zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • tortownicę o średnicy 22 cm
  • sitko o drobnych oczkach
  • papier do pieczenia
  • rózgę kuchenną
  • mikser
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • paterę

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO BISZKOPTOWE

Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Do ubitych jaj przesiewamy przez sito mąkę, mączkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy za pomocą rózgi. Dodajemy roztopione masło i mieszamy, aż składniki się połączą.

Wyrobioną masę przekładamy do tortownicy wysmarowanej roztopionym masłem i oprószonej pokruszonymi biszkoptami.

Krok 2: PIECZEMY BISZKOPT

Biszkopt pieczemy w temperaturze 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu) przez ok. 30 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Upieczony biszkopt wyrównujemy i kroimy na dwie równe części. Jedną część ponownie umieszczamy w tortownicy.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO MAS LODOWYCH

Śmietankę podbijamy (nie ubijamy do końca) w naczyniu miksera. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy, aż składniki się połączą.

Uzyskaną masę śmietanową dzielimy na 2 równe części, a każdą z nich umieszczamy w osobnej misce.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY CZEKOLADOWĄ MASĘ LODOWĄ

Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszone czekolady i mieszamy, aż się rozpuszczą. Odstawiamy do wystygnięcia.

Do przestudzonej czekolady dodajemy łyżkę ubitej śmietanki. Hartujemy i przekładamy czekoladę do jednej z misek z masą śmietanową. Mieszamy.

Czekoladowo-śmietanową masę lodową wykładamy na biszkopt umieszczony w tortownicy, wyrównujemy, nakrywamy drugim biszkoptem i wstawiamy do zamrażarki na ok. 30 minut.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKOWĄ MASĘ LODOWĄ

Truskawki miksujemy w wysokim naczyniu z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny, a następnie przelewamy do drugiej miski z masą śmietanową. Mieszamy za pomocą rózgi.

Masę truskawkową przelewamy do tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy do zamrażarki na minimum 3 godziny.

Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ

Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszone czekolady i mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy miękkie masło, mieszamy i odstawiamy polewę do wystudzenia.

Krok 7: DEKORUJEMY I PODAJEMY TORT

Zamrożony tort wyjmujemy z tortownicy, oblewamy schłodzoną polewą, rozprowadzając ją tak, by lekko spływała po bokach. Tort dekorujemy świeżymi owocami.

Przed krojeniem tort wkładamy do lodówki na ok. pół godziny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    70 dni temu
    W przepisie jest jedno opakowanie serka mascarpone, a na filmie dodawane są dwa opakowania serka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    70 dni temu
    Zgadza się, wykorzystujemy 2 opakowania -czyli 500 g serka mascarpone. Dzięki za czujność!
  • Gość Gość
    69 dni temu
    w przepisie jest 500g. Jedno opakowanie mescarpone które dodawał ma 250g. Chyba że uda się kupić duże pudełeczko to jest tam 500g :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram