
PRZYGOTUJ
- blaszkę o wymiarach 10 x 36 cm
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C
- gęste sito
- blender
- szprycę cukierniczą
- gładką końcówkę do dekorowania o średnicy 9-10 mm
KROK 1: Przyrządzamy ciasto czekoladowe
Masło i czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Oddzielamy białka jaj od żółtek. Białka w temperaturze pokojowej ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując, dodajemy żółtka. Wlewamy płynny miód oraz przestudzoną, płynną czekoladę i całość dokładnie mieszamy.
KROK 2: Pieczemy ciasto
Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej kakao. Ciasto pieczemy w temperaturze 190°C przez około 12-14 minut. Studzimy.
KROK 3: Przygotowujemy ganasz malinowo-czekoladowy
Rozmrożone maliny przecieramy przez sito. Mus malinowy zagotowujemy z miodem. Dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i zdejmujemy z ognia. Kiedy czekolada się rozpuści, dodajemy miękkie masło i blendujemy całość na gładką masę. Wlewamy wódkę, dokładnie mieszamy. Ganasz studzimy w temperaturze pokojowej przez około 1,5-2 godziny (UWAGA: ganaszu nie wstawiamy do lodówki!).
KROK 4: Smażymy konfiturę malinową
Na patelni zagotowujemy miód i konfiturę z malin. Smażymy na małym ogniu do momentu, aż odparujemy soki, a konfitura zgęstnieje. Studzimy.
KROK 5: Łączymy składniki tarty czekoladowej
Na wystudzonym cieście równomiernie rozsmarowujemy konfiturę malinową. Ganasz przekładamy do worka cukierniczego z gładką, okrągłą końcówką. Szprycujemy małe bezy z ganaszu na całej powierzchni tarty. Deser dekorujemy świeżymi malinami oraz listkami mięty. Przechowujemy w temperaturze pokojowej (nie wkładamy do lodówki!).
Zobacz podobne
przepisy
Sycylijskie ciasto pistacjowe Bronte
Włoskie ciasto w polskim stylu! Poznaj nasz przepis i delektuj się smakiem doskonałego wypieku na bazie orzechów.

Czekoladowy sen
Pulchny biszkopt, puszysty mus, gęsta polewa i chrupiące dodatki – wszystko z czekolady! Ten tort to prawdziwy przysmak.

Czekoladowe ciasto meksykańskie
Intensywnie czekoladowe, wilgotne ciasto z mango i odrobiną papryki rodem z Meksyku! Wypróbuj przepis Pawła już dziś!

Wytrawne ciasto czekoladowe z koniakiem
Eleganckie ciasto czekoladowe z migdałami i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Zaskakująco smaczne i proste w wykonaniu!

Komentarze (26)
522 dni temu
Ja też muszę sie pochwalić wyszło zaj............. !!!!! na pewno zrobię to jeszcze raz :)
odpowiedz
755 dni temu
wyszło super !
odpowiedz
798 dni temu
Ciasto wygląda obłędnie w wersji walentynkowej. Po prostu wooooooooooooooow. Chciałabym się pochwalić zdjęciem, ale nie można dodawać. Liczę na wielkie wooooooooooooooow ze strony obdarowanego. Dziękuję. Kradnę przepis na przyszłość 😍
odpowiedz
796 dni temu
Agnieszko, mamy nadzieję, że obdarowany docenił prezent :)
800 dni temu
Pyszne ciasto!!! Szybkie i proste ;)
odpowiedz
804 dni temu
Czy nie lepiej posmarować ciasto niewielką ilością ganaszu, żeby nie wchłonęło konfitury?
odpowiedz
803 dni temu
Gęsta, wystudzona konfitura nie powinna wchłonąć się w dobrze wystudzone ciasto. Poza tym dodatkowa wilgoć w cieście, tylko doda mu smaku :)
805 dni temu
ja mam pytanie odnośnie tego kremu czekoladowego. Pan Paweł takie ładne beziki robi na cieście z tego kremu, czy on rzeczywiście jest taki się nie "rozjeżdża" ? Pozdrawiam Ewa
odpowiedz
803 dni temu
Ewo, jeśli zrobisz krem według przepisu - nie będzie się rozjeżdżał :)
798 dni temu
Też miałam wątpliwości, co do kremu, ale w końcu się zestalił i dało się z niego zrobić beziki. W temp. pokojowej (18-19 st. u mnie) trwało to prawie 5 godzin, więc nie radzę robić tego ciasta na ostatnią chwilę :) Podejrzewam, że może to zależeć też od jakości czekolady - ja miałam z Lidla, ale tą tańszą (Fin Carre). W każdym razie ciasto jest przepyszne, więc warto poświęcić mu trochę czasu.
806 dni temu
Czy to ciasto można zrobić w keksówce?
odpowiedz
803 dni temu
Można próbować, ale trudno będzie wyjąć tartę z głębokiej foremki.
808 dni temu
Witam. Jakiej firmy jest szpryca cukiernicza?. Kupiłam już 4 różne i nie mogę trafić na godną polecenia. Już w któryś filmiku widzę, że pan Paweł tej używa i się dobrze sprawdza.
odpowiedz
807 dni temu
Niestety nie możemy zdradzać takich informacji :) Sugerujemy szukać dobrych szpryc w sklepach z artykułami cukierniczymi :)
811 dni temu
Mnie irytuje słowo "GANASZ". Czy jest jakieś inne określenie?
odpowiedz
810 dni temu
Możesz używać określenia - krem czekoladowy.
808 dni temu
Ja w pracy posługuję się słowem "genaż", ale Pan Paweł używa tutaj oryginalnej wymowy ;)
811 dni temu
Szkoda, że filmiki teraz na Kuchni Lidla są tak rzadko, wcześniej były co tydzień. Mogłyby też być filmiki z cyklu "Spiżarnia Lidla", bo od 2 lat chyba jest cisza.
odpowiedz
810 dni temu
Co jesień do Spiżarni Lidla przybywają nowe przepisy :)
811 dni temu
Szkoda że Paweł Małecki nie mówi już słowa "Dzień dobry". Tylko od razu przechodzi do rzeczy, do tego filmiki są ZA KRÓTKIE i za szybkie tempo od tego miesiąca! Jak pamiętam, nie dodawał przedtem alkoholu, teraz go dodaje. I trzecia konkluzja - zbliżenie na twarz P. Małeckiego. Dla mnie zbyt duże i wyraziste. Kiedyś nie było takiego zbliżenia, to nie jest najważniejsze w przygotowaniu deserów. Pozdrawiam Lidl, klient tego sklepu.
odpowiedz
812 dni temu
Jak dobrze że Pan Paweł wrócił!!!
odpowiedz
810 dni temu
Pan Paweł cały czas jest z nami :) Zapraszamy co tydzień po nowy przepis :)
813 dni temu
Nareszcie filmik z Pawłem Małeckim! ;) Fajny przepis.
odpowiedz
813 dni temu
*Przepraszam, jakiś chochlik się wkradł w mój post - oczywiście miało być - ROBIĄC ciasto...
odpowiedz
813 dni temu
Czemu ma służyć blendowanie ganaszu, skoro maliny były przetarte przez sito? Swoją drogą - prościej było sitko postawić bezpośrednio na garnek i pominąć "etap miski" :-) Po drugie - Czy roniąc ciasto, nie lepiej połączyć żółtka, masło i czekoladę a pianę z białek dodać na sam koniec?
odpowiedz
813 dni temu
Dzięki blendowaniu składniki szybciej łączą się na gładką masę.Jeśli chodzi o ciasto - możesz zrobić dokładnie tak jak piszesz :) Pozdrawiamy!
zobacz wszystkie