Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wczesniej
Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
Sposób przygotowania
Orzechy laskowe (lub, opcjonalnie, migdały) mielimy na mączkę w naczyniu blendera lub rozdrabniacza. Mąkę mieszamy z mączką orzechową. Dodajemy miękkie masło, nasionka z laski wanilii, cukier puder, jajko oraz cynamon. Wszystkie składniki łączymy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy godzinę w lodówce.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm. Wycinamy foremkami ciasteczka o różnych kształtach lub kroimy ciasto w prostokąty.
Ciasteczka dekorujemy orzechami i cukrem trzcinowym, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temp. 175°C 12-15 minut (na złoty kolor).
Zobacz podobne
przepisy
Włoskie ciasteczka Cantuccini
Jesteś ciekaw, jak smakują ciasteczka cantuccini inspirowane kuchnią włoską? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego i przygotuj je w domu!
Czeskie ciasteczka "zlepianki"
Kruche ciasteczka przekładane konfiturą z leśnych owoców – brzmi pysznie? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!
Florentynki migdałowe
Bez mąki i jajek, za to z całą masą orzechów i suszonych owoców. Wypróbuj przepis na tradycyjne ciasteczka inspirowane kuchnią Florencji!
Tort cynamonowy
Puszysty biszkopt, słodki mus, pyszna konfitura, gęsta polewa i aromat cynamonu – wszystko w jednym, wyjątkowym deserze!
Ciastka cynamonowe – ulubieniec wszystkich
Jeśli należysz do miłośników kruchych ciasteczek o wyrazistym aromacie i smaku, które dodatkowo czarują swoim apetycznym kształtem, mamy coś dla Ciebie. Ciastka cynamonowe Pawła Małeckiego to wybór idealny zarówno na Święta, jak i na pozostałą część roku. Wyjątkowy smak wypieków pokochają wszyscy domownicy, podobnie jak ich walory wizualne. Gwarantujemy, że przypadną do gustu nie tylko najmłodszym! A także to, że gdziekolwiek nasze ciasteczka cynamonowe kruche się pojawią, długo tam nie zagoszczą!
Przepis na ciastka cynamonowe według pomysłu Pawła Małeckiego zaliczamy do przepisów łatwych, odpowiednich nawet dla początkujących. Jeśli tylko znajdziesz pół godziny i zgromadzisz wszystkie niezbędne składniki, pyszne ciasteczka cynamonowe kruche będą mogły pojawić się także w Twoim domu! Przyjrzyjmy się wybranym punktom przepisu na ciasteczka cynamonowe.
Kruche ciastka cynamonowe krok po kroku
Jeśli zależy Ci na tym, aby przygotowanie ciasteczek cynamonowych miękkich przebiegło maksymalnie szybko i sprawnie, pamiętaj o wcześniejszym wyjęciu wszystkich składników z lodówki. Powinny osiągnąć temperaturę pokojową. Co dalej?
Zgodnie z naszym przepisem na ciasteczka cynamonowe w pierwszej kolejności powinieneś zająć się orzechami, które musisz zmielić na mączkę. Do tego ważnego zadania możesz wykorzystać wiele różnych sprzętów – m.in. blender, rozdrabniacz, malakser czy młynek do kawy. Istotne, by orzechy laskowe lub migdały były naprawdę dobrze zmielone. W dalszej kolejności połącz mączkę z mąką pszenną (np. z grubo zmieloną mąką pszenną krupczatką 450).
Teraz nadchodzi pora na dodanie do mieszanki pozostałych wymienionych w przepisie składników. Ciasto do ciastek cynamonowych musisz następnie włożyć na godzinę do lodówki. W co je zwinąć, jeśli akurat skończyła Ci się folia spożywcza? Możesz wykorzystać do tego celu również papier do pieczenia lub materiałową chustkę – to rozwiązanie wybierane przez tych kucharzy, którzy unikają plastiku. Albo też umieścić ciasto w pojemniku wielorazowego użytku.
Po upływie wskazanego czasu rozwałkuj ciasto na kuchennym blacie lub stolnicy. Teraz nadszedł moment na etap przygotowywania kruchych ciasteczek cynamonowych, który wielu kucharzom zapewnia najwięcej frajdy. Mowa o wycinaniu ciasteczek z ciasta. W tej kwestii możesz popuścić wodze fantazji. Istnieje mnóstwo foremek, dzięki którym będziesz w stanie nadać ciasteczkom cynamonowym bajeczne, apetyczne kształty. Mogą być to m.in. gwiazdki, renifery, bałwanki, choinki, kółka czy ciasteczkowe ludziki. A także przedstawienia różnych zwierzątek, które pokochają najmłodsi.
Jeśli jednak nie posiadasz w domu żadnych foremek – zachowaj spokój. Nie jest to przeszkoda, która uniemożliwi Ci przygotowanie pysznych ciastek cynamonowych. Cóż zatem począć? Po prostu wytnij okręgi z wykorzystaniem kubka lub zdecyduj się na prostokąty. Choć wygląd tych kruchych ciasteczek cynamonowych może nie zaskakiwać, smak będzie równie pociągający!
Pamiętaj, że przed umieszczeniem odpowiednio uformowanych ciasteczek cynamonowych w piekarniku powinieneś je udekorować zgodnie ze swoimi preferencjami. W naszym przepisie zasugerowaliśmy, aby wykorzystać do tego celu cukier trzcinowy oraz orzechy. Możesz jednak również zdecydować się na lukier, cukier puder czy kolorową posypkę. A nawet na polewę czekoladową!
Kruche ciastka cynamonowe – do czego pasują?
Kruche ciasta z cynamonem według przepisu Kuchni Lidla doskonale smakują w towarzystwie gorącej herbaty lub kawy, serwowane do drugiego śniadania czy w ramach deseru. Jako że ich najbardziej wyrazistym składnikiem jest cynamon, warto pomyśleć też o zestawieniu ich z podgrzanym musem jabłkowym. Jeśli nadal poszukujesz przepisu na ciasteczka idealne na Święta albo czegoś specjalnego na urodziny pociechy, nasze szybkie ciasteczka cynamonowe będą, jak znalazł! Wypróbuj ciastka cynamonki przy najbliższej okazji!
Kochasz nasze ciasteczka maślane cynamonowe? Koniecznie wypróbuj też inne wypieki Kuchni Lidla z tą cenną przyprawą kuchenną. Należą do nich ślimaczki z jabłkami i cynamonem z ciasta francuskiego, kawowe cinnamon rolls czy sernik cynamonowy. W przypadku poszukiwania propozycji obiadowej zapoznaj się z przepisem na duszoną karkówkę z cynamonem i musem z jabłek.
Zobacz wszystkie
przepisy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (61)
365 dni temu
Ciasteczka są dobre ja zamiast użyć płatków migdałów posypałam je cukrem, ale trzeba je piec mniej niż 12 minut bo się szybko palą.
odpowiedz
365 dni temu
Koteł, my radzimy zawsze obserwować swoje wypieki. Pamiętajmy, że każdy piekarnik może piec inaczej!
2549 dni temu
a czy masło można zastąpić margaryną i czy można ciasto przygotować wieczorem i włożyć na noc do lodowki?
odpowiedz
2549 dni temu
Można wymienić masło oraz ciasto schładzać dłużej :)
2549 dni temu
A czy można te ciasteczka wyciskać z maszynki do ciastek??
odpowiedz
2549 dni temu
Można! :)
3271 dni temu
ciasteczka wyszły super :) intensywnie pachną i smakują orzechem laskowym, natomiast cynamonem, którego dałam troszkę więcej, już nie bardzo...
odpowiedz
3277 dni temu
czy jeżeli chciałabym zmienić smak ciasteczek z cynamonowego na np czekoladowy lub pomarańczowy (dodać startą skórkę) uda się? :D
odpowiedz
3277 dni temu
Oczywiście, zachęcamy do eksperymentowania z przepisami :) Daj znać jak wyszło!
3277 dni temu
Moje ciasto właśnie zarobione leżakuje w lodówce aż do rana bo na pieczenie ich dzisiaj nie mam już siły. Mam nadzieję że tyle godzin w chłodnym im nie zaszkodzi :)
odpowiedz
3277 dni temu
Nie zaszkodzi ;) Powodzenia w pieczeniu!
3282 dni temu
Świetne ciasteczka. Bardzo orzechowe w smaku. Jednak piekłam je spokojnie 3 minuty krócej, bo inaczej przypaliły by się. Z pierniczkami miałam podobnie. Radzę od razu przygotować podwójną porcję ciasta, zwłaszcza jak ma się rodzinę 4-osobową!
odpowiedz
3289 dni temu
Są wspaniałe! Zrobiłam z podwójnej porcji, a zniknęły praktycznie w jeden dzień! Świetny przepis :)
odpowiedz
3300 dni temu
Moje ulubione ciasteczka cynamonowe. Dziękuję Panie Pawle za przepis i serdecznie pozdrawiam :-) A oto jak wyglądały: http://smallhomebakery.blogspot.com/2015/11/ciasteczka-cynamonowo-orzechowe.html
odpowiedz
3299 dni temu
Wyszły wspaniale! :)
3610 dni temu
Agato, trochę zmieni to smak ciasteczek, ale mączka z orzechów włoskich również świetnie się nada :)
odpowiedz
3610 dni temu
Czy moge uzyc maczki z orzechow wloskich ? Bo mam ich nadmiar :-)
odpowiedz
3626 dni temu
Jak dla mnie - rewelacja. Ciasteczka wyszły przepyszne..nie mogliśmy się od nich oderwać! Dodałam coś od siebie i do dekoracji użyłam lukru domowej roboty :) Zdecydowanie polecam! :)
odpowiedz
3645 dni temu
Być może ciasteczka miały zbyt niską temperaturę albo piekarnik słabiej grzał od góry, by cukier uległ rozpuszczeniu. Przez co ułożone migdały nie przykleiły się do powierzchni ciasteczek.
odpowiedz
3645 dni temu
Caisteczka wyszły super!!! A zapach cynamonu unoszący się w domu podczas pieczenia - bezcenny!!! Mam jednak pytanie o ozdobienie ciasteczek - mnie niestety po wyjęciu z piekarnika wszystkie ułożone płatki migdałów na cukrze brązowym odpadły. Co mogłam zrobić źle???
odpowiedz
3647 dni temu
Natalio i Drogi Gościu, cukier trzcinowy może występować zarówno w barwie białej jak i brązowej. W Polsce jednak najpopularniejszy jest cukier o brązowym zabarwieniu, zwany potocznie cukrem brązowym lub cukrem Demerara. Do grupy brązowych cukrów zalicza się jednak także cukier Muscovado, który również jest cukrem z trzciny cukrowej, lecz ma on intensywny smak melasy i jest cukrem wilgotnym. W tym przepisie zalecane jest użycie tradycyjnego cukru trzcinowego, czyli Demerara.
odpowiedz
3648 dni temu
chyba, że to jest chwyt reklamowy :)
odpowiedz
3648 dni temu
wg mnie to coś innego, skoro w sklepie sprzedaje się cukier trzcinowy i cukier brązowy, więc jakaś różnicach jest :)
odpowiedz
3648 dni temu
Natalia, cukier brązowy to właśnie jest cukier trzcinowy :)
odpowiedz
3648 dni temu
Czy cukier trzcinowy można zastąpić jakimś innym cukrem, np brązowym?
odpowiedz
3648 dni temu
Saszo, zamknięte w szczelnej puszce mogą poleżeć nawet do 2 tygodni. Drogi Gościu, ze względu na płynną formę aromatu nie należy go dawać zbyt wiele, gdyż wpłynie on na konsystencję ciasta. Około 1 łyżeczki powinno wystarczyć.
odpowiedz
3648 dni temu
Jeśli zastępujemy laskę wanilii na aromat waniliowy to ile należy go dodać do ciasta?
odpowiedz
3649 dni temu
Jak długo można takie ciasteczka przechowywać?
odpowiedz
3653 dni temu
Paulino, oczywiście możesz wykorzystać drobniejsze orzechy do dekoracji :)
odpowiedz
3653 dni temu
czy do dekoracji można użyć migdałów w paskach i orzechów laskowych grubo siekanych? czy jako mniejsze niż prezentowane nie przypalą się podczas pieczenia?
odpowiedz
3656 dni temu
Sylwio, możesz użyć aromatu zamiast wanilii :)
odpowiedz
3656 dni temu
Czy laskę wanilii można zastąpić aromatem waniliowym?
odpowiedz
3664 dni temu
Przepraszam pomylilam sie to nie byli makaroniki tylko przepyszne AMARETI
odpowiedz
3664 dni temu
Makoroniki już byli w przepisach pana Pawla mi wyszly pyszne Wyprobowalam już sporo ciast wedlug przepisow pana Pawla wększosc się udala wiec są godne wyprobowania Goraco polecam
odpowiedz
3666 dni temu
Ulotka z tym przepisem jako jedyna nie wylądowała w koszu tylko zajęła zaszczytne miejsce w kuchennym segregatorze. Panie Pawle gratuluję wspaniałego przepisu. Może w Karnawale upieczemy czeskie laskonky lub francuskie makaroniki ?!! mniam ...
odpowiedz
3670 dni temu
Karo, być może należało do ciasta dodać nieco więcej mąki lub po prostu dłużej schłodzić je w lodówce.
odpowiedz
3672 dni temu
wyglądają i pachną cudownie! ale robiłam wszystko jak w przepisie, a ciasto tak bardzo się kleiło, że ciężko było wycinać jakiekolwiek kształty :/ co zrobiłam niewłaściwie?
odpowiedz
3673 dni temu
hili, niestety taki zamiennik się nie sprawdzi - ciasto będzie miało zbyt luźną konsystencję i za bardzo będzie się kleić.
odpowiedz
3673 dni temu
Pyszne! :D
odpowiedz
3673 dni temu
Pytanko czy zamiast cukru pudru można użyć miodu? Czy będzie on za ciężki do tego ciasta. Pozdrawiam :)
odpowiedz
3675 dni temu
Drogi Gościu, wystarczy zmielić migdały :)
odpowiedz
3675 dni temu
jak uzyskać mączkę z migdałów ?
odpowiedz
3678 dni temu
Zapach cudny! Ciasteczek średniej wielkości 28 sztuk
odpowiedz
3679 dni temu
super
odpowiedz
3680 dni temu
Magdo tak, jak najbardziej. Również dodajemy 2 łyżeczki.
odpowiedz
3680 dni temu
Dzień dobry, czy zamiast startego cynamonu można użyć cynamonu z torebki? Jeśli tak, to czy również 2 łyżeczki?
odpowiedz
3681 dni temu
Faktycznie! Przepraszam, ale jestem na etapie poszukiwań dobrego przepisu na pierniki i chyba stąd ta pomyłka :) Dziękuję za nakierowanie i pozdrawiam! :)
odpowiedz
3681 dni temu
Ewo mączka z orzechów jest istotnym elementem przepisu. Agato te ciasteczka to nie pierniczki - to kruche ciastka, pachnące cynamonem. Można je zjadać od razu po upieczeniu :)
odpowiedz
3681 dni temu
Czy pierniki z tego przepisu są miękkie i puszyste, czy twarde i kruche? A jeśli muszą "odleżeć swoje",żeby zmięknąć to jak wcześnie przed Świętami Bożego Narodzenia należy je upiec? Serdecznie pozdrawiam! Agata
odpowiedz
3682 dni temu
Można nie używać tej mączki?
odpowiedz
3682 dni temu
Drogi Gościu, trudno jest podać liczbę, kiedy wszystko zależy od wielkości foremek, których się używa do wykrajania :)
odpowiedz
3682 dni temu
ile sztuk wychodzi z takiego przepisu?
odpowiedz
3682 dni temu
Mączkę przygotowujemy samemu - wystarczy zmielić orzechy :)
odpowiedz
3682 dni temu
ja ró nież jestem ciekawa co to za mączka z orzechów
odpowiedz
3685 dni temu
a gdzie mozna kupic ta maczke z orzechów czy ja sie robi samemu??
odpowiedz
3687 dni temu
dziękuję za przepis, ciasteczka wyszły pyszne! :)
odpowiedz
3687 dni temu
dziś pieklam super zapach unosi sie w calym domu ale zrobilam duży blad moje jajka zostaly tak lezec w miseczce przy walkowaniu zorientowalam sie (dziwwilam sie że ciasto strasznie kruszy ) Juz ich nie dodawalam ciastka i tak sa pysszne zrobie jeszcze raz przed swietami mam nadzije ze nie zapomne o jajkach
odpowiedz
3688 dni temu
Drogi Gościu, ciasteczka zamknięte w słoiku lub metalowej puszce mogą leżeć nawet 2-3 tygodnie.
odpowiedz
3689 dni temu
Jak długo mogą "poleżeć', tzn. ile przed świętami można je zrobić?
odpowiedz
3690 dni temu
Dzisiaj zrobiłam te ciasteczka i wyszły mi 63 sztuki(moja foremka to ośmioramienna gwiazdka)
odpowiedz
3692 dni temu
Ummmm.Apetycznie wyglądają ciekawe ile jest ich sztuk :)
odpowiedz
zobacz wszystkie