Wytrawne ciasto czekoladowe z koniakiem

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Biszkopt czekoladowo-migdałowy

Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiewamy przez sito, a następnie stopniowo dodajemy tę mieszaninę oraz mielone migdały do ubitych jajek z cukrem, delikatnie mieszając. Pieczemy biszkopt – w opcji z termoobiegiem w temperaturze 155-160°C przez 20-25 minut, bez termoobiegu: 160-165°C przez 25-30 minut.

Mus czekoladowy

Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej w temperaturze 35-40°C. Śmietankę ubijamy.
Stopniowo łączymy ze sobą roztopioną czekoladę, ubite żółtka oraz ubitą śmietankę. Na końcu dodajemy koniak. Mus schładzamy w lodówce, na około 30 min.

Co dalej

Ścinamy górną warstwę biszkoptu, aby wyrównać jego powierzchnię przed nałożeniem musu. Dobrze skrapiamy biszkopt ponczem, na tak przygotowany biszkopt (w tortownicy) wylewamy czekoladowy mus, wygładzamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Wyjmujemy ciasto z formy, posypujemy ciemnym kakao.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (21)

Avatar
  • Wwwww Wwwww
    2510 dni temu
    Lala

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2557 dni temu
    czy mozna uzyc make kukurydziana zamiast ziemniaczana?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2557 dni temu
    Możesz :)
  • Gość Gość
    2921 dni temu
    A czy można użyć wisniowki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2920 dni temu
    Oczywiście, również się tu sprawdzi :)
  • Gość Gość
    3047 dni temu
    Witam, jakiej wielkości powinna być tortownica do biszkoptu? W przepisie nie ma o tym wzmianki.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3046 dni temu
    około 26-28 cm :)
  • Gość Gość
    3152 dni temu
    Czy mogę użyć zarówno do musu jak i ponczu amaretto?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3151 dni temu
    Oczywiście :)
  • Gość Gość
    3227 dni temu
    Czy zamiast koniaku moze byc whisky?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3225 dni temu
    Oczywiście :)
  • Gość Gość
    3980 dni temu
    czy zamiast kaniaka może być amaretto?

    odpowiedz

  • Praxi Praxi
    4139 dni temu
    Zrobilam inny biszkopt, ale mase i poncz z przepisu. W zyciu nie jadlam czegos bardziej czekoladowego niz czekolada:) PRZEPYSZNE!!! Powrtórze to jeszcze nie raz:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4206 dni temu
    biszkopt -porażka, wyrósł na wysokość średnio ok 0,5cm:/ robiłam drugi według własnego przepisu, ale mus czekoladowy rewelacja i poncz również w porządku:) z moim biszkoptem ciasto zrobiło furorę:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4251 dni temu
    Bardzo smaczne to ciasto takie pysznie czekoladowe biszkopt bardzo puszysty z tym murem mocno czekoladowy a ja uwielbiam czekoladę Dziękuje za ten pomysł

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4251 dni temu
    Kochana KuchnioLidla! Zróbcie proszę do tego film!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4254 dni temu
    Rivka, chodzii o takie likier, jak nap. amaretto. Pozdrawiamy i życzymy udanego wypieku!

    odpowiedz

  • Rivka Rivka
    4255 dni temu
    a ja bym chciała zapytać jaki to ma być likier do tego ponczu? Np. malibu czy amaretto czy mowa o takich gęstszych likierach typu karmelowy, kawowy, kokosoy itp.?

    odpowiedz

  • Miki Miki
    4256 dni temu
    Mus czekoladowy i pącz wychodzi pyszny. Do jednego i drugiego można dodać więcej likieru i koniaku. Jeden minus to biszkopt. Przepis niezadobry przez co on też wychodzi słaby.

    odpowiedz

  • OLA OLA
    4256 dni temu
    Uwielbiam czekoladowe ciasta a to zdecydowanie do mnie przemawia,masa w połączeniu z czekoladą Fin carne musi byc pyszna:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4257 dni temu
    Musi być pyszne. Będę to robić jutro. Mama właśnie pojechała na zakupy, ja wróciłam ze szkoły podstawowej.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!