![Dacquoise kakaowo-orzechowe Dacquoise kakaowo-orzechowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/af351811c140-b8b521915f34-Pawel-Malecki-Daquase-czekoladowo-orzechowy_22169_01.12.16_AB_81432_rgb_ok.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 100°C
Krok 1: Ubijamy białka
Białka w temperaturze pokojowej ubijamy na puszystą pianę. Stopniowo dodajemy cukier. W misce mieszamy przesiany cukier puder i uprażone na suchej patelni, a następnie posiekane orzechy. Dodajemy do ubitych białek i dokładnie mieszamy.
Krok 2: Suszymy bezę
Masę dzielimy na dwie równe części i rozsmarowujemy ją na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, tworząc koła o średnicy ok. 20 cm. Jeden blat starannie wygładzamy, na drugim tworzymy ozdobne wybrzuszenia. Bezy suszymy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 90-100°C przez 2,5-3 godziny. Co jakiś czas blachy zamieniamy miejscami.
Krok 3: Przekładamy bezy kremem
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy. Serek mieszamy dokładnie z kremem orzechowo-czekoladowym, następnie dodajemy ubitą śmietankę. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Gotowe blaty bezowe studzimy, przekładamy kremem i posypujemy kakao.
Zobacz podobne
przepisy
Placek ze śliwkami i bezą
Puszyste ciasto ze świeżymi owocami, kruszonką i chrupiącą bezą. Prosty przepis, który gwarantuje rewelacyjny smak.
![Placek ze śliwkami i bezą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d42bc9566ce2-039855f173-sliwki.webp)
Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
Kruchy spód, masa makowa, warstwa bezy i złocista kruszonka – to one tworzą wyśmienite ciasto! Goście będą zachwyceni.
![Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7235db70b319-ded5f92b41-KW_14_Makowiec-na-kruchym-spodzie_17239_S_302558_960x540px.webp)
Sernik na kruchym cieście z bezą
Sernik smakuje zawsze - od święta i bez okazji. Dlatego koniecznie wypróbuj przepis na sernik z chrupiącą bezą!
![Sernik na kruchym cieście z bezą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f0e71c7c4c5f-4623a9214b-KW_52_Sernik_na_kruchym_ciescie_z_bakaliami_368965_RGB_OK_1250x700.webp)
Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą
Pyszne ciasto z rabarbarem i malinami, skrytymi pod warstwą chrupiącej puszystej bezy!
![Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d18bba8eb380-facd0040a5-1250x700_KW_18_CUKIERNIK_CIASTO-RABARBAROWO_MALINOWE-Z-BEZA_20056_S_77651_rgb_ok.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Strudel jabłkowo-marchewkowy
- Makaron z bazyliowym pesto z orzechami nerkowca
- Owocowe szaszłyki
- Arbuzowe szaleństwo
- Bożonarodzeniowe ciasto miodowe
- Szaszłyki z warzywami i ananasem
- Tarta z kremem katalońskim
- Zupa z kapusty i ziemniaków z łososiem
- Sałatka szwajcarska z serem gruyère i orzechami włoskimi
- Mieszanka na ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe
- Jogurt z miodem i sałatką z moreli
- Babeczki marchewkowe z kremem lawendowym
- Ciasteczka owsiane z mango
- Deser wegański à la snickers
- Deser z mango i jogurtem greckim
- Pudding brzoskwiniowy
- Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
- Kruche tarty z groszkiem
- Podudzia kurczaka z grilla marynowane w soku z pomarańczy
- Ciasto à la 3 Bit
- Kanapka z pastrami
- Wegańskie curry z kalafiora z mango (z nerkowcami)
- Spaghetti cake
- Minifrittaty ze szpinakiem, pomidorami i kozim serem
- Tort naleśnikowy XXL
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Sałatka z kaczką, pistacjami i pomarańczą
- Filet teriyaki z ananasem
- Rogaliki z makiem
Komentarze (17)
2382 dni temu
Ja marzę ujrzeć ciasto względnie bezpieczne dla cukrzyka.
odpowiedz
2322 dni temu
racja - trzeba szukać w innych serwisach. ale ten tort wygląda obłędnie - pozostaje najeść się wzrokiem
2752 dni temu
Czy beza nie opada przez wmieszanie orzechów?
odpowiedz
2752 dni temu
Radzimy postępować zgodnie z przepisem, pamiętając o odpowiedniej temperaturze białek, a beza wyjdzie :)
2752 dni temu
Będę wystarczy piec ok. 90 minut- pierwsze 5 minut w 180 stopniach i dalej jak w przepisie. Do białek można dodać 2 łyżki brązowego cukru i łyżeczkę octu winnego białego. Smacznego;-)
odpowiedz
2753 dni temu
Proszę o przepis na babkę migdałowa lub ciasto czekoladowe na gorzkiej czekoladzie z marcepanem.
odpowiedz
2753 dni temu
Czy zamiast słodkiego kremu czekoladowego i w mojej opinii niezdrowego, mogę użyć np. naturalnego masła orzechowego i dosłodzić np. syropem klonowym?
odpowiedz
2752 dni temu
Zmieni to smak kremu, jednak możesz spróbować takiego połączenia :)
2754 dni temu
Co to za krem kakaowo-orzechowy w składnikach do kremu? :)
odpowiedz
2753 dni temu
Paulino, to krem Choco Nussa, który kupisz w Lidlu :) Paweł dokładnie pokazuje go na filmie!
2753 dni temu
Ah ok! Czytałam przepis na telefonie i nie mogłam odtworzyć filmiku. Dziękuję za odpowiedź:)
2753 dni temu
Stawiam na Nutellę lub coś Nutellopodobnego marki Lidl
2753 dni temu
Np. Nutella
2753 dni temu
jakiś nutellopodobny I guess
2755 dni temu
Poszukuję przepisu na krem (w wersji białej i czekoladowej) który będzie nadawał się do sklejania ciastek, domowych markizów. Czy może ktoś mi pomóc w tych poszukiwaniach. Dziękuję :-)
odpowiedz
2755 dni temu
Proszę podać ile prażonych orzechów laskowych należy dodać do bezy.
odpowiedz
2755 dni temu
Ilość orzechów można modyfikować, według własnego uznania :)
zobacz wszystkie