zobacz film Wegańskie kotlety mielone z fasoli i pieczarek

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • tarkę o drobnych i grubych oczkach
  • blender
  • sito

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: PRZESMAŻAMY PIECZARKI

Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na patelni na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy solą i smażymy, aż pieczarki lekko się zarumienią.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLETY

Ziemniaki ścieramy do miski na tarce o drobnych oczkach. Fasolę dokładnie odsączamy z zalewy na sicie, a następnie mielemy za pomocą blendera, aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Zmieloną fasolę dodajemy do ziemniaków. Całość doprawiamy majerankiem i pieprzem. Dodajemy przesmażone i przestudzone pieczarki, posiekane ziarna słonecznika, drobno posiekaną papryczkę chili i siemię lniane. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.

WSKAZÓWKA! Jeśli masa jest zbyt luźna, dodajemy 1-2 łyżki bułki tartej i ponownie mieszamy całość.  Masa powinna być dość zwarta. 

Krok 3: FORMUJEMY I SMAŻYMY KOTLETY

Z przygotowanej masy formujemy kulki, które następnie delikatnie obtaczamy w bułce tartej. Kulki spłaszczamy i formujemy z nich owalne kotlety.

Kotlety smażymy z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.

Krok 4: PODAJEMY KOTLETY

Usmażone kotlety wykładamy na talerz. Dekorujemy natką pietruszki i drobno posiekaną papryczką chili.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    69 dni temu
    Wszystko zgodnie z przepisem a ziemniaki po usmażeniu w środku surowe.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    87 dni temu
    Dramat ten przepis

    odpowiedz

  • Gość Gość
    117 dni temu
    Super, na luzie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    119 dni temu
    Super Babcia 👌 i kreatywny duet👏 Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    125 dni temu
    Ziemniaki surowe?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    125 dni temu
    Zgadza się, ścieramy surowe ziemniaki ;)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!