zobacz film Dacquoise kakaowo-orzechowe

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • mikser
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 100°C

Krok 1: Ubijamy białka

Białka w temperaturze pokojowej ubijamy na puszystą pianę. Stopniowo dodajemy cukier. W misce mieszamy przesiany cukier puder i uprażone na suchej patelni, a następnie posiekane orzechy. Dodajemy do ubitych białek i dokładnie mieszamy.

Krok 2: Suszymy bezę  

Masę dzielimy na dwie równe części i rozsmarowujemy ją na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, tworząc koła o średnicy ok. 20 cm. Jeden blat starannie wygładzamy, na drugim tworzymy ozdobne wybrzuszenia. Bezy suszymy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 90-100°C przez 2,5-3 godziny. Co jakiś czas blachy zamieniamy miejscami.

Krok 3: Przekładamy bezy kremem

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy. Serek mieszamy dokładnie z kremem orzechowo-czekoladowym, następnie dodajemy ubitą śmietankę. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Gotowe blaty bezowe studzimy, przekładamy kremem i posypujemy kakao.  

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (17)

Avatar
  • Gość Gość
    2499 dni temu
    Ja marzę ujrzeć ciasto względnie bezpieczne dla cukrzyka.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2439 dni temu
    racja - trzeba szukać w innych serwisach. ale ten tort wygląda obłędnie - pozostaje najeść się wzrokiem
  • Gość Gość
    2869 dni temu
    Czy beza nie opada przez wmieszanie orzechów?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2869 dni temu
    Radzimy postępować zgodnie z przepisem, pamiętając o odpowiedniej temperaturze białek, a beza wyjdzie :)
  • Gość Gość
    2869 dni temu
    Będę wystarczy piec ok. 90 minut- pierwsze 5 minut w 180 stopniach i dalej jak w przepisie. Do białek można dodać 2 łyżki brązowego cukru i łyżeczkę octu winnego białego. Smacznego;-)

    odpowiedz

  • Makowiec Makowiec
    2870 dni temu
    Proszę o przepis na babkę migdałowa lub ciasto czekoladowe na gorzkiej czekoladzie z marcepanem.

    odpowiedz

  • Makowiec Makowiec
    2870 dni temu
    Czy zamiast słodkiego kremu czekoladowego i w mojej opinii niezdrowego, mogę użyć np. naturalnego masła orzechowego i dosłodzić np. syropem klonowym?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2870 dni temu
    Zmieni to smak kremu, jednak możesz spróbować takiego połączenia :)
  • Paulina Paulina
    2871 dni temu
    Co to za krem kakaowo-orzechowy w składnikach do kremu? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2870 dni temu
    Paulino, to krem Choco Nussa, który kupisz w Lidlu :) Paweł dokładnie pokazuje go na filmie!
  • Paulina Paulina
    2870 dni temu
    Ah ok! Czytałam przepis na telefonie i nie mogłam odtworzyć filmiku. Dziękuję za odpowiedź:)
  • Gość Gość
    2870 dni temu
    Stawiam na Nutellę lub coś Nutellopodobnego marki Lidl
  • Gość Gość
    2870 dni temu
    Np. Nutella
  • Kaczka Kaczka
    2870 dni temu
    jakiś nutellopodobny I guess
  • Matylda Matylda
    2872 dni temu
    Poszukuję przepisu na krem (w wersji białej i czekoladowej) który będzie nadawał się do sklejania ciastek, domowych markizów. Czy może ktoś mi pomóc w tych poszukiwaniach. Dziękuję :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2872 dni temu
    Proszę podać ile prażonych orzechów laskowych należy dodać do bezy.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2872 dni temu
    Ilość orzechów można modyfikować, według własnego uznania :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!