• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • keksówkę o długości 30 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Miękkie masło, 200 g cukru, sól i cukier waniliowy mieszamy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy pojedynczo jajka i dobrze mieszamy. Łączymy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy do masy, krótko mieszamy. Oddzielamy 1/3 ciasta, dodajemy wiórki kokosowe, 2-3 łyżki mleka i mieszamy. Płynną czekoladę, kakao w proszku, resztę cukru i mleka dodajemy do pozostałego ciasta i krótko mieszamy, przelewamy do natłuszczonej keksówki (o długości 30 cm).

Krok 2: Pieczemy babkę  

Za pomocą łyżki robimy w cieście czekoladowym podłużny rowek, a następnie pośrodku rozprowadzamy ciasto kokosowe. Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 50-60 minut. W razie potrzeby pod koniec czasu pieczenia wierzch przykrywamy folią aluminiową, aby za bardzo się nie zrumienił. Ciasto studzimy i wyjmujemy z formy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    8 godzin temu
    Bardzo smaczna babka! Do ciemnego ciasta dodałam rodzynki, z braku proszku użyłam sodę oczyszczoną. Wdzięczne ciasto, nadaje się dla początkujących:)

    odpowiedz

  • KASIA KASIA
    316 dni temu
    Czy mozna margaryne zamienić na olej kokosowy? I ile go użyć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    316 dni temu
    Masło możesz wymienić na olej kokosowy w takiej samej ilości jak w przepisie.
  • staszko staszko
    336 dni temu
    Smaczne. Polecam.

    odpowiedz

  • M.B. M.B.
    399 dni temu
    Mi wyszło bardzo dobre. POLECAM, bardzo smaczna babka. Proponuję jednak małą poprawkę, jest napisane, że pół opakowania proszku do pieczenia, a wiadomo są różne gramatury, ja proponuję 2 płaskie łyżeczki, a czekoladę rozpuścić w 3 łyżkach mleka, z konieczności użyłem margaryny zamiast masła, poza tym bardzo dobry przepis :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    407 dni temu
    Zrobilam i wyszło strasznie u góry było juz spalone a w środku jeszcze blynne jakąś katastrofa.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram