Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
4-5 małych miseczek (ramekinów) do pieczenia
Przygotowanie
Jajka – żółtka i białka – ubijamy bardzo dokładnie z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Do ubitych jaj wsypujemy powoli mąkę, delikatnie mieszamy trzepaczką, po czym dodajemy rozpuszczoną, ciepłą czekoladę z masłem.
Małe foremki smarujemy rozpuszczonym masłem i wypełniamy przygotowaną masą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (termoobieg) i piec 7 minut, aż suflety urosną i delikatnie się zarumienią. Upieczone suflety delikatnie wyjmujemy z piekarnika.
Jak podawać
Podajemy na ciepło z ulubionymi owocami lub posypane tartą czekoladą albo cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Chrupiące ciasteczka czekoladowe
Niezwykle prosta oraz smakowita przekąska pełna orzechów, pestek dyni i czekolady. Pokochają ją zarówno dzieci, jak i dorośli!
Tarta cytrynowa
Tym razem zachęcamy do przygotowania pysznego deseru. Tarta cytrynowa to nasza propozycja dla wszystkich łasuchów.
Ciasto cynamonowe z jabłkami
Banalnie prosty sposób na ciasto o niebanalnym smaku oraz wyjątkowym zapachu cynamonu, jabłek i prażonych orzechów.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Macedoński tort chałwowy
- Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego
- Piersi z kurczaka z szynką schwarzwaldzką
- Curry z kurczaka z jabłkiem, mango i mlekiem kokosowym
- Morele z aksamitnym serkiem i pistacjami
- Tartichèvre (gratin z ziemniaków z kozim serem)
- Ekspresowy bolończyk, czyli spaghetti po studencku
- Deser gruszkowo-cynamonowy z maślanką
- Ciasteczka z ekspandowanych ziaren
- Suflet z mango
- Wegański green bowl
- Ciasto czekoladowa chmura
- Tarta proteinowa z siedmiu składników
- Rosół drobiowo-wołowy
- Kaszotto z kurczakiem i warzywami
- Pizza makaronowa
- Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
- Sałatka z pomelo
- Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
- Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
- Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
- Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów
- Frozen bites o smaku matchy i mango
- Hummus bowl
- Zapiekanki z grillowanym kurczakiem
- GOFRY TRADYCYJNE
- Marynowane pieczarki w słoiku
- Frittata z boczkiem i młodą kapustą
- Faszerowane cygaretki z łososia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (72)
307 dni temu
To jest bardziej przepis na fondat (lava cake) gdzie środek jest płynny. Jest pyszny, ale według mnie jest w przepisie za dużo cukru. Deser wychodzi zdecydowanie za słodki, szczególnie jak używa się słodkiej czekolady deserowej. Natomiast przepis n1. Wychodzi petarda jak z knajpy.
odpowiedz
194 dni temu
ZOSTAWIAM DŁUZEJ W PIEKARNIKU DO 10 MIN, I OSOBNO UBIJAM białka za gordonem ramseyem.
1521 dni temu
pychotka
odpowiedz
1654 dni temu
Czy można naszykować masę wcześniej np przed przyjazdem gości i wstawić do piekarnika w dogodnym momencie by podać ciepłe i świeże gościom?
odpowiedz
1654 dni temu
Aleksandro, masa na suflet jest bardzo delikatna i puszysta. Odstawiona na jakiś czas do czasu przybycia gości może stracić swoje właściwości. Zdecydowanie rekomendujemy pieczenie sufletów od razu po przygotowaniu masy.
1654 dni temu
Dziękuje za odpowiedz. A jaką średnice foremki najlepiej wybrać? Myśle nad 8 cm lub 10 cm (wysokość 3,5cm) ?
1654 dni temu
Foremka o średnicy 8 cm będzie idealna. Jeśli chodzi o wysokość, do sufletów warto użyć nieco wyższych kokilek (4,5-5 cm).
1654 dni temu
ale w takich niższych też wyjdą? :D
1654 dni temu
Tak, ważne by wypełnić je (tak jak wspomina Paweł) do 3/4 objętości :)
1830 dni temu
To mój pierwszy suflet w życiu i chyba się udał. Ciasto nie opadło, z zewnątrz było przyrumienione, w środku płynne. Cała rodzina zajadała się ze smakiem. Polecam!
odpowiedz
1830 dni temu
Gratulujemy! :)
2076 dni temu
Robię suflet po raz kolejny. WTym razem moje pytanie brzmi: Czy można użyć mąki ryżowej? Tym razem ma być bezglutenowe...
odpowiedz
2075 dni temu
Możesz spróbować z mąką ryżową! Koniecznie daj znać, jak wyszło!
1859 dni temu
A może bezczekoladowe?
2088 dni temu
Czy mozna zrobic od razu z podwojnej porcji ?
odpowiedz
2088 dni temu
Można!
2153 dni temu
PRZEPRASZAM, POWINIENEM BYŁ NAPISAĆ *WŁAŚCIWIE*
odpowiedz
2153 dni temu
ile właśćiwie powinny ubijać się te jajka?
odpowiedz
2152 dni temu
Tak długo, dopóki masa będzie puszysta i napowietrzona :) Trudno tutaj określić dokładany czas, bo wszystko zależy od miksera, jakiego używasz, prędkości. Paweł w filmie pokazuje, jaką konsystencję powinny mieć jajka :)
2170 dni temu
Klasyka sama w sobie, uwielbiam!
odpowiedz
2153 dni temu
TO COOL
2554 dni temu
Robilam raz, wyszlo wspaniale! Teraz potrzbuje zrobic wieksza ilosc naraz i moje pytanie jest takie: lepiej ubic i mieszac mase w malych ilosciach czy np po3jna wielokrotnosc skladnikow sprawi ze jajka sie nie ubija jak trzeba? Niech sie ktos wypowie.
odpowiedz
2553 dni temu
Mia, możesz przygotować masę z większej ilości składników - jednak pamiętaj, że wtedy proces miksowania może się znacząco wydłużyć :)
2551 dni temu
Możesz zrobić nawet po3jną porcje na raz suflet i tak wyjdą wspaniale.
2595 dni temu
Zrobiłam to i wyszło super :D
odpowiedz
1859 dni temu
Zawsze smakuję super :)
2603 dni temu
Roztopionym, nie rozpuszczonym. A ciastko spoko ;)
odpowiedz
2832 dni temu
Kuchnio Lidla, kocham was ale to przepis na lava cupcake :< Co prawda wyszly bardzo smaczne i super czekoladowe ale to male oszustwo nazywając to przepisem na suflet :< Suflet ma konsystencje cos pomiedzy ciastem a musem, bez plynnego srodka i wyrasta z foremki bo bialka ubija się oddzielnie
odpowiedz
3114 dni temu
Wyszedł fantastycznie ! Polecam. Przepis jest bardzo prosty i może zaskoczyć naszych gości :)
odpowiedz
3123 dni temu
Super. Proste i pyszne. Następnym razem dodam odrobinę więcej cukru. Super smakowało razem z sorbetem truskawkowym.
odpowiedz
3123 dni temu
Bardzo dobry pomysł! :)
3265 dni temu
Dziękuję za wspaniały przepis 😘 Wyszło chrupkie na wierzchu i płynne w środku 😄 Pyszne! 😍
odpowiedz
3266 dni temu
Zrobię rodzicom 💙 Pewnie się ucieszą 😀 Pozdrawiam 😘
odpowiedz
3266 dni temu
Czy takiego rodzaju ciasto można piec w innych formach (czy tylko i wyłącznie w takich ramekinach?
odpowiedz
3265 dni temu
raar, suflety pieczemy tylko w takich kokilkach!
3456 dni temu
Suflet wyszedł super. Wszystkim smakowało. Następnym razem skrócę czas do 8 minut (piekłam 9) żeby był troszkę wilgotniejszy. Niestety też trochę za mało ciasta wyszło, wiec suflet nie miał jak wyskoczyć pond kokilkę. Ale mimo wszystko jestem zadowolona, polecam ;))
odpowiedz
3492 dni temu
To prawda, z podanej ilości wychodzą 4 nieduże suflety, lecz wyśmienite. Jestem łakomczuchem wszelkich słodkości i muszę powiedzieć że ten smakołyk zostanie w mych przepisach, do których będę już zawsze nie tylko zaglądać ale i wypróbowywać. Delikatny, na zewnątrz kruchy, wypieczony a w środku lejąca gorąca czekolada. Mniam!!!
odpowiedz
3518 dni temu
Pyszota Proste i smaczne i choć ta ilość wydaje się mala na 4 osoby to jest w sam raz bo deser jest naprawdę słodki 😋
odpowiedz
3524 dni temu
pyszne, pachnące z płynną masą w środku, a co najważniejsze - prościutkie w wykonaniu:)
odpowiedz
3531 dni temu
bardzo pyszne z czekolady mlecznej bardzo proste a nie to co w telewizji nie potrafią!
odpowiedz
3550 dni temu
Pyszne a ta czekolada odlot
odpowiedz
3573 dni temu
jak w muffinkach
odpowiedz
3588 dni temu
Czy w sufletach z tego przepisu środek wychodzi płynny czy tylko taki wilgotnawy jak w muffinkach ?
odpowiedz
3591 dni temu
jest to prosty przepis, ale mało wychodzi... to jedyna wada:)
odpowiedz
3599 dni temu
Wojtku nazwa "suflet" jest tutaj nazwą umowną. Rzeczywiście nie jest to klasyczny suflet w tego słowa znaczeniu, lecz deser dość do sufletu podobny. Jego konsystencja jest bardziej stabilna i praktycznie nie ma możliwości by się nie udał. Polecamy spróbować!
odpowiedz
3599 dni temu
nie jest to także nic na kształt lava cake czyli fondantu.
odpowiedz
3599 dni temu
A skąd taki przepis? To bardziej wygląda na twór biszkoptowopodobny niż na suflet. Po pierwsze nie ubija się razem żółtek i białek a po drugie w suflecie nie ma mąki!
odpowiedz
3652 dni temu
Przepis na stałe zawitał w naszym domu. Jest szybki i prosty do wykonania, a składniki sa zawsze zmagazynowane. Naprawdę polecam.
odpowiedz
3655 dni temu
A czy ktos mogłby mi powiedziec gdzie można tanio kupić takie kokilki?
odpowiedz
3692 dni temu
michallll, bardzo cieszymy się, że przepis trafił w Twój gust!
odpowiedz
3692 dni temu
Witam Dziś pierwszy raz przepis trafił na blat kuchenny i mu mojemu zadowoleniu wyszło pysznie i chyba w punkt: ) środek taki jak być powinien i nie opadlo.: ) dodatkowo polecam dodać poza malinami gałkę lodów smietankowych z pieprzem: ) smakowalo
odpowiedz
3846 dni temu
Przepyszne... Na stałe zagości w moim domu :D
odpowiedz
3854 dni temu
ehhh faktycznie uzależnia. Jest przepyszny :D
odpowiedz
3854 dni temu
Ile centymetrów ma miseczka w środku?
odpowiedz
3915 dni temu
Edith, dasz się skusić innym słodkościom? :)
odpowiedz
3915 dni temu
Zrobiłam wczoraj - powinno się dawać ostrzeżenie, że taki cudowny deser wzmaga uzależnienie u czekoladoholików :) PYSZNY
odpowiedz
3950 dni temu
Super suflet. Moja kobitka go kocha... Tylko szkoda ze zawsze ja go muszę robić
odpowiedz
4021 dni temu
Kasiu, podziel się z nami efektem. Miłego kucharzenia we dwoje! :)
odpowiedz
4021 dni temu
Mmmm... świetny przepis. Suflet będę robić w weekend z moim chłopakiem, oby wyszedł idealny :)
odpowiedz
4053 dni temu
Kolejny geeeeeeenialny deser!!!!! Polecam wszystkim miłośnikom wybornych smaków. Można odpłynąć jedząc. Polecam podanie z gałką lodów waniliowych i gęstym musem malinowym lub z innych owoców, świetnie neutralizuje słodycz i niebiańsko wzbogaca całość deseru. POLECAM
odpowiedz
4062 dni temu
Łatwe do zrobienia :) Nie przepadam za czekoladą, ale to było całkiem niezłe.
odpowiedz
4150 dni temu
Gość, są to standardowe, średniej wielkości remekiny (kokilki).
odpowiedz
4150 dni temu
jakiego rozmiaru foremek używa pan Paweł do zrobienia sufletu ?
odpowiedz
4167 dni temu
Ile powinnam piec ten suflet tak aby środek był płynny. Foremki mam o średnicy 11 cm wiec są one o wiele większe niż te na filmie
odpowiedz
4201 dni temu
Czy można do tego przepisu użyć silikonowych foremek na muffiny?
odpowiedz
4218 dni temu
Przepis na ten suflet - rewelacyjny, dziękuję Paweł! mój chłopak upiekł te czekoladowe cudeńka, bardzo mi smakowały - polecam wszystkim. O.
odpowiedz
4220 dni temu
Suflet wyszedł przepyszny, a przepis taki prosty ! Super, na pewno będzie to stałym punktem deserowym :)
odpowiedz
4226 dni temu
Paffcio, suflet to danie z utartych żółtek i ubitych białek, dokładnie tak, jak pokazał Paweł, cukierniczy mistrz. Pozdrawiamy.
odpowiedz
4227 dni temu
Fajny ten przepis robiłam kiedyś suflet na samych białkach i mi nie wyszedł a ten jest bardzo prosty w wykonaniu i wychodzi może to zasługa dobrych składników i sposobu wykonania bardzo smaczny ja podałam do niego lody waniliowe
odpowiedz
4229 dni temu
Mam takie pytanie w suflecie to chyba sa same białka a tu jest pokazany zwykły fondant czekoaldowy :O
odpowiedz
4229 dni temu
Pyszne....i to z moją ulubioną czekoladą z Lidla,koniecznie muszę je upiec:)
odpowiedz
4230 dni temu
rewelacja!
odpowiedz
zobacz wszystkie