Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tortownicę o średnicy 22 cm
- sitko o drobnych oczkach
- papier do pieczenia
- rózgę kuchenną
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- paterę
Przygotuj wcześniej
- Roztop masło i odstaw je na chwilę, tak aby podczas użycia nie było gorące.
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO BISZKOPTOWE
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Do ubitych jaj przesiewamy przez sito mąkę, mączkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy za pomocą rózgi. Dodajemy roztopione masło i mieszamy, aż składniki się połączą.
Wyrobioną masę przekładamy do tortownicy wysmarowanej roztopionym masłem i oprószonej pokruszonymi biszkoptami.
Krok 2: PIECZEMY BISZKOPT
Biszkopt pieczemy w temperaturze 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu) przez ok. 30 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Upieczony biszkopt wyrównujemy i kroimy na dwie równe części. Jedną część ponownie umieszczamy w tortownicy.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO MAS LODOWYCH
Śmietankę podbijamy (nie ubijamy do końca) w naczyniu miksera. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy, aż składniki się połączą.
Uzyskaną masę śmietanową dzielimy na 2 równe części, a każdą z nich umieszczamy w osobnej misce.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY CZEKOLADOWĄ MASĘ LODOWĄ
Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszone czekolady i mieszamy, aż się rozpuszczą. Odstawiamy do wystygnięcia.
Do przestudzonej czekolady dodajemy łyżkę ubitej śmietanki. Hartujemy i przekładamy czekoladę do jednej z misek z masą śmietanową. Mieszamy.
Czekoladowo-śmietanową masę lodową wykładamy na biszkopt umieszczony w tortownicy, wyrównujemy, nakrywamy drugim biszkoptem i wstawiamy do zamrażarki na ok. 30 minut.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKOWĄ MASĘ LODOWĄ
Truskawki miksujemy w wysokim naczyniu z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny, a następnie przelewamy do drugiej miski z masą śmietanową. Mieszamy za pomocą rózgi.
Masę truskawkową przelewamy do tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy do zamrażarki na minimum 3 godziny.
Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ
Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszone czekolady i mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy miękkie masło, mieszamy i odstawiamy polewę do wystudzenia.
Krok 7: DEKORUJEMY I PODAJEMY TORT
Zamrożony tort wyjmujemy z tortownicy, oblewamy schłodzoną polewą, rozprowadzając ją tak, by lekko spływała po bokach. Tort dekorujemy świeżymi owocami.
Przed krojeniem tort wkładamy do lodówki na ok. pół godziny.
Zobacz podobne
przepisy
Czekoladowy tort wegański z domowym kremem orzechowym
Czekoladowe ciasto i dwa rodzaje kremów: wegański z orzechów i daktyli oraz malinowy na bazie mleczka kokosowego – zobacz, jak przygotować idealne ciasto wegańskie!
Wegański tort marchewkowy
Spróbuj wegańskiej wersji tortu marchewkowego z kremem na bazie tofu i masła orzechowego!
Tort „Pavlova”
Na ważne okazje i bez okazji! Tort „Pavlova” wypełniony kremem i owocami! Koniecznie wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!
Tęczowy tort
Rainbow cake to tęczowy tort na wyjątkowe okazje. Wygląda spektakularnie! Przepis Pawła będzie doskonały na specjalną okazję!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kompot z suszu z cytryną
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto marchewkowe
- Zupa grzybowa z makaronem
- Świąteczne pierniczki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wigilijny makowiec
- Sernik krakowski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Piernik staropolski
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Uszka z grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (26)
165 dni temu
Jak długo można trzymać tort lodowy w lodówce ? Wytrzyma 24h ?
odpowiedz
160 dni temu
Tort niestety nie wytrzyma w lodówce 24 h, natomiast spokojnie można go przez całą dobę przechowywać w zamrażarce :)
187 dni temu
Czy tort mozna zamrozić na 3 dni przed planowanymi urodzinami? Czy wytworzą się kryształki lodu??
odpowiedz
184 dni temu
Tort może być zamrożony przez 2-3 dni przed podaniem, jednak warto wyjąć go z zamrażalki ok. 30 minut przed krojeniem.
520 dni temu
Czy napewno w polewie jest 400 ml śmietanki? Wyszła mi płynna. I zdecydowanie za dużo.
odpowiedz
520 dni temu
Niestety na naszej liście składników nastąpiła tajemnicza zamiana miejsc. Do polewy potrzebne było jedynie 100 ml śmietanki. Przepis jest już poprawiony, bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi.
1003 dni temu
Czy zamiast truskawek można użyć kiwi ?
odpowiedz
1003 dni temu
Kiwi ze względu na swoje właściwości nie jest najlepszym wyborem, gdy przygotowujemy owocowo-śmietanową masę. Może spowodować, że masa na bazie śmietany się zwarzy lub będzie się rozwarstwiać. Lepszym zamiennikiem dla truskawek będą banany, jagody, maliny lub świeże, dojrzałe brzoskwinie.
1155 dni temu
Co można wykorzystać zamiast truskawek? :)
odpowiedz
1155 dni temu
Gościarka, zamiast truskawek możesz wykorzystać praktycznie każde inne, lubiane przez Ciebie owoce ;) Maliny, mandarynki, pomarańcze itp.
1210 dni temu
Do czego jest amaretto bo nigdzie nie było uzyte
odpowiedz
1210 dni temu
Likier amaretto można wykorzystać do nasączenia biszkoptu jeśli wiemy, że tortem lodowym nie będą częstować się najmłodsi :) Paweł zdecydował się na przygotowanie ciasta bez tego składnika.
1251 dni temu
A czemu waży mi się śmietana maskarpone z czekolada chodź hartuje śmietanę jak na filmiku
odpowiedz
1251 dni temu
Ważne, aby zarówno śmietanka, jak i serek mascarpone były w temperaturze pokojowej. Dlatego należy wyjąć je z lodówki wcześniej, jeszcze przed przystąpieniem do przygotowywania tortu.
1562 dni temu
Mega torcik wszyscy sie zajadali
odpowiedz
1595 dni temu
Roztopione masło do biszkoptu to masło czy np margaryna KASIA?
odpowiedz
1594 dni temu
Biszkopt z tego przepisu to tak zwany biszkopt genueński, inaczej nazywany maślanym. Przygotowuje się go, dodając do masy roztopione masło (nie margarynę), a jajka z cukrem ubija się w całości (nie zaś osobno, jak w przypadku klasycznego biszkoptu) :)
1594 dni temu
A jeżeli dodałam margarynę to coś będzie z nim nie tak? Jeżeli go wloze do zamrażalnika?
1591 dni temu
Nie, nic się nie stanie :) Przechowuj go zgodnie ze wskazówkami z naszego poprzedniego komentarza.
1596 dni temu
Jeżeli robię tort dzień przed (polewa w dzień podania) to gdzie go przechowywać? Lodówka czy zamrażarka?
odpowiedz
1595 dni temu
Tort należy przechowywać w zamrażarce. Przechowywany w ten sposób tort bardzo mocno się zmrozi, więc rekomendujemy, by wyjąć go z zamrażarki ok. 20 minut przed podaniem.
1826 dni temu
Czy można użyć truskawek mrożonych ?
odpowiedz
1826 dni temu
Ze względu na to, że nie powinno się dwukrotnie zamrażać jednego produktu, nie zalecamy używania mrożonych truskawek.
1947 dni temu
W przepisie jest jedno opakowanie serka mascarpone, a na filmie dodawane są dwa opakowania serka?
odpowiedz
1947 dni temu
Zgadza się, wykorzystujemy 2 opakowania -czyli 500 g serka mascarpone. Dzięki za czujność!
1946 dni temu
w przepisie jest 500g. Jedno opakowanie mescarpone które dodawał ma 250g. Chyba że uda się kupić duże pudełeczko to jest tam 500g :)
zobacz wszystkie