zobacz film Sernik

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Białka odstawić do lodówki na później. Ciągle mieszając, stopniowo dodawać miękkie masło i twaróg. Do masy przesiać 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i dodać aromat waniliowy. Wymieszać. Białka jaj ubić na sztywną pianę, mieszać z masą serową do momentu, aż wszystkie składniki połączą się. Dodać rodzynki wcześniej zamoczone w wodzie i obtoczone w mące. Formę (o średnicy 26 cm) wysmarować roztopionym masłem i obsypać zmielonymi biszkoptami. Na przygotowaną formę wylać masę serową i piec około 50 minut w temperaturze 180°C. Sernik studzić przy uchylonym piekarniku. Ciasto wykańczamy, posypując cukrem pudrem.

Inna propozycja przygotowania

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Sernik można przygotować na kruchym cieście: do przesianej mąki i cukru pudru dodać masło, margarynę i cukier wanilinowy. Całość posiekać, dodać jajko, sól oraz proszek do pieczenia – wszystkie składniki razem zagnieść. Nie trzeba ciasta schładzać. Ciasto rozwałkować na grubość 7 mm (dodatek proszku do pieczenia sprawi, że ciasto trochę podrośnie i będzie kruche). Rozwałkowane i uformowane ciasto (dopasowane do kształtu formy) przekładamy do foremki, nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-14 minut na jasnozłoty kolor.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (99)

Avatar
  • Gość Gość
    303 dni temu
    Czy można pominąć rodzynki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    303 dni temu
    Oczywiście :)
  • mili mili
    249 dni temu
    Nie ;-)
  • Gość Gość
    29 dni temu
    Nie.
  • Agatka Agatka
    304 dni temu
    Dzień Dobry! Czy można pominąć proszek do pieczenia w kruchym cieście! Nie lubię dużej ilości ciasta w serniku, a wydaję mi się, że jeżeli dodam proszek do ciasto to sporo podrośnie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    303 dni temu
    Agatko, jeśli nie lubisz dużej ilości ciasta w serniku, może przygotujesz go w pierwszy podany sposób, bez ciasta kruchego? Jeśli natomiast zależy Ci na tym, żeby jednak kruche ciasto tam się znalazło, nie pomijaj proszku do pieczenia - ciasto kruche na pewno znacząco nie podrośnie, a ilość proszku do pieczenia jest niewielka :)
  • Gość Gość
    310 dni temu
    Ta masę serowa wylewany na surowe ciasto kruche CY już upieczone ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    310 dni temu
    Tak jak w przepisie: najpierw przygotowujemy ciasto kruche, podpiekamy je wedle wskazań - przekładamy do foremki, nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-14 minut na jasnozłoty kolor. A następnie wylewamy masę serową i pieczemy wszystko razem :)
  • Gość Gość
    310 dni temu
    Dziękuje za odpowiedz idę próbować zrobicten sernik i uwaga to mój debiut 😮☺️
  • Gość Gość
    310 dni temu
    A czy do ciasta kruchego musi być cukier waniliowy bo niestety zabrakło 😞
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    310 dni temu
    Nie musi :)
  • Gość Basia Gość Basia
    305 dni temu
    Na upieczone ciasto 10_ 14 minut pieczenia
  • Gość Gość
    644 dni temu
    Panie Małecki to najpyszniejszy sernik jaki robiłam:) oczywiście zmodyfikowałam trochę temperaturę dopasowując ja do mojego piekarnika. Co święta go przygotowuje i znika w tempie expressowym, zawsze i w każdej ilości. Super przepis. Gorąco polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    720 dni temu
    Niestety, mistrz mnie tym razem zawiódł, mianowicie piekłam 150c termoobieg i sernik nabrał brązowej skorupy a w środku jak nie sernik, ciasto mało słodkie pry daniu 270 cukru, nie polecam, smak bardzo słaby

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    716 dni temu
    Drogi Gościu, sernik ten pieczemy w wyższej temperaturze i bez termoobiegu.
  • Gość Gość
    927 dni temu
    hm... pan Paweł na filmie pokazuje sernik typy "wiedeński" bez ciasta na spodzie, natomiast sernik finalny ma ewidentnie spód kruchy!!!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    926 dni temu
    Drogi gościu, gdy zerkniesz na przepis, zobaczysz, że Paweł proponuje dwie wersje podania sernika - na spodzie i bez :)
  • Maciej Gołębiowski Maciej Gołębiowski
    933 dni temu
    Mój pierwszy własnoręcznie wykonany sernik w życiu. Wyszedł puszysty, delikatny i po prostu pyszny. Dziękuję za kolejna kuchenna inspirację!

    odpowiedz

  • Aga Aga
    953 dni temu
    genialny, prosty szybki a jaki pyszny :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    992 dni temu
    Tak banalnie prosty, a pierwszy raz sernik mi nie wyszedł ... obserwując proces pieczenia, wydłużyłam go, pomimo tego środek nie dopieczony. Do pieczenia używam dodatkowo wew. termometru, więc wiem, że temperatura była odpowiednia. Myślę, że to pierwszy i ostatni raz jak spróbowałam zrobić sernik na ubitych białkach. Zawsze dodaję do sernika jajka w całości i nigdy nie miałam problemów z pieczeniem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1198 dni temu
    Piekłam ten sernik pierwszy raz i wyszedł znakomicie! Wszystkim smakował i szybko został zjedzony :) Dobrze że do przepisu dołączony jest filmik bez niego nie odważyłabym się upiec ciasta :)

    odpowiedz

  • Paulina Paulina
    1277 dni temu
    Upiekłam, na pierwszy rzut bez spodu i wyszedł super. Jedyny problem, to rodzynki, które opadły na dno (pomimo oprószenia mąką), ale nie zmieniło to smaku! Dziękuję za poradę, wykorzystam w przyszłości ;-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1282 dni temu
    Paulina, dokładnie tak :)

    odpowiedz

  • Paulina Paulina
    1282 dni temu
    Witam! Nie do końca rozumiem, jak zrobić sernik na kruchym spodzie. Najpierw pieczemy spód-tyle zrozumiałam. Później wylewamy masę serową na upieczony spód i pieczemy to razem jeszcze 50 min.?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1291 dni temu
    Wiedzma_nr1, może piekłaś z funkcją grzania od góry i umieściłaś ciasto zbyt wysoko grzałki? Zawsze możesz przykryć ciasto folią aluminiową do pieczenia.

    odpowiedz

  • Wiedzma_nr1 Wiedzma_nr1
    1294 dni temu
    Mi wyrósł pięknie ale zaczął się przypalać z wierzchu. Można coś na to poradzić?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    371 dni temu
    można przykryć go od góry folią alumninową
  • Madzia Madzia
    1295 dni temu
    Upiekłam ten sernik, w smaku super jednak wyszedł mi bardzo niski :(

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1300 dni temu
    Sernik klasyczny , pyszny. Bardzo prosty i szybki :) Ja dodałam troszkę wiórek kokosowych , gdyż lubię :) Bardzo polecam;)

    odpowiedz

  • Cama Cama
    1478 dni temu
    Sernik faktycznie PYSZNY, łatwy i szybki. Jedynie czas pieczenia był zbyt krótki 180 stopni 50 min góra-dół to zdecydowanie mało. Myślę że 80 min będzie ok. Na drugi dzień wrzuciłam ponownie do piekarnika i dopiekłam - udało się - ponownie urósł i dopiekł się :-). Ale pieczenia na raty nie polecam - zbyt stresujące ;-).

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1480 dni temu
    Drogi Gościu, temperatura wody nie ma znaczenia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1480 dni temu
    Rodzynki namaczamy w zimnej czy gorącej wodzie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1501 dni temu
    Drogi Gościu, najlepiej, jeśli wszystkie składniki sernika mają temperaturę pokojową. Masę możemy mieszać nieco dłużej, dzięki temu sernik będzie bardziej puszysty.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1501 dni temu
    Czy ser ma być w temperaturze pokojowej czy zimny z lodówki? Pop dodaniu do żółtek masło miksujemy tylko do połączenia czy może dłużej napowietrzając masę jajeczno-maślaną? Dziękuję za cenne wskazówki:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1514 dni temu
    dziękuję za odpowiedz :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1514 dni temu
    Jak najbardziej, brzoskwinie będą tu świetnie pasować! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1514 dni temu
    chciałabym zrobić ten serniczek z brzoskwiniami ,czy ten przepis sie nadaje ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1514 dni temu
    Drogi Gościu, naszym zdaniem masło jest znacznie smaczniejsze, ale oczywiście jeśli chcesz, możesz zastąpić je margaryną.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1515 dni temu
    czy zamiast masła można użyć margaryny ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1568 dni temu
    Drogi Gościu, temperaturę rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Trudno określić na ile wcześniej należy go włączyć - wszystko zależy od posiadanego modelu, gdyż każdy piekarnik rozgrzewa się w innym tempie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1568 dni temu
    Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie ile minut wcześniej należy włączyć piekarnik i na jaką temperaturę? Dziękuję i pozdrawiam Joasia

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1570 dni temu
    Drogi Gościu, mieszanie szpatułką w zupełności wystarczy. Pamiętaj tylko, by mąkę wcześniej przesiać przez sitko.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1570 dni temu
    czy mąkę ziemniaczaną z masą serową wystarczy mieszać szpatułką, masa serowa wydaje się być dosyć płynna nie powstaną grudki z mąki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1628 dni temu
    Retne, trudno powiedzieć, być może wina leży po stronie piekarnika. Niestety sprzęty kuchenne często różnią się między sobą i być może Twój piekarnik po prostu nie dogrzał odpowiednio sernika, w związku z czym należało go piec nieco dłużej.

    odpowiedz

  • Retne Retne
    1631 dni temu
    A mnie wyszedł miejscami dopieczony a miejscami... totalnie surowy. Pieczony w termoobiegu 50 minut w 180 st. jak w przepisie... czemu tak?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1644 dni temu
    Zrobilam wszystko według przepisu, jednak w piekarniku zaczął niewyobrażalnie rosnąć, w pewnym momencie aż wlał się z formy. W ostatecznym rozrachunku, jakoś upiekł się do końca (chyba, bo aktualnie stygnie), jednak pękł i wydaje się być za bardzo puszystej konsystencji....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1725 dni temu
    Wasz ser wiaderkowy jest świetny do serników,mi zawsze ładnie rośnie i nie opada.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1731 dni temu
    Sernik bardzo dobry

    odpowiedz

  • Kamila Kamila
    1760 dni temu
    sernik wyszedł taki sam jak na nagraniu , jest przepyszny !

    odpowiedz

  • Kamila Kamila
    1761 dni temu
    Dziękuję bardzo za odpowiedź , biorę się za pieczenie ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1762 dni temu
    ja pieklam gora dol i wyszedl pycha pozdrawiam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1762 dni temu
    Kamilo, oczywiście można :)

    odpowiedz

  • Kamila Kamila
    1762 dni temu
    można sernik wylać do formy 24x12 takiej prostokatnej??? oczywiscie na ciasto kruche

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1765 dni temu
    Szkoda tylko, że nie jest tu powiedziane czy piekarnik ustawiamy na tryb "góra- dół" czy termoobieg :/

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1784 dni temu
    BArdzo dobry i przede wszystkim szybki i latwy w wykonaniu !!! POlecam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1901 dni temu
    przepyszny!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1966 dni temu
    pychaa , bardzo polecaam .

    odpowiedz

  • anahi anahi
    1986 dni temu
    bardzo pyszny całej mojej rodzinie spakował polecam

    odpowiedz

  • monisiaada monisiaada
    2019 dni temu
    Pychota, super smakuje, nie jest trudny. Polecam wszystkim. Zniknął ze świątecznego stoły jako pierwszy!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2019 dni temu
    przepyszny ten sernik - od świąt zrobiłam już 3. Dziękuję Panie Pawle.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2019 dni temu
    No wlasnie MISTRZ SWIATA CUKIERNIKOW Z ROKU 1914 a takie podstawowe bledy w przepisach robi ze sie ryczec chce ze smiechu oczywiscie

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    2027 dni temu
    Sernik naprawdę przepyszny, użyłam twarożku serikowego Pilos, wyszedł idealnie puszysty:)

    odpowiedz

  • Małgosia Małgosia
    2028 dni temu
    No to zrobione i wyszło meega. Ja do swojego dodałam jeszcze brzoskwinie i zrezygnowałam z aromatów, których nienawidzę. Sernik jest delikatny i lekko wilgotny. Składników starczyło na zapełnienie tortownicy i keksówki....

    odpowiedz

  • Cytrus Cytrus
    2029 dni temu
    Genialny sernik! Prosty, szybki i o dziwo bradzo wilgotny :) Zrobiłam wraz z ciastem kruchym, na który jest podany tu przepis, a całość posypałam cukrem pudrem, tak jak na filmie. Pycha!

    odpowiedz

  • Grace Grace
    2029 dni temu
    już po degustacji sernika...nie mogłam się oprzeć :) jest super! mokry! Po wyjęciu z tortownicy przełożyłam go do góry dnem na talerz, nie musiałam nawet odcinać zbyt mocno przypieczonego dołu, bo po prostu przykleił się do formy (ehh te biszkopty ;) całość posmarowałam roztopioną czekoladą (1 tabliczka deserowej i 1 tabliczka mlecznej wedla + ok 150 ml śmietanki 18%) i posypałam wiórkami kokosowymi i powiem Wam...zarąbisty ten sernik!!! Wesołych Świąt :)

    odpowiedz

  • Grace Grace
    2030 dni temu
    a więc tak, sernik się studzi :) wyszedł piękny, będzie raczej wilgotny niż suchy. No i pierwszy raz mi nie popękał! Widocznie minimum składników robi swoje, a nie jakieś tam budynie i inne cuda wianki do środka. Bałam się, że wyrośnie tradycyjnie jak wściekły i wyleci z formy (wlałam do formy prawie po brzegi) ale on sobie spokojnie rósł a następne leciutko symetrycznie opadł. Czego mogłabym się przyczepić, to biszkopty...przerost formy nad treścią, mam wrażenie, że nie ma różnicy czy użyjemy biszkoptów czy bułki tartej. Niestety spód mi się chyba za mocno przypiekł, a trzymałam 45 min...mogłam wcześniej dół wyłączyć.

    odpowiedz

  • Malinka Malinka
    2030 dni temu
    sernik wygląda zjawiskowo :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2030 dni temu
    sernik jest taki w sam raz nie za suchy nie za mokry

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2030 dni temu
    Mam pytanko do Tych osób co robiły sernik według przepisu Pana Pawła czy jest on bardziej suchy czy jednak wilgotny Uwielbiam serniki suche ale mam wszystkie przepisy na wilgotne Pozdrawiam WESOŁYCH ŚWIĄT

    odpowiedz

  • Grace Grace
    2031 dni temu
    mi sernik zawsze okropnie popęka, najpierw rośnie jak wściekły, a pod koniec pieczenia i po wyjęciu z piekarnika opada (wyciągam po dłuższym czasie aż temperatura spadnie żeby nie było szoku termicznego) tworząc brzydką niesymetryczną górę, którą muszę zawsze ścinać i kamuflować polewą ;) Co robię źle? Może diabeł tkwi w tym białku, które za mocno ubijam?

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    2031 dni temu
    Bardzo dziękuję za ten przepis! Sernik upiekłam na "spotkanie integracyjne w pracy" koledzy byli nim zachwyceni a koleżanki umierały z zazdrości :) :) :) Panie Pawle, z niecierpliwością czekam na kolejne Pana przepisy :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2031 dni temu
    REWELACYJNY PRZEPIS DAWNO TAK DOBREGO SERNIKA NIE JADŁAM.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2033 dni temu
    a jak zrobić sernik na większą blachę? prostokątną np. Jak zmienić proporcję i długość pieczenia? Jak długo piec sernik na kruchym spodzie? Czy mieszać ser mikserem , czy w makutrze?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2033 dni temu
    Czas 3 min.39 s trochę się spód przypalił

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2033 dni temu
    Ja piekłam sernik z sera Pilos wiaderkowego i wyszedł na prawdę pyszny:) taki sernik właśnie lubię.

    odpowiedz

  • Aneczka Aneczka
    2035 dni temu
    Świetny pomysł z użyciem biszkoptów jako spodu, muszę spróbować.

    odpowiedz

  • Jola Jola
    2036 dni temu
    bardzo lubię serniki - ten jest palce lizać

    odpowiedz

  • Iza Iza
    2036 dni temu
    dzis piekłam ten sernik...przepyszny polecam wszystkim

    odpowiedz

  • Basia Basia
    2036 dni temu
    Sernik wyszedł przepyszny :) Polecam wszystkim :)

    odpowiedz

  • Swiderć Swiderć
    2037 dni temu
    Sternika przeważnie pęka podczas pieczenia ,ale pózniej delikatnie opada i w miarę sie wyrównuje .Trzeba także pamiętać ,aby go nie przepiec bo wtedy zrobi sie nam płaski.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2037 dni temu
    a czy ciasto nie pęka podczas pieczenia? Mnie to zawsze się przytrafia. Hmm co robię źle?

    odpowiedz

  • A.N. A.N.
    2037 dni temu
    Też sie zastanawiałem ale chyba film jest odcięty i ta wyglada jak by spód był górą ale chyba go potem odwrucił bo mi wyszedł taki jak na filmie i nie odwracałem ogólnie te filmiki są za krutkie i cięte w takich momentach gdzie może on coś ważnego mówi i dlatego nie wiemy że na zdjęciu jest spód a on robi bez spodu . Przepis jest ok bo sternik wyszedł smaczny ale montaż do poprawki !!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2037 dni temu
    A może wystarczy uważnie przeczytać. Przepis na kruchy spód jest poniżej przepisu...

    odpowiedz

  • MIJA MIJA
    2037 dni temu
    Pysznie wygląda mniam ;P Zrobię na święta. Czy dobrze widzę, że po upieczeniu spód to góra sernika a góra dół - może dziwne pytanie, ale...

    odpowiedz

  • Ilona Ilona
    2038 dni temu
    Gościu jak byś nie zauważył to wchodzisz na komercyjną stronę konkretnej firmy Lidl a Pan Paweł musi przygotować ciasta z produktów które są dostępne w Lidlu i to jest w pewnym sensie reklama tych produktów za to mu płacą. Jak jesteś takim perfekcjonistą to po co to obserwujesz ?.Dla mnie laika w pieczeniu takie strony to świetna sprawa . Pozdrawiam Panie Pawle

    odpowiedz

  • dorota dorota
    2038 dni temu
    Ps. sernik zrobię tak jak na filmie, bez kruchego ciasta:)

    odpowiedz

  • dorota dorota
    2038 dni temu
    Przepis bardzo szybki, wypróbuję go na święta. Ja też białka ubijam schłodzone z odrobiną soli, cieszę się, że zostałąm rozgrzeszona z używania proszku do pieczenia, olejków oraz kostek rosołowych(to dotyczy przepisów na obiady). Panu Pawłowi życzę wielu udanych odcinków z przepisami na słodkości.

    odpowiedz

  • Karolcia Kucharz Karolcia Kucharz
    2039 dni temu
    Gość pode mną: Po pierwsze ' urzywa ' . Po drugie: w lidlu nie ma dostępu do polepszaczy jakich używa się w cukiernictwie a więc pan Paweł korzysta z dostępnych produktów w sklepie :) Zawsze znajdą się hejterki :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2039 dni temu
    co za mistrz cukiercitwa urzywa jakies olejków albo proszu do pieczenia

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2040 dni temu
    Dzięki Paweł, za przepis na kruche cisto!!!! teraz na pewno wypróbuję przepis - wygląda baaaardzo apetycznie.

    odpowiedz

  • stasiaGość stasiaGość
    2041 dni temu
    zdjęcie nieadekwatne do opisu ...na zdjęciu spód z ciasta z jakiego? w opisie i skadnikach nie ma składników na ciasto.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2042 dni temu
    W opisie jest forma 26 cm napewno takiej nie mieli dlatego jest mniejsza.i właśnie dla tego w Lidlu powinni mieć sprzęt do pieczenia.

    odpowiedz

  • Agni Agni
    2042 dni temu
    @ Gość: Zwróć uwagę, że ok. minuty 3:17 widać, że praktycznie żaden rodzynek nie wpadł - po prostu przynajmniej 1/3 masy nie zmieściła się w tą foremkę... Trochę bez sensu, ale cóż. Ja mam natomiast wątpliwość co do wyjmowania sernika natychmiast z piekarnika - to przyczyna opadania, powinno się go zostawić w lekko uchylonym i pozwalać powolutku stygnąć. Z kolei sztuczka z oprószaniem bakalii - przydatna, nie wiedziałam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2042 dni temu
    Bardzo dobry puszysty serniczek. W dodatku robi się go bardzo szybko :) polecam

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    2042 dni temu
    Super serniczek, ostatnio wypróbowałam lidlowski twarożek sernikowy, barzdo puszyste ciacho wyszło:)

    odpowiedz

  • Hanuszka Hanuszka
    2042 dni temu
    Zrobione ! Wyszedł przepyszny. Na pewno zagości na naszym stole na Wielkanoc. Kuchnio Lidla! Dziękujemy za te przepisy!!!

    odpowiedz

  • Ania Ania
    2043 dni temu
    Rewelacyjny pomysł z tymi deserami !!!!!!!!!!!

    odpowiedz

  • Zuckermann Zuckermann
    2044 dni temu
    Racja dla gościa. W video nie ma spodu! Poza tym są 2 nieścisłości. Białko ubija się dużo lepiej w temperaturze otoczenia niż schłodzone. Autorytety pokroju Pierra Herme sugerują leżakowanie białka w temperaturze otoczenia do 24h przed ubijaniem. I pozostaje stopień ubicia białka. W czasie ubijania uwięzione zostaje powietrze. W zbyt mocno ubitym białku ściany proteinowe są nadwyrężone, co w procesie obróbki termicznej powoduje ich pękanie - białko przestaje być elastyczne. Ubicie go do poziomu tzw. "soft peak" gwarantuje większą wytrzymałość na temperaturę, co owocuje zwiększoną objętością. Koagulacja białka pod wpływem temperatury stabilizuje sernik, co z kolei niweluje stopień opadania po wypieku. Powodzenia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2044 dni temu
    wszystko super, tylko kto robi zdjęcia??? nie widział, że do sernika dodano rodzynki i nie pieczono go na kruchym spodzie??? minusik za spostrzegawczość. Poza tym brawa dla Pana Pawła :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram