Ciasteczka cynamonowe

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wczesniej

Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.

Sposób przygotowania

Orzechy laskowe (lub, opcjonalnie, migdały) mielimy na mączkę w naczyniu blendera lub rozdrabniacza. Mąkę mieszamy z mączką orzechową. Dodajemy miękkie masło, nasionka z laski wanilii, cukier puder, jajko oraz cynamon. Wszystkie składniki łączymy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy godzinę w lodówce.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm. Wycinamy foremkami ciasteczka o różnych kształtach lub kroimy ciasto w prostokąty.

Ciasteczka dekorujemy orzechami i cukrem trzcinowym, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temp. 175°C 12-15 minut (na złoty kolor).

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (59)

Avatar
  • Gość Gość
    2113 dni temu
    a czy masło można zastąpić margaryną i czy można ciasto przygotować wieczorem i włożyć na noc do lodowki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2113 dni temu
    Można wymienić masło oraz ciasto schładzać dłużej :)
  • Gość Gość
    2113 dni temu
    A czy można te ciasteczka wyciskać z maszynki do ciastek??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2113 dni temu
    Można! :)
  • Paulina Zapasek Paulina Zapasek
    2835 dni temu
    ciasteczka wyszły super :) intensywnie pachną i smakują orzechem laskowym, natomiast cynamonem, którego dałam troszkę więcej, już nie bardzo...

    odpowiedz

  • Daria Daria
    2841 dni temu
    czy jeżeli chciałabym zmienić smak ciasteczek z cynamonowego na np czekoladowy lub pomarańczowy (dodać startą skórkę) uda się? :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2841 dni temu
    Oczywiście, zachęcamy do eksperymentowania z przepisami :) Daj znać jak wyszło!
  • Floreffe Floreffe
    2841 dni temu
    Moje ciasto właśnie zarobione leżakuje w lodówce aż do rana bo na pieczenie ich dzisiaj nie mam już siły. Mam nadzieję że tyle godzin w chłodnym im nie zaszkodzi :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2841 dni temu
    Nie zaszkodzi ;) Powodzenia w pieczeniu!
  • Justyna Justyna
    2846 dni temu
    Świetne ciasteczka. Bardzo orzechowe w smaku. Jednak piekłam je spokojnie 3 minuty krócej, bo inaczej przypaliły by się. Z pierniczkami miałam podobnie. Radzę od razu przygotować podwójną porcję ciasta, zwłaszcza jak ma się rodzinę 4-osobową!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2854 dni temu
    Są wspaniałe! Zrobiłam z podwójnej porcji, a zniknęły praktycznie w jeden dzień! Świetny przepis :)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    2864 dni temu
    Moje ulubione ciasteczka cynamonowe. Dziękuję Panie Pawle za przepis i serdecznie pozdrawiam :-) A oto jak wyglądały: http://smallhomebakery.blogspot.com/2015/11/ciasteczka-cynamonowo-orzechowe.html

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2863 dni temu
    Wyszły wspaniale! :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3174 dni temu
    Agato, trochę zmieni to smak ciasteczek, ale mączka z orzechów włoskich również świetnie się nada :)

    odpowiedz

  • Agata Michalczyk Agata Michalczyk
    3175 dni temu
    Czy moge uzyc maczki z orzechow wloskich ? Bo mam ich nadmiar :-)

    odpowiedz

  • Martyna Wacławik Martyna Wacławik
    3190 dni temu
    Jak dla mnie - rewelacja. Ciasteczka wyszły przepyszne..nie mogliśmy się od nich oderwać! Dodałam coś od siebie i do dekoracji użyłam lukru domowej roboty :) Zdecydowanie polecam! :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3209 dni temu
    Być może ciasteczka miały zbyt niską temperaturę albo piekarnik słabiej grzał od góry, by cukier uległ rozpuszczeniu. Przez co ułożone migdały nie przykleiły się do powierzchni ciasteczek.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3209 dni temu
    Caisteczka wyszły super!!! A zapach cynamonu unoszący się w domu podczas pieczenia - bezcenny!!! Mam jednak pytanie o ozdobienie ciasteczek - mnie niestety po wyjęciu z piekarnika wszystkie ułożone płatki migdałów na cukrze brązowym odpadły. Co mogłam zrobić źle???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3211 dni temu
    Natalio i Drogi Gościu, cukier trzcinowy może występować zarówno w barwie białej jak i brązowej. W Polsce jednak najpopularniejszy jest cukier o brązowym zabarwieniu, zwany potocznie cukrem brązowym lub cukrem Demerara. Do grupy brązowych cukrów zalicza się jednak także cukier Muscovado, który również jest cukrem z trzciny cukrowej, lecz ma on intensywny smak melasy i jest cukrem wilgotnym. W tym przepisie zalecane jest użycie tradycyjnego cukru trzcinowego, czyli Demerara.

    odpowiedz

  • Natalia Natalia
    3212 dni temu
    chyba, że to jest chwyt reklamowy :)

    odpowiedz

  • Natalia Natalia
    3212 dni temu
    wg mnie to coś innego, skoro w sklepie sprzedaje się cukier trzcinowy i cukier brązowy, więc jakaś różnicach jest :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3212 dni temu
    Natalia, cukier brązowy to właśnie jest cukier trzcinowy :)

    odpowiedz

  • Natalia Natalia
    3212 dni temu
    Czy cukier trzcinowy można zastąpić jakimś innym cukrem, np brązowym?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3212 dni temu
    Saszo, zamknięte w szczelnej puszce mogą poleżeć nawet do 2 tygodni. Drogi Gościu, ze względu na płynną formę aromatu nie należy go dawać zbyt wiele, gdyż wpłynie on na konsystencję ciasta. Około 1 łyżeczki powinno wystarczyć.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3212 dni temu
    Jeśli zastępujemy laskę wanilii na aromat waniliowy to ile należy go dodać do ciasta?

    odpowiedz

  • Sasza Sasza
    3213 dni temu
    Jak długo można takie ciasteczka przechowywać?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3217 dni temu
    Paulino, oczywiście możesz wykorzystać drobniejsze orzechy do dekoracji :)

    odpowiedz

  • Paulina Paulina
    3217 dni temu
    czy do dekoracji można użyć migdałów w paskach i orzechów laskowych grubo siekanych? czy jako mniejsze niż prezentowane nie przypalą się podczas pieczenia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3220 dni temu
    Sylwio, możesz użyć aromatu zamiast wanilii :)

    odpowiedz

  • Sylwia Sylwia
    3220 dni temu
    Czy laskę wanilii można zastąpić aromatem waniliowym?

    odpowiedz

  • Tatianka Tatianka
    3228 dni temu
    Przepraszam pomylilam sie to nie byli makaroniki tylko przepyszne AMARETI

    odpowiedz

  • Tatianka Tatianka
    3228 dni temu
    Makoroniki już byli w przepisach pana Pawla mi wyszly pyszne Wyprobowalam już sporo ciast wedlug przepisow pana Pawla wększosc się udala wiec są godne wyprobowania Goraco polecam

    odpowiedz

  • Agata Agata
    3230 dni temu
    Ulotka z tym przepisem jako jedyna nie wylądowała w koszu tylko zajęła zaszczytne miejsce w kuchennym segregatorze. Panie Pawle gratuluję wspaniałego przepisu. Może w Karnawale upieczemy czeskie laskonky lub francuskie makaroniki ?!! mniam ...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3234 dni temu
    Karo, być może należało do ciasta dodać nieco więcej mąki lub po prostu dłużej schłodzić je w lodówce.

    odpowiedz

  • Karo Karo
    3236 dni temu
    wyglądają i pachną cudownie! ale robiłam wszystko jak w przepisie, a ciasto tak bardzo się kleiło, że ciężko było wycinać jakiekolwiek kształty :/ co zrobiłam niewłaściwie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3237 dni temu
    hili, niestety taki zamiennik się nie sprawdzi - ciasto będzie miało zbyt luźną konsystencję i za bardzo będzie się kleić.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3237 dni temu
    Pyszne! :D

    odpowiedz

  • hili hili
    3237 dni temu
    Pytanko czy zamiast cukru pudru można użyć miodu? Czy będzie on za ciężki do tego ciasta. Pozdrawiam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3239 dni temu
    Drogi Gościu, wystarczy zmielić migdały :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3239 dni temu
    jak uzyskać mączkę z migdałów ?

    odpowiedz

  • Paulina Paulina
    3243 dni temu
    Zapach cudny! Ciasteczek średniej wielkości 28 sztuk

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3243 dni temu
    super

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3244 dni temu
    Magdo tak, jak najbardziej. Również dodajemy 2 łyżeczki.

    odpowiedz

  • Magda Magda
    3244 dni temu
    Dzień dobry, czy zamiast startego cynamonu można użyć cynamonu z torebki? Jeśli tak, to czy również 2 łyżeczki?

    odpowiedz

  • Agata Agata
    3245 dni temu
    Faktycznie! Przepraszam, ale jestem na etapie poszukiwań dobrego przepisu na pierniki i chyba stąd ta pomyłka :) Dziękuję za nakierowanie i pozdrawiam! :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3245 dni temu
    Ewo mączka z orzechów jest istotnym elementem przepisu. Agato te ciasteczka to nie pierniczki - to kruche ciastka, pachnące cynamonem. Można je zjadać od razu po upieczeniu :)

    odpowiedz

  • Agata Agata
    3245 dni temu
    Czy pierniki z tego przepisu są miękkie i puszyste, czy twarde i kruche? A jeśli muszą "odleżeć swoje",żeby zmięknąć to jak wcześnie przed Świętami Bożego Narodzenia należy je upiec? Serdecznie pozdrawiam! Agata

    odpowiedz

  • EwaGość EwaGość
    3246 dni temu
    Można nie używać tej mączki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3246 dni temu
    Drogi Gościu, trudno jest podać liczbę, kiedy wszystko zależy od wielkości foremek, których się używa do wykrajania :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3246 dni temu
    ile sztuk wychodzi z takiego przepisu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3246 dni temu
    Mączkę przygotowujemy samemu - wystarczy zmielić orzechy :)

    odpowiedz

  • marta marta
    3246 dni temu
    ja ró nież jestem ciekawa co to za mączka z orzechów

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3250 dni temu
    a gdzie mozna kupic ta maczke z orzechów czy ja sie robi samemu??

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3251 dni temu
    dziękuję za przepis, ciasteczka wyszły pyszne! :)

    odpowiedz

  • tatianka tatianka
    3251 dni temu
    dziś pieklam super zapach unosi sie w calym domu ale zrobilam duży blad moje jajka zostaly tak lezec w miseczce przy walkowaniu zorientowalam sie (dziwwilam sie że ciasto strasznie kruszy ) Juz ich nie dodawalam ciastka i tak sa pysszne zrobie jeszcze raz przed swietami mam nadzije ze nie zapomne o jajkach

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3252 dni temu
    Drogi Gościu, ciasteczka zamknięte w słoiku lub metalowej puszce mogą leżeć nawet 2-3 tygodnie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3253 dni temu
    Jak długo mogą "poleżeć', tzn. ile przed świętami można je zrobić?

    odpowiedz

  • Paula87 Paula87
    3254 dni temu
    Dzisiaj zrobiłam te ciasteczka i wyszły mi 63 sztuki(moja foremka to ośmioramienna gwiazdka)

    odpowiedz

  • Directiomania Directiomania
    3256 dni temu
    Ummmm.Apetycznie wyglądają ciekawe ile jest ich sztuk :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!