Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i cukier wanilinowy oraz masło, żółtko i kakao. Wyrabiamy kruche ciasto (nie wyrabiamy zbyt długo). Na końcu dodajemy migdały. Z ciasta formujemy walec. Wstawiamy do lodówki na mniej więcej 40-50 minut.
Gdy ciasto będzie twarde, kroimy je na plastry o grubości ok. 5-6 mm. Rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 12-14 min w temperaturze ok. 180°C.
Zobacz podobne
przepisy
Chrupiące ciasteczka czekoladowe
Niezwykle prosta oraz smakowita przekąska pełna orzechów, pestek dyni i czekolady. Pokochają ją zarówno dzieci, jak i dorośli!
Suflet czekoladowy
Deser dla prawdziwych miłośników czekolady! Puszysty suflet, który wyczarujesz z kilku składników w niecałe pół godziny.
Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi
Proste, pyszne i szybkie w wykonaniu ciasteczka to świetny pomysł na słodką przekąskę! Upiecz je w prezencie dla bliskich.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Banany smażone w cieście
- Piersi kurczaka w greckiej marynacie z grilla
- Mega muffinki czekoladowe
- Ciastka z jabłkami
- Piłka nożna po włosku (spaghetti z kuleczkami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi)
- Ciasto czekoladowe z bananami
- Pani Walewska na puszystym cieście
- Hiszpańskie ciasto czekoladowe z pomarańczą
- Grissini
- Ciasto z morelami i suszoną żurawiną
- Ciasteczka makowo-migdałowe
- Zupa z cukinii z kurkami
- Tortellini z sosem szpinakowym i boczkiem
- Crumble bars z rabarbarem i wiśniami
- Ciasteczka brownie – wegańskie!
- Dżem z włoskich śliwek
- Zupa z białych warzyw z pulpetami
- Tarta kokosowa
- Zupa pomidorowa z bananami
- Bulion azjatycki z chow mein i krewetkami
- Tort malinowy
- Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Pizza rzymska
- Podudzia kurczaka w przyprawach z warzywami sauté
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (35)
301 dni temu
Są ok.
odpowiedz
1407 dni temu
bardzo polecam ten przepis, jeden z niewielu z którego wychodzą takie pyszne, kruche a jednocześnie idealnie wilgotne ciastka! Idealne na niezapowiedzianych gości bo taki wałeczek ciasta można zawinąć i zamrozić :)
odpowiedz
1407 dni temu
Olu, dziękujemy za Twoją opinię! Bardzo nas cieszy, że przepis się sprawdza. Niech służy i smakuje Tobie i Twoim gościom! ;)
1431 dni temu
Ok
odpowiedz
1446 dni temu
Dzień dobry, czy mąkę pszenną można zastąpić jaglaną lub inną bezglutenową i w jakiej ilości i proporcjach?
odpowiedz
1445 dni temu
Możesz użyć bezglutenowych mąk, najlepiej stosując ich mieszankę. Jeśli chcesz wykorzystać mąkę jaglaną, polecamy połączyć ją z mąką kukurydzianą lub ryżową i mąką ziemniaczaną w proporcji: 150 g + 40 g + 10 g. Jeśli okaże się, że ciasto z trudem się formuje, dosyp odrobinę mąki jaglanej i ponownie zagnieć całość.
1556 dni temu
Dzień dobry, czy migdały są tu bardzo potrzebne czy można zrobić bez migdałów. Pozdrawiam
odpowiedz
1556 dni temu
Dzień dobry :) Z migdałami smak będzie co prawda inny, ale bez nich ciastka również będą smaczne ;) Zawsze można też zastąpić migdały innym, ulubionym dodatkiem - np. orzechami włoskimi.
2849 dni temu
Cukier kryształ czy puder?
odpowiedz
2849 dni temu
W przepisie został użyty cukier kryształ.
3419 dni temu
Doroto, ciastka mogą się kruszyć od zbyt długiego wyrabiania ciasta. Długie wyrabianie powoduje ogrzanie się masła, a to wpływa na konsystencję ciasteczek. Najlepiej jest dodawać schłodzone masło. Ciasto wyrabiamy krótko, a później mocno chłodzimy.
odpowiedz
3421 dni temu
Ciastka po upieczeniu (wszystko co do grama i czasu wg przepisu!), po prostu się rozpadają, co może być przyczyną?
odpowiedz
3422 dni temu
Doroto, kakao naturalne.
odpowiedz
3422 dni temu
Witam, a jakie kakao?
odpowiedz
3513 dni temu
magdo, typ mąki wpływa na konsystencję ciasta. W tym przepisie Paweł rekomenduje użycie mąki typu 650, jednak mąka tortowa również się tutaj sprawdzi.
odpowiedz
3513 dni temu
w jakim celu użyto mąki 650? czy można ją zastąpić tortową?
odpowiedz
3769 dni temu
Drogi Gościu, do ciasteczek używamy prawdziwego masła o zawartości tłuszczu min. 82%.
odpowiedz
3771 dni temu
Witam, a jakie to ma być masło? Czy chodzi tutaj o margarynę?
odpowiedz
3879 dni temu
Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Właśnie ustawiłam na góra-dół, ale po 14 minutach wydawało mi się, że są jeszcze surowe i trzymałam je dłużej - nie wyszło im to na dobre... Dziękuję za pomoc - śledzę Państwa przepisy i staram się je stosować w ramach swoich ograniczonych umiejętności :) Pozdrawiam serdecznie!
odpowiedz
3879 dni temu
Drogi Gościu, ciasteczka pieczemy bez termoobiegu. Piekarnik powinien być ustawiony na grzanie góra-dół. Pamiętaj, że każdy piekarnik grzeje inaczej. Aby uniknąć przypalenia ciasteczek, najlepiej jest kontrolować stan wypieczenia :)
odpowiedz
3879 dni temu
Witajcie, bardzo proszę o pomoc. Zrobiłam te ciasteczka, ale za długo je trzymałam w piekarniku i nie wyszły tak, jak powinny. Proszę podpowiedzieć, na jaki bieg w piekarniku trzeba je nastawić na te 12-14 minut? Opiekanie góra i dół? Termoobieg? Będę bardzo wdzięczna! :-)
odpowiedz
3923 dni temu
Fantastycznie, że eksperymentujesz w kuchni i próbujesz dostosować przepis do posiadanych w domu składników :) Życzymy więcej takich udanych kombinacji!
odpowiedz
3923 dni temu
Jako że jestem noga w gotowaniu to trochę miałam obawę czy mi wyjdzie. Musiałam trochę improwizować, gdyż nie miałam kakao, więc zamieniłam je na startą na tarce czekoladę gorzką. Miałam tylko pół opakowania cukru wanilinowego, więc dołożyłam łyżeczkę cukru pudru. Posiadałam małe jajka, więc dałam dwa żółtka i trochę więcej masła 200 g. Ciasteczka pokroiłam na różne grubości i te cieńsze wyszły bardzo kruchutkie, natomiast te grubsze w środku wyszły miękkie. Ciasteczka wyszły przepysznie całej rodzince jak i w pracy ciasteczka bardzo smakowały.
odpowiedz
3924 dni temu
przepyszne, mocno kakaowe, nie za słodkie czyli takie jak lubie idealne ;D
odpowiedz
3927 dni temu
Zrobiłam i wyszły idealne! Zniknęły w ciągu godziny wszystkie :)
odpowiedz
3943 dni temu
Masło dajemy zimne, nie roztopione. Jeśli ciasto jest zbyt kruche i się rozpada być może żółtko jajka było zbyt małe. Można to poprawić dodając odrobinę więcej masła.
odpowiedz
3944 dni temu
A co z tym masłem? Czemu ciasto nie wychodzi?
odpowiedz
3944 dni temu
alannah22, mąka typu 650 to mąka pszenna.
odpowiedz
3944 dni temu
pozwolę sobie a propos tego masła, do ciasta kruchego najlepiej zimne i żeby nie za długo wyrabiać, wtedy chyba wychodzi najlepsze ciasto :)
odpowiedz
3944 dni temu
Masło ma być twarde czy roztopione?
odpowiedz
3944 dni temu
A cóż to za mąka? Nie pszenna, nie chlebowa... Hmmm... A można użyć zwykłej pszennej? :)
odpowiedz
3945 dni temu
Zrobilam wg przepisu, ale niestety ciasto sie rozpadalo, pomimo "odlezenia"w lodowce i nie mozna bylo w ogole go pokroic w plastry
odpowiedz
3948 dni temu
Podobne do znanych mi z sieci cukierni Sowa.Jutro zrobię z tego przepisu.Kocham moje eksperymenty więc dodam o. laskowe zamiast migdalow.
odpowiedz
3951 dni temu
Do pochrupania będą idealne,bardzi lubię takie ciasteczka.
odpowiedz
3951 dni temu
Ślinka cieknie :P
odpowiedz
zobacz wszystkie