
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 100°C
Krok 1: Ubijamy białka
Białka w temperaturze pokojowej ubijamy na puszystą pianę. Stopniowo dodajemy cukier. W misce mieszamy przesiany cukier puder i uprażone na suchej patelni, a następnie posiekane orzechy. Dodajemy do ubitych białek i dokładnie mieszamy.
Krok 2: Suszymy bezę
Masę dzielimy na dwie równe części i rozsmarowujemy ją na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, tworząc koła o średnicy ok. 20 cm. Jeden blat starannie wygładzamy, na drugim tworzymy ozdobne wybrzuszenia. Bezy suszymy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 90-100°C przez 2,5-3 godziny. Co jakiś czas blachy zamieniamy miejscami.
Krok 3: Przekładamy bezy kremem
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy. Serek mieszamy dokładnie z kremem orzechowo-czekoladowym, następnie dodajemy ubitą śmietankę. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Gotowe blaty bezowe studzimy, przekładamy kremem i posypujemy kakao.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto na pierogi
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Boczek pieczony
- Makówki śląskie
- Guacamole
- Zupa grzybowa z makaronem
- Świąteczne pierniczki
- Burek ze szpinakiem
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ryba po japońsku
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ryba z piekarnika
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Barszcz czerwony z ziemniakami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (17)
2826 dni temu
Ja marzę ujrzeć ciasto względnie bezpieczne dla cukrzyka.
Odpowiedz
2766 dni temu
racja - trzeba szukać w innych serwisach. ale ten tort wygląda obłędnie - pozostaje najeść się wzrokiem
3196 dni temu
Czy beza nie opada przez wmieszanie orzechów?
Odpowiedz
3196 dni temu
Radzimy postępować zgodnie z przepisem, pamiętając o odpowiedniej temperaturze białek, a beza wyjdzie :)
3196 dni temu
Będę wystarczy piec ok. 90 minut- pierwsze 5 minut w 180 stopniach i dalej jak w przepisie. Do białek można dodać 2 łyżki brązowego cukru i łyżeczkę octu winnego białego. Smacznego;-)
Odpowiedz
3197 dni temu
Proszę o przepis na babkę migdałowa lub ciasto czekoladowe na gorzkiej czekoladzie z marcepanem.
Odpowiedz
3197 dni temu
Czy zamiast słodkiego kremu czekoladowego i w mojej opinii niezdrowego, mogę użyć np. naturalnego masła orzechowego i dosłodzić np. syropem klonowym?
Odpowiedz
3196 dni temu
Zmieni to smak kremu, jednak możesz spróbować takiego połączenia :)
3198 dni temu
Co to za krem kakaowo-orzechowy w składnikach do kremu? :)
Odpowiedz
3197 dni temu
Paulino, to krem Choco Nussa, który kupisz w Lidlu :) Paweł dokładnie pokazuje go na filmie!
3197 dni temu
Ah ok! Czytałam przepis na telefonie i nie mogłam odtworzyć filmiku. Dziękuję za odpowiedź:)
3197 dni temu
Stawiam na Nutellę lub coś Nutellopodobnego marki Lidl
3197 dni temu
Np. Nutella
3197 dni temu
jakiś nutellopodobny I guess
3199 dni temu
Poszukuję przepisu na krem (w wersji białej i czekoladowej) który będzie nadawał się do sklejania ciastek, domowych markizów. Czy może ktoś mi pomóc w tych poszukiwaniach. Dziękuję :-)
Odpowiedz
3199 dni temu
Proszę podać ile prażonych orzechów laskowych należy dodać do bezy.
Odpowiedz
3199 dni temu
Ilość orzechów można modyfikować, według własnego uznania :)
zobacz wszystkie