Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- ręcznik papierowy
- młynek do kawy
- tarkę o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAKŁAŻANA
Bakłażana kroimy w plastry, obficie obsypujemy solą i odstawiamy na ok. 20 minut. Tak przygotowane plastry obmywamy z soli i osuszamy na ręczniku papierowym.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY PANIERKI
Siemię lniane zalewamy ⅓ szklanki wody i odstawiamy je, aż powstanie zawiesina. Ser ścieramy na tarce, a pestki dyni mielimy w młynku do kawy. Ser i zmielone pestki przekładamy do miski wraz z przyprawami i dokładnie mieszamy.
KROK 3: PANIERUJEMY BAKŁAŻANA
Plastry bakłażana obtaczamy w zawiesinie z siemienia lnianego. Następnie obtaczamy je w panierce z pestek dyni i sera.
KROK 4: SMAŻYMY KOTLETY
Opanierowane kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż panierka nabierze złotego koloru. Podajemy je z plastrami awokado.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Makówki śląskie
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Kutia
- Śledzie po kaszubsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto marchewkowe
- Pierniki
- Śledź w oleju
- Domek z piernika
- Mini burgery
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sernik pistacjowy
- Piernik świąteczny
- Guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Boczek pieczony
- Ciasto na pierogi
- Zupa grzybowa z makaronem
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)