Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Biszkopt czekoladowo-migdałowy
Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiewamy przez sito, a następnie stopniowo dodajemy tę mieszaninę oraz mielone migdały do ubitych jajek z cukrem, delikatnie mieszając. Pieczemy biszkopt – w opcji z termoobiegiem w temperaturze 155-160°C przez 20-25 minut, bez termoobiegu: 160-165°C przez 25-30 minut.
Mus czekoladowy
Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej w temperaturze 35-40°C. Śmietankę ubijamy.
Stopniowo łączymy ze sobą roztopioną czekoladę, ubite żółtka oraz ubitą śmietankę. Na końcu dodajemy koniak. Mus schładzamy w lodówce, na około 30 min.
Co dalej
Ścinamy górną warstwę biszkoptu, aby wyrównać jego powierzchnię przed nałożeniem musu. Dobrze skrapiamy biszkopt ponczem, na tak przygotowany biszkopt (w tortownicy) wylewamy czekoladowy mus, wygładzamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Wyjmujemy ciasto z formy, posypujemy ciemnym kakao.
Zobacz podobne
przepisy
Mus czekoladowy z malinami
Sprawdź przepis na deser, który pobudza wszystkie zmysły! Aksamitny mus czekoladowy z owocami zachwyci każdego!
Serowe placuszki z sosem malinowym
Puszyste twarogowe placuszki z intensywnie malinowym sosem z dodatkiem wina. Sprawdź smakowity przepis Pawła!
Churros — hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym
Tradycyjny wypiek w nowej odsłonie! Podłużne kawałki ciasta maczane w sosie z czekolady – idealny pomysł na deser!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Nogi kaczki ze śliwkami suszonymi i purée z zielonego groszku
- Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
- Grzybowe tortelloni
- Schab z szynką i salsą jabłkową
- Smażony camembert z brzoskwiniowym carpaccio
- Angielski przysmak owocowy
- Ciasto orzechowe z jabłkami i śliwkami
- Maślane ciasto z jabłkami i migdałami
- Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym
- Kuskus z duszoną sałatą i kremem czosnkowym
- Brownie z espresso i wiśnią
- Czekoladowy placek ze śliwkami
- Wigilijny makowiec
- Sałatka z batatem
- Warzywa z woka po chińsku
- 3 sposoby na kaszę pęczak
- Pożywny koktajl truskawkowy
- Sałatka z kabanosów
- Zapiekanka z makaronem i kabanosami
- Sorbet arbuzowy
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- Dżem z włoskich śliwek
- Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
- Tort malinowy
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Pizza rzymska
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (21)
2442 dni temu
Lala
odpowiedz
2489 dni temu
czy mozna uzyc make kukurydziana zamiast ziemniaczana?
odpowiedz
2489 dni temu
Możesz :)
2853 dni temu
A czy można użyć wisniowki?
odpowiedz
2852 dni temu
Oczywiście, również się tu sprawdzi :)
2979 dni temu
Witam, jakiej wielkości powinna być tortownica do biszkoptu? W przepisie nie ma o tym wzmianki.
odpowiedz
2978 dni temu
około 26-28 cm :)
3084 dni temu
Czy mogę użyć zarówno do musu jak i ponczu amaretto?
odpowiedz
3083 dni temu
Oczywiście :)
3159 dni temu
Czy zamiast koniaku moze byc whisky?
odpowiedz
3157 dni temu
Oczywiście :)
3912 dni temu
czy zamiast kaniaka może być amaretto?
odpowiedz
4071 dni temu
Zrobilam inny biszkopt, ale mase i poncz z przepisu. W zyciu nie jadlam czegos bardziej czekoladowego niz czekolada:) PRZEPYSZNE!!! Powrtórze to jeszcze nie raz:)
odpowiedz
4138 dni temu
biszkopt -porażka, wyrósł na wysokość średnio ok 0,5cm:/ robiłam drugi według własnego przepisu, ale mus czekoladowy rewelacja i poncz również w porządku:) z moim biszkoptem ciasto zrobiło furorę:)
odpowiedz
4183 dni temu
Bardzo smaczne to ciasto takie pysznie czekoladowe biszkopt bardzo puszysty z tym murem mocno czekoladowy a ja uwielbiam czekoladę Dziękuje za ten pomysł
odpowiedz
4183 dni temu
Kochana KuchnioLidla! Zróbcie proszę do tego film!!
odpowiedz
4186 dni temu
Rivka, chodzii o takie likier, jak nap. amaretto. Pozdrawiamy i życzymy udanego wypieku!
odpowiedz
4187 dni temu
a ja bym chciała zapytać jaki to ma być likier do tego ponczu? Np. malibu czy amaretto czy mowa o takich gęstszych likierach typu karmelowy, kawowy, kokosoy itp.?
odpowiedz
4188 dni temu
Mus czekoladowy i pącz wychodzi pyszny. Do jednego i drugiego można dodać więcej likieru i koniaku. Jeden minus to biszkopt. Przepis niezadobry przez co on też wychodzi słaby.
odpowiedz
4188 dni temu
Uwielbiam czekoladowe ciasta a to zdecydowanie do mnie przemawia,masa w połączeniu z czekoladą Fin carne musi byc pyszna:)
odpowiedz
4189 dni temu
Musi być pyszne. Będę to robić jutro. Mama właśnie pojechała na zakupy, ja wróciłam ze szkoły podstawowej.
odpowiedz
zobacz wszystkie