła, oznacza to, że była źle wymieszana z pozostałymi składnikami.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1292 dni temu
    Droga Ado, przy tej ilości żelatyny i 2-godzinnym chłodzeniu w lodówce, deser musi stężeć. Gościu, oczywiście, możesz wino zastąpić np. czerwonym sokiem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1292 dni temu
    a ja mam pytanie czy sos mogę zrobić bez wina ?

    odpowiedz

  • Ada Ada
    1293 dni temu
    Moja panna cotta nie zastygła. Dlaczego? Wszystko zrobiłam według przepisu.

    odpowiedz

  • pokmijn pokmijn
    1327 dni temu
    Film obejrzałem, przepis przeczytałem, szkoda, że nie ma nic o ilości żelatyny w książce z przepisami cukierniczymi. Dopiero tutaj dowiedziałem się jak to zrobić i za drugim razem wyszło :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1328 dni temu
    pokmijn, żelatynę zalewamy odrobiną wrzątku i czekamy aż nasiąknie. Jeśli masz wątpliwości, zachęcamy do obejrzenia filmiku :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    495 dni temu
    "Żelatynę moczymy w ciepłej wodzie ( wg. instrukcji na opakowaniu)." To w takim razie przepis nie Jet zgodny z wykonaniem :)
  • pokmijn pokmijn
    1328 dni temu
    Oj, kochani, instrukcja na opakowaniu od żelatyny nie mówi nic o takim "siknięciu" wodą, tam trzeba dodać litr.

    odpowiedz

  • Tomek Tomek
    1344 dni temu
    zbyt często najpierw mówię potem myślę, już to sprawdziłem, dziękuję :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1344 dni temu
    Tomku, zobacz jak to robi Paweł w filmiku :) 3 łyżeczki żelatyny, zalewamy odrobiną wody i czekamy aż żelatyna napęcznieje. Rozpuszczamy ją dopiero w mleku i śmietanie :)

    odpowiedz

  • Tomek Tomek
    1344 dni temu
    witam, jakiej żelatyny Pan używa? na moim opakowaniu (dr. oetker): "2/3 łyżeczki rozpuścić w 0,5 L gorącej wody" i te 0,5 mam dodać do mleka/śmietany? wiem, że pewnie to głupie pytanie niemniej prosiłbym o odpowiedź. dziękuję :)

    odpowiedz

  • martina martina
    1356 dni temu
    Znakomity przepis :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1437 dni temu
    Kaju, tak, żelatyna deserowa to inny produkt. Zawartość żelatyny w żelatynie deserowej to zaledwie około 20%.

    odpowiedz

  • Kaja Kaja
    1437 dni temu
    Witam, mam poważny problem z żelatyną. Już 3 raz mi nie wyszło :( Dwie lewe ręce, normalnie. Wzięłam 3 łyżeczki i je namoczyłam, a później rozpuściłam i nawet za którymś razem zamiast po prostu dodać do mleka ze śmietanką, to dodawałam mieszankę powoli do żelatyny i dokładnie mieszałam. Czy możliwe jest że żelatyna deserowa jest słabsza od zwykłej spożywczej i powinnam jej na przykład więcej dodać?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1642 dni temu
    anvil cukier zagotowujemy razem ze śmietanką i mlekiem.

    odpowiedz

  • anvil anvil
    1643 dni temu
    Acukru do mleka iśmietanki ?

    odpowiedz

  • Sowa Sowa
    1663 dni temu
    Rewelacja! Boska panna cotta! :D

    odpowiedz

  • edith edith
    1774 dni temu
    Deser obłędny,pierwszy raz robiłam i jadłam panna cotte, podałam ją na rodzinnym przyjęciu i to był prawdziwy hit. A sos, cudowny! Idealnie dopełnił całość.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1801 dni temu
    mylwyn, daj znać, czy smakowało :)

    odpowiedz

  • mylwyn mylwyn
    1804 dni temu
    nie jadłam takiej panny cotta i mam nadzieję że mi się uda

    odpowiedz

  • Cookie Monster Cookie Monster
    1838 dni temu
    Panna Cotta - Mistrzostwo ! Każdemu smakowało ! Polecam !

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1881 dni temu
    Ja zamiast owoców lasu użyłam mrożonych malin. Pycha

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1927 dni temu
    Kurce dlaczego odcina mi się żelatyna jak się schłodzi w lodowce ????

    odpowiedz

  • Domi Domi
    2005 dni temu
    Panna cotta jest przepyszna, wyszła świetnie, jednak jak dla mnie za słodka i dodałam o połowę cukru mniej :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2064 dni temu
    PANNA COTTA JEST PYSZNA PYSZNA PYSZNA

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2066 dni temu
    I jeszcze: najpierw dodajemy żelatyne, potem trochę studzimy i do lodówki, tak? Ach, zrobię tak, nie wyjdzie to lipa.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2066 dni temu
    A kiedy dodać ten cukier kryształ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2069 dni temu
    Suuuper przepis, bardzo smaczny deser polacam!!

    odpowiedz

  • wiki1128 wiki1128
    2069 dni temu
    czy taka wanilia nie szkodzi zdrowiu ? ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2070 dni temu
    Prześwietny deser. Nie zbyt trudny, składniki idealnie dobrane. Polecam

    odpowiedz

  • Olga Olga
    2071 dni temu
    Deser pychotka :) podałam go z konfiturą wiśniową i smaki świetnie się komponowały, teraz będę robiła wersję z sosem owocowym. Już nie mogę się doczekać. Polecam wszystkim :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2075 dni temu
    Przepis na panna cottę jest oparty na oryginalnym przepisie włoskim. Oczywiście, może się zdarzyć, że dla kogoś jest za mało słodki. Wtedy warto przy następnej okazji dosłodzić go bardziej. Co d wyjmowania deseru z foremek – należy go zanurzyć dosłownie na chwileczkę. Dłuższe moczenie miseczek w gorącej sprawia, że deser się rozpuści.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2075 dni temu
    deser wogule nie jest słotki, ale za to sos bardzo słodki. Mam pytanie jak wyciagneliście ten deser z foremek bo jak wrzuciłem do wrzadku to mi sie połowe rozpusciło

    odpowiedz

  • M. M.
    2075 dni temu
    A ile porcji mniej więcej wychodzi z takiego przepisu? :)

    odpowiedz

  • madzik madzik
    2076 dni temu
    Deser rewelacyjny, zdecydowanie lepszy niz w restauracji. Troche za slodki ale w polaczeniu z rewelacyjnym sosem idealny. Moja rodzina byla zachwycona :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2078 dni temu
    REEEE WEEEEEEEEEEEE LAAAAAAAAAA CJAAAAAAAAAAAA!!!

    odpowiedz

  • Cytrus Cytrus
    2078 dni temu
    Panna Cotta bardzo dobra, co prawda słodka (dodalam 80g cukru), ale w połączeniu z kwaskowym sosem - rewelacja :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2080 dni temu
    pycha pycha pycha!!!

    odpowiedz

  • Ola Ola
    2081 dni temu
    Panna cotta bardzo smaczne ale sos z winem i cynamonem totalny obłęd nigdy w życiu nie jadłem tak wspaniałego sosu do deserów napewno go będę go robiła bardzo często Dziękuje

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2082 dni temu
    zrobiłam w domu pyszna

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram