Pierniki

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Miód z masłem rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej.

Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oraz cukier mieszamy w dużej misce. Dodajemy jajka oraz rozpuszczony miód z masłem. Ugniatamy.

Całość owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2-3 doby.

Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3 mm, wycinamy pierniki w różnych kształtach. Pierniki pieczemy ok. 8 minut w temperaturze 180°C.

Polewa

Śmietankę zagotowujemy. Zalewamy nią pokruszoną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy miękkie masło, mieszamy.

Polewą oblewamy wystudzone pierniki i przyozdabiamy posypkami cukrowymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (358)

Avatar
  • Ania Ania
    657 dni temu
    Jakie proporcje na połowę porcji ?? przy 300 gramach mąki również dwa jajka czy wystarczy jedno i resztę składników zmniejszyć o połowę?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    656 dni temu
    Jeśli przygotowujesz pierniki z połowy porcji to dokładnie tak jak piszesz, należy zmniejszyć ilość wszystkich składników o połowę :)
  • Gość Gość
    1023 dni temu
    Czy ta polewa jakoś twardnieje? Zrobiłam zgodnie z przepisem, jest smaczna nic się nie zważyło ale pływa… trzymam ją już nawet w lodówce ale mimo tego nadal jest ciekła.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1023 dni temu
    Jeśli polewa nie twardnieje możesz dodać do niej nieco więcej masła. Spróbuj także przytrzymać ją w lodówce nieco dłużej.
  • Gość Gość
    1025 dni temu
    Czy zamiast miodu można użyć melasy??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1025 dni temu
    Jak najbardziej, można zastąpić miód melasą. Pamiętaj jednak, że melasa jest bardzo słodka, zalecamy jej stopniowe dodawanie ;)
  • Olivia Olivia
    1027 dni temu
    Hej, pierniczki robiłam kilka lat z rzędu, zawsze były od początku bardzo mięciutkie. W tym roku zrobiłam i są bardzo chrupiące. Czy jeszcze zmiękną?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1026 dni temu
    Olivia, to naturalne, że pierniczki tuż po upieczeniu i wystudzeniu stają się nieco twardsze i bardziej chrupiące. Oczywiście zmiękną do Świąt, ale wymagają odpowiedniego przechowywania. Zamknij je w szczelnym pojemniku, a czas zrobi swoje :) Dobrym i szybkim sposobem, jeśli nie chcemy czekać, jest również pozostawianie kawałka lub obierki jabłka albo ćwiartki cytryny w pojemniku z pierniczkami i wymienianie go co jakiś czas. Wilgoć zawarta w owocach przyśpieszy proces.
  • Gość Gość
    1027 dni temu
    ej da sie bez produktow z lidluszka zrobic to??

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1040 dni temu
    Mam klopot. Pierniczki zrobilam zgodnie z przepisem i wszystko było dobrze ale w piekarniku zaczęły się deformować tracic kształt mega duże się zrobiły. Co robić? Jaka może być tego przyczyna?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1039 dni temu
    W dużej mierze zależy to do tego, czy aby na pewno sody nie sypnęło się odrobinę więcej. W tym przypadku każdy dodatkowy gram ma znaczenie. Ważne jest także samo ciasto. Powinno być schłodzone, jednak nie zbyt twarde i zmarznięte. Gdy je wałkujesz możesz także podsypywać je dodatkowo mąką.
  • Gość Gość
    1027 dni temu
    hej nie moge pomoc bo mam tylko jedna konczyne i mama mi robi pierniki ale dobre.
  • Gościówa Gościówa
    1362 dni temu
    Pierniczki zrobiłam na początku grudnia. Dodałam więcej przyprawy do piernika, a polewę zrobiłam z czekolady i śmietany w stosunku 3:2, bez masła, bo bałam się, że będzie zbyt miękka. Pierniki w święta były pyszne, a w styczniu jeszcze lepsze. Bardzo polecam 😊😊😊

    odpowiedz

  • Lila Lila
    1383 dni temu
    Czy tylko moje ciasto po zagnieceniu bylo strasznie twarde i "mocne"? Jutro będzie druga doba w lodowce i jest twarde jak kamien a wszystko robilam wg przepisu..czy to normalne czy gdzies popelnilam blad?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1382 dni temu
    Pierniki zaraz po zrobieniu są niestety twarde. Twardość ustępuje jednak z czasem, aby przyspieszyć ich mięknięcie najlepiej zamknąć je w szczelnym pojemniku, a do jego środka dodać także kilka kawałków jabłka. Dzięki temu pierniki szybciej nabiorą miękkości i dodatkowo zyskają piernikowo-jabłkowego smaku i zapachu ;)
  • Gość Gość
    1386 dni temu
    Jaką mąkę bezglutenową mogę użyć? KUKURYDZIANĄ, JAGLANĄ, GRYCZANĄ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1384 dni temu
    Najlepiej sprawdzi się mąka gryczana :)
  • Gość Gość
    1391 dni temu
    Czy można rozpuścić miód z masłem w garnuszku na gazie? (nie mam kuchenki mikrofalowej)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1390 dni temu
    mozna, mi wyszly super :)
  • KasiaB. KasiaB.
    1390 dni temu
    Tak, bez różnicy. Ja mam płytę indukcyjną. Tylko na niskiej temperaturze. Pierniczki wyszły świetne! dziś robimy kolejną porcję.
  • Gość Gość
    1390 dni temu
    Ja tak robiłam,podgrzałam dosłownie chwilkę miód-absolutnie nie może się zagotować-masło roztapia się nam nawet latem, więc temperatura miodu musi tylko lekko się podniesc:) pamiętaj nie musisz czekać aż masło się rozpuści na gazie, miód jest ciepły, jak ściągniesz garnuszek z palnika, możesz śmiało mieszać i czekać aż oba składniki się połączą :) powodzenia. Ja dzisiaj piekłam. Są boskie :) ❤
  • Gość Gość
    1388 dni temu
    Wydaje mi się, że można tylko trzeba pilnować by sie nie zagotowało, tylko jedynie rozpuściło i połączyło ze sobą.
  • Gość Gość
    1397 dni temu
    e

    odpowiedz

  • Aga Aga
    1400 dni temu
    Od kilku lat robię z tego przepisu i zawsze wychodzą super, w tym postanowiłam zrobić z podwójnej porcji, ale... użyłam tylko 2 jajek, zagniotlam ciasto i do lodówki. Czy dam radę jeszcze uratować ciasto? Czy robić od nowa?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1398 dni temu
    Aga, daj ciastu szansę! Spróbuj upiec niewielką, próbną partię pierniczków z zagniecionego ciasta-przekonasz się, czy wyszły takie, jak rok temu :)
  • Wika Wika
    1412 dni temu
    witam , w tym roku chciałąm zrobić bardzo pyszne pierniki , i dzieki temu przepisowi te świeta bedą ''przepyszne''(bynajmniej tak myśłę) bardzo dziekuje i mam tylko jedno pytanie czy to ciasto musi czekać tyle w lodówce czy moge odrazu zrobić te pierniczki i po upieczeniu je zostawić???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1411 dni temu
    Wika, ciasto musi odleżeć 2-3 dobry w lodówce, by można było przygotować z niego pyszne pierniczki i o tym etapie wspominamy w treści przepisu. Nie musisz jednak czekać z przygotowywaniem pierniczków do samych świąt-możesz upiec je nieco wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku lub puszce, dzięki czemu odpowiednio zmięnką. Na ostatni moment warto zostawić jedynie polewanie i dekorowanie pierniczków, by wyglądały świetnie :) Powodzenia!
  • Łukasz Łukasz
    1646 dni temu
    Pierwszy raz w życiu robiłem pierniki i wyszły pysznie! Na początku trochę stwardniały, ale po kilku dniach były jeszcze lepsze a po kolejnych dniach jeszcze lepsze! Nie było grudek ani , nie były tez zbyt słodkie. Super prosty przepis i przepyszne pierniki!

    odpowiedz

  • Paulina Paulina
    1747 dni temu
    Ja piekłam pierniczki po niepełnych dwóch dobach. Przez noc ciasteczka zmiękły - przchowywalam je w pudełeczku. Zmiejszylam ilość cukru do 150 g i nadal sa słodkie. Polecam rozpuścić cukier w maśle z miodem, tak jak piszą Państwo niżej. Ja tego nie zrobiłam - zarówno w cieście jak i później w upieczonych pierniczkach widać kryształki cukru co trochę psuje efekt wizualny. Przed rozwalkowaniem myślałam że nic z tego nie będzie. Ciasto klejące i rozrywajace. Jednak ugniatanie w rękach i podsypywanie mąka pomogło i pierniczki wyszły:-) Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1744 dni temu
    Paulina, to świetnie, że wyszły! Dziękujemy za ten szczegółowy raport z pracy nad pierniczkami :)
  • Gość Gość
    1747 dni temu
    wyszly pyszne 6 blach bardzo dobrych pierników czuć miód i jak mówiłem bardzo pyszne

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1744 dni temu
    Dobrego nigdy za dużo! :) Cieszymy się, że pierniczki Pawła Ci smakowały.
  • Gość Gość
    1749 dni temu
    Te pierniczki są bardzo słodkie

    odpowiedz

  • Iwi Iwi
    1750 dni temu
    Ten przepis wykorzystuję co roku na ciasto piernikowe. W tym roku chciałabym zrobić również polewę z tego przepisu. Jak długo po zalaniu polewą pierniczki będą nadawać się do jedzenia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1748 dni temu
    2-3 tygodnie :) Ale pamiętaj, by przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku!
  • Gosia Gosia
    1752 dni temu
    Niestety dla mnie ten przepis okazał się porażka.. Wszystko zostało zrobione zgodnie z przepisem, ciasto leżało 4doby w lodówce. Jest tak klejące, że pomimo podsypywania Maka nie da się rozwałkować, wspomagam się folia spożywcza, ale chyba nie mam do tego cierpliwości :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1750 dni temu
    Nie poddawaj się. To jest bardzo dobry przepis na pierniczki. Moje wyszły, pytanie tylko dlaczego twoje się nie udały? Moja lodówka trzyma temp. 4st C, użyłam cukier trzcinowy, a może masło nie było masłem lecz jakimś mixem? Masło lub masło ekstra będzie idealne.
  • Aneta Aneta
    1750 dni temu
    U mnie wyszło super kiedy użyłam kupnego miodu. Niestety z naturalnego wyszła totalna breja...Więc to nie kwestia poddania się a pewnie zmiany składników. Może warto w takim razie kupić miód? :)
  • Joanna Joanna
    1753 dni temu
    Zostało mi polewą czekoladowa z tego przepisu.Jak długo i w jaki sposób mogę ją przechowywać? Pierniczki pyszne piekę już kolejny raz(z podwójnej porcji) i zawsze są pyszne.Polecam każdemu kto pyta o prosty przepis na pierniczki.Pozdrawiam.Zdrowych i wesołych świąt życzę 😊

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1752 dni temu
    Przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku ok. 5 dni. Przed kolejnym użyciem, podgrzej ją.
  • Gość Gość
    1752 dni temu
    Nawzajem:)
  • Gość Gość
    1753 dni temu
    Za pierwszym razem pierniczki wyszły mi idealnie mięciutkie, a teraz wyszły twarde. Można coś zrobić żeby zmiękły?

    odpowiedz

  • Emilia Emilia
    1754 dni temu
    Ile wychodzi pierniczkow z jednej porcji?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1754 dni temu
    Wszystko zależy od wymiarów foremek, których użyjesz :) Orientacyjnie - koło 2-3 blach :)
  • Gość Gość
    1752 dni temu
    hej
  • Ekd Ekd
    1755 dni temu
    Czy udekorowane czekolada pierniki szybciej będą miękkie? Czy muszę je trzymać w zamknięciu? Udekorowalam w weekend, czy przeżyją do świąt i czy muszę je zamykać?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1755 dni temu
    Pierniczki najlepiej jest trzymać w zamkniętym pudełku, jeśli mamy w planach je dłużej przechowywać. Udekorowane pierniczki spokojnie dotrwają świąt. Dzień przed sprawdź ich miękkość. Jeśli będą za twarde - włóż do pojemnika kawałek skórki jabłka ub mandarynki :)
  • Ania Ania
    1755 dni temu
    Przepis jest ok, ale ilość cukru powala...nie dość, że ilość cukru do mąki to prawie 1/2 to jeszcze drugie tyle miodu.....

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1755 dni temu
    Aniu, pamiętaj, że zawsze możesz zmiejszyć ilosć cukru i dostosować stopień słodkości do swoich upodobań :)
  • Gość Gość
    1757 dni temu
    tak u mnie leżało 3 doby i okazało się, że jest dobre, a nawet lepsze niż po jednej dobie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1757 dni temu
    Czy ciasto po leżeniu 1 dobę dalej będzie dobre?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1755 dni temu
    Oczywiście! Jak najbardziej :)
  • Ola Ola
    1760 dni temu
    W zeszłym roku wykorzystałam przepis ale z mąką 450... Przechowywane w zamkniętym pojemniku ze skórką mandarynki miękły aż za bardzo. Chwila wietrzenia i pozbycie się skórki skutkowały ponownym stwardnieniem ;) Były przepyszneeeee!!!! W tym roku a dokładniej w tym momencie zabieram się za nie ponownie tyle, że z mąką 405 :) Chcę sprawdzić tą różnicę! Mam tylko pytanie o brązowy cukier. W zeszłym roku nie rozpuścił się w masie a przy pieczeniu tylko nieznaczna jego część... czy mogę zatem rozpuścić go w ciepłym miodzie i maśle? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1759 dni temu
    Oczywiście, można go rozpuścić w ciepłym miodzie. Można również zamienić na cukier puder :)
  • Gość Gość
    1761 dni temu
    Rozpuściłam masło z miodem i zorientowałam się, że nie mam sody :( Czy mogę miód i masło przechować w lodówce do dnia następnego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1760 dni temu
    Można przechować w lodówce. Przed połączeniem składników, podgrzej delikatnie miód z masłem :)
  • Gość Gość
    1760 dni temu
    Dziękuję :)
  • Gość Gość
    1763 dni temu
    Mam tylko miód faceliowy. Będzie odpowiedni?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1762 dni temu
    Oczywiście! Możesz wykorzystać miód faceliowy :)
  • Marta Marta
    1765 dni temu
    Piec na termoobiegu czy lepiej grzałka góra-dół? Rozumiem żeby wstawiać pierniczki do rozgrzanego już piekarnika?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1765 dni temu
    Wkładamy do rozgrzanego piekarnika w trybie grzania góra-dół.
  • Aneta Aneta
    1766 dni temu
    dzisiaj będę dekorować pierniczki. Jakiś sprawdzony przepis na lukier? Dziękuję.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1766 dni temu
    Polecamy zerknąć tutaj: https://kuchnialidla.pl/jak-zrobic-lukier-o-roznych-smakach lub tutaj: https://kuchnialidla.pl/jak-zrobic-kolorowy-lukier-i-szpryc-glazure
  • Gość Gość
    1767 dni temu
    Jakiego miodu użyć? Naturalny czy sztuczny?

    odpowiedz

  • Aneta Aneta
    1766 dni temu
    Ja użyłam naturalnego-wielokwiatowy
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1766 dni temu
    Naturalny :)
  • Aneta Aneta
    1769 dni temu
    Pierniczki zrobione 🙂. Ciasto fajnie się rozwalkowywalo. Bardzo twarde się zrobiły. Czy mogę je udekorować za tydzień, czy muszę w tym dniu co zrobiłam?.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1768 dni temu
    Spokojnie można je dekorować później :)
  • Gość Gość
    1767 dni temu
    Możesz dekorowac kiedy chcesz
  • Kuba Kuba
    1769 dni temu
    Zrobiłem w niedzielę, jeszcze twarde są, zamknąłem je z ćwiartkami jabłek w pojemniku. Rzeczywiście ciasto było suche i się kruszyło. Zmodyfikowałem trochę przepis dodałem 3 łyżki jogurtu i trochę je odsłodziłem mniej cukru i mniej miodu wynagrodzę słodkim lukrem, przyprawy 20g i i łyżeczkę cynamonu. W smaku po upieczeniu bardzo dobre

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1772 dni temu
    Ja robiłam dzisiaj wg przepisu to ciasto się "kruszylo" nie było takie zwarte, rozpadalo się. Dodałam 2 łyżki miodu i jakoś się udało "sklecić". Teraz jest w lodówce i twarde jak kamień 😃. W niedzielę wyciągnę albo poniedziałek - ciekawe czy się rozwalkuje.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1769 dni temu
    Trzeba pamiętać, by po wyciągnięciu ciasta z lodówki dać mu chwilę odpocząć. I nie rozwałkowywać mocno schłodzonego ciasta :)
  • Gość Gość
    1775 dni temu
    Ciasto po wyrobieniu mi się "rozchodzi, rozlewa" ma taka bardzo delikatna konsystencję. Tak ma być czy coś zrobilam nie tak?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1775 dni temu
    Tak ma być. Ciasto zupełnie zmieni swoją konsystencję po leżakowaniu w lodówce.
  • Sabian Sabian
    1775 dni temu
    Czy masło z miodem ma być gorące czy ostudzone przy wlewaniu do reszty składników?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1775 dni temu
    Może być ciepłe :) Czyli delikatnie przestudzone :)
  • Gość Gość
    1781 dni temu
    Proszę o informację , ile pierników (około) wyjdzie z 1 porcji ciasta ? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1781 dni temu
    Dużo zależy od tego, jakich użyjesz foremek i jak grubo rozwałkujesz ciasto :) Orientacyjnie uzyskasz około 2 blachy pierniczków.
  • Megi Megi
    1794 dni temu
    Witam czy te ciasto szybko kruszeje ? Czy jak pierniczki nie będą w puszcze będą nadal solidnie twarde? Jak długo pozostają twarde ? Zależy mi na wytrzymałej konstrukcji ciasteczek :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1794 dni temu
    Megi, pierniczki na pewno zachowają swój kształt, ale trudno nam przewidzieć dokładny czas, w którym ciasto będzie kruszało, gdyż zależy to od zbyt wielu czynników zewnętrznych, takich jak np. wilgotność powietrza w pomieszczeniu. Jeżeli jednak zechcesz przechowywać je w zamkniętym pojemniku, możesz dosypać do środka odrobinę soli, która wchłonie wilgoć i przedłuży czas, w którym pierniczki pozostaną twarde.
  • Gość Gość
    2112 dni temu
    Ciasto wyjęte z lodówki jest twarde jak kamień. Jakiś sprawdzony sposób żeby je uratować?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2109 dni temu
    Drogo Gościu, jeśli ciasto zostało przygotowane dokładnie z przepisem, na pewno ładnie się rozwałkuje. W temperaturze pokojowej stopniowo zacznie się stawać coraz bardziej elastyczne, dlatego należy je podsypywać mąką i delikatnie wałkować.
  • Aga Aga
    2115 dni temu
    od 3 lat tradycyjnie ;) robimy pierniczki wg tego przepisu, są super. polecam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2115 dni temu
    ❤️
  • Kasia Kasia
    2116 dni temu
    Najlepszy przepis na pierniczki jaki kiedykolwiek wypróbowałam! Korzystam z niego już kilka lat, ciastka zawsze wychodzą pyszne. Dziękuję za tą recepturę.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2116 dni temu
    Bardzo miło nam to słyszeć! Wesołych Świąt! :)
  • PAKer PAKer
    2121 dni temu
    Witam. Czy pierniczki polane polewą jak w przepisie mogą być trzymane poza lodówką przez dłuższy czas? Obawiam się, czy polewa, ze względu na śmietankę i masło w składzie, się nie zepsuje? Pierniczki np. lukrowane trzymam zawsze w pudełkach, poza lodówką, mogą leżeć naprawdę długo.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2119 dni temu
    Pierniczki poza lodówką spokojnie mogą przebywać :)
  • Gość Gość
    2122 dni temu
    pełnoziarnista 2000 może być? czy beda sie rozpadac bo bedzie za kruche ciasto?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2122 dni temu
    Nie polecamy mąki pełnoziarnistej do wypieku pierniczków.
  • Gość Gość
    2125 dni temu
    czy mozna użyć mąki typ 450 zamiast typ 405?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2125 dni temu
    Możesz dokonać takiej zamiany pamiętając jednak, że pierniczki będą wówczas nieco bardziej kruche.
  • Gość Gość
    2125 dni temu
    Mógłby mi ktoś powiedzieć ile mniej więcej wyjdzie pierniczków z tego przepisu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2125 dni temu
    Wszystko zależy od tego, jakiej wielkości będą foremki, których użyjesz i jak grubo rozwałkujesz ciasto. Przy użyciu 600 g mąki powinieneś uzyskać ok. 2 blachy pierniczków.
  • Ola Ola
    2127 dni temu
    Niestety polewa mi się zwarzyła.... Zagotowałam śmietanę, zdjęłam z ognia, dodałam czekoladę i cały czas mieszałam. Na chwilę przerwałam by dodać masło i się zwarzyło. Co robię nie tak?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2126 dni temu
    Olu, powinnaś dłużej mieszać. Czekolada może się tak zachowywać, jednak długie mieszanie pozwala na dokładne rozprowadzenie składników :)
  • Gosia Gosia
    2121 dni temu
    Trzeba stopniowo dodawać śmietanę do czekolady, a nie odwrotnie. Kolejność ma znaczenie, podobnie jak przy robieniu różnych kremów do ciast.
  • Gość Gość
    2127 dni temu
    Co to za maka typu 405?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2126 dni temu
    Puszysta mąka tortowa :)
  • Gość Gość
    2134 dni temu
    Ile muszą leżeć pierniki po upieczeniu żeby zmiekły? Czy od razu wychodzą miękkie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2133 dni temu
    Pierniczki będą twarde po upieczeniu. Warto zamknąć je w metalowej puszce lub słoiku na ciasteczka i dać im ok. tygodnia na to, by zmiękły :)
  • Gość Gość
    2130 dni temu
    ja daje sztuczny miód i są miękkie na drugi dzień. Miód nie zmienia smaku pierniczków
  • Sylwia Sylwia
    2124 dni temu
    Jak je zamkniesz w słoju z kawałkami obranek jabłka to wchłoną wilgoć z jabłek i zmiękną w ciągu doby. Zależy ile ciastek i ile jabłka.
  • Gość Gość
    2135 dni temu
    Ile gotowe ciasto może leżeć w lodówce? Czy może być to około tygodnia :)?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2133 dni temu
    Ciasto na pierniki może leżakować w chłodnym miejscu nawet do kilku tygodni (dojrzewa wówczas i zmienia konsystencję na bardziej zwartą), ważne jednak, by w tym czasie oddychało - warto więc przykryć je ściereczką.
  • Gość Gość
    2138 dni temu
    Czy pieczemy z termoobiegiem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2137 dni temu
    Pieczemy z funkcją grzania gór-dół. O konieczności wykorzystania termoobiegu zawsze wspominamy w przepisie :)
  • Gość Gość
    2478 dni temu
    Żeby cukier nie był tak widoczny (kryształy) wsypcie go do masła z miodem, częściowo problem się zmniejszy ;]

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2478 dni temu
    Ciasto jest tak beznadziejnie klejące, że nie da się go normalnie uwałkować, a po wycięciu kształtu formą nie da się odkleić masy od blatu, silikonowej maty, ani innego przedmiotu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2474 dni temu
    Jeśli ciasto się za bardzo klei, podsypujemy je mąką :)
  • Hanuszka Hanuszka
    2479 dni temu
    Jakiej konsystencji powinno być ciasto po połączeniu wszystkich składników? Wyszło raczej takie trochę lejące. Powinno łatwo odchodzić od ręki? Ponieważ wydało mi się za luźne dodałam trochę mąki i wstawiłam do lodówki. Czy to był błąd? Pewnie wyjdzie jakaś cegła :}

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2474 dni temu
    Ciasto może być nieco lejące. Pamiętajmy, że leżakowanie w lodówce również wpływa na jego konsystencję :)
  • Gość Gość
    2481 dni temu
    dobre

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2482 dni temu
    Wyszły pyszne, chociaż faktycznie słodkie. Wrzuciłam do pojemnika ze skórkami mandarynki i są mięciutkie. Zastanawiam się czy to normalne że wyglądają na popękane? Czy po upieczeniu ciasteczko powinno być gładkie? I co zrobiłam nie tak że cukier się nie rozpuścił do końca?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2471 dni temu
    Kuchnio Lidla odpowiesz???
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2468 dni temu
    Możliwe, że temperatura w piekarniku była zbyt wysoka :)
  • IwI IwI
    2488 dni temu
    Do piernika!!! Dodałam o jedno jajko za dużo 😞 ciasto w lodówce Mogę spać spokojnie przez następne dwa dni czy je ratować?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2487 dni temu
    Śpij spokojnie :)
  • Gość Gość
    2490 dni temu
    Czy ciasto musi leżec 2-3 doby?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2489 dni temu
    Powinno :)
  • Gość Gość
    2495 dni temu
    Czy zamiast cukru brązowego mogę użyć zwykłego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2495 dni temu
    Cukier brązowy oprócz smaku, nadaje też pierniczkom karmelowego posmaku, ale w ostateczności, możesz go zamienić na cukier biały :)
  • Ola Ola
    2497 dni temu
    Mam pytanie jeśli dziś zrobiłam ciasto to jutro mogę już je roZwałkować i będą dobre pierniki ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2496 dni temu
    Olu, pierniki mogą nie być tak kruche i zwarte, jeśli będziesz krócej trzymać je w lodówce. Jeśli jednak chcesz zaryzykować, spróbuj przygotować tylko odrobinę przygotowanej porcji i obserwuj, jak będzie się zachowywało ciasto :)
  • Gość Gość
    2500 dni temu
    Na zdjęciu pierniczki w białej polewie wyglądają jak w lukrze królewskim. Polewa z białej czekolady nigdy mi jeszcze tak biała nie wyszła. Cóż to za czary?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2499 dni temu
    Bo to jest lukier ;)
  • Aga Aga
    2504 dni temu
    witam, planuje już teraz (początek grudnia) zrobić pierniczki, czy poczekać z dekorowaniem bliżej świat czy już teraz można zrobić polewę i udekorować, odstawić na trzy tyg?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2504 dni temu
    Jeśli zamierzasz wykonać polewę z tego przepisu - poczekaj z dekorowaniem :) Jeśli chcesz ozdabiać pierniczki lukrem - możesz to zrobić wcześniej :)
  • Czy zamiast cukru brązowego mogę dać zwykły cukier ?? Czy zamiast cukru brązowego mogę dać zwykły cukier ??
    2513 dni temu
    Czy

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2511 dni temu
    Można :)
  • Gość Gość
    2732 dni temu
    super przepis

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2832 dni temu
    dlaczego lidl sprzedaje np. pierniczki belbake bez przepisu po polsku,ani nawet angielskiego nie ma?????

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2831 dni temu
    Prosimy o kontakt w tej sprawie z Biurem Obsługi Klienta sklepu Lidl. Formularz kontaktowy dostępny jest pod linkiem: https://ssl.lidl.pl/pl/kontakt.htm
  • Justyna Justyna
    2847 dni temu
    Ta polewa na bazie śmietanki przeraża mnie ! Czy mogę zamienić ten produkt na olej kokosowy ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2846 dni temu
    Możesz skorzystać z lżejszego przepisu na polewę czekoladową: POLEWA CZEKOLADOWA gorzka czekolada 70% – 1 tabliczka mleko kokosowe – 4 łyżki olej kokosowy – 1 łyżka syrop klonowy – 2 łyżki Wystarczy wszystko umieścić w rondelku i rozpuścić :)
  • Ola Ola
    2848 dni temu
    Po 3 dniach wyjęłam ciasto z lodówki - było twarde, ale pozostawiłam je na ok.godzinę w temp. pokojowej. Po tym czasie ciasto bardzo ładnie dało się ugniatać, podsypując mąką łatwo rozwałkowałam placek. Ciastka piekłam ok.8-9 minut. Po kilku minutach od wyjęcia z piekarnika twardnieją. Rzeczywiście, widać na nich kropki cukru (użyłam zwykłego trzcinowego, nie drobnego, może to był błąd?). Myślę jednak, że lukier skutecznie wszystko przykryje. Łącznie wyszło ok.100 sztuk ciastek (podobnej wielkości jak na zdjęciu). Zgodnie z sugestiami zawartymi w komentarzach, włożyłam wszystkie pierniczki do puszki, dodałam skórkę mandarynki. Liczę, że po kilku dniach zmiękną... Na razie ich nie lukrowałam. Póki co mogę powiedzieć, że pierniczki ładnie pachną i są słodkie (zjadłam jednego tuź po upieczeniu, może następnym razem warto zmniejszyć ilość cukru podanego w przepisie?). Dziękuję za pomysł. Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • Ola Ola
    2848 dni temu
    Przepis Pana Pawła jak zawsze perfekcyjny! Wyszły przepyszne, moi Najbliżsi na pewno bardzo się ucieszą z takiego prezentu. Tutaj parę zdjęć: http://smallhomebakery.blogspot.com/2016/12/pierniczki-swiateczne.html. Pozdrawiam całą Cukiernię Lidla i Pana Pawła. Wesołych Świąt! :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2847 dni temu
    Pozdrawiamy i życzymy Wesołych Świąt :)
  • Monika Monika
    2853 dni temu
    Witam, Chcę zrobić duże (około 12 cm wysokości) pierniczki na choinkę. Czy to dobry przepis? Jak długo piec takie większe pierniczki? Pozdrawiam Monika

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2853 dni temu
    Moniko, możesz wykonać z tego przepisu pierniczki. Jeśli chodzi o czas pieczenia, musisz je obserwować i dostosować czas indywidualnie.
  • Klaudia Klaudia
    3122 dni temu
    Bardzo fajny przepis . idealny na różne uroczystości. Serdecznie dziękuje.!!!!!!¡!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3202 dni temu
    Olę Olę Olę Olę nie damy sie nie damy sie Olę Olę Olę Olę nie damy sie nie damy sie ole ole!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    odpowiedz

  • Krytyk kulinarny Krytyk kulinarny
    3202 dni temu
    Dzien dobry pozdrawiam panią Dorotkę wellnam CAŁUSKI ❤️❤️❤️💋💋💋

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3202 dni temu
    Dziekuje bardzo pani Dorotka wellman mi pomogła💋💋💋❤️❤️❤️

    odpowiedz

  • Beata Beata
    3209 dni temu
    Witam, mam pytanie z zupełnie innej beczki nie miałam nigdy blachy ceramicznej, czy ją także należy wypalić/ przepalić przed 1 użyciem? Jeśli tak to w jaki czas i w ilu stopniach. Z góry dziękuję

    odpowiedz

  • Aga Aga
    3211 dni temu
    Witam! A co zrobić, by trochę zmiękczyć ciasto? Po wyjęciu z lodówki ciasto jest strasznie twarde i kruche.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3210 dni temu
    Jeśli ciasto zostało przygotowane dokładnie z przepisem, na pewno ładnie się rozwałkuje. Podsypuj je mąką i powoli wałkuj, po chwili w pokojowej temperaturze zacznie stawać się bardziej elastyczne :) Powodzenia!
  • Gość Gość
    3210 dni temu
    ciasto tylko na samym początku jest twardawe, potem mięknie - włączony piekarnik robi swoje :-) poza tym należy nieco podsypywać mąką z obu stron i koniecznie obtoczyć w mące wałek
  • Ania Ania
    3211 dni temu
    Zdecydowanie za słodkie i trochę za mało kakao. Jutro zrobię kolejną - już poprawioną - porcję. ;)

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3212 dni temu
    Nie mam w domu wagi kuchennej. Jeśli to możliwe proszę o podanie przybliżonej ilości składników w szklankach lub łyżkach.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3211 dni temu
    Przelicz sobie sama, przecież wiele jest takich stron w necie! np.: ilewazy.pl
  • Gość Gość
    3211 dni temu
    W internecie są przeliczniki miar. Wystarczy wygooglować.
  • IZKA IZKA
    3213 dni temu
    ILE CZASU I JAK PRZECHOWUJEMY TAKIE PIERNICZKI TJ W JAKIEJ MNIEJ WIĘCEJ TEMPERATURZE I CZY W JAKIMŚ SZCZELNYM POJEMNIKU?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3211 dni temu
    Pierniki przechowujemy w szczelnym naczyniu i temperaturze pokojowej. Jak każde pierniki mogą trochę postać, jednak nie tak długo, jak pierniki bez polewy czekoladowej ;)
  • tatka tatka
    3214 dni temu
    gdzie mozna kupic foremki do babeczek

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3211 dni temu
    Serio??? spróbuj w sklepie
  • Atka Atka
    3214 dni temu
    Witam, rozumiem, że w malakserze (hak do wyrabiania ciasta) mogę przygotować ciasto na pierniczki? Robiąc je we wt wieczorem (2 dni przed Wigilią), tego samego dnia po wystudzeniu czy lepiej kolejnego dnia (śr) lepiej je polukrować - one idą na paczuszki prezentowe czy obdarowani będą mogli je zjeść w święta po włożeniu do puszki kawałka jabłka/ skórki z pomarańczy? Czy puszka musi być metalowa - nie może być plastikowy pojemnik do przechowywania jedzenia? Dziękuję za odpowiedź.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3214 dni temu
    Ja właśnie wyrobiłam ciasto w malakserze, wyszło idealne. Nie powinno mieć znaczenia czy wyrabiane jest ręcznie czy robotem. Robotem się lepiej składniki wymieszają :) pozdrawiam i życzę powodzenia :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3214 dni temu
    Jeśli Twój malakser ma funkcję wyrabiania ciasta, to oczywiście możesz z niego skorzystać. Pierniczki dekorujemy czekoladą po całkowitym wystudzeniu. Świetnie sprawdzą się jako prezent świąteczny, tylko przechowuj je w szczelnym naczyniu (może być plastikowe), a dodatek skórki np. jabłka przyspieszy ich mięknięcie.
  • Atka Atka
    3213 dni temu
    Dziękuję! ;-) to dziś robię ciasto, a we wt. piekę :P
  • Gość Gość
    3210 dni temu
    Zrobiłam ... właśnie udekorowałam ... nie są to typowe pierniczki, ale są bardzo smaczne ;-) i bajecznie wyglądają ... a co najważniejsze wiem co w nich jest i że nie ma w tym żadnych 'kwiatuszków'. Dziękuję! Zdrowych, wesołych Świąt spędzonych w miłej, rodzinnej atmosferze życzę wszystkim!
  • wiolka wiolka
    3215 dni temu
    Oj nie wiem co wyjdzie z nich ciasto jest okropnie słodkie, zdecydowanie mniej cukru użyłabym teraz.

    odpowiedz

  • Anka Anka
    3216 dni temu
    Pierniczki wyszły świetnie! Zrobiłam wczoraj. Ja trzymałam ciasto w lodówce tylko jedną dobę i było ok. Wyjęłam z lodówki jakieś 3 godzinki przed rozpoczęciem pieczenia. Pierwszą porcję za bardzo rozwałkowałam i wyszły ciut twarde ale kolejne, już grubsze, są miękkie nawet dziś. Użyłam mąki Szymanowskiej (ona ma inny typ niż ten w przepisie) i cukru trzcinowego i wyszły pyszne. Dopiero dzisiaj będę je ozdabiać więc na temat polewy jeszcze się nie wypowiem. Ale ciasto extra! Co do ilości, to moje foremki są średniej wielkości 7-8cm i z tej porcji wyszło mi ok. 90 sztuk :D (przy założeniu że ciasto po rozwałkowaniu będzie miało około pół cm grubości - bo tak robiłam). Generalnie przepis super!

    odpowiedz

  • Anka Anka
    3216 dni temu
    Aaaaa i zapomniałam dodać.... cukier trzcinowy po jednodobowym leżakowaniu ciasta w lodówce był wyczuwalny przy wałkowaniu ale chyba w piekarniku się rozpuścił bo na moich pierniczkach go nie widać. I ja swoje wyjmowałam po 7 minutach bo po 8 były jak dla mnie już przepieczone :) ale kwestia gustu :)
  • Monica Monica
    3217 dni temu
    Czy jeśli zrobię ciasto w piątek tj. 18.12 i włożę do lodówki na wskazane 3 dobry to czy zdążą mi zmięknąć do wigilii? :) Czy za późno się obudziłam z pieczeniem? ;) Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3216 dni temu
    Pierniczki wychodzą pyszne też robiłam w zeszłym roku na ostatnią chwilę jednak wystarczy zamknąć je w szczelnym pojemniku i włożyć kawałek jabłka odstawiać na jeden dzień i będą pysznie miękkie
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3216 dni temu
    Monica, możesz przygotować jeszcze pierniczki. Jeśli będą zbyt twarde, włóż do nich skórkę z mandarynek, jabłek bądź pomarańczy :)
  • Gosia Gosia
    3217 dni temu
    Witam, pierniczki bardzo dobre. Z ciastem pracuje się fajnie, nic sie nie kruszy, łatwo rozwałkowuje. Minus takie, że potwierdzam opinie poprzedników, iż cukier się nie rozpuszcza. Pierniczki po upieczeniu całe w małe kropeczki :) Cukier powinien być zmiksowany na puder. Mam pytanie w jaki sposób nakładana jest polewa, że tak ładnie jest rozprowadzona? Próbowałam łyżeczką, pędzelkiem, ale daleko moim pierniczkom do tych na zdjęciu... Polewa pięknie błyszczy dzięki dodatkowi masła!

    odpowiedz

  • gość gość
    3214 dni temu
    ja maczałam pierniczka w polewie i wyszło idealnie :)
  • sznaucerek sznaucerek
    3210 dni temu
    Ja użyłam cukru muscovado i rozpuścił się pięknie, zmniejszyłam też intuicyjnie ilość cukru i pierniczki są pyszne!
  • Gość Gość
    3218 dni temu
    czy masła klarowanego trzeba użyć tyle samo co zwykłego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3217 dni temu
    Tak, tyle samo masła :)
  • Gość Gość
    3218 dni temu
    Czy moze byc maka typ 450?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3218 dni temu
    Jak najbardziej!
  • Gość Gość
    3219 dni temu
    Mniam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3219 dni temu
    One są extra.Moje w puszce schowane żeby mąż nie znalazł i nie zjadł :)

    odpowiedz

  • lusi lusi
    3221 dni temu
    Pierniki są pyszne. Piekę je już drugi raz. Znikają tak szybko,że od razu robię dwukrotną porcję. Trzeba trzymać się czasu pieczenia i temperatury, bo wtedy wychodzą miękkie.Nam najlpiej smakują bez ozdób.

    odpowiedz

  • Czekolada :* Czekolada :*
    3221 dni temu
    Czy pierniczki wychodzą twarde bo mi wyszły jak mam je zmiękczyć i kiedy teraz czy przed świętami

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3218 dni temu
    Czekolado, najlepiej jest do pierników dorzucić skórki od mandarynek lub jabłek, wówczas pierniki szybko zmiękną.
  • ola ola
    3217 dni temu
    Jeśli przygotowaliście wcześniej świąteczne pierniczki, to pamiętajcie o tym, by do naczynia, w którym je trzymacie, włożyć szklankę z wodą albo jabłko bądź pomarańczę. Dzięki temu zmiękną i będą doskonale smakować.
  • Gość Gość
    3222 dni temu
    Czy jeśli teraz zrobię polewę na pierniki dotrwa ona do Świąt?? Nie zepsuje się??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3221 dni temu
    Jeśli ozdobisz pierniczki polewą teraz - nic im się nie stanie.
  • Gość Gość
    3222 dni temu
    ciasto musi leżakowć? jak nie bedzie to cos sie stanie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3221 dni temu
    Zalecamy leżakowanie ciasta, dzięki temu przegryzą się smaki i aromaty!
  • Gość Gość
    3223 dni temu
    na ile sztuk jest to przepis?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3222 dni temu
    Drogi Gościu, wszystko zależy od tego, jakiej wielkości foremek użyjesz i jak grubo rozwałkujesz ciasto :)
  • Bermuda Bermuda
    3223 dni temu
    Trzy pytania: 1. Jak długo zasycha polewa? Chcę ozdobić pierniczki tuż przed wieszaniem na choince, czy dzień wcześniej wystarczy, czy kilka godzin? 2. Czy cukier aby nie powinien zostać zmielony na puder? Wyrabiając ciasto miałam wrażenie, jakbym wyrabiała papier ścierny... albo peeling. Boję się, że będzie zgrzytał w zębach :/ Czy jest szansa, że podczas 3 dni leżakowania i później pieczenia - rozpuści się? 3. Co właściwie daje leżakowanie ciasta w przypadku pienika i pierniczków? Pozdrawiam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3223 dni temu
    1. Ozdób pierniczki polewą kilka godzin, a najlepiej dzień przed wieszaniem ich na choinkę. 2. Możesz użyć drobnego cukru do wypieków, jednak nawet zwykły cukier powinien rozpuścić się podczas leżakowania i wypiekania ciasta. 3. Leżakowanie ciasta piernikowego zmienia jego konsystencję (na bardziej zwięzłą) i daje czas na przenikanie się aromatów i przegryzanie przypraw. Powodzenia w pieczeniu pierniczków! Na pewno będą pyszne :)
  • Szymi Szymi
    3223 dni temu
    Właśnie zrobiłem pierniki korzystając z tego przepisu :) Odpowiem na Twoje dwa pytania, gdyż polewy nie robiłem... Cukier po leżakowaniu i wypieczeniu pierniczków rozpuścił się i nie jest wyczuwalny podczas jedzenia. A jeśli chodzi o leżakowanie to wydaję mi się, że chodzi tutaj o walory smakowe ciasta które nabiera podczas leżakowania (tak jak wino :D). Pozdrawiam :)
  • Bermuda Bermuda
    3222 dni temu
    Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Zależy mi, aby piec świadomie :)
  • Gość Gość
    3223 dni temu
    Co zrobić gdy podczas wałkowania ciasto "łamie się" i klei do wałka?? Posypać mąką nie zaszkodzi??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3223 dni temu
    Jeśli ciasto jest zbyt kleiste i jest trudne w wałkowaniu należy je podsypać mąką.
  • Gość Gość
    3223 dni temu
    Standardowo nie piszecie czy piekarnik ma być nagrzany na termoobieg czy górna i dolna grzałka :( Czy możecie przekazać Panu Pawłowi, żeby podawał takie dane?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3223 dni temu
    Jeśli nie zaznaczamy, że piekarnik ma być włączony z termoobiegiem, stosujemy standardowe grzania góra-dół.
  • Gość Gość
    3210 dni temu
    Ja piekłam te pierniki na samym termoobiegu, bez góra dół i wyszły idealne.
  • Gość Gość
    3224 dni temu
    no właśnie ile

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3224 dni temu
    jasne doczytałam
  • Samakosz Samakosz
    3226 dni temu
    Ile czasu przed świętami należy zrobić te pierniczki ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3225 dni temu
    Samakosz, możesz zacząć robić je już teraz. Pamiętaj, że ciasto musi przeleżakować w lodówce przez około 3 doby :)
  • Gość Gość
    3231 dni temu
    Ile wychodzi ciasteczek z tego przepisu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3230 dni temu
    Ilość ciasteczek zależy od rozmiarów foremek, jakie wybierzesz. W zaokrągleniu wychodzą 2 blachy ciastek.
  • Jolka z Pałuk Jolka z Pałuk
    3236 dni temu
    Wielkie uznanie dla Pana Pawła Małeckiego :) to super,że dzieli się Pan swoim wielki Talentem :) Dziękuję :) <3 bardzo dziękuję

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3236 dni temu
    My również uwielbiamy Pawła i jego wypieki!
  • Gość Gość
    3237 dni temu
    A można zamiast zwykłego masła użyć masła klarowanego?

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    3230 dni temu
    Nigdy nie używałam masła klarowanego i nie wiem czy ma te same zastosowania, ale czytałam, że jest dobre dla alergików. To można go użyć?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3230 dni temu
    Tak, można użyć masła klarowanego :)
  • Gość Gość
    3242 dni temu
    zajefajniste

    odpowiedz

  • Justyna Justyna
    3256 dni temu
    Czy ciasto po wyjęciu z lodówki ma być mocno twarde czy coś źle zrobiłam?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3256 dni temu
    Justyno, to naturalne, że ciasto po wyciągnięciu z lodówki jest twarde. Musi nieco odstać, by zmiękło.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3322 dni temu
    Gościu, dokładnie tak!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3322 dni temu
    Ciasto odstawiamy na 3 doby? To mam zacząć robić te ciastka 3 dni wcześniej? :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3568 dni temu
    Polwa mogła wyjść zbyt rzadka, ze względu na użytą czekoladę. Jeśli czekolada była słabej jakości, polewa mogła nie uzyskać właściwej konsystencji.

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3572 dni temu
    Mialam dokladnie taki sam problem jak AniaK. Polewy wyszly za rzadki, a mleczna nawet gdy poczekalam do zgestnienia to nie dala takiego efektu na zdjeciu:-( z czego to wynika?

    odpowiedz

  • AniaK AniaK
    3574 dni temu
    Witam, moje pierniczki również wyszły wyśmienite :) nawet udało mi się w Lidlu upolować posypki jak na zdjęciu ;) Jednak jeden minus do polewy białej użyłam masła (30g.), czekolady Milki białej (100g.) i śmietanki Zott 30 % (100g. - bardzo rzadka konsystencja) i niestety polewa po przyrządzeniu zgodnie z przepisem leje się jak woda... czy to wina śmietanki? Pozdrawiam i życzę spokojnych, wesołych Świąt oraz udanych wypieków!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3574 dni temu
    Wspaniały przepis!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3574 dni temu
    Jeśli pierniki nie są miękkie, można dodać do pudełka kawałek skórki jabłka lub pomarańczy - to przyspieszy ich mięknięcie.

    odpowiedz

  • Magda Magda
    3574 dni temu
    Wyrabianie ciasta i rozwałkowywanie ok, ale niestety moje pierniczki po wystygnięciu twardnieją. Da się temu jakoś zaradzić?

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    3574 dni temu
    Jestem raczej beztalenciem w wypiekach, ale te pierniki wyszły po mistrzowsku, więc jeśli ktoś będzie się trzymał tego przepisu to na pewno się uda. Ciasto po wyjęciu z lodówki świetnie ugniotło się w dłoniach do wałkowania, a po wyjęciu z piekarnika były takie puchate :) po trzech dniach nadal są miękkie - takiego przepisu szukałam, chciałam miękkich pierników i mam :) Do tego rewelacyjne w smaku!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3574 dni temu
    doti, być może Twoje ciasto nie jest dostatecznie podsypane mąką lub za długo je trzymałaś w temperaturze pokojowej po wyciągnięciu z lodówki. Ago, być może Twoje ciasto jest jeszcze za zimne, by się dobrze rozwałkowywało?

    odpowiedz

  • doti doti
    3574 dni temu
    mam pytanie gdy chce wyciac za pomoca foremek ciasto nie moge ich przelozyc do brytfany bo mi sie strasznie ciagna, przywieraja do podloza czy mozna cos temu zaradic?

    odpowiedz

  • Aga Aga
    3575 dni temu
    kurcze, a mi cos nie wyszło :( zupełnie sie rozwaliło, kiedy próbowałam rozwałkować pokruszyło się :( da sie coś z tym zrobić, uratować, gdzie zrobiłam błąd? jakaś rada?

    odpowiedz

  • Asiekc Asiekc
    3575 dni temu
    Pierniczki super. Strasznie ich duzo wyszło z tej porcji... A teraz jeszcze wszystkie udekorować :-)

    odpowiedz

  • Karolina Zaporowska-Elgebaly Karolina Zaporowska-Elgebaly
    3575 dni temu
    Super przepis. Pierniczki bardzo dobre. Najlepszy przepis jaki znam!!!!

    odpowiedz

  • Jadzia Jadzia
    3576 dni temu
    Cudne pierniczki, wspaniały przepis !!! Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Marysia Marysia
    3576 dni temu
    Nie trzymałam ciasta w lodówce 2-3 dni, a niecałe 2h, użyłam cukru białego zamiast brązowego a mimo tego pierniczki wyszły pyszne :) Na razie są nieco twarde, ale mam nadzieję, że do świąt dojdą. Polecam rozwałkować ciasto nieco grubiej niż jest podane w przepisie, wtedy mają fajny miękki środek. Aha, i u mnie wyszło ich dość dużo, bo 5dużych blaszek, więc moim zdaniem z jednej porcji wystarczy nawet dla sporej gromadki głodomorów ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3576 dni temu
    mi tez wyszly strasznie twarde , co zrobilam nie tak? nie wiem, Brazowy cukier rozpuscil sie dopiero w trakcie pieczenia i na pierniczkach mam kropki. Pierwszy raz robiłam pierniczki moze tak ma to wygladac. Prosze o sugestie czemu takie twarde moze czegos za malo dalam? kozystalam z przelicznika miar z internetu bo wagi w domu nie mam. pozdrawiam

    odpowiedz

  • Majson Majson
    3576 dni temu
    Ten przepis jest kiepski bo pierniki są: twarde,cukier strzela w zębach i ciężko ugniata się ciasto.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3576 dni temu
    Super pierniczki-zaraz przygotuje ciasto na druga porcje, bo pierwsza juz prawie zjedzona :) Sa przepyszne, latwe do zrobienia i super miekkie praktycznie od razu! Gorąco polecam! :)

    odpowiedz

  • KasiaB KasiaB
    3576 dni temu
    Pierniczki pyszne, miękkie. Do świąt chyba będę musiała upiec jeszcze raz bo od razu nadają sie do jedzenia :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3577 dni temu
    Ciasto nie zepsuje się, jeśli będzie trzymane w lodówce. Basiu, polewę należy zrobić wtedy, kiedy będziesz już dekorowała gotowe pierniczki. Jeśli pierniki nie są miękkie, można dodać do pudełka kawałek skórki jabłka lub pomarańczy - to przyspieszy ich mięknięcie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3577 dni temu
    Po ilu dniach pierniczki będą miękkie i czy w ogóle będą? ? I dlaczego cukier się nie rozpuścil? ?

    odpowiedz

  • Basia Basia
    3577 dni temu
    polewę zrobić w ten sam dzien co ciasto czy dopiero jak ciasto przeleży dwa dni ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3578 dni temu
    Czy to ciasto przez 3 doby w lodówce nie będzie się psuło, w końcu są w nim jajka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3578 dni temu
    Drogi Gościu, możesz zastąpić cukier, jednak gorąco polecamy użycie brązowego :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3578 dni temu
    czy brązowy cukier można zastąpić zwykłym?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3578 dni temu
    Doroto, zalecamy jednak by ciasto nieco leżakowało. Dzięki temu pierniczki będą miały niepowtarzalny smak i aromat :)

    odpowiedz

  • DOROTA DOROTA
    3578 dni temu
    NA 2-3 H DO LODÓWKI

    odpowiedz

  • DOROTA DOROTA
    3578 dni temu
    CZY ZAMIAST CZEKAĆ 2-3 DNI MOŻNA CIASTO WSTAWIĆ NA 2-3 H ALBO WYKRAWAĆ OD RAZU PIERNICZKI :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3578 dni temu
    Kingo, oczywiście, że możesz tak zrobić :)

    odpowiedz

  • Kinga Kinga
    3578 dni temu
    Czy proporcje na polewę można podzielić na pół? Jedną zrobić z czekoladą mleczną a drugą z karmelową?

    odpowiedz

  • Martyna Martyna
    3578 dni temu
    Ile mniej wiecęj wyszło wam pierniczków drodzy cukiernicy ? właśnie robie ciasto i nie wiem czy zrobić 1 czy 2 porcje :)

    odpowiedz

  • o matko o matko
    3579 dni temu
    uffff pierniczki zjadliwe :) konsumpcja mimo zakazu rozpoczęta pozdrawiam :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3579 dni temu
    o matko, pierniczkom nie powinna się stać wielka krzywda :) Sprawdź, czy są dobrze wypieczone :)

    odpowiedz

  • o matko o matko
    3579 dni temu
    o losie a co będzie z moimi pierniczkami upiekłam je z termoobiegiem!!!! :o

    odpowiedz

  • pierniczek pierniczek
    3579 dni temu
    przepis super ja jednak dodałabym nieco więcej przyprawy do piernika (10g za mało) wtedy będą one bardziej aromatyczne :3

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3579 dni temu
    Pyszne pierniczki mi wyszły z tego przepisu.Dziękuję za przepis i życzę Wesołych Świąt

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3579 dni temu
    Babuś, można użyć cukru trzcinowego. Co do ilości pierników, trudno jest nam podać przybliżoną ilość. Wszystko zależy od wielkości foremek, jakich użyjesz do wykrawania :)

    odpowiedz

  • Bubuś Bubuś
    3579 dni temu
    Mam dwa pytanka: czy można użyć cukru trzcinowego? i drugie: ile mniej więcej ciasteczek można się spodziewać z podanych proporcji? z góry dziękuję za odpowiedź.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3579 dni temu
    Aniu, możesz zastąpić cukier, jednak rekomendujemy użycie brązowego. Rozi, wyjmij ciasto z lodówki i odczekaj chwilę. Być może Twoja lodówka mocno chłodzi - daj ciastu czas na osiągnięcie odpowiedniej temperatury :) Drogi Gościu, bez termoobiegu!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3580 dni temu
    180° termoobieg czy bez?

    odpowiedz

  • Rozi Rozi
    3580 dni temu
    Po wyjęciu z lodówki ciasto jest twarde jak skała, tak ma być? należy je ogrzać do temp. pokojowej? bo w przepisie jest, że rozwałkować po wyjęciu z lodówki, ale jak???

    odpowiedz

  • AniaGość AniaGość
    3580 dni temu
    Czy zamiast brazowego moge uzyc bialego cukry?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3580 dni temu
    Drogi Gościu, cukru brązowego nie można zastąpić cukrem pudrem, gdyż zmieni on konsystencję ciasta. luna, ilość pierniczków zależy od wielkości foremek, jakich użyjesz.

    odpowiedz

  • luna luna
    3581 dni temu
    na ile sztuk pierników wystarczą podane składniki?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3581 dni temu
    a czy cukier brązowy można zastapic cukrem pudrem?

    odpowiedz

  • Danka Danka
    3581 dni temu
    Pierniczki wykonałam zgodnie z przepisem ( z 2 porcji). Do części z nich dałam polewę czekoladową (jak w przepisie), a do pozostałych - zrobiłam lukier z soku z cytryny i cukru pudru. Pierniczki są pyszne i wciąż ich ubywa - nie wiem, czy doczekają do Świąt! Pierniczkowy przepis Pana Pawła jest najlepszy ze wszystkich, które znam! Bardzo dziękuję! Teraz będę piekła sernik z piernikow0-czekoladowym ciastem, tylko zamiast margaryny (jak zwykle, zresztą, dam masło. Życzę Panu Pawłowi wspaniałych Świąt Bożego Narodzenia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3581 dni temu
    Ale mąka orkiszowa też jest pszenna tylko z innego gatunku pszenicy a jest o wiele zdrowsza?;( A czy zamiast brązowego cukru można użyć słodzika, np. ksylitol, albo w zamian dać więcej miodu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3581 dni temu
    Drogi Gościu, najsmaczniejsze pierniczki wychodzą z mąki pszennej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3582 dni temu
    Witam, czy do zrobienia pierniczków można użyć mąki orkiszowej?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3582 dni temu
    już dwukrotnie robiłam, z mąki 450 i też się udały, cały sekret polega na tym by zbyt długo nie siedziały w piekarniku, te 8 min., to naprawdę optymalny czas :) ja swoje szybko po wystudzeniu zamoczyłam w polewie i udekorowałam i zamknęłam w szczelnym pudełku, dzięki temu nie zrobiły się twarde i suche - były naprawdę pyszne. Ważne, żeby ciasto wałkować na grubość ok. 4-5 mm, wtedy będą pulchne i miękkie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3582 dni temu
    Małgosiu, pierniki możesz przechowywać w puszce lub szklanym słoju, zaś przechowywać je możesz do kilku tygodni.

    odpowiedz

  • MałgosiaGość MałgosiaGość
    3582 dni temu
    A jak należy je przechowywać i jak długo można?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3582 dni temu
    Drogi Gościu, ciasto możesz przetrzymać w lodówce krócej, ale zalecane jest by czas ten nie był krótszy niż 1 dzień. Ciasto zawijamy w folię spożywczą, nie aluminiową - folia aluminiowa nie chroni tak dobrze przed przesiąkaniem zapachami.

    odpowiedz

  • ANaKondA ANaKondA
    3583 dni temu
    wg. mnie chodzi o folię spożywczą, czyli taką przeźroczystą...?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3583 dni temu
    czy może być ciASTO OWINIĘTE W FOLIE ALUMINIOWĄ????

    odpowiedz

  • Natalia Natalia
    3583 dni temu
    Upieczone kilka dni temu i w wolnych chwilach zabieram sie za dekorowanie na raty :-) w smaku bardzo dobre, uzylam drobnego cukru i wszystko sie fajnie rozpuscilo. Faktycznie po wyjeciu z lodowki bylo mega twarde ale jakos udalo mi sie je wyrobic ponownie i rozwalkowac.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3585 dni temu
    Czy trzeba trzymać ciasto 2-3 doby w lodówce, czy można krócej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3585 dni temu
    Gabi, w tym przepisie możesz zastosować mąkę typu 650. Nie wpłynie to znacząco na smak pierniczków.

    odpowiedz

  • Gabi Gabi
    3586 dni temu
    Mam pytanko: bardzo chciałabym upi3c te pierniczki, jednak przez przypadek kupiłam mąkę pszenną typu 650. Czy może ona zostać? Czy zmieni ona smak pierniczków? Iiiii czy ostatecznie może taka zostać. Z góry dziękuję . PS pana przepisy są wspaniałe . Robiłam kilka tortów na urodziny znajomym i wyszły przepyszne ii przepiękne ;)

    odpowiedz

  • Danka Danka
    3586 dni temu
    Mam pytanie odnośnie polewy. Dlaczego ona jest tak okropnie płynna? Przecież nic nie zostaje na pierniczkach:( A CO DO PIERNIKÓW TO SĄ PRZEPYSZNE!!!!

    odpowiedz

  • Laura Laura
    3586 dni temu
    Bardzo dziękuję :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3586 dni temu
    Lauro, tak, możesz rozpuścić miód z masłem w kąpieli wodnej oraz możesz mieszać ze sobą różne gatunki miodu.

    odpowiedz

  • Laura Laura
    3587 dni temu
    I czy można mieszać gatunki miodu ? Chcę użyć spadziowego i wielokwiatowego.

    odpowiedz

  • Laura Laura
    3587 dni temu
    Czy miód i masło można rozpuścić w kąpieli wodnej ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3587 dni temu
    Drogi Gościu, tak, jak najbardziej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3587 dni temu
    hej czy można polukrowane pierniki leżakować w pudełku lub lodówce do świąt?

    odpowiedz

  • Smakosz Smakosz
    3589 dni temu
    Apetyczni e wyglądają muszę chyba z potrójnej porcji zrobić żeby trochę na święta zostało..hi..hi..

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3589 dni temu
    Drogi Gościu, pierniczki można zanurzać, ale polewę można też rozprowadzić na pierniczku przy pomocy łyżeczki lub kuchennego pędzelka.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3589 dni temu
    Panie Pawle, jak ozdobić pierniki polewą czekoladową? Wyglądają przepięknie. Czy należy je zanurzyć w polewie czy jest na to inny sposób? Moje są już upieczone i czekają na ozdobienie.

    odpowiedz

  • Gosia mama LUIZY Gosia mama LUIZY
    3590 dni temu
    Pierniki są rewelacyjne, robię je 2 raz bo pierwsza tura już prawie poszła a rodzina jeszcze chce, po kilku dniach leżakowania w plastikowym pudełku już się nadawały do jedzenia . My robiliśmy z lukrem i lidlowskimi ozdobami-prezentują się naprawdę świetnie i w ogóle część zostanie przeznaczona na choinkę zamiast bombek, jakieś cukierki, lampki i w ten sposób nasza choinka będzie całkowicie oryginalna.

    odpowiedz

  • Łukasz kuchasz Łukasz kuchasz
    3590 dni temu
    Nie polecam tych pierników. Zrobiłem ostatnio i czuć tylko i wyłącznie cukier... Są twarde jak skała, ponieważ cukier się nie roztopił.

    odpowiedz

  • Zuza  Zuza
    3590 dni temu
    nawet nawet a dla was?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3590 dni temu
    mmmmmmmm......... pycha dla mnie są○ boskie a dla was?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3592 dni temu
    Gosiu, trudno jest nam podać liczbę pierniczków. Ilość zależy od wielkości foremek, których użyjemy do wykrawania.

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3592 dni temu
    Chciałabym zapytać ile pierniczków wychodzi z jednej porcji sładników?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3592 dni temu
    Danko, wiele zależy od temperatury w jakiej pierniczki są przechowywane oraz grubości polewy na nich, ale warto poczekać kilka godzin, aby mieć pewność, że polewa dobrze wyschła. Drogi Gościu, ciasto przechowywane w lodówce będzie dość twarde, ale po wyjęciu go i ponownym wyrobieniu powinno dawać się dobrze wałkować.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3593 dni temu
    Moje ciasto jest już w lodówce dobę i jest bardzo twarde. Jakie powinno być w trakcie wałkowania?

    odpowiedz

  • Danka Danka
    3593 dni temu
    Mam pytanie: jak długo schnie polewa na pierniczkach?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3593 dni temu
    Magdo, cukru nie trzeba wcześniej rozpuszczać razem z miodem i masłem :)

    odpowiedz

  • Magda Magda
    3593 dni temu
    Ciasto już leży w lodówce. Pytanie moje brzmi : czy cukier pod wpływem temperatury się rozpuści podczas pieczenia? Może należało go rozpuścić w miodzie z masłem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3593 dni temu
    Drogi Gościu, masło należy rozpuścić, gdyż inaczej ciasto nie będzie elastyczne. Kasiu, być może to była przyczyna zbyt kruchego ciasta w twoim przypadku? Masło i miód należy dodawać do ciasta w konsystencji płynnej i lekko ciepłej, dzięki temu dobrze połączą się one z pozostałymi składnikami.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3594 dni temu
    A czy masło można dodac zimne z lodówki ( tak jak do kruchego ciasta)? Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3594 dni temu
    Czy to ciasto powinno przypominać kruche, takie jak na tartę? Podczas zagniatania strasznie się zmęczyłam, składniki dość długo nie mogły się połączyć,w końcu dodałam kilka kropel wody, bo już nie miałam siły :) Czy tak powinno być?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3594 dni temu
    łeee nie ma video:(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3594 dni temu
    Kamilko, w inetrecie znajdziesz wiele kalkulatorów, które przeliczają gramy na szklanki, bądź łyżki :)

    odpowiedz

  • kamilka kamilka
    3594 dni temu
    a czy mozna prosić o przepis w wersji na szklanki i łyżki zamiast gramow??? ;) np 250g miodu ile to łyżek? :) chwilowo jestem bez wagi kuchennej......proszę, poratujcie ;) pozdrawiam!! :)

    odpowiedz

  • Marzena Marzena
    3594 dni temu
    Ja dziś będę robić pierniczki zobaczymy jak wyjdą mi :))

    odpowiedz

  • Aga Aga
    3595 dni temu
    Dziękuje za informacje ;)) ciacho jeszcze leżakuje w lodowce. Dam znać jak wyjdzie ;))

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3595 dni temu
    Ago, ciasto może być lekko lepkie, ale przy wałkowaniu nie może kleić się do blatu, dlatego można podsypać je nieco mąką.

    odpowiedz

  • Aga Aga
    3596 dni temu
    Witam Wszystkich ;) czy przy ugniataniu ciasta tez Wam się tak kleiło do rąk ? W ogóle pierwszy raz robię pierniczki dlatego pytam ;) podsypywałam trochę mąką zeby w ogóle jakaś kulka z tego wyszła. Pozdrawiam ;))

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3596 dni temu
    Można zrobić to w garnku na kuchence :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3596 dni temu
    Czy te masło z miodem muszę rozpuścić w mikrofali czy mogę na gazie w garnku.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3596 dni temu
    Anko, proszek do pieczenia jest mieszaniną sody oczyszczonej i innych substancji. Soda i proszek do pieczenia mają nieco inne właściwości. Nie zawsze te składniki da się zastąpić - soda ma zadanie działać szybciej niż proszek do pieczenia, dlatego zaleca się jej użycie w wypiekach, które rosną krótko, ale muszą być dobrze spulchnione, takich jak te pierniczki właśnie. Dlatego właśnie rekomendujemy zastosowanie sody. Gdybyś jednak bardzo chciała zastąpić sodę proszkiem do pieczenia, pamiętaj, by zwiększyć jego proporcje - na 1 jednostkę sody stosuje się 2-3 jednostki proszku do pieczenia. Mario, do barwienia lukru możesz użyć sok z dowolnych owoców (np. jagód, truskawek) i warzyw (np. szpinaku). Drogi Gościu, wszystkie pierniczki smakują lepiej, jeśli trochę poleżakują :)

    odpowiedz

  • TesiaGość TesiaGość
    3597 dni temu
    Przepis,rewelacja!Pierniczki już prawie zjedzone,ale będą następne.Dziękuję.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3597 dni temu
    Pierniczki przepyszne, przepis gody polecenia :) Ja swoje udekorował czekoladą białą i ciemną, oraz lukrem. Mmmm.... pycha, palce lizać (MAŁA UWAGA: do świąt na pewno nie doleżą!).

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3597 dni temu
    Pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu, czy muszą trochę poleżakować ? ;)

    odpowiedz

  • do Maria do Maria
    3597 dni temu
    Zielony barwnik to szpinak Pomarańczowy otarta skórka z pomarańczy Niebieski to jagody Żółty kurkuma lub szafran Pomarańczowy+ czerwony = morelowy Czerwony + żółty = intensywnie pomarańczowy niebieski+ czerwony = fioletowy

    odpowiedz

  • Maria Maria
    3598 dni temu
    moje pytanie dotyczy dekorowania pierniczków. Planuję użyć "zwykłego" domowego lukru przygotowanego z cukru pudru, tylko chciałabym by miał różne kolory. Wiem że różowy można otrzymać dodając sok z buraka, ew. brązowy z kakao. Czy są jeszcze inne sposoby domowe sposoby na barwienie masy? Jakoś... nie mam przekonania do tych różnych sklepowych chemicznych dodatków, farbek itp.

    odpowiedz

  • Anka Anka
    3599 dni temu
    Czy sodę oczyszczoną można zastąpić proszkiem do pieczenia? Jakoś się boję dodawać sody nawet do piernika odkąd muffiny jogurtowe były w środku czarne po dodaniu sody:( Może to jakiś jednorazowy pech.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3599 dni temu
    Drogi Gościu, można je przechowywać albo w puszce, albo w słoiku :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3599 dni temu
    Pierniczki są przepyszne, my lubimy takie "puchate", wyszło ich sporo, mam tylko pytanie jak je przechowywać? Czy muszą być szczelnie zamknięte np w puszcze czy słoiku, by nie straciły delikatności? Czy powietrze ich nie wysuszy, nie stwardnieją? Dziękuję, przepis SUPER!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3600 dni temu
    Aniu, potwierdzamy słowa Tatianki :)

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3600 dni temu
    Tatianko dziękuje za odpowiedz :)

    odpowiedz

  • Tatianka Tatianka
    3600 dni temu
    Aniu ja kiedy robilam pirniczki tez się zastanawiałam i dodalam cieple Udały się więc myslę że tak miało być

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3600 dni temu
    Mam pytanie czy masło z miodem ma byc ciepłe gdy dodaje je do suchych składników?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3601 dni temu
    O tak, pierniczki pierwsza klasa. Jadłam z córką jeszcze ciepłe. Pyszne:).

    odpowiedz

  • tatianka tatianka
    3601 dni temu
    Dziekuje za odpowied Wlasnie pije kawusie z pierniczkiem i te chrupiace na zebach krysztalki nawet sa fajne Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3601 dni temu
    Tatianko, cukier brązowy w sklepach występuje w różnych postaciach. Kryształki cukru bywają drobniejsze, inne grubsze. Być może trafiłaś akurat na ten drugi rodzaj, stąd wyczuwalna struktura cukru w piernikach.

    odpowiedz

  • Tatianka Tatianka
    3602 dni temu
    chyba mój cukier brązowy był zbyt gruby wyczuwa się go na zębach ale to nie zmienia faktu że pierniczki są pyszne Nawet dekoracja tą polewą udała się może nie tak perfekcyjnie jak na zdięciu a jednak mi się podobają BARDZO

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3602 dni temu
    Zrobiłam pierniczki wyszły bardzo dobre :), choć przepis jest identyczny jak z foremki znanej firmy! polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3603 dni temu
    Pierniczki można przygotować teraz i zjeść je od razu, aczkolwiek leżakowanie pierniczkom dobrze zrobi i w okolicy świąt mogą być jeszcze smaczniejsze. Pierniczki można dekorować po upieczeniu. Miskę z ciastem można przykryć folią. Blachę sugerujemy wyłożyć papierem do pieczenia. Zaś do wypieku polecamy masło.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3605 dni temu
    Co do poprzedniego komentarza, to już wiem :) nie załadowały mi się od razu wszystkie komentarze.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3605 dni temu
    Czy pierniki są od razu dobre do jedzenia, czy muszą trochę zmięknąć?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3605 dni temu
    Trzeba użyć masła czy margaryny

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3606 dni temu
    A czy jak będę je pięć to cos mam podłożyć na blachę

    odpowiedz

  • gość gość
    3606 dni temu
    A to ciasto mam zawinąć w misce w tej foli czy wyjac z miski

    odpowiedz

  • ola ola
    3606 dni temu
    A czy jak zrobię niedługo te pierniczki to mogę je od razu udekorować i zjeść je w święta czy mam zrobić teraz a udekorować przed świętami

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3606 dni temu
    Będą dobre jeśli zrobi się je teraz a będą czekać potem aż do świąt ? :)

    odpowiedz

  • Anna Szopińska Anna Szopińska
    3606 dni temu
    Bajkowo wyglądają :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3606 dni temu
    Karo, jeśli masz mocny mikser, to możesz użyć haka.

    odpowiedz

  • Karo Karo
    3606 dni temu
    Dzień dobry! czy ciasto mogę wyrobić robotem kuchennym, tj. w misie z hakiem, którym wyrabiam np. ciasta drożdżowe? czy też musi być wyrabiane ręcznie? pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3606 dni temu
    Drogi Gościu, oczywiście, ciasto będzie można rozwałkować bez problemu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3606 dni temu
    czy będę w stanie rozwałkować ciasto po 2-3 dniowym leżakowaniu w lodówce?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3607 dni temu
    Ilość pierniczków zależy od wielkości foremek, których użyjemy do wykrawania. Co do mąki - trudno jest zamienić mąkę w przepisie, który jest komponowany pod mąkę pszenną. Każda z mąk ma inny charakter i nieco inne właściwości. Akurat w pierniczkach jest dosyć istotnym składnikiem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3608 dni temu
    Około ile pierniczków wychodzi z tej ilości ciasta?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3608 dni temu
    Mam sporo przepisów na pierniczki- przekazywane od lat po rodzinie,znajomych i innych żródeł- z sodą, proszkiem do pieczenia, nawet drożdżami.,i zawsze z mąką pszenną- tortową, typ 405, typ 480- czy można użyć mąki gryczanej?- muszę eliminować gluten z mojej diety,który znajduję się w mące pszennej.Czy jest jakiś sposob na "pierniczki bezglutenowe" własnego wypieku? I jak -tak równiutko poradzić sobie z lukrowaniem tychże? Na ilustracji - wyglądają jak malowane, a u mnie ...niekoniecznie...:( Pozdrawiam-

    odpowiedz

  • Agata Michalczyk Agata Michalczyk
    3608 dni temu
    dziękuję za pomoc :) i pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3608 dni temu
    Agato, ta mąka również świetnie się sprawdzi :)

    odpowiedz

  • Agata Michalczyk Agata Michalczyk
    3608 dni temu
    mąż się zagapił i kupił mąkę typu 450 zamiast 405 czy mogę ją użyć czy muszę kupić nową :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3608 dni temu
    Drogi Gościu, zawsze rekomendujemy miód prawdziwy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3608 dni temu
    Jaki miód można dodać do pierniczków?Sztuczny czy przwdziwy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3608 dni temu
    Drogi Gościu, pierniczki można jeść od razu, ale jak to zwykle z pierniczkami bywa - smakują lepiej, jak trochę poleżakują :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3608 dni temu
    Czy one są miękkie od razu czy twardnieją i muszą zmięknąć w puszce?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3608 dni temu
    Kasiu, na oba pytania odpowiedź brzmi: tak. W przypadku miodu musisz jednak uważać, by rozpuszczając go w garnuszku go nie przypalić. Drogi Gościu, tak ciasto nieco wyrasta podczas pieczenia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3609 dni temu
    Czy to ciasto dużo jeszcze rośnie podczas pieczenia.?

    odpowiedz

  • kasia kasia
    3609 dni temu
    a czy zamiast w kuchence mikrofalowej miód z cukrem można rozpuścić w garnku? i czy można dodać białego cukru zamiast brązowego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3609 dni temu
    Drogi Gościu, lipowy miód jak najbardziej będzie w porządku.

    odpowiedz

  • Tom Tom
    1392 dni temu
    Najlepszy mi od na pierniki jest gryczany.....
  • Gość Gość
    3609 dni temu
    jaki miod bd najbardziej odpowiedni? jako matka karmiaca nie moge jesc kazdego. czy lipowy sie nada?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3609 dni temu
    Monika, nawet do kilku tygodni. Paula, lepiej smakują po leżakowaniu, ale to kwestia własnych preferencji :) Drogi Gościu, ilość zależy od wielkości użytych foremek.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3609 dni temu
    Na ile pierniczków starczy ciasta?

    odpowiedz

  • Paula Paula
    3609 dni temu
    Czy te pierniczki muszą leżakować czy można szamać od razu?

    odpowiedz

  • Gość  Jola Gość Jola
    3609 dni temu
    moje ciasto na pierniczki leżakuje 4 tygodnie

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3609 dni temu
    A jak długo mozna przechowywać upieczone pierniki ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3610 dni temu
    Mariolu, dokładnie tak, jak pisze Matylda - dzięki temu pierniczki będą smaczniejsze :)

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3612 dni temu
    Żeby upieczone z niego pierniczki były lepsze :-) Ciasto piernikowe już tak ma... Tak samo, jak upieczone już pierniczki - czym dłużej sobie poleżą, tym są jeszcze lepsze! Tylko dlaczego - wobec tego - określenie "stary piernik" przyjęło się uważać za obraźliwe ;-) !?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1398 dni temu
    od nowa
  • Mariola Różańska Mariola Różańska
    3612 dni temu
    po co ciasto ma leżakować w lodowce 2-3 doby?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!