zobacz film Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Namocz przez noc fasolę i ugotuj przed przystąpieniem do dalszych czynności. Zachowaj odrobinę wody,
w której się gotowała.

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ

Fasolę z odrobiną wody, w której się gotowała, blendujemy partiami na gładką masę za pomocą blendera i przekładamy do miski.

1 jajko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól, biały pieprz ziołowy.

Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej. Całość mieszamy, a następnie dodajemy kolejne 2 łyżki mąki pszennej i ponownie mieszamy.  
 

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY PIERWSZY FARSZ

Ser twarogowy kruszymy w drugiej misce. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do sera. Mieszamy dokładnie. Dodajemy 2 łyżki śmietany, szczyptę pieprzu i ¾ łyżeczki soli. Całość ponownie mieszamy.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY DRUGI FARSZ

Dużą łyżkę farszu odkładamy do drugiej miseczki. Dodajemy majeranek, ostrą paprykę. Mieszamy całość. Garść mięty szatkujemy, dodajemy do farszu i ponownie mieszamy całość.

KROK 4: FORMUJEMY KNEDLE

Olej przelewamy do garnka i włączamy gaz, aby go rozgrzać.

Mąką oprószamy stolnicę, na którą przekładamy ciasto na knedle. Oprószamy mąką i krótko wyrabiamy tak, aby masa była luźna, ale dała się formować.

Formujemy wałek i kroimy na 2 części. Oprószamy mąką, formujemy i każdą część kroimy na mniejsze kawałki.

Każdy kawałek obtaczamy w mące. Rozpłaszczamy w dłoni, nadziewamy 1 łyżką farszu, zamykamy i formujemy kulkę.

KROK 5: PANIERUJEMY KNEDLE

1 jajko rozbełtamy na głębszym talerzu. Bułkę tartą sypiemy na drugi talerz. Knedle jeszcze raz delikatnie obtaczamy w mące. Panierujemy w jajku i mące.

KROK 6: SMAŻYMY KNEDLE

Knedle formujemy raz jeszcze w dłoniach i przekładamy do garnka z olejem. Smażymy na złotobrązowy kolor do momentu, kiedy knedle zaczną powoli pękać. Przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

KROK 7: PODAJEMY KNEDLE

Śmietaną polewamy talerz, na którym układamy knedle. Całość ozdabiamy listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • wadera wadera
    1198 dni temu
    Czy takie knedle można ugotować zamiast smażyć? Rozpadną się?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1197 dni temu
    Knedle można gotować. Wówczas pomijamy jedynie proces panierowania.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!