Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- keksówkę
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175-180°C
Przygotuj wcześniej
- Masło i jajka wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem – powinny nabrać temperatury pokojowej.
KROK 1: Ucieramy masło
Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy nasionka z laski wanilii i dalej ucieramy. Stopniowo dodajemy jajka.
KROK 2: Dodajemy suche składniki
Mąkę pszenną łączymy z mączką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy je do ucieranego masła. Na końcu dolewamy sok wyciśnięty z pomarańczy i całość dokładnie mieszamy.
KROK 3: Ciasto dzielimy na dwie części
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy herbatę matcha (jeśli chcemy uzyskać intensywniejszy kolor, można dodać więcej herbaty, ale smak również będzie intensywniejszy), a do drugiej otartą skórkę z pomarańczy. Obydwie masy umieszczamy na przemian w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
KROK 4: Pieczemy babkę
Pieczemy ciasto w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175-180°C około 60 minut. Przed wyjęciem babki z piekarnika sprawdzamy za pomocą patyczka, czy jest upieczona.
KROK 5: Nakładamy serek
Na wystudzoną babkę nakładamy serek homogenizowany wymieszany z cukrem pudrem (można dodać także skórkę pomarańczową). Posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z herbatą matcha.
Zobacz podobne
przepisy
Babka wielkanocna
Najlepszy przepis na babę, która zachwyci smakiem Ciebie i Twoich bliskich! Pyszna, puszysta i udaje się za każdym razem!
Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
Ciekawy sposób na pyszną babkę, którą przygotujesz bez pieczenia! Podawaj ją z polewą waniliową i kandyzowanymi owocami.
Limonkowa babka majonezowa
W święta postaw na łatwe w przygotowaniu wypieki i zachwyć się wyśmienitą babką z limonkowym lukrem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik z kajmakiem i migdałami
- Gołąbki z kiszonej kapusty
- Kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru
- Pierogi z jagodami
- Pizza z mielonym mięsem (lahmacun)
- Babka orzechowa z polewą rumową
- Tarta z burakiem
- Karmelowy sernik z rosą
- Ciasto o smaku coli
- Tort z arbuza
- Babka bezglutenowa z lukrem malinowym
- Mazurek z kremem pistacjowym
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Mochi z zieloną herbatą z matcha
- Tarta Tatin z szalotkami i serem pleśniowym
- Ciasto na pizzę
- Pieczony kalafior z sosem tahini, granatem i pistacjami
- Fondant czekoladowy – lava cake
- Minifrittaty ze szpinakiem, pomidorami i kozim serem
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Grillowany schab z brzoskwiniową salsą
- Przecier z marchewki
- Ciasto z gruszkami – przepis
- Szybki sorbet z owoców leśnych z posypką z limonki
- Spaghetti z pomidorami i pastą z sera ricotta
- Bób z boczkiem
- Lizaki czekoladowo-truskawkowe
- Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
- Faszerowana pizza z grilla
- Spaghetti z królikiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
356 dni temu
Jakiej wielkości jajek użyć? I ile powinno być soku z pomarańczy? Niestety z tego przepisu udało mi się upiec najgorszego zakalca w dziejach się zastanawiam co poszło nie tak.
odpowiedz
355 dni temu
W tym przepisie sprawdzą się jajka w rozmiarze M. Potrzebny jest sok z całej pomarańczy, chociaż powinien to być raczej mniejszy owoc. Zakalec w przypadku takiej babki mógł powstać z powodu niedostatecznego utarcia masła z cukrem (masa powinna być jasna, prawie biała i puszysta), zbyt długiego mieszania ciasta po dodaniu do niego mąki lub otwierania piekarnika podczas pieczenia.
2003 dni temu
Czy pasowałaby do tej babki polewa czekoladowa?
odpowiedz
2003 dni temu
Jak najbardziej, możesz spróbować takiego połączenia smaków!