zobacz film Seromakowiec

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

  • folię spożywczą

  • papier do pieczenia

  • tortownicę o średnicy 23 cm

  • robot wielofunkcyjny

 

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO KRUCHE

Mocno schłodzone masło łączymy w misce z pozostałymi składnikami ciasta. Krótko zagniatamy, aż składniki się połączą. Z ciasta formujemy płaski placek, który następnie owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWĄ

Mak przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Jeśli mak zbyt szybko wchłonie płyn, dolewamy ok. 3 łyżek mleka i dalej gotujemy, aż zmięknie.

Dodajemy miód, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, posiekane orzechy włoskie, rodzynki, migdały i żurawiny. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy aromat migdałowy i opcjonalnie: rum.

Krok 3: PIECZEMY SPÓD

Schłodzone ciasto przekładamy do tortownicy i ugniatamy dłońmi tak, by wypełniło dno formy. Wierzch ciasta delikatnie nakłuwamy widelcem. Spód pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. 

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ

Ser twarogowy łączymy z serem mascarpone w naczyniu robota i wyrabiamy, stopniowo dodając cukier trzcinowy. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy budyń. Cały czas wyrabiając masę, stopniowo dodajemy jajka, a gdy połączą się z resztą składników, dodajemy śmietankę i nasionka laski wanilii.

Krok 5: PIECZEMY SEROMAKOWIEC

Na podpieczony spód wykładamy masę makową i wyrównujemy ją z wierzchu. Na warstwę masy makowej przelewamy masę serową.

Ciasto pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Opcjonalnie: zostawiamy do wystudzenia w wyłączonym, stygnącym piekarniku. 

Krok 6: DEKORUJEMY SEROMAKOWIEC

Seromakowiec przekładamy na paterę. Z wierzchu dekorujemy srebrnym sprayem do ciast i świątecznymi ozdobami z masy cukrowej.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Magdalena Magdalena
    176 dni temu
    Piekłam seromakowiec dwukrotnie. Masy makowej nie robię samodzielnie, ale korzystam z gotowej Bakalandu. Piekę w tortownicy 26 cm i ciasto po wlaniu sięga około 1,5 cm poniżej rantu tortownicy. W trakcie pieczenia rośnie ponad tortownice, ale nie wylewa się. Później delikatnie opada. Na parterze bardziej kojarzy się z tortem. W smaku jest bardzo dobre, wilgotne, a co najważniejsze smakuje gościom. Fajnie łączy się masa makowa z serem i ładnie wygląda po rozkrojeniu. Serdecznie polecam przepis, choć sugeruję większą tortownice.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    294 dni temu
    Tortownica 23 cm nie pomieściła wszystkich składników - część masy serowej wylądowała w dodatkowym pojemniku. Chyba była potrzebna 28 lub 30 cm 1 1/4 szklanki mleka do zaparzenia 1/2 kg przetartego maku to stanowczo za mało. Przez cały czas pieczenia z tortownicy wypływał tłuszcz - zapewne była nieszczelna ALE jak to możliwe, jeżeli spod podpiekł się z małym rantem. Tłuszczu było widocznie za dużo w masie makowej. W efekcie cały dom w smugach dymu i wyjący czujnik. Jedyne z czego jestem zadowolona to sprawdzenie czujnika dymu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    286 dni temu
    Moge to potwierdzić to samo miałam. Zawartość nawet w 26 się nie zmieściła do tego tłuszcz wyciekał z formy i w domu pełno dymu. Przepis do poprawki proporcje zle dobrane.
  • Stanisław Stanisław
    309 dni temu
    Zdecydowania za dużo maku na tortownicę 23 cm. Połowę maku musiałem wrzucić do lodówki na następne ciasto.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    304 dni temu
    nawet 25 była za mała podczas pieczenia i wypłynęła masa

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!