Olej kokosowy - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Bezglutenowe muffinki czekoladowe
Oto przepis dla prawdziwych fanów czekolady. Szybkie w przygotowaniu, lekko wilgotne w środku i przepyszne. Idealnie sprawdzą się jako śniadanie (pierwsze i drugie) lub deser do popołudniowej kawy.


Fondant czekoladowy fit
Przepyszny, szybki i niezwykle efektowny deser. Przygotujesz go z zaledwie kilku składników, na wyjątkową okazję i nie tylko.


Wegańska pascha
Czas na wyjątkową, bo w wydaniu wegańskim, wielkanocną paschę. Kasza jaglana, mleczko kokosowe, syrop klonowy, wanilia, bakalie i zero białego cukru. Same pyszności! Sprawdź, jak łatwo ją przygotować, a będziesz mieć pyszny deser na wielkanocny stół.

Chlebek z pieczonych bananów
Przepis dla wszystkich tych, którzy cenią sobie wyjątkowe pieczywo! Jest tu wszystko, czego może oczekiwać prawdziwy smakosz – lekko wilgotny środek i chrupiąca skórka, które doskonale komponują się z dodatkiem masła orzechowego czy jogurtu naturalnego.


Kotlety z bakłażana
Delikatne plastry bakłażana w chrupiącej i aromatycznej panierce z mielonych pestek dyni i sera grana padano. Brzmi jak pyszny obiad? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj ten przepis Darii!

Placuszki z kaszy manny
Puszyste, miękkie placuszki z kaszy manny nie tylko dostarczą Ci cennej energii na początek dnia, ale także zaskoczą swoim nietypowym smakiem. Dodatek banana w składzie czyni je jeszcze smaczniejszymi i szczególnie lubianymi przez dzieci! Przygotowanie tych placków nie zajmuje wiele czasu, a efekt z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Poznaj nasz sposób na ten smakołyk!

Gofry owsiane
Gofry z płatków owsianych? Z przepisem Kingi i pomocą termorobota MC Smart to możliwe! Wypróbuj ten przepis i rozsmakuj się w chrupiących i ciepłych śniadaniach na słodko.


Chia parfait z domową granolą
Domowa granola to świetny dodatek do śniadania lub deseru, dlatego warto zrobić od razu większą porcję! Zobacz, jaką wersję granoli przygotował nasz cukiernik – Paweł Małecki – i jak smakowicie ją połączył z innymi dodatkami.

Wegańskie makiełki
Makiełki z makaronem fusilloni i masą makową gotowaną na napoju kokosowym, czyli idealny pomysł na wegański deser, który przygotujesz na Wigilię! Sprawdź, jak prosto przygotować to danie pełne bakalii, migdałów i orzechów.

Fit naleśniki. Alternatywa dla klasyki
Naleśniki to niezwykle popularne danie, które ma olbrzymie grono fanów na całym świecie. Chociaż tradycyjna wersja jest niezwykle pyszna, to jednak nie zawsze pasuje do naszej diety. Całe szczęście chcąc się dobrze odżywiać, nie trzeba rezygnować z tego przysmaku. Istnieje alternatywa w postaci fit naleśników. Jak zrobić te mniej kaloryczną wersję naleśników? Odkryj ją wraz z nami!

Bezglutenowy keks świąteczny
Wilgotny i aromatyczny, a do tego bezglutenowy – keks w stylu angielskim będzie pysznym dodatkiem do świątecznej kawy. To ciasto z powodzeniem możesz przygotować wcześniej. Spróbuj!


Muffiny marchewkowe z orzechami i pajęczą siecią
Amerykańskie babeczki, które idealnie sprawdzą się jako przekąski w przerwie od ratowania Nowego Jorku! Spróbuj tych pysznych słodkości podczas wcielania się w jednego z pajęczych bohaterów. Legenda mówi, że pomagają stawić opór symbiontowi.

Czy olej kokosowy jest zdrowy?
Olej kokosowy należy co prawda do grupy olejów pochodzenia roślinnego, które mają opinię tłuszczów pozytywnie wpływających na funkcjonowanie organizmu człowieka, jednak jego skład, w porównaniu z pozostałymi olejami roślinnymi, nie jest aż tak wartościowy. Oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju kokosowym występują również niewskazane w diecie kwasy nasycone.
Na co pomaga olej kokosowy?
Olej kokosowy pomaga na dolegliwości związane z infekcjami wirusowymi oraz grzybiczymi, ponieważ obecne w nim kwas laurynowy i kwas kaprynowy skutecznie zapobiegają ich rozwojowi.
Jaki olej kokosowy wybrać?
W sprzedaży dostępne są dwa rodzaje olejów kokosowych: rafinowane i nierafinowane. Ze względu na zachowanie wszystkich swoich cennych właściwości w procesie produkcji najlepszym wyborem jest olej nierafinowany, tzn. tłoczony na zimno. Dzięki pominięciu etapu podgrzewania miąższu olej ten nie tylko jest bogatszy w składniki odżywcze, ale również nie traci swojego delikatnego kokosowego smaku i zapachu.
Czym się różni olej kokosowy rafinowany od nierafinowanego?
Olej kokosowy rafinowany od nierafinowanego różni się sposobem produkcji. Ten pierwszy uzyskiwany jest w efekcie zastosowania wysokiej temperatury i środków chemicznych, czyli tzw. rafinacji, inaczej oczyszczania. Tymczasem olej kokosowy nierafinowany produkuje się z wykorzystaniem procesów mechanicznych, w których pomija się użycie wysokich temperatur. Z tego też względu olej kokosowy nierafinowany nazywany jest inaczej olejem tłoczonym na zimno.
Jaki olej kokosowy jest najlepszy do smażenia?
Jeśli zależy nam na zachowaniu smaku i zapachu kokosa, to najlepszą odmianą oleju kokosowego do smażenia będzie olej nierafinowany, czyli tłoczony na zimno. Ten sprawdzi się szczególnie podczas przygotowywania naleśników czy racuchów. W pozostałych przypadkach, zwłaszcza gdy smażymy różnego rodzaju mięso i nie chcemy, by danie miało posmak kokosa, lepiej użyć oleju rzepakowego.
Jak przechowywać olej kokosowy?
Olej kokosowy powinno się przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, z dala od światła słonecznego, wilgoci oraz intensywnych zapachów innych produktów spożywczych. Jego zaletą jest długi termin przydatności do spożycia, nawet po otwarciu. Olej kokosowy nie jełczeje tak szybko, więc w temperaturze pokojowej można go przechowywać nawet do roku.
Czy olej kokosowy trzeba trzymać w lodówce?
Olej kokosowy można trzymać zarówno na półce czy w szafce, jak również w lodówce. Temperatura przechowywania nie ma wpływu na jego jakość. Jedyną różnicą w tym przypadku będzie konsystencja, bowiem poniżej 25°C olej kokosowy przechodzi w stan stały i upodabnia się do masła, tyle tylko, że nadal zachowuje swój śnieżnobiały kolor. Równie szybko przyjmuje na powrót płynną postać. Aby rozpuścić olej kokosowy, wystarczy umieścić pojemnik z jego zawartością w ciepłej wodzie.
Jak spożywać olej kokosowy?
Olej kokosowy można spożywać na wiele różnych sposobów, na przykład można smażyć na nim omlety i jajecznicę, naleśniki, warzywa oraz różnego rodzaju mięso, w szczególności kurczaka. Równie dobrze olej kokosowy posłuży jako składnik sosów i dressingów sałatkowych.
Do czego dodawać olej kokosowy w kuchni?
Olej kokosowy warto dodawać w kuchni do ciast, ciasteczek oraz innych słodkości, w których zazwyczaj stosujemy tłuszcze tradycyjne, takie jak masło czy margaryna. Z olejem kokosowym z powodzeniem upieczemy na przykład wegańską wersję cinnamon rollsów z dynią. To jednak nie wszystko, bo olej kokosowy znajdzie zastosowanie w kuchni również jako składnik koktajlów czy smoothie, a nawet zdobywającej coraz większą popularność na świecie kawy kuloodpornej, czyli tzw. bulletproof coffee.
Olej powstający z kopry, czyli miąższu orzechów palmy kokosowej, ma równie wielkie grono zwolenników, co i przeciwników. Bez względu na indywidualne preferencje i przekonania z pewnością zasługuje jednak na uwagę. Warto przecież przekonać się samemu, z czym można jeść olej kokosowy i jak najlepiej stosować go w kuchni.