
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- mikser
- prostokątną formę 24 x 36 cm
- papier do pieczenia
- folię spożywczą
- tarkę o dużych oczkach
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C
KROK 1
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy żółtka oraz pokrojoną w kostkę margarynę. Dokładnie wyrabiamy. Spód formy wyłożonej papierem do pieczenia wylepiamy niezbyt grubą warstwą ciasta. Pozostałą część ciasta szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika.
KROK 2
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i jajkiem na jednolitą masę. Cały czas mieszając, stopniowo dodajemy twaróg oraz budyń. Masę wylewamy na ciasto. Układamy pokrojone w plasterki, dokładnie odsączone brzoskwinie (opcjonalnie).
KROK 3
Białka ubijamy na sztywną pianę. Na koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia. Bezę wykładamy na masę serową, tworząc nieregularne fale. Schłodzone ciasto wyjmujemy z folii i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Równomiernie posypujemy powierzchnię bezy. Pieczemy 60 minut w temperaturze 190°C. Wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach.
Zobacz podobne
przepisy
Sernik piernikowy
Sernik czy piernik? Najlepiej… jedno i drugie! Pyszne ciasto łączące w sobie smaki obu wypieków zrobisz w kilka chwil!

Aromatyczna strucla serowa
Tradycyjny wypiek na bazie ciasta drożdżowego wzbogacony słodkim twarogiem, pachnącym cynamonem i bakaliami. Pychota!

Świąteczny sernik z karmelizowanymi jabłkami
Aromatyczny, cynamonowy spód, warstwa masy serowej, słodkie, prażone jabłka i chrupiące orzechy. To musi być pyszne!

Sernik z wiśniami
Klasyczne ciasto z dodatkiem soczystych wiśni udekorowane pianą z białek i cukrem pudrem. Smak, którego się nie zapomina!

Zobacz przepisy
na lato
- Musaka grecka
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Ciasto drożdżowe - przepis podstawowy
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Risotto z cukinią
- Pulpety w sosie własnym
- Rogaliki z ciasta francuskiego
- Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
- Zapiekanka ziemniaczana
- Spaghetti bolognese
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Chlebek bananowy
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Kartacze z mięsem
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Ramen
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Kurczak po tajsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (35)
459 dni temu
Ile białek do bezy potrzebnych ?
odpowiedz
459 dni temu
Do przygotowania bezy potrzeba 5 białek :)
2017 dni temu
Beza wyszła mi gumowa. Co zrobić? Z wierzchu gumowa w środku lepka..
odpowiedz
2016 dni temu
Teraz to już nic nie da się zrobić. Beza jest trudnym wypiekiem. Ważne jest to, by piekarnik trzymał równo temperaturę. Samo ubicie bezy jest ważne, żeby nie przebić białek. Białka powinny być w temperaturze pokojowej. Dodatkowo ubitą bezę trzeba natychmiast piec. Beza jest takim wypiekiem, gdzie trening czyni mistrza :) Ważne jest również przechowywanie - trzymacie ciasta w lodówce niestety spowoduje, że beza rozmięknie :)
2390 dni temu
Ile gramow to ,,jedna kostka" margaryny? Mieszkam zagranica, tutaj maslo i margaryna sa w roznych rozmiarach.
odpowiedz
2390 dni temu
Jedna kostka to 200 g.
2748 dni temu
Nie trzeba podpiekać spodu,na surowy dać ser?
odpowiedz
2748 dni temu
Podpiekanie spodu nie jest koniecznie, jeśli jednak chcesz, żeby był bardziej chrupiący, możesz nakłuć spód widelcem i podpiec około 10 minut, przed wyłożeniem masy serowej :)
3111 dni temu
Czy do tego przepisu można dodać ser z wiadereczka - taka masa serowa?
odpowiedz
3111 dni temu
Może być :)
3081 dni temu
można, bo sama tak spróbowałam :)
3352 dni temu
Dziś upiekłam - tyle że bez brzoskwin - PYCHA! Po prostu wygląd i smak - rewelacyjne!
odpowiedz
3352 dni temu
Liczymy, że to nie ostatni nasz przepis na Twoim stole! :)
3361 dni temu
Piekłam sernik ponad godzinkę i nadal mam surową masę serową :(.
odpowiedz
3360 dni temu
Jeśli po godzinie sernik się nie ściął, należy wydłużyć czas pieczenia. Trzeba pamiętać, że każdy piekarnik można grzać nieco inaczej. Poza tym masa sernikowa nabiera stałej konsystencji po całkowitym wystudzeniu.
3382 dni temu
Dlaczego tylko 20 porcji ? Powinno być 40 .
odpowiedz
3382 dni temu
Pycha, na święta Bożego narodzenia piekłam bez brzoskwiń . Dzisiaj pieke z .
odpowiedz
3382 dni temu
Kiedy trzeba rozgrzać piekarnik
odpowiedz
3380 dni temu
Wszystko zależy od tego jak szybko rozgrzewa się Twój piekarnik oraz od tego jak szybko przygotowujesz ciasto :) Ciasto wstawiamy do rozgrzanego już piekarnika.
3384 dni temu
Czy do sera dodajemy tylko 1 jajko?
odpowiedz
3380 dni temu
Tak :)
3390 dni temu
CZY BIAŁKA NAJPIERW UBIĆ NA SZTYWNO I NASTĘPNIE DODAĆ CUKIER I ZNOWU UBIJAĆ CZY PODCZAS UBIJANIA DODAĆ CUKIER I KOLEJNO UBIĆ NA SZTYWNĄ MASĘ?
odpowiedz
3388 dni temu
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo dosypujemy cukier i nadal ubijamy.
3414 dni temu
Czy spod sernika na pewno nie wyjdzie surowy jesli bede piec go jednoczesnie z masa serowa?
odpowiedz
3414 dni temu
Nie wyjdzie :) Jednak dla pewności możesz go chwilę podpiec bez masy serowej :)
2998 dni temu
WYJDZIE !!!!! UWAGA!! albo przepis jest żle podany albo wszystko zależy od piekarnika ! mi podczas pieczenia dosłownie przypiekła się góra oraz beza. wydaje mi się iz 60 min na 190 stopni to bardzo dużo!!. radzę najpierw przypiec spód z masą serową i dopiero później na ok 15 min przed końcem pieczenia dodać bezę i posypać kruszonką,. Zresztą jak się poczyta to wszystkie serniki z bezą takl sie robi. Beza po 60 min si e po prostu przypali a ser bedzie niedopieczony! drogi Lidlu ! proszę bardzo proszę udzielać rzetelnych informacji odnośnie pieczenia !
3458 dni temu
Ekstra przepis
odpowiedz
3382 dni temu
Zgadzam się
3466 dni temu
Sernik z beza pyszny i prosty do zrobienia.Polecam pycha
odpowiedz
3471 dni temu
Polecam! Sernik wyszedł bardzo smaczny, upiekłam go na Święta i być może powtórzę jeszcze kiedyś :) Co do pieczenia to po ok. 20 minutach zmniejszyłam jednak temperaturę do 160 stopni i włączyłam termoobieg. Następnym razem dodam też odrobinę mniej cukru.
odpowiedz
3476 dni temu
Właśnie upiekłam. Jak narazie mmogę stwierdzić że straszie się spiekł na górze. Dlaczego?
odpowiedz
3472 dni temu
Drogi Gościu, ciasto należy obserwować podczas pieczenia. Jeśli widać, ze jest zbyt mocno spieczone, należy wyjąć je wcześniej z piekarnika bądź zmniejszyć temperaturę.
3477 dni temu
Co to za sernik z 1jajkiem?
odpowiedz
3382 dni temu
Nie więm .
3081 dni temu
jakim jedynym jajkiem? w cieście jest 5 żółtek i beza z 5 białek. Ja używam już gotowego serka do sernika i 1 jajko w zupełności wystarczy, bo budyń dodatkowo to wszystko wiąże...
zobacz wszystkie