
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę o drobnych i grubych oczkach
- blender
- sito
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: PRZESMAŻAMY PIECZARKI
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na patelni na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy solą i smażymy, aż pieczarki lekko się zarumienią.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLETY
Ziemniaki ścieramy do miski na tarce o drobnych oczkach. Fasolę dokładnie odsączamy z zalewy na sicie, a następnie mielemy za pomocą blendera, aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Zmieloną fasolę dodajemy do ziemniaków. Całość doprawiamy majerankiem i pieprzem. Dodajemy przesmażone i przestudzone pieczarki, posiekane ziarna słonecznika, drobno posiekaną papryczkę chili i siemię lniane. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
WSKAZÓWKA! Jeśli masa jest zbyt luźna, dodajemy 1-2 łyżki bułki tartej i ponownie mieszamy całość. Masa powinna być dość zwarta.
Krok 3: FORMUJEMY I SMAŻYMY KOTLETY
Z przygotowanej masy formujemy kulki, które następnie delikatnie obtaczamy w bułce tartej. Kulki spłaszczamy i formujemy z nich owalne kotlety.
Kotlety smażymy z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.
Krok 4: PODAJEMY KOTLETY
Usmażone kotlety wykładamy na talerz. Dekorujemy natką pietruszki i drobno posiekaną papryczką chili.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Jajka na miękko
- Przekąski sylwestrowe
- Pierniki
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Domek z piernika
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Spaghetti carbonara
- Pistacjowy sernik baskijski
- Mini burgery
- Zupa grzybowa z makaronem
- Łazanki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Boczek pieczony
- Ryba po japońsku
- Śledź w oleju
- Uszka z grzybami
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Nuggetsy z kurczaka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (7)
705 dni temu
Dziś zrobiłem WEGAŃSKIE KOTLETY MIELONE Z FASOLI I PIECZAREK Bardzo dobre !!! ...tylko ziemniaki ugotowałem. ale wyszły bardzo smaczne Polecam i dziekuje za przepis Pozdrawiam
Odpowiedz
1313 dni temu
Wszystko zgodnie z przepisem a ziemniaki po usmażeniu w środku surowe.
Odpowiedz
1332 dni temu
Dramat ten przepis
Odpowiedz
1361 dni temu
Super, na luzie :)
Odpowiedz
1363 dni temu
Super Babcia 👌 i kreatywny duet👏 Pozdrawiam
Odpowiedz
1370 dni temu
Ziemniaki surowe?
Odpowiedz
1370 dni temu
Zgadza się, ścieramy surowe ziemniaki ;)