Babka orzechowo-migdałowa

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Całe jajka oraz żółtka ubijamy na puszystą pianę. Stale miksując, dodajemy cukier, mleko oraz olej.

W dużej misce łączymy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Orzechy drobno siekamy. Połowę dodajemy do suchych składników. Pozostałe orzechy odstawiamy.

Do mokrych składników dodajemy stopniowo suche. Całość mieszamy mikserem lub łopatką. Gotowe ciasto przelewamy do formy posmarowanej odrobiną tłuszczu i obsypanej bułką tartą.

Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez mniej więcej 50 minut (aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy).

Babkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy ją w formie mniej więcej na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy babkę z formy i studzimy do całkowitego ostygnięcia na kratce.

Czekoladę łamiemy na kawałki i przekładamy do miski ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Dodajemy masło i podgrzewamy, aż oba składniki się rozpuszczą i połączą. Tak przygotowaną polewą polewamy babkę, a następnie obsypujemy ją z wierzchu pozostałymi posiekanymi orzechami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Czekoladowo-wiśniowe tartaletki

Tartaletki z kakaowego ciasta wypełnione słodkim, owocowym żelem to pyszny deser, któremu nie oprze się żaden łasuch.

Czekoladowo-wiśniowe tartaletki

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 6 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Palmiery piernikowe z orzechami macadamia

Słodki wypiek z ciasta francuskiego, który przygotujesz w mgnieniu oka! Idealny na śniadanie, deser lub przekąskę.

Palmiery piernikowe z orzechami macadamia

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:20 liczba porcji: 8 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Ciasteczka macadamia z białą czekoladą

Orzechy macadamia posłużą Ci do przygotowania przepysznych i jednocześnie cudowanie kruchych ciasteczek.

Ciasteczka macadamia z białą czekoladą

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 12 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Babka kawowa

Babka kawowa w wydaniu deluxe! Łatwy w wykonaniu przepis na świąteczne dni!

Babka kawowa

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 12 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    2660 dni temu
    Babka wyszła niezła w smaku, lecz bardzo twarda.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3392 dni temu
    Witam, Mam pytanie,co to za mieszanka orzechów,bo nie wiem która mam kupić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3391 dni temu
    Tak naprawdę sprawdzi się tutaj każda mieszanka orzechowa, więc najlepiej jest wybrać swoją ulubioną :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4087 dni temu
    Anno, migdały znajdują się w mieszance orzechów Natur. Natalio, tak, olej z orzechów włoskich można zastąpić zwykłym olejem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2284 dni temu
    Mam pytanie jaki rozmiar foremki na babke ma byc? Prosze odp . Pozdrawiam. Kamila
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2282 dni temu
    Średnica formy powinna wynosić 20-22 cm :)
  • Natalia Natalia
    4090 dni temu
    czy zamiast oleju z orzechów włoskich mogę dodać zwykły olej?

    odpowiedz

  • Anna Anna
    4098 dni temu
    "babka orzechowo-migdałowa" a gdzie te migdały?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4116 dni temu
    Marto, życzymy smacznego! :)

    odpowiedz

  • Marta Marta
    4116 dni temu
    Dobrze, że wczoraj na promocji zrobiłam zapas czekolady Fin Carre, przyda sie na polewę :)

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    4118 dni temu
    Kupiłam w Lidlu orzechy włoskie,myślę że tylko ich użyję i babka wyjdzie mi smaczna a olej dodam normalny :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!