Ciasta - Babki - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Babka śmietankowa
Babka śmietankowa to puszyste ciasto o aksamitnej i lekkiej konsystencji. Dzięki dodatkowi śmietanki jest niezwykle wilgotna, delikatna i rozpływa się w ustach. Jak zrobić taką babkę? Sprawdź nasz przepis!

Babka na oleju
Czy istnieje bardziej kojarzący się z Wielkanocą wypiek od klasycznej babki? W tej wersji dzięki dodatkowi oleju ciasto pozostaje wilgotne i miękkie przez dłuższy czas, a jego przygotowanie jest dziecinnie proste, więc może być przygotowane zarówno z wyprzedzeniem, jak i na ostatnią chwilę. Zrób z nami puszystą i leciutką babkę!

Babka marchewkowa
Czy babka wielkanocna zawsze musi być klasyczna? Pewnie, że nie! Jeśli szukasz ciekawej odmiany, babka marchewkowa będzie strzałem w dziesiątkę! Niezwykle wilgotna, aromatyczna i delikatna, a dodatek marchwi nadaje jej naturalnej słodyczy oraz pięknego koloru. Poznaj nasz przepis na pyszną babkę marchewkową!

Babka jogurtowa
Czy jogurt może sprawić, że ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste i wilgotne? Ależ oczywiście! Nasz przepis na babkę jogurtową z lukrem to doskonały przykład takiego połączenia. Poznaj nasz przepis na to bajecznie pyszne ciasto!

Waniliowa babka ucierana
Klasyczna, waniliowa babka ucierana, czyli hit każdej Wielkanocy (i nie tylko!). Przygotuj ją wg przepisu Pawła i miej pewność, że będzie idealna.

Najlepsza babka majonezowa
Przygotuj sobie pyszną babkę majonezową! Dzięki pomocy termorobota MC Smart zrobisz to naprawdę szybko. Wypróbuj przepis i ciesz się babką przepełnioną waniliowym aromatem.


Paska – babka ukraińska
Paska to pyszna wielkanocna babka ukraińska. Pulchna i świeża, polana słodkim lukrem, na pewno przypadnie Wam do gustu. Skorzystajcie z przepisu i przygotujcie to ciasto szybciej z pomocą termorobota MC Smart.


Babka drożdżowa z lukrem
Idealne uzupełnienie każdej herbaty i kawy w miłym gronie. Przygotuj pyszną babkę drożdżową z rodzynkami i słodkim lukrem.


Babka piernikowa
Czujecie już aromat piernika, miodu i powideł śliwkowych? To teraz czas na to, żebyście poznali łatwy przepis na babkę piernikową. Sprawdźcie sami, jakie to pyszne i proste!


Donut babka, czyli babka drożdżowa z konfiturą malinową
Wyjątkowa, zakręcona donut babka, czyli babka drożdżowa z konfiturą malinową i kremem pistacjowym. To pyszna propozycja czegoś słodkiego nie tylko od święta.

Babka czekoladowa z wiśniami
Babka czekoladowa z wiśniami to wyjątkowy wypiek, który, łączy w sobie intensywność czekoladowego smaku z lekką kwasowością owoców. Babka z czekoladą i wiśniami może stać się pysznym i efektownym elementem świątecznego stołu, jak i prostym towarzyszem codziennych czynności. W jaki sposób upiec wilgotną, intensywnie czekoladową babkę z wiśniami? Sprawdź nasz sposób!

Babka czekoladowa
Babka, choć tradycyjnie kojarzona z okresami świątecznymi, coraz chętniej wypiekana jest na co dzień. Jej wilgotna konsystencja i intensywny smak czynią ją doskonałą bazą do różnych eksperymentów i modyfikacji. Jednym z pyszniejszych wariantów tego klasycznego wypieku jest wersja czekoladowa. Jak zrobić babkę czekoladową? Odkryj nasz przepis!

Babka adwokatowa
Babka adwokatowa to wykwintne ciasto, które zwykle wypieka się na specjalne okazje, np. Wielkanoc. To ciasto przyciąga uwagę nie tylko swoim wykwintnym smakiem, ale także eleganckim wyglądem. Przygotowując je w domowym zaciszu, możemy nadać mu jeszcze bardziej osobisty charakter, korzystając z własnoręcznie zrobionego ajerkoniaku lub skorzystać z doskonałego, sklepowego likieru Adwokat.

Babka cytrynowa z majonezem – najlepszy przepis
Babka cytrynowa z majonezem to jedno z tych wyjątkowych połączeń smakowych, które wydają się nieco szalone, ale kiedy raz ich spróbujesz, trudno się od nich oderwać. To niezwykle puszyste i wilgotne ciasto z delikatnym aromatem cytryny i majonezu jest warte grzechu. Poznaj najlepszy przepis na babkę cytrynową z dodatkiem domowego majonezu!

Przepis na babkę, która zawsze się udaje? Nasze propozycje!
Babka z tradycyjnego przepisu to zazwyczaj babka piaskowa. Swą nazwę zawdzięcza wyjątkowej recepturze ciasta, które do złudzenia przypomina strukturę piasku. Poza tym jest ono podstawą wielu innych, bardziej skomplikowanych wypieków, np. babki dwukolorowej. Jedną z popularniejszych babek, wyróżniających się mozaiką kolorów, jest babka marmurkowa, łącząca jasne i ciemne ciasto. Zawsze znajdą się przecież zwolennicy jasnej i ciemnej odmiany deserów. Tym drugim warto z kolei polecić babkę kakaową lub czekoladową. W Kuchni Lidla znajdziecie kilka sposobów jej przygotowania. Tylko spójrzcie!
Wśród tradycyjnych przepisów na babkę w Kuchni Lidla jest też ten na babę drożdżową. A gdy macie ochotę na nieco większe eksperymenty kulinarne, spróbujcie upiec babkę budyniową z przepisu na babkę gotowaną waniliowo-czekoladową.
Nie zawiedzie was też nigdy popularna babka cytrynowa o nieco bardziej wilgotnej konsystencji ciasta niż babka piaskowa, a na dodatek przepełniona aromatem cytrusów. To doskonała propozycja deseru z nutką cytrusową na co dzień, nie tylko od święta. Podobnie zresztą, jak babka jogurtowa, której składnikiem jest jogurt naturalny, a dekoracją lukier, najlepiej właśnie cytrynowy. Po prostu pycha! Spróbujcie, a na pewno nie pożałujecie!
Babka wielkanocna – 5 propozycji
Babka to ciasto podawane często podczas świąt. Nic więc dziwnego, że babka wielkanocna zajmuje już stałe miejsce na liście świątecznych wypieków. Często zastanawiacie się pewnie, jaką babkę najlepiej upiec na Wielkanoc. Propozycji jest naprawdę mnóstwo! Aby odszukać przepis na babkę świąteczną, wystarczy tylko zajrzeć do Kuchni Lidla: