zobacz film Tort lodowy

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tortownicę o średnicy 22 cm
  • sitko o drobnych oczkach
  • papier do pieczenia
  • rózgę kuchenną
  • mikser
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • paterę

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO BISZKOPTOWE

Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Do ubitych jaj przesiewamy przez sito mąkę, mączkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy za pomocą rózgi. Dodajemy roztopione masło i mieszamy, aż składniki się połączą.

Wyrobioną masę przekładamy do tortownicy wysmarowanej roztopionym masłem i oprószonej pokruszonymi biszkoptami.

Krok 2: PIECZEMY BISZKOPT

Biszkopt pieczemy w temperaturze 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu) przez ok. 30 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Upieczony biszkopt wyrównujemy i kroimy na dwie równe części. Jedną część ponownie umieszczamy w tortownicy.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO MAS LODOWYCH

Śmietankę podbijamy (nie ubijamy do końca) w naczyniu miksera. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy, aż składniki się połączą.

Uzyskaną masę śmietanową dzielimy na 2 równe części, a każdą z nich umieszczamy w osobnej misce.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY CZEKOLADOWĄ MASĘ LODOWĄ

Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszone czekolady i mieszamy, aż się rozpuszczą. Odstawiamy do wystygnięcia.

Do przestudzonej czekolady dodajemy łyżkę ubitej śmietanki. Hartujemy i przekładamy czekoladę do jednej z misek z masą śmietanową. Mieszamy.

Czekoladowo-śmietanową masę lodową wykładamy na biszkopt umieszczony w tortownicy, wyrównujemy, nakrywamy drugim biszkoptem i wstawiamy do zamrażarki na ok. 30 minut.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKOWĄ MASĘ LODOWĄ

Truskawki miksujemy w wysokim naczyniu z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny, a następnie przelewamy do drugiej miski z masą śmietanową. Mieszamy za pomocą rózgi.

Masę truskawkową przelewamy do tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy do zamrażarki na minimum 3 godziny.

Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ

Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszone czekolady i mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy miękkie masło, mieszamy i odstawiamy polewę do wystudzenia.

Krok 7: DEKORUJEMY I PODAJEMY TORT

Zamrożony tort wyjmujemy z tortownicy, oblewamy schłodzoną polewą, rozprowadzając ją tak, by lekko spływała po bokach. Tort dekorujemy świeżymi owocami.

Przed krojeniem tort wkładamy do lodówki na ok. pół godziny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (18)

Avatar
  • gosciarka gosciarka
    14 dni temu
    Co można wykorzystać zamiast truskawek? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    14 dni temu
    Gościarka, zamiast truskawek możesz wykorzystać praktycznie każde inne, lubiane przez Ciebie owoce ;) Maliny, mandarynki, pomarańcze itp.
  • Gość Gość
    69 dni temu
    Do czego jest amaretto bo nigdzie nie było uzyte

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    69 dni temu
    Likier amaretto można wykorzystać do nasączenia biszkoptu jeśli wiemy, że tortem lodowym nie będą częstować się najmłodsi :) Paweł zdecydował się na przygotowanie ciasta bez tego składnika.
  • Gość Gość
    110 dni temu
    A czemu waży mi się śmietana maskarpone z czekolada chodź hartuje śmietanę jak na filmiku

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    110 dni temu
    Ważne, aby zarówno śmietanka, jak i serek mascarpone były w temperaturze pokojowej. Dlatego należy wyjąć je z lodówki wcześniej, jeszcze przed przystąpieniem do przygotowywania tortu.
  • Gość Gość
    421 dni temu
    Mega torcik wszyscy sie zajadali

    odpowiedz

  • Gość Gość
    453 dni temu
    Roztopione masło do biszkoptu to masło czy np margaryna KASIA?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    453 dni temu
    Biszkopt z tego przepisu to tak zwany biszkopt genueński, inaczej nazywany maślanym. Przygotowuje się go, dodając do masy roztopione masło (nie margarynę), a jajka z cukrem ubija się w całości (nie zaś osobno, jak w przypadku klasycznego biszkoptu) :)
  • Gość Gość
    453 dni temu
    A jeżeli dodałam margarynę to coś będzie z nim nie tak? Jeżeli go wloze do zamrażalnika?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    450 dni temu
    Nie, nic się nie stanie :) Przechowuj go zgodnie ze wskazówkami z naszego poprzedniego komentarza.
  • P P
    455 dni temu
    Jeżeli robię tort dzień przed (polewa w dzień podania) to gdzie go przechowywać? Lodówka czy zamrażarka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    454 dni temu
    Tort należy przechowywać w zamrażarce. Przechowywany w ten sposób tort bardzo mocno się zmrozi, więc rekomendujemy, by wyjąć go z zamrażarki ok. 20 minut przed podaniem.
  • Gość Gość
    685 dni temu
    Czy można użyć truskawek mrożonych ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    685 dni temu
    Ze względu na to, że nie powinno się dwukrotnie zamrażać jednego produktu, nie zalecamy używania mrożonych truskawek.
  • Gość Gość
    806 dni temu
    W przepisie jest jedno opakowanie serka mascarpone, a na filmie dodawane są dwa opakowania serka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    806 dni temu
    Zgadza się, wykorzystujemy 2 opakowania -czyli 500 g serka mascarpone. Dzięki za czujność!
  • Gość Gość
    805 dni temu
    w przepisie jest 500g. Jedno opakowanie mescarpone które dodawał ma 250g. Chyba że uda się kupić duże pudełeczko to jest tam 500g :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!