
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- okrągłą formę o wymiarach 18–20 cm
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Zaparz espresso potrzebne do masy i ponczu. Wyjmij masło z lodówki i zostaw je w temperaturze pokojowej, aby zmiękło.
Krok 1: Wykładamy foremkę spodem z ciastek
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i dolewamy podwójne espresso. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Ciasteczka maślane siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy miękkie masło. Całość zagniatamy i wysypujemy na dno foremki, dokładnie dociskając. Wstawiamy do lodówki.
Krok 2: Dodajemy mocne espresso do masy śmietankowej
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy. Do dużej miski wlewamy rozpuszczoną, namoczoną wcześniej w wodzie żelatynę. Dodajemy espresso oraz serek homogenizowany. Całość mieszamy. Stopniowo dodajemy ubitą śmietankę, cały czas mieszając.
Do wystudzonego ponczu opcjonalnie dolewamy likier kawowy.
Krok 3: Nasączamy biszkopty
Na spód z ciasteczek wlewamy pierwszą warstwę musu. Namoczone w ponczu biszkopty układamy na musie serowym. Pomiędzy biszkoptami układamy maliny. Wlewamy kolejną warstwę musu. Na wierzch wykładamy maliny. Całość przykrywamy resztą masy i wyrównujemy. Torcik wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny do stężenia.
Tort okrawamy nożem wzdłuż rantu formy, wyjmujemy. Kakao przesiewamy przez sitko na wierzch tortu. Przyozdabiamy malinami i oprószamy cukrem pudrem. Dekorujemy listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Tiramisu
Kawa, mascarpone i amaretto – prawdziwa klasyka deserów we włoskim stylu! Sprawdź też wersję z malinami, którą pokochają dzieci!

Torcik brazylijski
Daj się porwać egzotycznym, słodkim smakom! Paweł Małecki przygotował przepis na pyszny torcik brazylijski! Zapraszamy do Kuchni Lidla!

Tarta czekoladowo-malinowa
Słodka czekolada zestawiona z lekko kwaskowatym musem malinowym – wypróbuj przepis mistrza cukiernictwa!

Tort czekoladowo-kawowy
Szukasz przepisu na tort na wyjątkową okazję? Sięgnij po doskonały przepis Pawła Małeckiego!

Zobacz przepisy
na święta
- Rolada makowa
- Domowy zakwas na żurek
- Sałatka z selera i jajek z ziołami
- Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem
- Babka adwokatowa
- Sernik z białą czekoladą i mango
- Pascha wielkanocna
- Mazurek pomarańczowy
- Wegański pasztet z pieczarek
- Babka serowa z pomarańczami
- Sernik czekoladowy
- Wieniec wielkanocny
- Żurek orientalny z białą kiełbasą
- Zielona pasta jajeczna
- Sernik krakowski
- Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
- Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
- Mazurek czekoladowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (18)
816 dni temu
W jakiej ilości wody rozpuścić żelatynę?
odpowiedz
813 dni temu
Tak jak podajemy w sekcji ze składnikami, do namoczenia żelatyny należy użyć 60 ml wody.
2237 dni temu
Czy zamiast serka homogenizowanego można dać mascarpone?
odpowiedz
2234 dni temu
Możesz dokonać takiej zamiany :)
2545 dni temu
Czy zamiast żelatyny mogę użyć galaretki?
odpowiedz
2545 dni temu
Nie zalecamy takiej zamiany :)
2848 dni temu
Czy zamiast malin można użyć truskawki ?
odpowiedz
2848 dni temu
Oczywiście! Jeśli, posiadasz większe truskawki - rekomendujemy pokrojenie ich na mniejsze kawałki :)
3059 dni temu
Alleeeee toooo jest PYSZNE :) !!!!!!
odpowiedz
3092 dni temu
Czy mogę użyć malin, które były mrożone?
odpowiedz
3092 dni temu
Mrożone maliny się tutaj nie sprawdzą, gdyż puszczą dużo soku.
3122 dni temu
A czy żeby zrobić wersję zjadliwą dla dzieci mozna kawę zastąpic czyms innym? Na przykład sokiem malinowym? Cytrynka z miętą? Co by Państwo zaproponowali?
odpowiedz
3122 dni temu
Dla dzieci polecamy tiramisu bez dodatku kawy, z tego przepisu :) https://kuchnialidla.pl/truskawkowo-malinowe-tiramisu
3115 dni temu
a może kawą zbożową typu Inka jesli dzieci lubią? :)
3115 dni temu
Świetny pomysł!
3115 dni temu
Ja dla dzieci nasączałam kawą zbożową, a górę posypałam tartą czekoladą mleczną
3122 dni temu
czy zamiast espresso może być cappuccino?
odpowiedz
3122 dni temu
Nie polecamy takiej zamiany, musi to być mocna kawowa esencja - taka właśnie jak espresso :)
zobacz wszystkie