
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Jajka ubijamy za pomocą miksera, aż zrobią się jasne i kremowe (ok. 7 minut). Do ubitych jajek, stale miksując, dodajemy 1 szklankę cukru.
Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitych z cukrem jajek. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej oraz 2 łyżki gorącej wody. Wszystkie składniki miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy do babki.
Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Blachę wyjmujemy z piekarnika, studzimy ok. 30 minut, a następnie wykładamy ciasto na kratkę i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
W międzyczasie 1/2 szklanki mocnej kawy łączymy z pozostałym cukrem oraz orzechowym syropem. Podgrzewamy na niewielkim ogniu aż do połączenia składników, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Gorącym syropem ostrożnie polewamy ciasto. Gdy ciasto wchłonie syrop, możemy je pokroić na porcje.
Zobacz podobne
przepisy
Czekoladowo-wiśniowe tartaletki
Tartaletki z kakaowego ciasta wypełnione słodkim, owocowym żelem to pyszny deser, któremu nie oprze się żaden łasuch.

Palmiery piernikowe z orzechami macadamia
Słodki wypiek z ciasta francuskiego, który przygotujesz w mgnieniu oka! Idealny na śniadanie, deser lub przekąskę.

Ciasteczka macadamia z białą czekoladą
Orzechy macadamia posłużą Ci do przygotowania przepysznych i jednocześnie cudowanie kruchych ciasteczek.

Sałatka z rukoli z ciepłą mozzarellą w szynce bresaola
Wykwintne danie, które pokocha każdy miłośnik dobrego smaku. Roladki z sera i szynki rozpływają się w ustach!

Komentarze (18)
1478 dni temu
Na co można zamienić syrop orzechowy? - mój mąż jest uczulony na orzechy
odpowiedz
1478 dni temu
Syrop orzechowy można pominąć lub zamienić na dowolny smak np. waniliowy :)
2362 dni temu
Baba super, na bogato, same ciasto bardzo słodkie, a nieco zmodyfikowany na gorzki syrop (więcej kawy i wcześniej prawie przypalony cukier muscovado) robi fajny kontrast.
odpowiedz
3107 dni temu
Drogi Gościu, na formę o średnicy ok. 18 cm.
odpowiedz
3107 dni temu
na jaką wielkość formy przewidziana jest babka?
odpowiedz
3145 dni temu
Zrobiłam babkę - wyszła pyszna. Zamieniłam syrop orzechowy, którego nie miałam - likierem orzechowym.
odpowiedz
3460 dni temu
Renato tak, możesz polać babkę syropem następnego dnia.
odpowiedz
3462 dni temu
Czy można dodać syrop następnego dnia, gdy babka będzie całkowicie wystudzona?
odpowiedz
3470 dni temu
Na jaką wielkość formy jest ta ilość ciasta?
odpowiedz
3472 dni temu
Krystyno, dziękujemy za czujność! Dwie łyżki gorącej wody dodajemy do ciasta. Natomiast 1/2 szklanki mocnej kawy może być zarówno z mielonej kawy, jak i rozpuszczalnej.
odpowiedz
3472 dni temu
W przepisie jest:"2 łyżki gorącej wody", a w opisie nic nie ma na ten temat? Następnie : w przepisie i opisie jest mowa o kawie "rozpuszczalnej" i "mocnej"czy to też chodzi o kawę rozpuszczalną, czy mieloną.
odpowiedz
3472 dni temu
Wygląda pysznie, robiłam w zeszłym roku babkę zprzepisów ,kuchni Lidla, w tym roku też wypóbuję, mniam.
odpowiedz
3474 dni temu
Drogi gościu, chodzi o naturalne kakao.
odpowiedz
3474 dni temu
Przepraszam ale jestem laikiem i nie jestem pewna ale wydaje mi się że chodzi o kakao naturalne nie to instant ??
odpowiedz
3477 dni temu
Drogi gościu, kawę dodajemy w postaci sypkiej.
odpowiedz
3477 dni temu
Ja też zrobię na pewno, tylko mała wątpliwość: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w postaci sypkiej dosypać czy rozpuszczonej w ciepłej wodzie, postać płynna?
odpowiedz
3481 dni temu
Aniu, podziel się opinią!
odpowiedz
3483 dni temu
Wygląda zachęcająco,z pewnością zrobię tą pyszną babę kuchni Lidla :)
odpowiedz
zobacz wszystkie