Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- mikser lub blender
- patera do tortów
- formę o średnicy 20 cm
Krok 1: Łączymy składniki ciasta
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Formy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. W dużej misce mieszamy siemię lnianie z 90 ml wody i odstawiamy na 5 minut. Mąkę przesiewamy. W drugiej dużej misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki. Do siemienia lnianego dodajemy pozostałą część mokrych składników i mieszamy dokładnie trzepaczką. Następnie mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę mleka lub wody.
Krok 2: Pieczemy ciasto
Ciasto przelewamy do dwóch foremek i pieczemy przez około 25-30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Studzimy najpierw w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez 5 minut, następnie wyciągamy ciasto i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krok 3: Przygotowujemy krem orzechowy
Daktyle namaczamy w ciepłej wodzie przez około 10 minut, następnie odcedzamy. Do misy blendera dodajemy daktyle, orzechy, mleko ryżowe i kakao. Całość miksujemy do pożądanej konsystencji.
Krok 4: Przygotowujemy krem waniliowo-malinowy
Stałą część mleczka kokosowego przekładamy do miski. Dodajemy syrop klonowy, nasionka wydrążone z laski wanilii, nasiona chia i maliny. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 5: Dekorujemy tort
Na środek patery wykładamy odrobinę kremu orzechowego. Układamy jeden spód i rozsmarowujemy na nim część kremu orzechowego. Przykrywamy drugim spodem. Całe ciasto pokrywamy pozostałym kremem orzechowym. Na górę wykładamy krem waniliowo-malinowy. Układamy owoce i dekorujemy świeżą miętą.
Zobacz podobne
przepisy
Wegański sernik na korzennym spodzie
Sernik na spodzie z kaszy gryczanej? Takie przepisy tylko u Kingi Paruzel! Spróbuj tego pysznego połączenia!
Wegański sernik z owoców lasu
Paweł Małecki oprócz klasycznych przepisów zna także ten na wegański sernik – na orzechowym spodzie, z masą z tofu i domową konfiturą z owoców leśnych.
Wegańskie bounty owocowe
Przygotuj kokosowe batony z owocami i polewą czekoladową! To doskonały pomysł na słodką przekąskę w ciągu dnia!
Lody wegańskie
Daria Ładocha pokaże Ci, jak przygotować lody wegańskie! Bananowe z dodatkiem masła orzechowego i jeżynowe obsypane pistacjami!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kutia
- Piernik staropolski
- Ryba po japońsku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Świąteczne pierniczki
- Kapusta z grochem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Uszka z grzybami
- Wegańska ryba po grecku
- Kompot z suszu z cytryną
- Pistacjowy sernik baskijski
- Wigilijny makowiec
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (25)
1001 dni temu
Czym zastąpić nasiona chia?
odpowiedz
1001 dni temu
Dla nasion chia trudno będzie znaleźć zamiennik. Najlepszym rozwiązaniem, jeśli nie posiadasz nasion chia, będzie przygotowanie kremu waniliowo-malinowego bez nich. Upewnij się wówczas, że wykorzystujesz jedynie stałą część mleczka kokosowego i poświęć kremowi więcej czasu na etapie ubijania.
1348 dni temu
Maka orkiszowa ciemna czu jasna ?
odpowiedz
1347 dni temu
Jasna mąka orkiszowa ma nieco delikatniejszy smak niż pełnoziarnista, dlatego znacznie lepiej sprawdzi się w słodkich wypiekach.
1357 dni temu
Dałam mąkę owsianą. Wyjdzie mi coś z tego ? 😕
odpowiedz
1355 dni temu
Jak najbardziej, choć prosimy pamiętać, że przygotowanie tortu składa się z kilku kroków i finalne powodzenie zależy nie tylko od rodzaju dodanej mąki ;) Najlepiej podczas przygotowywania włączyć wideo, na którym Kinga przygotowuje tort krok po kroku i udziela dodatkowych wskazówek.
1375 dni temu
Mrożone maliny też się sprawdzają, dodatkowo krem ma lodowy charakter :)
odpowiedz
1495 dni temu
Przepis wygląda apetycznie. Chciałabym go zrobić na grudniowe urodziny, ale niestety zimą nie ma świeżych malin i borówek:(
odpowiedz
1495 dni temu
Aniu, mandarynki i pomarańcze to też jakaś opcja! ;)
1612 dni temu
Ile malin należy dodać do kremu? W przepisie nie jest podana masa.
odpowiedz
1610 dni temu
Polecamy dodać 3-4 solidne garście malin, dzięki czemu masa będzie miała piękny kolor i wyczuwalny orzeźwiający smak.
1669 dni temu
Na mące pszennej pełnoziarnistej typ 1850 też ładnie wyrosło😊 nawet można by wziąć trochę szerszą formę. Mój blender miał problem z kremem z orzechów, lepiej chyba orzechy najpierw zmielić i dodać dopiero resztę. Odradzam dodawanie "czarnego kakao"-chyba że ktoś naprawdę lubi jego "charakterystyczny" zapach...nie miałam akurat innego😕
odpowiedz
1817 dni temu
A co z tymi nasionkami chia w kremie malinowym ?
odpowiedz
1817 dni temu
Dodajemy do kremu :)
1830 dni temu
smacznie wyglada ,mnie niestety nie wyszedła taki piekny.Zastąpiłam makę orkiszową maką gryczaną i niestety .Mąka gryczana jest za ciężka ,ciasto tak pieknie nie urosło a smakowało jak chleb z owocami
odpowiedz
1925 dni temu
czy zamiast cukru można do ciasta dodać miód lub daktyle?? w jakiej ilości? dziekuje za odpowiedź
odpowiedz
1925 dni temu
Jeżeli nie zależy Ci, by tort był wegański - użyj 100 g miodu. Jeśli szukasz innych zamienników cukru, zajrzyj tutaj: https://kuchnialidla.pl/jak-zastapic-cukier-w-wypiekach
2030 dni temu
Czym mogę zatopić mleczko Kokosowe, oraz mąkę orkiszową córka ma alergie pokarmowa nie może spożywać glutenu, mleka zwierzęcego, jajek oraz kokosa :( chciałabym zrobić jej tort na 10 urodziny, który mogłaby zjeść. Z góry dziękuję za odpowiedź
odpowiedz
2030 dni temu
Magdaleno, możesz zamienić mąkę orkiszową na mąkę bezglutenową - gotową mieszankę. W tym przepisie możesz postawić na jeden rodzaj kremu i przygotować z podwójnej porcji krem orzechowy. Zobacz też przepis na wegański sernik z owoców lasu https://kuchnialidla.pl/weganski-sernik-z-owocow-lasu
2035 dni temu
W przepisach przydałaby się informacja jak duża tortownica/forma do ciasta została użyta do upieczenia go.
odpowiedz
2033 dni temu
Używamy formy o średnicy 20 cm
2715 dni temu
czym można zastąpić mleko w ciastach ? jeśli nie można jeść w ogóle mleka ? bo chciałabym zrobić ciasto na masie budyniowej ( typu ekler) , ale nie mogę mleka. Może jakiś pomysł ?
odpowiedz
2688 dni temu
mleko ryżowe jest mlekiem roślinnym i nie jest pochodzenia zwierzęcego ^.~
2442 dni temu
Każdym "mlekiem" roślinnym :) żeby zrobić budyń dajesz troche mniej takiego mleka i jest dobrze :)
2724 dni temu
Jak można tak kaleczyć język polski jak ta Pani? :/
odpowiedz
zobacz wszystkie