Czekoladowo-wiśniowe tartaletki

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej:

Masło wyjmij z lodówki tak, aby w momencie użycia było miękkie.

Przygotowanie

Mąkę, masło, żółtko, cukier, śmietanę i kakao zagniatamy na jednolite ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na mniej więcej 1 godzinę.

W międzyczasie z kompotu oddzielamy wiśnie. 200 ml kompotu przelewamy do rondelka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i gotujemy na niewielkim ogniu, stale mieszając, aż uzyskamy konsystencję kisielu. Do żelu dodajemy wiśnie, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wycinamy koła nieco większe od naszych foremek na tartaletki. Ciastem wykładamy foremki (w zależności od wielkości foremek będzie ich 6-12 sztuk), dno nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wkładamy foremki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na mniej więcej 10-15 minut. Upieczone spody tartaletek studzimy. Gdy będą już zupełnie zimne, nakładamy na każdą tartaletkę czekoladowy mus, a na wierzch nakładamy wiśniowy żel.

Do czasu podania przechowujemy w lodówce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Palmiery piernikowe z orzechami macadamia

Słodki wypiek z ciasta francuskiego, który przygotujesz w mgnieniu oka! Idealny na śniadanie, deser lub przekąskę.

Palmiery piernikowe z orzechami macadamia

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:20 liczba porcji: 8 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Ciasteczka macadamia z białą czekoladą

Orzechy macadamia posłużą Ci do przygotowania przepysznych i jednocześnie cudowanie kruchych ciasteczek.

Ciasteczka macadamia z białą czekoladą

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 12 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Babka kawowa

Babka kawowa w wydaniu deluxe! Łatwy w wykonaniu przepis na świąteczne dni!

Babka kawowa

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 12 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Babka orzechowo-migdałowa

Przekonaj się, że z naszym przepisem babka zawsze się udaje i ma niezapomniany orzechowo-migdałowy smak.

Babka orzechowo-migdałowa

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 12 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (5)

Avatar
  • Oddaj fartucha Oddaj fartucha
    3859 dni temu
    To ję nię dobre, słąbę fuj fuj

    odpowiedz

  • gaba14 gaba14
    3943 dni temu
    Bardzo dobre! :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4230 dni temu
    Czekamy w takim razie na recenzję :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4230 dni temu
    musze to zrobić. Mam 10 lat

    odpowiedz

  • Jasminka Jasminka
    4242 dni temu
    Spoks ;)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!