Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Namocz przez noc fasolę i ugotuj przed przystąpieniem do dalszych czynności. Zachowaj odrobinę wody,
w której się gotowała.
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ
Fasolę z odrobiną wody, w której się gotowała, blendujemy partiami na gładką masę za pomocą blendera i przekładamy do miski.
1 jajko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól, biały pieprz ziołowy.
Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej. Całość mieszamy, a następnie dodajemy kolejne 2 łyżki mąki pszennej i ponownie mieszamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY PIERWSZY FARSZ
Ser twarogowy kruszymy w drugiej misce. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do sera. Mieszamy dokładnie. Dodajemy 2 łyżki śmietany, szczyptę pieprzu i ¾ łyżeczki soli. Całość ponownie mieszamy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY DRUGI FARSZ
Dużą łyżkę farszu odkładamy do drugiej miseczki. Dodajemy majeranek, ostrą paprykę. Mieszamy całość. Garść mięty szatkujemy, dodajemy do farszu i ponownie mieszamy całość.
KROK 4: FORMUJEMY KNEDLE
Olej przelewamy do garnka i włączamy gaz, aby go rozgrzać.
Mąką oprószamy stolnicę, na którą przekładamy ciasto na knedle. Oprószamy mąką i krótko wyrabiamy tak, aby masa była luźna, ale dała się formować.
Formujemy wałek i kroimy na 2 części. Oprószamy mąką, formujemy i każdą część kroimy na mniejsze kawałki.
Każdy kawałek obtaczamy w mące. Rozpłaszczamy w dłoni, nadziewamy 1 łyżką farszu, zamykamy i formujemy kulkę.
KROK 5: PANIERUJEMY KNEDLE
1 jajko rozbełtamy na głębszym talerzu. Bułkę tartą sypiemy na drugi talerz. Knedle jeszcze raz delikatnie obtaczamy w mące. Panierujemy w jajku i mące.
KROK 6: SMAŻYMY KNEDLE
Knedle formujemy raz jeszcze w dłoniach i przekładamy do garnka z olejem. Smażymy na złotobrązowy kolor do momentu, kiedy knedle zaczną powoli pękać. Przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
KROK 7: PODAJEMY KNEDLE
Śmietaną polewamy talerz, na którym układamy knedle. Całość ozdabiamy listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Szparagi pod beszamelem
Sezonowe skarby wiosny w nowej odsłonie! Szparagi pod pierzynką z beszamelowego sosu to wyjątkowe, delikatne danie, do którego będziesz wracać.
Papryka faszerowana kaszą i warzywami
Kolorowe i pełne pożywnego farszu papryki najpierw skuszą wyglądem, a później oczarują wyjątkowym smakiem. To świetny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny.
Chłodnik z botwiny
Za ciepło na ciężki obiad? Na szczęście jest chłodnik z botwiny! Wykorzystaj sezon na to warzywo i przygotuj wspaniałą zupę, która zasmakuje wszystkim!
Tarta z warzywami na patelnię
Kruche, dobrze doprawione ciasto oraz warzywa i masa jajeczna. To połączenie idealne. Wypróbuj ten prosty przepis!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Łosoś z kaparami i sosem musztardowym
- Risotto z krewetkami i szafranem
- Tort czekoladowo-kawowy
- Zielony sok z jabłek, kiwi i jarmużu
- Hummus i tagine z kurczakiem i morelami
- Ciasteczka cytrynowe
- Wegańskie leczo ze śliwką
- Śledzie z żurawinami i rodzynkami w sosie pomidorowym
- Wegańskie risotto z pieczarkami
- Wegetariańskie hot dogi
- Wegańska fajita z pieczarek portobello i papryki
- EKSPRESOWY BIGOS
- Tabbouleh z kaszą z kalafiora
- Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
- Regionalna kartoflanka
- Korzenne pancakes
- Szakszuka z wołowiną
- Słodki chlebek skubany
- Bitki z szynki z dzika
- Kruche ciastka przez maszynkę
- Rolada z boczku z kolorowym pieprzem
- Bażant w limonkach
- Oliwa bazyliowa
- Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
- Wegańskie hot dogi z soczewicy
- Marynowana cukinia słodko-kwaśna
- Bulion drobiowy
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko i słono
- Tatarskie manty z twarogiem i malinami
- Deser à la mleczna kanapka
Komentarze (2)
966 dni temu
Czy takie knedle można ugotować zamiast smażyć? Rozpadną się?
odpowiedz
966 dni temu
Knedle można gotować. Wówczas pomijamy jedynie proces panierowania.