Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem. Jajko roztrzepujemy widelcem.
Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy. Całą powierzchnię ciasta smarujemy kremem piernikowym.
Orzechy macadamia drobno siekamy. Odkładamy 2 łyżki, a pozostałe orzechy rozsypujemy równomiernie na posmarowanym kremem cieście. Ciasto rolujemy wzdłuż dłuższego boku z obu stron w taki sposób, by oba końce zawinięte były do środka. Zwinięty rulon kroimy na plastry grubości około 1 cm i układamy na blasze „na płasko”. Wierzch każdego ciastka za pomocą pędzelka smarujemy jajkiem i posypujemy resztą posiekanych orzechów.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na mniej więcej 10 minut. Gdy ciastka zaczną się rumienić, wyjmujemy blachę i zostawiamy ciasteczka do ostygnięcia. Przestudzone palmiery zdejmujemy z blachy.
Zobacz podobne
przepisy
Babka orzechowo-migdałowa
Przekonaj się, że z naszym przepisem babka zawsze się udaje i ma niezapomniany orzechowo-migdałowy smak.
Ciasteczka macadamia z białą czekoladą
Orzechy macadamia posłużą Ci do przygotowania przepysznych i jednocześnie cudowanie kruchych ciasteczek.
Czekoladowo-wiśniowe tartaletki
Tartaletki z kakaowego ciasta wypełnione słodkim, owocowym żelem to pyszny deser, któremu nie oprze się żaden łasuch.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Piernik staropolski
- Kapusta z grochem
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ryba po japońsku
- Sernik krakowski
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wegańska ryba po grecku
- Kutia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
2868 dni temu
Czy krem piernikowy kupię w Lidlu?
odpowiedz
2868 dni temu
Produkt ten pojawia się akcyjnie. Zachęcamy do śledzenia oferty Lidla na bieżąco :)
4015 dni temu
świetny przepis, zrobiłam i umieszczam na blogu: http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasteczka/palmiery-piernikowe/ krem piernikowy można zastąpić gotową masą makową, też jest pysznie :) pozdrawiam
odpowiedz
4021 dni temu
Tatiano, wspaniale, że mogliśmy pomóc :)
odpowiedz
4021 dni temu
nie podobal mi sie przepis ale niezapowiedzieni goscie sprawily ze musialam zrobic cos szybkiego Upieklam wlasnie te ciasteczka okazaly sie bardzo dobre rozeszly sie w 5 minut Dziekuje za przepis Szybko i bardzo smacznie
odpowiedz
4030 dni temu
ciasteczka wyszly pyszne :) polecam
odpowiedz
4041 dni temu
ciekawi mnie to
odpowiedz