
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę o drobnych i grubych oczkach
- blender
- sito
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: PRZESMAŻAMY PIECZARKI
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na patelni na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy solą i smażymy, aż pieczarki lekko się zarumienią.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLETY
Ziemniaki ścieramy do miski na tarce o drobnych oczkach. Fasolę dokładnie odsączamy z zalewy na sicie, a następnie mielemy za pomocą blendera, aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Zmieloną fasolę dodajemy do ziemniaków. Całość doprawiamy majerankiem i pieprzem. Dodajemy przesmażone i przestudzone pieczarki, posiekane ziarna słonecznika, drobno posiekaną papryczkę chili i siemię lniane. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
WSKAZÓWKA! Jeśli masa jest zbyt luźna, dodajemy 1-2 łyżki bułki tartej i ponownie mieszamy całość. Masa powinna być dość zwarta.
Krok 3: FORMUJEMY I SMAŻYMY KOTLETY
Z przygotowanej masy formujemy kulki, które następnie delikatnie obtaczamy w bułce tartej. Kulki spłaszczamy i formujemy z nich owalne kotlety.
Kotlety smażymy z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.
Krok 4: PODAJEMY KOTLETY
Usmażone kotlety wykładamy na talerz. Dekorujemy natką pietruszki i drobno posiekaną papryczką chili.
Zobacz podobne
przepisy
Gulasz z batatów
Wypróbuj nową, wegetariańską wersję gulaszu, w której główną rolę odgrywają bataty. To pyszne połączenie!

Bogracz z pieczoną papryką i fasolą
Doskonałe mięso wołowe spotyka się w tym daniu z warzywami i idealnie dobranymi przyprawami! Przygotuj pożywny, esencjonalny bogracz, czyli gulasz rodem z kuchni węgierskiej, wykorzystując przepis Karola Okrasy!

Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym
Sięgnij po klasyk w nowej, wegetariańskiej wersji! Ten przepis z pewnością zagości u Ciebie na dłużej!

Wegańskie risotto z pieczarkami
Niezależnie od tego, czy jesteś weganinem, czy nie, pokochasz to risotto. Jest kremowe, wyjątkowe i proste w przygotowaniu - takie połączenie cech sprawi, że przepis Kingi zagości u Ciebie na stałe.

Zobacz przepisy
na lato
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Rwany chlebek ziołowy
- Suflet czekoladowy
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Zapiekanka ziemniaczana
- Pancakes z borówkami
- Chłodnik z botwiny
- Spaghetti à la carbonara
- Chili con carne
- Krem z dyni
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Boczniaki po azjatycku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sernik na zimno w słoiku
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Zupa pho z wołowiną
- Guacamole
- Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
595 dni temu
Dziś zrobiłem WEGAŃSKIE KOTLETY MIELONE Z FASOLI I PIECZAREK Bardzo dobre !!! ...tylko ziemniaki ugotowałem. ale wyszły bardzo smaczne Polecam i dziekuje za przepis Pozdrawiam
odpowiedz
1203 dni temu
Wszystko zgodnie z przepisem a ziemniaki po usmażeniu w środku surowe.
odpowiedz
1222 dni temu
Dramat ten przepis
odpowiedz
1251 dni temu
Super, na luzie :)
odpowiedz
1253 dni temu
Super Babcia 👌 i kreatywny duet👏 Pozdrawiam
odpowiedz
1260 dni temu
Ziemniaki surowe?
odpowiedz
1259 dni temu
Zgadza się, ścieramy surowe ziemniaki ;)