
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
4-5 małych miseczek (ramekinów) do pieczenia
Przygotowanie
Jajka – żółtka i białka – ubijamy bardzo dokładnie z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Do ubitych jaj wsypujemy powoli mąkę, delikatnie mieszamy trzepaczką, po czym dodajemy rozpuszczoną, ciepłą czekoladę z masłem.
Małe foremki smarujemy rozpuszczonym masłem i wypełniamy przygotowaną masą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (termoobieg) i piec 7 minut, aż suflety urosną i delikatnie się zarumienią. Upieczone suflety delikatnie wyjmujemy z piekarnika.
Jak podawać
Podajemy na ciepło z ulubionymi owocami lub posypane tartą czekoladą albo cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Chrupiące ciasteczka czekoladowe
Niezwykle prosta oraz smakowita przekąska pełna orzechów, pestek dyni i czekolady. Pokochają ją zarówno dzieci, jak i dorośli!

Tarta cytrynowa
Tym razem zachęcamy do przygotowania pysznego deseru. Tarta cytrynowa to nasza propozycja dla wszystkich łasuchów.

Cynamonowe ciasto z jabłkami
Banalnie prosty sposób na ciasto o niebanalnym smaku oraz wyjątkowym zapachu cynamonu, jabłek i prażonych orzechów.

Komentarze (70)
1105 dni temu
pychotka
odpowiedz
1238 dni temu
Czy można naszykować masę wcześniej np przed przyjazdem gości i wstawić do piekarnika w dogodnym momencie by podać ciepłe i świeże gościom?
odpowiedz
1238 dni temu
Aleksandro, masa na suflet jest bardzo delikatna i puszysta. Odstawiona na jakiś czas do czasu przybycia gości może stracić swoje właściwości. Zdecydowanie rekomendujemy pieczenie sufletów od razu po przygotowaniu masy.
1238 dni temu
Dziękuje za odpowiedz. A jaką średnice foremki najlepiej wybrać? Myśle nad 8 cm lub 10 cm (wysokość 3,5cm) ?
1238 dni temu
Foremka o średnicy 8 cm będzie idealna. Jeśli chodzi o wysokość, do sufletów warto użyć nieco wyższych kokilek (4,5-5 cm).
1238 dni temu
ale w takich niższych też wyjdą? :D
1238 dni temu
Tak, ważne by wypełnić je (tak jak wspomina Paweł) do 3/4 objętości :)
1414 dni temu
To mój pierwszy suflet w życiu i chyba się udał. Ciasto nie opadło, z zewnątrz było przyrumienione, w środku płynne. Cała rodzina zajadała się ze smakiem. Polecam!
odpowiedz
1413 dni temu
Gratulujemy! :)
1660 dni temu
Robię suflet po raz kolejny. WTym razem moje pytanie brzmi: Czy można użyć mąki ryżowej? Tym razem ma być bezglutenowe...
odpowiedz
1658 dni temu
Możesz spróbować z mąką ryżową! Koniecznie daj znać, jak wyszło!
1443 dni temu
A może bezczekoladowe?
1671 dni temu
Czy mozna zrobic od razu z podwojnej porcji ?
odpowiedz
1671 dni temu
Można!
1737 dni temu
PRZEPRASZAM, POWINIENEM BYŁ NAPISAĆ *WŁAŚCIWIE*
odpowiedz
1737 dni temu
ile właśćiwie powinny ubijać się te jajka?
odpowiedz
1735 dni temu
Tak długo, dopóki masa będzie puszysta i napowietrzona :) Trudno tutaj określić dokładany czas, bo wszystko zależy od miksera, jakiego używasz, prędkości. Paweł w filmie pokazuje, jaką konsystencję powinny mieć jajka :)
1753 dni temu
Klasyka sama w sobie, uwielbiam!
odpowiedz
1737 dni temu
TO COOL
2138 dni temu
Robilam raz, wyszlo wspaniale! Teraz potrzbuje zrobic wieksza ilosc naraz i moje pytanie jest takie: lepiej ubic i mieszac mase w malych ilosciach czy np po3jna wielokrotnosc skladnikow sprawi ze jajka sie nie ubija jak trzeba? Niech sie ktos wypowie.
odpowiedz
2137 dni temu
Mia, możesz przygotować masę z większej ilości składników - jednak pamiętaj, że wtedy proces miksowania może się znacząco wydłużyć :)
2135 dni temu
Możesz zrobić nawet po3jną porcje na raz suflet i tak wyjdą wspaniale.
2179 dni temu
Zrobiłam to i wyszło super :D
odpowiedz
1443 dni temu
Zawsze smakuję super :)
2187 dni temu
Roztopionym, nie rozpuszczonym. A ciastko spoko ;)
odpowiedz
2415 dni temu
Kuchnio Lidla, kocham was ale to przepis na lava cupcake :< Co prawda wyszly bardzo smaczne i super czekoladowe ale to male oszustwo nazywając to przepisem na suflet :< Suflet ma konsystencje cos pomiedzy ciastem a musem, bez plynnego srodka i wyrasta z foremki bo bialka ubija się oddzielnie
odpowiedz
2698 dni temu
Wyszedł fantastycznie ! Polecam. Przepis jest bardzo prosty i może zaskoczyć naszych gości :)
odpowiedz
2707 dni temu
Super. Proste i pyszne. Następnym razem dodam odrobinę więcej cukru. Super smakowało razem z sorbetem truskawkowym.
odpowiedz
2706 dni temu
Bardzo dobry pomysł! :)
2849 dni temu
Dziękuję za wspaniały przepis 😘 Wyszło chrupkie na wierzchu i płynne w środku 😄 Pyszne! 😍
odpowiedz
2850 dni temu
Zrobię rodzicom 💙 Pewnie się ucieszą 😀 Pozdrawiam 😘
odpowiedz
2850 dni temu
Czy takiego rodzaju ciasto można piec w innych formach (czy tylko i wyłącznie w takich ramekinach?
odpowiedz
2848 dni temu
raar, suflety pieczemy tylko w takich kokilkach!
3040 dni temu
Suflet wyszedł super. Wszystkim smakowało. Następnym razem skrócę czas do 8 minut (piekłam 9) żeby był troszkę wilgotniejszy. Niestety też trochę za mało ciasta wyszło, wiec suflet nie miał jak wyskoczyć pond kokilkę. Ale mimo wszystko jestem zadowolona, polecam ;))
odpowiedz
3076 dni temu
To prawda, z podanej ilości wychodzą 4 nieduże suflety, lecz wyśmienite. Jestem łakomczuchem wszelkich słodkości i muszę powiedzieć że ten smakołyk zostanie w mych przepisach, do których będę już zawsze nie tylko zaglądać ale i wypróbowywać. Delikatny, na zewnątrz kruchy, wypieczony a w środku lejąca gorąca czekolada. Mniam!!!
odpowiedz
3101 dni temu
Pyszota Proste i smaczne i choć ta ilość wydaje się mala na 4 osoby to jest w sam raz bo deser jest naprawdę słodki 😋
odpowiedz
3107 dni temu
pyszne, pachnące z płynną masą w środku, a co najważniejsze - prościutkie w wykonaniu:)
odpowiedz
3115 dni temu
bardzo pyszne z czekolady mlecznej bardzo proste a nie to co w telewizji nie potrafią!
odpowiedz
3134 dni temu
Pyszne a ta czekolada odlot
odpowiedz
3157 dni temu
jak w muffinkach
odpowiedz
3172 dni temu
Czy w sufletach z tego przepisu środek wychodzi płynny czy tylko taki wilgotnawy jak w muffinkach ?
odpowiedz
3175 dni temu
jest to prosty przepis, ale mało wychodzi... to jedyna wada:)
odpowiedz
3183 dni temu
Wojtku nazwa "suflet" jest tutaj nazwą umowną. Rzeczywiście nie jest to klasyczny suflet w tego słowa znaczeniu, lecz deser dość do sufletu podobny. Jego konsystencja jest bardziej stabilna i praktycznie nie ma możliwości by się nie udał. Polecamy spróbować!
odpowiedz
3183 dni temu
nie jest to także nic na kształt lava cake czyli fondantu.
odpowiedz
3183 dni temu
A skąd taki przepis? To bardziej wygląda na twór biszkoptowopodobny niż na suflet. Po pierwsze nie ubija się razem żółtek i białek a po drugie w suflecie nie ma mąki!
odpowiedz
3236 dni temu
Przepis na stałe zawitał w naszym domu. Jest szybki i prosty do wykonania, a składniki sa zawsze zmagazynowane. Naprawdę polecam.
odpowiedz
3239 dni temu
A czy ktos mogłby mi powiedziec gdzie można tanio kupić takie kokilki?
odpowiedz
3275 dni temu
michallll, bardzo cieszymy się, że przepis trafił w Twój gust!
odpowiedz
3276 dni temu
Witam Dziś pierwszy raz przepis trafił na blat kuchenny i mu mojemu zadowoleniu wyszło pysznie i chyba w punkt: ) środek taki jak być powinien i nie opadlo.: ) dodatkowo polecam dodać poza malinami gałkę lodów smietankowych z pieprzem: ) smakowalo
odpowiedz
3430 dni temu
Przepyszne... Na stałe zagości w moim domu :D
odpowiedz
3437 dni temu
ehhh faktycznie uzależnia. Jest przepyszny :D
odpowiedz
3438 dni temu
Ile centymetrów ma miseczka w środku?
odpowiedz
3499 dni temu
Edith, dasz się skusić innym słodkościom? :)
odpowiedz
3499 dni temu
Zrobiłam wczoraj - powinno się dawać ostrzeżenie, że taki cudowny deser wzmaga uzależnienie u czekoladoholików :) PYSZNY
odpowiedz
3534 dni temu
Super suflet. Moja kobitka go kocha... Tylko szkoda ze zawsze ja go muszę robić
odpowiedz
3605 dni temu
Kasiu, podziel się z nami efektem. Miłego kucharzenia we dwoje! :)
odpowiedz
3605 dni temu
Mmmm... świetny przepis. Suflet będę robić w weekend z moim chłopakiem, oby wyszedł idealny :)
odpowiedz
3636 dni temu
Kolejny geeeeeeenialny deser!!!!! Polecam wszystkim miłośnikom wybornych smaków. Można odpłynąć jedząc. Polecam podanie z gałką lodów waniliowych i gęstym musem malinowym lub z innych owoców, świetnie neutralizuje słodycz i niebiańsko wzbogaca całość deseru. POLECAM
odpowiedz
3645 dni temu
Łatwe do zrobienia :) Nie przepadam za czekoladą, ale to było całkiem niezłe.
odpowiedz
3733 dni temu
Gość, są to standardowe, średniej wielkości remekiny (kokilki).
odpowiedz
3734 dni temu
jakiego rozmiaru foremek używa pan Paweł do zrobienia sufletu ?
odpowiedz
3751 dni temu
Ile powinnam piec ten suflet tak aby środek był płynny. Foremki mam o średnicy 11 cm wiec są one o wiele większe niż te na filmie
odpowiedz
3785 dni temu
Czy można do tego przepisu użyć silikonowych foremek na muffiny?
odpowiedz
3802 dni temu
Przepis na ten suflet - rewelacyjny, dziękuję Paweł! mój chłopak upiekł te czekoladowe cudeńka, bardzo mi smakowały - polecam wszystkim. O.
odpowiedz
3804 dni temu
Suflet wyszedł przepyszny, a przepis taki prosty ! Super, na pewno będzie to stałym punktem deserowym :)
odpowiedz
3809 dni temu
Paffcio, suflet to danie z utartych żółtek i ubitych białek, dokładnie tak, jak pokazał Paweł, cukierniczy mistrz. Pozdrawiamy.
odpowiedz
3811 dni temu
Fajny ten przepis robiłam kiedyś suflet na samych białkach i mi nie wyszedł a ten jest bardzo prosty w wykonaniu i wychodzi może to zasługa dobrych składników i sposobu wykonania bardzo smaczny ja podałam do niego lody waniliowe
odpowiedz
3813 dni temu
Mam takie pytanie w suflecie to chyba sa same białka a tu jest pokazany zwykły fondant czekoaldowy :O
odpowiedz
3813 dni temu
Pyszne....i to z moją ulubioną czekoladą z Lidla,koniecznie muszę je upiec:)
odpowiedz
3813 dni temu
rewelacja!
odpowiedz
zobacz wszystkie