Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- maszynkę do mielenia twarogu
- przesiewacz do mąki
- mikser
- formę o średnicy 26 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Przygotuj wcześniej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmiel dwukrotnie. Rodzynki mocz w gorącej wodzie przez ok. 15 minut.
Przygotowanie
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Białka odstawić do lodówki na później. Ciągle mieszając, stopniowo dodawać miękkie masło i twaróg. Do masy przesiać 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i dodać aromat waniliowy. Wymieszać. Białka jaj ubić na sztywną pianę, mieszać z masą serową do momentu, aż wszystkie składniki połączą się. Namoczone rodzynki obtoczyć w mące, biszkopty pokruszyć. Rodzynki dodać do masy serowej. Formę (o średnicy 26 cm) wysmarować roztopionym masłem i obsypać zmielonymi biszkoptami. Na przygotowaną formę wylać masę serową i piec około 50 minut w temperaturze 180°C. Sernik studzić przy uchylonym piekarniku. Ciasto wykańczamy, posypując cukrem pudrem.
Inna propozycja przygotowania
Sernik można przygotować na kruchym cieście: do przesianej mąki i cukru pudru dodać masło, margarynę i cukier wanilinowy. Całość posiekać, dodać jajko, sól oraz proszek do pieczenia – wszystkie składniki razem zagnieść. Nie trzeba ciasta schładzać. Ciasto rozwałkować na grubość 7 mm (dodatek proszku do pieczenia sprawi, że ciasto trochę podrośnie i będzie kruche). Rozwałkowane i uformowane ciasto (dopasowane do kształtu formy) przekładamy do foremki, nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-14 minut na jasnozłoty kolor.
Zobacz podobne
przepisy
Mazurek kajmakowy
Sprawdź przepis Pawła na ulubiony mazurek fanów Kuchni Lidla! Kruche ciasto migdałowe i masa kajmakowa zachwycą każdego.
Sernik na zimno
Prosty śmietankowy sernik na chrupiącym spodzie bez pieczenia! Najlepszy deser na gorące letnie dni!
Cytrynowe Orzeźwienie
Kruchy i orzeźwiający torcik z aromatyczną cytryną i migdałami to idealny dodatek do popołudniowej kawy, nie tyko latem!
Babka bananowa
Lekkie ciasto bananowe doskonałe jako słodki deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Zasmakuje nie tylko najmłodszym!
Jakie jest najpopularniejsze ciasto, które regularnie gości praktycznie w każdym domu? To oczywiście sernik! Możemy mówić długo o jego różnych wariantach, tradycyjnych i tych wymagających nieco inwencji twórczej. Wolimy jednak zaprezentować Ci przepis na pyszne ciasto, którym oczarujesz gości i domowników. Gwarantujemy, że nie będziesz w stanie się mu oprzeć!
Sernik dla małych i dużych miłośników słodkości
Przepis na sernik znajdziesz na pewno w książkach kucharskich mam i babć. Od lat piecze się go w polskich domach, jest popularny również poza granicami naszego kraju. Na szczęście nie musisz się bardzo wysilać, aby przyrządzić klasyczny sernik. Nasz przepis umożliwi Ci przygotowanie tego wypieku już w 1,5 godziny. Tylko tyle wystarczy, aby zagwarantować wszystkim prawdziwą ucztę dla kubków smakowych!
Sernik to prawdopodobnie najpopularniejsze ciasto nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Pierwsze wzmianki o serniku pochodzą już z czasów starożytnych, od greckiego filozofa Agimusa. Z jego notatek można dowiedzieć się, że ciasto to było rarytasem. Częstowali się nim przede wszystkim zwycięzcy olimpiady. Przysmak był nieobcy także Rzymianom. To właśnie ich ekspansja przyczyniła się do wzrostu popularności sernika w Europie, w związku z czym w niemal każdym regionie pojawiła się inna wersja smakołyku. Główne różnice dotyczyły rodzajów sera. Były to m.in.: ricotta, feta czy popularny biały twaróg. Sernik klasyczny wiedeński rozpowszechnił się w Polsce dzięki Janowi III Sobieskiemu wracającemu z Wiednia. Później powstała wersja krakowska z polewą na wzór kratki.
Jak przyrządzić najlepszy sernik? Przepis, który wybierzesz, będzie wymagał użycia twarogu, jednak składniki dostępne w sklepach nie są równe sobie. To konkretny ser decyduje o tym, czy ciasto będzie aksamitne i słodkie, a przy tym lekko kwaśne. Ważny jest wybrany przepis, z którego będziemy piec sernik. Ten nowojorski smakuje najlepiej z serkiem typu philadelphia. Jeśli nie jesz nabiału, nic straconego – możesz eksperymentować z zamiennikami, takimi jak tofu. Klasyczny wariant polski to jednak ten z wysokiej jakości twarogiem. Powinien on mieć wysoką zawartość tłuszczu i niską zawartość serwatki. Najlepiej więc odcisnąć jej nadmiar i sięgać po wariant tłusty, ewentualnie półtłusty. Oczywiście, możesz wykorzystać też gotowe masy sernikowe, jednak jeśli masz czas i możliwości, zachęcamy do przygotowania masy samodzielnie. Warty uwagi jest również sernik japoński. Przepis na ten sernik zakłada wykorzystanie kąpieli wodnej, co pomaga osiągnąć lekką konsystencję wypieku przypominającą suflet. W Hiszpanii króluje sernik baskijski, a w Niemczech królewski. Na świecie łącznie istnieje ponad 1000 przepisów na ten deser. Dzięki nam przygotujesz pyszny sernik!
Najlepszy przepis na sernik dla mistrzów kuchni i amatorów
Chcesz wiedzieć, jak się robi sernik, ale boisz się, że nie dasz sobie rady? Nic bardziej mylnego! Nasz przepis na sernik tradycyjny według Pawła Małeckiego przeprowadzi Cię przez wszystkie etapy krok po kroku, dzięki czemu w krótkim czasie przyrządzisz pyszne ciasto.
Najpierw zgromadź niezbędne sprzęty i akcesoria. Potrzebujesz maszynki do mielenia twarogu, przesiewacza do mąki, miksera i formy o średnicy 26 cm. Ciasto upieczesz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.
Składniki na sernik, których potrzebujesz, to jajka, biszkopty, cukier puder, masło, mąka ziemniaczana, olejek waniliowy, tłusty twaróg, cukier i rodzynki. Kruche ciasto stworzysz z jajka, proszku do pieczenia, cukru pudru, cukru wanilinowego, margaryny, masła, mąki pszennej i soli. Pamiętaj, że powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg zmiel dwukrotnie, a rodzynki mocz przez około 15 minut w gorącej wodzie. Żółtka ubij z cukrem, dodaj miękkie masło, twaróg, dwie łyżki mąki ziemniaczanej, aromat waniliowy i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i połącz z resztą składników, tak samo jak obtoczone w mące rodzynki. Wysmarowaną masłem formę obsyp zmielonymi biszkoptami, wylej masę serową i piecz przez około 50 minut. To cały przepis na tradycyjny sernik. Możesz na końcu posypać ciasto cukrem pudrem.
Zastanawiasz się, dlaczego piecze się sernik z mąką ziemniaczaną? Dodatek tej mąki zagęszcza masę i nadaje jej większą sypkość. Dzięki temu sernik po upieczeniu nie jest zbyt gumowaty.
Szukasz alternatywy dla tej propozycji? Przedstawiamy Ci też inny prosty przepis na sernik tradycyjny. Przyrządzisz go na kruchym cieście dodając do przesianej mąki i cukru pudru masło, margarynę i cukier wanilinowy. Posiekaj całość, dodaj jajko, sól, proszek do pieczenia i zagnieć. Nie musisz schładzać ciasta, rozwałkuj je od razu, przełóż do foremki, nakłuj widelcem i piecz przez 10-14 minut na jasnozłoty kolor. Znajdź swój ulubiony przepis na ciasto sernik i serwuj je do kawy lub herbaty.
Jak zrobić sernik? To wcale nie tak trudne
Wszystko zależy od tego, jaki rodzaj ciasta wybierzesz. Sernik polski dzieli się na różne warianty, w zależności od regionu. W każdym przypadku najważniejszy jest wspomniany już przez nas dobrej jakości ser. Sernik domowy z podanego przez nas przepisu jest jednym z najbardziej tradycyjnych wariantów, nie wymaga dużego eksperymentowania. To sernik pieczony, jednak jeśli wolisz, znajdziesz też wiele przepisów na ciasto na zimno. Jego wykonanie będzie łatwiejsze i szybsze, możesz udekorować je wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi, startą czekoladą bądź polewą czekoladową. Jeśli masz mało czasu, przygotuj sernik z sera z wiaderka.
Sernik tradycyjny to nie jedyna możliwa opcja. Jeśli chcesz wprowadzić do swojej kuchni nieco zagranicznych smaków, zdecyduj się na wspomniany już wariant japoński czy baskijski. Każdy placek sernik posiada pewne cechy wspólne, lecz poszczególne rodzaje zdecydowanie różnią się w smaku.
Bez czego nie powstanie dobry sernik? Składniki wysokiej jakości to podstawa! Oprócz tego musisz też oczywiście zaopatrzyć się w solidne sprzęty kuchenne.
Tradycyjny sernik domowy – smak dzieciństwa
Tradycyjny sernik to przysmak, który można porównać do wehikułu czasu. Jeden z najbardziej klasycznych deserów gości od lat w każdym domu, zarówno podczas świąt, jak i w “zwyczajnych” okresach roku. Sernik z twarogu to wybór niezwykle uniwersalny, lubiany praktycznie przez każdego. Z chęcią zjedzą go dzieci, zaserwujesz go gościom przychodzącym z luźną wizytą w niedzielne popołudnie. Sernik zwykły jest nieskomplikowany, a mimo to niezmiennie zachwyca swoim smakiem i konsystencją. Najprostsze rozwiązania są najczęściej najlepsze. Jeśli jednak chcesz nieco urozmaicić smakołyk, możesz dodać do masy serowej wybrane bakalie, udekorować na wierzchu lukrem, polewą czy cukrem pudrem. Dzięki naszemu przepisowi wiesz, jak zrobić sernik, który zachwyci swoją lekkością i delikatnością. Z pewnością przywiedzie Ci na myśl smak znany z młodzieńczych lat. Przygotowywanie samodzielnie dobrze znanych deserów sprawia nie lada satysfakcję. Spróbuj też wzbogacić smak odrobiną skórki pomarańczowej.
Jeśli więc chcesz zrobić ciasto, które posmakuje po prostu każdemu, zdecyduj się właśnie na sernik. Przepisy, które znajdziesz w Internecie, są w dużej mierze podobne do tych, z których korzystała Twoja babcia.
Pieczenie sernika – wskazówki Kuchni Lidla
Choć zwykły sernik nie jest trudny w wykonaniu, najlepiej będzie, gdy zastosujesz się do kilku wskazówek umożliwiających wydobycie z niego najlepszego smaku. Piekarnik powinien być dobrze rozgrzany przed wstawieniem ciasta. Temperatura nie może być zbyt wysoka – wówczas ciasto na sernik rosłoby wolniej i opadło po skończeniu pieczenia. Temperatura maksymalnie 180°C pozwoli na ładne przyrumienienie, lecz nie spalenie wierzchu. Pieczony sernik wyjdzie najlepiej przy użyciu funkcji góra-dół. Jeśli jednak zacznie się zbyt mocno przypiekać, warto włączyć jedynie dolną grzałkę. Klasyczny, polski sernik musi mieć lekko brązowy kolor. Jeśli jest blady, powinien spędzić jeszcze chwilę w piekarniku. Po potrząśnięciu foremką musi się poruszyć niczym galaretka. Stężeje podczas stygnięcia. Nie otwieraj drzwiczek podczas pieczenia. Z piekarnika wyjmij już chłodny sernik. Ciasto powinno pozostać w środku do czasu wystygnięcia, przed włożeniem do lodówki.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Domek z piernika
- Błyskawiczne pierniczki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Przekąski sylwestrowe
- Uszka z grzybami
- Wegańska ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto na pierogi
- Sernik piernikowy
- Kompot z suszu z cytryną
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (113)
513 dni temu
super przepis
odpowiedz
1775 dni temu
Po odsączeniu zawartości wiaderka "Twaróg na sernik Pilos" na sitku pozostało 800g sera. Czy przepis uwzględnia ser po odsączeniu czy razem z serwatką?
odpowiedz
1773 dni temu
Do przygotowania sernika wystarczy 1 opakowanie sera Pilos, o którym wspominamy na liście składników.
1348 dni temu
hehe standardjak to Pilos a takze President
1790 dni temu
Dzień dobry, czy można zmniejszyć ilość cukru - dla mnie 250 gram to za dużo - nie lubię tak słodkich serników, bo cukier zabija mi smak sera. Zrobiłem z połowy cukru i wyszedł bardzo dobry (rodzynki dają słodycz), tylko opadł po upieczeniu, ale widzę z komentarzy, że nie tylko mnie się to przytrafiło. Tak więc pytanie - czy ilość cukru wpływa na kształt/opadanie sernika?
odpowiedz
1790 dni temu
Drogi Gościu, ilość cukru nie powinna mieć wpływu na opadanie sernika, prawdopodobnie przyczyną było coś innego.
1997 dni temu
Dzień dobry.. Jeżeli to nie tajemnica, chciałabym wiedzieć jakiego robota planetarnego używa pan Paweł Małecki do przygotowywania ciast. Sama posiadam mikser obrotowy i nie jestem zadowolona z jego działania,. Składniki nie są dokładnie wymieszane często muszę ściągać mikser, z podstawy i i miksować trzymając mikser w rękach. Ostatnie ciasto jakie piekłam patrząc na pogląd YouTube to klasyczny sernik wiedeński Niestety mój mikser nie nadążał.
odpowiedz
1996 dni temu
Niestety nie możemy tego zdradzić, jednak bystre oko dostrzeże nazwę miksera w filmie :)
2065 dni temu
Bardzo dziękuję za przepis który wykorzystam w sobotę . Pawle mam pytanie do Ciecie odnośnie ubijania białek , mówisz tu w przepisie że białka z lodówki schłodzone lepiej się ubijają ….a czy to również dotyczy ubijania białek na tort bezowy Pavlova. Dziękuję życząc Wesołych Świąt .
odpowiedz
2065 dni temu
Białek w temperaturze pokojowej używamy do przygotowania bezy włoskiej. W przypadku białek na tort bezowy nie musimy trzymać się tej zasady. Najważniejsze, by nie dostała się do nich nawet najmniejsza ilość żółtka. Istotne są też etapy ubijania: pierwszy, bez cukru, na wolnych i stopniowo zwiększanych obrotach-do uzyskania lekko sztywnej piany oraz drugi, ze stopniowo dodawanym cukrem-aż do momentu, w którym ostatnia porcja rozpuści się w bezie. Proces ubijania nie powinien trwać dłużej, niż 10-12 minut.
2068 dni temu
Jeszcze jedno pytanie czy do ciasta kruchego mogę dodać tylko masło (100g)?
odpowiedz
2067 dni temu
Radzimy nie zmieniać proporcji ciasta :)
2548 dni temu
Czy można pominąć rodzynki?
odpowiedz
2548 dni temu
Oczywiście :)
2494 dni temu
Nie ;-)
2274 dni temu
Nie.
2549 dni temu
Dzień Dobry! Czy można pominąć proszek do pieczenia w kruchym cieście! Nie lubię dużej ilości ciasta w serniku, a wydaję mi się, że jeżeli dodam proszek do ciasto to sporo podrośnie
odpowiedz
2548 dni temu
Agatko, jeśli nie lubisz dużej ilości ciasta w serniku, może przygotujesz go w pierwszy podany sposób, bez ciasta kruchego? Jeśli natomiast zależy Ci na tym, żeby jednak kruche ciasto tam się znalazło, nie pomijaj proszku do pieczenia - ciasto kruche na pewno znacząco nie podrośnie, a ilość proszku do pieczenia jest niewielka :)
2555 dni temu
Ta masę serowa wylewany na surowe ciasto kruche CY już upieczone ?
odpowiedz
2555 dni temu
Tak jak w przepisie: najpierw przygotowujemy ciasto kruche, podpiekamy je wedle wskazań - przekładamy do foremki, nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-14 minut na jasnozłoty kolor. A następnie wylewamy masę serową i pieczemy wszystko razem :)
2555 dni temu
Dziękuje za odpowiedz idę próbować zrobicten sernik i uwaga to mój debiut 😮☺️
2555 dni temu
A czy do ciasta kruchego musi być cukier waniliowy bo niestety zabrakło 😞
2555 dni temu
Nie musi :)
2550 dni temu
Na upieczone ciasto 10_ 14 minut pieczenia
2889 dni temu
Panie Małecki to najpyszniejszy sernik jaki robiłam:) oczywiście zmodyfikowałam trochę temperaturę dopasowując ja do mojego piekarnika. Co święta go przygotowuje i znika w tempie expressowym, zawsze i w każdej ilości. Super przepis. Gorąco polecam.
odpowiedz
2965 dni temu
Niestety, mistrz mnie tym razem zawiódł, mianowicie piekłam 150c termoobieg i sernik nabrał brązowej skorupy a w środku jak nie sernik, ciasto mało słodkie pry daniu 270 cukru, nie polecam, smak bardzo słaby
odpowiedz
2961 dni temu
Drogi Gościu, sernik ten pieczemy w wyższej temperaturze i bez termoobiegu.
3172 dni temu
hm... pan Paweł na filmie pokazuje sernik typy "wiedeński" bez ciasta na spodzie, natomiast sernik finalny ma ewidentnie spód kruchy!!!!!
odpowiedz
3171 dni temu
Drogi gościu, gdy zerkniesz na przepis, zobaczysz, że Paweł proponuje dwie wersje podania sernika - na spodzie i bez :)
3178 dni temu
Mój pierwszy własnoręcznie wykonany sernik w życiu. Wyszedł puszysty, delikatny i po prostu pyszny. Dziękuję za kolejna kuchenna inspirację!
odpowiedz
3198 dni temu
genialny, prosty szybki a jaki pyszny :-)
odpowiedz
3237 dni temu
Tak banalnie prosty, a pierwszy raz sernik mi nie wyszedł ... obserwując proces pieczenia, wydłużyłam go, pomimo tego środek nie dopieczony. Do pieczenia używam dodatkowo wew. termometru, więc wiem, że temperatura była odpowiednia. Myślę, że to pierwszy i ostatni raz jak spróbowałam zrobić sernik na ubitych białkach. Zawsze dodaję do sernika jajka w całości i nigdy nie miałam problemów z pieczeniem.
odpowiedz
3443 dni temu
Piekłam ten sernik pierwszy raz i wyszedł znakomicie! Wszystkim smakował i szybko został zjedzony :) Dobrze że do przepisu dołączony jest filmik bez niego nie odważyłabym się upiec ciasta :)
odpowiedz
3522 dni temu
Upiekłam, na pierwszy rzut bez spodu i wyszedł super. Jedyny problem, to rodzynki, które opadły na dno (pomimo oprószenia mąką), ale nie zmieniło to smaku! Dziękuję za poradę, wykorzystam w przyszłości ;-)
odpowiedz
3527 dni temu
Paulina, dokładnie tak :)
odpowiedz
3527 dni temu
Witam! Nie do końca rozumiem, jak zrobić sernik na kruchym spodzie. Najpierw pieczemy spód-tyle zrozumiałam. Później wylewamy masę serową na upieczony spód i pieczemy to razem jeszcze 50 min.?
odpowiedz
3536 dni temu
Wiedzma_nr1, może piekłaś z funkcją grzania od góry i umieściłaś ciasto zbyt wysoko grzałki? Zawsze możesz przykryć ciasto folią aluminiową do pieczenia.
odpowiedz
3539 dni temu
Mi wyrósł pięknie ale zaczął się przypalać z wierzchu. Można coś na to poradzić?
odpowiedz
2616 dni temu
można przykryć go od góry folią alumninową
3540 dni temu
Upiekłam ten sernik, w smaku super jednak wyszedł mi bardzo niski :(
odpowiedz
3545 dni temu
Sernik klasyczny , pyszny. Bardzo prosty i szybki :) Ja dodałam troszkę wiórek kokosowych , gdyż lubię :) Bardzo polecam;)
odpowiedz
3723 dni temu
Sernik faktycznie PYSZNY, łatwy i szybki. Jedynie czas pieczenia był zbyt krótki 180 stopni 50 min góra-dół to zdecydowanie mało. Myślę że 80 min będzie ok. Na drugi dzień wrzuciłam ponownie do piekarnika i dopiekłam - udało się - ponownie urósł i dopiekł się :-). Ale pieczenia na raty nie polecam - zbyt stresujące ;-).
odpowiedz
3725 dni temu
Drogi Gościu, temperatura wody nie ma znaczenia.
odpowiedz
3725 dni temu
Rodzynki namaczamy w zimnej czy gorącej wodzie?
odpowiedz
3746 dni temu
Drogi Gościu, najlepiej, jeśli wszystkie składniki sernika mają temperaturę pokojową. Masę możemy mieszać nieco dłużej, dzięki temu sernik będzie bardziej puszysty.
odpowiedz
3746 dni temu
Czy ser ma być w temperaturze pokojowej czy zimny z lodówki? Pop dodaniu do żółtek masło miksujemy tylko do połączenia czy może dłużej napowietrzając masę jajeczno-maślaną? Dziękuję za cenne wskazówki:)
odpowiedz
2068 dni temu
Czy do do masy serowej mogę dodać skórkę z cytryny?. Jeśli tak to z całej czy z połowy?
2067 dni temu
Najlepiej z połowy :)
3759 dni temu
dziękuję za odpowiedz :)
odpowiedz
3759 dni temu
Jak najbardziej, brzoskwinie będą tu świetnie pasować! :)
odpowiedz
3759 dni temu
chciałabym zrobić ten serniczek z brzoskwiniami ,czy ten przepis sie nadaje ?
odpowiedz
3759 dni temu
Drogi Gościu, naszym zdaniem masło jest znacznie smaczniejsze, ale oczywiście jeśli chcesz, możesz zastąpić je margaryną.
odpowiedz
3760 dni temu
czy zamiast masła można użyć margaryny ?
odpowiedz
3813 dni temu
Drogi Gościu, temperaturę rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Trudno określić na ile wcześniej należy go włączyć - wszystko zależy od posiadanego modelu, gdyż każdy piekarnik rozgrzewa się w innym tempie.
odpowiedz
3813 dni temu
Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie ile minut wcześniej należy włączyć piekarnik i na jaką temperaturę? Dziękuję i pozdrawiam Joasia
odpowiedz
3815 dni temu
Drogi Gościu, mieszanie szpatułką w zupełności wystarczy. Pamiętaj tylko, by mąkę wcześniej przesiać przez sitko.
odpowiedz
3815 dni temu
czy mąkę ziemniaczaną z masą serową wystarczy mieszać szpatułką, masa serowa wydaje się być dosyć płynna nie powstaną grudki z mąki?
odpowiedz
3873 dni temu
Retne, trudno powiedzieć, być może wina leży po stronie piekarnika. Niestety sprzęty kuchenne często różnią się między sobą i być może Twój piekarnik po prostu nie dogrzał odpowiednio sernika, w związku z czym należało go piec nieco dłużej.
odpowiedz
3876 dni temu
A mnie wyszedł miejscami dopieczony a miejscami... totalnie surowy. Pieczony w termoobiegu 50 minut w 180 st. jak w przepisie... czemu tak?
odpowiedz
3890 dni temu
Zrobilam wszystko według przepisu, jednak w piekarniku zaczął niewyobrażalnie rosnąć, w pewnym momencie aż wlał się z formy. W ostatecznym rozrachunku, jakoś upiekł się do końca (chyba, bo aktualnie stygnie), jednak pękł i wydaje się być za bardzo puszystej konsystencji....
odpowiedz
3970 dni temu
Wasz ser wiaderkowy jest świetny do serników,mi zawsze ładnie rośnie i nie opada.
odpowiedz
3976 dni temu
Sernik bardzo dobry
odpowiedz
4005 dni temu
sernik wyszedł taki sam jak na nagraniu , jest przepyszny !
odpowiedz
4006 dni temu
Dziękuję bardzo za odpowiedź , biorę się za pieczenie ;)
odpowiedz
4007 dni temu
ja pieklam gora dol i wyszedl pycha pozdrawiam :)
odpowiedz
4007 dni temu
Kamilo, oczywiście można :)
odpowiedz
4007 dni temu
można sernik wylać do formy 24x12 takiej prostokatnej??? oczywiscie na ciasto kruche
odpowiedz
4010 dni temu
Szkoda tylko, że nie jest tu powiedziane czy piekarnik ustawiamy na tryb "góra- dół" czy termoobieg :/
odpowiedz
4029 dni temu
BArdzo dobry i przede wszystkim szybki i latwy w wykonaniu !!! POlecam :)
odpowiedz
4146 dni temu
przepyszny!!!
odpowiedz
4211 dni temu
pychaa , bardzo polecaam .
odpowiedz
4231 dni temu
bardzo pyszny całej mojej rodzinie spakował polecam
odpowiedz
4264 dni temu
Pychota, super smakuje, nie jest trudny. Polecam wszystkim. Zniknął ze świątecznego stoły jako pierwszy!!
odpowiedz
4264 dni temu
przepyszny ten sernik - od świąt zrobiłam już 3. Dziękuję Panie Pawle.
odpowiedz
4264 dni temu
No wlasnie MISTRZ SWIATA CUKIERNIKOW Z ROKU 1914 a takie podstawowe bledy w przepisach robi ze sie ryczec chce ze smiechu oczywiscie
odpowiedz
4272 dni temu
Sernik naprawdę przepyszny, użyłam twarożku serikowego Pilos, wyszedł idealnie puszysty:)
odpowiedz
4273 dni temu
No to zrobione i wyszło meega. Ja do swojego dodałam jeszcze brzoskwinie i zrezygnowałam z aromatów, których nienawidzę. Sernik jest delikatny i lekko wilgotny. Składników starczyło na zapełnienie tortownicy i keksówki....
odpowiedz
4274 dni temu
Genialny sernik! Prosty, szybki i o dziwo bradzo wilgotny :) Zrobiłam wraz z ciastem kruchym, na który jest podany tu przepis, a całość posypałam cukrem pudrem, tak jak na filmie. Pycha!
odpowiedz
4274 dni temu
już po degustacji sernika...nie mogłam się oprzeć :) jest super! mokry! Po wyjęciu z tortownicy przełożyłam go do góry dnem na talerz, nie musiałam nawet odcinać zbyt mocno przypieczonego dołu, bo po prostu przykleił się do formy (ehh te biszkopty ;) całość posmarowałam roztopioną czekoladą (1 tabliczka deserowej i 1 tabliczka mlecznej wedla + ok 150 ml śmietanki 18%) i posypałam wiórkami kokosowymi i powiem Wam...zarąbisty ten sernik!!! Wesołych Świąt :)
odpowiedz
4275 dni temu
a więc tak, sernik się studzi :) wyszedł piękny, będzie raczej wilgotny niż suchy. No i pierwszy raz mi nie popękał! Widocznie minimum składników robi swoje, a nie jakieś tam budynie i inne cuda wianki do środka. Bałam się, że wyrośnie tradycyjnie jak wściekły i wyleci z formy (wlałam do formy prawie po brzegi) ale on sobie spokojnie rósł a następne leciutko symetrycznie opadł. Czego mogłabym się przyczepić, to biszkopty...przerost formy nad treścią, mam wrażenie, że nie ma różnicy czy użyjemy biszkoptów czy bułki tartej. Niestety spód mi się chyba za mocno przypiekł, a trzymałam 45 min...mogłam wcześniej dół wyłączyć.
odpowiedz
4275 dni temu
sernik wygląda zjawiskowo :)
odpowiedz
4275 dni temu
sernik jest taki w sam raz nie za suchy nie za mokry
odpowiedz
4275 dni temu
Mam pytanko do Tych osób co robiły sernik według przepisu Pana Pawła czy jest on bardziej suchy czy jednak wilgotny Uwielbiam serniki suche ale mam wszystkie przepisy na wilgotne Pozdrawiam WESOŁYCH ŚWIĄT
odpowiedz
4276 dni temu
mi sernik zawsze okropnie popęka, najpierw rośnie jak wściekły, a pod koniec pieczenia i po wyjęciu z piekarnika opada (wyciągam po dłuższym czasie aż temperatura spadnie żeby nie było szoku termicznego) tworząc brzydką niesymetryczną górę, którą muszę zawsze ścinać i kamuflować polewą ;) Co robię źle? Może diabeł tkwi w tym białku, które za mocno ubijam?
odpowiedz
4276 dni temu
Bardzo dziękuję za ten przepis! Sernik upiekłam na "spotkanie integracyjne w pracy" koledzy byli nim zachwyceni a koleżanki umierały z zazdrości :) :) :) Panie Pawle, z niecierpliwością czekam na kolejne Pana przepisy :)
odpowiedz
4276 dni temu
REWELACYJNY PRZEPIS DAWNO TAK DOBREGO SERNIKA NIE JADŁAM.
odpowiedz
4278 dni temu
a jak zrobić sernik na większą blachę? prostokątną np. Jak zmienić proporcję i długość pieczenia? Jak długo piec sernik na kruchym spodzie? Czy mieszać ser mikserem , czy w makutrze?
odpowiedz
4278 dni temu
Czas 3 min.39 s trochę się spód przypalił
odpowiedz
4278 dni temu
Ja piekłam sernik z sera Pilos wiaderkowego i wyszedł na prawdę pyszny:) taki sernik właśnie lubię.
odpowiedz
4280 dni temu
Świetny pomysł z użyciem biszkoptów jako spodu, muszę spróbować.
odpowiedz
4281 dni temu
bardzo lubię serniki - ten jest palce lizać
odpowiedz
4281 dni temu
dzis piekłam ten sernik...przepyszny polecam wszystkim
odpowiedz
4281 dni temu
Sernik wyszedł przepyszny :) Polecam wszystkim :)
odpowiedz
4282 dni temu
Sternika przeważnie pęka podczas pieczenia ,ale pózniej delikatnie opada i w miarę sie wyrównuje .Trzeba także pamiętać ,aby go nie przepiec bo wtedy zrobi sie nam płaski.
odpowiedz
4282 dni temu
a czy ciasto nie pęka podczas pieczenia? Mnie to zawsze się przytrafia. Hmm co robię źle?
odpowiedz
4282 dni temu
Też sie zastanawiałem ale chyba film jest odcięty i ta wyglada jak by spód był górą ale chyba go potem odwrucił bo mi wyszedł taki jak na filmie i nie odwracałem ogólnie te filmiki są za krutkie i cięte w takich momentach gdzie może on coś ważnego mówi i dlatego nie wiemy że na zdjęciu jest spód a on robi bez spodu . Przepis jest ok bo sternik wyszedł smaczny ale montaż do poprawki !!!
odpowiedz
4282 dni temu
A może wystarczy uważnie przeczytać. Przepis na kruchy spód jest poniżej przepisu...
odpowiedz
4282 dni temu
Pysznie wygląda mniam ;P Zrobię na święta. Czy dobrze widzę, że po upieczeniu spód to góra sernika a góra dół - może dziwne pytanie, ale...
odpowiedz
4283 dni temu
Gościu jak byś nie zauważył to wchodzisz na komercyjną stronę konkretnej firmy Lidl a Pan Paweł musi przygotować ciasta z produktów które są dostępne w Lidlu i to jest w pewnym sensie reklama tych produktów za to mu płacą. Jak jesteś takim perfekcjonistą to po co to obserwujesz ?.Dla mnie laika w pieczeniu takie strony to świetna sprawa . Pozdrawiam Panie Pawle
odpowiedz
4283 dni temu
Ps. sernik zrobię tak jak na filmie, bez kruchego ciasta:)
odpowiedz
4283 dni temu
Przepis bardzo szybki, wypróbuję go na święta. Ja też białka ubijam schłodzone z odrobiną soli, cieszę się, że zostałąm rozgrzeszona z używania proszku do pieczenia, olejków oraz kostek rosołowych(to dotyczy przepisów na obiady). Panu Pawłowi życzę wielu udanych odcinków z przepisami na słodkości.
odpowiedz
4284 dni temu
Gość pode mną: Po pierwsze ' urzywa ' . Po drugie: w lidlu nie ma dostępu do polepszaczy jakich używa się w cukiernictwie a więc pan Paweł korzysta z dostępnych produktów w sklepie :) Zawsze znajdą się hejterki :)
odpowiedz
4284 dni temu
co za mistrz cukiercitwa urzywa jakies olejków albo proszu do pieczenia
odpowiedz
4285 dni temu
Dzięki Paweł, za przepis na kruche cisto!!!! teraz na pewno wypróbuję przepis - wygląda baaaardzo apetycznie.
odpowiedz
4286 dni temu
zdjęcie nieadekwatne do opisu ...na zdjęciu spód z ciasta z jakiego? w opisie i skadnikach nie ma składników na ciasto.
odpowiedz
4287 dni temu
W opisie jest forma 26 cm napewno takiej nie mieli dlatego jest mniejsza.i właśnie dla tego w Lidlu powinni mieć sprzęt do pieczenia.
odpowiedz
4287 dni temu
@ Gość: Zwróć uwagę, że ok. minuty 3:17 widać, że praktycznie żaden rodzynek nie wpadł - po prostu przynajmniej 1/3 masy nie zmieściła się w tą foremkę... Trochę bez sensu, ale cóż. Ja mam natomiast wątpliwość co do wyjmowania sernika natychmiast z piekarnika - to przyczyna opadania, powinno się go zostawić w lekko uchylonym i pozwalać powolutku stygnąć. Z kolei sztuczka z oprószaniem bakalii - przydatna, nie wiedziałam :)
odpowiedz
4287 dni temu
Bardzo dobry puszysty serniczek. W dodatku robi się go bardzo szybko :) polecam
odpowiedz
4287 dni temu
Super serniczek, ostatnio wypróbowałam lidlowski twarożek sernikowy, barzdo puszyste ciacho wyszło:)
odpowiedz
4287 dni temu
Zrobione ! Wyszedł przepyszny. Na pewno zagości na naszym stole na Wielkanoc. Kuchnio Lidla! Dziękujemy za te przepisy!!!
odpowiedz
4288 dni temu
Rewelacyjny pomysł z tymi deserami !!!!!!!!!!!
odpowiedz
4289 dni temu
Racja dla gościa. W video nie ma spodu! Poza tym są 2 nieścisłości. Białko ubija się dużo lepiej w temperaturze otoczenia niż schłodzone. Autorytety pokroju Pierra Herme sugerują leżakowanie białka w temperaturze otoczenia do 24h przed ubijaniem. I pozostaje stopień ubicia białka. W czasie ubijania uwięzione zostaje powietrze. W zbyt mocno ubitym białku ściany proteinowe są nadwyrężone, co w procesie obróbki termicznej powoduje ich pękanie - białko przestaje być elastyczne. Ubicie go do poziomu tzw. "soft peak" gwarantuje większą wytrzymałość na temperaturę, co owocuje zwiększoną objętością. Koagulacja białka pod wpływem temperatury stabilizuje sernik, co z kolei niweluje stopień opadania po wypieku. Powodzenia.
odpowiedz
4289 dni temu
wszystko super, tylko kto robi zdjęcia??? nie widział, że do sernika dodano rodzynki i nie pieczono go na kruchym spodzie??? minusik za spostrzegawczość. Poza tym brawa dla Pana Pawła :)
odpowiedz
zobacz wszystkie