zobacz film Makowiec z jabłkami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • tarkę o dużych oczkach
  • łopatkę silikonową
  • mikser
  • papier do pieczenia
  • okrągłą formę do pieczenia o wymiarach 24 cm (wysokość ok. 7 cm)
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C
  • obieraczkę do warzyw
  • paterę
  • worek cukierniczy

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Masło rozpuść w rondelku ok. 15 minut przed przystąpieniem do przygotowywania makowca i odstaw do przestudzenia.

Mak zalej mlekiem zagotowanym z wodą i odstaw na 40 minut do wchłonięcia płynu. Jego nadmiar odsącz z maku.

Żółtka oddziel od białek i przygotuj w osobnych miseczkach.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: ŚCIERAMY JABŁKA

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach do dużej miski.

KROK 2: UCIERAMY ŻÓŁTKA

Żółtka ucieramy z cukrem trzcinowym za pomocą miksera do momentu połączenia składników. Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masy.

KROK 3: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI

Kaszę mannę, mąkę pszenną i proszek do pieczenia łączymy w miseczce.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWO-JABŁKOWĄ

Masę makową łączymy ze startymi jabłkami w dużej misce. Dodajemy żółtka utarte z masłem i cukrem. Całość dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy suche składniki i ponownie mieszamy.

KROK 5: UBIJAMY BIAŁKA

Białka ubijamy ze szczyptą soli za pomocą miksera do momentu uzyskania jednolitej masy. Ubite białka dodajemy do masy makowej i dokładnie mieszamy.

KROK 6: PIECZEMY MAKOWIEC

Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie rozprowadzamy i lekko wyrównujemy.

Masę wkładamy na 60 minut do piekarnika rozgrzanego do 165°C.

Makowiec wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY WIÓRKI CZEKOLADOWE

Czekoladę mleczną za pomocą obieraczki do warzyw ścieramy na drobne wiórki na płaski talerz.

KROK 8: DEKORUJEMY CIASTO

Makowiec przekładamy na paterę.

Masę kajmakową przekładamy do worka cukierniczego. Odcinamy róg worka i polewamy nią wierzch makowca. Na wierzchu układamy orzechy pekan i posypujemy całość wiórkami kokosowymi. Dekorujemy świeżą miętą.  

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (27)

Avatar
  • Dora Dora
    695 dni temu
    Upiekłam właśnie pyszne ciasto, wszystko zgodnie z przepisem p.Pawła.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    696 dni temu
    Po zapoznaniu się z komentarzami dodałam 100 g cukru więcej. Pomimo tego ciasto i tak było za mało słodkie i mało smakowe. Upiekłam ten makowiec tylko raz, ale więcej tego nie zrobię.

    odpowiedz

  • Klaudia Klaudia
    701 dni temu
    Witam, ja od lat robię taki makowiec, ale zamiast mąki dodaję zmielone orzechy włoskie lub zmielone migdały. Polecam wypróbować taką opcję 😁 Zdrowych i Wesołych Świąt życzę Wszystkim 🎄🎁☃️

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    701 dni temu
    Dzień dobry, o jakim trybie pieczenia jest tutaj mowa? Góra-dół czy termoobieg? Dziękuję! :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    701 dni temu
    Dzień dobry! Makowiec z jabłkami pieczemy używając ustawienia góra-dół. Zawsze zaznaczamy, jeśli trzeba użyć funkcji termoobiegu :)
  • NEla i MIChal NEla i MIChal
    905 dni temu
    hej,jestem NEla wczoraj zrobiłam ten sernik,mioje dzieci KOCHANE nie cgciaoly tego jesc CO TERAZ??????

    odpowiedz

  • Synek NEli Synek NEli
    905 dni temu
    stara co ty mówisz
  • MICHAŁ MICHAŁ
    712 dni temu
    czesc nela uspokój się SPOKOJNIE, żonko. UWAŻAJCIE Nelka była w zakładzie psychiatrycznym w Kłodzku "Wysoko nad chmurami" i dostała pozwolenie na internat, a synku spokojnie.Żnko uspokój się
  • Brygida Brygida
    1050 dni temu
    Czy na pewno ma być tylko 30g cukru? Dodałam dodatkowy cukier do zaparzanego maku, ale ciasto jest raczej mało słodkie, nawet z polewą z kajmaku...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1050 dni temu
    Brygido, makowiec powinien być słodki, ale nie przesadnie słodki. Tak, jak wspomina Paweł - cukru trzcinowego nie dodajemy dużo. Jabłka, a także masa kajmakowa dodają dodatkowej słodyczy. Oczywiście, jeżeli chcesz, aby makowiec był słodszy, to jak najbardziej w swojej wersji możesz dodać więcej cukru ;)
  • Natalia Natalia
    1070 dni temu
    Dzień dobry Piszę do Państwa ponieważ poszukuję przepisu na makowiec który kiedyś piekłam i którego nie mogę znaleźć. Mianowicie chodzi mi o rodzaj takiego makowca, który był pełen maku, pełen bakalii, był bardzo wilgotny i ciekawostką było że w ogóle nie rósł. Tyle ile wlało się na blachę, takiej był wielkości. Był naprawdę przepyszny i pamiętam że poszło na niego ogrom bakalii. Czy mógł to być przepis na makowiec japoński czy może też inny rodzaj?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1070 dni temu
    Natalio, czy chodzi o przepis, który był opublikowany na naszej stronie? Może chodzi o ten makowiec z przepisu Pawła? https://kuchnialidla.pl/swiateczny-makowiec-z-jablkami Niedawno do makowców dołączył również ten: https://kuchnialidla.pl/makowiec-z-jablkami-1 prosty, przygotowywany z jednej masy, więc jeśli zgubiony przepis się nie znajdzie, bardzo polecamy przygotowanie na święta tych dwóch wariacji z jabłkami :)
  • Wiktoria Wiktoria
    1075 dni temu
    Jeśli chciałabym użyć masy makowej z puszki to czy nie będzie ona zbyt mokra? Należałoby ją jakoś odsączyć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1074 dni temu
    Wiktoria, możesz użyć gotowej masy z puszki, nie powinna być ona zbyt mokra. Pamiętaj, że suchy mak również należy namoczyć i jest on wilgotny. Zatem w przypadku gotowej masy będzie działało to podobnie. Najlepiej będzie jednak, jeśli sama dodatkowo ocenisz, czy mak nie jest zbyt mokry i nie należy go odsączyć.
  • Gość Gość
    1062 dni temu
    Wyszedł doskonały ♥️♥️♥️ Dziękuje! Wesołych Świąt!
  • Gość Gość
    1079 dni temu
    O jakich wymiarach jest tortownica

    odpowiedz

  • Gołomp Gołomp
    1079 dni temu
    Napisane jest, że potrzebna jest "okrągła forma 24 x 7 cm”. Pewnie ta okrągła forma to tortownica, 24 - średnica, a 7 to może być jej wysokość.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1079 dni temu
    Gołomp, zgadza się, chodzi o wysokość. Ciasto wyrasta dość wysokie więc potrzebna jest głęboka forma.
  • Gołomp Gołomp
    1079 dni temu
    1,3 l płynu na 500 g mielonego maku bez odsączania? Jesteście pewni? Podjęłam się próby, ale te ciasto nie jest „zakalcowate”, to już zakalec. A zalewałam zagotowanym mlekiem z wodą. Może później jeszcze trzymaliście tę mieszankę na ogniu albo zostawiliście pod przykryciem. Tak czy siak, o tym już nie było mowy w przepisie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1079 dni temu
    Gołomp, mak musi zostać odstawiony na 40 minut po zalaniu ciepłym płynem, aby go wchłonął. Jeśli cały płyn nie zostanie wchłonięty przez mak, wówczas jego nadmiar należy odsączyć.
  • Japa Japa
    1080 dni temu
    Co z tym makiem odlac i mielić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1080 dni temu
    Japa, w przepisie został użyty mielony mak. Jeśli jednak używasz maku, który nie był wcześniej mielony, wówczas jak najbardziej należy go jeszcze zmielić przed dodaniem do pozostałych składników.
  • Gość Gość
    1083 dni temu
    Ile tych jabłek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1083 dni temu
    4 duże jabłka wystarczą.
  • Marta Dr Ski Marta Dr Ski
    1083 dni temu
    Jaka ilość ( w g) jabłek?

    odpowiedz

  • Sisi Sisi
    1084 dni temu
    Mak chyba powinien być zmielony. Czy nie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1084 dni temu
    Sisi możesz kupić mak, który jest już zmielony. Możesz także skorzystać z gotowej masy makowej.

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!