Ciasta - Serniki - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Skyrnik bez dodatku cukru
Niesamowicie szybki w przygotowaniu sernik bez sera, czyli skyrnik! Wystarczy kilka minut krojenia i mieszania, trochę cierpliwości podczas pieczenia i chłodzenia i wyśmienite ciasto bez dodatku cukru gotowe. Przekonaj się, że fitsłodycze są pyszne!
Serniczki
Potrzebujesz pysznego i łatwego w przygotowaniu deseru? Wypróbuj przepis Pauli i zrób serniczki, które zachwycą Twoich gości!
Sernik na zimno z truskawkami
Sernik na zimno z truskawkami to niezwykle kusząca propozycja, która łączy w sobie kremową delikatność z intensywnym owocowym smakiem. Ta klasyczna kompozycja rewelacyjnie sprawdza się w ciepłe dni, ale nie tylko! W jaki sposób przyrządzić sernik bez pieczenia ze świeżymi truskawkami? Poznaj nasz sposób na ten prosty i smaczny deser!
Pistacjowy sernik baskijski
Kremowy i rozpływający się w ustach sernik o lekko waniliowym smaku z pistacjowymi dodatkami. Spróbuj go raz, a już nigdy nie przygotujesz innego sernika!
Babciny sernik z rodzynkami na spodzie z ciastek korzennych
Próbujesz odtworzyć smak babcinego sernika? Koniecznie wypróbuj przepis Pawła! Ten dekadencki sernik z 10 jajek na korzennym spodzie to spełnienie świątecznych marzeń.
Sernik dyniowy
Pyszny i puszysty sernik dyniowy z dodatkiem aromatycznego cynamonu, czyli idealne ciasto na jesień! Przygotuj ten przepis Pawła i zaskocz bliskich nowym smakiem.
Sernik matcha na zimno
Pyszny sernik na zimno o orzeźwiającym smaku matchy, mleczka kokosowego i limonki. Zainspiruj się produktami w stylu azjatyckim i przygotuj to idealne na lato ciasto!
Sernik na zimno z mango i nasionami chia
Orzeźwiający sernik na zimno o smaku mango i cytryny z kokosową nutą. To świetny pomysł na deser w ciepły dzień i nie tylko!
Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami
Serniczki o smaku malinowym podane w niezwykłej formie, czyli monoporcje. Dzięki umieszczonym w galaretce kwiatom i świeżym owocom będą pięknym deserem na wiosnę!
Pascha
Pascha, czyli tradycyjna potrawa wielkanocna przygotowywana z mleka, z dodatkiem bakalii. Chociaż ze względu na długi czas chłodzenia wymaga sporo cierpliwości, naprawdę warto ją przygotować!
Sernik na zimno na spodzie z korzennych ciastek
Sernik na zimno na spodzie z ciasteczek korzennych, idealny do przygotowania, kiedy do świętowania zostało naprawdę mało czasu. Świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań przy kawie i imprez.
Sernikowe brownie w słoiku
Połączenie brownie i sernika? Jak najbardziej! W dodatku dzięki przygotowaniu na parze, w słoikach, ciasto to można przechowywać nawet kilka tygodni.
Najlepsze serniki – 10 przepisów
Zapewne każdy choć raz w życiu skosztował tradycyjnego sernika, takiego jak sernik wiedeński czy królewski. Nie ma też chyba osoby, która nie wiedziałaby, jakie są podstawowe składniki sernika. Mimo to wiedza nie zawsze idzie w parze z praktyką, dlatego sztuką jest upiec sernik w taki sposób, aby był puszysty. Jeśli poszukujecie sprawdzonych przepisów na sernik, to koniecznie zajrzyjcie do Kuchni Lidla, gdzie znajdziecie mnóstwo inspiracji! Oto propozycje:
- karmelowy sernik z rosą
- klasyczny sernik
- sernik na kruchym cieście z bezą
- sernik krakowski
- sernik z białą czekoladą i mango
- cheescake New York z orzechami pekan – czyli sernik nowojorski
- sernik z malinami na serku mascarpone
- sernik czekoladowy
- sernik japoński
- pomarańczowy sernik z crème brûlée
Wielki urok mają szczególnie serniki dwukolorowe, takie jak np. słynny sernik zebra, który powstaje z wlewanych naprzemiennie do formy mas ciasta białego i ciemnego lub sernik z ciasteczek oreo.
Zupełnie oddzielną kategorią serników są natomiast ciasta bez pieczenia. Największą popularnością wśród nich cieszą się zwłaszcza sernik na zimno oraz sernik gotowany. O ile wykonanie tego pierwszego nie wymaga raczej komentarza, to zrobienie tego drugiego już tak. Sernik, którego ciasto – zamiast upiec – należy ugotować, przygotowuje się najczęściej na herbatnikach, z twarogu z wiaderka. Nie dość, że jest to znakomita alternatywa dla sernika pieczonego, to w dodatku jego wykonanie nie zajmuje wiele czasu.
Jak zrobić sernik? Zobacz nasze wskazówki
Zanim zdecydujecie się na nietypową wersję tego ciasta, warto poznać przepis na tradycyjny sernik. Dla wszystkich, którym nie dane było dotychczas zgłębić tajników sztuki przygotowania sernika idealnego, mamy kilka porad, jak piec ten rodzaj ciasta. Pamiętajcie jednak, że nie ma przepisu na sernik, który zawsze się udaje, ponieważ wiele zależy przede wszystkim od sposobu jego wykonania. Jeśli więc nie wiecie, dlaczego sernik podczas pieczenia pęka, a później się kruszy, to pora na małą lekcję. Po pierwsze, co zrobić, żeby sernik nie pękał? Wystarczy pod formę z sernikiem wstawić do piekarnika inne naczynie żaroodporne z gorącą wodą, dzięki czemu uzyskacie efekt kąpieli wodnej. Zapewnienie odpowiedniego stopnia wilgotności podczas pieczenia jest również sposobem na uniknięcie nadmiernej kruchości ciasta. Wszystko zatem w Waszych rękach! A jeśli nie jesteście pewni, kiedy właściwie sernik jest upieczony, to sprawdzajcie, potrząsając delikatnie formą do ciasta. Masa powinna być zwarta, to najlepszy znak, że Wasz sernik jest gotowy.