
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Biszkopt czekoladowo-migdałowy
Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiewamy przez sito, a następnie stopniowo dodajemy tę mieszaninę oraz mielone migdały do ubitych jajek z cukrem, delikatnie mieszając. Pieczemy biszkopt – w opcji z termoobiegiem w temperaturze 155-160°C przez 20-25 minut, bez termoobiegu: 160-165°C przez 25-30 minut.
Mus czekoladowy
Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej w temperaturze 35-40°C. Śmietankę ubijamy.
Stopniowo łączymy ze sobą roztopioną czekoladę, ubite żółtka oraz ubitą śmietankę. Na końcu dodajemy koniak. Mus schładzamy w lodówce, na około 30 min.
Co dalej
Ścinamy górną warstwę biszkoptu, aby wyrównać jego powierzchnię przed nałożeniem musu. Dobrze skrapiamy biszkopt ponczem, na tak przygotowany biszkopt (w tortownicy) wylewamy czekoladowy mus, wygładzamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Wyjmujemy ciasto z formy, posypujemy ciemnym kakao.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sałatka gyros
- Pierniki
- Śledź w oleju
- Świąteczne pierniczki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ryba po japońsku
- Boczek pieczony
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ryba z piekarnika
- Burek ze szpinakiem
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Makówki śląskie
- Sernik pistacjowy
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (22)
2818 dni temu
Lala
Odpowiedz
2865 dni temu
czy mozna uzyc make kukurydziana zamiast ziemniaczana?
Odpowiedz
2865 dni temu
Możesz :)
3229 dni temu
A czy można użyć wisniowki?
Odpowiedz
3229 dni temu
Oczywiście, również się tu sprawdzi :)
3355 dni temu
Witam, jakiej wielkości powinna być tortownica do biszkoptu? W przepisie nie ma o tym wzmianki.
Odpowiedz
3355 dni temu
około 26-28 cm :)
3460 dni temu
Czy mogę użyć zarówno do musu jak i ponczu amaretto?
Odpowiedz
3460 dni temu
Oczywiście :)
3535 dni temu
Czy zamiast koniaku moze byc whisky?
Odpowiedz
3534 dni temu
Oczywiście :)
14 dni temu
Nie
4289 dni temu
czy zamiast kaniaka może być amaretto?
Odpowiedz
4448 dni temu
Zrobilam inny biszkopt, ale mase i poncz z przepisu. W zyciu nie jadlam czegos bardziej czekoladowego niz czekolada:) PRZEPYSZNE!!! Powrtórze to jeszcze nie raz:)
Odpowiedz
4514 dni temu
biszkopt -porażka, wyrósł na wysokość średnio ok 0,5cm:/ robiłam drugi według własnego przepisu, ale mus czekoladowy rewelacja i poncz również w porządku:) z moim biszkoptem ciasto zrobiło furorę:)
Odpowiedz
4559 dni temu
Bardzo smaczne to ciasto takie pysznie czekoladowe biszkopt bardzo puszysty z tym murem mocno czekoladowy a ja uwielbiam czekoladę Dziękuje za ten pomysł
Odpowiedz
4560 dni temu
Kochana KuchnioLidla! Zróbcie proszę do tego film!!
Odpowiedz
4562 dni temu
Rivka, chodzii o takie likier, jak nap. amaretto. Pozdrawiamy i życzymy udanego wypieku!
Odpowiedz
4564 dni temu
a ja bym chciała zapytać jaki to ma być likier do tego ponczu? Np. malibu czy amaretto czy mowa o takich gęstszych likierach typu karmelowy, kawowy, kokosoy itp.?
Odpowiedz
4564 dni temu
Mus czekoladowy i pącz wychodzi pyszny. Do jednego i drugiego można dodać więcej likieru i koniaku. Jeden minus to biszkopt. Przepis niezadobry przez co on też wychodzi słaby.
Odpowiedz
4564 dni temu
Uwielbiam czekoladowe ciasta a to zdecydowanie do mnie przemawia,masa w połączeniu z czekoladą Fin carne musi byc pyszna:)
Odpowiedz
4565 dni temu
Musi być pyszne. Będę to robić jutro. Mama właśnie pojechała na zakupy, ja wróciłam ze szkoły podstawowej.
Odpowiedz
zobacz wszystkie