Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blaszkę o wymiarach 10 x 36 cm
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C
- gęste sito
- blender
- szprycę cukierniczą
- gładką końcówkę do dekorowania o średnicy 9-10 mm
KROK 1: Przyrządzamy ciasto czekoladowe
Masło i czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Oddzielamy białka jaj od żółtek. Białka w temperaturze pokojowej ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując, dodajemy żółtka. Wlewamy płynny miód oraz przestudzoną, płynną czekoladę i całość dokładnie mieszamy.
KROK 2: Pieczemy ciasto
Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej kakao. Ciasto pieczemy w temperaturze 190°C przez około 12-14 minut. Studzimy.
KROK 3: Przygotowujemy ganasz malinowo-czekoladowy
Rozmrożone maliny przecieramy przez sito. Mus malinowy zagotowujemy z miodem. Dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i zdejmujemy z ognia. Kiedy czekolada się rozpuści, dodajemy miękkie masło i blendujemy całość na gładką masę. Wlewamy wódkę, dokładnie mieszamy. Ganasz studzimy w temperaturze pokojowej przez około 1,5-2 godziny (UWAGA: ganaszu nie wstawiamy do lodówki!).
KROK 4: Smażymy konfiturę malinową
Na patelni zagotowujemy miód i konfiturę z malin. Smażymy na małym ogniu do momentu, aż odparujemy soki, a konfitura zgęstnieje. Studzimy.
KROK 5: Łączymy składniki tarty czekoladowej
Na wystudzonym cieście równomiernie rozsmarowujemy konfiturę malinową. Ganasz przekładamy do worka cukierniczego z gładką, okrągłą końcówką. Szprycujemy małe bezy z ganaszu na całej powierzchni tarty. Deser dekorujemy świeżymi malinami oraz listkami mięty. Przechowujemy w temperaturze pokojowej (nie wkładamy do lodówki!).
Zobacz podobne
przepisy
Sycylijskie ciasto pistacjowe Bronte
Ciasto inspirowane kuchnią włoską z polskimi akcentami! Poznaj nasz przepis i delektuj się smakiem doskonałego wypieku na bazie orzechów.
Czekoladowy sen
Pulchny biszkopt, puszysty mus, gęsta polewa i chrupiące dodatki – wszystko z czekolady! Ten tort to prawdziwy przysmak.
Czekoladowe ciasto meksykańskie
Intensywnie czekoladowe, wilgotne ciasto z mango i odrobiną papryki rodem z Meksyku! Wypróbuj przepis Pawła już dziś!
Wytrawne ciasto czekoladowe z koniakiem
Eleganckie ciasto czekoladowe z migdałami i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Zaskakująco smaczne i proste w wykonaniu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Serowe placuszki z sosem malinowym
- Parfait waniliowe z malinami (domowe lody)
- Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
- Mrożony jogurt z malinami i limonką
- Ciasto z morelami i suszoną żurawiną
- Tagliatelle z bakłażanem, papryką, rukolą i szynką San Daniele
- Panna cotta z karmelizowanymi pomarańczami
- Francuskie makaroniki
- Ciasto z wiśniami i kruszonką migdałową – przepis
- Owsianka z musem jabłkowym
- Trifle bananowo-czekoladowy
- Batony czekoladowe z granatem
- Domowe sezamki
- Chleb brioche z musem figowym
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Kaczka w sosie jabłkowo-musztardowym
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Makaron ze szparagami
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Smażona wieprzowina z czosnkiem, szpinakiem i ciecierzycą
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Ciasto z batatów
- Tort serowy z nutą pomarańczy
- Rolada z kraju Kwitnącej Wiśni
- Dacquoise orzechowo-truskawkowy
- Kaczka po pekińsku
- Kolorowa sałatka owocowa z dressingiem z arbuza
- Sylwestrowe przekąski
- Wegańskie burrito z fasolą
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (28)
1174 dni temu
Chyba coś nie tak z proporcjami czekolada-masło w ganaszu (użyłam czekolady konkurencyjnej marki na "W"). Czekałam dwie godziny i poddałam się, bo wieczór się kończył więc musiałam dodać dużo więcej masła do masy aby krem się zestalił. Smak w porządku ale wyszedł strasznie tłusty i przy jedzeniu cholesterol strzelał w kosmos. Czy można dodać kakao zamiast czekolady (i ile) ?
odpowiedz
1173 dni temu
Aga, do przygotowywania ganaszu nie wykorzystujemy kakao. Powstaje on wyłącznie na bazie czekolady i w tym przepisie nie rekomendujemy zastępowania jej innymi składnikami. Jeśli ganasz wychodzi za rzadki, spróbuj dodać więcej gorzkiej czekolady.
2929 dni temu
Ja też muszę sie pochwalić wyszło zaj............. !!!!! na pewno zrobię to jeszcze raz :)
odpowiedz
3162 dni temu
wyszło super !
odpowiedz
3205 dni temu
Ciasto wygląda obłędnie w wersji walentynkowej. Po prostu wooooooooooooooow. Chciałabym się pochwalić zdjęciem, ale nie można dodawać. Liczę na wielkie wooooooooooooooow ze strony obdarowanego. Dziękuję. Kradnę przepis na przyszłość 😍
odpowiedz
3203 dni temu
Agnieszko, mamy nadzieję, że obdarowany docenił prezent :)
3207 dni temu
Pyszne ciasto!!! Szybkie i proste ;)
odpowiedz
3211 dni temu
Czy nie lepiej posmarować ciasto niewielką ilością ganaszu, żeby nie wchłonęło konfitury?
odpowiedz
3210 dni temu
Gęsta, wystudzona konfitura nie powinna wchłonąć się w dobrze wystudzone ciasto. Poza tym dodatkowa wilgoć w cieście, tylko doda mu smaku :)
3212 dni temu
ja mam pytanie odnośnie tego kremu czekoladowego. Pan Paweł takie ładne beziki robi na cieście z tego kremu, czy on rzeczywiście jest taki się nie "rozjeżdża" ? Pozdrawiam Ewa
odpowiedz
3210 dni temu
Ewo, jeśli zrobisz krem według przepisu - nie będzie się rozjeżdżał :)
3205 dni temu
Też miałam wątpliwości, co do kremu, ale w końcu się zestalił i dało się z niego zrobić beziki. W temp. pokojowej (18-19 st. u mnie) trwało to prawie 5 godzin, więc nie radzę robić tego ciasta na ostatnią chwilę :) Podejrzewam, że może to zależeć też od jakości czekolady - ja miałam z Lidla, ale tą tańszą (Fin Carre). W każdym razie ciasto jest przepyszne, więc warto poświęcić mu trochę czasu.
3213 dni temu
Czy to ciasto można zrobić w keksówce?
odpowiedz
3210 dni temu
Można próbować, ale trudno będzie wyjąć tartę z głębokiej foremki.
3215 dni temu
Witam. Jakiej firmy jest szpryca cukiernicza?. Kupiłam już 4 różne i nie mogę trafić na godną polecenia. Już w któryś filmiku widzę, że pan Paweł tej używa i się dobrze sprawdza.
odpowiedz
3214 dni temu
Niestety nie możemy zdradzać takich informacji :) Sugerujemy szukać dobrych szpryc w sklepach z artykułami cukierniczymi :)
3218 dni temu
Mnie irytuje słowo "GANASZ". Czy jest jakieś inne określenie?
odpowiedz
3217 dni temu
Możesz używać określenia - krem czekoladowy.
3215 dni temu
Ja w pracy posługuję się słowem "genaż", ale Pan Paweł używa tutaj oryginalnej wymowy ;)
3218 dni temu
Szkoda, że filmiki teraz na Kuchni Lidla są tak rzadko, wcześniej były co tydzień. Mogłyby też być filmiki z cyklu "Spiżarnia Lidla", bo od 2 lat chyba jest cisza.
odpowiedz
3217 dni temu
Co jesień do Spiżarni Lidla przybywają nowe przepisy :)
3218 dni temu
Szkoda że Paweł Małecki nie mówi już słowa "Dzień dobry". Tylko od razu przechodzi do rzeczy, do tego filmiki są ZA KRÓTKIE i za szybkie tempo od tego miesiąca! Jak pamiętam, nie dodawał przedtem alkoholu, teraz go dodaje. I trzecia konkluzja - zbliżenie na twarz P. Małeckiego. Dla mnie zbyt duże i wyraziste. Kiedyś nie było takiego zbliżenia, to nie jest najważniejsze w przygotowaniu deserów. Pozdrawiam Lidl, klient tego sklepu.
odpowiedz
3220 dni temu
Jak dobrze że Pan Paweł wrócił!!!
odpowiedz
3217 dni temu
Pan Paweł cały czas jest z nami :) Zapraszamy co tydzień po nowy przepis :)
3220 dni temu
Nareszcie filmik z Pawłem Małeckim! ;) Fajny przepis.
odpowiedz
3220 dni temu
*Przepraszam, jakiś chochlik się wkradł w mój post - oczywiście miało być - ROBIĄC ciasto...
odpowiedz
3220 dni temu
Czemu ma służyć blendowanie ganaszu, skoro maliny były przetarte przez sito? Swoją drogą - prościej było sitko postawić bezpośrednio na garnek i pominąć "etap miski" :-) Po drugie - Czy roniąc ciasto, nie lepiej połączyć żółtka, masło i czekoladę a pianę z białek dodać na sam koniec?
odpowiedz
3220 dni temu
Dzięki blendowaniu składniki szybciej łączą się na gładką masę.Jeśli chodzi o ciasto - możesz zrobić dokładnie tak jak piszesz :) Pozdrawiamy!
zobacz wszystkie