zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • mikser lub blender
  • patera do tortów
  • formę o średnicy 20 cm

Krok 1: Łączymy składniki ciasta

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Formy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. W dużej misce mieszamy siemię lnianie z 90 ml wody i odstawiamy na 5 minut. Mąkę przesiewamy. W drugiej dużej misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki. Do siemienia lnianego dodajemy pozostałą część mokrych składników i mieszamy dokładnie trzepaczką. Następnie mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę mleka lub wody.

Krok 2: Pieczemy ciasto

Ciasto przelewamy do dwóch foremek i pieczemy przez około 25-30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Studzimy najpierw w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez 5 minut, następnie wyciągamy ciasto i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Krok 3: Przygotowujemy krem orzechowy

Daktyle namaczamy w ciepłej wodzie przez około 10 minut, następnie odcedzamy. Do misy blendera dodajemy daktyle, orzechy, mleko ryżowe i kakao. Całość miksujemy do pożądanej konsystencji.

Krok 4: Przygotowujemy krem waniliowo-malinowy

Stałą część mleczka kokosowego przekładamy do miski. Dodajemy syrop klonowy, nasionka wydrążone z laski wanilii, nasiona chia i maliny. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 5: Dekorujemy tort

Na środek patery wykładamy odrobinę kremu orzechowego. Układamy jeden spód i rozsmarowujemy na nim część kremu orzechowego. Przykrywamy drugim spodem. Całe ciasto pokrywamy pozostałym kremem orzechowym. Na górę wykładamy krem waniliowo-malinowy. Układamy owoce i dekorujemy świeżą miętą.

 

 

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (16)

Avatar
  • Gosttek Gosttek
    72 dni temu
    Ile malin należy dodać do kremu? W przepisie nie jest podana masa.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    70 dni temu
    Polecamy dodać 3-4 solidne garście malin, dzięki czemu masa będzie miała piękny kolor i wyczuwalny orzeźwiający smak.
  • Gość Gość
    129 dni temu
    Na mące pszennej pełnoziarnistej typ 1850 też ładnie wyrosło😊 nawet można by wziąć trochę szerszą formę. Mój blender miał problem z kremem z orzechów, lepiej chyba orzechy najpierw zmielić i dodać dopiero resztę. Odradzam dodawanie "czarnego kakao"-chyba że ktoś naprawdę lubi jego "charakterystyczny" zapach...nie miałam akurat innego😕

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    277 dni temu
    A co z tymi nasionkami chia w kremie malinowym ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    276 dni temu
    Dodajemy do kremu :)
  • Gość Gość
    290 dni temu
    smacznie wyglada ,mnie niestety nie wyszedła taki piekny.Zastąpiłam makę orkiszową maką gryczaną i niestety .Mąka gryczana jest za ciężka ,ciasto tak pieknie nie urosło a smakowało jak chleb z owocami

    odpowiedz

  • Gość Gość
    384 dni temu
    czy zamiast cukru można do ciasta dodać miód lub daktyle?? w jakiej ilości? dziekuje za odpowiedź

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    384 dni temu
    Jeżeli nie zależy Ci, by tort był wegański - użyj 100 g miodu. Jeśli szukasz innych zamienników cukru, zajrzyj tutaj: https://kuchnialidla.pl/jak-zastapic-cukier-w-wypiekach
  • Magdalena Magdalena
    490 dni temu
    Czym mogę zatopić mleczko Kokosowe, oraz mąkę orkiszową córka ma alergie pokarmowa nie może spożywać glutenu, mleka zwierzęcego, jajek oraz kokosa :( chciałabym zrobić jej tort na 10 urodziny, który mogłaby zjeść. Z góry dziękuję za odpowiedź

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    490 dni temu
    Magdaleno, możesz zamienić mąkę orkiszową na mąkę bezglutenową - gotową mieszankę. W tym przepisie możesz postawić na jeden rodzaj kremu i przygotować z podwójnej porcji krem orzechowy. Zobacz też przepis na wegański sernik z owoców lasu https://kuchnialidla.pl/weganski-sernik-z-owocow-lasu
  • Gość Gość
    495 dni temu
    W przepisach przydałaby się informacja jak duża tortownica/forma do ciasta została użyta do upieczenia go.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    493 dni temu
    Używamy formy o średnicy 20 cm
  • Gość Gość
    1175 dni temu
    czym można zastąpić mleko w ciastach ? jeśli nie można jeść w ogóle mleka ? bo chciałabym zrobić ciasto na masie budyniowej ( typu ekler) , ale nie mogę mleka. Może jakiś pomysł ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1148 dni temu
    mleko ryżowe jest mlekiem roślinnym i nie jest pochodzenia zwierzęcego ^.~
  • Anna Anna
    901 dni temu
    Każdym "mlekiem" roślinnym :) żeby zrobić budyń dajesz troche mniej takiego mleka i jest dobrze :)
  • Gość Gość
    1184 dni temu
    Jak można tak kaleczyć język polski jak ta Pani? :/

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram