
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
-
piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
-
folię spożywczą
-
papier do pieczenia
-
tortownicę o średnicy 23 cm
-
robot wielofunkcyjny
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO KRUCHE
Mocno schłodzone masło łączymy w misce z pozostałymi składnikami ciasta. Krótko zagniatamy, aż składniki się połączą. Z ciasta formujemy płaski placek, który następnie owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWĄ
Mak przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Jeśli mak zbyt szybko wchłonie płyn, dolewamy ok. 3 łyżek mleka i dalej gotujemy, aż zmięknie.
Dodajemy miód, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, posiekane orzechy włoskie, rodzynki, migdały i żurawiny. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy aromat migdałowy i opcjonalnie: rum.
Krok 3: PIECZEMY SPÓD
Schłodzone ciasto przekładamy do tortownicy i ugniatamy dłońmi tak, by wypełniło dno formy. Wierzch ciasta delikatnie nakłuwamy widelcem. Spód pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
Ser twarogowy łączymy z serem mascarpone w naczyniu robota i wyrabiamy, stopniowo dodając cukier trzcinowy. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy budyń. Cały czas wyrabiając masę, stopniowo dodajemy jajka, a gdy połączą się z resztą składników, dodajemy śmietankę i nasionka laski wanilii.
Krok 5: PIECZEMY SEROMAKOWIEC
Na podpieczony spód wykładamy masę makową i wyrównujemy ją z wierzchu. Na warstwę masy makowej przelewamy masę serową.
Ciasto pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Opcjonalnie: zostawiamy do wystudzenia w wyłączonym, stygnącym piekarniku.
Krok 6: DEKORUJEMY SEROMAKOWIEC
Seromakowiec przekładamy na paterę. Z wierzchu dekorujemy srebrnym sprayem do ciast i świątecznymi ozdobami z masy cukrowej.
Zobacz podobne
przepisy
Piernik świąteczny
Ciasto z przyprawami korzennymi przekładane powidłami z cynamonem i aromatem pomarańczy. Pachnie i smakuje cudownie!

Wegański sernik na korzennym spodzie
Sernik na spodzie z kaszy gryczanej? Takie przepisy tylko u Kingi Paruzel! Spróbuj tego pysznego połączenia!

Wigilijny makowiec
Przygotuj makowiec z dodatkiem orzechów, rodzynek i nutą pomarańczy! Doskonale smakuje oblany lukrem.

Puszysty sernik na cieście marchewkowym
Sernikowa masa i korzenny, marchewkowy spód łączą się w jednym cieście dzięki przepisowi Pawła. Upiecz to proste ciasto i podaj je z warstwą aksamitnego, twarogowego kremu.

Komentarze (4)
21 dni temu
Tortownica 23 cm nie pomieściła wszystkich składników - część masy serowej wylądowała w dodatkowym pojemniku. Chyba była potrzebna 28 lub 30 cm 1 1/4 szklanki mleka do zaparzenia 1/2 kg przetartego maku to stanowczo za mało. Przez cały czas pieczenia z tortownicy wypływał tłuszcz - zapewne była nieszczelna ALE jak to możliwe, jeżeli spod podpiekł się z małym rantem. Tłuszczu było widocznie za dużo w masie makowej. W efekcie cały dom w smugach dymu i wyjący czujnik. Jedyne z czego jestem zadowolona to sprawdzenie czujnika dymu.
odpowiedz
14 dni temu
Moge to potwierdzić to samo miałam. Zawartość nawet w 26 się nie zmieściła do tego tłuszcz wyciekał z formy i w domu pełno dymu. Przepis do poprawki proporcje zle dobrane.
37 dni temu
Zdecydowania za dużo maku na tortownicę 23 cm. Połowę maku musiałem wrzucić do lodówki na następne ciasto.
odpowiedz
32 dni temu
nawet 25 była za mała podczas pieczenia i wypłynęła masa
zobacz wszystkie