Sernik na kruchym cieście z bezą

Krystyna z Wielkopolski

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • mikser
  • prostokątną formę 24 x 36 cm
  • papier do pieczenia
  • folię spożywczą
  • tarkę o dużych oczkach
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C

KROK 1

Sernik na kruchym cieście z bezą - wyrabiamy ciasto

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy żółtka oraz pokrojoną w kostkę margarynę. Dokładnie wyrabiamy. Spód formy wyłożonej papierem do pieczenia wylepiamy niezbyt grubą warstwą ciasta. Pozostałą część ciasta szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika.

 

KROK 2

Sernik na kruchym cieście z bezą - robimy masę

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i jajkiem na jednolitą masę. Cały czas mieszając, stopniowo dodajemy twaróg oraz budyń. Masę wylewamy na ciasto. Układamy pokrojone w plasterki, dokładnie odsączone brzoskwinie (opcjonalnie).

 

KROK 3

Sernik na kruchym cieście z bezą - ubijamy białka

Białka ubijamy na sztywną pianę. Na koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia. Bezę wykładamy na masę serową, tworząc nieregularne fale. Schłodzone ciasto wyjmujemy z folii i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Równomiernie posypujemy powierzchnię bezy. Pieczemy 60 minut w temperaturze 190°C. Wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (35)

Avatar
  • Mazia Mazia
    190 dni temu
    Ile białek do bezy potrzebnych ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    190 dni temu
    Do przygotowania bezy potrzeba 5 białek :)
  • lidielba lidielba
    1748 dni temu
    Beza wyszła mi gumowa. Co zrobić? Z wierzchu gumowa w środku lepka..

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1747 dni temu
    Teraz to już nic nie da się zrobić. Beza jest trudnym wypiekiem. Ważne jest to, by piekarnik trzymał równo temperaturę. Samo ubicie bezy jest ważne, żeby nie przebić białek. Białka powinny być w temperaturze pokojowej. Dodatkowo ubitą bezę trzeba natychmiast piec. Beza jest takim wypiekiem, gdzie trening czyni mistrza :) Ważne jest również przechowywanie - trzymacie ciasta w lodówce niestety spowoduje, że beza rozmięknie :)
  • Gość Gość
    2121 dni temu
    Ile gramow to ,,jedna kostka" margaryny? Mieszkam zagranica, tutaj maslo i margaryna sa w roznych rozmiarach.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2121 dni temu
    Jedna kostka to 200 g.
  • Gość Gość
    2479 dni temu
    Nie trzeba podpiekać spodu,na surowy dać ser?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2479 dni temu
    Podpiekanie spodu nie jest koniecznie, jeśli jednak chcesz, żeby był bardziej chrupiący, możesz nakłuć spód widelcem i podpiec około 10 minut, przed wyłożeniem masy serowej :)
  • Gość Gość
    2842 dni temu
    Czy do tego przepisu można dodać ser z wiadereczka - taka masa serowa?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2842 dni temu
    Może być :)
  • Nikkaa Nikkaa
    2811 dni temu
    można, bo sama tak spróbowałam :)
  • Gość Gość
    3083 dni temu
    Dziś upiekłam - tyle że bez brzoskwin - PYCHA! Po prostu wygląd i smak - rewelacyjne!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3083 dni temu
    Liczymy, że to nie ostatni nasz przepis na Twoim stole! :)
  • Gość Gość
    3092 dni temu
    Piekłam sernik ponad godzinkę i nadal mam surową masę serową :(.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3091 dni temu
    Jeśli po godzinie sernik się nie ściął, należy wydłużyć czas pieczenia. Trzeba pamiętać, że każdy piekarnik można grzać nieco inaczej. Poza tym masa sernikowa nabiera stałej konsystencji po całkowitym wystudzeniu.
  • Gość Gość
    3113 dni temu
    Dlaczego tylko 20 porcji ? Powinno być 40 .

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3113 dni temu
    Pycha, na święta Bożego narodzenia piekłam bez brzoskwiń . Dzisiaj pieke z .

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3113 dni temu
    Kiedy trzeba rozgrzać piekarnik

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3111 dni temu
    Wszystko zależy od tego jak szybko rozgrzewa się Twój piekarnik oraz od tego jak szybko przygotowujesz ciasto :) Ciasto wstawiamy do rozgrzanego już piekarnika.
  • Autor Autor
    3115 dni temu
    Czy do sera dodajemy tylko 1 jajko?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3111 dni temu
    Tak :)
  • Gość Gość
    3121 dni temu
    CZY BIAŁKA NAJPIERW UBIĆ NA SZTYWNO I NASTĘPNIE DODAĆ CUKIER I ZNOWU UBIJAĆ CZY PODCZAS UBIJANIA DODAĆ CUKIER I KOLEJNO UBIĆ NA SZTYWNĄ MASĘ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3119 dni temu
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo dosypujemy cukier i nadal ubijamy.
  • Gość Gość
    3145 dni temu
    Czy spod sernika na pewno nie wyjdzie surowy jesli bede piec go jednoczesnie z masa serowa?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3145 dni temu
    Nie wyjdzie :) Jednak dla pewności możesz go chwilę podpiec bez masy serowej :)
  • Gość Gość
    2728 dni temu
    WYJDZIE !!!!! UWAGA!! albo przepis jest żle podany albo wszystko zależy od piekarnika ! mi podczas pieczenia dosłownie przypiekła się góra oraz beza. wydaje mi się iz 60 min na 190 stopni to bardzo dużo!!. radzę najpierw przypiec spód z masą serową i dopiero później na ok 15 min przed końcem pieczenia dodać bezę i posypać kruszonką,. Zresztą jak się poczyta to wszystkie serniki z bezą takl sie robi. Beza po 60 min si e po prostu przypali a ser bedzie niedopieczony! drogi Lidlu ! proszę bardzo proszę udzielać rzetelnych informacji odnośnie pieczenia !
  • Gość Gość
    3189 dni temu
    Ekstra przepis

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3113 dni temu
    Zgadzam się
  • Ewelina Ewelina
    3197 dni temu
    Sernik z beza pyszny i prosty do zrobienia.Polecam pycha

    odpowiedz

  • Loovi Loovi
    3201 dni temu
    Polecam! Sernik wyszedł bardzo smaczny, upiekłam go na Święta i być może powtórzę jeszcze kiedyś :) Co do pieczenia to po ok. 20 minutach zmniejszyłam jednak temperaturę do 160 stopni i włączyłam termoobieg. Następnym razem dodam też odrobinę mniej cukru.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3207 dni temu
    Właśnie upiekłam. Jak narazie mmogę stwierdzić że straszie się spiekł na górze. Dlaczego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3203 dni temu
    Drogi Gościu, ciasto należy obserwować podczas pieczenia. Jeśli widać, ze jest zbyt mocno spieczone, należy wyjąć je wcześniej z piekarnika bądź zmniejszyć temperaturę.
  • Gość Gość
    3208 dni temu
    Co to za sernik z 1jajkiem?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3113 dni temu
    Nie więm .
  • Gość Gość
    2811 dni temu
    jakim jedynym jajkiem? w cieście jest 5 żółtek i beza z 5 białek. Ja używam już gotowego serka do sernika i 1 jajko w zupełności wystarczy, bo budyń dodatkowo to wszystko wiąże...

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!