zobacz film Czekoladowy tort wegański z domowym kremem orzechowym

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • mikser lub blender
  • patera do tortów
  • formę o średnicy 20 cm

Krok 1: Łączymy składniki ciasta

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Formy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. W dużej misce mieszamy siemię lnianie z 90 ml wody i odstawiamy na 5 minut. Mąkę przesiewamy. W drugiej dużej misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki. Do siemienia lnianego dodajemy pozostałą część mokrych składników i mieszamy dokładnie trzepaczką. Następnie mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę mleka lub wody.

Krok 2: Pieczemy ciasto

Ciasto przelewamy do dwóch foremek i pieczemy przez około 25-30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Studzimy najpierw w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez 5 minut, następnie wyciągamy ciasto i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Krok 3: Przygotowujemy krem orzechowy

Daktyle namaczamy w ciepłej wodzie przez około 10 minut, następnie odcedzamy. Do misy blendera dodajemy daktyle, orzechy, mleko ryżowe i kakao. Całość miksujemy do pożądanej konsystencji.

Krok 4: Przygotowujemy krem waniliowo-malinowy

Stałą część mleczka kokosowego przekładamy do miski. Dodajemy syrop klonowy, nasionka wydrążone z laski wanilii, nasiona chia i maliny. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 5: Dekorujemy tort

Na środek patery wykładamy odrobinę kremu orzechowego. Układamy jeden spód i rozsmarowujemy na nim część kremu orzechowego. Przykrywamy drugim spodem. Całe ciasto pokrywamy pozostałym kremem orzechowym. Na górę wykładamy krem waniliowo-malinowy. Układamy owoce i dekorujemy świeżą miętą.

 

 

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (25)

Avatar
  • Gość Gość
    934 dni temu
    Czym zastąpić nasiona chia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    933 dni temu
    Dla nasion chia trudno będzie znaleźć zamiennik. Najlepszym rozwiązaniem, jeśli nie posiadasz nasion chia, będzie przygotowanie kremu waniliowo-malinowego bez nich. Upewnij się wówczas, że wykorzystujesz jedynie stałą część mleczka kokosowego i poświęć kremowi więcej czasu na etapie ubijania.
  • Gość Gość
    1281 dni temu
    Maka orkiszowa ciemna czu jasna ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1279 dni temu
    Jasna mąka orkiszowa ma nieco delikatniejszy smak niż pełnoziarnista, dlatego znacznie lepiej sprawdzi się w słodkich wypiekach.
  • Gość Gość
    1290 dni temu
    Dałam mąkę owsianą. Wyjdzie mi coś z tego ? 😕

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1287 dni temu
    Jak najbardziej, choć prosimy pamiętać, że przygotowanie tortu składa się z kilku kroków i finalne powodzenie zależy nie tylko od rodzaju dodanej mąki ;) Najlepiej podczas przygotowywania włączyć wideo, na którym Kinga przygotowuje tort krok po kroku i udziela dodatkowych wskazówek.
  • Gość Gość
    1308 dni temu
    Mrożone maliny też się sprawdzają, dodatkowo krem ma lodowy charakter :)

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1428 dni temu
    Przepis wygląda apetycznie. Chciałabym go zrobić na grudniowe urodziny, ale niestety zimą nie ma świeżych malin i borówek:(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1427 dni temu
    Aniu, mandarynki i pomarańcze to też jakaś opcja! ;)
  • Gosttek Gosttek
    1545 dni temu
    Ile malin należy dodać do kremu? W przepisie nie jest podana masa.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1543 dni temu
    Polecamy dodać 3-4 solidne garście malin, dzięki czemu masa będzie miała piękny kolor i wyczuwalny orzeźwiający smak.
  • Gość Gość
    1602 dni temu
    Na mące pszennej pełnoziarnistej typ 1850 też ładnie wyrosło😊 nawet można by wziąć trochę szerszą formę. Mój blender miał problem z kremem z orzechów, lepiej chyba orzechy najpierw zmielić i dodać dopiero resztę. Odradzam dodawanie "czarnego kakao"-chyba że ktoś naprawdę lubi jego "charakterystyczny" zapach...nie miałam akurat innego😕

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1750 dni temu
    A co z tymi nasionkami chia w kremie malinowym ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1749 dni temu
    Dodajemy do kremu :)
  • Gość Gość
    1763 dni temu
    smacznie wyglada ,mnie niestety nie wyszedła taki piekny.Zastąpiłam makę orkiszową maką gryczaną i niestety .Mąka gryczana jest za ciężka ,ciasto tak pieknie nie urosło a smakowało jak chleb z owocami

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1858 dni temu
    czy zamiast cukru można do ciasta dodać miód lub daktyle?? w jakiej ilości? dziekuje za odpowiedź

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1857 dni temu
    Jeżeli nie zależy Ci, by tort był wegański - użyj 100 g miodu. Jeśli szukasz innych zamienników cukru, zajrzyj tutaj: https://kuchnialidla.pl/jak-zastapic-cukier-w-wypiekach
  • Magdalena Magdalena
    1963 dni temu
    Czym mogę zatopić mleczko Kokosowe, oraz mąkę orkiszową córka ma alergie pokarmowa nie może spożywać glutenu, mleka zwierzęcego, jajek oraz kokosa :( chciałabym zrobić jej tort na 10 urodziny, który mogłaby zjeść. Z góry dziękuję za odpowiedź

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1963 dni temu
    Magdaleno, możesz zamienić mąkę orkiszową na mąkę bezglutenową - gotową mieszankę. W tym przepisie możesz postawić na jeden rodzaj kremu i przygotować z podwójnej porcji krem orzechowy. Zobacz też przepis na wegański sernik z owoców lasu https://kuchnialidla.pl/weganski-sernik-z-owocow-lasu
  • Gość Gość
    1968 dni temu
    W przepisach przydałaby się informacja jak duża tortownica/forma do ciasta została użyta do upieczenia go.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1966 dni temu
    Używamy formy o średnicy 20 cm
  • Gość Gość
    2648 dni temu
    czym można zastąpić mleko w ciastach ? jeśli nie można jeść w ogóle mleka ? bo chciałabym zrobić ciasto na masie budyniowej ( typu ekler) , ale nie mogę mleka. Może jakiś pomysł ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2621 dni temu
    mleko ryżowe jest mlekiem roślinnym i nie jest pochodzenia zwierzęcego ^.~
  • Anna Anna
    2374 dni temu
    Każdym "mlekiem" roślinnym :) żeby zrobić budyń dajesz troche mniej takiego mleka i jest dobrze :)
  • Gość Gość
    2657 dni temu
    Jak można tak kaleczyć język polski jak ta Pani? :/

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!