zobacz film Babka z herbatą matcha

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • keksówkę
  • mikser
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175-180°C

Przygotuj wcześniej

  • Masło i jajka wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem – powinny nabrać temperatury pokojowej.

KROK 1: Ucieramy masło

Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy nasionka z laski wanilii i dalej ucieramy. Stopniowo dodajemy jajka.

KROK 2: Dodajemy suche składniki

Mąkę pszenną łączymy z mączką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy je do ucieranego masła. Na końcu dolewamy sok wyciśnięty z pomarańczy i całość dokładnie mieszamy.

KROK 3: Ciasto dzielimy na dwie części

Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy herbatę matcha (jeśli chcemy uzyskać intensywniejszy kolor, można dodać więcej herbaty, ale smak również będzie intensywniejszy), a do drugiej otartą skórkę z pomarańczy. Obydwie masy umieszczamy na przemian w formie wyłożonej papierem do pieczenia.

KROK 4: Pieczemy babkę

Pieczemy ciasto w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175-180°C około 60 minut. Przed wyjęciem babki z piekarnika sprawdzamy za pomocą patyczka, czy jest upieczona.

KROK 5: Nakładamy serek

Na wystudzoną babkę nakładamy serek homogenizowany wymieszany z cukrem pudrem (można dodać także skórkę pomarańczową). Posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z herbatą matcha.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • A A
    356 dni temu
    Jakiej wielkości jajek użyć? I ile powinno być soku z pomarańczy? Niestety z tego przepisu udało mi się upiec najgorszego zakalca w dziejach się zastanawiam co poszło nie tak.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    355 dni temu
    W tym przepisie sprawdzą się jajka w rozmiarze M. Potrzebny jest sok z całej pomarańczy, chociaż powinien to być raczej mniejszy owoc. Zakalec w przypadku takiej babki mógł powstać z powodu niedostatecznego utarcia masła z cukrem (masa powinna być jasna, prawie biała i puszysta), zbyt długiego mieszania ciasta po dodaniu do niego mąki lub otwierania piekarnika podczas pieczenia.
  • Gość Gość
    2003 dni temu
    Czy pasowałaby do tej babki polewa czekoladowa?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2003 dni temu
    Jak najbardziej, możesz spróbować takiego połączenia smaków!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!