
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tortownicę o średnicy 22 cm
- sitko o drobnych oczkach
- papier do pieczenia
- rózgę kuchenną
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- paterę
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO BISZKOPTOWE
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Do ubitych jaj przesiewamy przez sito mąkę, mączkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy za pomocą rózgi. Dodajemy roztopione masło i mieszamy, aż składniki się połączą.
Wyrobioną masę przekładamy do tortownicy wysmarowanej roztopionym masłem i oprószonej pokruszonymi biszkoptami.
Krok 2: PIECZEMY BISZKOPT
Biszkopt pieczemy w temperaturze 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu) przez ok. 30 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Upieczony biszkopt wyrównujemy i kroimy na dwie równe części. Jedną część ponownie umieszczamy w tortownicy.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO MAS LODOWYCH
Śmietankę podbijamy (nie ubijamy do końca) w naczyniu miksera. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy, aż składniki się połączą.
Uzyskaną masę śmietanową dzielimy na 2 równe części, a każdą z nich umieszczamy w osobnej misce.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY CZEKOLADOWĄ MASĘ LODOWĄ
Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszone czekolady i mieszamy, aż się rozpuszczą. Odstawiamy do wystygnięcia.
Do przestudzonej czekolady dodajemy łyżkę ubitej śmietanki. Hartujemy i przekładamy czekoladę do jednej z misek z masą śmietanową. Mieszamy.
Czekoladowo-śmietanową masę lodową wykładamy na biszkopt umieszczony w tortownicy, wyrównujemy, nakrywamy drugim biszkoptem i wstawiamy do zamrażarki na ok. 30 minut.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKOWĄ MASĘ LODOWĄ
Truskawki miksujemy w wysokim naczyniu z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny, a następnie przelewamy do drugiej miski z masą śmietanową. Mieszamy za pomocą rózgi.
Masę truskawkową przelewamy do tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy do zamrażarki na minimum 3 godziny.
Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ
Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszone czekolady i mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy miękkie masło, mieszamy i odstawiamy polewę do wystudzenia.
Krok 7: DEKORUJEMY I PODAJEMY TORT
Zamrożony tort wyjmujemy z tortownicy, oblewamy schłodzoną polewą, rozprowadzając ją tak, by lekko spływała po bokach. Tort dekorujemy świeżymi owocami.
Przed krojeniem tort wkładamy do lodówki na ok. pół godziny.
Zobacz podobne
przepisy
Czekoladowy tort wegański z domowym kremem orzechowym
Czekoladowe ciasto i dwa rodzaje kremów: wegański z orzechów i daktyli oraz malinowy na bazie mleczka kokosowego – zobacz, jak przygotować idealne ciasto wegańskie!

Wegański tort marchewkowy
Spróbuj wegańskiej wersji tortu marchewkowego z kremem na bazie tofu i masła orzechowego!


Tort „Pavlova”
Na ważne okazje i bez okazji! Tort „Pavlova” wypełniony kremem i owocami! Koniecznie wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Tęczowy tort
Rainbow cake to tęczowy tort na wyjątkowe okazje. Wygląda spektakularnie! Przepis Pawła będzie doskonały na specjalną okazję!

Komentarze (12)
186 dni temu
Mega torcik wszyscy sie zajadali
odpowiedz
218 dni temu
Roztopione masło do biszkoptu to masło czy np margaryna KASIA?
odpowiedz
218 dni temu
Biszkopt z tego przepisu to tak zwany biszkopt genueński, inaczej nazywany maślanym. Przygotowuje się go, dodając do masy roztopione masło (nie margarynę), a jajka z cukrem ubija się w całości (nie zaś osobno, jak w przypadku klasycznego biszkoptu) :)
218 dni temu
A jeżeli dodałam margarynę to coś będzie z nim nie tak? Jeżeli go wloze do zamrażalnika?
215 dni temu
Nie, nic się nie stanie :) Przechowuj go zgodnie ze wskazówkami z naszego poprzedniego komentarza.
220 dni temu
Jeżeli robię tort dzień przed (polewa w dzień podania) to gdzie go przechowywać? Lodówka czy zamrażarka?
odpowiedz
219 dni temu
Tort należy przechowywać w zamrażarce. Przechowywany w ten sposób tort bardzo mocno się zmrozi, więc rekomendujemy, by wyjąć go z zamrażarki ok. 20 minut przed podaniem.
450 dni temu
Czy można użyć truskawek mrożonych ?
odpowiedz
450 dni temu
Ze względu na to, że nie powinno się dwukrotnie zamrażać jednego produktu, nie zalecamy używania mrożonych truskawek.
571 dni temu
W przepisie jest jedno opakowanie serka mascarpone, a na filmie dodawane są dwa opakowania serka?
odpowiedz
571 dni temu
Zgadza się, wykorzystujemy 2 opakowania -czyli 500 g serka mascarpone. Dzięki za czujność!
570 dni temu
w przepisie jest 500g. Jedno opakowanie mescarpone które dodawał ma 250g. Chyba że uda się kupić duże pudełeczko to jest tam 500g :)
zobacz wszystkie