
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Mąkę, sól i proszek do pieczenia mieszamy w dużej misce. Osobno ucieramy rozpuszczone masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko i żółtko oraz ekstrakt waniliowy i miksujemy aż do połączenia składników. Następnie stale miksując, stopniowo dodajemy suche składniki.
Białą czekoladę i orzechy macadamia kroimy w dość grube kawałki i dodajemy do ciasta. Mieszamy łyżką.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką porcje ciasta, zostawiając pomiędzy nimi duże odstępy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na mniej więcej 15 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Zobacz podobne
przepisy
Babka orzechowo-migdałowa
Przekonaj się, że z naszym przepisem babka zawsze się udaje i ma niezapomniany orzechowo-migdałowy smak.

Palmiery piernikowe z orzechami macadamia
Słodki wypiek z ciasta francuskiego, który przygotujesz w mgnieniu oka! Idealny na śniadanie, deser lub przekąskę.

Czekoladowo-wiśniowe tartaletki
Tartaletki z kakaowego ciasta wypełnione słodkim, owocowym żelem to pyszny deser, któremu nie oprze się żaden łasuch.

Komentarze (7)
1029 dni temu
Dzień dobry, czy mąkę pszenną można zastąpić jaglaną lub inną bezglutenową i w jakiej ilości i proporcjach?
odpowiedz
2764 dni temu
Ciastka pyszne, ale te 300g cukru to o dużo za dużo!
odpowiedz
3527 dni temu
Dzisiaj zrobione :) wyszły, ale zdezydowanie zbyt dużo cukru w przepisie. Jedno zjedzone ciastko i człowiek zasłodzony na cały dzień...
odpowiedz
3592 dni temu
dajcie jakiś komentarz.
odpowiedz
3592 dni temu
ciekawe czy mi to wyjdzie. ale orzechy macadamia są trochę za drogie
odpowiedz
3596 dni temu
Cieszymy, że nasze przepisy Cię inspirują. Czekamy w takim razie na recenzję ciasteczek!
odpowiedz
3596 dni temu
pyszny pomysł na ciastka z orzechami, robiłam niedawno waniliowo-cynamonowe p.Pawła, wyszły pyszne, takie z orzechami na pewno zrobię:)
odpowiedz
zobacz wszystkie