Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Masło wyjmij z lodówki tak, aby w momencie użycia było miękkie.
Przygotowanie
Mąkę, masło, żółtko, cukier, śmietanę i kakao zagniatamy na jednolite ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na mniej więcej 1 godzinę.
W międzyczasie z kompotu oddzielamy wiśnie. 200 ml kompotu przelewamy do rondelka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i gotujemy na niewielkim ogniu, stale mieszając, aż uzyskamy konsystencję kisielu. Do żelu dodajemy wiśnie, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wycinamy koła nieco większe od naszych foremek na tartaletki. Ciastem wykładamy foremki (w zależności od wielkości foremek będzie ich 6-12 sztuk), dno nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wkładamy foremki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na mniej więcej 10-15 minut. Upieczone spody tartaletek studzimy. Gdy będą już zupełnie zimne, nakładamy na każdą tartaletkę czekoladowy mus, a na wierzch nakładamy wiśniowy żel.
Do czasu podania przechowujemy w lodówce.
Zobacz podobne
przepisy
Palmiery piernikowe z orzechami macadamia
Słodki wypiek z ciasta francuskiego, który przygotujesz w mgnieniu oka! Idealny na śniadanie, deser lub przekąskę.
Ciasteczka macadamia z białą czekoladą
Orzechy macadamia posłużą Ci do przygotowania przepysznych i jednocześnie cudowanie kruchych ciasteczek.
Babka orzechowo-migdałowa
Przekonaj się, że z naszym przepisem babka zawsze się udaje i ma niezapomniany orzechowo-migdałowy smak.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego
- Strudel makowy
- Ciasteczka z serem i borówkami
- Świąteczny sernik waniliowy ze skórką pomarańczową
- Placek brzoskwiniowy z orzechami
- Zapiekane brzoskwinie
- Penne z szynką i kremowym sosem z pieczonej dyni
- Makaroniki nadziewane czekoladą
- Bezglutenowy tort „Czarny Las”
- Tartaletki limonkowe
- Babka mocno cytrynowa
- Tort marcinek z konfiturą żurawinową
- Sałatka z jabłkiem i granatem
- MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z ŻELEM TRUSKAWKOWYM
- Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
- Wegański makowiec na bezglutenowym spodzie
- Chlebek odrywany z serem pleśniowym i gruszką
- Zupa grzybowa z makaronem
- Domowe lody śmietankowe z kruszonką
- Baton à la twix
- Tagliatelle i dorsz w sosie szafranowo-pomarańczowym
- Pieczony kurczak z musem z bakłażana i pesto
- Placek ze śliwkami i bezą
- Babka z niespodzianką
- Steki z tofu
- Pizza długo dojrzewająca z szynką parmeńską
- Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
- Tarta czekoladowo-kawowa z jagodami
- Babka serowa z pomarańczami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
3590 dni temu
To ję nię dobre, słąbę fuj fuj
odpowiedz
3673 dni temu
Bardzo dobre! :)
odpowiedz
3960 dni temu
Czekamy w takim razie na recenzję :)
odpowiedz
3961 dni temu
musze to zrobić. Mam 10 lat
odpowiedz
3973 dni temu
Spoks ;)
odpowiedz