Kakao - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Sernik z białą czekoladą i truskawkami
Prosty, pyszny i lekki sernik z białą czekoladą i truskawkami, który zawsze się sprawdzi. Przygotuj go na następną wyjątkową okazję i ciesz się smakiem, który zachwyca!


Bezglutenowe muffinki czekoladowe
Oto przepis dla prawdziwych fanów czekolady. Szybkie w przygotowaniu, lekko wilgotne w środku i przepyszne. Idealnie sprawdzą się jako śniadanie (pierwsze i drugie) lub deser do popołudniowej kawy.


Czekoladowy koktajl z cieciorki
Koktajl z cieciorki to kreatywny i przede wszystkim smaczny sposób na wykorzystanie strączków w diecie. Jest bogaty w białko i błonnik. Świetnie sprawdzi się jako sycąca przekąska lub alternatywa dla posiłku.


Ciasto „truskawki w czekoladzie”
Ciasto „truskawki w czekoladzie” przygotujesz z kilku składników, a efekt będzie zwalać z nóg. Cienki chrupiący spód i kremowa, aksamitna masa, w której kryją się soczyste truskawki, zachwycą każdego.


Kuleczki tiramisu z kremem kawowym
Kuleczki tiramisu, czyli zdekonstruowane tiramisu w zupełnie nowej i wygodnej do podania formie. Skuś się na ten przysmak we włoskim stylu i zaskocz bliskich ciekawym deserem.

Sernik zebra
Sernik zebra to deser o nietypowym wyglądzie i wyjątkowym smaku. To połączenie serowej masy i kakao, któremu trudno się oprzeć. Poznaj nasz sposób na wyśmienity sernik zebra!

Kopiec kreta
Kopiec kreta – klasyka, której nikomu nie trzeba przedstawiać! Kakaowe ciasto z dużą ilością kremu śmietankowego i dodatkiem bananów.


Fit deser à la Monte
Fit wersja popularnego deseru czekoladowo-orzechowego. Spróbuj tej pysznej słodkiej przekąski według przepisu Kingi i ciesz się smakiem z dużą ilością białka oraz niewielką zawartością cukru!


Czekoladowe pancakes
Poznajcie przepis na czekoladowe pancakes. To doskonały pomysł na szybką, łatwą w przygotowaniu przekąskę, którą można zaserwować na imprezie lub po prostu gdy poczujecie chęć na słodkie co nieco.

Czekoladowa karpatka
Klasyczna karpatka z kakaowym twistem! To ciasto osłodzi każdą okazję, na przykład Dzień Babci i Dzień Dziadka. Słodki poczęstunek połączy pokolenia przy jednym stole i zapewni moc dobrych wspomnień.

Brownie z ciecierzycy
Jeśli masz ochotę na lekkie, czekoladowe i pachnące brownie z nutą masła orzechowego, to ten przepis jest dla Ciebie! Sprawdź i przygotuj brownie z ciecierzycy, które będzie cieszyć swym smakiem każde podniebienie.


Fit tarta kokosowo-czekoladowa
Uwielbiasz smak kokosowo-czekoladowych batoników, ale na co dzień wolisz fit desery? Ten przepis będzie dla Ciebie idealny! Przygotuj tę tartę kokosową ze wsparciem termorobota MC Smart.


Stefanka — ciasto miodowe z kremem z kaszy manny
Stefanka to wyjątkowe miodowe ciasto podobne do popularnej w Czechach Marlenki. Warstwowe ciasto przełożone aksamitnym kremem z kaszy manny i powidłami, zachwyca swoją prostotą i złożonym smakiem. Poznaj nasz przepis na bajecznie pyszną stefankę!
-1.webp)
Co to jest kakao?
Kakao to zmielone na proszek nasiona z owoców kakaowca.
Gdzie rośnie kakao?
Kakaowce rosną w lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Dzisiaj uprawia się je na gorących i wilgotnych terenach podrównikowych, głównie na Wybrzeżu Kości Słoniowej, w Ghanie czy Indonezji.
Jakie właściwości ma kakao?
Nie pijesz kakao? To błąd. Ma ono bowiem dużo wartości odżywczych. Zawiera przeciwutleniacze, głównie polifenole zapobiegające wielu chorobom. Dzięki częstemu piciu kakao można sobie także zapewnić długowieczność – wpływa na to flawonoid epikatechina.
Kakao poprawia nastrój, gdyż zawarty w nim tryptofan przyczynia się do produkcji serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Jest też bogate w magnez, bardzo potrzebny w sytuacjach stresowych. Dzięki niemu zachowamy spokój.
Jakie witaminy i mikroelementy zawiera kakao?
Kakao jest bogate w witaminę B2, żelazo, magnez, fosfor oraz cynk.
Ile magnezu jest w kakao?
Brakuje Ci magnezu, co poznajesz np. po tym, że nie możesz zapanować nad własną mrugającą powieką? Spożywaj kakao! W 100 g jest aż 499 mg magnezu. Nieźle, co?
Ile kalorii ma kakao?
100 g kakao to 227 kalorii. Szklanka kakao z mlekiem 1,5% ma ok. 134 kalorii. Przy okazji pamiętajmy, że dane te dotyczą naturalnego kakao, a nie napoju kakaowego, który jest dosładzany!
Jak zrobić przygotować kakao do picia?
Do zrobienia pysznego rozgrzewającego kakao na jesienny lub zimowy wieczór najlepiej użyć prawdziwego gorzkiego kakao. Ma ono mniej kalorii niż słodzone kakao granulowane, a przede wszystkim jest zdrowsze. Można je oczywiście dosłodzić według uznania, najlepiej naturalnym miodem. No to do dzieła: proszek wymieszaj w małej ilości mleka, dodaj cukier, słodzik lub miód. Wlej roztwór do przegotowanego mleka i zagotuj całość. A potem nalej do kubków i ciesz się kakaowym smakiem z całą rodziną.
Co słodkiego można zrobić z kakao?
Mówisz kakao, myślisz czekolada! Bez tego produktu trudno byłoby ją zrobić, zwłaszcza tę najzdrowszą – gorzką. Ta najlepsza zawiera nawet 100% kakao. Kakao to przede wszystkim składnik ciast. Czym byłyby brownie, murzynek, babka, tiramisu czy sernik czekoladowy bez kakao? Oprócz tego dodajemy je do deserów lodów czy napojów mlecznych.
Kakao jednak pasuje również do dań wytrawnych! Przekonaj się i wypróbuj przepisy na polędwiczkę wieprzową w czerwonym winie w kakaowym sosie z krokietami ziemniaczanymi. Brzmi pysznie, prawda?
Jak zrobić polewę czekoladową z kakao?
Jeśli masz w domu kakao, w łatwy sposób samodzielnie wyczarujesz polewę do ciasta czy lodów. Do 6 łyżek cukru pudru dodaj 1 łyżeczkę kakao oraz 2 łyżeczki gorącej wody. Dodawaj wszystko po kolei, mieszając, nie gotuj.
Co można zrobić z kakao?
Kakao wykorzystuje się nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce. Z masła kakaowego robi się maski, kremy czy peelingi. Regenerującą maseczkę na twarz z dodatkiem kakao można też zrobić samemu w domu, na przykład mieszając kakao z awokado, miodem i cynamonem lub z miodem i jogurtem. Wystarczy kilka minut, by cera była odżywiona i świeża.
Od kiedy podawać kakao niemowlakowi?
Jeśli dziecko nie ma alergii, można podawać mu kakao od pierwszego roku życia. Jednak nie za często, gdyż kakao zawiera szczawiany, które ograniczają wchłanianie żelaza.