Pierniki
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Miód z masłem rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej.

Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oraz cukier mieszamy w dużej misce. Dodajemy jajka oraz rozpuszczony miód z masłem. Ugniatamy.

Całość owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2-3 doby.

Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3 mm, wycinamy pierniki w różnych kształtach. Pierniki pieczemy ok. 8 minut w temperaturze 180°C.

Polewa

Śmietankę zagotowujemy. Zalewamy nią pokruszoną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy miękkie masło, mieszamy.

Polewą oblewamy wystudzone pierniki i przyozdabiamy posypkami cukrowymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (249)

Avatar
  • Gość Gość
    63 dni temu
    Żeby cukier nie był tak widoczny (kryształy) wsypcie go do masła z miodem, częściowo problem się zmniejszy ;]

    odpowiedz

  • Gość Gość
    63 dni temu
    Ciasto jest tak beznadziejnie klejące, że nie da się go normalnie uwałkować, a po wycięciu kształtu formą nie da się odkleić masy od blatu, silikonowej maty, ani innego przedmiotu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    60 dni temu
    Jeśli ciasto się za bardzo klei, podsypujemy je mąką :)
  • Hanuszka Hanuszka
    64 dni temu
    Jakiej konsystencji powinno być ciasto po połączeniu wszystkich składników? Wyszło raczej takie trochę lejące. Powinno łatwo odchodzić od ręki? Ponieważ wydało mi się za luźne dodałam trochę mąki i wstawiłam do lodówki. Czy to był błąd? Pewnie wyjdzie jakaś cegła :}

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    60 dni temu
    Ciasto może być nieco lejące. Pamiętajmy, że leżakowanie w lodówce również wpływa na jego konsystencję :)
  • Gość Gość
    67 dni temu
    dobre

    odpowiedz

  • Gość Gość
    68 dni temu
    Wyszły pyszne, chociaż faktycznie słodkie. Wrzuciłam do pojemnika ze skórkami mandarynki i są mięciutkie. Zastanawiam się czy to normalne że wyglądają na popękane? Czy po upieczeniu ciasteczko powinno być gładkie? I co zrobiłam nie tak że cukier się nie rozpuścił do końca?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    56 dni temu
    Kuchnio Lidla odpowiesz???
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    54 dni temu
    Możliwe, że temperatura w piekarniku była zbyt wysoka :)
  • IwI IwI
    73 dni temu
    Do piernika!!! Dodałam o jedno jajko za dużo 😞 ciasto w lodówce Mogę spać spokojnie przez następne dwa dni czy je ratować?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    73 dni temu
    Śpij spokojnie :)
  • Gość Gość
    76 dni temu
    Czy ciasto musi leżec 2-3 doby?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    75 dni temu
    Powinno :)
  • Gość Gość
    81 dni temu
    Czy zamiast cukru brązowego mogę użyć zwykłego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    81 dni temu
    Cukier brązowy oprócz smaku, nadaje też pierniczkom karmelowego posmaku, ale w ostateczności, możesz go zamienić na cukier biały :)
  • Ola Ola
    83 dni temu
    Mam pytanie jeśli dziś zrobiłam ciasto to jutro mogę już je roZwałkować i będą dobre pierniki ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    82 dni temu
    Olu, pierniki mogą nie być tak kruche i zwarte, jeśli będziesz krócej trzymać je w lodówce. Jeśli jednak chcesz zaryzykować, spróbuj przygotować tylko odrobinę przygotowanej porcji i obserwuj, jak będzie się zachowywało ciasto :)
  • Gość Gość
    85 dni temu
    Na zdjęciu pierniczki w białej polewie wyglądają jak w lukrze królewskim. Polewa z białej czekolady nigdy mi jeszcze tak biała nie wyszła. Cóż to za czary?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    85 dni temu
    Bo to jest lukier ;)
  • Aga Aga
    90 dni temu
    witam, planuje już teraz (początek grudnia) zrobić pierniczki, czy poczekać z dekorowaniem bliżej świat czy już teraz można zrobić polewę i udekorować, odstawić na trzy tyg?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    90 dni temu
    Jeśli zamierzasz wykonać polewę z tego przepisu - poczekaj z dekorowaniem :) Jeśli chcesz ozdabiać pierniczki lukrem - możesz to zrobić wcześniej :)
  • Czy zamiast cukru brązowego mogę dać zwykły cukier ?? Czy zamiast cukru brązowego mogę dać zwykły cukier ??
    98 dni temu
    Czy

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    97 dni temu
    Można :)
  • Gość Gość
    318 dni temu
    super przepis

    odpowiedz

  • Gość Gość
    417 dni temu
    dlaczego lidl sprzedaje np. pierniczki belbake bez przepisu po polsku,ani nawet angielskiego nie ma?????

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    417 dni temu
    Prosimy o kontakt w tej sprawie z Biurem Obsługi Klienta sklepu Lidl. Formularz kontaktowy dostępny jest pod linkiem: https://ssl.lidl.pl/pl/kontakt.htm
  • Justyna Justyna
    432 dni temu
    Ta polewa na bazie śmietanki przeraża mnie ! Czy mogę zamienić ten produkt na olej kokosowy ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    432 dni temu
    Możesz skorzystać z lżejszego przepisu na polewę czekoladową: POLEWA CZEKOLADOWA gorzka czekolada 70% – 1 tabliczka mleko kokosowe – 4 łyżki olej kokosowy – 1 łyżka syrop klonowy – 2 łyżki Wystarczy wszystko umieścić w rondelku i rozpuścić :)
  • Ola Ola
    433 dni temu
    Po 3 dniach wyjęłam ciasto z lodówki - było twarde, ale pozostawiłam je na ok.godzinę w temp. pokojowej. Po tym czasie ciasto bardzo ładnie dało się ugniatać, podsypując mąką łatwo rozwałkowałam placek. Ciastka piekłam ok.8-9 minut. Po kilku minutach od wyjęcia z piekarnika twardnieją. Rzeczywiście, widać na nich kropki cukru (użyłam zwykłego trzcinowego, nie drobnego, może to był błąd?). Myślę jednak, że lukier skutecznie wszystko przykryje. Łącznie wyszło ok.100 sztuk ciastek (podobnej wielkości jak na zdjęciu). Zgodnie z sugestiami zawartymi w komentarzach, włożyłam wszystkie pierniczki do puszki, dodałam skórkę mandarynki. Liczę, że po kilku dniach zmiękną... Na razie ich nie lukrowałam. Póki co mogę powiedzieć, że pierniczki ładnie pachną i są słodkie (zjadłam jednego tuź po upieczeniu, może następnym razem warto zmniejszyć ilość cukru podanego w przepisie?). Dziękuję za pomysł. Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • Ola Ola
    434 dni temu
    Przepis Pana Pawła jak zawsze perfekcyjny! Wyszły przepyszne, moi Najbliżsi na pewno bardzo się ucieszą z takiego prezentu. Tutaj parę zdjęć: http://smallhomebakery.blogspot.com/2016/12/pierniczki-swiateczne.html. Pozdrawiam całą Cukiernię Lidla i Pana Pawła. Wesołych Świąt! :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    433 dni temu
    Pozdrawiamy i życzymy Wesołych Świąt :)
  • Monika Monika
    439 dni temu
    Witam, Chcę zrobić duże (około 12 cm wysokości) pierniczki na choinkę. Czy to dobry przepis? Jak długo piec takie większe pierniczki? Pozdrawiam Monika

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    439 dni temu
    Moniko, możesz wykonać z tego przepisu pierniczki. Jeśli chodzi o czas pieczenia, musisz je obserwować i dostosować czas indywidualnie.
  • Klaudia Klaudia
    708 dni temu
    Bardzo fajny przepis . idealny na różne uroczystości. Serdecznie dziękuje.!!!!!!¡!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    788 dni temu
    Olę Olę Olę Olę nie damy sie nie damy sie Olę Olę Olę Olę nie damy sie nie damy sie ole ole!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    odpowiedz

  • Krytyk kulinarny Krytyk kulinarny
    788 dni temu
    Dzien dobry pozdrawiam panią Dorotkę wellnam CAŁUSKI ❤️❤️❤️💋💋💋

    odpowiedz

  • Gość Gość
    788 dni temu
    Dziekuje bardzo pani Dorotka wellman mi pomogła💋💋💋❤️❤️❤️

    odpowiedz

  • Beata Beata
    795 dni temu
    Witam, mam pytanie z zupełnie innej beczki nie miałam nigdy blachy ceramicznej, czy ją także należy wypalić/ przepalić przed 1 użyciem? Jeśli tak to w jaki czas i w ilu stopniach. Z góry dziękuję

    odpowiedz

  • Aga Aga
    796 dni temu
    Witam! A co zrobić, by trochę zmiękczyć ciasto? Po wyjęciu z lodówki ciasto jest strasznie twarde i kruche.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    796 dni temu
    Jeśli ciasto zostało przygotowane dokładnie z przepisem, na pewno ładnie się rozwałkuje. Podsypuj je mąką i powoli wałkuj, po chwili w pokojowej temperaturze zacznie stawać się bardziej elastyczne :) Powodzenia!
  • Gość Gość
    795 dni temu
    ciasto tylko na samym początku jest twardawe, potem mięknie - włączony piekarnik robi swoje :-) poza tym należy nieco podsypywać mąką z obu stron i koniecznie obtoczyć w mące wałek
  • Ania Ania
    796 dni temu
    Zdecydowanie za słodkie i trochę za mało kakao. Jutro zrobię kolejną - już poprawioną - porcję. ;)

    odpowiedz

  • Ania Ania
    797 dni temu
    Nie mam w domu wagi kuchennej. Jeśli to możliwe proszę o podanie przybliżonej ilości składników w szklankach lub łyżkach.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    797 dni temu
    Przelicz sobie sama, przecież wiele jest takich stron w necie! np.: ilewazy.pl
  • Gość Gość
    796 dni temu
    W internecie są przeliczniki miar. Wystarczy wygooglować.
  • IZKA IZKA
    798 dni temu
    ILE CZASU I JAK PRZECHOWUJEMY TAKIE PIERNICZKI TJ W JAKIEJ MNIEJ WIĘCEJ TEMPERATURZE I CZY W JAKIMŚ SZCZELNYM POJEMNIKU?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    797 dni temu
    Pierniki przechowujemy w szczelnym naczyniu i temperaturze pokojowej. Jak każde pierniki mogą trochę postać, jednak nie tak długo, jak pierniki bez polewy czekoladowej ;)
  • tatka tatka
    800 dni temu
    gdzie mozna kupic foremki do babeczek

    odpowiedz

  • Gość Gość
    797 dni temu
    Serio??? spróbuj w sklepie
  • Atka Atka
    800 dni temu
    Witam, rozumiem, że w malakserze (hak do wyrabiania ciasta) mogę przygotować ciasto na pierniczki? Robiąc je we wt wieczorem (2 dni przed Wigilią), tego samego dnia po wystudzeniu czy lepiej kolejnego dnia (śr) lepiej je polukrować - one idą na paczuszki prezentowe czy obdarowani będą mogli je zjeść w święta po włożeniu do puszki kawałka jabłka/ skórki z pomarańczy? Czy puszka musi być metalowa - nie może być plastikowy pojemnik do przechowywania jedzenia? Dziękuję za odpowiedź.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    800 dni temu
    Ja właśnie wyrobiłam ciasto w malakserze, wyszło idealne. Nie powinno mieć znaczenia czy wyrabiane jest ręcznie czy robotem. Robotem się lepiej składniki wymieszają :) pozdrawiam i życzę powodzenia :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    800 dni temu
    Jeśli Twój malakser ma funkcję wyrabiania ciasta, to oczywiście możesz z niego skorzystać. Pierniczki dekorujemy czekoladą po całkowitym wystudzeniu. Świetnie sprawdzą się jako prezent świąteczny, tylko przechowuj je w szczelnym naczyniu (może być plastikowe), a dodatek skórki np. jabłka przyspieszy ich mięknięcie.
  • Atka Atka
    799 dni temu
    Dziękuję! ;-) to dziś robię ciasto, a we wt. piekę :P
  • Gość Gość
    795 dni temu
    Zrobiłam ... właśnie udekorowałam ... nie są to typowe pierniczki, ale są bardzo smaczne ;-) i bajecznie wyglądają ... a co najważniejsze wiem co w nich jest i że nie ma w tym żadnych 'kwiatuszków'. Dziękuję! Zdrowych, wesołych Świąt spędzonych w miłej, rodzinnej atmosferze życzę wszystkim!
  • wiolka wiolka
    801 dni temu
    Oj nie wiem co wyjdzie z nich ciasto jest okropnie słodkie, zdecydowanie mniej cukru użyłabym teraz.

    odpowiedz

  • Anka Anka
    802 dni temu
    Pierniczki wyszły świetnie! Zrobiłam wczoraj. Ja trzymałam ciasto w lodówce tylko jedną dobę i było ok. Wyjęłam z lodówki jakieś 3 godzinki przed rozpoczęciem pieczenia. Pierwszą porcję za bardzo rozwałkowałam i wyszły ciut twarde ale kolejne, już grubsze, są miękkie nawet dziś. Użyłam mąki Szymanowskiej (ona ma inny typ niż ten w przepisie) i cukru trzcinowego i wyszły pyszne. Dopiero dzisiaj będę je ozdabiać więc na temat polewy jeszcze się nie wypowiem. Ale ciasto extra! Co do ilości, to moje foremki są średniej wielkości 7-8cm i z tej porcji wyszło mi ok. 90 sztuk :D (przy założeniu że ciasto po rozwałkowaniu będzie miało około pół cm grubości - bo tak robiłam). Generalnie przepis super!

    odpowiedz

  • Anka Anka
    802 dni temu
    Aaaaa i zapomniałam dodać.... cukier trzcinowy po jednodobowym leżakowaniu ciasta w lodówce był wyczuwalny przy wałkowaniu ale chyba w piekarniku się rozpuścił bo na moich pierniczkach go nie widać. I ja swoje wyjmowałam po 7 minutach bo po 8 były jak dla mnie już przepieczone :) ale kwestia gustu :)
  • Monica Monica
    802 dni temu
    Czy jeśli zrobię ciasto w piątek tj. 18.12 i włożę do lodówki na wskazane 3 dobry to czy zdążą mi zmięknąć do wigilii? :) Czy za późno się obudziłam z pieczeniem? ;) Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    802 dni temu
    Pierniczki wychodzą pyszne też robiłam w zeszłym roku na ostatnią chwilę jednak wystarczy zamknąć je w szczelnym pojemniku i włożyć kawałek jabłka odstawiać na jeden dzień i będą pysznie miękkie
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    802 dni temu
    Monica, możesz przygotować jeszcze pierniczki. Jeśli będą zbyt twarde, włóż do nich skórkę z mandarynek, jabłek bądź pomarańczy :)
  • Gosia Gosia
    803 dni temu
    Witam, pierniczki bardzo dobre. Z ciastem pracuje się fajnie, nic sie nie kruszy, łatwo rozwałkowuje. Minus takie, że potwierdzam opinie poprzedników, iż cukier się nie rozpuszcza. Pierniczki po upieczeniu całe w małe kropeczki :) Cukier powinien być zmiksowany na puder. Mam pytanie w jaki sposób nakładana jest polewa, że tak ładnie jest rozprowadzona? Próbowałam łyżeczką, pędzelkiem, ale daleko moim pierniczkom do tych na zdjęciu... Polewa pięknie błyszczy dzięki dodatkowi masła!

    odpowiedz

  • gość gość
    800 dni temu
    ja maczałam pierniczka w polewie i wyszło idealnie :)
  • sznaucerek sznaucerek
    796 dni temu
    Ja użyłam cukru muscovado i rozpuścił się pięknie, zmniejszyłam też intuicyjnie ilość cukru i pierniczki są pyszne!
  • Gość Gość
    803 dni temu
    czy masła klarowanego trzeba użyć tyle samo co zwykłego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    803 dni temu
    Tak, tyle samo masła :)
  • Gość Gość
    804 dni temu
    Czy moze byc maka typ 450?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    804 dni temu
    Jak najbardziej!
  • Gość Gość
    804 dni temu
    Mniam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    805 dni temu
    One są extra.Moje w puszce schowane żeby mąż nie znalazł i nie zjadł :)

    odpowiedz

  • lusi lusi
    806 dni temu
    Pierniki są pyszne. Piekę je już drugi raz. Znikają tak szybko,że od razu robię dwukrotną porcję. Trzeba trzymać się czasu pieczenia i temperatury, bo wtedy wychodzą miękkie.Nam najlpiej smakują bez ozdób.

    odpowiedz

  • Czekolada :* Czekolada :*
    806 dni temu
    Czy pierniczki wychodzą twarde bo mi wyszły jak mam je zmiękczyć i kiedy teraz czy przed świętami

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    804 dni temu
    Czekolado, najlepiej jest do pierników dorzucić skórki od mandarynek lub jabłek, wówczas pierniki szybko zmiękną.
  • ola ola
    803 dni temu
    Jeśli przygotowaliście wcześniej świąteczne pierniczki, to pamiętajcie o tym, by do naczynia, w którym je trzymacie, włożyć szklankę z wodą albo jabłko bądź pomarańczę. Dzięki temu zmiękną i będą doskonale smakować.
  • Gość Gość
    807 dni temu
    Czy jeśli teraz zrobię polewę na pierniki dotrwa ona do Świąt?? Nie zepsuje się??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    807 dni temu
    Jeśli ozdobisz pierniczki polewą teraz - nic im się nie stanie.
  • Gość Gość
    807 dni temu
    ciasto musi leżakowć? jak nie bedzie to cos sie stanie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    807 dni temu
    Zalecamy leżakowanie ciasta, dzięki temu przegryzą się smaki i aromaty!
  • Gość Gość
    808 dni temu
    na ile sztuk jest to przepis?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    808 dni temu
    Drogi Gościu, wszystko zależy od tego, jakiej wielkości foremek użyjesz i jak grubo rozwałkujesz ciasto :)
  • Bermuda Bermuda
    809 dni temu
    Trzy pytania: 1. Jak długo zasycha polewa? Chcę ozdobić pierniczki tuż przed wieszaniem na choince, czy dzień wcześniej wystarczy, czy kilka godzin? 2. Czy cukier aby nie powinien zostać zmielony na puder? Wyrabiając ciasto miałam wrażenie, jakbym wyrabiała papier ścierny... albo peeling. Boję się, że będzie zgrzytał w zębach :/ Czy jest szansa, że podczas 3 dni leżakowania i później pieczenia - rozpuści się? 3. Co właściwie daje leżakowanie ciasta w przypadku pienika i pierniczków? Pozdrawiam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    809 dni temu
    1. Ozdób pierniczki polewą kilka godzin, a najlepiej dzień przed wieszaniem ich na choinkę. 2. Możesz użyć drobnego cukru do wypieków, jednak nawet zwykły cukier powinien rozpuścić się podczas leżakowania i wypiekania ciasta. 3. Leżakowanie ciasta piernikowego zmienia jego konsystencję (na bardziej zwięzłą) i daje czas na przenikanie się aromatów i przegryzanie przypraw. Powodzenia w pieczeniu pierniczków! Na pewno będą pyszne :)
  • Szymi Szymi
    808 dni temu
    Właśnie zrobiłem pierniki korzystając z tego przepisu :) Odpowiem na Twoje dwa pytania, gdyż polewy nie robiłem... Cukier po leżakowaniu i wypieczeniu pierniczków rozpuścił się i nie jest wyczuwalny podczas jedzenia. A jeśli chodzi o leżakowanie to wydaję mi się, że chodzi tutaj o walory smakowe ciasta które nabiera podczas leżakowania (tak jak wino :D). Pozdrawiam :)
  • Bermuda Bermuda
    808 dni temu
    Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Zależy mi, aby piec świadomie :)
  • Gość Gość
    809 dni temu
    Co zrobić gdy podczas wałkowania ciasto "łamie się" i klei do wałka?? Posypać mąką nie zaszkodzi??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    809 dni temu
    Jeśli ciasto jest zbyt kleiste i jest trudne w wałkowaniu należy je podsypać mąką.
  • Gość Gość
    809 dni temu
    Standardowo nie piszecie czy piekarnik ma być nagrzany na termoobieg czy górna i dolna grzałka :( Czy możecie przekazać Panu Pawłowi, żeby podawał takie dane?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    809 dni temu
    Jeśli nie zaznaczamy, że piekarnik ma być włączony z termoobiegiem, stosujemy standardowe grzania góra-dół.
  • Gość Gość
    796 dni temu
    Ja piekłam te pierniki na samym termoobiegu, bez góra dół i wyszły idealne.
  • Gość Gość
    809 dni temu
    no właśnie ile

    odpowiedz

  • Gość Gość
    809 dni temu
    jasne doczytałam
  • Samakosz Samakosz
    811 dni temu
    Ile czasu przed świętami należy zrobić te pierniczki ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    811 dni temu
    Samakosz, możesz zacząć robić je już teraz. Pamiętaj, że ciasto musi przeleżakować w lodówce przez około 3 doby :)
  • Gość Gość
    816 dni temu
    Ile wychodzi ciasteczek z tego przepisu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    816 dni temu
    Ilość ciasteczek zależy od rozmiarów foremek, jakie wybierzesz. W zaokrągleniu wychodzą 2 blachy ciastek.
  • Jolka z Pałuk Jolka z Pałuk
    822 dni temu
    Wielkie uznanie dla Pana Pawła Małeckiego :) to super,że dzieli się Pan swoim wielki Talentem :) Dziękuję :) <3 bardzo dziękuję

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    822 dni temu
    My również uwielbiamy Pawła i jego wypieki!
  • Gość Gość
    822 dni temu
    A można zamiast zwykłego masła użyć masła klarowanego?

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    816 dni temu
    Nigdy nie używałam masła klarowanego i nie wiem czy ma te same zastosowania, ale czytałam, że jest dobre dla alergików. To można go użyć?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    816 dni temu
    Tak, można użyć masła klarowanego :)
  • Gość Gość
    828 dni temu
    zajefajniste

    odpowiedz

  • Justyna Justyna
    842 dni temu
    Czy ciasto po wyjęciu z lodówki ma być mocno twarde czy coś źle zrobiłam?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    842 dni temu
    Justyno, to naturalne, że ciasto po wyciągnięciu z lodówki jest twarde. Musi nieco odstać, by zmiękło.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    908 dni temu
    Gościu, dokładnie tak!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    908 dni temu
    Ciasto odstawiamy na 3 doby? To mam zacząć robić te ciastka 3 dni wcześniej? :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1154 dni temu
    Polwa mogła wyjść zbyt rzadka, ze względu na użytą czekoladę. Jeśli czekolada była słabej jakości, polewa mogła nie uzyskać właściwej konsystencji.

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1157 dni temu
    Mialam dokladnie taki sam problem jak AniaK. Polewy wyszly za rzadki, a mleczna nawet gdy poczekalam do zgestnienia to nie dala takiego efektu na zdjeciu:-( z czego to wynika?

    odpowiedz

  • AniaK AniaK
    1159 dni temu
    Witam, moje pierniczki również wyszły wyśmienite :) nawet udało mi się w Lidlu upolować posypki jak na zdjęciu ;) Jednak jeden minus do polewy białej użyłam masła (30g.), czekolady Milki białej (100g.) i śmietanki Zott 30 % (100g. - bardzo rzadka konsystencja) i niestety polewa po przyrządzeniu zgodnie z przepisem leje się jak woda... czy to wina śmietanki? Pozdrawiam i życzę spokojnych, wesołych Świąt oraz udanych wypieków!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1160 dni temu
    Wspaniały przepis!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1160 dni temu
    Jeśli pierniki nie są miękkie, można dodać do pudełka kawałek skórki jabłka lub pomarańczy - to przyspieszy ich mięknięcie.

    odpowiedz

  • Magda Magda
    1160 dni temu
    Wyrabianie ciasta i rozwałkowywanie ok, ale niestety moje pierniczki po wystygnięciu twardnieją. Da się temu jakoś zaradzić?

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    1160 dni temu
    Jestem raczej beztalenciem w wypiekach, ale te pierniki wyszły po mistrzowsku, więc jeśli ktoś będzie się trzymał tego przepisu to na pewno się uda. Ciasto po wyjęciu z lodówki świetnie ugniotło się w dłoniach do wałkowania, a po wyjęciu z piekarnika były takie puchate :) po trzech dniach nadal są miękkie - takiego przepisu szukałam, chciałam miękkich pierników i mam :) Do tego rewelacyjne w smaku!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1160 dni temu
    doti, być może Twoje ciasto nie jest dostatecznie podsypane mąką lub za długo je trzymałaś w temperaturze pokojowej po wyciągnięciu z lodówki. Ago, być może Twoje ciasto jest jeszcze za zimne, by się dobrze rozwałkowywało?

    odpowiedz

  • doti doti
    1160 dni temu
    mam pytanie gdy chce wyciac za pomoca foremek ciasto nie moge ich przelozyc do brytfany bo mi sie strasznie ciagna, przywieraja do podloza czy mozna cos temu zaradic?

    odpowiedz

  • Aga Aga
    1160 dni temu
    kurcze, a mi cos nie wyszło :( zupełnie sie rozwaliło, kiedy próbowałam rozwałkować pokruszyło się :( da sie coś z tym zrobić, uratować, gdzie zrobiłam błąd? jakaś rada?

    odpowiedz

  • Asiekc Asiekc
    1161 dni temu
    Pierniczki super. Strasznie ich duzo wyszło z tej porcji... A teraz jeszcze wszystkie udekorować :-)

    odpowiedz

  • Karolina Zaporowska-Elgebaly Karolina Zaporowska-Elgebaly
    1161 dni temu
    Super przepis. Pierniczki bardzo dobre. Najlepszy przepis jaki znam!!!!

    odpowiedz

  • Jadzia Jadzia
    1161 dni temu
    Cudne pierniczki, wspaniały przepis !!! Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Marysia Marysia
    1161 dni temu
    Nie trzymałam ciasta w lodówce 2-3 dni, a niecałe 2h, użyłam cukru białego zamiast brązowego a mimo tego pierniczki wyszły pyszne :) Na razie są nieco twarde, ale mam nadzieję, że do świąt dojdą. Polecam rozwałkować ciasto nieco grubiej niż jest podane w przepisie, wtedy mają fajny miękki środek. Aha, i u mnie wyszło ich dość dużo, bo 5dużych blaszek, więc moim zdaniem z jednej porcji wystarczy nawet dla sporej gromadki głodomorów ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1161 dni temu
    mi tez wyszly strasznie twarde , co zrobilam nie tak? nie wiem, Brazowy cukier rozpuscil sie dopiero w trakcie pieczenia i na pierniczkach mam kropki. Pierwszy raz robiłam pierniczki moze tak ma to wygladac. Prosze o sugestie czemu takie twarde moze czegos za malo dalam? kozystalam z przelicznika miar z internetu bo wagi w domu nie mam. pozdrawiam

    odpowiedz

  • Majson Majson
    1162 dni temu
    Ten przepis jest kiepski bo pierniki są: twarde,cukier strzela w zębach i ciężko ugniata się ciasto.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1162 dni temu
    Super pierniczki-zaraz przygotuje ciasto na druga porcje, bo pierwsza juz prawie zjedzona :) Sa przepyszne, latwe do zrobienia i super miekkie praktycznie od razu! Gorąco polecam! :)

    odpowiedz

  • KasiaB KasiaB
    1162 dni temu
    Pierniczki pyszne, miękkie. Do świąt chyba będę musiała upiec jeszcze raz bo od razu nadają sie do jedzenia :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1162 dni temu
    Ciasto nie zepsuje się, jeśli będzie trzymane w lodówce. Basiu, polewę należy zrobić wtedy, kiedy będziesz już dekorowała gotowe pierniczki. Jeśli pierniki nie są miękkie, można dodać do pudełka kawałek skórki jabłka lub pomarańczy - to przyspieszy ich mięknięcie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1162 dni temu
    Po ilu dniach pierniczki będą miękkie i czy w ogóle będą? ? I dlaczego cukier się nie rozpuścil? ?

    odpowiedz

  • Basia Basia
    1163 dni temu
    polewę zrobić w ten sam dzien co ciasto czy dopiero jak ciasto przeleży dwa dni ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1163 dni temu
    Czy to ciasto przez 3 doby w lodówce nie będzie się psuło, w końcu są w nim jajka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1163 dni temu
    Drogi Gościu, możesz zastąpić cukier, jednak gorąco polecamy użycie brązowego :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1164 dni temu
    czy brązowy cukier można zastąpić zwykłym?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1164 dni temu
    Doroto, zalecamy jednak by ciasto nieco leżakowało. Dzięki temu pierniczki będą miały niepowtarzalny smak i aromat :)

    odpowiedz

  • DOROTA DOROTA
    1164 dni temu
    NA 2-3 H DO LODÓWKI

    odpowiedz

  • DOROTA DOROTA
    1164 dni temu
    CZY ZAMIAST CZEKAĆ 2-3 DNI MOŻNA CIASTO WSTAWIĆ NA 2-3 H ALBO WYKRAWAĆ OD RAZU PIERNICZKI :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1164 dni temu
    Kingo, oczywiście, że możesz tak zrobić :)

    odpowiedz

  • Kinga Kinga
    1164 dni temu
    Czy proporcje na polewę można podzielić na pół? Jedną zrobić z czekoladą mleczną a drugą z karmelową?

    odpowiedz

  • Martyna Martyna
    1164 dni temu
    Ile mniej wiecęj wyszło wam pierniczków drodzy cukiernicy ? właśnie robie ciasto i nie wiem czy zrobić 1 czy 2 porcje :)

    odpowiedz

  • o matko o matko
    1164 dni temu
    uffff pierniczki zjadliwe :) konsumpcja mimo zakazu rozpoczęta pozdrawiam :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1165 dni temu
    o matko, pierniczkom nie powinna się stać wielka krzywda :) Sprawdź, czy są dobrze wypieczone :)

    odpowiedz

  • o matko o matko
    1165 dni temu
    o losie a co będzie z moimi pierniczkami upiekłam je z termoobiegiem!!!! :o

    odpowiedz

  • pierniczek pierniczek
    1165 dni temu
    przepis super ja jednak dodałabym nieco więcej przyprawy do piernika (10g za mało) wtedy będą one bardziej aromatyczne :3

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1165 dni temu
    Pyszne pierniczki mi wyszły z tego przepisu.Dziękuję za przepis i życzę Wesołych Świąt

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1165 dni temu
    Babuś, można użyć cukru trzcinowego. Co do ilości pierników, trudno jest nam podać przybliżoną ilość. Wszystko zależy od wielkości foremek, jakich użyjesz do wykrawania :)

    odpowiedz

  • Bubuś Bubuś
    1165 dni temu
    Mam dwa pytanka: czy można użyć cukru trzcinowego? i drugie: ile mniej więcej ciasteczek można się spodziewać z podanych proporcji? z góry dziękuję za odpowiedź.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1165 dni temu
    Aniu, możesz zastąpić cukier, jednak rekomendujemy użycie brązowego. Rozi, wyjmij ciasto z lodówki i odczekaj chwilę. Być może Twoja lodówka mocno chłodzi - daj ciastu czas na osiągnięcie odpowiedniej temperatury :) Drogi Gościu, bez termoobiegu!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1165 dni temu
    180° termoobieg czy bez?

    odpowiedz

  • Rozi Rozi
    1165 dni temu
    Po wyjęciu z lodówki ciasto jest twarde jak skała, tak ma być? należy je ogrzać do temp. pokojowej? bo w przepisie jest, że rozwałkować po wyjęciu z lodówki, ale jak???

    odpowiedz

  • AniaGość AniaGość
    1165 dni temu
    Czy zamiast brazowego moge uzyc bialego cukry?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1166 dni temu
    Drogi Gościu, cukru brązowego nie można zastąpić cukrem pudrem, gdyż zmieni on konsystencję ciasta. luna, ilość pierniczków zależy od wielkości foremek, jakich użyjesz.

    odpowiedz

  • luna luna
    1166 dni temu
    na ile sztuk pierników wystarczą podane składniki?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1166 dni temu
    a czy cukier brązowy można zastapic cukrem pudrem?

    odpowiedz

  • Danka Danka
    1166 dni temu
    Pierniczki wykonałam zgodnie z przepisem ( z 2 porcji). Do części z nich dałam polewę czekoladową (jak w przepisie), a do pozostałych - zrobiłam lukier z soku z cytryny i cukru pudru. Pierniczki są pyszne i wciąż ich ubywa - nie wiem, czy doczekają do Świąt! Pierniczkowy przepis Pana Pawła jest najlepszy ze wszystkich, które znam! Bardzo dziękuję! Teraz będę piekła sernik z piernikow0-czekoladowym ciastem, tylko zamiast margaryny (jak zwykle, zresztą, dam masło. Życzę Panu Pawłowi wspaniałych Świąt Bożego Narodzenia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1167 dni temu
    Ale mąka orkiszowa też jest pszenna tylko z innego gatunku pszenicy a jest o wiele zdrowsza?;( A czy zamiast brązowego cukru można użyć słodzika, np. ksylitol, albo w zamian dać więcej miodu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1167 dni temu
    Drogi Gościu, najsmaczniejsze pierniczki wychodzą z mąki pszennej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1167 dni temu
    Witam, czy do zrobienia pierniczków można użyć mąki orkiszowej?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1168 dni temu
    już dwukrotnie robiłam, z mąki 450 i też się udały, cały sekret polega na tym by zbyt długo nie siedziały w piekarniku, te 8 min., to naprawdę optymalny czas :) ja swoje szybko po wystudzeniu zamoczyłam w polewie i udekorowałam i zamknęłam w szczelnym pudełku, dzięki temu nie zrobiły się twarde i suche - były naprawdę pyszne. Ważne, żeby ciasto wałkować na grubość ok. 4-5 mm, wtedy będą pulchne i miękkie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1168 dni temu
    Małgosiu, pierniki możesz przechowywać w puszce lub szklanym słoju, zaś przechowywać je możesz do kilku tygodni.

    odpowiedz

  • MałgosiaGość MałgosiaGość
    1168 dni temu
    A jak należy je przechowywać i jak długo można?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1168 dni temu
    Drogi Gościu, ciasto możesz przetrzymać w lodówce krócej, ale zalecane jest by czas ten nie był krótszy niż 1 dzień. Ciasto zawijamy w folię spożywczą, nie aluminiową - folia aluminiowa nie chroni tak dobrze przed przesiąkaniem zapachami.

    odpowiedz

  • ANaKondA ANaKondA
    1168 dni temu
    wg. mnie chodzi o folię spożywczą, czyli taką przeźroczystą...?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1168 dni temu
    czy może być ciASTO OWINIĘTE W FOLIE ALUMINIOWĄ????

    odpowiedz

  • Natalia Natalia
    1169 dni temu
    Upieczone kilka dni temu i w wolnych chwilach zabieram sie za dekorowanie na raty :-) w smaku bardzo dobre, uzylam drobnego cukru i wszystko sie fajnie rozpuscilo. Faktycznie po wyjeciu z lodowki bylo mega twarde ale jakos udalo mi sie je wyrobic ponownie i rozwalkowac.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1170 dni temu
    Czy trzeba trzymać ciasto 2-3 doby w lodówce, czy można krócej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1171 dni temu
    Gabi, w tym przepisie możesz zastosować mąkę typu 650. Nie wpłynie to znacząco na smak pierniczków.

    odpowiedz

  • Gabi Gabi
    1171 dni temu
    Mam pytanko: bardzo chciałabym upi3c te pierniczki, jednak przez przypadek kupiłam mąkę pszenną typu 650. Czy może ona zostać? Czy zmieni ona smak pierniczków? Iiiii czy ostatecznie może taka zostać. Z góry dziękuję . PS pana przepisy są wspaniałe . Robiłam kilka tortów na urodziny znajomym i wyszły przepyszne ii przepiękne ;)

    odpowiedz

  • Danka Danka
    1172 dni temu
    Mam pytanie odnośnie polewy. Dlaczego ona jest tak okropnie płynna? Przecież nic nie zostaje na pierniczkach:( A CO DO PIERNIKÓW TO SĄ PRZEPYSZNE!!!!

    odpowiedz

  • Laura Laura
    1172 dni temu
    Bardzo dziękuję :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1172 dni temu
    Lauro, tak, możesz rozpuścić miód z masłem w kąpieli wodnej oraz możesz mieszać ze sobą różne gatunki miodu.

    odpowiedz

  • Laura Laura
    1172 dni temu
    I czy można mieszać gatunki miodu ? Chcę użyć spadziowego i wielokwiatowego.

    odpowiedz

  • Laura Laura
    1172 dni temu
    Czy miód i masło można rozpuścić w kąpieli wodnej ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1173 dni temu
    Drogi Gościu, tak, jak najbardziej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1173 dni temu
    hej czy można polukrowane pierniki leżakować w pudełku lub lodówce do świąt?

    odpowiedz

  • Smakosz Smakosz
    1174 dni temu
    Apetyczni e wyglądają muszę chyba z potrójnej porcji zrobić żeby trochę na święta zostało..hi..hi..

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1175 dni temu
    Drogi Gościu, pierniczki można zanurzać, ale polewę można też rozprowadzić na pierniczku przy pomocy łyżeczki lub kuchennego pędzelka.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1175 dni temu
    Panie Pawle, jak ozdobić pierniki polewą czekoladową? Wyglądają przepięknie. Czy należy je zanurzyć w polewie czy jest na to inny sposób? Moje są już upieczone i czekają na ozdobienie.

    odpowiedz

  • Gosia mama LUIZY Gosia mama LUIZY
    1175 dni temu
    Pierniki są rewelacyjne, robię je 2 raz bo pierwsza tura już prawie poszła a rodzina jeszcze chce, po kilku dniach leżakowania w plastikowym pudełku już się nadawały do jedzenia . My robiliśmy z lukrem i lidlowskimi ozdobami-prezentują się naprawdę świetnie i w ogóle część zostanie przeznaczona na choinkę zamiast bombek, jakieś cukierki, lampki i w ten sposób nasza choinka będzie całkowicie oryginalna.

    odpowiedz

  • Łukasz kuchasz Łukasz kuchasz
    1176 dni temu
    Nie polecam tych pierników. Zrobiłem ostatnio i czuć tylko i wyłącznie cukier... Są twarde jak skała, ponieważ cukier się nie roztopił.

    odpowiedz

  • Zuza  Zuza
    1176 dni temu
    nawet nawet a dla was?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1176 dni temu
    mmmmmmmm......... pycha dla mnie są○ boskie a dla was?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1178 dni temu
    Gosiu, trudno jest nam podać liczbę pierniczków. Ilość zależy od wielkości foremek, których użyjemy do wykrawania.

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1178 dni temu
    Chciałabym zapytać ile pierniczków wychodzi z jednej porcji sładników?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1178 dni temu
    Danko, wiele zależy od temperatury w jakiej pierniczki są przechowywane oraz grubości polewy na nich, ale warto poczekać kilka godzin, aby mieć pewność, że polewa dobrze wyschła. Drogi Gościu, ciasto przechowywane w lodówce będzie dość twarde, ale po wyjęciu go i ponownym wyrobieniu powinno dawać się dobrze wałkować.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1178 dni temu
    Moje ciasto jest już w lodówce dobę i jest bardzo twarde. Jakie powinno być w trakcie wałkowania?

    odpowiedz

  • Danka Danka
    1178 dni temu
    Mam pytanie: jak długo schnie polewa na pierniczkach?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1179 dni temu
    Magdo, cukru nie trzeba wcześniej rozpuszczać razem z miodem i masłem :)

    odpowiedz

  • Magda Magda
    1179 dni temu
    Ciasto już leży w lodówce. Pytanie moje brzmi : czy cukier pod wpływem temperatury się rozpuści podczas pieczenia? Może należało go rozpuścić w miodzie z masłem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1179 dni temu
    Drogi Gościu, masło należy rozpuścić, gdyż inaczej ciasto nie będzie elastyczne. Kasiu, być może to była przyczyna zbyt kruchego ciasta w twoim przypadku? Masło i miód należy dodawać do ciasta w konsystencji płynnej i lekko ciepłej, dzięki temu dobrze połączą się one z pozostałymi składnikami.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1179 dni temu
    A czy masło można dodac zimne z lodówki ( tak jak do kruchego ciasta)? Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1179 dni temu
    Czy to ciasto powinno przypominać kruche, takie jak na tartę? Podczas zagniatania strasznie się zmęczyłam, składniki dość długo nie mogły się połączyć,w końcu dodałam kilka kropel wody, bo już nie miałam siły :) Czy tak powinno być?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1179 dni temu
    łeee nie ma video:(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1180 dni temu
    Kamilko, w inetrecie znajdziesz wiele kalkulatorów, które przeliczają gramy na szklanki, bądź łyżki :)

    odpowiedz

  • kamilka kamilka
    1180 dni temu
    a czy mozna prosić o przepis w wersji na szklanki i łyżki zamiast gramow??? ;) np 250g miodu ile to łyżek? :) chwilowo jestem bez wagi kuchennej......proszę, poratujcie ;) pozdrawiam!! :)

    odpowiedz

  • Marzena Marzena
    1180 dni temu
    Ja dziś będę robić pierniczki zobaczymy jak wyjdą mi :))

    odpowiedz

  • Aga Aga
    1180 dni temu
    Dziękuje za informacje ;)) ciacho jeszcze leżakuje w lodowce. Dam znać jak wyjdzie ;))

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1181 dni temu
    Ago, ciasto może być lekko lepkie, ale przy wałkowaniu nie może kleić się do blatu, dlatego można podsypać je nieco mąką.

    odpowiedz

  • Aga Aga
    1181 dni temu
    Witam Wszystkich ;) czy przy ugniataniu ciasta tez Wam się tak kleiło do rąk ? W ogóle pierwszy raz robię pierniczki dlatego pytam ;) podsypywałam trochę mąką zeby w ogóle jakaś kulka z tego wyszła. Pozdrawiam ;))

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1182 dni temu
    Można zrobić to w garnku na kuchence :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1182 dni temu
    Czy te masło z miodem muszę rozpuścić w mikrofali czy mogę na gazie w garnku.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1182 dni temu
    Anko, proszek do pieczenia jest mieszaniną sody oczyszczonej i innych substancji. Soda i proszek do pieczenia mają nieco inne właściwości. Nie zawsze te składniki da się zastąpić - soda ma zadanie działać szybciej niż proszek do pieczenia, dlatego zaleca się jej użycie w wypiekach, które rosną krótko, ale muszą być dobrze spulchnione, takich jak te pierniczki właśnie. Dlatego właśnie rekomendujemy zastosowanie sody. Gdybyś jednak bardzo chciała zastąpić sodę proszkiem do pieczenia, pamiętaj, by zwiększyć jego proporcje - na 1 jednostkę sody stosuje się 2-3 jednostki proszku do pieczenia. Mario, do barwienia lukru możesz użyć sok z dowolnych owoców (np. jagód, truskawek) i warzyw (np. szpinaku). Drogi Gościu, wszystkie pierniczki smakują lepiej, jeśli trochę poleżakują :)

    odpowiedz

  • TesiaGość TesiaGość
    1182 dni temu
    Przepis,rewelacja!Pierniczki już prawie zjedzone,ale będą następne.Dziękuję.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1182 dni temu
    Pierniczki przepyszne, przepis gody polecenia :) Ja swoje udekorował czekoladą białą i ciemną, oraz lukrem. Mmmm.... pycha, palce lizać (MAŁA UWAGA: do świąt na pewno nie doleżą!).

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1183 dni temu
    Pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu, czy muszą trochę poleżakować ? ;)

    odpowiedz

  • do Maria do Maria
    1183 dni temu
    Zielony barwnik to szpinak Pomarańczowy otarta skórka z pomarańczy Niebieski to jagody Żółty kurkuma lub szafran Pomarańczowy+ czerwony = morelowy Czerwony + żółty = intensywnie pomarańczowy niebieski+ czerwony = fioletowy

    odpowiedz

  • Maria Maria
    1183 dni temu
    moje pytanie dotyczy dekorowania pierniczków. Planuję użyć "zwykłego" domowego lukru przygotowanego z cukru pudru, tylko chciałabym by miał różne kolory. Wiem że różowy można otrzymać dodając sok z buraka, ew. brązowy z kakao. Czy są jeszcze inne sposoby domowe sposoby na barwienie masy? Jakoś... nie mam przekonania do tych różnych sklepowych chemicznych dodatków, farbek itp.

    odpowiedz

  • Anka Anka
    1184 dni temu
    Czy sodę oczyszczoną można zastąpić proszkiem do pieczenia? Jakoś się boję dodawać sody nawet do piernika odkąd muffiny jogurtowe były w środku czarne po dodaniu sody:( Może to jakiś jednorazowy pech.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1185 dni temu
    Drogi Gościu, można je przechowywać albo w puszce, albo w słoiku :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1185 dni temu
    Pierniczki są przepyszne, my lubimy takie "puchate", wyszło ich sporo, mam tylko pytanie jak je przechowywać? Czy muszą być szczelnie zamknięte np w puszcze czy słoiku, by nie straciły delikatności? Czy powietrze ich nie wysuszy, nie stwardnieją? Dziękuję, przepis SUPER!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1186 dni temu
    Aniu, potwierdzamy słowa Tatianki :)

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1186 dni temu
    Tatianko dziękuje za odpowiedz :)

    odpowiedz

  • Tatianka Tatianka
    1186 dni temu
    Aniu ja kiedy robilam pirniczki tez się zastanawiałam i dodalam cieple Udały się więc myslę że tak miało być

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1186 dni temu
    Mam pytanie czy masło z miodem ma byc ciepłe gdy dodaje je do suchych składników?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1186 dni temu
    O tak, pierniczki pierwsza klasa. Jadłam z córką jeszcze ciepłe. Pyszne:).

    odpowiedz

  • tatianka tatianka
    1187 dni temu
    Dziekuje za odpowied Wlasnie pije kawusie z pierniczkiem i te chrupiace na zebach krysztalki nawet sa fajne Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1187 dni temu
    Tatianko, cukier brązowy w sklepach występuje w różnych postaciach. Kryształki cukru bywają drobniejsze, inne grubsze. Być może trafiłaś akurat na ten drugi rodzaj, stąd wyczuwalna struktura cukru w piernikach.

    odpowiedz

  • Tatianka Tatianka
    1187 dni temu
    chyba mój cukier brązowy był zbyt gruby wyczuwa się go na zębach ale to nie zmienia faktu że pierniczki są pyszne Nawet dekoracja tą polewą udała się może nie tak perfekcyjnie jak na zdięciu a jednak mi się podobają BARDZO

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1188 dni temu
    Zrobiłam pierniczki wyszły bardzo dobre :), choć przepis jest identyczny jak z foremki znanej firmy! polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1189 dni temu
    Pierniczki można przygotować teraz i zjeść je od razu, aczkolwiek leżakowanie pierniczkom dobrze zrobi i w okolicy świąt mogą być jeszcze smaczniejsze. Pierniczki można dekorować po upieczeniu. Miskę z ciastem można przykryć folią. Blachę sugerujemy wyłożyć papierem do pieczenia. Zaś do wypieku polecamy masło.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1190 dni temu
    Co do poprzedniego komentarza, to już wiem :) nie załadowały mi się od razu wszystkie komentarze.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1190 dni temu
    Czy pierniki są od razu dobre do jedzenia, czy muszą trochę zmięknąć?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1191 dni temu
    Trzeba użyć masła czy margaryny

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1191 dni temu
    A czy jak będę je pięć to cos mam podłożyć na blachę

    odpowiedz

  • gość gość
    1191 dni temu
    A to ciasto mam zawinąć w misce w tej foli czy wyjac z miski

    odpowiedz

  • ola ola
    1191 dni temu
    A czy jak zrobię niedługo te pierniczki to mogę je od razu udekorować i zjeść je w święta czy mam zrobić teraz a udekorować przed świętami

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1191 dni temu
    Będą dobre jeśli zrobi się je teraz a będą czekać potem aż do świąt ? :)

    odpowiedz

  • Anna Szopińska Anna Szopińska
    1191 dni temu
    Bajkowo wyglądają :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1192 dni temu
    Karo, jeśli masz mocny mikser, to możesz użyć haka.

    odpowiedz

  • Karo Karo
    1192 dni temu
    Dzień dobry! czy ciasto mogę wyrobić robotem kuchennym, tj. w misie z hakiem, którym wyrabiam np. ciasta drożdżowe? czy też musi być wyrabiane ręcznie? pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1192 dni temu
    Drogi Gościu, oczywiście, ciasto będzie można rozwałkować bez problemu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1192 dni temu
    czy będę w stanie rozwałkować ciasto po 2-3 dniowym leżakowaniu w lodówce?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1193 dni temu
    Ilość pierniczków zależy od wielkości foremek, których użyjemy do wykrawania. Co do mąki - trudno jest zamienić mąkę w przepisie, który jest komponowany pod mąkę pszenną. Każda z mąk ma inny charakter i nieco inne właściwości. Akurat w pierniczkach jest dosyć istotnym składnikiem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1193 dni temu
    Około ile pierniczków wychodzi z tej ilości ciasta?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1193 dni temu
    Mam sporo przepisów na pierniczki- przekazywane od lat po rodzinie,znajomych i innych żródeł- z sodą, proszkiem do pieczenia, nawet drożdżami.,i zawsze z mąką pszenną- tortową, typ 405, typ 480- czy można użyć mąki gryczanej?- muszę eliminować gluten z mojej diety,który znajduję się w mące pszennej.Czy jest jakiś sposob na "pierniczki bezglutenowe" własnego wypieku? I jak -tak równiutko poradzić sobie z lukrowaniem tychże? Na ilustracji - wyglądają jak malowane, a u mnie ...niekoniecznie...:( Pozdrawiam-

    odpowiedz

  • Agata Michalczyk Agata Michalczyk
    1194 dni temu
    dziękuję za pomoc :) i pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1194 dni temu
    Agato, ta mąka również świetnie się sprawdzi :)

    odpowiedz

  • Agata Michalczyk Agata Michalczyk
    1194 dni temu
    mąż się zagapił i kupił mąkę typu 450 zamiast 405 czy mogę ją użyć czy muszę kupić nową :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1194 dni temu
    Drogi Gościu, zawsze rekomendujemy miód prawdziwy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1194 dni temu
    Jaki miód można dodać do pierniczków?Sztuczny czy przwdziwy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1194 dni temu
    Drogi Gościu, pierniczki można jeść od razu, ale jak to zwykle z pierniczkami bywa - smakują lepiej, jak trochę poleżakują :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1194 dni temu
    Czy one są miękkie od razu czy twardnieją i muszą zmięknąć w puszce?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1194 dni temu
    Kasiu, na oba pytania odpowiedź brzmi: tak. W przypadku miodu musisz jednak uważać, by rozpuszczając go w garnuszku go nie przypalić. Drogi Gościu, tak ciasto nieco wyrasta podczas pieczenia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1194 dni temu
    Czy to ciasto dużo jeszcze rośnie podczas pieczenia.?

    odpowiedz

  • kasia kasia
    1194 dni temu
    a czy zamiast w kuchence mikrofalowej miód z cukrem można rozpuścić w garnku? i czy można dodać białego cukru zamiast brązowego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1195 dni temu
    Drogi Gościu, lipowy miód jak najbardziej będzie w porządku.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1195 dni temu
    jaki miod bd najbardziej odpowiedni? jako matka karmiaca nie moge jesc kazdego. czy lipowy sie nada?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1195 dni temu
    Monika, nawet do kilku tygodni. Paula, lepiej smakują po leżakowaniu, ale to kwestia własnych preferencji :) Drogi Gościu, ilość zależy od wielkości użytych foremek.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1195 dni temu
    Na ile pierniczków starczy ciasta?

    odpowiedz

  • Paula Paula
    1195 dni temu
    Czy te pierniczki muszą leżakować czy można szamać od razu?

    odpowiedz

  • Gość  Jola Gość Jola
    1195 dni temu
    moje ciasto na pierniczki leżakuje 4 tygodnie

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1195 dni temu
    A jak długo mozna przechowywać upieczone pierniki ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1196 dni temu
    Mariolu, dokładnie tak, jak pisze Matylda - dzięki temu pierniczki będą smaczniejsze :)

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1197 dni temu
    Żeby upieczone z niego pierniczki były lepsze :-) Ciasto piernikowe już tak ma... Tak samo, jak upieczone już pierniczki - czym dłużej sobie poleżą, tym są jeszcze lepsze! Tylko dlaczego - wobec tego - określenie "stary piernik" przyjęło się uważać za obraźliwe ;-) !?

    odpowiedz

  • Mariola Różańska Mariola Różańska
    1197 dni temu
    po co ciasto ma leżakować w lodowce 2-3 doby?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram