zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • mikser lub blender
  • patera do tortów
  • formę o średnicy 20 cm

Krok 1: Łączymy składniki ciasta

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Formy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. W dużej misce mieszamy siemię lnianie z 90 ml wody i odstawiamy na 5 minut. Mąkę przesiewamy. W drugiej dużej misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki. Do siemienia lnianego dodajemy pozostałą część mokrych składników i mieszamy dokładnie trzepaczką. Następnie mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę mleka lub wody.

Krok 2: Pieczemy ciasto

Ciasto przelewamy do dwóch foremek i pieczemy przez około 25-30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Studzimy najpierw w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez 5 minut, następnie wyciągamy ciasto i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Krok 3: Przygotowujemy krem orzechowy

Daktyle namaczamy w ciepłej wodzie przez około 10 minut, następnie odcedzamy. Do misy blendera dodajemy daktyle, orzechy, mleko ryżowe i kakao. Całość miksujemy do pożądanej konsystencji.

Krok 4: Przygotowujemy krem waniliowo-malinowy

Stałą część mleczka kokosowego przekładamy do miski. Dodajemy syrop klonowy, nasionka wydrążone z laski wanilii i maliny. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 5: Dekorujemy tort

Na środek patery wykładamy odrobinę kremu orzechowego. Układamy jeden spód i rozsmarowujemy na nim część kremu orzechowego. Przykrywamy drugim spodem. Całe ciasto pokrywamy pozostałym kremem orzechowym. Na górę wykładamy krem waniliowo-malinowy. Układamy owoce i dekorujemy świeżą miętą.

 

 

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Magdalena Magdalena
    61 dni temu
    Czym mogę zatopić mleczko Kokosowe, oraz mąkę orkiszową córka ma alergie pokarmowa nie może spożywać glutenu, mleka zwierzęcego, jajek oraz kokosa :( chciałabym zrobić jej tort na 10 urodziny, który mogłaby zjeść. Z góry dziękuję za odpowiedź

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    61 dni temu
    Magdaleno, możesz zamienić mąkę orkiszową na mąkę bezglutenową - gotową mieszankę. W tym przepisie możesz postawić na jeden rodzaj kremu i przygotować z podwójnej porcji krem orzechowy. Zobacz też przepis na wegański sernik z owoców lasu https://kuchnialidla.pl/weganski-sernik-z-owocow-lasu
  • Gość Gość
    66 dni temu
    W przepisach przydałaby się informacja jak duża tortownica/forma do ciasta została użyta do upieczenia go.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    65 dni temu
    Używamy formy o średnicy 20 cm
  • Gość Gość
    747 dni temu
    czym można zastąpić mleko w ciastach ? jeśli nie można jeść w ogóle mleka ? bo chciałabym zrobić ciasto na masie budyniowej ( typu ekler) , ale nie mogę mleka. Może jakiś pomysł ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    719 dni temu
    mleko ryżowe jest mlekiem roślinnym i nie jest pochodzenia zwierzęcego ^.~
  • Anna Anna
    473 dni temu
    Każdym "mlekiem" roślinnym :) żeby zrobić budyń dajesz troche mniej takiego mleka i jest dobrze :)
  • Gość Gość
    755 dni temu
    Jak można tak kaleczyć język polski jak ta Pani? :/

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram