
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę o dużych oczkach
- łopatkę silikonową
- mikser
- papier do pieczenia
- okrągłą formę do pieczenia o wymiarach 24 cm (wysokość ok. 7 cm)
- piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C
- obieraczkę do warzyw
- paterę
- worek cukierniczy
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Masło rozpuść w rondelku ok. 15 minut przed przystąpieniem do przygotowywania makowca i odstaw do przestudzenia.
Mak zalej mlekiem zagotowanym z wodą i odstaw na 40 minut do wchłonięcia płynu. Jego nadmiar odsącz z maku.
Żółtka oddziel od białek i przygotuj w osobnych miseczkach.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ŚCIERAMY JABŁKA
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach do dużej miski.
KROK 2: UCIERAMY ŻÓŁTKA
Żółtka ucieramy z cukrem trzcinowym za pomocą miksera do momentu połączenia składników. Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masy.
KROK 3: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI
Kaszę mannę, mąkę pszenną i proszek do pieczenia łączymy w miseczce.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWO-JABŁKOWĄ
Masę makową łączymy ze startymi jabłkami w dużej misce. Dodajemy żółtka utarte z masłem i cukrem. Całość dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy suche składniki i ponownie mieszamy.
KROK 5: UBIJAMY BIAŁKA
Białka ubijamy ze szczyptą soli za pomocą miksera do momentu uzyskania jednolitej masy. Ubite białka dodajemy do masy makowej i dokładnie mieszamy.
KROK 6: PIECZEMY MAKOWIEC
Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie rozprowadzamy i lekko wyrównujemy.
Masę wkładamy na 60 minut do piekarnika rozgrzanego do 165°C.
Makowiec wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY WIÓRKI CZEKOLADOWE
Czekoladę mleczną za pomocą obieraczki do warzyw ścieramy na drobne wiórki na płaski talerz.
KROK 8: DEKORUJEMY CIASTO
Makowiec przekładamy na paterę.
Masę kajmakową przekładamy do worka cukierniczego. Odcinamy róg worka i polewamy nią wierzch makowca. Na wierzchu układamy orzechy pekan i posypujemy całość wiórkami kokosowymi. Dekorujemy świeżą miętą.
Komentarze (27)
89 dni temu
Upiekłam właśnie pyszne ciasto, wszystko zgodnie z przepisem p.Pawła.
odpowiedz
90 dni temu
Po zapoznaniu się z komentarzami dodałam 100 g cukru więcej. Pomimo tego ciasto i tak było za mało słodkie i mało smakowe. Upiekłam ten makowiec tylko raz, ale więcej tego nie zrobię.
odpowiedz
95 dni temu
Witam, ja od lat robię taki makowiec, ale zamiast mąki dodaję zmielone orzechy włoskie lub zmielone migdały. Polecam wypróbować taką opcję 😁 Zdrowych i Wesołych Świąt życzę Wszystkim 🎄🎁☃️
odpowiedz
95 dni temu
Dzień dobry, o jakim trybie pieczenia jest tutaj mowa? Góra-dół czy termoobieg? Dziękuję! :-)
odpowiedz
95 dni temu
Dzień dobry! Makowiec z jabłkami pieczemy używając ustawienia góra-dół. Zawsze zaznaczamy, jeśli trzeba użyć funkcji termoobiegu :)
298 dni temu
hej,jestem NEla wczoraj zrobiłam ten sernik,mioje dzieci KOCHANE nie cgciaoly tego jesc CO TERAZ??????
odpowiedz
298 dni temu
stara co ty mówisz
106 dni temu
czesc nela uspokój się SPOKOJNIE, żonko. UWAŻAJCIE Nelka była w zakładzie psychiatrycznym w Kłodzku "Wysoko nad chmurami" i dostała pozwolenie na internat, a synku spokojnie.Żnko uspokój się
444 dni temu
Czy na pewno ma być tylko 30g cukru? Dodałam dodatkowy cukier do zaparzanego maku, ale ciasto jest raczej mało słodkie, nawet z polewą z kajmaku...
odpowiedz
444 dni temu
Brygido, makowiec powinien być słodki, ale nie przesadnie słodki. Tak, jak wspomina Paweł - cukru trzcinowego nie dodajemy dużo. Jabłka, a także masa kajmakowa dodają dodatkowej słodyczy. Oczywiście, jeżeli chcesz, aby makowiec był słodszy, to jak najbardziej w swojej wersji możesz dodać więcej cukru ;)
464 dni temu
Dzień dobry Piszę do Państwa ponieważ poszukuję przepisu na makowiec który kiedyś piekłam i którego nie mogę znaleźć. Mianowicie chodzi mi o rodzaj takiego makowca, który był pełen maku, pełen bakalii, był bardzo wilgotny i ciekawostką było że w ogóle nie rósł. Tyle ile wlało się na blachę, takiej był wielkości. Był naprawdę przepyszny i pamiętam że poszło na niego ogrom bakalii. Czy mógł to być przepis na makowiec japoński czy może też inny rodzaj?
odpowiedz
464 dni temu
Natalio, czy chodzi o przepis, który był opublikowany na naszej stronie? Może chodzi o ten makowiec z przepisu Pawła? https://kuchnialidla.pl/swiateczny-makowiec-z-jablkami Niedawno do makowców dołączył również ten: https://kuchnialidla.pl/makowiec-z-jablkami-1 prosty, przygotowywany z jednej masy, więc jeśli zgubiony przepis się nie znajdzie, bardzo polecamy przygotowanie na święta tych dwóch wariacji z jabłkami :)
469 dni temu
Jeśli chciałabym użyć masy makowej z puszki to czy nie będzie ona zbyt mokra? Należałoby ją jakoś odsączyć?
odpowiedz
467 dni temu
Wiktoria, możesz użyć gotowej masy z puszki, nie powinna być ona zbyt mokra. Pamiętaj, że suchy mak również należy namoczyć i jest on wilgotny. Zatem w przypadku gotowej masy będzie działało to podobnie. Najlepiej będzie jednak, jeśli sama dodatkowo ocenisz, czy mak nie jest zbyt mokry i nie należy go odsączyć.
456 dni temu
Wyszedł doskonały ♥️♥️♥️ Dziękuje! Wesołych Świąt!
473 dni temu
O jakich wymiarach jest tortownica
odpowiedz
473 dni temu
Napisane jest, że potrzebna jest "okrągła forma 24 x 7 cm”. Pewnie ta okrągła forma to tortownica, 24 - średnica, a 7 to może być jej wysokość.
472 dni temu
Gołomp, zgadza się, chodzi o wysokość. Ciasto wyrasta dość wysokie więc potrzebna jest głęboka forma.
473 dni temu
1,3 l płynu na 500 g mielonego maku bez odsączania? Jesteście pewni? Podjęłam się próby, ale te ciasto nie jest „zakalcowate”, to już zakalec. A zalewałam zagotowanym mlekiem z wodą. Może później jeszcze trzymaliście tę mieszankę na ogniu albo zostawiliście pod przykryciem. Tak czy siak, o tym już nie było mowy w przepisie.
odpowiedz
472 dni temu
Gołomp, mak musi zostać odstawiony na 40 minut po zalaniu ciepłym płynem, aby go wchłonął. Jeśli cały płyn nie zostanie wchłonięty przez mak, wówczas jego nadmiar należy odsączyć.
474 dni temu
Co z tym makiem odlac i mielić?
odpowiedz
473 dni temu
Japa, w przepisie został użyty mielony mak. Jeśli jednak używasz maku, który nie był wcześniej mielony, wówczas jak najbardziej należy go jeszcze zmielić przed dodaniem do pozostałych składników.
477 dni temu
Ile tych jabłek?
odpowiedz
477 dni temu
4 duże jabłka wystarczą.
477 dni temu
Jaka ilość ( w g) jabłek?
odpowiedz
478 dni temu
Mak chyba powinien być zmielony. Czy nie?
odpowiedz
477 dni temu
Sisi możesz kupić mak, który jest już zmielony. Możesz także skorzystać z gotowej masy makowej.
zobacz wszystkie