Czekoladowo-wiśniowe tartaletki
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Mąkę, masło, żółtko, cukier, śmietanę i kakao zagniatamy na jednolite ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na mniej więcej 1 godzinę.

W międzyczasie z kompotu oddzielamy wiśnie. 200 ml kompotu przelewamy do rondelka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i gotujemy na niewielkim ogniu, stale mieszając, aż uzyskamy konsystencję kisielu. Do żelu dodajemy wiśnie, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wycinamy koła nieco większe od naszych foremek na tartaletki. Ciastem wykładamy foremki (w zależności od wielkości foremek będzie ich 6-12 sztuk), dno nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wkładamy foremki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na mniej więcej 10-15 minut. Upieczone spody tartaletek studzimy. Gdy będą już zupełnie zimne, nakładamy na każdą tartaletkę czekoladowy mus, a na wierzch nakładamy wiśniowy żel.

Do czasu podania przechowujemy w lodówce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Oddaj fartucha Oddaj fartucha
    1233 dni temu
    To ję nię dobre, słąbę fuj fuj

    odpowiedz

  • gaba14 gaba14
    1317 dni temu
    Bardzo dobre! :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1603 dni temu
    Czekamy w takim razie na recenzję :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1604 dni temu
    musze to zrobić. Mam 10 lat

    odpowiedz

  • Jasminka Jasminka
    1616 dni temu
    Spoks ;)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram