Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Całe jajka oraz żółtka ubijamy na puszystą pianę. Stale miksując, dodajemy cukier, mleko oraz olej.
W dużej misce łączymy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Orzechy drobno siekamy. Połowę dodajemy do suchych składników. Pozostałe orzechy odstawiamy.
Do mokrych składników dodajemy stopniowo suche. Całość mieszamy mikserem lub łopatką. Gotowe ciasto przelewamy do formy posmarowanej odrobiną tłuszczu i obsypanej bułką tartą.
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez mniej więcej 50 minut (aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy).
Babkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy ją w formie mniej więcej na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy babkę z formy i studzimy do całkowitego ostygnięcia na kratce.
Czekoladę łamiemy na kawałki i przekładamy do miski ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Dodajemy masło i podgrzewamy, aż oba składniki się rozpuszczą i połączą. Tak przygotowaną polewą polewamy babkę, a następnie obsypujemy ją z wierzchu pozostałymi posiekanymi orzechami.
Zobacz podobne
przepisy
Czekoladowo-wiśniowe tartaletki
Tartaletki z kakaowego ciasta wypełnione słodkim, owocowym żelem to pyszny deser, któremu nie oprze się żaden łasuch.
Palmiery piernikowe z orzechami macadamia
Słodki wypiek z ciasta francuskiego, który przygotujesz w mgnieniu oka! Idealny na śniadanie, deser lub przekąskę.
Ciasteczka macadamia z białą czekoladą
Orzechy macadamia posłużą Ci do przygotowania przepysznych i jednocześnie cudowanie kruchych ciasteczek.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto na pierogi
- Zupa grzybowa z makaronem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledzie po kaszubsku
- Błyskawiczne pierniczki
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Sałatka gyros
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
2462 dni temu
Babka wyszła niezła w smaku, lecz bardzo twarda.
odpowiedz
3193 dni temu
Witam, Mam pytanie,co to za mieszanka orzechów,bo nie wiem która mam kupić?
odpowiedz
3193 dni temu
Tak naprawdę sprawdzi się tutaj każda mieszanka orzechowa, więc najlepiej jest wybrać swoją ulubioną :)
3889 dni temu
Anno, migdały znajdują się w mieszance orzechów Natur. Natalio, tak, olej z orzechów włoskich można zastąpić zwykłym olejem.
odpowiedz
2086 dni temu
Mam pytanie jaki rozmiar foremki na babke ma byc? Prosze odp . Pozdrawiam. Kamila
2084 dni temu
Średnica formy powinna wynosić 20-22 cm :)
3891 dni temu
czy zamiast oleju z orzechów włoskich mogę dodać zwykły olej?
odpowiedz
3899 dni temu
"babka orzechowo-migdałowa" a gdzie te migdały?
odpowiedz
3917 dni temu
Marto, życzymy smacznego! :)
odpowiedz
3917 dni temu
Dobrze, że wczoraj na promocji zrobiłam zapas czekolady Fin Carre, przyda sie na polewę :)
odpowiedz
3920 dni temu
Kupiłam w Lidlu orzechy włoskie,myślę że tylko ich użyję i babka wyjdzie mi smaczna a olej dodam normalny :)
odpowiedz
zobacz wszystkie