Margaryna - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Cytrynowiec
Cytrynowiec to wyjątkowe ciasto, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Delikatny biszkopt w połączeniu z aksamitną masą budyniową i orzeźwiającą pianką cytrynową tworzy harmonijny smak, któremu trudno się oprzeć. Przygotuj to bajecznie pyszne ciasto wraz z nami!
 (1)-1.webp)
Stefanka — ciasto miodowe z kremem z kaszy manny
Stefanka to wyjątkowe miodowe ciasto podobne do popularnej w Czechach Marlenki. Warstwowe ciasto przełożone aksamitnym kremem z kaszy manny i powidłami, zachwyca swoją prostotą i złożonym smakiem. Poznaj nasz przepis na bajecznie pyszną stefankę!
-1.webp)
Ciasto Snickers
Ciasto Snickers to słodki przysmak, który doskonale naśladuje smak wnętrza tego kultowego batona. To świetna propozycja dla wszystkich miłośników połączenia kajmaku i orzechów. Poznajcie nasz przepis na pyszne, domowe ciasto Snickers!

Sernik Izaura
Sernik Izaura to kulinarny hit popularny w latach 80., który do dziś ma wielu sympatyków. Placek nazwany na cześć bohaterki popularnego w tamtych czasach brazylijskiego serialu, łączy w sobie najlepsze cechy sernika i ciasta kakaowego. Jak go zrobić? Podajemy przepis!

Quiche z nadzieniem szpinakowo-porowym z pomidorami
Idealne danie, które zjedzą wszyscy domownicy? Quiche bez mięsa, z dodatkiem aromatycznego sera feta i podsmażonych warzyw! Przygotuj je i przekonaj się, jak świetnie smakuje.

Wegański mazurek ze świeżymi owocami
Na wegańskim mazurku Kingi jest miejsce na świeże owoce! Ożyw wielkanocny stół dzięki temu wyjątkowemu wypiekowi, który zaskoczy dorosłych gości, a najmłodszych zachęci do kosztowania.

KRUSZONKA WEGAŃSKA I MALINY ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ
Kruszonkę wegańską przygotujesz w mig! A razem z nią zapiecz maliny – pycha!

Kruszonka na 3 sposoby: klasyczna, wegańska, migdałowa
Spraw, by Twoje ciasta i desery smakowały wszystkim, dzięki idealnym kruszonkom. Z przepisem Pawła przygotujesz je aż na 3 różne sposoby – sprawdź koniecznie!

Ciasto z gruszkami – przepis
Lekki placek, pełen słodkich gruszek. Jego smak na pewno Cię zaskoczy, gdyż charakter nadaje tutaj aromat mleczka kokosowego.

Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
Łatwy i szybki w przygotowaniu przepis na białą kiełbasę pieczoną z kiszoną kapustą. Wypróbuj!

Sernik na kruchym cieście z bezą
Sernik smakuje zawsze - od święta i bez okazji. Dlatego koniecznie wypróbuj przepis na sernik z chrupiącą bezą!

Świąteczne ciasto czekoladowo-pomarańczowe
Poczuj zapach Świąt, dzięki świątecznemu ciastu według pomysłu Borysa Szyca!

Czy margaryna jest zdrowa?
Margaryna to produkt powstały w wyniku zmieszania olejów roślinnych z wodą lub mlekiem, substancjami polepszającymi smak oraz zapach, a także związkami przedłużającymi okres trwałości. Margaryna bywa wzbogacana o witaminy A i D. W jej składzie nie znajdziemy jednak ani grama cholesterolu.
Która margaryna jest najzdrowsza?
Przy wyborze margaryny powinniśmy kierować się ilością kwasów tłuszczowych trans przypadających na 100 g produktu. Niestety, polskie prawo nie reguluje tej kwestii, dlatego wielu producentów nie zamieszcza informacji o ilości tłuszczów trans na etykiecie. W związku z tym najlepszym z możliwych będzie wybór margaryny miękkiej, dostępnej w sprzedaży w plastikowym opakowaniu. Podczas jej produkcji wytwarzana jest bowiem mniejsza ilość kwasów tłuszczowych trans aniżeli przy powstawaniu margaryn twardych w kostkach.
Jaka margaryna ma cholesterol?
Margaryna znana jest przede wszystkim z braku zawartości cholesterolu. Żaden rodzaj margaryny nie zawiera więc tego składnika. Niektóre z nich mogą jedynie zawierać związki zwane stanolami i sterolami roślinnymi, których budowa jest zbliżona do cholesterolu. Paradoksalnie, właściwość ta powoduje jednak obniżenie stężenia cholesterolu we krwi, a nie jego podwyższenie.
Czym margaryna różni się od masła?
Masło i margaryna różnią się przede wszystkim rodzajem tłuszczów, które powstają w procesie ich produkcji. Masło posiada w swym składzie cholesterol, natomiast margaryna jest pozbawiona tego związku chemicznego. Te dwa popularne produkty różnią się także pod względem występujących w nich witamin. Otóż masło jest ich naturalnym źródłem, podczas gdy margaryna jest jedynie wzbogacona o witaminy.
Czy margaryna jest zdrowsza od masła?
Wybór pomiędzy margaryną a masłem nie należy do łatwych, ponieważ jednoznaczne wskazanie produktu wywierającego tylko i wyłącznie korzystny wpływ na nasz organizm w tym konkretnym przypadku nie jest możliwe. Zarówno masło, jak i margaryna posiadają zalety i wady, o których trzeba pamiętać, biorąc pod uwagę indywidualne potrzeby i preferencje. Nie należy jednak nadużywać w diecie margaryn twardych, czyli takich, które używane są do pieczenia.
Ile kalorii ma margaryna?
Margaryna, w zależności od odmiany, zawiera od 350 do ponad 700 kcal. Najwięcej kalorii, bo aż 718 w 100 g, znajdziemy w margarynie mlecznej, przeznaczonej zwykle do wypieków. Nieco mniej, tzn. ok. 630 kcal w 100 g, znajduje się w jej klasycznej wersji do smarowania, a najmniej liczy miks z zawartością masła, tj. 350 kcal w 100-gramowej porcji. Margaryna jest zatem produktem cechującym się wysoką kalorycznością, co oznacza, że osoby będące na diecie powinny spożywać ją raczej w umiarkowanych ilościach.
Jakie witaminy ma margaryna?
Margaryna jest zazwyczaj wzbogacona o witaminy A, D oraz E. W sporadycznych przypadkach występują w niej również niewielkie ilości witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego. Czasem można spotkać margaryny wzbogacone o kwasy omega-3. Skład witaminowy margaryny zależy od jej rodzaju i producenta, dlatego każdorazowo warto czytać etykiety na opakowaniu, które powinny informować o dokładnej zawartości składników.
Odwieczny dylemat dotyczący wyboru pomiędzy masłem a margaryną jak dotąd nie został rozstrzygnięty. Udoskonalana przez lata receptura margaryny pozwala nam jednak sądzić, że mamy do czynienia z coraz lepszym jakościowo produktem, który mimo iż nigdy oczywiście nie zastąpi masła, zawsze będzie jego silnym konkurentem.