Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Migdały i orzechy laskowe pieczemy na blaszce 8-10 minut w temp. 180°C. Studzimy, bardzo drobno siekamy lub mielimy w młynku. Sok i skórkę z pomarańczy, masło, miód oraz cukier przekładamy do garnka, gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy orzechy i posiekane suszone morele (lub żurawiny). Studzimy.
Za pomocą łyżki układamy porcje ciastek na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach około 7-8 cm. Pieczemy w temp. 170°C (termoobieg) lub 180-190°C (bez termoobiegu) przez 12-15 minut na intensywny, złoty kolor.
Zobacz podobne
przepisy
Kruche ciastka kakaowo-migdałowe
Łatwe w przygotowaniu ciasteczka z migdałami, które upieczesz w kilka chwil. Ich mocno kakaowy smak urzekł już wielu!
Amaretti z ganaszem czekoladowym
Poznaj przepis na doskonałe amaretti z ganaszem czekoladowym. Paweł Małecki dzieli się swoją recepturą w Kuchni Lidla!
Włoskie ciasteczka Cantuccini
Jesteś ciekaw, jak smakują ciasteczka cantuccini inspirowane kuchnią włoską? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego i przygotuj je w domu!
Panforte
Tradycyjny deser we włoskim stylu! Bogate w bakalie, charakterystyczne ciasto przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Przekąski sylwestrowe
- Kapusta z grochem
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kutia
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto na pierogi
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Miodownik z kremem z kaszy manny
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (22)
2914 dni temu
Witam! Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, nakładałam niewielką ilość ciasta na blachę zachowując duże odstępy, a i tak ciasto rozlewało się, wiec wychodziły placki, które dodatkowo za bardzo przypiekały się na brzegach (po 8 minutach pieczenia). Aby nadać im "jakiś" kształt zbierałam je łyżeczką. Po upieczeniu ciastka nieco stwardniały, ale niestety nadal pozostają bardzo klejące i rozpadają się w palcach. Sam smak bardzo dobry. Jednak oczekiwałam lepszego wyglądu. Mam pytanie - jak najlepiej przechowywać ciastka po upieczeniu? Włożyłam je do puszki i następnego dnia były bardzo miękkie i łamliwe. Dziękuję i pozdrawiam.
odpowiedz
3286 dni temu
mnie też się rozlały, ale pozgarniałam łyżką :) za długo piekłam, bo czekałam, zeby stwardniały...niepotrzebnie, bo jak stygną to twardnieją same :) tyle że wyszły mi dość tłuste (???) dałam tyle masła, ile jest w przepisie..ogólnie bardzo smaczne :)
odpowiedz
3299 dni temu
Ciastka wyszły rewelacyjnie! :) Jednak nie polecam piec ich dłużej niż 10 minut - w moim przypadku trochę za bardzo przypiekły się na brzegach.
odpowiedz
3302 dni temu
potwierdzam - ciasto się rozlało na całą blaszkę, ale pomimo tego widać było gdzie nakładałam porcję, więc sięgnęłam po szklankę i wycięłam kółeczka (jak z ciasta na pierogi :P) były pyszne, choć się rozlatywały
odpowiedz
3398 dni temu
Panie Pawle ciasto się rozlało i następnie spaliło
odpowiedz
3473 dni temu
Hedera helix, orzechy laskowe możesz zastąpić migdałami lub dodać swoje ulubione orzechy każdego rodzaju :)
odpowiedz
3473 dni temu
Mam uczulenie na orzechy laskowe. Czy mogę użyć włoskich, ziemnych lub nerkowców? Jakie najlepiej pasowałyby do tych ciasteczek?
odpowiedz
3524 dni temu
Dziś zrobiłam pierwszy raz florentynki i do wypieku użyłam zamiast papieru foremki silikonowe do muffin. Ciastka po upieczeniu nadal są miękkie, ale pozostawione do ostygnięcia robią się twardsze. Ciastka zachowują określony przez formę silikonową kształt. Radzę wyjmować z formy po ok 15 minutach.
odpowiedz
3543 dni temu
Sylwia, jak wspomnieliśmy w przepisie porcje ciastek musimy wykładać w dużych odstępach (7-8cm), ponieważ ciasteczka się mocno rozpływają. Może kładłaś zbyt duże porcje ciasta w zbyt małych odstępach.
odpowiedz
3544 dni temu
Mimo, iż proporcje miałam dokładnie jak w przepisie to ciasteczka rozlały mi się na całą blachę. Przydałaby się większa precyzyjność przy soku z pomarańczy. Ciężko ocenić jaka ma być wielkość pomarańczy. Lepiej byłoby podanie ile mililitrów soku z pomarańczy. Wydaje mi się, że widocznie moja pomarańcza musiała być ciut za duża, chociaż dość małą kupiłam.
odpowiedz
3558 dni temu
Drogi Gościu, jak w przepisie: "Sok, skórkę, masło, miód i cukier przekładamy do garnka, gotujemy na małym ogniu około 10 minut."
odpowiedz
3558 dni temu
A co zrobić ze skórką?? Pomocy!
odpowiedz
3604 dni temu
Drogi początkujący z ciastkami, ciasteczka te muszą się nieco rozlać na blasze. być może ułożyłeś zbyt duże porcje w zbyt małych odstępach?
odpowiedz
3604 dni temu
mi tez zlaly sie w jedno:( czy moglby ktos powiedziec jak temy zaradzic na przyszlosc?
odpowiedz
3697 dni temu
dżo, jak najbardziej, wyciśniętą skórkę z cytryny również dodajemy.
odpowiedz
3697 dni temu
a czy otartą skórkę też się dodaje?
odpowiedz
3698 dni temu
ewcia, dokładnie taka sama sytuacja była u mnie. może zapomniano o odrobinie mąki? :)
odpowiedz
3698 dni temu
Moje florentynki chyba wyszły zbyt rzadkie, bo układając na blaszce nie zrobiły się ciasteczka, tylko wszystko się ze sobą połączyło. Może zbyt dużo soku z pomarańczy dałam? Ale dałam tylko pół pomarańczy. Proszę o pomoc co zrobić żeby wyszły. Sam w sobie skład jest pyszny..i tak zjadłam :) Tylko nie wyglądały zbyt apetycznie
odpowiedz
3700 dni temu
Jak najbardziej cukier można zastąpić ksylitolem. Użyj taką samą ilość, jaka jest podana w przepisie :)
odpowiedz
3700 dni temu
czy można użyć ksylitolu zamiast cukru? jezeli tak to jaka bedzie wtedy proporcja??
odpowiedz
3702 dni temu
i prócz wartości chociaż liczbę porcji np. 20 ciasteczek średniej wielkości lub coś w ten deseń :)
odpowiedz
3704 dni temu
Drogi Lidlu, czy stoi coś na przeszkodzie aby przepisy zawierały wartości odżywcze ?
odpowiedz
zobacz wszystkie