Margaryna - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Wegański mazurek ze świeżymi owocami
Na wegańskim mazurku Kingi jest miejsce na świeże owoce! Ożyw wielkanocny stół dzięki temu wyjątkowemu wypiekowi, który zaskoczy dorosłych gości, a najmłodszych zachęci do kosztowania.
![Wegański mazurek ze świeżymi owocami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/133ef66dc4d6-3ccb83e2081b-kw11-2023-kinga-paruzel-weganski-mazurek-ze-swiezymi-owocami.webp)
KRUSZONKA WEGAŃSKA I MALINY ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ
Kruszonkę wegańską przygotujesz w mig! A razem z nią zapiecz maliny – pycha!
![KRUSZONKA WEGAŃSKA I MALINY ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/2cd4df05a9be-9553620374bc-KRUSZONKA_NA_3_SPOSOBY_KLASYCZNA_WEGANSKA_MIGDALOWA_1250x700_1.webp)
Kruszonka na 3 sposoby: klasyczna, wegańska, migdałowa
Spraw, by Twoje ciasta i desery smakowały wszystkim, dzięki idealnym kruszonkom. Z przepisem Pawła przygotujesz je aż na 3 różne sposoby – sprawdź koniecznie!
![Kruszonka na 3 sposoby: klasyczna, wegańska, migdałowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/83501e6df6ee-fa35042b6ad0-KW_33_Pawel_Malecki-kruszonka-na3-sposoby_1250x700.webp)
Ciasto z gruszkami – przepis
Lekki placek, pełen słodkich gruszek. Jego smak na pewno Cię zaskoczy, gdyż charakter nadaje tutaj aromat mleczka kokosowego.
![Ciasto z gruszkami – przepis](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8fbe6d324a8d-eb5af314b0ff-Laktosefreier-Birnenkuchen2016.webp)
Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
Łatwy i szybki w przygotowaniu przepis na białą kiełbasę pieczoną z kiszoną kapustą. Wypróbuj!
![Biała kiełbasa z kapustą kiszoną](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a04bb826e74c-70b7e481fe-Kucharze-PL-Kw-12-195540561_RGB_OK_1250x700.webp)
Sernik na kruchym cieście z bezą
Sernik smakuje zawsze - od święta i bez okazji. Dlatego koniecznie wypróbuj przepis na sernik z chrupiącą bezą!
![Sernik na kruchym cieście z bezą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f0e71c7c4c5f-4623a9214b-KW_52_Sernik_na_kruchym_ciescie_z_bakaliami_368965_RGB_OK_1250x700.webp)
Świąteczne ciasto czekoladowo-pomarańczowe
Poczuj zapach Świąt, dzięki świątecznemu ciastu według pomysłu Borysa Szyca!
![Świąteczne ciasto czekoladowo-pomarańczowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5bee8a4efd70-6c6a74da84-KW_52_Swiateczne_ciasto_czekoladowo-pomaranczowe_1899324259_RGB_OK_1250x700.webp)
Sernik piernikowy
Sernik czy piernik? Najlepiej… jedno i drugie! Pyszne ciasto łączące w sobie smaki obu wypieków zrobisz w kilka chwil!
![Sernik piernikowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/48ed1efe47b5-38dc2145e7-KW_51_sernik_piernikowy_61934339_pion_RGB_GOT_960x540.webp)
Aromatyczna strucla serowa
Tradycyjny wypiek na bazie ciasta drożdżowego wzbogacony słodkim twarogiem, pachnącym cynamonem i bakaliami. Pychota!
![Aromatyczna strucla serowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7bad580a6a87-dbdbefc736-KW_51_aromatyczna-strucla-serowa_RGB_GOT_960x540.webp)
Wielkanocna babka ponczowa
Delikatne, drożdżowe babeczki nasączone smakowitym ponczem, podane z dżemem i kremem cytrynowym. Trudno im się oprzeć!
![Wielkanocna babka ponczowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/6b9c76b99e83-a35f99d5d2-joanna.webp)
Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą
Pyszne ciasto z masy serowej o orzeźwiającym, cytrynowo-limonkowym smaku, wykończone chrupiącą bezą. To deser idealny!
![Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1bac90dff03a-e63bd1ba36-paulina.webp)
Świąteczny sernik z karmelizowanymi jabłkami
Aromatyczny, cynamonowy spód, warstwa masy serowej, słodkie, prażone jabłka i chrupiące orzechy. To musi być pyszne!
![Świąteczny sernik z karmelizowanymi jabłkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/0885b0fd006b-deaaf0b093-Sernik_z_jablkami_i_cynamonem_KW_51_41096_960x540.webp)
Czy margaryna jest zdrowa?
Margaryna to produkt powstały w wyniku zmieszania olejów roślinnych z wodą lub mlekiem, substancjami polepszającymi smak oraz zapach, a także związkami przedłużającymi okres trwałości. Margaryna bywa wzbogacana o witaminy A i D. W jej składzie nie znajdziemy jednak ani grama cholesterolu.
Która margaryna jest najzdrowsza?
Przy wyborze margaryny powinniśmy kierować się ilością kwasów tłuszczowych trans przypadających na 100 g produktu. Niestety, polskie prawo nie reguluje tej kwestii, dlatego wielu producentów nie zamieszcza informacji o ilości tłuszczów trans na etykiecie. W związku z tym najlepszym z możliwych będzie wybór margaryny miękkiej, dostępnej w sprzedaży w plastikowym opakowaniu. Podczas jej produkcji wytwarzana jest bowiem mniejsza ilość kwasów tłuszczowych trans aniżeli przy powstawaniu margaryn twardych w kostkach.
Jaka margaryna ma cholesterol?
Margaryna znana jest przede wszystkim z braku zawartości cholesterolu. Żaden rodzaj margaryny nie zawiera więc tego składnika. Niektóre z nich mogą jedynie zawierać związki zwane stanolami i sterolami roślinnymi, których budowa jest zbliżona do cholesterolu. Paradoksalnie, właściwość ta powoduje jednak obniżenie stężenia cholesterolu we krwi, a nie jego podwyższenie.
Czym margaryna różni się od masła?
Masło i margaryna różnią się przede wszystkim rodzajem tłuszczów, które powstają w procesie ich produkcji. Masło posiada w swym składzie cholesterol, natomiast margaryna jest pozbawiona tego związku chemicznego. Te dwa popularne produkty różnią się także pod względem występujących w nich witamin. Otóż masło jest ich naturalnym źródłem, podczas gdy margaryna jest jedynie wzbogacona o witaminy.
Czy margaryna jest zdrowsza od masła?
Wybór pomiędzy margaryną a masłem nie należy do łatwych, ponieważ jednoznaczne wskazanie produktu wywierającego tylko i wyłącznie korzystny wpływ na nasz organizm w tym konkretnym przypadku nie jest możliwe. Zarówno masło, jak i margaryna posiadają zalety i wady, o których trzeba pamiętać, biorąc pod uwagę indywidualne potrzeby i preferencje. Nie należy jednak nadużywać w diecie margaryn twardych, czyli takich, które używane są do pieczenia.
Ile kalorii ma margaryna?
Margaryna, w zależności od odmiany, zawiera od 350 do ponad 700 kcal. Najwięcej kalorii, bo aż 718 w 100 g, znajdziemy w margarynie mlecznej, przeznaczonej zwykle do wypieków. Nieco mniej, tzn. ok. 630 kcal w 100 g, znajduje się w jej klasycznej wersji do smarowania, a najmniej liczy miks z zawartością masła, tj. 350 kcal w 100-gramowej porcji. Margaryna jest zatem produktem cechującym się wysoką kalorycznością, co oznacza, że osoby będące na diecie powinny spożywać ją raczej w umiarkowanych ilościach.
Jakie witaminy ma margaryna?
Margaryna jest zazwyczaj wzbogacona o witaminy A, D oraz E. W sporadycznych przypadkach występują w niej również niewielkie ilości witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego. Czasem można spotkać margaryny wzbogacone o kwasy omega-3. Skład witaminowy margaryny zależy od jej rodzaju i producenta, dlatego każdorazowo warto czytać etykiety na opakowaniu, które powinny informować o dokładnej zawartości składników.
Odwieczny dylemat dotyczący wyboru pomiędzy masłem a margaryną jak dotąd nie został rozstrzygnięty. Udoskonalana przez lata receptura margaryny pozwala nam jednak sądzić, że mamy do czynienia z coraz lepszym jakościowo produktem, który mimo iż nigdy oczywiście nie zastąpi masła, zawsze będzie jego silnym konkurentem.