Babka czekoladowo-kokosowa
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • keksówkę o długości 30 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Miękkie masło, 200 g cukru, sól i cukier waniliowy mieszamy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy pojedynczo jajka i dobrze mieszamy. Łączymy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy do masy, krótko mieszamy. Oddzielamy 1/3 ciasta, dodajemy wiórki kokosowe, 2-3 łyżki mleka i mieszamy. Płynną czekoladę, kakao w proszku, resztę cukru i mleka dodajemy do pozostałego ciasta i krótko mieszamy, przelewamy do natłuszczonej keksówki (o długości 30 cm).

Krok 2: Pieczemy babkę  

Za pomocą łyżki robimy w cieście czekoladowym podłużny rowek, a następnie pośrodku rozprowadzamy ciasto kokosowe. Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 50-60 minut. W razie potrzeby pod koniec czasu pieczenia wierzch przykrywamy folią aluminiową, aby za bardzo się nie zrumienił. Ciasto studzimy i wyjmujemy z formy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • Ktoś Ktoś
    1614 dni temu
    buuu

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1707 dni temu
    Babka czekoladowo-kokosowa -w przepisie jest 1/2 paczuszki proszku do pieczenia -ile są różne pojemności paczuszki .Czy można dokładniej to sprecyzować.Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1707 dni temu
    Użyj ok. 7 g proszku do pieczenia, czyli mniej więcej pół łyżki stołowej tego produktu.
  • Gość Gość
    1685 dni temu
    Dwie łyżeczki czubate
  • Gość Gość
    2002 dni temu
    Babka wyszła bardzo smaczna, ciasto jest wilgotne i pyszne. Całej rodzinie smakowało :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2002 dni temu
    ❤️
  • Gość Gość
    2468 dni temu
    Bardzo smaczna babka! Do ciemnego ciasta dodałam rodzynki, z braku proszku użyłam sodę oczyszczoną. Wdzięczne ciasto, nadaje się dla początkujących:)

    odpowiedz

  • KASIA KASIA
    2785 dni temu
    Czy mozna margaryne zamienić na olej kokosowy? I ile go użyć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2785 dni temu
    Masło możesz wymienić na olej kokosowy w takiej samej ilości jak w przepisie.
  • staszko staszko
    2804 dni temu
    Smaczne. Polecam.

    odpowiedz

  • M.B. M.B.
    2867 dni temu
    Mi wyszło bardzo dobre. POLECAM, bardzo smaczna babka. Proponuję jednak małą poprawkę, jest napisane, że pół opakowania proszku do pieczenia, a wiadomo są różne gramatury, ja proponuję 2 płaskie łyżeczki, a czekoladę rozpuścić w 3 łyżkach mleka, z konieczności użyłem margaryny zamiast masła, poza tym bardzo dobry przepis :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2875 dni temu
    Zrobilam i wyszło strasznie u góry było juz spalone a w środku jeszcze blynne jakąś katastrofa.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1801 dni temu
    Miałam to samo :(
  • Gość Gość
    1697 dni temu
    ja to samo, góra spalona, środek płynny nie wiem co robić...

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!