Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 100°C
Krok 1: Ubijamy białka
Białka w temperaturze pokojowej ubijamy na puszystą pianę. Stopniowo dodajemy cukier. W misce mieszamy przesiany cukier puder i uprażone na suchej patelni, a następnie posiekane orzechy. Dodajemy do ubitych białek i dokładnie mieszamy.
Krok 2: Suszymy bezę
Masę dzielimy na dwie równe części i rozsmarowujemy ją na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, tworząc koła o średnicy ok. 20 cm. Jeden blat starannie wygładzamy, na drugim tworzymy ozdobne wybrzuszenia. Bezy suszymy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 90-100°C przez 2,5-3 godziny. Co jakiś czas blachy zamieniamy miejscami.
Krok 3: Przekładamy bezy kremem
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy. Serek mieszamy dokładnie z kremem orzechowo-czekoladowym, następnie dodajemy ubitą śmietankę. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Gotowe blaty bezowe studzimy, przekładamy kremem i posypujemy kakao.
Zobacz podobne
przepisy
Placek ze śliwkami i bezą
Puszyste ciasto ze świeżymi owocami, kruszonką i chrupiącą bezą. Prosty przepis, który gwarantuje rewelacyjny smak.
Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
Kruchy spód, masa makowa, warstwa bezy i złocista kruszonka – to one tworzą wyśmienite ciasto! Goście będą zachwyceni.
Sernik na kruchym cieście z bezą
Sernik smakuje zawsze - od święta i bez okazji. Dlatego koniecznie wypróbuj przepis na sernik z chrupiącą bezą!
Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą
Pyszne ciasto z rabarbarem i malinami, skrytymi pod warstwą chrupiącej puszystej bezy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ryba po japońsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sernik krakowski
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto marchewkowe
- Kompot z suszu z cytryną
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Sernik piernikowy
- Domek z piernika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (17)
2520 dni temu
Ja marzę ujrzeć ciasto względnie bezpieczne dla cukrzyka.
odpowiedz
2460 dni temu
racja - trzeba szukać w innych serwisach. ale ten tort wygląda obłędnie - pozostaje najeść się wzrokiem
2890 dni temu
Czy beza nie opada przez wmieszanie orzechów?
odpowiedz
2890 dni temu
Radzimy postępować zgodnie z przepisem, pamiętając o odpowiedniej temperaturze białek, a beza wyjdzie :)
2890 dni temu
Będę wystarczy piec ok. 90 minut- pierwsze 5 minut w 180 stopniach i dalej jak w przepisie. Do białek można dodać 2 łyżki brązowego cukru i łyżeczkę octu winnego białego. Smacznego;-)
odpowiedz
2891 dni temu
Proszę o przepis na babkę migdałowa lub ciasto czekoladowe na gorzkiej czekoladzie z marcepanem.
odpowiedz
2891 dni temu
Czy zamiast słodkiego kremu czekoladowego i w mojej opinii niezdrowego, mogę użyć np. naturalnego masła orzechowego i dosłodzić np. syropem klonowym?
odpowiedz
2890 dni temu
Zmieni to smak kremu, jednak możesz spróbować takiego połączenia :)
2891 dni temu
Co to za krem kakaowo-orzechowy w składnikach do kremu? :)
odpowiedz
2891 dni temu
Paulino, to krem Choco Nussa, który kupisz w Lidlu :) Paweł dokładnie pokazuje go na filmie!
2891 dni temu
Ah ok! Czytałam przepis na telefonie i nie mogłam odtworzyć filmiku. Dziękuję za odpowiedź:)
2891 dni temu
Stawiam na Nutellę lub coś Nutellopodobnego marki Lidl
2891 dni temu
Np. Nutella
2891 dni temu
jakiś nutellopodobny I guess
2893 dni temu
Poszukuję przepisu na krem (w wersji białej i czekoladowej) który będzie nadawał się do sklejania ciastek, domowych markizów. Czy może ktoś mi pomóc w tych poszukiwaniach. Dziękuję :-)
odpowiedz
2893 dni temu
Proszę podać ile prażonych orzechów laskowych należy dodać do bezy.
odpowiedz
2893 dni temu
Ilość orzechów można modyfikować, według własnego uznania :)
zobacz wszystkie