
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blaszkę o wymiarach 10 x 36 cm
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C
- gęste sito
- blender
- szprycę cukierniczą
- gładką końcówkę do dekorowania o średnicy 9-10 mm
KROK 1: Przyrządzamy ciasto czekoladowe
Masło i czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Oddzielamy białka jaj od żółtek. Białka w temperaturze pokojowej ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując, dodajemy żółtka. Wlewamy płynny miód oraz przestudzoną, płynną czekoladę i całość dokładnie mieszamy.
KROK 2: Pieczemy ciasto
Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej kakao. Ciasto pieczemy w temperaturze 190°C przez około 12-14 minut. Studzimy.
KROK 3: Przygotowujemy ganasz malinowo-czekoladowy
Rozmrożone maliny przecieramy przez sito. Mus malinowy zagotowujemy z miodem. Dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i zdejmujemy z ognia. Kiedy czekolada się rozpuści, dodajemy miękkie masło i blendujemy całość na gładką masę. Wlewamy wódkę, dokładnie mieszamy. Ganasz studzimy w temperaturze pokojowej przez około 1,5-2 godziny (UWAGA: ganaszu nie wstawiamy do lodówki!).
KROK 4: Smażymy konfiturę malinową
Na patelni zagotowujemy miód i konfiturę z malin. Smażymy na małym ogniu do momentu, aż odparujemy soki, a konfitura zgęstnieje. Studzimy.
KROK 5: Łączymy składniki tarty czekoladowej
Na wystudzonym cieście równomiernie rozsmarowujemy konfiturę malinową. Ganasz przekładamy do worka cukierniczego z gładką, okrągłą końcówką. Szprycujemy małe bezy z ganaszu na całej powierzchni tarty. Deser dekorujemy świeżymi malinami oraz listkami mięty. Przechowujemy w temperaturze pokojowej (nie wkładamy do lodówki!).
Zobacz podobne
przepisy
Sycylijskie ciasto pistacjowe Bronte
Ciasto inspirowane kuchnią włoską z polskimi akcentami! Poznaj nasz przepis i delektuj się smakiem doskonałego wypieku na bazie orzechów.

Czekoladowy sen
Pulchny biszkopt, puszysty mus, gęsta polewa i chrupiące dodatki – wszystko z czekolady! Ten tort to prawdziwy przysmak.

Czekoladowe ciasto meksykańskie
Intensywnie czekoladowe, wilgotne ciasto z mango i odrobiną papryki rodem z Meksyku! Wypróbuj przepis Pawła już dziś!

Wytrawne ciasto czekoladowe z koniakiem
Eleganckie ciasto czekoladowe z migdałami i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Zaskakująco smaczne i proste w wykonaniu!

Komentarze (28)
816 dni temu
Chyba coś nie tak z proporcjami czekolada-masło w ganaszu (użyłam czekolady konkurencyjnej marki na "W"). Czekałam dwie godziny i poddałam się, bo wieczór się kończył więc musiałam dodać dużo więcej masła do masy aby krem się zestalił. Smak w porządku ale wyszedł strasznie tłusty i przy jedzeniu cholesterol strzelał w kosmos. Czy można dodać kakao zamiast czekolady (i ile) ?
odpowiedz
816 dni temu
Aga, do przygotowywania ganaszu nie wykorzystujemy kakao. Powstaje on wyłącznie na bazie czekolady i w tym przepisie nie rekomendujemy zastępowania jej innymi składnikami. Jeśli ganasz wychodzi za rzadki, spróbuj dodać więcej gorzkiej czekolady.
2572 dni temu
Ja też muszę sie pochwalić wyszło zaj............. !!!!! na pewno zrobię to jeszcze raz :)
odpowiedz
2805 dni temu
wyszło super !
odpowiedz
2848 dni temu
Ciasto wygląda obłędnie w wersji walentynkowej. Po prostu wooooooooooooooow. Chciałabym się pochwalić zdjęciem, ale nie można dodawać. Liczę na wielkie wooooooooooooooow ze strony obdarowanego. Dziękuję. Kradnę przepis na przyszłość 😍
odpowiedz
2846 dni temu
Agnieszko, mamy nadzieję, że obdarowany docenił prezent :)
2850 dni temu
Pyszne ciasto!!! Szybkie i proste ;)
odpowiedz
2854 dni temu
Czy nie lepiej posmarować ciasto niewielką ilością ganaszu, żeby nie wchłonęło konfitury?
odpowiedz
2853 dni temu
Gęsta, wystudzona konfitura nie powinna wchłonąć się w dobrze wystudzone ciasto. Poza tym dodatkowa wilgoć w cieście, tylko doda mu smaku :)
2855 dni temu
ja mam pytanie odnośnie tego kremu czekoladowego. Pan Paweł takie ładne beziki robi na cieście z tego kremu, czy on rzeczywiście jest taki się nie "rozjeżdża" ? Pozdrawiam Ewa
odpowiedz
2853 dni temu
Ewo, jeśli zrobisz krem według przepisu - nie będzie się rozjeżdżał :)
2848 dni temu
Też miałam wątpliwości, co do kremu, ale w końcu się zestalił i dało się z niego zrobić beziki. W temp. pokojowej (18-19 st. u mnie) trwało to prawie 5 godzin, więc nie radzę robić tego ciasta na ostatnią chwilę :) Podejrzewam, że może to zależeć też od jakości czekolady - ja miałam z Lidla, ale tą tańszą (Fin Carre). W każdym razie ciasto jest przepyszne, więc warto poświęcić mu trochę czasu.
2856 dni temu
Czy to ciasto można zrobić w keksówce?
odpowiedz
2853 dni temu
Można próbować, ale trudno będzie wyjąć tartę z głębokiej foremki.
2857 dni temu
Witam. Jakiej firmy jest szpryca cukiernicza?. Kupiłam już 4 różne i nie mogę trafić na godną polecenia. Już w któryś filmiku widzę, że pan Paweł tej używa i się dobrze sprawdza.
odpowiedz
2857 dni temu
Niestety nie możemy zdradzać takich informacji :) Sugerujemy szukać dobrych szpryc w sklepach z artykułami cukierniczymi :)
2861 dni temu
Mnie irytuje słowo "GANASZ". Czy jest jakieś inne określenie?
odpowiedz
2860 dni temu
Możesz używać określenia - krem czekoladowy.
2858 dni temu
Ja w pracy posługuję się słowem "genaż", ale Pan Paweł używa tutaj oryginalnej wymowy ;)
2861 dni temu
Szkoda, że filmiki teraz na Kuchni Lidla są tak rzadko, wcześniej były co tydzień. Mogłyby też być filmiki z cyklu "Spiżarnia Lidla", bo od 2 lat chyba jest cisza.
odpowiedz
2860 dni temu
Co jesień do Spiżarni Lidla przybywają nowe przepisy :)
2861 dni temu
Szkoda że Paweł Małecki nie mówi już słowa "Dzień dobry". Tylko od razu przechodzi do rzeczy, do tego filmiki są ZA KRÓTKIE i za szybkie tempo od tego miesiąca! Jak pamiętam, nie dodawał przedtem alkoholu, teraz go dodaje. I trzecia konkluzja - zbliżenie na twarz P. Małeckiego. Dla mnie zbyt duże i wyraziste. Kiedyś nie było takiego zbliżenia, to nie jest najważniejsze w przygotowaniu deserów. Pozdrawiam Lidl, klient tego sklepu.
odpowiedz
2862 dni temu
Jak dobrze że Pan Paweł wrócił!!!
odpowiedz
2860 dni temu
Pan Paweł cały czas jest z nami :) Zapraszamy co tydzień po nowy przepis :)
2863 dni temu
Nareszcie filmik z Pawłem Małeckim! ;) Fajny przepis.
odpowiedz
2863 dni temu
*Przepraszam, jakiś chochlik się wkradł w mój post - oczywiście miało być - ROBIĄC ciasto...
odpowiedz
2863 dni temu
Czemu ma służyć blendowanie ganaszu, skoro maliny były przetarte przez sito? Swoją drogą - prościej było sitko postawić bezpośrednio na garnek i pominąć "etap miski" :-) Po drugie - Czy roniąc ciasto, nie lepiej połączyć żółtka, masło i czekoladę a pianę z białek dodać na sam koniec?
odpowiedz
2863 dni temu
Dzięki blendowaniu składniki szybciej łączą się na gładką masę.Jeśli chodzi o ciasto - możesz zrobić dokładnie tak jak piszesz :) Pozdrawiamy!
zobacz wszystkie