Sernik na zimno z galaretką z truskawkami

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • malakser
  • tortownicę o średnicy ok. 24 cm

Przygotuj wcześniej:

  • Masło przechowuj w temperaturze pokojowej lub delikatnie roztop, aby było bardzo miękkie.
  • Wodę na masę serową zagotuj i przestudź.
  • Twaróg sernikowy i mascarpone przechowuj poza lodówką, aby w momencie użycia miały temperaturę pokojową.
  • Śmietankę przechowuj w lodówce, aby była mocno schłodzona i dobrze się ubiła.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Ciasteczka rozdrabniamy niemal na pył i łączymy z masłem. Następnie przekładamy je do formy i dokładnie dociskamy do dna. Tak przygotowany spód krótko schładzamy w lodówce, aby delikatnie stwardniał.

WSKAZÓWKA! Jeśli nasza tortownica nie jest stuprocentowo szczelna, warto owinąć jej boki folią spożywczą i wtedy zamknąć ranty. Dzięki temu ser nie wycieknie.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ

Wodę zagotowujemy i delikatnie studzimy, aby nie była gorąca. Następnie do takiej bardzo ciepłej wody wsypujemy galaretkę truskawkową i dokładnie mieszamy. Galaretkę schładzamy, uważając, by w pełni nie stężała.

KROK 3: NAMACZAMY ŻELATYNĘ

Żelatynę zalewamy wodą i 130 ml śmietanki. Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby żelatyna napęczniała. Następnie podgrzewamy ją w mikrofali, aż będzie ciepła (ok. 45-50°C).

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ

Twaróg sernikowy i mascarpone w temperaturze pokojowej mieszamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i przygotowaną wcześniej żelatyną. Pozostałą śmietankę lekko ubijamy, dodajemy do masy serowej i ponownie mieszamy. Tak przygotowany ser wylewamy na schłodzony spód i przekładamy do lodówki na min. 15 minut.

KROK 5: ZALEWAMY SERNIK GALARETKĄ I CHŁODZIMY

Truskawki kroimy w ćwiartki, przekładamy na zestaloną masę sernikową i zalewamy połową galaretki. Następnie chłodzimy sernik, aż galaretka zacznie tężeć. Na koniec sernik zalewamy pozostałą galaretką i chłodzimy przez ok. 1 godzinę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!