Ryba z piekarnika
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • ostry nóż
  • deskę do krojenia
  • folię aluminiową
  • miskę

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY RYBĘ

Rybę umyj.Skórę oraz łuski zostaw na miejscu.

KROK 2: SOLANKUJEMY RYBĘ

Przygotuj solankę z 400 ml wody oraz 40 g soli (o stężeniu ok. 10%). Do roztworu wsadź rybę i pozostaw ją w solance na godzinę. Możesz też użyć wyższego stężenia (maksymalnie 30%), by nieco skrócić ten proces.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Cytryny sparz, a następnie pokrój w plastry. Czosnek  i cebulę obierz. Czosnek rozgnieć czubkiem trzonka i poszatkuj. Cebulę pokrój w plastry.

KROK 4: NADZIEWAMY RYBĘ

Wyciągnij rybę z solanki i opłucz ją. Zrób to dokładnie, aby ryba nie była przesolona. Następnie natrzyj rybę pieprzem, czosnkiem oraz 1 g świeżej soli. W środku ryby umieść cytrynę (1,5 szt.) oraz świeże zioła.

KROK 5: OWIJAMY RYBĘ FOLIĄ

Rozwiń folię na blacie i wysmaruj ją oliwą z oliwek, a następnie ułóż na jej środku rybę. Wokół ryby ułóż pozostałe plastry cytryny oraz cebulę, możesz również użyć dodatkowej porcji ziół, ale nie jest to konieczne.

KROK 6: ZAWIJAMY RYBĘ

Delikatnie zawiń rybę w folię, tak aby zabezpieczyć ją przed wyciekaniem płynów w trakcie pieczenia. Szczelnie zawiń folię, w szczególności na końcach.

KROK 7: PIECZEMY RYBĘ

Ułóż rybę na blaszce do pieczenia, a następnie wstaw ją do piekarnika. Piecz rybę przez 25-30 minut. Możesz sprawdzić stopień jej upieczenia po pierwszych 15 minutach — mięso powinno być soczyste i łatwo oddzielać się od ości.

KROK 8: WYJMUJEMY RYBĘ Z PIEKARNIKA

Po upływie wyznaczonego czasu wyciągnij rybę z piekarnika, wyciągnij delikatnie z folii i przełóż na talerz, deskę lub inne naczynie. Ozdób wedle uznania. Życzymy smacznego!

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Ryba z piekarnika – kwestia pieczenia

Jak upiec rybę w piekarniku, by była soczysta i aromatyczna? To, jak upiec rybę nie jest takie proste, jakby mogło się wydawać. Delikatne mięso można łatwo przesuszyć i przypalić, dlatego trzeba się do tego odpowiednio przygotować. Na początku swojej drogi z pieczeniem ryby w piekarniku polecamy wybierać bardzo tłuste ryby (np. łososia), a dopiero z czasem sięgać po ryby o delikatniejszym i chudszym mięsie.

Istotnym elementem, który wpływa na to, jak smakuje i wygląda ryba pieczona w piekarniku, jest dostosowanie technik jej przygotowania do rodzaju i wielkości mięsa oraz temperatury jego pieczenia. Duża ryba pieczona w całości w piekarniku będzie potrzebować zupełnie innej temperatury i długości pieczenia aniżeli jej mniejsza kuzynka pokrojona w dzwonki. Bardzo ważny jest także sposób jej obróbki, a nawet to, czy ryba pieczona w piekarniku jest bez folii, czy owinięta.

Jak zrobić rybę w piekarniku, by była soczysta w środku i miała chrupiącą skórkę? Żeby ryby pieczone w piekarniku nie były spalone i suche po wypieczeniu należy zastosować się do kilku prostych zasad.

Najlepsza ryba z piekarnika — przepis Kuchni Lidla

Jak przyrządzić rybę w piekarniku po mistrzowsku? Najlepsi szefowie kuchni mają swoje patenty na to, jak piec rybę w szybki i prosty sposób. Najlepsza ryba z piekarnika to taka, którą przygotuje się samemu. Nie da się tu jasno określić, jaki rodzaj ryby lub sposób przyprawienia jest najlepszy, gdyż jest to kwestia zależna od gustu i smaku.

Da się jednak określić najlepsze sposoby na to, by ryba z piekarnika smakowała jak ta z restauracji. Na sam początek drogi z pieczeniem warto wybrać te w całości, które mają w sobie sporą ilość tłuszczu — taką rybę trudniej jest wysuszyć. Ryby wypiekane w całości wychodzą z reguły bardziej soczyste i aromatyczne, ponieważ przyprawiane są nie tylko z zewnątrz, ale i z wewnątrz.

W naszym przepisie na rybę z piekarnika wybraliśmy pstrąga, który ma tłustsze mięso, ale równie dobrze może być to dorsz, łosoś czy halibut. Kluczowe w przyrządzaniu ryby w całości jest jej zasolankowanie -— to właśnie ten proces pozwala uzyskać soczyste i miękkie mięso. Solankowanie to proces, w którym moczy się mięso w roztworze wody z solą — im wyższe ma stężenie, tym krócej trwać będzie cały proces. Z reguły przyjmuje się, że solanka zawiera od 5% do 30% na całą objętość płynu. Ten prosty przepis na solankę sprawi, że Twoja ryba z piekarnika będzie krucha, delikatna i soczysta.

W jaki sposób można przyrządzić rybę na obiad z piekarnika? Możliwości jest kilka — możesz upiec ją w całości bez folii, dzięki czemu uzyskasz bardzo chrupiącą skórkę, a mięso będzie wytopione z tłuszczu. Jeśli masz ochotę na bardziej soczyste mięso, możesz owinąć rybę folią aluminiową lub włożyć ją do glinianego lub żaroodpornego naczynia. Ryba pieczona w piekarniku w naczyniu z dodatkiem ziół i innych przypraw będzie miękka i soczysta. Jeśli jesteś już doświadczony w kuchni, możesz pokusić się o pieczenie ryby w kawałkach solo lub w folii.

Jak upiec rybę w piekarniku? Obróbka mięsa

Jak upiec rybę w piekarniku? Zacznij od odpowiedniego oprawienia ryby. Umyj ją, a następnie wybierz metodę zgodną z oczekiwaniami — jeśli pieczesz rybę w całości, przetnij ją wzdłuż brzucha i wypatrosz.

Chcesz przygotować filety? Odetnij płetwy i wyciągnij z ryby skrzela oraz oczy, a potem rozetnij brzuch i wypatrosz rybę. Kolejnym krokiem jest nacięcie ryby na skos, zaczynając od głowy, aż do tylnej płetwy. Odsłonięte mięso należy uciąć przy kręgosłupie i wyporcjować. Taki sposób przygotowania fileta pozwoli Ci pozbyć się najwięcej ości.

Kolejnym krokiem, dzięki któremu Twoja ryba z pieca przekształci się w pyszny obiad, jest wspomniane wyżej solankowanie. Możesz zastosować solankę także do małych kawałków ryby — zadbaj wtedy o mniejszy stopień zasolenia wody oraz krótszy czas solankowania. Rybę należy po solance obmyć i osuszyć, a potem można przejść do przyprawiania, czyli tego, co sprawia, że pieczona ryba jest tak smaczna i aromatyczna.

Jeśli chcesz przyrządzić szybki obiad z piekarnika, lepiej sprawdzi się tu filet lub dzwonki aniżeli cała ryba. Porcjowana ryba szybciej się piecze, a proces przyprawiania jest znacznie szybszy. Ryba pieczona w całości daje wiele możliwości — do jej wnętrza można spakować dosłownie wszystko. Do ryby można wsadzić cytrusy, zioła, przyprawy korzenne, pieczoną paprykę i inne warzywa, a nawet kiszonki.

Jak przyprawić, a potem upiec fileta z ryby w piekarniku? Wyporcjowaną rybę należy nasmarować tłuszczem i przyprawami — tutaj najlepiej sprawdzą się przyprawy i zioła sypkie i suszone, takie jak papryka wędzona, trybula, szałwia, rozmaryn, tymianek, pieprz cytrynowy.

Przyprawione dowolnie mięso należy włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze od 165 stopni C w przypadku małych porcji oraz do 175 stopni C w przypadku dużych ryb w całości. Jeśli w przepisie ryba z pieca ma zostać owinięta folią, temperatura może być nieco wyższa (do 200 stopni C). Czas pieczenia powinien być adekwatny do wielkości ryby i wybranej metody jej przygotowania.

Jak długo piec rybę w piekarniku? Temperatura pieczenia ryby

Zastanawiasz się, jak długo piec rybę w piekarniku? To, ile czasu należy piec rybę w piekarniku, jest zależne od dwóch czynników – jej wielkości oraz tego, czy została owinięta folią. Ile stopni powinno być w piekarniku, aby upiec rybę w całości? Ryba w całości bez folii powinna piec się maksymalnie do 15 minut. Jeśli chcesz upiec rybę w piekarniku w folii, czas pieczenia możesz wydłużyć do 25-30 minut,  w zależności o wielkości ryby i jej tłustości.

Jak upiec rybę w piekarniku bez panierki w kawałkach? Filety lub dzwonki piecze się znacznie krócej. Temperatura pieczenia ryby w kawałkach bez folii nie powinna przekraczać 175 stopni. Jeśli chcesz upiec kawałki ryby w folii, możesz podnieść nieco temperaturę. Czas pieczenia ryby w kawałkach nie powinien przekraczać 10-12 minut. Mamy nadzieję, że dzięki naszym poradom Twoja ryba z piekarnika będzie jeszcze pyszniejsza! Życzymy smacznego!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!