Babka orzechowo-migdałowa
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Całe jajka oraz żółtka ubijamy na puszystą pianę. Stale miksując, dodajemy cukier, mleko oraz olej.

W dużej misce łączymy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Orzechy drobno siekamy. Połowę dodajemy do suchych składników. Pozostałe orzechy odstawiamy.

Do mokrych składników dodajemy stopniowo suche. Całość mieszamy mikserem lub łopatką. Gotowe ciasto przelewamy do formy posmarowanej odrobiną tłuszczu i obsypanej bułką tartą.

Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez mniej więcej 50 minut (aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy).

Babkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy ją w formie mniej więcej na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy babkę z formy i studzimy do całkowitego ostygnięcia na kratce.

Czekoladę łamiemy na kawałki i przekładamy do miski ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Dodajemy masło i podgrzewamy, aż oba składniki się rozpuszczą i połączą. Tak przygotowaną polewą polewamy babkę, a następnie obsypujemy ją z wierzchu pozostałymi posiekanymi orzechami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    2462 dni temu
    Babka wyszła niezła w smaku, lecz bardzo twarda.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3193 dni temu
    Witam, Mam pytanie,co to za mieszanka orzechów,bo nie wiem która mam kupić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3193 dni temu
    Tak naprawdę sprawdzi się tutaj każda mieszanka orzechowa, więc najlepiej jest wybrać swoją ulubioną :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3889 dni temu
    Anno, migdały znajdują się w mieszance orzechów Natur. Natalio, tak, olej z orzechów włoskich można zastąpić zwykłym olejem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2086 dni temu
    Mam pytanie jaki rozmiar foremki na babke ma byc? Prosze odp . Pozdrawiam. Kamila
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2084 dni temu
    Średnica formy powinna wynosić 20-22 cm :)
  • Natalia Natalia
    3891 dni temu
    czy zamiast oleju z orzechów włoskich mogę dodać zwykły olej?

    odpowiedz

  • Anna Anna
    3899 dni temu
    "babka orzechowo-migdałowa" a gdzie te migdały?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3917 dni temu
    Marto, życzymy smacznego! :)

    odpowiedz

  • Marta Marta
    3917 dni temu
    Dobrze, że wczoraj na promocji zrobiłam zapas czekolady Fin Carre, przyda sie na polewę :)

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3920 dni temu
    Kupiłam w Lidlu orzechy włoskie,myślę że tylko ich użyję i babka wyjdzie mi smaczna a olej dodam normalny :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!