zobacz film Klasyczny sernik

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • maszynkę do mielenia twarogu
  • przesiewacz do mąki
  • mikser
  • formę o średnicy 26 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Przygotuj wcześniej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmiel dwukrotnie. Rodzynki mocz w gorącej wodzie przez ok. 15 minut.

Przygotowanie

Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Białka odstawić do lodówki na później. Ciągle mieszając, stopniowo dodawać miękkie masło i twaróg. Do masy przesiać 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i dodać aromat waniliowy. Wymieszać. Białka jaj ubić na sztywną pianę, mieszać z masą serową do momentu, aż wszystkie składniki połączą się. Namoczone rodzynki obtoczyć w mące, biszkopty pokruszyć. Rodzynki dodać do masy serowej. Formę (o średnicy 26 cm) wysmarować roztopionym masłem i obsypać zmielonymi biszkoptami. Na przygotowaną formę wylać masę serową i piec około 50 minut w temperaturze 180°C. Sernik studzić przy uchylonym piekarniku. Ciasto wykańczamy, posypując cukrem pudrem.

Inna propozycja przygotowania

Sernik można przygotować na kruchym cieście: do przesianej mąki i cukru pudru dodać masło, margarynę i cukier wanilinowy. Całość posiekać, dodać jajko, sól oraz proszek do pieczenia – wszystkie składniki razem zagnieść. Nie trzeba ciasta schładzać. Ciasto rozwałkować na grubość 7 mm (dodatek proszku do pieczenia sprawi, że ciasto trochę podrośnie i będzie kruche). Rozwałkowane i uformowane ciasto (dopasowane do kształtu formy) przekładamy do foremki, nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-14 minut na jasnozłoty kolor.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (113)

Avatar
  • Gość Gość
    245 dni temu
    super przepis

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1507 dni temu
    Po odsączeniu zawartości wiaderka "Twaróg na sernik Pilos" na sitku pozostało 800g sera. Czy przepis uwzględnia ser po odsączeniu czy razem z serwatką?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1506 dni temu
    Do przygotowania sernika wystarczy 1 opakowanie sera Pilos, o którym wspominamy na liście składników.
  • Gość Gość
    1081 dni temu
    hehe standardjak to Pilos a takze President
  • Gość Gość
    1523 dni temu
    Dzień dobry, czy można zmniejszyć ilość cukru - dla mnie 250 gram to za dużo - nie lubię tak słodkich serników, bo cukier zabija mi smak sera. Zrobiłem z połowy cukru i wyszedł bardzo dobry (rodzynki dają słodycz), tylko opadł po upieczeniu, ale widzę z komentarzy, że nie tylko mnie się to przytrafiło. Tak więc pytanie - czy ilość cukru wpływa na kształt/opadanie sernika?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1523 dni temu
    Drogi Gościu, ilość cukru nie powinna mieć wpływu na opadanie sernika, prawdopodobnie przyczyną było coś innego.
  • Monika Monika
    1729 dni temu
    Dzień dobry.. Jeżeli to nie tajemnica, chciałabym wiedzieć jakiego robota planetarnego używa pan Paweł Małecki do przygotowywania ciast. Sama posiadam mikser obrotowy i nie jestem zadowolona z jego działania,. Składniki nie są dokładnie wymieszane często muszę ściągać mikser, z podstawy i i miksować trzymając mikser w rękach. Ostatnie ciasto jakie piekłam patrząc na pogląd YouTube to klasyczny sernik wiedeński Niestety mój mikser nie nadążał.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1729 dni temu
    Niestety nie możemy tego zdradzić, jednak bystre oko dostrzeże nazwę miksera w filmie :)
  • Gość Gość
    1797 dni temu
    Bardzo dziękuję za przepis który wykorzystam w sobotę . Pawle mam pytanie do Ciecie odnośnie ubijania białek , mówisz tu w przepisie że białka z lodówki schłodzone lepiej się ubijają ….a czy to również dotyczy ubijania białek na tort bezowy Pavlova. Dziękuję życząc Wesołych Świąt .

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1797 dni temu
    Białek w temperaturze pokojowej używamy do przygotowania bezy włoskiej. W przypadku białek na tort bezowy nie musimy trzymać się tej zasady. Najważniejsze, by nie dostała się do nich nawet najmniejsza ilość żółtka. Istotne są też etapy ubijania: pierwszy, bez cukru, na wolnych i stopniowo zwiększanych obrotach-do uzyskania lekko sztywnej piany oraz drugi, ze stopniowo dodawanym cukrem-aż do momentu, w którym ostatnia porcja rozpuści się w bezie. Proces ubijania nie powinien trwać dłużej, niż 10-12 minut.
  • aneta aneta
    1800 dni temu
    Jeszcze jedno pytanie czy do ciasta kruchego mogę dodać tylko masło (100g)?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1800 dni temu
    Radzimy nie zmieniać proporcji ciasta :)
  • Gość Gość
    2281 dni temu
    Czy można pominąć rodzynki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2281 dni temu
    Oczywiście :)
  • mili mili
    2227 dni temu
    Nie ;-)
  • Gość Gość
    2006 dni temu
    Nie.
  • Agatka Agatka
    2281 dni temu
    Dzień Dobry! Czy można pominąć proszek do pieczenia w kruchym cieście! Nie lubię dużej ilości ciasta w serniku, a wydaję mi się, że jeżeli dodam proszek do ciasto to sporo podrośnie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2281 dni temu
    Agatko, jeśli nie lubisz dużej ilości ciasta w serniku, może przygotujesz go w pierwszy podany sposób, bez ciasta kruchego? Jeśli natomiast zależy Ci na tym, żeby jednak kruche ciasto tam się znalazło, nie pomijaj proszku do pieczenia - ciasto kruche na pewno znacząco nie podrośnie, a ilość proszku do pieczenia jest niewielka :)
  • Gość Gość
    2287 dni temu
    Ta masę serowa wylewany na surowe ciasto kruche CY już upieczone ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2287 dni temu
    Tak jak w przepisie: najpierw przygotowujemy ciasto kruche, podpiekamy je wedle wskazań - przekładamy do foremki, nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-14 minut na jasnozłoty kolor. A następnie wylewamy masę serową i pieczemy wszystko razem :)
  • Gość Gość
    2287 dni temu
    Dziękuje za odpowiedz idę próbować zrobicten sernik i uwaga to mój debiut 😮☺️
  • Gość Gość
    2287 dni temu
    A czy do ciasta kruchego musi być cukier waniliowy bo niestety zabrakło 😞
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2287 dni temu
    Nie musi :)
  • Gość Basia Gość Basia
    2282 dni temu
    Na upieczone ciasto 10_ 14 minut pieczenia
  • Gość Gość
    2622 dni temu
    Panie Małecki to najpyszniejszy sernik jaki robiłam:) oczywiście zmodyfikowałam trochę temperaturę dopasowując ja do mojego piekarnika. Co święta go przygotowuje i znika w tempie expressowym, zawsze i w każdej ilości. Super przepis. Gorąco polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2697 dni temu
    Niestety, mistrz mnie tym razem zawiódł, mianowicie piekłam 150c termoobieg i sernik nabrał brązowej skorupy a w środku jak nie sernik, ciasto mało słodkie pry daniu 270 cukru, nie polecam, smak bardzo słaby

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2694 dni temu
    Drogi Gościu, sernik ten pieczemy w wyższej temperaturze i bez termoobiegu.
  • Gość Gość
    2904 dni temu
    hm... pan Paweł na filmie pokazuje sernik typy "wiedeński" bez ciasta na spodzie, natomiast sernik finalny ma ewidentnie spód kruchy!!!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2904 dni temu
    Drogi gościu, gdy zerkniesz na przepis, zobaczysz, że Paweł proponuje dwie wersje podania sernika - na spodzie i bez :)
  • Maciej Gołębiowski Maciej Gołębiowski
    2910 dni temu
    Mój pierwszy własnoręcznie wykonany sernik w życiu. Wyszedł puszysty, delikatny i po prostu pyszny. Dziękuję za kolejna kuchenna inspirację!

    odpowiedz

  • Aga Aga
    2930 dni temu
    genialny, prosty szybki a jaki pyszny :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2969 dni temu
    Tak banalnie prosty, a pierwszy raz sernik mi nie wyszedł ... obserwując proces pieczenia, wydłużyłam go, pomimo tego środek nie dopieczony. Do pieczenia używam dodatkowo wew. termometru, więc wiem, że temperatura była odpowiednia. Myślę, że to pierwszy i ostatni raz jak spróbowałam zrobić sernik na ubitych białkach. Zawsze dodaję do sernika jajka w całości i nigdy nie miałam problemów z pieczeniem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3175 dni temu
    Piekłam ten sernik pierwszy raz i wyszedł znakomicie! Wszystkim smakował i szybko został zjedzony :) Dobrze że do przepisu dołączony jest filmik bez niego nie odważyłabym się upiec ciasta :)

    odpowiedz

  • Paulina Paulina
    3254 dni temu
    Upiekłam, na pierwszy rzut bez spodu i wyszedł super. Jedyny problem, to rodzynki, które opadły na dno (pomimo oprószenia mąką), ale nie zmieniło to smaku! Dziękuję za poradę, wykorzystam w przyszłości ;-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3259 dni temu
    Paulina, dokładnie tak :)

    odpowiedz

  • Paulina Paulina
    3260 dni temu
    Witam! Nie do końca rozumiem, jak zrobić sernik na kruchym spodzie. Najpierw pieczemy spód-tyle zrozumiałam. Później wylewamy masę serową na upieczony spód i pieczemy to razem jeszcze 50 min.?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3269 dni temu
    Wiedzma_nr1, może piekłaś z funkcją grzania od góry i umieściłaś ciasto zbyt wysoko grzałki? Zawsze możesz przykryć ciasto folią aluminiową do pieczenia.

    odpowiedz

  • Wiedzma_nr1 Wiedzma_nr1
    3271 dni temu
    Mi wyrósł pięknie ale zaczął się przypalać z wierzchu. Można coś na to poradzić?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2349 dni temu
    można przykryć go od góry folią alumninową
  • Madzia Madzia
    3272 dni temu
    Upiekłam ten sernik, w smaku super jednak wyszedł mi bardzo niski :(

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3277 dni temu
    Sernik klasyczny , pyszny. Bardzo prosty i szybki :) Ja dodałam troszkę wiórek kokosowych , gdyż lubię :) Bardzo polecam;)

    odpowiedz

  • Cama Cama
    3455 dni temu
    Sernik faktycznie PYSZNY, łatwy i szybki. Jedynie czas pieczenia był zbyt krótki 180 stopni 50 min góra-dół to zdecydowanie mało. Myślę że 80 min będzie ok. Na drugi dzień wrzuciłam ponownie do piekarnika i dopiekłam - udało się - ponownie urósł i dopiekł się :-). Ale pieczenia na raty nie polecam - zbyt stresujące ;-).

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3457 dni temu
    Drogi Gościu, temperatura wody nie ma znaczenia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3457 dni temu
    Rodzynki namaczamy w zimnej czy gorącej wodzie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3479 dni temu
    Drogi Gościu, najlepiej, jeśli wszystkie składniki sernika mają temperaturę pokojową. Masę możemy mieszać nieco dłużej, dzięki temu sernik będzie bardziej puszysty.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3479 dni temu
    Czy ser ma być w temperaturze pokojowej czy zimny z lodówki? Pop dodaniu do żółtek masło miksujemy tylko do połączenia czy może dłużej napowietrzając masę jajeczno-maślaną? Dziękuję za cenne wskazówki:)

    odpowiedz

  • aneta aneta
    1800 dni temu
    Czy do do masy serowej mogę dodać skórkę z cytryny?. Jeśli tak to z całej czy z połowy?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1800 dni temu
    Najlepiej z połowy :)
  • Gość Gość
    3491 dni temu
    dziękuję za odpowiedz :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3492 dni temu
    Jak najbardziej, brzoskwinie będą tu świetnie pasować! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3492 dni temu
    chciałabym zrobić ten serniczek z brzoskwiniami ,czy ten przepis sie nadaje ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3492 dni temu
    Drogi Gościu, naszym zdaniem masło jest znacznie smaczniejsze, ale oczywiście jeśli chcesz, możesz zastąpić je margaryną.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3492 dni temu
    czy zamiast masła można użyć margaryny ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3546 dni temu
    Drogi Gościu, temperaturę rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Trudno określić na ile wcześniej należy go włączyć - wszystko zależy od posiadanego modelu, gdyż każdy piekarnik rozgrzewa się w innym tempie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3546 dni temu
    Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie ile minut wcześniej należy włączyć piekarnik i na jaką temperaturę? Dziękuję i pozdrawiam Joasia

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3547 dni temu
    Drogi Gościu, mieszanie szpatułką w zupełności wystarczy. Pamiętaj tylko, by mąkę wcześniej przesiać przez sitko.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3547 dni temu
    czy mąkę ziemniaczaną z masą serową wystarczy mieszać szpatułką, masa serowa wydaje się być dosyć płynna nie powstaną grudki z mąki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3606 dni temu
    Retne, trudno powiedzieć, być może wina leży po stronie piekarnika. Niestety sprzęty kuchenne często różnią się między sobą i być może Twój piekarnik po prostu nie dogrzał odpowiednio sernika, w związku z czym należało go piec nieco dłużej.

    odpowiedz

  • Retne Retne
    3608 dni temu
    A mnie wyszedł miejscami dopieczony a miejscami... totalnie surowy. Pieczony w termoobiegu 50 minut w 180 st. jak w przepisie... czemu tak?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3622 dni temu
    Zrobilam wszystko według przepisu, jednak w piekarniku zaczął niewyobrażalnie rosnąć, w pewnym momencie aż wlał się z formy. W ostatecznym rozrachunku, jakoś upiekł się do końca (chyba, bo aktualnie stygnie), jednak pękł i wydaje się być za bardzo puszystej konsystencji....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3702 dni temu
    Wasz ser wiaderkowy jest świetny do serników,mi zawsze ładnie rośnie i nie opada.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3709 dni temu
    Sernik bardzo dobry

    odpowiedz

  • Kamila Kamila
    3738 dni temu
    sernik wyszedł taki sam jak na nagraniu , jest przepyszny !

    odpowiedz

  • Kamila Kamila
    3739 dni temu
    Dziękuję bardzo za odpowiedź , biorę się za pieczenie ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3739 dni temu
    ja pieklam gora dol i wyszedl pycha pozdrawiam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3739 dni temu
    Kamilo, oczywiście można :)

    odpowiedz

  • Kamila Kamila
    3739 dni temu
    można sernik wylać do formy 24x12 takiej prostokatnej??? oczywiscie na ciasto kruche

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3742 dni temu
    Szkoda tylko, że nie jest tu powiedziane czy piekarnik ustawiamy na tryb "góra- dół" czy termoobieg :/

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3761 dni temu
    BArdzo dobry i przede wszystkim szybki i latwy w wykonaniu !!! POlecam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3878 dni temu
    przepyszny!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3943 dni temu
    pychaa , bardzo polecaam .

    odpowiedz

  • anahi anahi
    3963 dni temu
    bardzo pyszny całej mojej rodzinie spakował polecam

    odpowiedz

  • monisiaada monisiaada
    3996 dni temu
    Pychota, super smakuje, nie jest trudny. Polecam wszystkim. Zniknął ze świątecznego stoły jako pierwszy!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3997 dni temu
    przepyszny ten sernik - od świąt zrobiłam już 3. Dziękuję Panie Pawle.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3997 dni temu
    No wlasnie MISTRZ SWIATA CUKIERNIKOW Z ROKU 1914 a takie podstawowe bledy w przepisach robi ze sie ryczec chce ze smiechu oczywiscie

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    4004 dni temu
    Sernik naprawdę przepyszny, użyłam twarożku serikowego Pilos, wyszedł idealnie puszysty:)

    odpowiedz

  • Małgosia Małgosia
    4005 dni temu
    No to zrobione i wyszło meega. Ja do swojego dodałam jeszcze brzoskwinie i zrezygnowałam z aromatów, których nienawidzę. Sernik jest delikatny i lekko wilgotny. Składników starczyło na zapełnienie tortownicy i keksówki....

    odpowiedz

  • Cytrus Cytrus
    4006 dni temu
    Genialny sernik! Prosty, szybki i o dziwo bradzo wilgotny :) Zrobiłam wraz z ciastem kruchym, na który jest podany tu przepis, a całość posypałam cukrem pudrem, tak jak na filmie. Pycha!

    odpowiedz

  • Grace Grace
    4006 dni temu
    już po degustacji sernika...nie mogłam się oprzeć :) jest super! mokry! Po wyjęciu z tortownicy przełożyłam go do góry dnem na talerz, nie musiałam nawet odcinać zbyt mocno przypieczonego dołu, bo po prostu przykleił się do formy (ehh te biszkopty ;) całość posmarowałam roztopioną czekoladą (1 tabliczka deserowej i 1 tabliczka mlecznej wedla + ok 150 ml śmietanki 18%) i posypałam wiórkami kokosowymi i powiem Wam...zarąbisty ten sernik!!! Wesołych Świąt :)

    odpowiedz

  • Grace Grace
    4007 dni temu
    a więc tak, sernik się studzi :) wyszedł piękny, będzie raczej wilgotny niż suchy. No i pierwszy raz mi nie popękał! Widocznie minimum składników robi swoje, a nie jakieś tam budynie i inne cuda wianki do środka. Bałam się, że wyrośnie tradycyjnie jak wściekły i wyleci z formy (wlałam do formy prawie po brzegi) ale on sobie spokojnie rósł a następne leciutko symetrycznie opadł. Czego mogłabym się przyczepić, to biszkopty...przerost formy nad treścią, mam wrażenie, że nie ma różnicy czy użyjemy biszkoptów czy bułki tartej. Niestety spód mi się chyba za mocno przypiekł, a trzymałam 45 min...mogłam wcześniej dół wyłączyć.

    odpowiedz

  • Malinka Malinka
    4007 dni temu
    sernik wygląda zjawiskowo :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4007 dni temu
    sernik jest taki w sam raz nie za suchy nie za mokry

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4008 dni temu
    Mam pytanko do Tych osób co robiły sernik według przepisu Pana Pawła czy jest on bardziej suchy czy jednak wilgotny Uwielbiam serniki suche ale mam wszystkie przepisy na wilgotne Pozdrawiam WESOŁYCH ŚWIĄT

    odpowiedz

  • Grace Grace
    4008 dni temu
    mi sernik zawsze okropnie popęka, najpierw rośnie jak wściekły, a pod koniec pieczenia i po wyjęciu z piekarnika opada (wyciągam po dłuższym czasie aż temperatura spadnie żeby nie było szoku termicznego) tworząc brzydką niesymetryczną górę, którą muszę zawsze ścinać i kamuflować polewą ;) Co robię źle? Może diabeł tkwi w tym białku, które za mocno ubijam?

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    4008 dni temu
    Bardzo dziękuję za ten przepis! Sernik upiekłam na "spotkanie integracyjne w pracy" koledzy byli nim zachwyceni a koleżanki umierały z zazdrości :) :) :) Panie Pawle, z niecierpliwością czekam na kolejne Pana przepisy :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4008 dni temu
    REWELACYJNY PRZEPIS DAWNO TAK DOBREGO SERNIKA NIE JADŁAM.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4010 dni temu
    a jak zrobić sernik na większą blachę? prostokątną np. Jak zmienić proporcję i długość pieczenia? Jak długo piec sernik na kruchym spodzie? Czy mieszać ser mikserem , czy w makutrze?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4010 dni temu
    Czas 3 min.39 s trochę się spód przypalił

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4010 dni temu
    Ja piekłam sernik z sera Pilos wiaderkowego i wyszedł na prawdę pyszny:) taki sernik właśnie lubię.

    odpowiedz

  • Aneczka Aneczka
    4013 dni temu
    Świetny pomysł z użyciem biszkoptów jako spodu, muszę spróbować.

    odpowiedz

  • Jola Jola
    4013 dni temu
    bardzo lubię serniki - ten jest palce lizać

    odpowiedz

  • Iza Iza
    4013 dni temu
    dzis piekłam ten sernik...przepyszny polecam wszystkim

    odpowiedz

  • Basia Basia
    4013 dni temu
    Sernik wyszedł przepyszny :) Polecam wszystkim :)

    odpowiedz

  • Swiderć Swiderć
    4014 dni temu
    Sternika przeważnie pęka podczas pieczenia ,ale pózniej delikatnie opada i w miarę sie wyrównuje .Trzeba także pamiętać ,aby go nie przepiec bo wtedy zrobi sie nam płaski.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4014 dni temu
    a czy ciasto nie pęka podczas pieczenia? Mnie to zawsze się przytrafia. Hmm co robię źle?

    odpowiedz

  • A.N. A.N.
    4014 dni temu
    Też sie zastanawiałem ale chyba film jest odcięty i ta wyglada jak by spód był górą ale chyba go potem odwrucił bo mi wyszedł taki jak na filmie i nie odwracałem ogólnie te filmiki są za krutkie i cięte w takich momentach gdzie może on coś ważnego mówi i dlatego nie wiemy że na zdjęciu jest spód a on robi bez spodu . Przepis jest ok bo sternik wyszedł smaczny ale montaż do poprawki !!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4014 dni temu
    A może wystarczy uważnie przeczytać. Przepis na kruchy spód jest poniżej przepisu...

    odpowiedz

  • MIJA MIJA
    4014 dni temu
    Pysznie wygląda mniam ;P Zrobię na święta. Czy dobrze widzę, że po upieczeniu spód to góra sernika a góra dół - może dziwne pytanie, ale...

    odpowiedz

  • Ilona Ilona
    4015 dni temu
    Gościu jak byś nie zauważył to wchodzisz na komercyjną stronę konkretnej firmy Lidl a Pan Paweł musi przygotować ciasta z produktów które są dostępne w Lidlu i to jest w pewnym sensie reklama tych produktów za to mu płacą. Jak jesteś takim perfekcjonistą to po co to obserwujesz ?.Dla mnie laika w pieczeniu takie strony to świetna sprawa . Pozdrawiam Panie Pawle

    odpowiedz

  • dorota dorota
    4016 dni temu
    Ps. sernik zrobię tak jak na filmie, bez kruchego ciasta:)

    odpowiedz

  • dorota dorota
    4016 dni temu
    Przepis bardzo szybki, wypróbuję go na święta. Ja też białka ubijam schłodzone z odrobiną soli, cieszę się, że zostałąm rozgrzeszona z używania proszku do pieczenia, olejków oraz kostek rosołowych(to dotyczy przepisów na obiady). Panu Pawłowi życzę wielu udanych odcinków z przepisami na słodkości.

    odpowiedz

  • Karolcia Kucharz Karolcia Kucharz
    4016 dni temu
    Gość pode mną: Po pierwsze ' urzywa ' . Po drugie: w lidlu nie ma dostępu do polepszaczy jakich używa się w cukiernictwie a więc pan Paweł korzysta z dostępnych produktów w sklepie :) Zawsze znajdą się hejterki :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4016 dni temu
    co za mistrz cukiercitwa urzywa jakies olejków albo proszu do pieczenia

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4017 dni temu
    Dzięki Paweł, za przepis na kruche cisto!!!! teraz na pewno wypróbuję przepis - wygląda baaaardzo apetycznie.

    odpowiedz

  • stasiaGość stasiaGość
    4018 dni temu
    zdjęcie nieadekwatne do opisu ...na zdjęciu spód z ciasta z jakiego? w opisie i skadnikach nie ma składników na ciasto.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4019 dni temu
    W opisie jest forma 26 cm napewno takiej nie mieli dlatego jest mniejsza.i właśnie dla tego w Lidlu powinni mieć sprzęt do pieczenia.

    odpowiedz

  • Agni Agni
    4019 dni temu
    @ Gość: Zwróć uwagę, że ok. minuty 3:17 widać, że praktycznie żaden rodzynek nie wpadł - po prostu przynajmniej 1/3 masy nie zmieściła się w tą foremkę... Trochę bez sensu, ale cóż. Ja mam natomiast wątpliwość co do wyjmowania sernika natychmiast z piekarnika - to przyczyna opadania, powinno się go zostawić w lekko uchylonym i pozwalać powolutku stygnąć. Z kolei sztuczka z oprószaniem bakalii - przydatna, nie wiedziałam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4019 dni temu
    Bardzo dobry puszysty serniczek. W dodatku robi się go bardzo szybko :) polecam

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    4019 dni temu
    Super serniczek, ostatnio wypróbowałam lidlowski twarożek sernikowy, barzdo puszyste ciacho wyszło:)

    odpowiedz

  • Hanuszka Hanuszka
    4019 dni temu
    Zrobione ! Wyszedł przepyszny. Na pewno zagości na naszym stole na Wielkanoc. Kuchnio Lidla! Dziękujemy za te przepisy!!!

    odpowiedz

  • Ania Ania
    4020 dni temu
    Rewelacyjny pomysł z tymi deserami !!!!!!!!!!!

    odpowiedz

  • Zuckermann Zuckermann
    4021 dni temu
    Racja dla gościa. W video nie ma spodu! Poza tym są 2 nieścisłości. Białko ubija się dużo lepiej w temperaturze otoczenia niż schłodzone. Autorytety pokroju Pierra Herme sugerują leżakowanie białka w temperaturze otoczenia do 24h przed ubijaniem. I pozostaje stopień ubicia białka. W czasie ubijania uwięzione zostaje powietrze. W zbyt mocno ubitym białku ściany proteinowe są nadwyrężone, co w procesie obróbki termicznej powoduje ich pękanie - białko przestaje być elastyczne. Ubicie go do poziomu tzw. "soft peak" gwarantuje większą wytrzymałość na temperaturę, co owocuje zwiększoną objętością. Koagulacja białka pod wpływem temperatury stabilizuje sernik, co z kolei niweluje stopień opadania po wypieku. Powodzenia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4021 dni temu
    wszystko super, tylko kto robi zdjęcia??? nie widział, że do sernika dodano rodzynki i nie pieczono go na kruchym spodzie??? minusik za spostrzegawczość. Poza tym brawa dla Pana Pawła :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Jakie jest najpopularniejsze ciasto, które regularnie gości praktycznie w każdym domu? To oczywiście sernik! Możemy mówić długo o jego różnych wariantach, tradycyjnych i tych wymagających nieco inwencji twórczej. Wolimy jednak zaprezentować Ci przepis na pyszne ciasto, którym oczarujesz gości i domowników. Gwarantujemy, że nie będziesz w stanie się mu oprzeć!

Sernik dla małych i dużych miłośników słodkości

Przepis na sernik znajdziesz na pewno w książkach kucharskich mam i babć. Od lat piecze się go w polskich domach, jest popularny również poza granicami naszego kraju. Na szczęście nie musisz się bardzo wysilać, aby przyrządzić klasyczny sernik. Nasz przepis umożliwi Ci przygotowanie tego wypieku już w 1,5 godziny. Tylko tyle wystarczy, aby zagwarantować wszystkim prawdziwą ucztę dla kubków smakowych!

Sernik to prawdopodobnie najpopularniejsze ciasto nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Pierwsze wzmianki o serniku pochodzą już z czasów starożytnych, od greckiego filozofa Agimusa. Z jego notatek można dowiedzieć się, że ciasto to było rarytasem. Częstowali się nim przede wszystkim zwycięzcy olimpiady. Przysmak był nieobcy także Rzymianom. To właśnie ich ekspansja przyczyniła się do wzrostu popularności sernika w Europie, w związku z czym w niemal każdym regionie pojawiła się inna wersja smakołyku. Główne różnice dotyczyły rodzajów sera. Były to m.in.: ricotta, feta czy popularny biały twaróg. Sernik klasyczny wiedeński rozpowszechnił się w Polsce dzięki Janowi III Sobieskiemu wracającemu z Wiednia. Później powstała wersja krakowska z polewą na wzór kratki.

Jak przyrządzić najlepszy sernik? Przepis, który wybierzesz, będzie wymagał użycia twarogu, jednak składniki dostępne w sklepach nie są równe sobie. To konkretny ser decyduje o tym, czy ciasto będzie aksamitne i słodkie, a przy tym lekko kwaśne. Ważny jest wybrany przepis, z którego będziemy piec sernik. Ten nowojorski smakuje najlepiej z serkiem typu philadelphia. Jeśli nie jesz nabiału, nic straconego – możesz eksperymentować z zamiennikami, takimi jak tofu. Klasyczny wariant polski to jednak ten z wysokiej jakości twarogiem. Powinien on mieć wysoką zawartość tłuszczu i niską zawartość serwatki. Najlepiej więc odcisnąć jej nadmiar i sięgać po wariant tłusty, ewentualnie półtłusty. Oczywiście, możesz wykorzystać też gotowe masy sernikowe, jednak jeśli masz czas i możliwości, zachęcamy do przygotowania masy samodzielnie. Warty uwagi jest również sernik japoński. Przepis na ten sernik zakłada wykorzystanie kąpieli wodnej, co pomaga osiągnąć lekką konsystencję wypieku przypominającą suflet. W Hiszpanii króluje sernik baskijski, a w Niemczech królewski. Na świecie łącznie istnieje ponad 1000 przepisów na ten deser. Dzięki nam przygotujesz pyszny sernik!

Najlepszy przepis na sernik dla mistrzów kuchni i amatorów

Chcesz wiedzieć, jak się robi sernik, ale boisz się, że nie dasz sobie rady? Nic bardziej mylnego! Nasz przepis na sernik tradycyjny według Pawła Małeckiego przeprowadzi Cię przez wszystkie etapy krok po kroku, dzięki czemu w krótkim czasie przyrządzisz pyszne ciasto.

Najpierw zgromadź niezbędne sprzęty i akcesoria. Potrzebujesz maszynki do mielenia twarogu, przesiewacza do mąki, miksera i formy o średnicy 26 cm. Ciasto upieczesz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.

Składniki na sernik, których potrzebujesz, to jajka, biszkopty, cukier puder, masło, mąka ziemniaczana, olejek waniliowy, tłusty twaróg, cukier i rodzynki. Kruche ciasto stworzysz z jajka, proszku do pieczenia, cukru pudru, cukru wanilinowego, margaryny, masła, mąki pszennej i soli. Pamiętaj, że powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg zmiel dwukrotnie, a rodzynki mocz przez około 15 minut w gorącej wodzie. Żółtka ubij z cukrem, dodaj miękkie masło, twaróg, dwie łyżki mąki ziemniaczanej, aromat waniliowy i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i połącz z resztą składników, tak samo jak obtoczone w mące rodzynki. Wysmarowaną masłem formę obsyp zmielonymi biszkoptami, wylej masę serową i piecz przez około 50 minut. To cały przepis na tradycyjny sernik. Możesz na końcu posypać ciasto cukrem pudrem.

Zastanawiasz się, dlaczego piecze się sernik z mąką ziemniaczaną? Dodatek tej mąki zagęszcza masę i nadaje jej większą sypkość. Dzięki temu sernik po upieczeniu nie jest zbyt gumowaty.

Szukasz alternatywy dla tej propozycji? Przedstawiamy Ci też inny prosty przepis na sernik tradycyjny. Przyrządzisz go na kruchym cieście dodając do przesianej mąki i cukru pudru masło, margarynę i cukier wanilinowy. Posiekaj całość, dodaj jajko, sól, proszek do pieczenia i zagnieć. Nie musisz schładzać ciasta, rozwałkuj je od razu, przełóż do foremki, nakłuj widelcem i piecz przez 10-14 minut na jasnozłoty kolor. Znajdź swój ulubiony przepis na ciasto sernik i serwuj je do kawy lub herbaty.

Jak zrobić sernik? To wcale nie tak trudne

Wszystko zależy od tego, jaki rodzaj ciasta wybierzesz. Sernik polski dzieli się na różne warianty, w zależności od regionu. W każdym przypadku najważniejszy jest wspomniany już przez nas dobrej jakości ser. Sernik domowy z podanego przez nas przepisu jest jednym z najbardziej tradycyjnych wariantów, nie wymaga dużego eksperymentowania. To sernik pieczony, jednak jeśli wolisz, znajdziesz też wiele przepisów na ciasto na zimno. Jego wykonanie będzie łatwiejsze i szybsze, możesz udekorować je wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi, startą czekoladą bądź polewą czekoladową. Jeśli masz mało czasu, przygotuj sernik z sera z wiaderka.

Sernik tradycyjny to nie jedyna możliwa opcja. Jeśli chcesz wprowadzić do swojej kuchni nieco zagranicznych smaków, zdecyduj się na wspomniany już wariant japoński czy baskijski. Każdy placek sernik posiada pewne cechy wspólne, lecz poszczególne rodzaje zdecydowanie różnią się w smaku.

Bez czego nie powstanie dobry sernik? Składniki wysokiej jakości to podstawa! Oprócz tego musisz też oczywiście zaopatrzyć się w solidne sprzęty kuchenne.

Tradycyjny sernik domowy – smak dzieciństwa

Tradycyjny sernik to przysmak, który można porównać do wehikułu czasu. Jeden z najbardziej klasycznych deserów gości od lat w każdym domu, zarówno podczas świąt, jak i w “zwyczajnych” okresach roku. Sernik z twarogu to wybór niezwykle uniwersalny, lubiany praktycznie przez każdego. Z chęcią zjedzą go dzieci, zaserwujesz go gościom przychodzącym z luźną wizytą w niedzielne popołudnie. Sernik zwykły jest nieskomplikowany, a mimo to niezmiennie zachwyca swoim smakiem i konsystencją. Najprostsze rozwiązania są najczęściej najlepsze. Jeśli jednak chcesz nieco urozmaicić smakołyk, możesz dodać do masy serowej wybrane bakalie, udekorować na wierzchu lukrem, polewą czy cukrem pudrem. Dzięki naszemu przepisowi wiesz, jak zrobić sernik, który zachwyci swoją lekkością i delikatnością. Z pewnością przywiedzie Ci na myśl smak znany z młodzieńczych lat. Przygotowywanie samodzielnie dobrze znanych deserów sprawia nie lada satysfakcję. Spróbuj też wzbogacić smak odrobiną skórki pomarańczowej.

Jeśli więc chcesz zrobić ciasto, które posmakuje po prostu każdemu, zdecyduj się właśnie na sernik. Przepisy, które znajdziesz w Internecie, są w dużej mierze podobne do tych, z których korzystała Twoja babcia.

Pieczenie sernika – wskazówki Kuchni Lidla

Choć zwykły sernik nie jest trudny w wykonaniu, najlepiej będzie, gdy zastosujesz się do kilku wskazówek umożliwiających wydobycie z niego najlepszego smaku. Piekarnik powinien być dobrze rozgrzany przed wstawieniem ciasta. Temperatura nie może być zbyt wysoka – wówczas ciasto na sernik rosłoby wolniej i opadło po skończeniu pieczenia. Temperatura maksymalnie 180°C pozwoli na ładne przyrumienienie, lecz nie spalenie wierzchu. Pieczony sernik wyjdzie najlepiej przy użyciu funkcji góra-dół. Jeśli jednak zacznie się zbyt mocno przypiekać, warto włączyć jedynie dolną grzałkę. Klasyczny, polski sernik musi mieć lekko brązowy kolor. Jeśli jest blady, powinien spędzić jeszcze chwilę w piekarniku. Po potrząśnięciu foremką musi się poruszyć niczym galaretka. Stężeje podczas stygnięcia. Nie otwieraj drzwiczek podczas pieczenia. Z piekarnika wyjmij już chłodny sernik. Ciasto powinno pozostać w środku do czasu wystygnięcia, przed włożeniem do lodówki.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!