Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Namocz przez noc fasolę i ugotuj przed przystąpieniem do dalszych czynności. Zachowaj odrobinę wody,
w której się gotowała.
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ
Fasolę z odrobiną wody, w której się gotowała, blendujemy partiami na gładką masę za pomocą blendera i przekładamy do miski.
1 jajko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól, biały pieprz ziołowy.
Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej. Całość mieszamy, a następnie dodajemy kolejne 2 łyżki mąki pszennej i ponownie mieszamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY PIERWSZY FARSZ
Ser twarogowy kruszymy w drugiej misce. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do sera. Mieszamy dokładnie. Dodajemy 2 łyżki śmietany, szczyptę pieprzu i ¾ łyżeczki soli. Całość ponownie mieszamy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY DRUGI FARSZ
Dużą łyżkę farszu odkładamy do drugiej miseczki. Dodajemy majeranek, ostrą paprykę. Mieszamy całość. Garść mięty szatkujemy, dodajemy do farszu i ponownie mieszamy całość.
KROK 4: FORMUJEMY KNEDLE
Olej przelewamy do garnka i włączamy gaz, aby go rozgrzać.
Mąką oprószamy stolnicę, na którą przekładamy ciasto na knedle. Oprószamy mąką i krótko wyrabiamy tak, aby masa była luźna, ale dała się formować.
Formujemy wałek i kroimy na 2 części. Oprószamy mąką, formujemy i każdą część kroimy na mniejsze kawałki.
Każdy kawałek obtaczamy w mące. Rozpłaszczamy w dłoni, nadziewamy 1 łyżką farszu, zamykamy i formujemy kulkę.
KROK 5: PANIERUJEMY KNEDLE
1 jajko rozbełtamy na głębszym talerzu. Bułkę tartą sypiemy na drugi talerz. Knedle jeszcze raz delikatnie obtaczamy w mące. Panierujemy w jajku i mące.
KROK 6: SMAŻYMY KNEDLE
Knedle formujemy raz jeszcze w dłoniach i przekładamy do garnka z olejem. Smażymy na złotobrązowy kolor do momentu, kiedy knedle zaczną powoli pękać. Przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
KROK 7: PODAJEMY KNEDLE
Śmietaną polewamy talerz, na którym układamy knedle. Całość ozdabiamy listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Szparagi w sosie beszamelowym
Sezonowe skarby wiosny w nowej odsłonie! Szparagi pod pierzynką z beszamelowego sosu to wyjątkowe, delikatne danie, do którego będziesz wracać.
Papryka faszerowana kaszą i warzywami
Kolorowe i pełne pożywnego farszu papryki najpierw skuszą wyglądem, a później oczarują wyjątkowym smakiem. To świetny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny.
Chłodnik z botwiny
Za ciepło na ciężki obiad? Na szczęście jest chłodnik z botwiny! Wykorzystaj sezon na to warzywo i przygotuj wspaniałą zupę, która zasmakuje wszystkim!
Tarta z warzywami na patelnię
Kruche, dobrze doprawione ciasto oraz warzywa i masa jajeczna. To połączenie idealne. Wypróbuj ten prosty przepis!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Domek z piernika
- Sałatka gyros
- Kapusta z grochem
- Piernik staropolski
- Wegańska ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Dorsz w czosnku i cytrynie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1198 dni temu
Czy takie knedle można ugotować zamiast smażyć? Rozpadną się?
odpowiedz
1197 dni temu
Knedle można gotować. Wówczas pomijamy jedynie proces panierowania.