Margaryna - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Czy margaryna jest zdrowa?
Margaryna to produkt powstały w wyniku zmieszania olejów roślinnych z wodą lub mlekiem, substancjami polepszającymi smak oraz zapach, a także związkami przedłużającymi okres trwałości. Margaryna bywa wzbogacana o witaminy A i D. W jej składzie nie znajdziemy jednak ani grama cholesterolu.
Która margaryna jest najzdrowsza?
Przy wyborze margaryny powinniśmy kierować się ilością kwasów tłuszczowych trans przypadających na 100 g produktu. Niestety, polskie prawo nie reguluje tej kwestii, dlatego wielu producentów nie zamieszcza informacji o ilości tłuszczów trans na etykiecie. W związku z tym najlepszym z możliwych będzie wybór margaryny miękkiej, dostępnej w sprzedaży w plastikowym opakowaniu. Podczas jej produkcji wytwarzana jest bowiem mniejsza ilość kwasów tłuszczowych trans aniżeli przy powstawaniu margaryn twardych w kostkach.
Jaka margaryna ma cholesterol?
Margaryna znana jest przede wszystkim z braku zawartości cholesterolu. Żaden rodzaj margaryny nie zawiera więc tego składnika. Niektóre z nich mogą jedynie zawierać związki zwane stanolami i sterolami roślinnymi, których budowa jest zbliżona do cholesterolu. Paradoksalnie, właściwość ta powoduje jednak obniżenie stężenia cholesterolu we krwi, a nie jego podwyższenie.
Czym margaryna różni się od masła?
Masło i margaryna różnią się przede wszystkim rodzajem tłuszczów, które powstają w procesie ich produkcji. Masło posiada w swym składzie cholesterol, natomiast margaryna jest pozbawiona tego związku chemicznego. Te dwa popularne produkty różnią się także pod względem występujących w nich witamin. Otóż masło jest ich naturalnym źródłem, podczas gdy margaryna jest jedynie wzbogacona o witaminy.
Czy margaryna jest zdrowsza od masła?
Wybór pomiędzy margaryną a masłem nie należy do łatwych, ponieważ jednoznaczne wskazanie produktu wywierającego tylko i wyłącznie korzystny wpływ na nasz organizm w tym konkretnym przypadku nie jest możliwe. Zarówno masło, jak i margaryna posiadają zalety i wady, o których trzeba pamiętać, biorąc pod uwagę indywidualne potrzeby i preferencje. Nie należy jednak nadużywać w diecie margaryn twardych, czyli takich, które używane są do pieczenia.
Ile kalorii ma margaryna?
Margaryna, w zależności od odmiany, zawiera od 350 do ponad 700 kcal. Najwięcej kalorii, bo aż 718 w 100 g, znajdziemy w margarynie mlecznej, przeznaczonej zwykle do wypieków. Nieco mniej, tzn. ok. 630 kcal w 100 g, znajduje się w jej klasycznej wersji do smarowania, a najmniej liczy miks z zawartością masła, tj. 350 kcal w 100-gramowej porcji. Margaryna jest zatem produktem cechującym się wysoką kalorycznością, co oznacza, że osoby będące na diecie powinny spożywać ją raczej w umiarkowanych ilościach.
Jakie witaminy ma margaryna?
Margaryna jest zazwyczaj wzbogacona o witaminy A, D oraz E. W sporadycznych przypadkach występują w niej również niewielkie ilości witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego. Czasem można spotkać margaryny wzbogacone o kwasy omega-3. Skład witaminowy margaryny zależy od jej rodzaju i producenta, dlatego każdorazowo warto czytać etykiety na opakowaniu, które powinny informować o dokładnej zawartości składników.
Odwieczny dylemat dotyczący wyboru pomiędzy masłem a margaryną jak dotąd nie został rozstrzygnięty. Udoskonalana przez lata receptura margaryny pozwala nam jednak sądzić, że mamy do czynienia z coraz lepszym jakościowo produktem, który mimo iż nigdy oczywiście nie zastąpi masła, zawsze będzie jego silnym konkurentem.