zobacz film Tort lodowy

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tortownicę o średnicy 22 cm
  • sitko o drobnych oczkach
  • papier do pieczenia
  • rózgę kuchenną
  • mikser
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • paterę

Przygotuj wcześniej

  • Roztop masło i odstaw je na chwilę, tak aby podczas użycia nie było gorące.

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO BISZKOPTOWE

Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Do ubitych jaj przesiewamy przez sito mąkę, mączkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy za pomocą rózgi. Dodajemy roztopione masło i mieszamy, aż składniki się połączą.

Wyrobioną masę przekładamy do tortownicy wysmarowanej roztopionym masłem i oprószonej pokruszonymi biszkoptami.

Krok 2: PIECZEMY BISZKOPT

Biszkopt pieczemy w temperaturze 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu) przez ok. 30 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Upieczony biszkopt wyrównujemy i kroimy na dwie równe części. Jedną część ponownie umieszczamy w tortownicy.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO MAS LODOWYCH

Śmietankę podbijamy (nie ubijamy do końca) w naczyniu miksera. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy, aż składniki się połączą.

Uzyskaną masę śmietanową dzielimy na 2 równe części, a każdą z nich umieszczamy w osobnej misce.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY CZEKOLADOWĄ MASĘ LODOWĄ

Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszone czekolady i mieszamy, aż się rozpuszczą. Odstawiamy do wystygnięcia.

Do przestudzonej czekolady dodajemy łyżkę ubitej śmietanki. Hartujemy i przekładamy czekoladę do jednej z misek z masą śmietanową. Mieszamy.

Czekoladowo-śmietanową masę lodową wykładamy na biszkopt umieszczony w tortownicy, wyrównujemy, nakrywamy drugim biszkoptem i wstawiamy do zamrażarki na ok. 30 minut.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKOWĄ MASĘ LODOWĄ

Truskawki miksujemy w wysokim naczyniu z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny, a następnie przelewamy do drugiej miski z masą śmietanową. Mieszamy za pomocą rózgi.

Masę truskawkową przelewamy do tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy do zamrażarki na minimum 3 godziny.

Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ

Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszone czekolady i mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy miękkie masło, mieszamy i odstawiamy polewę do wystudzenia.

Krok 7: DEKORUJEMY I PODAJEMY TORT

Zamrożony tort wyjmujemy z tortownicy, oblewamy schłodzoną polewą, rozprowadzając ją tak, by lekko spływała po bokach. Tort dekorujemy świeżymi owocami.

Przed krojeniem tort wkładamy do lodówki na ok. pół godziny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (26)

Avatar
  • Gość Gość
    174 dni temu
    Jak długo można trzymać tort lodowy w lodówce ? Wytrzyma 24h ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    169 dni temu
    Tort niestety nie wytrzyma w lodówce 24 h, natomiast spokojnie można go przez całą dobę przechowywać w zamrażarce :)
  • Kasia Kasia
    196 dni temu
    Czy tort mozna zamrozić na 3 dni przed planowanymi urodzinami? Czy wytworzą się kryształki lodu??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    193 dni temu
    Tort może być zamrożony przez 2-3 dni przed podaniem, jednak warto wyjąć go z zamrażalki ok. 30 minut przed krojeniem.
  • Danka Danka
    529 dni temu
    Czy napewno w polewie jest 400 ml śmietanki? Wyszła mi płynna. I zdecydowanie za dużo.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    529 dni temu
    Niestety na naszej liście składników nastąpiła tajemnicza zamiana miejsc. Do polewy potrzebne było jedynie 100 ml śmietanki. Przepis jest już poprawiony, bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi.
  • Gość Gość
    1012 dni temu
    Czy zamiast truskawek można użyć kiwi ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1012 dni temu
    Kiwi ze względu na swoje właściwości nie jest najlepszym wyborem, gdy przygotowujemy owocowo-śmietanową masę. Może spowodować, że masa na bazie śmietany się zwarzy lub będzie się rozwarstwiać. Lepszym zamiennikiem dla truskawek będą banany, jagody, maliny lub świeże, dojrzałe brzoskwinie.
  • gosciarka gosciarka
    1164 dni temu
    Co można wykorzystać zamiast truskawek? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1164 dni temu
    Gościarka, zamiast truskawek możesz wykorzystać praktycznie każde inne, lubiane przez Ciebie owoce ;) Maliny, mandarynki, pomarańcze itp.
  • Gość Gość
    1219 dni temu
    Do czego jest amaretto bo nigdzie nie było uzyte

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1219 dni temu
    Likier amaretto można wykorzystać do nasączenia biszkoptu jeśli wiemy, że tortem lodowym nie będą częstować się najmłodsi :) Paweł zdecydował się na przygotowanie ciasta bez tego składnika.
  • Gość Gość
    1260 dni temu
    A czemu waży mi się śmietana maskarpone z czekolada chodź hartuje śmietanę jak na filmiku

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1260 dni temu
    Ważne, aby zarówno śmietanka, jak i serek mascarpone były w temperaturze pokojowej. Dlatego należy wyjąć je z lodówki wcześniej, jeszcze przed przystąpieniem do przygotowywania tortu.
  • Gość Gość
    1571 dni temu
    Mega torcik wszyscy sie zajadali

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1604 dni temu
    Roztopione masło do biszkoptu to masło czy np margaryna KASIA?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1603 dni temu
    Biszkopt z tego przepisu to tak zwany biszkopt genueński, inaczej nazywany maślanym. Przygotowuje się go, dodając do masy roztopione masło (nie margarynę), a jajka z cukrem ubija się w całości (nie zaś osobno, jak w przypadku klasycznego biszkoptu) :)
  • Gość Gość
    1603 dni temu
    A jeżeli dodałam margarynę to coś będzie z nim nie tak? Jeżeli go wloze do zamrażalnika?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1600 dni temu
    Nie, nic się nie stanie :) Przechowuj go zgodnie ze wskazówkami z naszego poprzedniego komentarza.
  • P P
    1605 dni temu
    Jeżeli robię tort dzień przed (polewa w dzień podania) to gdzie go przechowywać? Lodówka czy zamrażarka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1604 dni temu
    Tort należy przechowywać w zamrażarce. Przechowywany w ten sposób tort bardzo mocno się zmrozi, więc rekomendujemy, by wyjąć go z zamrażarki ok. 20 minut przed podaniem.
  • Gość Gość
    1835 dni temu
    Czy można użyć truskawek mrożonych ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1835 dni temu
    Ze względu na to, że nie powinno się dwukrotnie zamrażać jednego produktu, nie zalecamy używania mrożonych truskawek.
  • Gość Gość
    1956 dni temu
    W przepisie jest jedno opakowanie serka mascarpone, a na filmie dodawane są dwa opakowania serka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1956 dni temu
    Zgadza się, wykorzystujemy 2 opakowania -czyli 500 g serka mascarpone. Dzięki za czujność!
  • Gość Gość
    1955 dni temu
    w przepisie jest 500g. Jedno opakowanie mescarpone które dodawał ma 250g. Chyba że uda się kupić duże pudełeczko to jest tam 500g :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!