
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wczesniej
Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
Sposób przygotowania
Orzechy laskowe (lub, opcjonalnie, migdały) mielimy na mączkę w naczyniu blendera lub rozdrabniacza. Mąkę mieszamy z mączką orzechową. Dodajemy miękkie masło, nasionka z laski wanilii, cukier puder, jajko oraz cynamon. Wszystkie składniki łączymy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy godzinę w lodówce.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm. Wycinamy foremkami ciasteczka o różnych kształtach lub kroimy ciasto w prostokąty.
Ciasteczka dekorujemy orzechami i cukrem trzcinowym, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temp. 175°C 12-15 minut (na złoty kolor).
Zobacz podobne
przepisy
Włoskie ciasteczka Cantuccini
Jesteś ciekaw, jak smakują ciasteczka cantuccini inspirowane kuchnią włoską? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego i przygotuj je w domu!

Czeskie ciasteczka "zlepianki"
Kruche ciasteczka przekładane konfiturą z leśnych owoców – brzmi pysznie? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Florentynki migdałowe
Bez mąki i jajek, za to z całą masą orzechów i suszonych owoców. Wypróbuj przepis na tradycyjne ciasteczka inspirowane kuchnią Florencji!

Tort cynamonowy
Puszysty biszkopt, słodki mus, pyszna konfitura, gęsta polewa i aromat cynamonu – wszystko w jednym, wyjątkowym deserze!

Komentarze (59)
2113 dni temu
a czy masło można zastąpić margaryną i czy można ciasto przygotować wieczorem i włożyć na noc do lodowki?
odpowiedz
2113 dni temu
Można wymienić masło oraz ciasto schładzać dłużej :)
2113 dni temu
A czy można te ciasteczka wyciskać z maszynki do ciastek??
odpowiedz
2113 dni temu
Można! :)
2835 dni temu
ciasteczka wyszły super :) intensywnie pachną i smakują orzechem laskowym, natomiast cynamonem, którego dałam troszkę więcej, już nie bardzo...
odpowiedz
2841 dni temu
czy jeżeli chciałabym zmienić smak ciasteczek z cynamonowego na np czekoladowy lub pomarańczowy (dodać startą skórkę) uda się? :D
odpowiedz
2841 dni temu
Oczywiście, zachęcamy do eksperymentowania z przepisami :) Daj znać jak wyszło!
2841 dni temu
Moje ciasto właśnie zarobione leżakuje w lodówce aż do rana bo na pieczenie ich dzisiaj nie mam już siły. Mam nadzieję że tyle godzin w chłodnym im nie zaszkodzi :)
odpowiedz
2841 dni temu
Nie zaszkodzi ;) Powodzenia w pieczeniu!
2846 dni temu
Świetne ciasteczka. Bardzo orzechowe w smaku. Jednak piekłam je spokojnie 3 minuty krócej, bo inaczej przypaliły by się. Z pierniczkami miałam podobnie. Radzę od razu przygotować podwójną porcję ciasta, zwłaszcza jak ma się rodzinę 4-osobową!
odpowiedz
2854 dni temu
Są wspaniałe! Zrobiłam z podwójnej porcji, a zniknęły praktycznie w jeden dzień! Świetny przepis :)
odpowiedz
2864 dni temu
Moje ulubione ciasteczka cynamonowe. Dziękuję Panie Pawle za przepis i serdecznie pozdrawiam :-) A oto jak wyglądały: http://smallhomebakery.blogspot.com/2015/11/ciasteczka-cynamonowo-orzechowe.html
odpowiedz
2863 dni temu
Wyszły wspaniale! :)
3174 dni temu
Agato, trochę zmieni to smak ciasteczek, ale mączka z orzechów włoskich również świetnie się nada :)
odpowiedz
3175 dni temu
Czy moge uzyc maczki z orzechow wloskich ? Bo mam ich nadmiar :-)
odpowiedz
3190 dni temu
Jak dla mnie - rewelacja. Ciasteczka wyszły przepyszne..nie mogliśmy się od nich oderwać! Dodałam coś od siebie i do dekoracji użyłam lukru domowej roboty :) Zdecydowanie polecam! :)
odpowiedz
3209 dni temu
Być może ciasteczka miały zbyt niską temperaturę albo piekarnik słabiej grzał od góry, by cukier uległ rozpuszczeniu. Przez co ułożone migdały nie przykleiły się do powierzchni ciasteczek.
odpowiedz
3209 dni temu
Caisteczka wyszły super!!! A zapach cynamonu unoszący się w domu podczas pieczenia - bezcenny!!! Mam jednak pytanie o ozdobienie ciasteczek - mnie niestety po wyjęciu z piekarnika wszystkie ułożone płatki migdałów na cukrze brązowym odpadły. Co mogłam zrobić źle???
odpowiedz
3211 dni temu
Natalio i Drogi Gościu, cukier trzcinowy może występować zarówno w barwie białej jak i brązowej. W Polsce jednak najpopularniejszy jest cukier o brązowym zabarwieniu, zwany potocznie cukrem brązowym lub cukrem Demerara. Do grupy brązowych cukrów zalicza się jednak także cukier Muscovado, który również jest cukrem z trzciny cukrowej, lecz ma on intensywny smak melasy i jest cukrem wilgotnym. W tym przepisie zalecane jest użycie tradycyjnego cukru trzcinowego, czyli Demerara.
odpowiedz
3212 dni temu
chyba, że to jest chwyt reklamowy :)
odpowiedz
3212 dni temu
wg mnie to coś innego, skoro w sklepie sprzedaje się cukier trzcinowy i cukier brązowy, więc jakaś różnicach jest :)
odpowiedz
3212 dni temu
Natalia, cukier brązowy to właśnie jest cukier trzcinowy :)
odpowiedz
3212 dni temu
Czy cukier trzcinowy można zastąpić jakimś innym cukrem, np brązowym?
odpowiedz
3212 dni temu
Saszo, zamknięte w szczelnej puszce mogą poleżeć nawet do 2 tygodni. Drogi Gościu, ze względu na płynną formę aromatu nie należy go dawać zbyt wiele, gdyż wpłynie on na konsystencję ciasta. Około 1 łyżeczki powinno wystarczyć.
odpowiedz
3212 dni temu
Jeśli zastępujemy laskę wanilii na aromat waniliowy to ile należy go dodać do ciasta?
odpowiedz
3213 dni temu
Jak długo można takie ciasteczka przechowywać?
odpowiedz
3217 dni temu
Paulino, oczywiście możesz wykorzystać drobniejsze orzechy do dekoracji :)
odpowiedz
3217 dni temu
czy do dekoracji można użyć migdałów w paskach i orzechów laskowych grubo siekanych? czy jako mniejsze niż prezentowane nie przypalą się podczas pieczenia?
odpowiedz
3220 dni temu
Sylwio, możesz użyć aromatu zamiast wanilii :)
odpowiedz
3220 dni temu
Czy laskę wanilii można zastąpić aromatem waniliowym?
odpowiedz
3228 dni temu
Przepraszam pomylilam sie to nie byli makaroniki tylko przepyszne AMARETI
odpowiedz
3228 dni temu
Makoroniki już byli w przepisach pana Pawla mi wyszly pyszne Wyprobowalam już sporo ciast wedlug przepisow pana Pawla wększosc się udala wiec są godne wyprobowania Goraco polecam
odpowiedz
3230 dni temu
Ulotka z tym przepisem jako jedyna nie wylądowała w koszu tylko zajęła zaszczytne miejsce w kuchennym segregatorze. Panie Pawle gratuluję wspaniałego przepisu. Może w Karnawale upieczemy czeskie laskonky lub francuskie makaroniki ?!! mniam ...
odpowiedz
3234 dni temu
Karo, być może należało do ciasta dodać nieco więcej mąki lub po prostu dłużej schłodzić je w lodówce.
odpowiedz
3236 dni temu
wyglądają i pachną cudownie! ale robiłam wszystko jak w przepisie, a ciasto tak bardzo się kleiło, że ciężko było wycinać jakiekolwiek kształty :/ co zrobiłam niewłaściwie?
odpowiedz
3237 dni temu
hili, niestety taki zamiennik się nie sprawdzi - ciasto będzie miało zbyt luźną konsystencję i za bardzo będzie się kleić.
odpowiedz
3237 dni temu
Pyszne! :D
odpowiedz
3237 dni temu
Pytanko czy zamiast cukru pudru można użyć miodu? Czy będzie on za ciężki do tego ciasta. Pozdrawiam :)
odpowiedz
3239 dni temu
Drogi Gościu, wystarczy zmielić migdały :)
odpowiedz
3239 dni temu
jak uzyskać mączkę z migdałów ?
odpowiedz
3243 dni temu
Zapach cudny! Ciasteczek średniej wielkości 28 sztuk
odpowiedz
3243 dni temu
super
odpowiedz
3244 dni temu
Magdo tak, jak najbardziej. Również dodajemy 2 łyżeczki.
odpowiedz
3244 dni temu
Dzień dobry, czy zamiast startego cynamonu można użyć cynamonu z torebki? Jeśli tak, to czy również 2 łyżeczki?
odpowiedz
3245 dni temu
Faktycznie! Przepraszam, ale jestem na etapie poszukiwań dobrego przepisu na pierniki i chyba stąd ta pomyłka :) Dziękuję za nakierowanie i pozdrawiam! :)
odpowiedz
3245 dni temu
Ewo mączka z orzechów jest istotnym elementem przepisu. Agato te ciasteczka to nie pierniczki - to kruche ciastka, pachnące cynamonem. Można je zjadać od razu po upieczeniu :)
odpowiedz
3245 dni temu
Czy pierniki z tego przepisu są miękkie i puszyste, czy twarde i kruche? A jeśli muszą "odleżeć swoje",żeby zmięknąć to jak wcześnie przed Świętami Bożego Narodzenia należy je upiec? Serdecznie pozdrawiam! Agata
odpowiedz
3246 dni temu
Można nie używać tej mączki?
odpowiedz
3246 dni temu
Drogi Gościu, trudno jest podać liczbę, kiedy wszystko zależy od wielkości foremek, których się używa do wykrajania :)
odpowiedz
3246 dni temu
ile sztuk wychodzi z takiego przepisu?
odpowiedz
3246 dni temu
Mączkę przygotowujemy samemu - wystarczy zmielić orzechy :)
odpowiedz
3246 dni temu
ja ró nież jestem ciekawa co to za mączka z orzechów
odpowiedz
3250 dni temu
a gdzie mozna kupic ta maczke z orzechów czy ja sie robi samemu??
odpowiedz
3251 dni temu
dziękuję za przepis, ciasteczka wyszły pyszne! :)
odpowiedz
3251 dni temu
dziś pieklam super zapach unosi sie w calym domu ale zrobilam duży blad moje jajka zostaly tak lezec w miseczce przy walkowaniu zorientowalam sie (dziwwilam sie że ciasto strasznie kruszy ) Juz ich nie dodawalam ciastka i tak sa pysszne zrobie jeszcze raz przed swietami mam nadzije ze nie zapomne o jajkach
odpowiedz
3252 dni temu
Drogi Gościu, ciasteczka zamknięte w słoiku lub metalowej puszce mogą leżeć nawet 2-3 tygodnie.
odpowiedz
3253 dni temu
Jak długo mogą "poleżeć', tzn. ile przed świętami można je zrobić?
odpowiedz
3254 dni temu
Dzisiaj zrobiłam te ciasteczka i wyszły mi 63 sztuki(moja foremka to ośmioramienna gwiazdka)
odpowiedz
3256 dni temu
Ummmm.Apetycznie wyglądają ciekawe ile jest ich sztuk :)
odpowiedz
zobacz wszystkie