Wytrawne ciasto czekoladowe z koniakiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Biszkopt czekoladowo-migdałowy

Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiewamy przez sito, a następnie stopniowo dodajemy tę mieszaninę oraz mielone migdały do ubitych jajek z cukrem, delikatnie mieszając. Pieczemy biszkopt – w opcji z termoobiegiem w temperaturze 155-160°C przez 20-25 minut, bez termoobiegu: 160-165°C przez 25-30 minut.

Mus czekoladowy

Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej w temperaturze 35-40°C. Śmietankę ubijamy.
Stopniowo łączymy ze sobą roztopioną czekoladę, ubite żółtka oraz ubitą śmietankę. Na końcu dodajemy koniak. Mus schładzamy w lodówce, na około 30 min.

Co dalej

Ścinamy górną warstwę biszkoptu, aby wyrównać jego powierzchnię przed nałożeniem musu. Dobrze skrapiamy biszkopt ponczem, na tak przygotowany biszkopt (w tortownicy) wylewamy czekoladowy mus, wygładzamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Wyjmujemy ciasto z formy, posypujemy ciemnym kakao.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (21)

Avatar
  • Wwwww Wwwww
    140 dni temu
    Lala

    odpowiedz

  • Gość Gość
    188 dni temu
    czy mozna uzyc make kukurydziana zamiast ziemniaczana?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    188 dni temu
    Możesz :)
  • Gość Gość
    551 dni temu
    A czy można użyć wisniowki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    551 dni temu
    Oczywiście, również się tu sprawdzi :)
  • Gość Gość
    678 dni temu
    Witam, jakiej wielkości powinna być tortownica do biszkoptu? W przepisie nie ma o tym wzmianki.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    677 dni temu
    około 26-28 cm :)
  • Gość Gość
    782 dni temu
    Czy mogę użyć zarówno do musu jak i ponczu amaretto?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    782 dni temu
    Oczywiście :)
  • Gość Gość
    858 dni temu
    Czy zamiast koniaku moze byc whisky?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    856 dni temu
    Oczywiście :)
  • Gość Gość
    1611 dni temu
    czy zamiast kaniaka może być amaretto?

    odpowiedz

  • Praxi Praxi
    1770 dni temu
    Zrobilam inny biszkopt, ale mase i poncz z przepisu. W zyciu nie jadlam czegos bardziej czekoladowego niz czekolada:) PRZEPYSZNE!!! Powrtórze to jeszcze nie raz:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1836 dni temu
    biszkopt -porażka, wyrósł na wysokość średnio ok 0,5cm:/ robiłam drugi według własnego przepisu, ale mus czekoladowy rewelacja i poncz również w porządku:) z moim biszkoptem ciasto zrobiło furorę:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1881 dni temu
    Bardzo smaczne to ciasto takie pysznie czekoladowe biszkopt bardzo puszysty z tym murem mocno czekoladowy a ja uwielbiam czekoladę Dziękuje za ten pomysł

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1882 dni temu
    Kochana KuchnioLidla! Zróbcie proszę do tego film!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1885 dni temu
    Rivka, chodzii o takie likier, jak nap. amaretto. Pozdrawiamy i życzymy udanego wypieku!

    odpowiedz

  • Rivka Rivka
    1886 dni temu
    a ja bym chciała zapytać jaki to ma być likier do tego ponczu? Np. malibu czy amaretto czy mowa o takich gęstszych likierach typu karmelowy, kawowy, kokosoy itp.?

    odpowiedz

  • Miki Miki
    1886 dni temu
    Mus czekoladowy i pącz wychodzi pyszny. Do jednego i drugiego można dodać więcej likieru i koniaku. Jeden minus to biszkopt. Przepis niezadobry przez co on też wychodzi słaby.

    odpowiedz

  • OLA OLA
    1887 dni temu
    Uwielbiam czekoladowe ciasta a to zdecydowanie do mnie przemawia,masa w połączeniu z czekoladą Fin carne musi byc pyszna:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1888 dni temu
    Musi być pyszne. Będę to robić jutro. Mama właśnie pojechała na zakupy, ja wróciłam ze szkoły podstawowej.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram