Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Całe jajka oraz żółtka ubijamy na puszystą pianę. Stale miksując, dodajemy cukier, mleko oraz olej.
W dużej misce łączymy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Orzechy drobno siekamy. Połowę dodajemy do suchych składników. Pozostałe orzechy odstawiamy.
Do mokrych składników dodajemy stopniowo suche. Całość mieszamy mikserem lub łopatką. Gotowe ciasto przelewamy do formy posmarowanej odrobiną tłuszczu i obsypanej bułką tartą.
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez mniej więcej 50 minut (aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy).
Babkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy ją w formie mniej więcej na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy babkę z formy i studzimy do całkowitego ostygnięcia na kratce.
Czekoladę łamiemy na kawałki i przekładamy do miski ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Dodajemy masło i podgrzewamy, aż oba składniki się rozpuszczą i połączą. Tak przygotowaną polewą polewamy babkę, a następnie obsypujemy ją z wierzchu pozostałymi posiekanymi orzechami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Świąteczne pierniczki
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Nuggetsy z kurczaka
- Śledź w oleju
- Ryba po japońsku
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Przekąski sylwestrowe
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ciasto na pierogi
- Boczek pieczony
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Sernik pistacjowy
- Pierniki
- Makowiec japoński
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (11)
2784 dni temu
Babka wyszła niezła w smaku, lecz bardzo twarda.
Odpowiedz
3515 dni temu
Witam, Mam pytanie,co to za mieszanka orzechów,bo nie wiem która mam kupić?
Odpowiedz
3514 dni temu
Tak naprawdę sprawdzi się tutaj każda mieszanka orzechowa, więc najlepiej jest wybrać swoją ulubioną :)
4210 dni temu
Anno, migdały znajdują się w mieszance orzechów Natur. Natalio, tak, olej z orzechów włoskich można zastąpić zwykłym olejem.
Odpowiedz
2407 dni temu
Mam pytanie jaki rozmiar foremki na babke ma byc? Prosze odp . Pozdrawiam. Kamila
2405 dni temu
Średnica formy powinna wynosić 20-22 cm :)
4213 dni temu
czy zamiast oleju z orzechów włoskich mogę dodać zwykły olej?
Odpowiedz
4221 dni temu
"babka orzechowo-migdałowa" a gdzie te migdały?
Odpowiedz
4239 dni temu
Marto, życzymy smacznego! :)
Odpowiedz
4239 dni temu
Dobrze, że wczoraj na promocji zrobiłam zapas czekolady Fin Carre, przyda sie na polewę :)
Odpowiedz
4242 dni temu
Kupiłam w Lidlu orzechy włoskie,myślę że tylko ich użyję i babka wyjdzie mi smaczna a olej dodam normalny :)
Odpowiedz
zobacz wszystkie