Ciasta - Makowce - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Makowiec japoński
Japoński makowiec to wyjątkowy wypiek, który łączy w sobie tradycyjne smaki Bożego Narodzenia z orientalnym akcentem. Choć kojarzony jest głównie z okresem świątecznym, ten deser można przygotować także na inne okazje. Delikatne ciasto z aromatycznym nadzieniem makowym — to jest po prostu pyszne! Sprawdźcie, jak zrobić makowiec po japońsku!
Makowiec z jabłkami
Makowiec w nieco innej odsłonie? To musi być makowiec z jabłkami! Doskonale wilgotne ciasto, które przygotujesz w bardzo prosty sposób. Koniecznie wypróbuj ten przepis na święta!
Seromakowiec
W kuchni istnieją połączenia idealne – takie jak połączenie sernika i makowca! Koniecznie zaplanuj miejsce dla tego prostego, ale wyjątkowego ciasta w swoim świątecznym menu.
Drożdżowa gwiazda z makiem i bakaliami
Aromat drożdżowego ciasta i smak makowego nadzienia to słodka zapowiedź Świąt! Upiecz gwiazdę według przepisu Pawła, by poczuć je w swojej kuchni!
Wigilijny makowiec
Przygotuj makowiec z dodatkiem orzechów, rodzynek i nutą pomarańczy! Doskonale smakuje oblany lukrem.
Wegański makowiec na bezglutenowym spodzie
Kinga z pomocą swojej bratanicy pokaże Ci, jak przygotować pyszny makowiec z mnóstwem bakalii, na bezglutenowym, kruchym spodzie.
Wegański makowiec w polewie czekoladowej
Paweł Małecki zaprasza na wegański makowiec z orzechami, żurawinami i nutą cynamonu, oblany czekoladą!
Makowiec na kruchym orzechowym spodzie
Makowiec na kruchym spodzie? Wypróbuj kolejny, pyszny deser Pawła.
Tort makowy z musem z czarnych porzeczek
Tym razem w swoim deserze Paweł łączy mak i mus z czarnych porzeczek. Znasz już ten smak?
Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
Kruchy spód, masa makowa, warstwa bezy i złocista kruszonka – to one tworzą wyśmienite ciasto! Goście będą zachwyceni.
Świąteczny makowiec z jabłkami
Ciasto z makiem i jabłkami z dodatkiem orzechowej kruszonki – słodka wariacja na temat tradycyjnego świątecznego wypieku.
Makowiec świąteczny – przepis
Makowiec, nawet jeśli jest typowo świąteczny, niejedno ma imię. Oprócz kształtu prostokąta, czyli po prostu placka, makowiec może przybierać także formę tarty oraz rolady, zwanej struclem lub strudlem, w zależności od rodzaju ciasta, z którego powstała. Jeśli nigdy nie mieliście okazji przygotować makowca zawijanego, to Kuchnia Lidla w przepisach na strudel makowy oraz struclę makowo-orzechową podpowie wam, jak to zrobić krok po kroku. To jednak nie koniec wariacji na temat makowca! Jego podstawą może być bowiem kilka rodzajów ciast. Znane są zatem makowce drożdżowe, na kruchym spodzie czy też na biszkopcie. Makowiec zawijany na kruchym cieście, czyli strudel, wypełniany jest najczęściej słodkim nadzieniem, zazwyczaj makowo-bakaliowym, a następnie posypywany cukrem pudrem lub polewany lukrem. Oczywiście, jeśli nie macie czasu na przygotowanie maku, który wypełni wasz makowiec, to zawsze możecie skorzystać z gotowej masy makowej, którą kupicie w sklepie. Kuchnia Lidla zachęca jednak do wypróbowania swoich przepisów. Dowiecie się z nich nie tylko, jak przygotować pyszne nadzienie makowe, ale również znajdziecie różne propozycje ciasta, a wśród nich przepis na makowiec na kruchym cieście. Tylko spójrzcie!
- świąteczny makowiec z jabłkami
- makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
- wigilijny makowiec
- makowiec na kruchym orzechowym spodzie
- makowiec drożdżowy
Makowiec wegański – jak go przyrządzić?
Każde ciasto, również makowiec, można przyrządzić ze składników pozbawionych glutenu. Taki bezglutenowy makowiec może być jednocześnie makowcem wegańskim. Jeśli zatem poszukujecie właśnie takiego przepisu, to sięgnijcie po recepturę Kingi Paruzel na wegański makowiec na bezglutenowym spodzie. Osobom, którym nie przeszkadza gluten, warto natomiast polecić wegański makowiec w polewie czekoladowej, który w Kuchni Lidla przyrządza Paweł Małecki.
Jak zrobić dobry makowiec?
Dobry makowiec to nie lada sztuka, którą warto opanować, zanim nadejdą święta. Kuchnia Lidla podpowie wam nie tylko, jak zawijać oraz ile piec makowce, ale również, co zrobić, żeby makowce nie pękały. Szczegóły znajdziecie w przepisach Kuchni Lidla. Pamiętajcie również, że smaczne ciasto to dobrej jakości składniki, a w przypadku makowca – dobrze zmielony mak!