![Wegańskie kotlety mielone z fasoli i pieczarek Wegańskie kotlety mielone z fasoli i pieczarek](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/2ff8ae7040bd-6d2aa38362df-KW03-2022-Karol-Okrasa-Weganskie-kotlety-mielone-z-fasoli-i-pieczarek-1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę o drobnych i grubych oczkach
- blender
- sito
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: PRZESMAŻAMY PIECZARKI
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na patelni na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy solą i smażymy, aż pieczarki lekko się zarumienią.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLETY
Ziemniaki ścieramy do miski na tarce o drobnych oczkach. Fasolę dokładnie odsączamy z zalewy na sicie, a następnie mielemy za pomocą blendera, aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Zmieloną fasolę dodajemy do ziemniaków. Całość doprawiamy majerankiem i pieprzem. Dodajemy przesmażone i przestudzone pieczarki, posiekane ziarna słonecznika, drobno posiekaną papryczkę chili i siemię lniane. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
WSKAZÓWKA! Jeśli masa jest zbyt luźna, dodajemy 1-2 łyżki bułki tartej i ponownie mieszamy całość. Masa powinna być dość zwarta.
Krok 3: FORMUJEMY I SMAŻYMY KOTLETY
Z przygotowanej masy formujemy kulki, które następnie delikatnie obtaczamy w bułce tartej. Kulki spłaszczamy i formujemy z nich owalne kotlety.
Kotlety smażymy z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.
Krok 4: PODAJEMY KOTLETY
Usmażone kotlety wykładamy na talerz. Dekorujemy natką pietruszki i drobno posiekaną papryczką chili.
Zobacz podobne
przepisy
Gulasz z batatów
Wypróbuj nową, wegetariańską wersję gulaszu, w której główną rolę odgrywają bataty. To pyszne połączenie!
![Gulasz z batatów](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/9476315e6426-4f87d387f920-gularz_bataty_1250x700.webp)
Bogracz z pieczoną papryką i fasolą
Doskonałe mięso wołowe spotyka się w tym daniu z warzywami i idealnie dobranymi przyprawami! Przygotuj pożywny, esencjonalny bogracz, czyli gulasz rodem z kuchni węgierskiej, wykorzystując przepis Karola Okrasy!
![Bogracz z pieczoną papryką i fasolą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5c78648263fe-a606829dc669-KW45-2020-bogracz-z-pieczona-papryka-i-fasola-karol-okrasa-1250x700.webp)
Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym
Sięgnij po klasyk w nowej, wegetariańskiej wersji! Ten przepis z pewnością zagości u Ciebie na dłużej!
![Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/80b964745db2-8fb6e682d2ba-kw08_Wegetariańskie_knedle_KAROL_1250X700.webp)
Wegańskie risotto z pieczarkami
Niezależnie od tego, czy jesteś weganinem, czy nie, pokochasz to risotto. Jest kremowe, wyjątkowe i proste w przygotowaniu - takie połączenie cech sprawi, że przepis Kingi zagości u Ciebie na stałe.
![Wegańskie risotto z pieczarkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c5debe5af65b-dc8fd01e3ff4-kw30-kinga-paruzel-weganskie-risotto-z-pieczarkami-1243x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
- Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
- Tarta z cukinią i kozim serem
- Quiche z pieczarkami i kurczakiem
- Kotlety mielone z purée
- Ciasteczka z ekspandowanych ziaren
- Gołąbki bez zawijania
- Klasyczna grochówka
- Greckie kotleciki nadziewane fetą
- Gryczane pierogi z bobem
- Pieczony mielony o obniżonej zawartości soli
- Szwedzkie klopsiki z mięsa wegańskiego z ryżem i sosem
- Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną
- Kluski francuskie z sosem szpinakowym
- Karp smażony z sałatką ziemniaczaną
- Minipizze z fetą i oliwkami
- Ekspresowe bułeczki śniadaniowe
- Soczewiaki z pieczarkami i kwaśną śmietaną
- Gyros z jagnięciny z chlebkiem pita
- Glazurowana szynka z ziemniakami
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Sałatka z arbuzem, melonem i mozzarellą
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Smażone ziemniaki z warzywami z sosem balsamico
- Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
- Wegański tatar
- Grzanki z czarną i zieloną tapenadą - pastą z oliwek
- Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem
- Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
Komentarze (7)
255 dni temu
Dziś zrobiłem WEGAŃSKIE KOTLETY MIELONE Z FASOLI I PIECZAREK Bardzo dobre !!! ...tylko ziemniaki ugotowałem. ale wyszły bardzo smaczne Polecam i dziekuje za przepis Pozdrawiam
odpowiedz
863 dni temu
Wszystko zgodnie z przepisem a ziemniaki po usmażeniu w środku surowe.
odpowiedz
882 dni temu
Dramat ten przepis
odpowiedz
911 dni temu
Super, na luzie :)
odpowiedz
913 dni temu
Super Babcia 👌 i kreatywny duet👏 Pozdrawiam
odpowiedz
920 dni temu
Ziemniaki surowe?
odpowiedz
919 dni temu
Zgadza się, ścieramy surowe ziemniaki ;)