Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Miód z masłem rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej.
Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oraz cukier mieszamy w dużej misce. Dodajemy jajka oraz rozpuszczony miód z masłem. Ugniatamy.
Całość owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2-3 doby.
Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3 mm, wycinamy pierniki w różnych kształtach. Pierniki pieczemy ok. 8 minut w temperaturze 180°C.
Polewa
Śmietankę zagotowujemy. Zalewamy nią pokruszoną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy miękkie masło, mieszamy.
Polewą oblewamy wystudzone pierniki i przyozdabiamy posypkami cukrowymi.
Zobacz podobne
przepisy
Czeskie ciasteczka "zlepianki"
Kruche ciasteczka przekładane konfiturą z leśnych owoców – brzmi pysznie? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!
Florentynki migdałowe
Bez mąki i jajek, za to z całą masą orzechów i suszonych owoców. Wypróbuj przepis na tradycyjne ciasteczka inspirowane kuchnią Florencji!
Ciastka cynamonowe
Kruche, chrupiące, pachnące cynamonem smakołyki z dodatkiem orzechów. Tak kuszące, że znikają od razu po upieczeniu!
Rolada pomarańczowa
Pulchny biszkopt z nutą przypraw korzennych, sprężysta cytrusowo-śmietanowa masa i słodka polewa – połączenie doskonałe.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi
- Świąteczny sernik waniliowy ze skórką pomarańczową
- Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
- Grahamka z kolorowym twarożkiem
- Florentynki migdałowe
- Zupa grzybowa z lubczykiem i prażonymi ziarnami dyni
- Warzywa z woka z sosem z sherry i anyżem
- Sałatka szwajcarska z serem gruyère i orzechami włoskimi
- Sernik dyniowy na korzennym spodzie
- Brownie z buraków
- Babka orzechowa z polewą rumową
- Wegańskie bounty owocowe
- Gulasz z kiszoną kapustą i papryką
- Wianki z orzechami i polewą
- Ciasteczka żurawinowe
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- DESER SZAMPAŃSKI
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pizza rzymska
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- Dżem z włoskich śliwek
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
- Tort malinowy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (358)
657 dni temu
Jakie proporcje na połowę porcji ?? przy 300 gramach mąki również dwa jajka czy wystarczy jedno i resztę składników zmniejszyć o połowę?
odpowiedz
656 dni temu
Jeśli przygotowujesz pierniki z połowy porcji to dokładnie tak jak piszesz, należy zmniejszyć ilość wszystkich składników o połowę :)
1023 dni temu
Czy ta polewa jakoś twardnieje? Zrobiłam zgodnie z przepisem, jest smaczna nic się nie zważyło ale pływa… trzymam ją już nawet w lodówce ale mimo tego nadal jest ciekła.
odpowiedz
1023 dni temu
Jeśli polewa nie twardnieje możesz dodać do niej nieco więcej masła. Spróbuj także przytrzymać ją w lodówce nieco dłużej.
1025 dni temu
Czy zamiast miodu można użyć melasy??
odpowiedz
1025 dni temu
Jak najbardziej, można zastąpić miód melasą. Pamiętaj jednak, że melasa jest bardzo słodka, zalecamy jej stopniowe dodawanie ;)
1027 dni temu
Hej, pierniczki robiłam kilka lat z rzędu, zawsze były od początku bardzo mięciutkie. W tym roku zrobiłam i są bardzo chrupiące. Czy jeszcze zmiękną?
odpowiedz
1026 dni temu
Olivia, to naturalne, że pierniczki tuż po upieczeniu i wystudzeniu stają się nieco twardsze i bardziej chrupiące. Oczywiście zmiękną do Świąt, ale wymagają odpowiedniego przechowywania. Zamknij je w szczelnym pojemniku, a czas zrobi swoje :) Dobrym i szybkim sposobem, jeśli nie chcemy czekać, jest również pozostawianie kawałka lub obierki jabłka albo ćwiartki cytryny w pojemniku z pierniczkami i wymienianie go co jakiś czas. Wilgoć zawarta w owocach przyśpieszy proces.
1027 dni temu
ej da sie bez produktow z lidluszka zrobic to??
odpowiedz
1040 dni temu
Mam klopot. Pierniczki zrobilam zgodnie z przepisem i wszystko było dobrze ale w piekarniku zaczęły się deformować tracic kształt mega duże się zrobiły. Co robić? Jaka może być tego przyczyna?
odpowiedz
1039 dni temu
W dużej mierze zależy to do tego, czy aby na pewno sody nie sypnęło się odrobinę więcej. W tym przypadku każdy dodatkowy gram ma znaczenie. Ważne jest także samo ciasto. Powinno być schłodzone, jednak nie zbyt twarde i zmarznięte. Gdy je wałkujesz możesz także podsypywać je dodatkowo mąką.
1027 dni temu
hej nie moge pomoc bo mam tylko jedna konczyne i mama mi robi pierniki ale dobre.
1362 dni temu
Pierniczki zrobiłam na początku grudnia. Dodałam więcej przyprawy do piernika, a polewę zrobiłam z czekolady i śmietany w stosunku 3:2, bez masła, bo bałam się, że będzie zbyt miękka. Pierniki w święta były pyszne, a w styczniu jeszcze lepsze. Bardzo polecam 😊😊😊
odpowiedz
1383 dni temu
Czy tylko moje ciasto po zagnieceniu bylo strasznie twarde i "mocne"? Jutro będzie druga doba w lodowce i jest twarde jak kamien a wszystko robilam wg przepisu..czy to normalne czy gdzies popelnilam blad?
odpowiedz
1382 dni temu
Pierniki zaraz po zrobieniu są niestety twarde. Twardość ustępuje jednak z czasem, aby przyspieszyć ich mięknięcie najlepiej zamknąć je w szczelnym pojemniku, a do jego środka dodać także kilka kawałków jabłka. Dzięki temu pierniki szybciej nabiorą miękkości i dodatkowo zyskają piernikowo-jabłkowego smaku i zapachu ;)
1386 dni temu
Jaką mąkę bezglutenową mogę użyć? KUKURYDZIANĄ, JAGLANĄ, GRYCZANĄ?
odpowiedz
1384 dni temu
Najlepiej sprawdzi się mąka gryczana :)
1391 dni temu
Czy można rozpuścić miód z masłem w garnuszku na gazie? (nie mam kuchenki mikrofalowej)
odpowiedz
1390 dni temu
mozna, mi wyszly super :)
1390 dni temu
Tak, bez różnicy. Ja mam płytę indukcyjną. Tylko na niskiej temperaturze. Pierniczki wyszły świetne! dziś robimy kolejną porcję.
1390 dni temu
Ja tak robiłam,podgrzałam dosłownie chwilkę miód-absolutnie nie może się zagotować-masło roztapia się nam nawet latem, więc temperatura miodu musi tylko lekko się podniesc:) pamiętaj nie musisz czekać aż masło się rozpuści na gazie, miód jest ciepły, jak ściągniesz garnuszek z palnika, możesz śmiało mieszać i czekać aż oba składniki się połączą :) powodzenia. Ja dzisiaj piekłam. Są boskie :) ❤
1388 dni temu
Wydaje mi się, że można tylko trzeba pilnować by sie nie zagotowało, tylko jedynie rozpuściło i połączyło ze sobą.
1397 dni temu
e
odpowiedz
1400 dni temu
Od kilku lat robię z tego przepisu i zawsze wychodzą super, w tym postanowiłam zrobić z podwójnej porcji, ale... użyłam tylko 2 jajek, zagniotlam ciasto i do lodówki. Czy dam radę jeszcze uratować ciasto? Czy robić od nowa?
odpowiedz
1398 dni temu
Aga, daj ciastu szansę! Spróbuj upiec niewielką, próbną partię pierniczków z zagniecionego ciasta-przekonasz się, czy wyszły takie, jak rok temu :)
1412 dni temu
witam , w tym roku chciałąm zrobić bardzo pyszne pierniki , i dzieki temu przepisowi te świeta bedą ''przepyszne''(bynajmniej tak myśłę) bardzo dziekuje i mam tylko jedno pytanie czy to ciasto musi czekać tyle w lodówce czy moge odrazu zrobić te pierniczki i po upieczeniu je zostawić???
odpowiedz
1411 dni temu
Wika, ciasto musi odleżeć 2-3 dobry w lodówce, by można było przygotować z niego pyszne pierniczki i o tym etapie wspominamy w treści przepisu. Nie musisz jednak czekać z przygotowywaniem pierniczków do samych świąt-możesz upiec je nieco wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku lub puszce, dzięki czemu odpowiednio zmięnką. Na ostatni moment warto zostawić jedynie polewanie i dekorowanie pierniczków, by wyglądały świetnie :) Powodzenia!
1646 dni temu
Pierwszy raz w życiu robiłem pierniki i wyszły pysznie! Na początku trochę stwardniały, ale po kilku dniach były jeszcze lepsze a po kolejnych dniach jeszcze lepsze! Nie było grudek ani , nie były tez zbyt słodkie. Super prosty przepis i przepyszne pierniki!
odpowiedz
1747 dni temu
Ja piekłam pierniczki po niepełnych dwóch dobach. Przez noc ciasteczka zmiękły - przchowywalam je w pudełeczku. Zmiejszylam ilość cukru do 150 g i nadal sa słodkie. Polecam rozpuścić cukier w maśle z miodem, tak jak piszą Państwo niżej. Ja tego nie zrobiłam - zarówno w cieście jak i później w upieczonych pierniczkach widać kryształki cukru co trochę psuje efekt wizualny. Przed rozwalkowaniem myślałam że nic z tego nie będzie. Ciasto klejące i rozrywajace. Jednak ugniatanie w rękach i podsypywanie mąka pomogło i pierniczki wyszły:-) Pozdrawiam
odpowiedz
1744 dni temu
Paulina, to świetnie, że wyszły! Dziękujemy za ten szczegółowy raport z pracy nad pierniczkami :)
1747 dni temu
wyszly pyszne 6 blach bardzo dobrych pierników czuć miód i jak mówiłem bardzo pyszne
odpowiedz
1744 dni temu
Dobrego nigdy za dużo! :) Cieszymy się, że pierniczki Pawła Ci smakowały.
1749 dni temu
Te pierniczki są bardzo słodkie
odpowiedz
1750 dni temu
Ten przepis wykorzystuję co roku na ciasto piernikowe. W tym roku chciałabym zrobić również polewę z tego przepisu. Jak długo po zalaniu polewą pierniczki będą nadawać się do jedzenia?
odpowiedz
1748 dni temu
2-3 tygodnie :) Ale pamiętaj, by przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku!
1752 dni temu
Niestety dla mnie ten przepis okazał się porażka.. Wszystko zostało zrobione zgodnie z przepisem, ciasto leżało 4doby w lodówce. Jest tak klejące, że pomimo podsypywania Maka nie da się rozwałkować, wspomagam się folia spożywcza, ale chyba nie mam do tego cierpliwości :(
odpowiedz
1750 dni temu
Nie poddawaj się. To jest bardzo dobry przepis na pierniczki. Moje wyszły, pytanie tylko dlaczego twoje się nie udały? Moja lodówka trzyma temp. 4st C, użyłam cukier trzcinowy, a może masło nie było masłem lecz jakimś mixem? Masło lub masło ekstra będzie idealne.
1750 dni temu
U mnie wyszło super kiedy użyłam kupnego miodu. Niestety z naturalnego wyszła totalna breja...Więc to nie kwestia poddania się a pewnie zmiany składników. Może warto w takim razie kupić miód? :)
1753 dni temu
Zostało mi polewą czekoladowa z tego przepisu.Jak długo i w jaki sposób mogę ją przechowywać? Pierniczki pyszne piekę już kolejny raz(z podwójnej porcji) i zawsze są pyszne.Polecam każdemu kto pyta o prosty przepis na pierniczki.Pozdrawiam.Zdrowych i wesołych świąt życzę 😊
odpowiedz
1752 dni temu
Przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku ok. 5 dni. Przed kolejnym użyciem, podgrzej ją.
1752 dni temu
Nawzajem:)
1753 dni temu
Za pierwszym razem pierniczki wyszły mi idealnie mięciutkie, a teraz wyszły twarde. Można coś zrobić żeby zmiękły?
odpowiedz
1754 dni temu
Ile wychodzi pierniczkow z jednej porcji?
odpowiedz
1754 dni temu
Wszystko zależy od wymiarów foremek, których użyjesz :) Orientacyjnie - koło 2-3 blach :)
1752 dni temu
hej
1755 dni temu
Czy udekorowane czekolada pierniki szybciej będą miękkie? Czy muszę je trzymać w zamknięciu? Udekorowalam w weekend, czy przeżyją do świąt i czy muszę je zamykać?
odpowiedz
1755 dni temu
Pierniczki najlepiej jest trzymać w zamkniętym pudełku, jeśli mamy w planach je dłużej przechowywać. Udekorowane pierniczki spokojnie dotrwają świąt. Dzień przed sprawdź ich miękkość. Jeśli będą za twarde - włóż do pojemnika kawałek skórki jabłka ub mandarynki :)
1755 dni temu
Przepis jest ok, ale ilość cukru powala...nie dość, że ilość cukru do mąki to prawie 1/2 to jeszcze drugie tyle miodu.....
odpowiedz
1755 dni temu
Aniu, pamiętaj, że zawsze możesz zmiejszyć ilosć cukru i dostosować stopień słodkości do swoich upodobań :)
1757 dni temu
tak u mnie leżało 3 doby i okazało się, że jest dobre, a nawet lepsze niż po jednej dobie
odpowiedz
1757 dni temu
Czy ciasto po leżeniu 1 dobę dalej będzie dobre?
odpowiedz
1755 dni temu
Oczywiście! Jak najbardziej :)
1760 dni temu
W zeszłym roku wykorzystałam przepis ale z mąką 450... Przechowywane w zamkniętym pojemniku ze skórką mandarynki miękły aż za bardzo. Chwila wietrzenia i pozbycie się skórki skutkowały ponownym stwardnieniem ;) Były przepyszneeeee!!!! W tym roku a dokładniej w tym momencie zabieram się za nie ponownie tyle, że z mąką 405 :) Chcę sprawdzić tą różnicę! Mam tylko pytanie o brązowy cukier. W zeszłym roku nie rozpuścił się w masie a przy pieczeniu tylko nieznaczna jego część... czy mogę zatem rozpuścić go w ciepłym miodzie i maśle? :)
odpowiedz
1759 dni temu
Oczywiście, można go rozpuścić w ciepłym miodzie. Można również zamienić na cukier puder :)
1761 dni temu
Rozpuściłam masło z miodem i zorientowałam się, że nie mam sody :( Czy mogę miód i masło przechować w lodówce do dnia następnego?
odpowiedz
1760 dni temu
Można przechować w lodówce. Przed połączeniem składników, podgrzej delikatnie miód z masłem :)
1760 dni temu
Dziękuję :)
1763 dni temu
Mam tylko miód faceliowy. Będzie odpowiedni?
odpowiedz
1762 dni temu
Oczywiście! Możesz wykorzystać miód faceliowy :)
1765 dni temu
Piec na termoobiegu czy lepiej grzałka góra-dół? Rozumiem żeby wstawiać pierniczki do rozgrzanego już piekarnika?
odpowiedz
1765 dni temu
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika w trybie grzania góra-dół.
1766 dni temu
dzisiaj będę dekorować pierniczki. Jakiś sprawdzony przepis na lukier? Dziękuję.
odpowiedz
1766 dni temu
Polecamy zerknąć tutaj: https://kuchnialidla.pl/jak-zrobic-lukier-o-roznych-smakach lub tutaj: https://kuchnialidla.pl/jak-zrobic-kolorowy-lukier-i-szpryc-glazure
1767 dni temu
Jakiego miodu użyć? Naturalny czy sztuczny?
odpowiedz
1766 dni temu
Ja użyłam naturalnego-wielokwiatowy
1766 dni temu
Naturalny :)
1769 dni temu
Pierniczki zrobione 🙂. Ciasto fajnie się rozwalkowywalo. Bardzo twarde się zrobiły. Czy mogę je udekorować za tydzień, czy muszę w tym dniu co zrobiłam?.
odpowiedz
1768 dni temu
Spokojnie można je dekorować później :)
1767 dni temu
Możesz dekorowac kiedy chcesz
1769 dni temu
Zrobiłem w niedzielę, jeszcze twarde są, zamknąłem je z ćwiartkami jabłek w pojemniku. Rzeczywiście ciasto było suche i się kruszyło. Zmodyfikowałem trochę przepis dodałem 3 łyżki jogurtu i trochę je odsłodziłem mniej cukru i mniej miodu wynagrodzę słodkim lukrem, przyprawy 20g i i łyżeczkę cynamonu. W smaku po upieczeniu bardzo dobre
odpowiedz
1772 dni temu
Ja robiłam dzisiaj wg przepisu to ciasto się "kruszylo" nie było takie zwarte, rozpadalo się. Dodałam 2 łyżki miodu i jakoś się udało "sklecić". Teraz jest w lodówce i twarde jak kamień 😃. W niedzielę wyciągnę albo poniedziałek - ciekawe czy się rozwalkuje.
odpowiedz
1769 dni temu
Trzeba pamiętać, by po wyciągnięciu ciasta z lodówki dać mu chwilę odpocząć. I nie rozwałkowywać mocno schłodzonego ciasta :)
1775 dni temu
Ciasto po wyrobieniu mi się "rozchodzi, rozlewa" ma taka bardzo delikatna konsystencję. Tak ma być czy coś zrobilam nie tak?
odpowiedz
1775 dni temu
Tak ma być. Ciasto zupełnie zmieni swoją konsystencję po leżakowaniu w lodówce.
1775 dni temu
Czy masło z miodem ma być gorące czy ostudzone przy wlewaniu do reszty składników?
odpowiedz
1775 dni temu
Może być ciepłe :) Czyli delikatnie przestudzone :)
1781 dni temu
Proszę o informację , ile pierników (około) wyjdzie z 1 porcji ciasta ? :)
odpowiedz
1781 dni temu
Dużo zależy od tego, jakich użyjesz foremek i jak grubo rozwałkujesz ciasto :) Orientacyjnie uzyskasz około 2 blachy pierniczków.
1794 dni temu
Witam czy te ciasto szybko kruszeje ? Czy jak pierniczki nie będą w puszcze będą nadal solidnie twarde? Jak długo pozostają twarde ? Zależy mi na wytrzymałej konstrukcji ciasteczek :)
odpowiedz
1794 dni temu
Megi, pierniczki na pewno zachowają swój kształt, ale trudno nam przewidzieć dokładny czas, w którym ciasto będzie kruszało, gdyż zależy to od zbyt wielu czynników zewnętrznych, takich jak np. wilgotność powietrza w pomieszczeniu. Jeżeli jednak zechcesz przechowywać je w zamkniętym pojemniku, możesz dosypać do środka odrobinę soli, która wchłonie wilgoć i przedłuży czas, w którym pierniczki pozostaną twarde.
2112 dni temu
Ciasto wyjęte z lodówki jest twarde jak kamień. Jakiś sprawdzony sposób żeby je uratować?
odpowiedz
2109 dni temu
Drogo Gościu, jeśli ciasto zostało przygotowane dokładnie z przepisem, na pewno ładnie się rozwałkuje. W temperaturze pokojowej stopniowo zacznie się stawać coraz bardziej elastyczne, dlatego należy je podsypywać mąką i delikatnie wałkować.
2115 dni temu
od 3 lat tradycyjnie ;) robimy pierniczki wg tego przepisu, są super. polecam :)
odpowiedz
2115 dni temu
❤️
2116 dni temu
Najlepszy przepis na pierniczki jaki kiedykolwiek wypróbowałam! Korzystam z niego już kilka lat, ciastka zawsze wychodzą pyszne. Dziękuję za tą recepturę.
odpowiedz
2116 dni temu
Bardzo miło nam to słyszeć! Wesołych Świąt! :)
2121 dni temu
Witam. Czy pierniczki polane polewą jak w przepisie mogą być trzymane poza lodówką przez dłuższy czas? Obawiam się, czy polewa, ze względu na śmietankę i masło w składzie, się nie zepsuje? Pierniczki np. lukrowane trzymam zawsze w pudełkach, poza lodówką, mogą leżeć naprawdę długo.
odpowiedz
2119 dni temu
Pierniczki poza lodówką spokojnie mogą przebywać :)
2122 dni temu
pełnoziarnista 2000 może być? czy beda sie rozpadac bo bedzie za kruche ciasto?
odpowiedz
2122 dni temu
Nie polecamy mąki pełnoziarnistej do wypieku pierniczków.
2125 dni temu
czy mozna użyć mąki typ 450 zamiast typ 405?
odpowiedz
2125 dni temu
Możesz dokonać takiej zamiany pamiętając jednak, że pierniczki będą wówczas nieco bardziej kruche.
2125 dni temu
Mógłby mi ktoś powiedzieć ile mniej więcej wyjdzie pierniczków z tego przepisu?
odpowiedz
2125 dni temu
Wszystko zależy od tego, jakiej wielkości będą foremki, których użyjesz i jak grubo rozwałkujesz ciasto. Przy użyciu 600 g mąki powinieneś uzyskać ok. 2 blachy pierniczków.
2127 dni temu
Niestety polewa mi się zwarzyła.... Zagotowałam śmietanę, zdjęłam z ognia, dodałam czekoladę i cały czas mieszałam. Na chwilę przerwałam by dodać masło i się zwarzyło. Co robię nie tak?
odpowiedz
2126 dni temu
Olu, powinnaś dłużej mieszać. Czekolada może się tak zachowywać, jednak długie mieszanie pozwala na dokładne rozprowadzenie składników :)
2121 dni temu
Trzeba stopniowo dodawać śmietanę do czekolady, a nie odwrotnie. Kolejność ma znaczenie, podobnie jak przy robieniu różnych kremów do ciast.
2127 dni temu
Co to za maka typu 405?
odpowiedz
2126 dni temu
Puszysta mąka tortowa :)
2134 dni temu
Ile muszą leżeć pierniki po upieczeniu żeby zmiekły? Czy od razu wychodzą miękkie?
odpowiedz
2133 dni temu
Pierniczki będą twarde po upieczeniu. Warto zamknąć je w metalowej puszce lub słoiku na ciasteczka i dać im ok. tygodnia na to, by zmiękły :)
2130 dni temu
ja daje sztuczny miód i są miękkie na drugi dzień. Miód nie zmienia smaku pierniczków
2124 dni temu
Jak je zamkniesz w słoju z kawałkami obranek jabłka to wchłoną wilgoć z jabłek i zmiękną w ciągu doby. Zależy ile ciastek i ile jabłka.
2135 dni temu
Ile gotowe ciasto może leżeć w lodówce? Czy może być to około tygodnia :)?
odpowiedz
2133 dni temu
Ciasto na pierniki może leżakować w chłodnym miejscu nawet do kilku tygodni (dojrzewa wówczas i zmienia konsystencję na bardziej zwartą), ważne jednak, by w tym czasie oddychało - warto więc przykryć je ściereczką.
2138 dni temu
Czy pieczemy z termoobiegiem?
odpowiedz
2137 dni temu
Pieczemy z funkcją grzania gór-dół. O konieczności wykorzystania termoobiegu zawsze wspominamy w przepisie :)
2478 dni temu
Żeby cukier nie był tak widoczny (kryształy) wsypcie go do masła z miodem, częściowo problem się zmniejszy ;]
odpowiedz
2478 dni temu
Ciasto jest tak beznadziejnie klejące, że nie da się go normalnie uwałkować, a po wycięciu kształtu formą nie da się odkleić masy od blatu, silikonowej maty, ani innego przedmiotu.
odpowiedz
2474 dni temu
Jeśli ciasto się za bardzo klei, podsypujemy je mąką :)
2479 dni temu
Jakiej konsystencji powinno być ciasto po połączeniu wszystkich składników? Wyszło raczej takie trochę lejące. Powinno łatwo odchodzić od ręki? Ponieważ wydało mi się za luźne dodałam trochę mąki i wstawiłam do lodówki. Czy to był błąd? Pewnie wyjdzie jakaś cegła :}
odpowiedz
2474 dni temu
Ciasto może być nieco lejące. Pamiętajmy, że leżakowanie w lodówce również wpływa na jego konsystencję :)
2481 dni temu
dobre
odpowiedz
2482 dni temu
Wyszły pyszne, chociaż faktycznie słodkie. Wrzuciłam do pojemnika ze skórkami mandarynki i są mięciutkie. Zastanawiam się czy to normalne że wyglądają na popękane? Czy po upieczeniu ciasteczko powinno być gładkie? I co zrobiłam nie tak że cukier się nie rozpuścił do końca?
odpowiedz
2471 dni temu
Kuchnio Lidla odpowiesz???
2468 dni temu
Możliwe, że temperatura w piekarniku była zbyt wysoka :)
2488 dni temu
Do piernika!!! Dodałam o jedno jajko za dużo 😞 ciasto w lodówce Mogę spać spokojnie przez następne dwa dni czy je ratować?
odpowiedz
2487 dni temu
Śpij spokojnie :)
2490 dni temu
Czy ciasto musi leżec 2-3 doby?
odpowiedz
2489 dni temu
Powinno :)
2495 dni temu
Czy zamiast cukru brązowego mogę użyć zwykłego?
odpowiedz
2495 dni temu
Cukier brązowy oprócz smaku, nadaje też pierniczkom karmelowego posmaku, ale w ostateczności, możesz go zamienić na cukier biały :)
2497 dni temu
Mam pytanie jeśli dziś zrobiłam ciasto to jutro mogę już je roZwałkować i będą dobre pierniki ?
odpowiedz
2496 dni temu
Olu, pierniki mogą nie być tak kruche i zwarte, jeśli będziesz krócej trzymać je w lodówce. Jeśli jednak chcesz zaryzykować, spróbuj przygotować tylko odrobinę przygotowanej porcji i obserwuj, jak będzie się zachowywało ciasto :)
2500 dni temu
Na zdjęciu pierniczki w białej polewie wyglądają jak w lukrze królewskim. Polewa z białej czekolady nigdy mi jeszcze tak biała nie wyszła. Cóż to za czary?
odpowiedz
2499 dni temu
Bo to jest lukier ;)
2504 dni temu
witam, planuje już teraz (początek grudnia) zrobić pierniczki, czy poczekać z dekorowaniem bliżej świat czy już teraz można zrobić polewę i udekorować, odstawić na trzy tyg?
odpowiedz
2504 dni temu
Jeśli zamierzasz wykonać polewę z tego przepisu - poczekaj z dekorowaniem :) Jeśli chcesz ozdabiać pierniczki lukrem - możesz to zrobić wcześniej :)
2513 dni temu
Czy
odpowiedz
2511 dni temu
Można :)
2732 dni temu
super przepis
odpowiedz
2832 dni temu
dlaczego lidl sprzedaje np. pierniczki belbake bez przepisu po polsku,ani nawet angielskiego nie ma?????
odpowiedz
2831 dni temu
Prosimy o kontakt w tej sprawie z Biurem Obsługi Klienta sklepu Lidl. Formularz kontaktowy dostępny jest pod linkiem: https://ssl.lidl.pl/pl/kontakt.htm
2847 dni temu
Ta polewa na bazie śmietanki przeraża mnie ! Czy mogę zamienić ten produkt na olej kokosowy ?
odpowiedz
2846 dni temu
Możesz skorzystać z lżejszego przepisu na polewę czekoladową: POLEWA CZEKOLADOWA gorzka czekolada 70% – 1 tabliczka mleko kokosowe – 4 łyżki olej kokosowy – 1 łyżka syrop klonowy – 2 łyżki Wystarczy wszystko umieścić w rondelku i rozpuścić :)
2848 dni temu
Po 3 dniach wyjęłam ciasto z lodówki - było twarde, ale pozostawiłam je na ok.godzinę w temp. pokojowej. Po tym czasie ciasto bardzo ładnie dało się ugniatać, podsypując mąką łatwo rozwałkowałam placek. Ciastka piekłam ok.8-9 minut. Po kilku minutach od wyjęcia z piekarnika twardnieją. Rzeczywiście, widać na nich kropki cukru (użyłam zwykłego trzcinowego, nie drobnego, może to był błąd?). Myślę jednak, że lukier skutecznie wszystko przykryje. Łącznie wyszło ok.100 sztuk ciastek (podobnej wielkości jak na zdjęciu). Zgodnie z sugestiami zawartymi w komentarzach, włożyłam wszystkie pierniczki do puszki, dodałam skórkę mandarynki. Liczę, że po kilku dniach zmiękną... Na razie ich nie lukrowałam. Póki co mogę powiedzieć, że pierniczki ładnie pachną i są słodkie (zjadłam jednego tuź po upieczeniu, może następnym razem warto zmniejszyć ilość cukru podanego w przepisie?). Dziękuję za pomysł. Pozdrawiam.
odpowiedz
2848 dni temu
Przepis Pana Pawła jak zawsze perfekcyjny! Wyszły przepyszne, moi Najbliżsi na pewno bardzo się ucieszą z takiego prezentu. Tutaj parę zdjęć: http://smallhomebakery.blogspot.com/2016/12/pierniczki-swiateczne.html. Pozdrawiam całą Cukiernię Lidla i Pana Pawła. Wesołych Świąt! :-)
odpowiedz
2847 dni temu
Pozdrawiamy i życzymy Wesołych Świąt :)
2853 dni temu
Witam, Chcę zrobić duże (około 12 cm wysokości) pierniczki na choinkę. Czy to dobry przepis? Jak długo piec takie większe pierniczki? Pozdrawiam Monika
odpowiedz
2853 dni temu
Moniko, możesz wykonać z tego przepisu pierniczki. Jeśli chodzi o czas pieczenia, musisz je obserwować i dostosować czas indywidualnie.
3122 dni temu
Bardzo fajny przepis . idealny na różne uroczystości. Serdecznie dziękuje.!!!!!!¡!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
odpowiedz
3202 dni temu
Olę Olę Olę Olę nie damy sie nie damy sie Olę Olę Olę Olę nie damy sie nie damy sie ole ole!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
odpowiedz
3202 dni temu
Dzien dobry pozdrawiam panią Dorotkę wellnam CAŁUSKI ❤️❤️❤️💋💋💋
odpowiedz
3202 dni temu
Dziekuje bardzo pani Dorotka wellman mi pomogła💋💋💋❤️❤️❤️
odpowiedz
3209 dni temu
Witam, mam pytanie z zupełnie innej beczki nie miałam nigdy blachy ceramicznej, czy ją także należy wypalić/ przepalić przed 1 użyciem? Jeśli tak to w jaki czas i w ilu stopniach. Z góry dziękuję
odpowiedz
3211 dni temu
Witam! A co zrobić, by trochę zmiękczyć ciasto? Po wyjęciu z lodówki ciasto jest strasznie twarde i kruche.
odpowiedz
3210 dni temu
Jeśli ciasto zostało przygotowane dokładnie z przepisem, na pewno ładnie się rozwałkuje. Podsypuj je mąką i powoli wałkuj, po chwili w pokojowej temperaturze zacznie stawać się bardziej elastyczne :) Powodzenia!
3210 dni temu
ciasto tylko na samym początku jest twardawe, potem mięknie - włączony piekarnik robi swoje :-) poza tym należy nieco podsypywać mąką z obu stron i koniecznie obtoczyć w mące wałek
3211 dni temu
Zdecydowanie za słodkie i trochę za mało kakao. Jutro zrobię kolejną - już poprawioną - porcję. ;)
odpowiedz
3212 dni temu
Nie mam w domu wagi kuchennej. Jeśli to możliwe proszę o podanie przybliżonej ilości składników w szklankach lub łyżkach.
odpowiedz
3211 dni temu
Przelicz sobie sama, przecież wiele jest takich stron w necie! np.: ilewazy.pl
3211 dni temu
W internecie są przeliczniki miar. Wystarczy wygooglować.
3213 dni temu
ILE CZASU I JAK PRZECHOWUJEMY TAKIE PIERNICZKI TJ W JAKIEJ MNIEJ WIĘCEJ TEMPERATURZE I CZY W JAKIMŚ SZCZELNYM POJEMNIKU?
odpowiedz
3211 dni temu
Pierniki przechowujemy w szczelnym naczyniu i temperaturze pokojowej. Jak każde pierniki mogą trochę postać, jednak nie tak długo, jak pierniki bez polewy czekoladowej ;)
3214 dni temu
gdzie mozna kupic foremki do babeczek
odpowiedz
3211 dni temu
Serio??? spróbuj w sklepie
3214 dni temu
Witam, rozumiem, że w malakserze (hak do wyrabiania ciasta) mogę przygotować ciasto na pierniczki? Robiąc je we wt wieczorem (2 dni przed Wigilią), tego samego dnia po wystudzeniu czy lepiej kolejnego dnia (śr) lepiej je polukrować - one idą na paczuszki prezentowe czy obdarowani będą mogli je zjeść w święta po włożeniu do puszki kawałka jabłka/ skórki z pomarańczy? Czy puszka musi być metalowa - nie może być plastikowy pojemnik do przechowywania jedzenia? Dziękuję za odpowiedź.
odpowiedz
3214 dni temu
Ja właśnie wyrobiłam ciasto w malakserze, wyszło idealne. Nie powinno mieć znaczenia czy wyrabiane jest ręcznie czy robotem. Robotem się lepiej składniki wymieszają :) pozdrawiam i życzę powodzenia :)
3214 dni temu
Jeśli Twój malakser ma funkcję wyrabiania ciasta, to oczywiście możesz z niego skorzystać. Pierniczki dekorujemy czekoladą po całkowitym wystudzeniu. Świetnie sprawdzą się jako prezent świąteczny, tylko przechowuj je w szczelnym naczyniu (może być plastikowe), a dodatek skórki np. jabłka przyspieszy ich mięknięcie.
3213 dni temu
Dziękuję! ;-) to dziś robię ciasto, a we wt. piekę :P
3210 dni temu
Zrobiłam ... właśnie udekorowałam ... nie są to typowe pierniczki, ale są bardzo smaczne ;-) i bajecznie wyglądają ... a co najważniejsze wiem co w nich jest i że nie ma w tym żadnych 'kwiatuszków'. Dziękuję! Zdrowych, wesołych Świąt spędzonych w miłej, rodzinnej atmosferze życzę wszystkim!
3215 dni temu
Oj nie wiem co wyjdzie z nich ciasto jest okropnie słodkie, zdecydowanie mniej cukru użyłabym teraz.
odpowiedz
3216 dni temu
Pierniczki wyszły świetnie! Zrobiłam wczoraj. Ja trzymałam ciasto w lodówce tylko jedną dobę i było ok. Wyjęłam z lodówki jakieś 3 godzinki przed rozpoczęciem pieczenia. Pierwszą porcję za bardzo rozwałkowałam i wyszły ciut twarde ale kolejne, już grubsze, są miękkie nawet dziś. Użyłam mąki Szymanowskiej (ona ma inny typ niż ten w przepisie) i cukru trzcinowego i wyszły pyszne. Dopiero dzisiaj będę je ozdabiać więc na temat polewy jeszcze się nie wypowiem. Ale ciasto extra! Co do ilości, to moje foremki są średniej wielkości 7-8cm i z tej porcji wyszło mi ok. 90 sztuk :D (przy założeniu że ciasto po rozwałkowaniu będzie miało około pół cm grubości - bo tak robiłam). Generalnie przepis super!
odpowiedz
3216 dni temu
Aaaaa i zapomniałam dodać.... cukier trzcinowy po jednodobowym leżakowaniu ciasta w lodówce był wyczuwalny przy wałkowaniu ale chyba w piekarniku się rozpuścił bo na moich pierniczkach go nie widać. I ja swoje wyjmowałam po 7 minutach bo po 8 były jak dla mnie już przepieczone :) ale kwestia gustu :)
3217 dni temu
Czy jeśli zrobię ciasto w piątek tj. 18.12 i włożę do lodówki na wskazane 3 dobry to czy zdążą mi zmięknąć do wigilii? :) Czy za późno się obudziłam z pieczeniem? ;) Pozdrawiam
odpowiedz
3216 dni temu
Pierniczki wychodzą pyszne też robiłam w zeszłym roku na ostatnią chwilę jednak wystarczy zamknąć je w szczelnym pojemniku i włożyć kawałek jabłka odstawiać na jeden dzień i będą pysznie miękkie
3216 dni temu
Monica, możesz przygotować jeszcze pierniczki. Jeśli będą zbyt twarde, włóż do nich skórkę z mandarynek, jabłek bądź pomarańczy :)
3217 dni temu
Witam, pierniczki bardzo dobre. Z ciastem pracuje się fajnie, nic sie nie kruszy, łatwo rozwałkowuje. Minus takie, że potwierdzam opinie poprzedników, iż cukier się nie rozpuszcza. Pierniczki po upieczeniu całe w małe kropeczki :) Cukier powinien być zmiksowany na puder. Mam pytanie w jaki sposób nakładana jest polewa, że tak ładnie jest rozprowadzona? Próbowałam łyżeczką, pędzelkiem, ale daleko moim pierniczkom do tych na zdjęciu... Polewa pięknie błyszczy dzięki dodatkowi masła!
odpowiedz
3214 dni temu
ja maczałam pierniczka w polewie i wyszło idealnie :)
3210 dni temu
Ja użyłam cukru muscovado i rozpuścił się pięknie, zmniejszyłam też intuicyjnie ilość cukru i pierniczki są pyszne!
3218 dni temu
czy masła klarowanego trzeba użyć tyle samo co zwykłego?
odpowiedz
3217 dni temu
Tak, tyle samo masła :)
3218 dni temu
Czy moze byc maka typ 450?
odpowiedz
3218 dni temu
Jak najbardziej!
3219 dni temu
Mniam
odpowiedz
3219 dni temu
One są extra.Moje w puszce schowane żeby mąż nie znalazł i nie zjadł :)
odpowiedz
3221 dni temu
Pierniki są pyszne. Piekę je już drugi raz. Znikają tak szybko,że od razu robię dwukrotną porcję. Trzeba trzymać się czasu pieczenia i temperatury, bo wtedy wychodzą miękkie.Nam najlpiej smakują bez ozdób.
odpowiedz
3221 dni temu
Czy pierniczki wychodzą twarde bo mi wyszły jak mam je zmiękczyć i kiedy teraz czy przed świętami
odpowiedz
3218 dni temu
Czekolado, najlepiej jest do pierników dorzucić skórki od mandarynek lub jabłek, wówczas pierniki szybko zmiękną.
3217 dni temu
Jeśli przygotowaliście wcześniej świąteczne pierniczki, to pamiętajcie o tym, by do naczynia, w którym je trzymacie, włożyć szklankę z wodą albo jabłko bądź pomarańczę. Dzięki temu zmiękną i będą doskonale smakować.
3222 dni temu
Czy jeśli teraz zrobię polewę na pierniki dotrwa ona do Świąt?? Nie zepsuje się??
odpowiedz
3221 dni temu
Jeśli ozdobisz pierniczki polewą teraz - nic im się nie stanie.
3222 dni temu
ciasto musi leżakowć? jak nie bedzie to cos sie stanie?
odpowiedz
3221 dni temu
Zalecamy leżakowanie ciasta, dzięki temu przegryzą się smaki i aromaty!
3223 dni temu
na ile sztuk jest to przepis?
odpowiedz
3222 dni temu
Drogi Gościu, wszystko zależy od tego, jakiej wielkości foremek użyjesz i jak grubo rozwałkujesz ciasto :)
3223 dni temu
Trzy pytania: 1. Jak długo zasycha polewa? Chcę ozdobić pierniczki tuż przed wieszaniem na choince, czy dzień wcześniej wystarczy, czy kilka godzin? 2. Czy cukier aby nie powinien zostać zmielony na puder? Wyrabiając ciasto miałam wrażenie, jakbym wyrabiała papier ścierny... albo peeling. Boję się, że będzie zgrzytał w zębach :/ Czy jest szansa, że podczas 3 dni leżakowania i później pieczenia - rozpuści się? 3. Co właściwie daje leżakowanie ciasta w przypadku pienika i pierniczków? Pozdrawiam :)
odpowiedz
3223 dni temu
1. Ozdób pierniczki polewą kilka godzin, a najlepiej dzień przed wieszaniem ich na choinkę. 2. Możesz użyć drobnego cukru do wypieków, jednak nawet zwykły cukier powinien rozpuścić się podczas leżakowania i wypiekania ciasta. 3. Leżakowanie ciasta piernikowego zmienia jego konsystencję (na bardziej zwięzłą) i daje czas na przenikanie się aromatów i przegryzanie przypraw. Powodzenia w pieczeniu pierniczków! Na pewno będą pyszne :)
3223 dni temu
Właśnie zrobiłem pierniki korzystając z tego przepisu :) Odpowiem na Twoje dwa pytania, gdyż polewy nie robiłem... Cukier po leżakowaniu i wypieczeniu pierniczków rozpuścił się i nie jest wyczuwalny podczas jedzenia. A jeśli chodzi o leżakowanie to wydaję mi się, że chodzi tutaj o walory smakowe ciasta które nabiera podczas leżakowania (tak jak wino :D). Pozdrawiam :)
3222 dni temu
Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Zależy mi, aby piec świadomie :)
3223 dni temu
Co zrobić gdy podczas wałkowania ciasto "łamie się" i klei do wałka?? Posypać mąką nie zaszkodzi??
odpowiedz
3223 dni temu
Jeśli ciasto jest zbyt kleiste i jest trudne w wałkowaniu należy je podsypać mąką.
3223 dni temu
Standardowo nie piszecie czy piekarnik ma być nagrzany na termoobieg czy górna i dolna grzałka :( Czy możecie przekazać Panu Pawłowi, żeby podawał takie dane?
odpowiedz
3223 dni temu
Jeśli nie zaznaczamy, że piekarnik ma być włączony z termoobiegiem, stosujemy standardowe grzania góra-dół.
3210 dni temu
Ja piekłam te pierniki na samym termoobiegu, bez góra dół i wyszły idealne.
3224 dni temu
no właśnie ile
odpowiedz
3224 dni temu
jasne doczytałam
3226 dni temu
Ile czasu przed świętami należy zrobić te pierniczki ?
odpowiedz
3225 dni temu
Samakosz, możesz zacząć robić je już teraz. Pamiętaj, że ciasto musi przeleżakować w lodówce przez około 3 doby :)
3231 dni temu
Ile wychodzi ciasteczek z tego przepisu?
odpowiedz
3230 dni temu
Ilość ciasteczek zależy od rozmiarów foremek, jakie wybierzesz. W zaokrągleniu wychodzą 2 blachy ciastek.
3236 dni temu
Wielkie uznanie dla Pana Pawła Małeckiego :) to super,że dzieli się Pan swoim wielki Talentem :) Dziękuję :) <3 bardzo dziękuję
odpowiedz
3236 dni temu
My również uwielbiamy Pawła i jego wypieki!
3237 dni temu
A można zamiast zwykłego masła użyć masła klarowanego?
odpowiedz
3230 dni temu
Nigdy nie używałam masła klarowanego i nie wiem czy ma te same zastosowania, ale czytałam, że jest dobre dla alergików. To można go użyć?
3230 dni temu
Tak, można użyć masła klarowanego :)
3242 dni temu
zajefajniste
odpowiedz
3256 dni temu
Czy ciasto po wyjęciu z lodówki ma być mocno twarde czy coś źle zrobiłam?
odpowiedz
3256 dni temu
Justyno, to naturalne, że ciasto po wyciągnięciu z lodówki jest twarde. Musi nieco odstać, by zmiękło.
3322 dni temu
Gościu, dokładnie tak!
odpowiedz
3322 dni temu
Ciasto odstawiamy na 3 doby? To mam zacząć robić te ciastka 3 dni wcześniej? :D
odpowiedz
3568 dni temu
Polwa mogła wyjść zbyt rzadka, ze względu na użytą czekoladę. Jeśli czekolada była słabej jakości, polewa mogła nie uzyskać właściwej konsystencji.
odpowiedz
3572 dni temu
Mialam dokladnie taki sam problem jak AniaK. Polewy wyszly za rzadki, a mleczna nawet gdy poczekalam do zgestnienia to nie dala takiego efektu na zdjeciu:-( z czego to wynika?
odpowiedz
3574 dni temu
Witam, moje pierniczki również wyszły wyśmienite :) nawet udało mi się w Lidlu upolować posypki jak na zdjęciu ;) Jednak jeden minus do polewy białej użyłam masła (30g.), czekolady Milki białej (100g.) i śmietanki Zott 30 % (100g. - bardzo rzadka konsystencja) i niestety polewa po przyrządzeniu zgodnie z przepisem leje się jak woda... czy to wina śmietanki? Pozdrawiam i życzę spokojnych, wesołych Świąt oraz udanych wypieków!
odpowiedz
3574 dni temu
Wspaniały przepis!
odpowiedz
3574 dni temu
Jeśli pierniki nie są miękkie, można dodać do pudełka kawałek skórki jabłka lub pomarańczy - to przyspieszy ich mięknięcie.
odpowiedz
3574 dni temu
Wyrabianie ciasta i rozwałkowywanie ok, ale niestety moje pierniczki po wystygnięciu twardnieją. Da się temu jakoś zaradzić?
odpowiedz
3574 dni temu
Jestem raczej beztalenciem w wypiekach, ale te pierniki wyszły po mistrzowsku, więc jeśli ktoś będzie się trzymał tego przepisu to na pewno się uda. Ciasto po wyjęciu z lodówki świetnie ugniotło się w dłoniach do wałkowania, a po wyjęciu z piekarnika były takie puchate :) po trzech dniach nadal są miękkie - takiego przepisu szukałam, chciałam miękkich pierników i mam :) Do tego rewelacyjne w smaku!
odpowiedz
3574 dni temu
doti, być może Twoje ciasto nie jest dostatecznie podsypane mąką lub za długo je trzymałaś w temperaturze pokojowej po wyciągnięciu z lodówki. Ago, być może Twoje ciasto jest jeszcze za zimne, by się dobrze rozwałkowywało?
odpowiedz
3574 dni temu
mam pytanie gdy chce wyciac za pomoca foremek ciasto nie moge ich przelozyc do brytfany bo mi sie strasznie ciagna, przywieraja do podloza czy mozna cos temu zaradic?
odpowiedz
3575 dni temu
kurcze, a mi cos nie wyszło :( zupełnie sie rozwaliło, kiedy próbowałam rozwałkować pokruszyło się :( da sie coś z tym zrobić, uratować, gdzie zrobiłam błąd? jakaś rada?
odpowiedz
3575 dni temu
Pierniczki super. Strasznie ich duzo wyszło z tej porcji... A teraz jeszcze wszystkie udekorować :-)
odpowiedz
3575 dni temu
Super przepis. Pierniczki bardzo dobre. Najlepszy przepis jaki znam!!!!
odpowiedz
3576 dni temu
Cudne pierniczki, wspaniały przepis !!! Pozdrawiam
odpowiedz
3576 dni temu
Nie trzymałam ciasta w lodówce 2-3 dni, a niecałe 2h, użyłam cukru białego zamiast brązowego a mimo tego pierniczki wyszły pyszne :) Na razie są nieco twarde, ale mam nadzieję, że do świąt dojdą. Polecam rozwałkować ciasto nieco grubiej niż jest podane w przepisie, wtedy mają fajny miękki środek. Aha, i u mnie wyszło ich dość dużo, bo 5dużych blaszek, więc moim zdaniem z jednej porcji wystarczy nawet dla sporej gromadki głodomorów ;)
odpowiedz
3576 dni temu
mi tez wyszly strasznie twarde , co zrobilam nie tak? nie wiem, Brazowy cukier rozpuscil sie dopiero w trakcie pieczenia i na pierniczkach mam kropki. Pierwszy raz robiłam pierniczki moze tak ma to wygladac. Prosze o sugestie czemu takie twarde moze czegos za malo dalam? kozystalam z przelicznika miar z internetu bo wagi w domu nie mam. pozdrawiam
odpowiedz
3576 dni temu
Ten przepis jest kiepski bo pierniki są: twarde,cukier strzela w zębach i ciężko ugniata się ciasto.
odpowiedz
3576 dni temu
Super pierniczki-zaraz przygotuje ciasto na druga porcje, bo pierwsza juz prawie zjedzona :) Sa przepyszne, latwe do zrobienia i super miekkie praktycznie od razu! Gorąco polecam! :)
odpowiedz
3576 dni temu
Pierniczki pyszne, miękkie. Do świąt chyba będę musiała upiec jeszcze raz bo od razu nadają sie do jedzenia :)
odpowiedz
3577 dni temu
Ciasto nie zepsuje się, jeśli będzie trzymane w lodówce. Basiu, polewę należy zrobić wtedy, kiedy będziesz już dekorowała gotowe pierniczki. Jeśli pierniki nie są miękkie, można dodać do pudełka kawałek skórki jabłka lub pomarańczy - to przyspieszy ich mięknięcie.
odpowiedz
3577 dni temu
Po ilu dniach pierniczki będą miękkie i czy w ogóle będą? ? I dlaczego cukier się nie rozpuścil? ?
odpowiedz
3577 dni temu
polewę zrobić w ten sam dzien co ciasto czy dopiero jak ciasto przeleży dwa dni ?
odpowiedz
3578 dni temu
Czy to ciasto przez 3 doby w lodówce nie będzie się psuło, w końcu są w nim jajka?
odpowiedz
3578 dni temu
Drogi Gościu, możesz zastąpić cukier, jednak gorąco polecamy użycie brązowego :)
odpowiedz
3578 dni temu
czy brązowy cukier można zastąpić zwykłym?
odpowiedz
3578 dni temu
Doroto, zalecamy jednak by ciasto nieco leżakowało. Dzięki temu pierniczki będą miały niepowtarzalny smak i aromat :)
odpowiedz
3578 dni temu
NA 2-3 H DO LODÓWKI
odpowiedz
3578 dni temu
CZY ZAMIAST CZEKAĆ 2-3 DNI MOŻNA CIASTO WSTAWIĆ NA 2-3 H ALBO WYKRAWAĆ OD RAZU PIERNICZKI :-)
odpowiedz
3578 dni temu
Kingo, oczywiście, że możesz tak zrobić :)
odpowiedz
3578 dni temu
Czy proporcje na polewę można podzielić na pół? Jedną zrobić z czekoladą mleczną a drugą z karmelową?
odpowiedz
3578 dni temu
Ile mniej wiecęj wyszło wam pierniczków drodzy cukiernicy ? właśnie robie ciasto i nie wiem czy zrobić 1 czy 2 porcje :)
odpowiedz
3579 dni temu
uffff pierniczki zjadliwe :) konsumpcja mimo zakazu rozpoczęta pozdrawiam :D
odpowiedz
3579 dni temu
o matko, pierniczkom nie powinna się stać wielka krzywda :) Sprawdź, czy są dobrze wypieczone :)
odpowiedz
3579 dni temu
o losie a co będzie z moimi pierniczkami upiekłam je z termoobiegiem!!!! :o
odpowiedz
3579 dni temu
przepis super ja jednak dodałabym nieco więcej przyprawy do piernika (10g za mało) wtedy będą one bardziej aromatyczne :3
odpowiedz
3579 dni temu
Pyszne pierniczki mi wyszły z tego przepisu.Dziękuję za przepis i życzę Wesołych Świąt
odpowiedz
3579 dni temu
Babuś, można użyć cukru trzcinowego. Co do ilości pierników, trudno jest nam podać przybliżoną ilość. Wszystko zależy od wielkości foremek, jakich użyjesz do wykrawania :)
odpowiedz
3579 dni temu
Mam dwa pytanka: czy można użyć cukru trzcinowego? i drugie: ile mniej więcej ciasteczek można się spodziewać z podanych proporcji? z góry dziękuję za odpowiedź.
odpowiedz
3579 dni temu
Aniu, możesz zastąpić cukier, jednak rekomendujemy użycie brązowego. Rozi, wyjmij ciasto z lodówki i odczekaj chwilę. Być może Twoja lodówka mocno chłodzi - daj ciastu czas na osiągnięcie odpowiedniej temperatury :) Drogi Gościu, bez termoobiegu!
odpowiedz
3580 dni temu
180° termoobieg czy bez?
odpowiedz
3580 dni temu
Po wyjęciu z lodówki ciasto jest twarde jak skała, tak ma być? należy je ogrzać do temp. pokojowej? bo w przepisie jest, że rozwałkować po wyjęciu z lodówki, ale jak???
odpowiedz
3580 dni temu
Czy zamiast brazowego moge uzyc bialego cukry?
odpowiedz
3580 dni temu
Drogi Gościu, cukru brązowego nie można zastąpić cukrem pudrem, gdyż zmieni on konsystencję ciasta. luna, ilość pierniczków zależy od wielkości foremek, jakich użyjesz.
odpowiedz
3581 dni temu
na ile sztuk pierników wystarczą podane składniki?
odpowiedz
3581 dni temu
a czy cukier brązowy można zastapic cukrem pudrem?
odpowiedz
3581 dni temu
Pierniczki wykonałam zgodnie z przepisem ( z 2 porcji). Do części z nich dałam polewę czekoladową (jak w przepisie), a do pozostałych - zrobiłam lukier z soku z cytryny i cukru pudru. Pierniczki są pyszne i wciąż ich ubywa - nie wiem, czy doczekają do Świąt! Pierniczkowy przepis Pana Pawła jest najlepszy ze wszystkich, które znam! Bardzo dziękuję! Teraz będę piekła sernik z piernikow0-czekoladowym ciastem, tylko zamiast margaryny (jak zwykle, zresztą, dam masło. Życzę Panu Pawłowi wspaniałych Świąt Bożego Narodzenia.
odpowiedz
3581 dni temu
Ale mąka orkiszowa też jest pszenna tylko z innego gatunku pszenicy a jest o wiele zdrowsza?;( A czy zamiast brązowego cukru można użyć słodzika, np. ksylitol, albo w zamian dać więcej miodu?
odpowiedz
3581 dni temu
Drogi Gościu, najsmaczniejsze pierniczki wychodzą z mąki pszennej.
odpowiedz
3582 dni temu
Witam, czy do zrobienia pierniczków można użyć mąki orkiszowej?
odpowiedz
3582 dni temu
już dwukrotnie robiłam, z mąki 450 i też się udały, cały sekret polega na tym by zbyt długo nie siedziały w piekarniku, te 8 min., to naprawdę optymalny czas :) ja swoje szybko po wystudzeniu zamoczyłam w polewie i udekorowałam i zamknęłam w szczelnym pudełku, dzięki temu nie zrobiły się twarde i suche - były naprawdę pyszne. Ważne, żeby ciasto wałkować na grubość ok. 4-5 mm, wtedy będą pulchne i miękkie.
odpowiedz
3582 dni temu
Małgosiu, pierniki możesz przechowywać w puszce lub szklanym słoju, zaś przechowywać je możesz do kilku tygodni.
odpowiedz
3582 dni temu
A jak należy je przechowywać i jak długo można?
odpowiedz
3582 dni temu
Drogi Gościu, ciasto możesz przetrzymać w lodówce krócej, ale zalecane jest by czas ten nie był krótszy niż 1 dzień. Ciasto zawijamy w folię spożywczą, nie aluminiową - folia aluminiowa nie chroni tak dobrze przed przesiąkaniem zapachami.
odpowiedz
3583 dni temu
wg. mnie chodzi o folię spożywczą, czyli taką przeźroczystą...?
odpowiedz
3583 dni temu
czy może być ciASTO OWINIĘTE W FOLIE ALUMINIOWĄ????
odpowiedz
3583 dni temu
Upieczone kilka dni temu i w wolnych chwilach zabieram sie za dekorowanie na raty :-) w smaku bardzo dobre, uzylam drobnego cukru i wszystko sie fajnie rozpuscilo. Faktycznie po wyjeciu z lodowki bylo mega twarde ale jakos udalo mi sie je wyrobic ponownie i rozwalkowac.
odpowiedz
3585 dni temu
Czy trzeba trzymać ciasto 2-3 doby w lodówce, czy można krócej?
odpowiedz
3585 dni temu
Gabi, w tym przepisie możesz zastosować mąkę typu 650. Nie wpłynie to znacząco na smak pierniczków.
odpowiedz
3586 dni temu
Mam pytanko: bardzo chciałabym upi3c te pierniczki, jednak przez przypadek kupiłam mąkę pszenną typu 650. Czy może ona zostać? Czy zmieni ona smak pierniczków? Iiiii czy ostatecznie może taka zostać. Z góry dziękuję . PS pana przepisy są wspaniałe . Robiłam kilka tortów na urodziny znajomym i wyszły przepyszne ii przepiękne ;)
odpowiedz
3586 dni temu
Mam pytanie odnośnie polewy. Dlaczego ona jest tak okropnie płynna? Przecież nic nie zostaje na pierniczkach:( A CO DO PIERNIKÓW TO SĄ PRZEPYSZNE!!!!
odpowiedz
3586 dni temu
Bardzo dziękuję :)
odpowiedz
3586 dni temu
Lauro, tak, możesz rozpuścić miód z masłem w kąpieli wodnej oraz możesz mieszać ze sobą różne gatunki miodu.
odpowiedz
3587 dni temu
I czy można mieszać gatunki miodu ? Chcę użyć spadziowego i wielokwiatowego.
odpowiedz
3587 dni temu
Czy miód i masło można rozpuścić w kąpieli wodnej ?
odpowiedz
3587 dni temu
Drogi Gościu, tak, jak najbardziej.
odpowiedz
3587 dni temu
hej czy można polukrowane pierniki leżakować w pudełku lub lodówce do świąt?
odpowiedz
3589 dni temu
Apetyczni e wyglądają muszę chyba z potrójnej porcji zrobić żeby trochę na święta zostało..hi..hi..
odpowiedz
3589 dni temu
Drogi Gościu, pierniczki można zanurzać, ale polewę można też rozprowadzić na pierniczku przy pomocy łyżeczki lub kuchennego pędzelka.
odpowiedz
3589 dni temu
Panie Pawle, jak ozdobić pierniki polewą czekoladową? Wyglądają przepięknie. Czy należy je zanurzyć w polewie czy jest na to inny sposób? Moje są już upieczone i czekają na ozdobienie.
odpowiedz
3590 dni temu
Pierniki są rewelacyjne, robię je 2 raz bo pierwsza tura już prawie poszła a rodzina jeszcze chce, po kilku dniach leżakowania w plastikowym pudełku już się nadawały do jedzenia . My robiliśmy z lukrem i lidlowskimi ozdobami-prezentują się naprawdę świetnie i w ogóle część zostanie przeznaczona na choinkę zamiast bombek, jakieś cukierki, lampki i w ten sposób nasza choinka będzie całkowicie oryginalna.
odpowiedz
3590 dni temu
Nie polecam tych pierników. Zrobiłem ostatnio i czuć tylko i wyłącznie cukier... Są twarde jak skała, ponieważ cukier się nie roztopił.
odpowiedz
3590 dni temu
nawet nawet a dla was?
odpowiedz
3590 dni temu
mmmmmmmm......... pycha dla mnie są○ boskie a dla was?
odpowiedz
3592 dni temu
Gosiu, trudno jest nam podać liczbę pierniczków. Ilość zależy od wielkości foremek, których użyjemy do wykrawania.
odpowiedz
3592 dni temu
Chciałabym zapytać ile pierniczków wychodzi z jednej porcji sładników?
odpowiedz
3592 dni temu
Danko, wiele zależy od temperatury w jakiej pierniczki są przechowywane oraz grubości polewy na nich, ale warto poczekać kilka godzin, aby mieć pewność, że polewa dobrze wyschła. Drogi Gościu, ciasto przechowywane w lodówce będzie dość twarde, ale po wyjęciu go i ponownym wyrobieniu powinno dawać się dobrze wałkować.
odpowiedz
3593 dni temu
Moje ciasto jest już w lodówce dobę i jest bardzo twarde. Jakie powinno być w trakcie wałkowania?
odpowiedz
3593 dni temu
Mam pytanie: jak długo schnie polewa na pierniczkach?
odpowiedz
3593 dni temu
Magdo, cukru nie trzeba wcześniej rozpuszczać razem z miodem i masłem :)
odpowiedz
3593 dni temu
Ciasto już leży w lodówce. Pytanie moje brzmi : czy cukier pod wpływem temperatury się rozpuści podczas pieczenia? Może należało go rozpuścić w miodzie z masłem?
odpowiedz
3593 dni temu
Drogi Gościu, masło należy rozpuścić, gdyż inaczej ciasto nie będzie elastyczne. Kasiu, być może to była przyczyna zbyt kruchego ciasta w twoim przypadku? Masło i miód należy dodawać do ciasta w konsystencji płynnej i lekko ciepłej, dzięki temu dobrze połączą się one z pozostałymi składnikami.
odpowiedz
3594 dni temu
A czy masło można dodac zimne z lodówki ( tak jak do kruchego ciasta)? Pozdrawiam.
odpowiedz
3594 dni temu
Czy to ciasto powinno przypominać kruche, takie jak na tartę? Podczas zagniatania strasznie się zmęczyłam, składniki dość długo nie mogły się połączyć,w końcu dodałam kilka kropel wody, bo już nie miałam siły :) Czy tak powinno być?
odpowiedz
3594 dni temu
łeee nie ma video:(
odpowiedz
3594 dni temu
Kamilko, w inetrecie znajdziesz wiele kalkulatorów, które przeliczają gramy na szklanki, bądź łyżki :)
odpowiedz
3594 dni temu
a czy mozna prosić o przepis w wersji na szklanki i łyżki zamiast gramow??? ;) np 250g miodu ile to łyżek? :) chwilowo jestem bez wagi kuchennej......proszę, poratujcie ;) pozdrawiam!! :)
odpowiedz
3594 dni temu
Ja dziś będę robić pierniczki zobaczymy jak wyjdą mi :))
odpowiedz
3595 dni temu
Dziękuje za informacje ;)) ciacho jeszcze leżakuje w lodowce. Dam znać jak wyjdzie ;))
odpowiedz
3595 dni temu
Ago, ciasto może być lekko lepkie, ale przy wałkowaniu nie może kleić się do blatu, dlatego można podsypać je nieco mąką.
odpowiedz
3596 dni temu
Witam Wszystkich ;) czy przy ugniataniu ciasta tez Wam się tak kleiło do rąk ? W ogóle pierwszy raz robię pierniczki dlatego pytam ;) podsypywałam trochę mąką zeby w ogóle jakaś kulka z tego wyszła. Pozdrawiam ;))
odpowiedz
3596 dni temu
Można zrobić to w garnku na kuchence :)
odpowiedz
3596 dni temu
Czy te masło z miodem muszę rozpuścić w mikrofali czy mogę na gazie w garnku.
odpowiedz
3596 dni temu
Anko, proszek do pieczenia jest mieszaniną sody oczyszczonej i innych substancji. Soda i proszek do pieczenia mają nieco inne właściwości. Nie zawsze te składniki da się zastąpić - soda ma zadanie działać szybciej niż proszek do pieczenia, dlatego zaleca się jej użycie w wypiekach, które rosną krótko, ale muszą być dobrze spulchnione, takich jak te pierniczki właśnie. Dlatego właśnie rekomendujemy zastosowanie sody. Gdybyś jednak bardzo chciała zastąpić sodę proszkiem do pieczenia, pamiętaj, by zwiększyć jego proporcje - na 1 jednostkę sody stosuje się 2-3 jednostki proszku do pieczenia. Mario, do barwienia lukru możesz użyć sok z dowolnych owoców (np. jagód, truskawek) i warzyw (np. szpinaku). Drogi Gościu, wszystkie pierniczki smakują lepiej, jeśli trochę poleżakują :)
odpowiedz
3597 dni temu
Przepis,rewelacja!Pierniczki już prawie zjedzone,ale będą następne.Dziękuję.
odpowiedz
3597 dni temu
Pierniczki przepyszne, przepis gody polecenia :) Ja swoje udekorował czekoladą białą i ciemną, oraz lukrem. Mmmm.... pycha, palce lizać (MAŁA UWAGA: do świąt na pewno nie doleżą!).
odpowiedz
3597 dni temu
Pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu, czy muszą trochę poleżakować ? ;)
odpowiedz
3597 dni temu
Zielony barwnik to szpinak Pomarańczowy otarta skórka z pomarańczy Niebieski to jagody Żółty kurkuma lub szafran Pomarańczowy+ czerwony = morelowy Czerwony + żółty = intensywnie pomarańczowy niebieski+ czerwony = fioletowy
odpowiedz
3598 dni temu
moje pytanie dotyczy dekorowania pierniczków. Planuję użyć "zwykłego" domowego lukru przygotowanego z cukru pudru, tylko chciałabym by miał różne kolory. Wiem że różowy można otrzymać dodając sok z buraka, ew. brązowy z kakao. Czy są jeszcze inne sposoby domowe sposoby na barwienie masy? Jakoś... nie mam przekonania do tych różnych sklepowych chemicznych dodatków, farbek itp.
odpowiedz
3599 dni temu
Czy sodę oczyszczoną można zastąpić proszkiem do pieczenia? Jakoś się boję dodawać sody nawet do piernika odkąd muffiny jogurtowe były w środku czarne po dodaniu sody:( Może to jakiś jednorazowy pech.
odpowiedz
3599 dni temu
Drogi Gościu, można je przechowywać albo w puszce, albo w słoiku :)
odpowiedz
3599 dni temu
Pierniczki są przepyszne, my lubimy takie "puchate", wyszło ich sporo, mam tylko pytanie jak je przechowywać? Czy muszą być szczelnie zamknięte np w puszcze czy słoiku, by nie straciły delikatności? Czy powietrze ich nie wysuszy, nie stwardnieją? Dziękuję, przepis SUPER!
odpowiedz
3600 dni temu
Aniu, potwierdzamy słowa Tatianki :)
odpowiedz
3600 dni temu
Tatianko dziękuje za odpowiedz :)
odpowiedz
3600 dni temu
Aniu ja kiedy robilam pirniczki tez się zastanawiałam i dodalam cieple Udały się więc myslę że tak miało być
odpowiedz
3600 dni temu
Mam pytanie czy masło z miodem ma byc ciepłe gdy dodaje je do suchych składników?
odpowiedz
3601 dni temu
O tak, pierniczki pierwsza klasa. Jadłam z córką jeszcze ciepłe. Pyszne:).
odpowiedz
3601 dni temu
Dziekuje za odpowied Wlasnie pije kawusie z pierniczkiem i te chrupiace na zebach krysztalki nawet sa fajne Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy
odpowiedz
3601 dni temu
Tatianko, cukier brązowy w sklepach występuje w różnych postaciach. Kryształki cukru bywają drobniejsze, inne grubsze. Być może trafiłaś akurat na ten drugi rodzaj, stąd wyczuwalna struktura cukru w piernikach.
odpowiedz
3602 dni temu
chyba mój cukier brązowy był zbyt gruby wyczuwa się go na zębach ale to nie zmienia faktu że pierniczki są pyszne Nawet dekoracja tą polewą udała się może nie tak perfekcyjnie jak na zdięciu a jednak mi się podobają BARDZO
odpowiedz
3602 dni temu
Zrobiłam pierniczki wyszły bardzo dobre :), choć przepis jest identyczny jak z foremki znanej firmy! polecam
odpowiedz
3603 dni temu
Pierniczki można przygotować teraz i zjeść je od razu, aczkolwiek leżakowanie pierniczkom dobrze zrobi i w okolicy świąt mogą być jeszcze smaczniejsze. Pierniczki można dekorować po upieczeniu. Miskę z ciastem można przykryć folią. Blachę sugerujemy wyłożyć papierem do pieczenia. Zaś do wypieku polecamy masło.
odpowiedz
3605 dni temu
Co do poprzedniego komentarza, to już wiem :) nie załadowały mi się od razu wszystkie komentarze.
odpowiedz
3605 dni temu
Czy pierniki są od razu dobre do jedzenia, czy muszą trochę zmięknąć?
odpowiedz
3605 dni temu
Trzeba użyć masła czy margaryny
odpowiedz
3606 dni temu
A czy jak będę je pięć to cos mam podłożyć na blachę
odpowiedz
3606 dni temu
A to ciasto mam zawinąć w misce w tej foli czy wyjac z miski
odpowiedz
3606 dni temu
A czy jak zrobię niedługo te pierniczki to mogę je od razu udekorować i zjeść je w święta czy mam zrobić teraz a udekorować przed świętami
odpowiedz
3606 dni temu
Będą dobre jeśli zrobi się je teraz a będą czekać potem aż do świąt ? :)
odpowiedz
3606 dni temu
Bajkowo wyglądają :)
odpowiedz
3606 dni temu
Karo, jeśli masz mocny mikser, to możesz użyć haka.
odpowiedz
3606 dni temu
Dzień dobry! czy ciasto mogę wyrobić robotem kuchennym, tj. w misie z hakiem, którym wyrabiam np. ciasta drożdżowe? czy też musi być wyrabiane ręcznie? pozdrawiam
odpowiedz
3606 dni temu
Drogi Gościu, oczywiście, ciasto będzie można rozwałkować bez problemu.
odpowiedz
3606 dni temu
czy będę w stanie rozwałkować ciasto po 2-3 dniowym leżakowaniu w lodówce?
odpowiedz
3607 dni temu
Ilość pierniczków zależy od wielkości foremek, których użyjemy do wykrawania. Co do mąki - trudno jest zamienić mąkę w przepisie, który jest komponowany pod mąkę pszenną. Każda z mąk ma inny charakter i nieco inne właściwości. Akurat w pierniczkach jest dosyć istotnym składnikiem.
odpowiedz
3608 dni temu
Około ile pierniczków wychodzi z tej ilości ciasta?
odpowiedz
3608 dni temu
Mam sporo przepisów na pierniczki- przekazywane od lat po rodzinie,znajomych i innych żródeł- z sodą, proszkiem do pieczenia, nawet drożdżami.,i zawsze z mąką pszenną- tortową, typ 405, typ 480- czy można użyć mąki gryczanej?- muszę eliminować gluten z mojej diety,który znajduję się w mące pszennej.Czy jest jakiś sposob na "pierniczki bezglutenowe" własnego wypieku? I jak -tak równiutko poradzić sobie z lukrowaniem tychże? Na ilustracji - wyglądają jak malowane, a u mnie ...niekoniecznie...:( Pozdrawiam-
odpowiedz
3608 dni temu
dziękuję za pomoc :) i pozdrawiam
odpowiedz
3608 dni temu
Agato, ta mąka również świetnie się sprawdzi :)
odpowiedz
3608 dni temu
mąż się zagapił i kupił mąkę typu 450 zamiast 405 czy mogę ją użyć czy muszę kupić nową :)
odpowiedz
3608 dni temu
Drogi Gościu, zawsze rekomendujemy miód prawdziwy.
odpowiedz
3608 dni temu
Jaki miód można dodać do pierniczków?Sztuczny czy przwdziwy?
odpowiedz
3608 dni temu
Drogi Gościu, pierniczki można jeść od razu, ale jak to zwykle z pierniczkami bywa - smakują lepiej, jak trochę poleżakują :)
odpowiedz
3608 dni temu
Czy one są miękkie od razu czy twardnieją i muszą zmięknąć w puszce?
odpowiedz
3608 dni temu
Kasiu, na oba pytania odpowiedź brzmi: tak. W przypadku miodu musisz jednak uważać, by rozpuszczając go w garnuszku go nie przypalić. Drogi Gościu, tak ciasto nieco wyrasta podczas pieczenia.
odpowiedz
3609 dni temu
Czy to ciasto dużo jeszcze rośnie podczas pieczenia.?
odpowiedz
3609 dni temu
a czy zamiast w kuchence mikrofalowej miód z cukrem można rozpuścić w garnku? i czy można dodać białego cukru zamiast brązowego?
odpowiedz
3609 dni temu
Drogi Gościu, lipowy miód jak najbardziej będzie w porządku.
odpowiedz
1392 dni temu
Najlepszy mi od na pierniki jest gryczany.....
3609 dni temu
jaki miod bd najbardziej odpowiedni? jako matka karmiaca nie moge jesc kazdego. czy lipowy sie nada?
odpowiedz
3609 dni temu
Monika, nawet do kilku tygodni. Paula, lepiej smakują po leżakowaniu, ale to kwestia własnych preferencji :) Drogi Gościu, ilość zależy od wielkości użytych foremek.
odpowiedz
3609 dni temu
Na ile pierniczków starczy ciasta?
odpowiedz
3609 dni temu
Czy te pierniczki muszą leżakować czy można szamać od razu?
odpowiedz
3609 dni temu
moje ciasto na pierniczki leżakuje 4 tygodnie
odpowiedz
3609 dni temu
A jak długo mozna przechowywać upieczone pierniki ?
odpowiedz
3610 dni temu
Mariolu, dokładnie tak, jak pisze Matylda - dzięki temu pierniczki będą smaczniejsze :)
odpowiedz
3612 dni temu
Żeby upieczone z niego pierniczki były lepsze :-) Ciasto piernikowe już tak ma... Tak samo, jak upieczone już pierniczki - czym dłużej sobie poleżą, tym są jeszcze lepsze! Tylko dlaczego - wobec tego - określenie "stary piernik" przyjęło się uważać za obraźliwe ;-) !?
odpowiedz
1398 dni temu
od nowa
3612 dni temu
po co ciasto ma leżakować w lodowce 2-3 doby?
odpowiedz
zobacz wszystkie