
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o średnicy 18-20 cm
- mikser
- blaszkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
Krok 1: Podpiekamy orzechy
Orzechy rozkładamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C na 8-10 minut. Wystudzone orzechy miksujemy razem z cukrem pudrem (nie na bardzo miałką mączkę, mogą być kawałki wielkości 2-3 mm). Do zmiksowanych orzechów dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy na dno formy wyłożonej folią spożywczą, równomiernie rozsmarowujemy. Wstawiamy do lodówki.
Krok 2: Smażymy owoce
Owoce przekładamy na patelnię, dodajemy syrop i smażymy do momentu, aż owoce całkowicie się rozpadną, a konsystencja będzie gęsta.
Krok 3: Wykładamy masę serową na spód
W malakserze umieszczamy tofu, olej kokosowy i jeszcze ciepłą konfiturę z owoców lasu. Miksujemy na gładką masę. Gotową masę przekładamy na spód orzechowy, wyrównujemy wierzch sernika i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc (minimum 10 godzin). Gotowy sernik ostrożnie wyjmujemy z formy. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą konfiturę z owoców lasu i dekorujemy świeżymi owocami.
Zobacz podobne
przepisy
Wegański sernik na korzennym spodzie
Sernik na spodzie z kaszy gryczanej? Takie przepisy tylko u Kingi Paruzel! Spróbuj tego pysznego połączenia!

Grillowane tofu na bagietce z ziarnami
Tofu na bagietce to wyśmienite połączenie i smaczna przekąska. Spróbuj koniecznie!

Pancakes szpinakowe z owocami i syropem
Zobacz, jak ze szpinaku, mleka sojowego, płatków owsianych i kilku innych dodatków powstają wegańskie pancakes! Przygotuj je razem z Kingą Paruzel.

Wegańskie tofumisu
Biszkopt bez dodatku jajek, tofu i olej kokosowy. Z tych składników przygotujesz pyszne, słodkie, a przede wszystkim wegańskie – tiramisu!

Zobacz przepisy
na lato
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Sos kurkowy
- Pancakes z borówkami
- Ciasto marchewkowe
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Spaghetti à la carbonara
- Chili con carne
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Suflet czekoladowy
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Krem z dyni
- Zapiekanka ziemniaczana
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Guacamole
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Boczniaki po azjatycku
- Chłodnik z botwiny
- Sernik na zimno w słoiku
- Ryż smażony z warzywami
- Zupa pho z wołowiną
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
16 dni temu
Nie rozumiem tej części z konfiturą z owoców leśnych dodanych do masy tofu. Czy to ma być ta konfitura, którą smażymy? A jeśli tak, czy tam naprawdę mają być tylko maliny?
odpowiedz
2968 dni temu
czy zamiast wersji wegańskiej z tofu można dodać biały ser?
odpowiedz
2968 dni temu
Możesz spróbować wprowadzić taką zmianę - daj nam znać, jak wyszło! :)
2971 dni temu
Na pewno wypróbuję :)
odpowiedz
2973 dni temu
Lild sie robi super! Ciesze się ze jest mnóstwo wege produktów i jeszcze zaczynaja pojawiać sie weganskie przepisy! Moj ulubiony market!
odpowiedz
2972 dni temu
To prawda jest coraz lepiej nie tylko z wege ale i ze zdrową żywnością! Czekam na więcej produktow bezglutenowych, bezcukrowych, make orkiszową, ksylitol i będzie super😀
2971 dni temu
Bardzo dziękujemy za miłe słowa i cieszymy się, że wychodzimy naprzeciw Waszym oczekiwaniom :)
2973 dni temu
Czym można zmienić tofu?ciasto wygląda pysznie i nie zależy mi na tym żeby było weganskie:)
odpowiedz
2973 dni temu
twarogiem :D :D :D
2974 dni temu
Wygląda (to)fu!
odpowiedz