zobacz film Tarta czekoladowo-malinowa

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • blaszkę o wymiarach 10 x 36 cm
  • mikser
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C
  • gęste sito
  • blender
  • szprycę cukierniczą
  • gładką końcówkę do dekorowania o średnicy 9-10 mm

KROK 1: Przyrządzamy ciasto czekoladowe

Tarta czekoladowa - Przyrządzamy ciasto czekoladowe

Masło i czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Oddzielamy białka jaj od żółtek. Białka w temperaturze pokojowej ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując, dodajemy żółtka. Wlewamy płynny miód oraz przestudzoną, płynną czekoladę i całość dokładnie mieszamy.

 

KROK 2: Pieczemy ciasto

Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej kakao. Ciasto pieczemy w temperaturze 190°C przez około 12-14 minut. Studzimy.

KROK 3: Przygotowujemy ganasz malinowo-czekoladowy

Rozmrożone maliny przecieramy przez sito. Mus malinowy zagotowujemy z miodem. Dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i zdejmujemy z ognia. Kiedy czekolada się rozpuści, dodajemy miękkie masło i blendujemy całość na gładką masę. Wlewamy wódkę, dokładnie mieszamy. Ganasz studzimy w temperaturze pokojowej przez około 1,5-2 godziny (UWAGA: ganaszu nie wstawiamy do lodówki!).

KROK 4: Smażymy konfiturę malinową

Tarta czekoladowa - Smażymy konfiturę malinową

Na patelni zagotowujemy miód i konfiturę z malin. Smażymy na małym ogniu do momentu, aż odparujemy soki, a konfitura zgęstnieje. Studzimy.

 

 

KROK 5: Łączymy składniki tarty czekoladowej

Tarta czekoladowa - Łączymy składniki tarty czekoladowej

Na wystudzonym cieście równomiernie rozsmarowujemy konfiturę malinową. Ganasz przekładamy do worka cukierniczego z gładką, okrągłą końcówką. Szprycujemy małe bezy z ganaszu na całej powierzchni tarty. Deser dekorujemy świeżymi malinami oraz listkami mięty. Przechowujemy w temperaturze pokojowej (nie wkładamy do lodówki!).

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (28)

Avatar
  • Aga Aga
    1174 dni temu
    Chyba coś nie tak z proporcjami czekolada-masło w ganaszu (użyłam czekolady konkurencyjnej marki na "W"). Czekałam dwie godziny i poddałam się, bo wieczór się kończył więc musiałam dodać dużo więcej masła do masy aby krem się zestalił. Smak w porządku ale wyszedł strasznie tłusty i przy jedzeniu cholesterol strzelał w kosmos. Czy można dodać kakao zamiast czekolady (i ile) ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1173 dni temu
    Aga, do przygotowywania ganaszu nie wykorzystujemy kakao. Powstaje on wyłącznie na bazie czekolady i w tym przepisie nie rekomendujemy zastępowania jej innymi składnikami. Jeśli ganasz wychodzi za rzadki, spróbuj dodać więcej gorzkiej czekolady.
  • Zośka Zośka
    2929 dni temu
    Ja też muszę sie pochwalić wyszło zaj............. !!!!! na pewno zrobię to jeszcze raz :)

    odpowiedz

  • Marta Marta
    3162 dni temu
    wyszło super !

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    3205 dni temu
    Ciasto wygląda obłędnie w wersji walentynkowej. Po prostu wooooooooooooooow. Chciałabym się pochwalić zdjęciem, ale nie można dodawać. Liczę na wielkie wooooooooooooooow ze strony obdarowanego. Dziękuję. Kradnę przepis na przyszłość 😍

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3203 dni temu
    Agnieszko, mamy nadzieję, że obdarowany docenił prezent :)
  • Gość Gość
    3207 dni temu
    Pyszne ciasto!!! Szybkie i proste ;)

    odpowiedz

  • Szymon Oleaczek Szymon Oleaczek
    3211 dni temu
    Czy nie lepiej posmarować ciasto niewielką ilością ganaszu, żeby nie wchłonęło konfitury?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3210 dni temu
    Gęsta, wystudzona konfitura nie powinna wchłonąć się w dobrze wystudzone ciasto. Poza tym dodatkowa wilgoć w cieście, tylko doda mu smaku :)
  • Ewa Ewa
    3212 dni temu
    ja mam pytanie odnośnie tego kremu czekoladowego. Pan Paweł takie ładne beziki robi na cieście z tego kremu, czy on rzeczywiście jest taki się nie "rozjeżdża" ? Pozdrawiam Ewa

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3210 dni temu
    Ewo, jeśli zrobisz krem według przepisu - nie będzie się rozjeżdżał :)
  • Gość Gość
    3205 dni temu
    Też miałam wątpliwości, co do kremu, ale w końcu się zestalił i dało się z niego zrobić beziki. W temp. pokojowej (18-19 st. u mnie) trwało to prawie 5 godzin, więc nie radzę robić tego ciasta na ostatnią chwilę :) Podejrzewam, że może to zależeć też od jakości czekolady - ja miałam z Lidla, ale tą tańszą (Fin Carre). W każdym razie ciasto jest przepyszne, więc warto poświęcić mu trochę czasu.
  • Gość Gość
    3213 dni temu
    Czy to ciasto można zrobić w keksówce?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3210 dni temu
    Można próbować, ale trudno będzie wyjąć tartę z głębokiej foremki.
  • szalonabena szalonabena
    3215 dni temu
    Witam. Jakiej firmy jest szpryca cukiernicza?. Kupiłam już 4 różne i nie mogę trafić na godną polecenia. Już w któryś filmiku widzę, że pan Paweł tej używa i się dobrze sprawdza.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3214 dni temu
    Niestety nie możemy zdradzać takich informacji :) Sugerujemy szukać dobrych szpryc w sklepach z artykułami cukierniczymi :)
  • GANASZ GANASZ
    3218 dni temu
    Mnie irytuje słowo "GANASZ". Czy jest jakieś inne określenie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3217 dni temu
    Możesz używać określenia - krem czekoladowy.
  • Endriu Endriu
    3215 dni temu
    Ja w pracy posługuję się słowem "genaż", ale Pan Paweł używa tutaj oryginalnej wymowy ;)
  • KLIENT KLIENT
    3218 dni temu
    Szkoda, że filmiki teraz na Kuchni Lidla są tak rzadko, wcześniej były co tydzień. Mogłyby też być filmiki z cyklu "Spiżarnia Lidla", bo od 2 lat chyba jest cisza.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3217 dni temu
    Co jesień do Spiżarni Lidla przybywają nowe przepisy :)
  • SPIŻARNIALIDLA SPIŻARNIALIDLA
    3218 dni temu
    Szkoda że Paweł Małecki nie mówi już słowa "Dzień dobry". Tylko od razu przechodzi do rzeczy, do tego filmiki są ZA KRÓTKIE i za szybkie tempo od tego miesiąca! Jak pamiętam, nie dodawał przedtem alkoholu, teraz go dodaje. I trzecia konkluzja - zbliżenie na twarz P. Małeckiego. Dla mnie zbyt duże i wyraziste. Kiedyś nie było takiego zbliżenia, to nie jest najważniejsze w przygotowaniu deserów. Pozdrawiam Lidl, klient tego sklepu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3220 dni temu
    Jak dobrze że Pan Paweł wrócił!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3217 dni temu
    Pan Paweł cały czas jest z nami :) Zapraszamy co tydzień po nowy przepis :)
  • Gość Gość
    3220 dni temu
    Nareszcie filmik z Pawłem Małeckim! ;) Fajny przepis.

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3220 dni temu
    *Przepraszam, jakiś chochlik się wkradł w mój post - oczywiście miało być - ROBIĄC ciasto...

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3220 dni temu
    Czemu ma służyć blendowanie ganaszu, skoro maliny były przetarte przez sito? Swoją drogą - prościej było sitko postawić bezpośrednio na garnek i pominąć "etap miski" :-) Po drugie - Czy roniąc ciasto, nie lepiej połączyć żółtka, masło i czekoladę a pianę z białek dodać na sam koniec?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3220 dni temu
    Dzięki blendowaniu składniki szybciej łączą się na gładką masę.Jeśli chodzi o ciasto - możesz zrobić dokładnie tak jak piszesz :) Pozdrawiamy!

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!