
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Masło wyjmij z lodówki tak, aby w momencie użycia było miękkie.
Przygotowanie
Mąkę, masło, żółtko, cukier, śmietanę i kakao zagniatamy na jednolite ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na mniej więcej 1 godzinę.
W międzyczasie z kompotu oddzielamy wiśnie. 200 ml kompotu przelewamy do rondelka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i gotujemy na niewielkim ogniu, stale mieszając, aż uzyskamy konsystencję kisielu. Do żelu dodajemy wiśnie, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wycinamy koła nieco większe od naszych foremek na tartaletki. Ciastem wykładamy foremki (w zależności od wielkości foremek będzie ich 6-12 sztuk), dno nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wkładamy foremki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na mniej więcej 10-15 minut. Upieczone spody tartaletek studzimy. Gdy będą już zupełnie zimne, nakładamy na każdą tartaletkę czekoladowy mus, a na wierzch nakładamy wiśniowy żel.
Do czasu podania przechowujemy w lodówce.
Zobacz podobne
przepisy
Palmiery piernikowe z orzechami macadamia
Słodki wypiek z ciasta francuskiego, który przygotujesz w mgnieniu oka! Idealny na śniadanie, deser lub przekąskę.

Ciasteczka macadamia z białą czekoladą
Orzechy macadamia posłużą Ci do przygotowania przepysznych i jednocześnie cudowanie kruchych ciasteczek.

Babka orzechowo-migdałowa
Przekonaj się, że z naszym przepisem babka zawsze się udaje i ma niezapomniany orzechowo-migdałowy smak.

Komentarze (5)
3281 dni temu
To ję nię dobre, słąbę fuj fuj
odpowiedz
3364 dni temu
Bardzo dobre! :)
odpowiedz
3651 dni temu
Czekamy w takim razie na recenzję :)
odpowiedz
3652 dni temu
musze to zrobić. Mam 10 lat
odpowiedz
3663 dni temu
Spoks ;)
odpowiedz
zobacz wszystkie