
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Jajka ubijamy za pomocą miksera, aż zrobią się jasne i kremowe (ok. 7 minut). Do ubitych jajek, stale miksując, dodajemy 1 szklankę cukru.
Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitych z cukrem jajek. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej oraz 2 łyżki gorącej wody. Wszystkie składniki miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy do babki.
Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Blachę wyjmujemy z piekarnika, studzimy ok. 30 minut, a następnie wykładamy ciasto na kratkę i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
W międzyczasie 1/2 szklanki mocnej kawy łączymy z pozostałym cukrem oraz orzechowym syropem. Podgrzewamy na niewielkim ogniu aż do połączenia składników, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Gorącym syropem ostrożnie polewamy ciasto. Gdy ciasto wchłonie syrop, możemy je pokroić na porcje.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Baklawa grecka
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Butter chicken
- Czekoladowe ciasto z mascarpone – szybki przepis
- Kotlety siekane z kurczaka
- Rwany chlebek ziołowy
- Chlebek bananowy
- Leczo
- Papryka faszerowana wegetariańska - z kaszą i warzywami
- Cevapcici z sosem tzatziki
- Pasteis de nata - portugalskie minitarty
- Gyros z kurczaka w picie
- Przepis na sos bolognese
- Ciasto na pierogi
- Gnocchi szpinakowe
- Sushi
- Ryż z jabłkami i cynamonem
- Tort lodowy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (18)
2158 dni temu
Na co można zamienić syrop orzechowy? - mój mąż jest uczulony na orzechy
odpowiedz
2158 dni temu
Syrop orzechowy można pominąć lub zamienić na dowolny smak np. waniliowy :)
3043 dni temu
Baba super, na bogato, same ciasto bardzo słodkie, a nieco zmodyfikowany na gorzki syrop (więcej kawy i wcześniej prawie przypalony cukier muscovado) robi fajny kontrast.
odpowiedz
3787 dni temu
Drogi Gościu, na formę o średnicy ok. 18 cm.
odpowiedz
3788 dni temu
na jaką wielkość formy przewidziana jest babka?
odpowiedz
3826 dni temu
Zrobiłam babkę - wyszła pyszna. Zamieniłam syrop orzechowy, którego nie miałam - likierem orzechowym.
odpowiedz
4140 dni temu
Renato tak, możesz polać babkę syropem następnego dnia.
odpowiedz
4143 dni temu
Czy można dodać syrop następnego dnia, gdy babka będzie całkowicie wystudzona?
odpowiedz
4151 dni temu
Na jaką wielkość formy jest ta ilość ciasta?
odpowiedz
4152 dni temu
Krystyno, dziękujemy za czujność! Dwie łyżki gorącej wody dodajemy do ciasta. Natomiast 1/2 szklanki mocnej kawy może być zarówno z mielonej kawy, jak i rozpuszczalnej.
odpowiedz
4153 dni temu
W przepisie jest:"2 łyżki gorącej wody", a w opisie nic nie ma na ten temat? Następnie : w przepisie i opisie jest mowa o kawie "rozpuszczalnej" i "mocnej"czy to też chodzi o kawę rozpuszczalną, czy mieloną.
odpowiedz
4153 dni temu
Wygląda pysznie, robiłam w zeszłym roku babkę zprzepisów ,kuchni Lidla, w tym roku też wypóbuję, mniam.
odpowiedz
4154 dni temu
Drogi gościu, chodzi o naturalne kakao.
odpowiedz
4155 dni temu
Przepraszam ale jestem laikiem i nie jestem pewna ale wydaje mi się że chodzi o kakao naturalne nie to instant ??
odpowiedz
4157 dni temu
Drogi gościu, kawę dodajemy w postaci sypkiej.
odpowiedz
4157 dni temu
Ja też zrobię na pewno, tylko mała wątpliwość: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w postaci sypkiej dosypać czy rozpuszczonej w ciepłej wodzie, postać płynna?
odpowiedz
4161 dni temu
Aniu, podziel się opinią!
odpowiedz
4164 dni temu
Wygląda zachęcająco,z pewnością zrobię tą pyszną babę kuchni Lidla :)
odpowiedz
zobacz wszystkie