Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- rondelek
- przesiewacz do mąki
- wałek
- 2 blachy o wymiarach ok. 40x30
- papier do pieczenia
- miskę
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170°C.
PRZYGOTOWANIE:
POLEWA ORZECHOWA:
KROK 1: ROZPUSZCZAMY MARGARYNĘ
Do rondelka wrzucamy pokrojoną margaryne i rozpuszczamy ją.
KROK 2: DODAJEMY CUKIER I MIÓD
Gdy margaryna będzie już ciekła, dodajemy cukier i miód. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu.
KROK 3: SIEKAMY ORZECHY
Orzechy siekamy drobno i wrzucamy je do rondelka i mieszamy. Gotujemy przez chwilę, a potem odstawiamy do wystudzenia.
CIASTO:
KROK 4: MIESZAMY MĄKĘ Z MARGARYNĄ
Mąkę i sodę przesiewamy wprost do miski. Kroimy margarynę i dodajemy ją do miski. Mieszamy.
KROK 5: DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Dodajemy do miski resztę składników na ciasto i wszystko razem zagniatamy.
KROK 6: DZIELIMY CIASTO
Ciasto dzielimy na 3 części, a potem każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt i delikatnie podsypujemy je mąką. Ciasto przekładamy na papier do pieczenia.
KROK 7: PIECZEMY CIASTO
Dwa prostokąty z ciasta pieczemy w piekarniku na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia przez ok. 10-12 minut. Gdy ciasto się upiecze, wyciągamy je z pieca i studzimy. Ściągamy jedną partię ciasta, aby móc upiec na niej kolejną partię ciasta. Na trzeci prostokąt nakładamy polewę orzechową i pieczemy przez 15 minut, a po upieczeniu wyciągamy go z pieca i studzimy.
MASA BUDYNIOWA:
KROK 8: GOTUJEMY BAZĘ NA BUDYŃ
Myjemy rondelek i osuszamy go. Następnie wlewamy do niego mleko (ok. 500 ml) i gotujemy je. Dodajemy cukier i mieszamy.
KROK 9: MIESZAMY BUDYŃ
Do kubka wlewamy resztę mleka i wsypujemy budyń oraz obie mąki. Mieszamy energicznie, aż nie będzie żadnych grudek.
KROK 10: PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ
Do rondelka wlewamy zawartość kubka i energicznie mieszamy. Gotujemy przez 2-3 minuty, a potem odstawiamy do wystygnięcia.
KROK 11: SKŁADAMY CIASTO
Gdy budyń całkiem wystygnie, nakładamy go na spód ciasta, który pozostał w formie. Rozsmarowywujemy go, a potem przekładamy kolejną porcją ciasta. Kolejny blat z ciasta smarujemy masą kajmakową (polecamy delikatnie ogrzać ją pod wrzątkiem, by była wystarczająco płynna). Przykrywamy warstwę ostatnim blatem ciasta, tym z orzechami. Można ciasto dodatkowo posypać pokruszonymi, solonymi orzeszkami ziemnymi.
KROK 12: CHŁODZIMY CIASTO
Gotowy Snickers wsuwamy do lodówki na 5-6 godzin, aby smaki się przegryzły i gotowe!
Zobacz podobne
przepisy
Baklawa grecka
Bardzo słodkie ciasto wypełnione mnóstwem bakalii i orzechów. Tradycyjny grecki smak, który jest w zasięgu Twojej ręki!
Dacquoise kakaowo-orzechowe
Deser obowiązkowy dla amatorów ciasteczek bezowych! W połączeniu ze słodkim kremem i orzechami smakuje doskonale!
Sernik nowojorski z orzechami pekan
Nowojorska klasyka w wydaniu Pawła Małeckiego! Poznaj przepis na sernik idealny! Wyjątkowo delikatny i kremowy na spodzie z herbatników.
Brownie kokosowe
Paweł nieco odszedł od klasyki i przygotował brownie z dodatkiem masy kokosowej!
Ciasto Snickers — proste i pyszne
Ciasto Snickers (pisane także Snikers) swoją nazwę zawdzięcza inspiracji popularnym batonem, który cieszy się olbrzymim uznaniem wśród miłośników słodkości. Chociaż nikt dokładnie nie wie, kto jako pierwszy wpadł na pomysł zrobienia wypieku o smaku tych batonów, to dziś Snikers jest ciastem powszechnie znanym i lubianym. Jego popularność zawdzięczamy zapewne wyjątkowemu połączeniu kajmaku, orzechów i kremowej, budyniowej masy. Snickers jest uniwersalnym wyborem na różnorodne okazje — od przyjęć ze znajomymi poprzez spotkania rodzinne czy urodziny.
Smak ciasta Snickers to prawdziwa uczta dla podniebienia. Warstwa lekkiego ciasta, połączona z kajmakiem, budyniem i chrupiącymi orzeszkami, tworzy wyjątkową kompozycję smaków, która na długo pozostaje w pamięci. Kluczowym elementem jest tutaj równowaga między słodyczą a lekką słonością orzeszków, co sprawia, że ciasto nie jest przesadnie słodkie. Ważne jest również, aby kajmak miał odpowiednią konsystencję — gładką, ale nie za rzadką, by idealnie łączył wszystkie warstwy.
Pomimo swojego efektownego wyglądu i bogactwa smaków, ciasto Snickers jest stosunkowo proste do wykonania. Wystarczy kilka podstawowych składników i trochę cierpliwości, by przygotować ten wspaniały deser. Gwarantujemy — to ciasto od razu stanie się hitem każdej imprezy!
Łatwy przepis na ciasto snickers
W jaki sposób przyrządzić pyszne ciasto Snikers z naszego przepisu? Przygotowanie przepisu na Snikersa to niezwykle prosty proces, który wymaga jedynie odrobiny cierpliwości i dobrych składników. Świeże, chrupiące orzechy oraz wysokiej jakości kajmak sprawią, że ciasto będzie smakować wyjątkowo.
Podczas przygotowywania masy budyniowej do przepisu na ciasto Snickers należy skupić się na jej dokładnym wymieszaniu, aby pozbyć się wszystkich grudek. Jeśli grudki się pojawią, warto przetrzeć masę przez sitko, aby uzyskać możliwie najbardziej gładką konsystencję. Budyń powinien być wystudzony przed nałożeniem go na ciasto, dzięki czemu łatwiej będzie rozprowadzić go po cieście. Przy składaniu ciasta należy zwrócić uwagę na to, by każda warstwa dobrze przylegała do drugiej, a wszystkie kremy czy masy były równomiernie rozsmarowane po całej powierzchni, co zapewni estetyczny wygląd ciasta.
Dla tych, którzy szukają jeszcze prostszej wersji, przepis na Snickersa bez pieczenia może być idealnym rozwiązaniem. Można przygotować ciasto na bazie herbatników, które zastąpią pieczone warstwy ciasta. W takim przypadku ważne jest, aby masa budyniowa i kajmakowa były odpowiednio gęste, aby ciasto miało odpowiednią strukturę. Niezależnie od tego, czy przyrządza się ciasto Snikers z naszego łatwego przepisu, czy wersję bez pieczenia, należy pamiętać, aby ciasto przed podaniem dobrze schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc, co pozwoli na idealne przegryzienie się smaków i utrzymanie jego kształtu.
Ciasto snickers wersja bez pieczenia
Przygotowanie ciasta Snickers bez pieczenia to doskonały sposób na szybki i prosty deser, który sprawdzi się w upalne dni. Aby przygotować ciasto Snickers bez pieczenia, należy przygotować kilka podstawowych składników i sprzęt. Potrzebne będą herbatniki, które będą podstawą ciasta, masło, cukier, masa kajmakowa, śmietana kremówka, orzeszki ziemne oraz czekolada do polewy. Jeśli chodzi o sprzęt, wystarczy mikser, rondel, miski, łopatka do mieszania i forma do ciasta, najlepiej prostokątna lub kwadratowa, wyłożona papierem do pieczenia.
Przy przygotowywaniu ciasta Snickers bez pieczenia na herbatnikach warto zwrócić uwagę na jakość używanych składników, szczególnie orzeszków ziemnych i czekolady. Ważne jest także, aby masa kajmakowa była odpowiednio gładka — w razie potrzeby można ją lekko podgrzać, aby łatwiej rozprowadzała się na herbatnikach. Podczas ubijania śmietany kremówki, należy pamiętać, aby była ona dobrze schłodzona, co ułatwi osiągnięcie odpowiedniej konsystencji. Można wspomóc się śmietan-fixem, który ułatwi ubijanie śmietany.
Do środka ciasta można dodać kilka dodatkowych składników, które wzbogacą smak i strukturę. Oprócz orzeszków ziemnych świetnie sprawdzą się kawałki czekolady lub karmelizowane orzechy, które dodadzą ciastu dodatkowej chrupkości. Można także pokusić się o dodanie warstwy bananów lub karmelowych ciasteczek, które nadadzą deserowi niepowtarzalnego charakteru. Układając warstwy herbatników, masy kajmakowej, orzeszków i ubitej śmietany,należy zadbać o równomierne rozprowadzenie składników.
Ciasto Snickers bez pieczenia z polewą czekoladową to prawdziwa uczta dla miłośników słodkości. Polewa czekoladowa, którą można przygotować z roztopionej czekolady i odrobiny śmietany kremówki, dopełni smak tego ciasta. Tak przygotowany deser wystarczy już potem wsadzić do lodówki i po kilku godzinach można cieszyć się pysznym, chłodnym, słodkim deserem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pierniki
- Kutia
- Kompot z suszu z cytryną
- Sernik piernikowy
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny makowiec
- Ciasto na pierogi
- Wegańska ryba po grecku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Błyskawiczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
18 dni temu
Wyszedł smacznie ale w przepisie jest pominięty krok by ciasto stało się ciemne jak na zdjęciu
odpowiedz
31 dni temu
Chyba jeszcze kakao do biszkoptu? Nie ma w skladnikach
odpowiedz