Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- okrągłą formę o wymiarach 18–20 cm
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Zaparz espresso potrzebne do masy i ponczu. Wyjmij masło z lodówki i zostaw je w temperaturze pokojowej, aby zmiękło.
Krok 1: Wykładamy foremkę spodem z ciastek
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i dolewamy podwójne espresso. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Ciasteczka maślane siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy miękkie masło. Całość zagniatamy i wysypujemy na dno foremki, dokładnie dociskając. Wstawiamy do lodówki.
Krok 2: Dodajemy mocne espresso do masy śmietankowej
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy. Do dużej miski wlewamy rozpuszczoną, namoczoną wcześniej w wodzie żelatynę. Dodajemy espresso oraz serek homogenizowany. Całość mieszamy. Stopniowo dodajemy ubitą śmietankę, cały czas mieszając.
Do wystudzonego ponczu opcjonalnie dolewamy likier kawowy.
Krok 3: Nasączamy biszkopty
Na spód z ciasteczek wlewamy pierwszą warstwę musu. Namoczone w ponczu biszkopty układamy na musie serowym. Pomiędzy biszkoptami układamy maliny. Wlewamy kolejną warstwę musu. Na wierzch wykładamy maliny. Całość przykrywamy resztą masy i wyrównujemy. Torcik wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny do stężenia.
Tort okrawamy nożem wzdłuż rantu formy, wyjmujemy. Kakao przesiewamy przez sitko na wierzch tortu. Przyozdabiamy malinami i oprószamy cukrem pudrem. Dekorujemy listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Tiramisu
Kawa, mascarpone i amaretto – prawdziwa klasyka deserów we włoskim stylu! Sprawdź też wersję z malinami, którą pokochają dzieci!
Torcik brazylijski
Daj się porwać egzotycznym, słodkim smakom! Paweł Małecki przygotował przepis na pyszny torcik brazylijski! Zapraszamy do Kuchni Lidla!
Tarta czekoladowo-malinowa
Słodka czekolada zestawiona z lekko kwaskowatym musem malinowym – wypróbuj przepis mistrza cukiernictwa!
Tort czekoladowo-kawowy
Szukasz przepisu na tort na wyjątkową okazję? Sięgnij po doskonały przepis Pawła Małeckiego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z grillowanych owoców
- Deser Barcelona - mus cytrynowy z galaretką pomarańczową
- Ciasto z morelami i suszoną żurawiną
- Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
- Tort czekoladowo-kawowy
- Tiramisu ze śliwkami
- Hiszpańskie ciasto drożdżowe z konfiturą z pomarańczy
- Hiszpańskie ciasteczka migdałowe
- Deser czekoladowo-pomarańczowy
- Sernik czekoladowy
- Koktajl tiramisu
- Jogurtowy sernik na zimno
- Ciastka francuskie z jabłkami
- Suflet z mango
- Deser proteinowy à la tiramisu
- Bezglutenowy keks świąteczny
- Portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich
- Cukiniowe spaghetti z indykiem
- Wegańskie uszka nadziewane soczewicą
- Świąteczne trifle figowo-czekoladowe
- Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
- Ciasto z marcepanem
- Jogurtowiec na cieście francuskim
- Wytrawna tarta Tatin
- Zupa pomidorowa z ciecierzycą i ananasem
- Karkówka z szynkowaru
- Pikantne szaszłyczki z łososia w ajwarze z grillowaną kapustą i sosem czosnkowym
- Chorizo z ziemniakami
- Ciasto miodowe z orzechami pekan
- Pieczone polędwiczki w papryce z guacamole i z warzywami w kolendrze
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (18)
684 dni temu
W jakiej ilości wody rozpuścić żelatynę?
odpowiedz
682 dni temu
Tak jak podajemy w sekcji ze składnikami, do namoczenia żelatyny należy użyć 60 ml wody.
2105 dni temu
Czy zamiast serka homogenizowanego można dać mascarpone?
odpowiedz
2103 dni temu
Możesz dokonać takiej zamiany :)
2414 dni temu
Czy zamiast żelatyny mogę użyć galaretki?
odpowiedz
2413 dni temu
Nie zalecamy takiej zamiany :)
2716 dni temu
Czy zamiast malin można użyć truskawki ?
odpowiedz
2716 dni temu
Oczywiście! Jeśli, posiadasz większe truskawki - rekomendujemy pokrojenie ich na mniejsze kawałki :)
2927 dni temu
Alleeeee toooo jest PYSZNE :) !!!!!!
odpowiedz
2960 dni temu
Czy mogę użyć malin, które były mrożone?
odpowiedz
2960 dni temu
Mrożone maliny się tutaj nie sprawdzą, gdyż puszczą dużo soku.
2991 dni temu
A czy żeby zrobić wersję zjadliwą dla dzieci mozna kawę zastąpic czyms innym? Na przykład sokiem malinowym? Cytrynka z miętą? Co by Państwo zaproponowali?
odpowiedz
2991 dni temu
Dla dzieci polecamy tiramisu bez dodatku kawy, z tego przepisu :) https://kuchnialidla.pl/truskawkowo-malinowe-tiramisu
2983 dni temu
a może kawą zbożową typu Inka jesli dzieci lubią? :)
2983 dni temu
Świetny pomysł!
2983 dni temu
Ja dla dzieci nasączałam kawą zbożową, a górę posypałam tartą czekoladą mleczną
2991 dni temu
czy zamiast espresso może być cappuccino?
odpowiedz
2991 dni temu
Nie polecamy takiej zamiany, musi to być mocna kawowa esencja - taka właśnie jak espresso :)
zobacz wszystkie