Ciastka cynamonowe

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wczesniej

Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.

Sposób przygotowania

Orzechy laskowe (lub, opcjonalnie, migdały) mielimy na mączkę w naczyniu blendera lub rozdrabniacza. Mąkę mieszamy z mączką orzechową. Dodajemy miękkie masło, nasionka z laski wanilii, cukier puder, jajko oraz cynamon. Wszystkie składniki łączymy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy godzinę w lodówce.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm. Wycinamy foremkami ciasteczka o różnych kształtach lub kroimy ciasto w prostokąty.

Ciasteczka dekorujemy orzechami i cukrem trzcinowym, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temp. 175°C 12-15 minut (na złoty kolor).

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (61)

Avatar
  • jane jane
    365 dni temu
    Ciasteczka są dobre ja zamiast użyć płatków migdałów posypałam je cukrem, ale trzeba je piec mniej niż 12 minut bo się szybko palą.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    365 dni temu
    Koteł, my radzimy zawsze obserwować swoje wypieki. Pamiętajmy, że każdy piekarnik może piec inaczej!
  • Gość Gość
    2549 dni temu
    a czy masło można zastąpić margaryną i czy można ciasto przygotować wieczorem i włożyć na noc do lodowki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2549 dni temu
    Można wymienić masło oraz ciasto schładzać dłużej :)
  • Gość Gość
    2549 dni temu
    A czy można te ciasteczka wyciskać z maszynki do ciastek??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2549 dni temu
    Można! :)
  • Paulina Zapasek Paulina Zapasek
    3271 dni temu
    ciasteczka wyszły super :) intensywnie pachną i smakują orzechem laskowym, natomiast cynamonem, którego dałam troszkę więcej, już nie bardzo...

    odpowiedz

  • Daria Daria
    3277 dni temu
    czy jeżeli chciałabym zmienić smak ciasteczek z cynamonowego na np czekoladowy lub pomarańczowy (dodać startą skórkę) uda się? :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3277 dni temu
    Oczywiście, zachęcamy do eksperymentowania z przepisami :) Daj znać jak wyszło!
  • Floreffe Floreffe
    3277 dni temu
    Moje ciasto właśnie zarobione leżakuje w lodówce aż do rana bo na pieczenie ich dzisiaj nie mam już siły. Mam nadzieję że tyle godzin w chłodnym im nie zaszkodzi :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3277 dni temu
    Nie zaszkodzi ;) Powodzenia w pieczeniu!
  • Justyna Justyna
    3282 dni temu
    Świetne ciasteczka. Bardzo orzechowe w smaku. Jednak piekłam je spokojnie 3 minuty krócej, bo inaczej przypaliły by się. Z pierniczkami miałam podobnie. Radzę od razu przygotować podwójną porcję ciasta, zwłaszcza jak ma się rodzinę 4-osobową!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3289 dni temu
    Są wspaniałe! Zrobiłam z podwójnej porcji, a zniknęły praktycznie w jeden dzień! Świetny przepis :)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3300 dni temu
    Moje ulubione ciasteczka cynamonowe. Dziękuję Panie Pawle za przepis i serdecznie pozdrawiam :-) A oto jak wyglądały: http://smallhomebakery.blogspot.com/2015/11/ciasteczka-cynamonowo-orzechowe.html

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3299 dni temu
    Wyszły wspaniale! :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3610 dni temu
    Agato, trochę zmieni to smak ciasteczek, ale mączka z orzechów włoskich również świetnie się nada :)

    odpowiedz

  • Agata Michalczyk Agata Michalczyk
    3610 dni temu
    Czy moge uzyc maczki z orzechow wloskich ? Bo mam ich nadmiar :-)

    odpowiedz

  • Martyna Wacławik Martyna Wacławik
    3626 dni temu
    Jak dla mnie - rewelacja. Ciasteczka wyszły przepyszne..nie mogliśmy się od nich oderwać! Dodałam coś od siebie i do dekoracji użyłam lukru domowej roboty :) Zdecydowanie polecam! :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3645 dni temu
    Być może ciasteczka miały zbyt niską temperaturę albo piekarnik słabiej grzał od góry, by cukier uległ rozpuszczeniu. Przez co ułożone migdały nie przykleiły się do powierzchni ciasteczek.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3645 dni temu
    Caisteczka wyszły super!!! A zapach cynamonu unoszący się w domu podczas pieczenia - bezcenny!!! Mam jednak pytanie o ozdobienie ciasteczek - mnie niestety po wyjęciu z piekarnika wszystkie ułożone płatki migdałów na cukrze brązowym odpadły. Co mogłam zrobić źle???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3647 dni temu
    Natalio i Drogi Gościu, cukier trzcinowy może występować zarówno w barwie białej jak i brązowej. W Polsce jednak najpopularniejszy jest cukier o brązowym zabarwieniu, zwany potocznie cukrem brązowym lub cukrem Demerara. Do grupy brązowych cukrów zalicza się jednak także cukier Muscovado, który również jest cukrem z trzciny cukrowej, lecz ma on intensywny smak melasy i jest cukrem wilgotnym. W tym przepisie zalecane jest użycie tradycyjnego cukru trzcinowego, czyli Demerara.

    odpowiedz

  • Natalia Natalia
    3648 dni temu
    chyba, że to jest chwyt reklamowy :)

    odpowiedz

  • Natalia Natalia
    3648 dni temu
    wg mnie to coś innego, skoro w sklepie sprzedaje się cukier trzcinowy i cukier brązowy, więc jakaś różnicach jest :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3648 dni temu
    Natalia, cukier brązowy to właśnie jest cukier trzcinowy :)

    odpowiedz

  • Natalia Natalia
    3648 dni temu
    Czy cukier trzcinowy można zastąpić jakimś innym cukrem, np brązowym?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3648 dni temu
    Saszo, zamknięte w szczelnej puszce mogą poleżeć nawet do 2 tygodni. Drogi Gościu, ze względu na płynną formę aromatu nie należy go dawać zbyt wiele, gdyż wpłynie on na konsystencję ciasta. Około 1 łyżeczki powinno wystarczyć.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3648 dni temu
    Jeśli zastępujemy laskę wanilii na aromat waniliowy to ile należy go dodać do ciasta?

    odpowiedz

  • Sasza Sasza
    3649 dni temu
    Jak długo można takie ciasteczka przechowywać?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3653 dni temu
    Paulino, oczywiście możesz wykorzystać drobniejsze orzechy do dekoracji :)

    odpowiedz

  • Paulina Paulina
    3653 dni temu
    czy do dekoracji można użyć migdałów w paskach i orzechów laskowych grubo siekanych? czy jako mniejsze niż prezentowane nie przypalą się podczas pieczenia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3656 dni temu
    Sylwio, możesz użyć aromatu zamiast wanilii :)

    odpowiedz

  • Sylwia Sylwia
    3656 dni temu
    Czy laskę wanilii można zastąpić aromatem waniliowym?

    odpowiedz

  • Tatianka Tatianka
    3664 dni temu
    Przepraszam pomylilam sie to nie byli makaroniki tylko przepyszne AMARETI

    odpowiedz

  • Tatianka Tatianka
    3664 dni temu
    Makoroniki już byli w przepisach pana Pawla mi wyszly pyszne Wyprobowalam już sporo ciast wedlug przepisow pana Pawla wększosc się udala wiec są godne wyprobowania Goraco polecam

    odpowiedz

  • Agata Agata
    3666 dni temu
    Ulotka z tym przepisem jako jedyna nie wylądowała w koszu tylko zajęła zaszczytne miejsce w kuchennym segregatorze. Panie Pawle gratuluję wspaniałego przepisu. Może w Karnawale upieczemy czeskie laskonky lub francuskie makaroniki ?!! mniam ...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3670 dni temu
    Karo, być może należało do ciasta dodać nieco więcej mąki lub po prostu dłużej schłodzić je w lodówce.

    odpowiedz

  • Karo Karo
    3672 dni temu
    wyglądają i pachną cudownie! ale robiłam wszystko jak w przepisie, a ciasto tak bardzo się kleiło, że ciężko było wycinać jakiekolwiek kształty :/ co zrobiłam niewłaściwie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3673 dni temu
    hili, niestety taki zamiennik się nie sprawdzi - ciasto będzie miało zbyt luźną konsystencję i za bardzo będzie się kleić.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3673 dni temu
    Pyszne! :D

    odpowiedz

  • hili hili
    3673 dni temu
    Pytanko czy zamiast cukru pudru można użyć miodu? Czy będzie on za ciężki do tego ciasta. Pozdrawiam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3675 dni temu
    Drogi Gościu, wystarczy zmielić migdały :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3675 dni temu
    jak uzyskać mączkę z migdałów ?

    odpowiedz

  • Paulina Paulina
    3678 dni temu
    Zapach cudny! Ciasteczek średniej wielkości 28 sztuk

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3679 dni temu
    super

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3680 dni temu
    Magdo tak, jak najbardziej. Również dodajemy 2 łyżeczki.

    odpowiedz

  • Magda Magda
    3680 dni temu
    Dzień dobry, czy zamiast startego cynamonu można użyć cynamonu z torebki? Jeśli tak, to czy również 2 łyżeczki?

    odpowiedz

  • Agata Agata
    3681 dni temu
    Faktycznie! Przepraszam, ale jestem na etapie poszukiwań dobrego przepisu na pierniki i chyba stąd ta pomyłka :) Dziękuję za nakierowanie i pozdrawiam! :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3681 dni temu
    Ewo mączka z orzechów jest istotnym elementem przepisu. Agato te ciasteczka to nie pierniczki - to kruche ciastka, pachnące cynamonem. Można je zjadać od razu po upieczeniu :)

    odpowiedz

  • Agata Agata
    3681 dni temu
    Czy pierniki z tego przepisu są miękkie i puszyste, czy twarde i kruche? A jeśli muszą "odleżeć swoje",żeby zmięknąć to jak wcześnie przed Świętami Bożego Narodzenia należy je upiec? Serdecznie pozdrawiam! Agata

    odpowiedz

  • EwaGość EwaGość
    3682 dni temu
    Można nie używać tej mączki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3682 dni temu
    Drogi Gościu, trudno jest podać liczbę, kiedy wszystko zależy od wielkości foremek, których się używa do wykrajania :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3682 dni temu
    ile sztuk wychodzi z takiego przepisu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3682 dni temu
    Mączkę przygotowujemy samemu - wystarczy zmielić orzechy :)

    odpowiedz

  • marta marta
    3682 dni temu
    ja ró nież jestem ciekawa co to za mączka z orzechów

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3685 dni temu
    a gdzie mozna kupic ta maczke z orzechów czy ja sie robi samemu??

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3687 dni temu
    dziękuję za przepis, ciasteczka wyszły pyszne! :)

    odpowiedz

  • tatianka tatianka
    3687 dni temu
    dziś pieklam super zapach unosi sie w calym domu ale zrobilam duży blad moje jajka zostaly tak lezec w miseczce przy walkowaniu zorientowalam sie (dziwwilam sie że ciasto strasznie kruszy ) Juz ich nie dodawalam ciastka i tak sa pysszne zrobie jeszcze raz przed swietami mam nadzije ze nie zapomne o jajkach

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3688 dni temu
    Drogi Gościu, ciasteczka zamknięte w słoiku lub metalowej puszce mogą leżeć nawet 2-3 tygodnie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3689 dni temu
    Jak długo mogą "poleżeć', tzn. ile przed świętami można je zrobić?

    odpowiedz

  • Paula87 Paula87
    3690 dni temu
    Dzisiaj zrobiłam te ciasteczka i wyszły mi 63 sztuki(moja foremka to ośmioramienna gwiazdka)

    odpowiedz

  • Directiomania Directiomania
    3692 dni temu
    Ummmm.Apetycznie wyglądają ciekawe ile jest ich sztuk :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Ciastka cynamonowe – ulubieniec wszystkich

Jeśli należysz do miłośników kruchych ciasteczek o wyrazistym aromacie i smaku, które dodatkowo czarują swoim apetycznym kształtem, mamy coś dla Ciebie. Ciastka cynamonowe Pawła Małeckiego to wybór idealny zarówno na Święta, jak i na pozostałą część roku. Wyjątkowy smak wypieków pokochają wszyscy domownicy, podobnie jak ich walory wizualne. Gwarantujemy, że przypadną do gustu nie tylko najmłodszym! A także to, że gdziekolwiek nasze ciasteczka cynamonowe kruche się pojawią, długo tam nie zagoszczą!

Przepis na ciastka cynamonowe według pomysłu Pawła Małeckiego zaliczamy do przepisów łatwych, odpowiednich nawet dla początkujących. Jeśli tylko znajdziesz pół godziny i zgromadzisz wszystkie niezbędne składniki, pyszne ciasteczka cynamonowe kruche będą mogły pojawić się także w Twoim domu! Przyjrzyjmy się wybranym punktom przepisu na ciasteczka cynamonowe.

Kruche ciastka cynamonowe krok po kroku

Jeśli zależy Ci na tym, aby przygotowanie ciasteczek cynamonowych miękkich przebiegło maksymalnie szybko i sprawnie, pamiętaj o wcześniejszym wyjęciu wszystkich składników z lodówki. Powinny osiągnąć temperaturę pokojową. Co dalej?

Zgodnie z naszym przepisem na ciasteczka cynamonowe w pierwszej kolejności powinieneś zająć się orzechami, które musisz zmielić na mączkę. Do tego ważnego zadania możesz wykorzystać wiele różnych sprzętów – m.in. blender, rozdrabniacz, malakser czy młynek do kawy. Istotne, by orzechy laskowe lub migdały były naprawdę dobrze zmielone. W dalszej kolejności połącz mączkę z mąką pszenną (np. z grubo zmieloną mąką pszenną krupczatką 450).

Teraz nadchodzi pora na dodanie do mieszanki pozostałych wymienionych w przepisie składników. Ciasto do ciastek cynamonowych musisz następnie włożyć na godzinę do lodówki. W co je zwinąć, jeśli akurat skończyła Ci się folia spożywcza? Możesz wykorzystać do tego celu również papier do pieczenia lub materiałową chustkę – to rozwiązanie wybierane przez tych kucharzy, którzy unikają plastiku. Albo też umieścić ciasto w pojemniku wielorazowego użytku.

Po upływie wskazanego czasu rozwałkuj ciasto na kuchennym blacie lub stolnicy. Teraz nadszedł moment na etap przygotowywania kruchych ciasteczek cynamonowych, który wielu kucharzom zapewnia najwięcej frajdy. Mowa o wycinaniu ciasteczek z ciasta. W tej kwestii możesz popuścić wodze fantazji. Istnieje mnóstwo foremek, dzięki którym będziesz w stanie nadać ciasteczkom cynamonowym bajeczne, apetyczne kształty. Mogą być to m.in. gwiazdki, renifery, bałwanki, choinki, kółka czy ciasteczkowe ludziki. A także przedstawienia różnych zwierzątek, które pokochają najmłodsi.

Jeśli jednak nie posiadasz w domu żadnych foremek – zachowaj spokój. Nie jest to przeszkoda, która uniemożliwi Ci przygotowanie pysznych ciastek cynamonowych. Cóż zatem począć? Po prostu wytnij okręgi z wykorzystaniem kubka lub zdecyduj się na prostokąty. Choć wygląd tych kruchych ciasteczek cynamonowych może nie zaskakiwać, smak będzie równie pociągający!

Pamiętaj, że przed umieszczeniem odpowiednio uformowanych ciasteczek cynamonowych w piekarniku powinieneś je udekorować zgodnie ze swoimi preferencjami. W naszym przepisie zasugerowaliśmy, aby wykorzystać do tego celu cukier trzcinowy oraz orzechy. Możesz jednak również zdecydować się na lukier, cukier puder czy kolorową posypkę. A nawet na polewę czekoladową!

Kruche ciastka cynamonowe – do czego pasują?

Kruche ciasta z cynamonem według przepisu Kuchni Lidla doskonale smakują w towarzystwie gorącej herbaty lub kawy, serwowane do drugiego śniadania czy w ramach deseru. Jako że ich najbardziej wyrazistym składnikiem jest cynamon, warto pomyśleć też o zestawieniu ich z podgrzanym musem jabłkowym. Jeśli nadal poszukujesz przepisu na ciasteczka idealne na Święta albo czegoś specjalnego na urodziny pociechy, nasze szybkie ciasteczka cynamonowe będą, jak znalazł! Wypróbuj ciastka cynamonki przy najbliższej okazji!

Kochasz nasze ciasteczka maślane cynamonowe? Koniecznie wypróbuj też inne wypieki Kuchni Lidla z tą cenną przyprawą kuchenną. Należą do nich ślimaczki z jabłkami i cynamonem z ciasta francuskiego, kawowe cinnamon rolls czy sernik cynamonowy. W przypadku poszukiwania propozycji obiadowej zapoznaj się z przepisem na duszoną karkówkę z cynamonem i musem z jabłek.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!