Florentynki migdałowe

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Migdały i orzechy laskowe pieczemy na blaszce 8-10 minut w temp. 180°C. Studzimy, bardzo drobno siekamy lub mielimy w młynku. Sok i skórkę z pomarańczy, masło, miód oraz cukier przekładamy do garnka, gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy orzechy i posiekane suszone owoce. Studzimy.

Za pomocą łyżki układamy porcje ciastek na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach około 7-8 cm. Pieczemy w temp. 170°C (termoobieg) lub 180-190°C (bez termoobiegu) przez 12-15 minut na intensywny, złoty kolor.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (22)

Avatar
  • Gość Gość
    726 dni temu
    Witam! Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, nakładałam niewielką ilość ciasta na blachę zachowując duże odstępy, a i tak ciasto rozlewało się, wiec wychodziły placki, które dodatkowo za bardzo przypiekały się na brzegach (po 8 minutach pieczenia). Aby nadać im "jakiś" kształt zbierałam je łyżeczką. Po upieczeniu ciastka nieco stwardniały, ale niestety nadal pozostają bardzo klejące i rozpadają się w palcach. Sam smak bardzo dobry. Jednak oczekiwałam lepszego wyglądu. Mam pytanie - jak najlepiej przechowywać ciastka po upieczeniu? Włożyłam je do puszki i następnego dnia były bardzo miękkie i łamliwe. Dziękuję i pozdrawiam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1098 dni temu
    mnie też się rozlały, ale pozgarniałam łyżką :) za długo piekłam, bo czekałam, zeby stwardniały...niepotrzebnie, bo jak stygną to twardnieją same :) tyle że wyszły mi dość tłuste (???) dałam tyle masła, ile jest w przepisie..ogólnie bardzo smaczne :)

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1111 dni temu
    Ciastka wyszły rewelacyjnie! :) Jednak nie polecam piec ich dłużej niż 10 minut - w moim przypadku trochę za bardzo przypiekły się na brzegach.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1114 dni temu
    potwierdzam - ciasto się rozlało na całą blaszkę, ale pomimo tego widać było gdzie nakładałam porcję, więc sięgnęłam po szklankę i wycięłam kółeczka (jak z ciasta na pierogi :P) były pyszne, choć się rozlatywały

    odpowiedz

  • Michał Michał
    1210 dni temu
    Panie Pawle ciasto się rozlało i następnie spaliło

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1284 dni temu
    Hedera helix, orzechy laskowe możesz zastąpić migdałami lub dodać swoje ulubione orzechy każdego rodzaju :)

    odpowiedz

  • Hedera helix Hedera helix
    1284 dni temu
    Mam uczulenie na orzechy laskowe. Czy mogę użyć włoskich, ziemnych lub nerkowców? Jakie najlepiej pasowałyby do tych ciasteczek?

    odpowiedz

  • Iga Iga
    1336 dni temu
    Dziś zrobiłam pierwszy raz florentynki i do wypieku użyłam zamiast papieru foremki silikonowe do muffin. Ciastka po upieczeniu nadal są miękkie, ale pozostawione do ostygnięcia robią się twardsze. Ciastka zachowują określony przez formę silikonową kształt. Radzę wyjmować z formy po ok 15 minutach.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1355 dni temu
    Sylwia, jak wspomnieliśmy w przepisie porcje ciastek musimy wykładać w dużych odstępach (7-8cm), ponieważ ciasteczka się mocno rozpływają. Może kładłaś zbyt duże porcje ciasta w zbyt małych odstępach.

    odpowiedz

  • sylwia sylwia
    1355 dni temu
    Mimo, iż proporcje miałam dokładnie jak w przepisie to ciasteczka rozlały mi się na całą blachę. Przydałaby się większa precyzyjność przy soku z pomarańczy. Ciężko ocenić jaka ma być wielkość pomarańczy. Lepiej byłoby podanie ile mililitrów soku z pomarańczy. Wydaje mi się, że widocznie moja pomarańcza musiała być ciut za duża, chociaż dość małą kupiłam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1369 dni temu
    Drogi Gościu, jak w przepisie: "Sok, skórkę, masło, miód i cukier przekładamy do garnka, gotujemy na małym ogniu około 10 minut."

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1370 dni temu
    A co zrobić ze skórką?? Pomocy!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1415 dni temu
    Drogi początkujący z ciastkami, ciasteczka te muszą się nieco rozlać na blasze. być może ułożyłeś zbyt duże porcje w zbyt małych odstępach?

    odpowiedz

  • poczatkujacy z ciastkami poczatkujacy z ciastkami
    1416 dni temu
    mi tez zlaly sie w jedno:( czy moglby ktos powiedziec jak temy zaradzic na przyszlosc?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1508 dni temu
    dżo, jak najbardziej, wyciśniętą skórkę z cytryny również dodajemy.

    odpowiedz

  • dżo dżo
    1508 dni temu
    a czy otartą skórkę też się dodaje?

    odpowiedz

  • luli luli
    1510 dni temu
    ewcia, dokładnie taka sama sytuacja była u mnie. może zapomniano o odrobinie mąki? :)

    odpowiedz

  • ewciax22x ewciax22x
    1510 dni temu
    Moje florentynki chyba wyszły zbyt rzadkie, bo układając na blaszce nie zrobiły się ciasteczka, tylko wszystko się ze sobą połączyło. Może zbyt dużo soku z pomarańczy dałam? Ale dałam tylko pół pomarańczy. Proszę o pomoc co zrobić żeby wyszły. Sam w sobie skład jest pyszny..i tak zjadłam :) Tylko nie wyglądały zbyt apetycznie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1512 dni temu
    Jak najbardziej cukier można zastąpić ksylitolem. Użyj taką samą ilość, jaka jest podana w przepisie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1512 dni temu
    czy można użyć ksylitolu zamiast cukru? jezeli tak to jaka bedzie wtedy proporcja??

    odpowiedz

  • Klaudia Klaudia
    1514 dni temu
    i prócz wartości chociaż liczbę porcji np. 20 ciasteczek średniej wielkości lub coś w ten deseń :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1515 dni temu
    Drogi Lidlu, czy stoi coś na przeszkodzie aby przepisy zawierały wartości odżywcze ?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram